Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Март 04, 2024, 06:35:21

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Асол

Страници: [1]
1
Създавам темата, щото животът ме сблъска с много такива деца/за мен са такива, не само поради възрастта ми/.
Моят извод е, че те са почти сто процентов контингент на една истинска левица. Ще се обоснова по- нататък, но ми се ще да събера вашите впечатления и да проведем някакъв истински разговор. Ако е възможно без - "ама те са разглезени, пък ние - така". Няма нищо вярно в тази теза - моите "проучвания" говорят, че ние, нашето поколение, сме мноо по-глезени от тези деца

2
Цитат
"Имам отговор на въпроса кой стои зад „Апартаментгейт“ - близкото обкръжение около премиера. Хора, които смятаха, че партията е даденост и могат спокойно да заемат позицията ми", обяви председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов в предаването „Денят с Веселин Дремеджиев“ по TV+ и TV1.

„Знам как се е случило всичко“, заяви той и допълни, че атаката срещу него е благодарение на добре режисиран сценарий.

Цветанов каза още, че е преживял случилото се и от дистанцията на времето решението да се оттегли от ГЕРБ е било правилно. Той сподели, че всички проверки са приключили. "Винаги съм се ръководил от Закона", каза още бившият втори в ГЕРБ.

„Много са тези, които успяха да създадат усещане в премиера, че съм човек, който търси съревнование с него - за лидерството или за министър-председателски пост. Това никога не е било на дневен ред“, коментира Цветан Цветанов.

Той посочи, че се е чул за последно с Бойко Борисов преди около месец за предстоящия форум на ЕАЦС „Три морета“.

„Във финалната част на съвместната ни работа се оказа, че не съм познавал Борисов“, сподели още Цветан Цветанов.

3
Теми на форумците … / Молба към Фирмин
« -: Декември 15, 2019, 22:31:38 »
Всички сме чели или чули като как се се стига до всичко...което прилича на краставицата, в която има над 90 % вода и цялата рецитация и куп вариации по съдбата на този зеленчук. Е ли ти е възможно да не превръщаш всяка възможна тема в този форум в мерене на его, пристрастия и гладиаторски борби? И, да - ти започваш скандалите....винаги!

6

Цитат
Огън по всички в дясно, извън тези, които са в коалиция с ГЕРБ, откри тази сутрин бившият финансов министър от правителството на Костов - Муравей Радев.

"Не виждам в "Демократична България" дясна партия.

Радан Кънев веднъж е заявил: "че кой е казал, че съм десен".

Тафров казва, че няма да се присъедини към ЕНП, ако стане евродепутат. Част от ръководството на ДСБ казват смущаващи неща, които няма как да привлекат десните избиратели да гласуват за тях.

Христо Иванов няма как да мине за десен човек, а неговата партия "Да, България" е повече лява партия, отколкото дясна. А Зелените са откровено леви...

Така че ГЕРБ в обединение с няколко десни формации може да привлекат десните хора, за да бъде спрян походът на БСП към властта.

Това коментира в студиото на Би Ти Ви бившият финансов министър Муравей Радев настоящата ситуация в дясно.

Муравей Радев бе особено критичен към Стефан Тафров, който е в листата на „десните“, но е обявил, че няма да се присъедини към парламентарната група на ЕНП в Европарламента, ако успее да стане депутат там.

Десният човек търси да гласува за дясна партия, въпросът е, че аз не виждам ДСБ и "Да, България" като десни партии.

Всяка една кампания изборна е нечиста, тази - най-много, каза още Муравей Радев. Всеки човек има политически пристрастия, но когато станеш президент, нямаш право на това, уточни той по повод престрелката между президент и премиер дали се харчат пари от бюджета за предизборната кампания. Нормално е в една политическа обстановка да го казва опозицията - нормално е да го казва Корнелия Нинова, но на президента Радев не му отива, допълни Радев.

Държавата не може нищо да не прави, докато има предизборна кампания, каза още бившият финансов министър.

Въпросът е един-единствен - избор или ГЕРБ и няколкото десни партии, които се обединиха, или да управлява БСП и Корнелия Нинова, което е опасно, каза Радев.

Той и дъщеря му са издали книга за баща му, който 10 години е прекарал в комунистическите лагери. Той е бил следен дори 2 месеца след 10 ноември 1989 г. каза Радев, който за първи път го видял чак 10-годишен.

Той алармира, че хората на Борис Бояджиев са токсични за демокрацията и обясни, че зърнал баща си едва, когато бил на 10 години, защото баща му бил по лагерите на смъртта! Това е опасното, а фактът, че лицето на държавна сигурност Борис Бояджиев е на протести редом с Радан Кънев е доказателство за това явление, което е смяна на етикета на развалена стока! Това е лицето на ДС на БКП и не случайно „Да(й) България“ е съставена от внуците на БКП деятелите!

http://epicenter.bg/article/Priyatelski-ogan--Muravey-Radev-napadna-Radan-Kanev--Toy-ne-e-desen-/182460/2/0

7
Recycle Bin … / Re: Сагата с апартаментите
« -: Май 01, 2019, 18:43:46 »
Кайло, само да ти обясня нещо дребно и се надявам да го разбереш...някакси. Не желая, а и нямам нужда да ти се доказвам за каквото и да било! Аз винаги подбирам събеседниците си и съм наясно дали мога да получа обратна връзка..мога да се справя и със задача "про боно", но и там отново се подбира таргет групата. Иначе, ако те видя на улицата мога да ти кажа "Добър, ден!"..това е всичко.
Нямам си на идея дали не ми целиш наказание в онзи форум, но нервите ми са здрави - мога да те обидя достатъчно и без да ми намерят за какво да ме отстрелят. Не си насилвай късмета!

8
По света … / Украйна
« -: Март 14, 2019, 22:07:46 »
Доброто отношение на украинците към Русия се върна до нивата от май 2014 година и в момента е най-високото за последните пет години. Това се случи въпреки събитията, които се случиха след Майдана в отношенията между двете страни (присъединяването на Крим към Русия, конфликта в Донбас, търговските войни, инцидентите в Керченския пролив и т.н.), както и въпреки продължаващата 5 години антируска информационна кампания, която се води на всички фронтове в Украйна – от телевизионните канали до билбордовете на Петро Порошенко с неговото "Геть від Москви" (Махни се от Москва), пише украинското електронно издание „Страна“, което в материал, представен без редакторска намеса от Агенция "Фокус", търси отговора на въпроса защо тенденцията се обръща.

Какво казва социологията

Експерти от Киевския международен институт по социология разбиха „руския въпрос“ на три части: отношението към Русия, руснаците и руските власти.

Украинците имат най-добро отношение към руснаците. Ако се съберат заедно отговорите „добро“ и „много добро“, то се получава обща сума от 77%. Дори Западът, който традиционно се счита за антимосковски, дава 70% положително мнение за руснаците, докато Югът и Изтокът са съответно 85% и 87%. Т.е., разликата не е толкова голяма.

Отношението на украинците към Русия, като държава, също може да учуди. На Запад добре и много добре към нея се отнасят 41% от населението. В централните области са повече от половината – 51%. И 70-75% на Юг и Изток. Като цяло, 57% от украинците се отнасят позитивно към Русия.

Не толкова розова е картината по отношение на ръководството на Кремъл. Но, като цяло, също е доста сензационно. Минимум 13% от украинците се отнасят позитивно към руските власти – 4% на Запад, 11% в Центъра, 14% на Юг и 34% на Изток.

Също така трябва да се има предвид, че в съвременна Украйна е опасно да се изразяват симпатии към Путин. И мнозина вероятно не са говорили за това на социолозите.

 

Между другото, през септември 2018 г., ръководителят на социологическата група "Рейтинг" Алексей Антипович оценява броя на поддръжниците на руския президент в Украйна като 16%. Това е по-високо от сегашното проучване на КМИС.

Как се промени отношението към Русия

Февруарските цифри на КМИС са най-високите за последната петилетка. Те преминаха нивата от май 2014 година – началото на активните бойни действия в Донбас. Тогава позитивно към Русия се отнасяха 52% от украинците, а сега са 57%.

Разбира се, тези цифри са далеч от ерата, когато броят на симпатизантите на Русия достигаше 80% - последният такъв месец беше февруари 2014 година. Но след това се случи анексията на Крим.

Наистина, тя така и не успя да свали рейтинга на Русия до желания от Киев минимум. Това се случи чак през май 2015 година, след периода на пораженията на Украйна при Донецкото летище и Дебалцево. Тогава тези, които се отнасяха положително към Русия в Украйна останаха само 30%.

А от септември 2017 година започна непрекъснато нарастване. И за година и половина растежа състави 20%.

Интересно е, че за това време нарасна и броя на привържениците на идеята, че между двете страни трябва да бъдат премахнати границите и митата. По-рано те бяха 40%, сега са 48%.

При това тези, които смятат, че са нужни визи и граници, намаляха с 10% - броят на желаещите да се оградят спадна от 49% до 39%.

По-голям е и броят на привържениците на обединението в една държава. „Да се обединят в една страна искат 4% от запитаните украинци, а през февруари 2017 година те бяха 3%“, се казва в изследването на КМИС.

Защо се увеличават симпатиите към Русия?

КМИС обяснява неудобния за украинските власти факто по своему.

„С какво може да бъде свързано същественото подобрение на отношението на украинците към Русия и руснаците, което се случи през последната година? Една от възможните хипотези е предизборната кампания и активизацията на работата на проруските политически сили и телевизионни канали“, заяви началникът на аналитическия център Владимир Паниото.

Но, каналите, които причисляват към „проруските“, нямат такъв обхват, какъвто имат главните всеукраински телевизии. А повечето от тях не могат да бъдат обвинени в симпатии към Русия. Напротив – разпалването на антируските страсти там не намалява.

На риторика против Кремъл строи предизборната си кампания и Петро Порошенко – с целия си медиен ресурс. При което той опонира не само на руското ръководство, но и на руснаците, както и на украинците, които не са готови да намразят Русия.

В тази връзка, президентът активно се бори за изтласкването на руския език от Украйна – което вече не може да бъде приписано на неприязънта към Путин.

Същото може да се каже и за други инициативи на властите, които не са свързани с щети за лидерите на Русия - но удрят населението на Украйна. Това са забраната на руските социални мрежи, прекъсването на транспортните съобщения и други.

И, съдейки по факта, че тези супер усилия са неуспешни, въпросът очевидно не е в появата на няколко „проруски канала“.

Основните причини за подобряване на отношенията с Русия, както можете да си представите, са две.

На първо място, това е разочарование и пълно намаляване на доверието в украинското правителство и лично към Петро Порошенко.

И това отношение се прехвърля към определени аспекти на официалната пропаганда. В края на краищата, ако такива нелюбими политици, в които нямате доверие, ругаят Русия, тогава може би тази Русия не е толкова лоша? Особено чувството, че ни вкарват във вражда се засили след въвеждането на военно положение през ноември 2018 г. Тогава по-голямата част от населението, както социологията показа, не вярваше на Порошенко, че има реална заплаха от Русия. Хората смятат, че президентът, под прикритието на инцидента в близост до Керч, се опитва просто да отмени изборите. И това силно дискредитира тезата за „вражеската Москва“, като цяло.

Второ, силният порив към мир в обществото, който също бива фиксиран във всички анкети. При това мнозинството от украинците споделят идеята, че продължаващата вече пет години война може да бъде прекратена само чрез преговори с Русия (за невъзможността да се постигне военна победа над нея говорят и самите власти). А това също, вероятно, намалява въздействието на официозната антируска кампания. В крайна сметка, ако трябва да седнеш на масата за преговори с някого, тогава на подсъзнателно ниво започваш да го виждаш като потенциален партньор, а не като враг.

 

9
Отворила съм тема "Историята - начин на употреба". Що не преместиш постинга там? За едно и също става дума....фалшификации. Или ако иска модераторът моите постинги да пренесе тук...

10
Цитат
"От декември 1944 до април 1945 г. пред извънреден Народен съд са изправени 11112 "противонародни елементи". Присъдите не подлежат на обжалване. Смъртно наказание е наложено на 2730 души, сред които бившите регенти, министри, депутати, висши офицери от българската армия, видни общественици, творци. В отговор на политическите репресии в редица региони на страната възникват нелегални организации, формират се въоръжени групи(например горянските чети), предприемат действия политическите емигранти"

Горното голЕмо кафяво би могло да стане основание за обжалване на дипломите на лицата Милко Палангурски, Иван Русев, Лъчезар Стоянов, Виолета Стойчева, Юлия Симеонова получили пари(изкарват си прехраната хората) за сътворяването на учебник по история и цивилизация за седми клас, последният одобрен от поредните илитерати вършеещи в отдавна осмърдяните коридори на МОН .
Така се прави пропаганда и то крайно некадърна, но горните писачи на история са си изкарали надницата. После някой да каже, че не вървяла реставрация на фашизма

11
Теми на форумците … / В Навечерието
« -: Февруари 26, 2019, 09:20:54 »
Иде наш празник, който винаги е обясняван със сухите факти в желанието си да оборим новите историчари. А има и друг тип "факти" емоционални, които може би са по-близо до истината

Цитат
„Мили ми родители, завинаги се прощавам с вас. Повече няма да ме видите. Вчера почина Дмитрий. Всичко е свършено за мене. Днес заминавам с неговото тяло за Зара. Ще го погреба и какво ще стане с мен, не зная. Но аз нямам друга родина освен родината на Д. Там се готви въстание, готвят се за война; аз ще стана милосердна сестра; ще се грижа за болни, ранени. Не зная какво ще стане с мене, но аз и след смъртта на Д. ще остана вярна на паметта му, на делото на целия му живот. Аз научих български и сръбски. Вероятно няма да понеса всичко това — толкова по-добре. Аз съм на края на бездната и трябва да падна. Съдбата ни свърза ненапразно: кой знае, може би аз го убих; сега е негов ред да ме повлече след себе си. Аз търсех щастие — а ще намеря може би смърт. Изглежда, така е трябвало; изглежда, имало е вина… Но смъртта всичко прикрива и примирява, нали? Простете ми всички огорчения, които ви причиних: това не зависеше от мене. А да се върна в Русия — защо? Какво ще правя в Русия?

12
Цитат
Критиката е безполезна, защото кара човек да се защитава и обикновено го провокира да отстоява правотата си. Критиката е опасна, защото наранява много скъпата всекиму гордост, чувството колко е важен, и предизвиква негодуване.
Б.Ф. Скинър, световноизвестният психолог, доказва с опитите си, че ако награждаваме животното за добро поведение, то се учи много по-бързо и запомня наученото много по-добре, отколкото ако го наказваме за лошо поведение. По-късни изследвания са показали, че същото се отнася и за хората.
Ханс Селие, друг голям психолог, казва: „Колкото силно жадуваме за одобрение, толкова се ужасяваме и от неодобрението”.
Негодуването, което предизвиква критиката, понижава духа на служители, близки и приятели, без да променя обстоятелствата, които са я предизвикали
:smokin:

13
По света … / Събитията в ЕС
« -: Ноември 22, 2018, 11:47:59 »
Цитат
Безредиците, обхванали отделни райони на Белгия вече седмица, продължават, съобщават местни медии. Първоначално протестът бе срещу високите цени на горивата, но към "жълтите жилетки" се присъединиха вандали, търсещи сблъсък с полицията.

Снощи при отрицателни температури протестиращите на барикадите край складове за гориво отново са били разпръснати с водни оръдия. От мястото на събитието записи показват сцени на безразборно рушене на обществена и частна собственост.

Протестиращи са хвърляли бутилки със запалителна течност и камъни по автомобили на полицията и медиите. Отново се съобщава за нападнат телевизионен екип. Демонстранти са откраднали товарен автомобил, с който са се опитали да нанесат щети по полицейско оборудване. По-рано тази седмица те успяха да унищожат две цистерни за зареждане с гориво.

Жители на обхванатите от протестите райони съобщават, че животът им започва да става все по-труден. Освен че над 400 бензиностанции са били затворени и няма откъде да се зареди гориво, магазините за основни стоки нямат снабдяване.

Живеещите близо до складовете за гориво биват пропускани през барикадите по преценка на протестиращите. Уточнява се, че с предимство преминават семейства с малки деца и линейки.

Полицията е успяла да задържи в последните часове няколко десетки вандали, съобщава се за иззети автомобили на участници в протеста. От записите на размириците от последната нощ се чуват възгласи, познати от обичайното поведение на футболни агитки, пише БТА, цитирана от Новини.бг.

 

 

15
Може би само на мен ми се струва така, но предлагам на вниманието ви едно доста добро резюме в ей тази статия от СЕГА, която като гледам, не са много хората обърнали й внимание, а според мен нещата са много сериозни! А и да не забравя - какво нещо е манипулацията, не можеш да видиш фашизма, ако не ти го изведат в заглавието. И докато се караме кой за какво е виновен разни безобразни си присвояват държавата

Цитат
Извънредното законодателство е специалитетът на ГЕРБ

https://www.segabg.com/forum-topic/izvunrednoto-zakonodatelstvo-e-specialitetut-na-gerb
 :light_bulb-1377:

16
У нас … / Това ни/ви е било президент
« -: Октомври 16, 2018, 18:16:17 »
Цитат
"Почти всички медии в България са изкупени благодарение на завишената с няколкостотин милиона лева цена на проекта „Цанков камък”.

Това обясни бившият държавен глава Росен Плевнелиев, макар и без да говори с конкретни имена. Той участва на конференция в Софийския университет на тема „Хибридните заплахи: мит или реалност? Последствия за националната и европейската сигурност”, предаде Флагман.

Плевнелиев изпадна в откровения по отношение на състоянието на медиите у нас.
"Южен поток България” беше уговорен спомняте ли си за колко пари? За 4,2 милиарда. В Сърбия знаете ли за колко бе договорен? За 1,6. Това беше моят кошмар – че българската олигархия, която от един язовир с главен консултант… направи проекта вместо 400 милиона лева за 1 милиард лева. И точно тогава се изкупиха почти всички медии. Медийната империя е финансирана, според мен, с тези пари”, коментира бившият държавен глава.

Плевнелиев попита: „Ами какво би било, ако същите тези хора, руските олигарси в България, получат разликата между 1,6 и 4 милиарда евро? Какво те ще купят не с 200 милиона евро, а с 2 милиарда евро! Нашата демокрация беше заминала според мен, ако те имат такъв ресурс. Затова се противопоставих.”
Експрезидентът се похвали, че е спрял „Южен поток” чрез служебното правителство след кабинета „Орешарски”.

В началото на 2013 г. Росен Плевнелиев имал откровен разговор с Бойко Борисов, като го убеждавал да не подава оставка по повод започналите протести за цената на тока.


На другия ден обаче излязъл материал във вестник „Труд”.
"И не искам да забравя и няма да забравя каква беше корицата на вестник „Труд” и кой беше на нея точно в този ден - мисля, че 22 януари 2013 г. Един член на футболната агитка на клуба на „Локомотив” (Пловдив), собственик на един известен български олигарх – Цветан Василев”, разказва Росен Плевнелиев. Той вероятно имаше предвид „Ботев” (Пловдив), който бе собственост на Василев.

Бившият държавен глава добави следното: „Същевременно вестник „Труд”, който никога не е криел своите проруски позиции и винаги се е управлявал от агенти на Държавна сигурност, на първа страница обилно показваше кръвта от раната на този герой”.

Доклади на конференцията имаха още и експремиерът Иван Костов и бившият председател на Народното събрание Александър Йорданов.

 

Последва дискусия с въпроси.

Едно от питанията бе за връщането на Уляна Пръмова в БНТ и как може да се „освободим от това рубладжийско ръководство” на телевизията.

 

Росен Плевнелиев обясни: Казусът „Уляна Пръмова” може да бъде разглеждан не просто само в рамките на БНТ. Например аз никога няма да забравя как в един момент, в който bTV, която по това време беше най-гледаната българска телевизия, собственост не на кой да е, а на Time Warner - една главно американска медийна компания, излъчваше романтични филми един след друг и репортажи от добре осветения Болшой театър, от Кремъл в момент, в който точно Русия извършваше руската окупация на Крим. Аз тогава лично бях толкова потресен от тоталната дезинформация, която течеше по българските медии, че се опитах да направя нещо, което никога не съм си позволил да правя като държавен глава; не съм си позволил да звъня на един журналист и на един собственик на медия, за да го помоля за нещо. Това беше част от начина, по който аз действах и вярвах, че това беше правилният начин.”

Тогава Плевнелиев говорил с американския посланик и го попитал дали не счита, че нещо не е наред.
„Та нима няма една българска телевизия, една, която да отиде на 100 км от Москва и да покаже как живеят днес руснаците? Защо една българска телевизия не отиде там в Сибир, където веднъж на месец идва влакът с магазина, от който те купуват… Защо не покажем начина, по който днес живеят руснаците? Че практически в крайна сметка опозицията бе избита. Тя не е просто елиминирана, тя е избита. Защо българските медии нямат елементарната смелост да излязат и да посочат проблемите такива, каквито са - как живеят днес руснаците”, попита с апломб Плевнелиев.

Той обясни, че 2 милиона българи напуснали страната, и попита колко са отишли в Русия.  И сам си отговори:„Нула”.

Росен Плевнелиев попита и защо подценяваме българския народ. По думите му - хората не са глупави и те вярват в човешките права и свободи и че демокрацията е нещо добро.
„Отгоре на върха на руската пропаганда стои една от любовниците на президента Путин и е инсталирана неслучайно, за да прави това, което тя прави”, добави Плевнелиев.
Любимо средство за антиевропейска пропаганда била Кончита Вурст. Руснаците обяснявали, че това не било нито мъж, нито жена и че такъв бил Европейският съюз.

„Давам си сметка, че толкова надълбоко хващат корени лъжите, които се разпространяват днес от Кремъл, включително и чрез всички медии, не само БНТ, че единственото противодействие може да се води днес в българския парламент, но точно там сме най-пробити.

 

Всъщност и БНТ по един или друг начин, и bTV, и всички останали… няма как, ако в българския парламент се води качествен дебат, честен дебат за ролята на Русия, за хибридните атаки, за начина, по който се влияе на обществото, ако щете за истината – истината за това как живеят руснаците днес, истината за това дали Русия днес представлява някакъв алтернативен модел, в който ние вярваме; истината за това, че в Русия 100 олигарха държат 90% от икономиката, че те държат 97% от банките, че техните деца бягат на запад. Истината, истината, истината! Аз не успях да се преборя, заявявам най-откровено, за това да проведем качествен дебат в българския парламент за истината. Камо ли в българските медии”, коментира още експрезидентът.

„И затова си мисля, че нека все пак да знаем, че голямата битка тепърва предстои. България е парламентарна демокрация. Нека да не се случи така, че лелеяният сценарий от парламентарна за президентска република да се осъществи. Тогава ви слагат един президент отпред с „голям шлем” и сме дотам. Русия винаги е лелеяла и искала и аз съм сигурен, че този дебат ще се вдигне със страшна сила”, заяви още Росен Плевнелиев, като коментира и че „за да разберем, че има по-лошо от мен, по-лошо от нас, трябва да гледаме винаги към Скопие”.

След това експрезидентът се върна на разговора си с предишния американски посланик.
„Например в bTV американският посланик, човекът, когато го питах в прав текст как е възможно американска медия да излъчва денонощно и да облъчва българския народ с руската, кремълска пропаганда – че нашата демокрация се е провалила, че в Кремъл всичко блести и е цъфнало и вързало, и той ми каза „ами, г-н президент, съжалявам (това беше бившият американски посланик), но Вие знаете много добре, всъщност, шефът на новините пък по bTV се определя от златната акция на г-н Красимир Гергов””, разказа Росен Плевнелиев.

Според него в държавата има сто важни позиции.


„Трябва да си даваме сметка, че в тази държава, казвам го най-откровено, има сто позиции. За тези сто позиции проруските лобита водят жестоки битки денонощно и планират с години напред кой ще ги завземе. От тези сто позиции зависи бъдещето на нашата демокрация. И това е главен прокурор, това е шеф на данъчните… Най-голямата репресия днес в България днес минава през данъчните. Но това е моделът на Орбан”, добави Плевнелиев.


Той изрази възмущение, че българските социалисти застанали зад унгарския премиер Виктор Орбан и неговите авторитарни методи на действие, вместо да защитят репресираната им сестринска соцпартия в Унгария.
Източник - Епицентър

17
Цитат
Съотношението русофили – русофоби по света и у нас

Глобално изследване на „Пю Рисърч Център“ през 2017 г. в 37 държави в различни части на света показва, че средно 31% от населението в тях вижда Русия като основна заплаха за своята страна, 31% виждат като такава заплаха Китай и 35% – САЩ, т.е. от трите големи сили САЩ са видяни като най-голяма опасност.

Трите най-русофилски от тези 37 държави (България не е включена) са Виетнам – 83%, Гърция – 64%, и Филипините – 55%.

Най-русофобската от всички страни е Полша – 65% от поляците виждат Русия като основна заплаха за страната си. След това са САЩ и Испания – по 47%, Франция – 45%, Великобритания – 43%, Швеция – 39%. Германия – 33%, Италия – 31%, Унгария на Орбан – 28%, Гърция – 24% (1).

Как стоят нещата в България?

Българите са най-големите русофили в Европа. Това показват данните от международното изследване „Трансатлантически тенденции 2008“, проведено в 12 европейски страни и САЩ. На въпрос какви чувства изпитват към дадени страни, като се използва скала, според която 100 означава „много топли“, а 0 – „много студени“, общият резултат на анкетираните българи е 66.

В същото време има тенденция положителното отношение към САЩ да спада (2). Проучване на „Пю Рисърч Център“ през 2007 г. показва, че само 51% от българите имат положително отношение към САЩ, като процентът на така мислещите за пет години спада с 21% и най-вероятно основна причина е нарушилата всякакви международни закони американска инвазия в Ирак и Афганистан, с бедствени последствия за тези страни. В същото време положително отношение към Русия имат 78%, а русофобите са едва 12% (3).

През 2011 г. международното проучване „Трансатлантически тенденции 2011“ показва отново, че българите са най-големите русофили в ЕС – 88% имат положително отношение към Русия, докато средното за Европа е 50%. Само 10% не харесват Русия.

Представително социологическо изследване, проведено от екип на социолога Живко Георгиев в периода 18–28 октомври 2014 г. по поръчка на в. „Дума“, показва, че 78% се определят като русофили (от тях 22% говорят за себе си като за „силни русофили“, 24% – като за „умерени русофили“, 32 % – „по-скоро русофили“). Като русофоби се самоопределят 21% (от тях 2% са „силни русофоби“, 9% – „умерени русофоби“, 6% – „по-скоро русофоби“). Най-много русофоби има сред електората на ГЕРБ (17%), в Реформаторския блок са 15%, в Атака – 12 %. Резултатите от анкетата ясно показват, че сред младите на възраст 18–29 г. русофобството е по-изразено (29%), отколкото при по-възрастните (4).

През август 2016 г. свое изследване публикува социологическата агенция „Маркет линкс“. Според него процентът на българите, одобряващи политиката на Русия, е по-висок от този на съгражданите ни, които имат същото отношение към политиката на ЕС. 74% от българите имат силно положително или по-скоро положително отношения към политиката на Русия, докато този процент за ЕС е 68. Германия, Франция и САЩ също са с по-нисък процент на одобрение от този на Русия (5).

Пред 2017 г.  в рамките на глобално изследване, проведено в 66 страни по целия свят от асоциацията УИН/„Галъп интернешънъл“, респондентите са поставени пред интересна хипотеза: коя от основните военни сили в света биха избрали за партньор при отблъскване на нечие нападение. Въпросът звучеше така: „Има шест страни в света, които разполагат с най-голяма военна мощ: САЩ, Китай, Русия, Франция, Обединеното кралство и Индия. Да предположим, че във вашата страна избухва военен конфликт и вие трябва да изберете само една от тези страни за ваш партньор, коя страна бихте избрали?“.

Гражданите на 4 държави, които са членки на НАТО, биха избрали Русия да се грижи за тяхната сигурност в случай на война. Макар да са част от НАТО, повечето от жителите на България, Турция, Гърция и Словения предпочитат опеката на Русия в случай на военен конфликт, сочи проучването.

В България, където са локализирани 4 американски военни бази,  42% от анкетираните българи казват да ни пази Русия, само 17% предпочитат САЩ и 4% – Франция (6).  Общо тези, които биха се обърнали към някоя от двете западни страни – САЩ и Франция, са 21%, колкото са русофобите според изследването на Живко Георгиев преди няколко години.

Наред със социологическите изследвания нека да видим и емпирията в социалните мрежи, където се преместват голяма част от битките и противопоставянията по света. Във Фейсбук на български има публична група „Национално движение „Русофоби“ с 894 члена, която всекидневно качва съответните материали. Има и група „Русофобията – основна заплаха за България“ с 286 члена, поставила си за задача да се бори с русофобията. Има група „Национално движение „Русофили“ с 4 900 члена, Движение на русофили „Петко Войвода“ с 2 700 члена, „Русофили и приятели на България“ – с 6 700 члена, общност „Русофили“, която се харесва от 20 000 души, и още над 20 местни русофилски групи, свързани с един или друг регион. Вижда се, българите, самоидентифициращи се като русофили в социалната мрежа, са десетки пъти повече от самоидентифициращите се като русофоби.

Васил Проданов

Доклад, изнесен на националната научна конференция „Русофобството – причини, етапи, форми, институции“, 11 октомври 2018 г

http://pogled.info/avtorski/Vasil-Prodanov/rusofobiyata-teoriya-i-empiriya.98215

18
 :shocked-1341: :D


И резултатът! :smokin:

Страници: [1]