Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Април 18, 2024, 17:58:41

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - deneb

Страници: [1] 2 3 4 5
1
Цитат на: deneb
по тази логика няма разлика дали се усещаш човек или котка например

А ако някой е французин, по произход и по паспорт, ама се чувства руснак ?
Ааа, такова "прескачане" в социалните и правни (гражданството) категории не се допуска, макар че точно то не променя базисните характеристики на субекта и не е признак на психично разстройство. 
Обаче един ден, кой знае...Нали се опитват да "обосноват", че полът не бил биологична, а социална категория, та крачката е малка. Интересно, как биха реагирали срещу собствените си "аргументи"?

2
По света … / Re: САЩ
« -: Днес в 10:38:10 »
Лошото на този цирк е, че са вкарали в него и половин планета, ако си беше само техен, е друга работа. А за мен най-лошото е, че собствената ни държава изгуби изцяло и съвсем явно суверенитета си в полза на същия този цирк. Дори формалните регалии на властта не могат да го прикрият.

3
Копрофагията е една от проявите на психично разстройство, ама след като ни управляват други психично разстроени, защо не и такива?!
Ей на, хората лекуват същото разстройство при кучетата: https://drbopetstore.com/opasna-koprofagiya/, обаче някъде не намират нищо смущаващо в това от него да страдат (без да бъдат лекувани!) управляващи.

4
Буратино, четох го и аз вчера и си спомних тукашните ни разговори по повод различния пол, който някои усещали, та казвахме, че по тази логика няма разлика дали се усещаш човек или котка например, утре и това ще дойде - дойде. Като казаха "А", трябваше да кажат и "Б".
Впрочем, натрисат го и с филми (обичайно за последните години, особено за сериалите, дори и приличните - вече няма нито един без пропагандиране на поне една девиация, а най-често повече), имаше такъв епизод в "Местопрестъплението".
Едно време тези, които се чувстваха друго- я животно, я Наполеон, я Жозефина, ги въдворяваха в едни психиатрични заведения, сега ни управляват, вместо да ги лекуват.
 

5
По света … / Re: САЩ
« -: Днес в 10:16:09 »
Да, виждала съм негови и по-страшни снимки, но на никоя не съм имала усещането, че това не е снимка на жив човек. Още потръпвам от него, нямам никакво обяснение.
А че не е наред човекът, не е...да му берат греховете и тези, които го държат на поста и му дърпат конците.

6
У нас … / Re: И сега? …
« -: Днес в 10:13:24 »
Всъщност правителството си е партийно, на "сглобката".

Но не е гласувано от Парламента!
Не случайно Конституцията (преди убийството й от кохортата неграмотници) предвиждаше разпускане на НС при назначаване на служебно правителство. Ако парламентът не може да излъчи правителство, то означава, че е неработещ, ерго изчерпал се е в този си състав и легитимността (в широк смисъл, не тясно правен) на приеманите от него актове е под въпрос (това най-общо и повърхностно казано, няма да развивам цялата аргументация).
С промените (с изцяло конюнктурни и лични мотиви) го оставиха работещ полумъртъв, за да приема евентуално належащите актове под диктат.

7
По света … / Re: САЩ
« -: Април 17, 2024, 23:04:41 »
Обикновен запек...
Ох, не знам. Втори път отворих да погледна и направо имам вътрешен подтик да си затворя очите, да ги отклоня. За пръв път ми се случва такова нещо, а не за пръв път му виждам снимката.
 

8
По света … / Re: САЩ
« -: Април 17, 2024, 22:43:10 »
https://glasove.com/novini/baydan-kongresat-tryabva-speshno-da-prieme-novite-paketi-voenna-pomosht-za-ukrayna-i-izrael
Имах моментно странно усещане при вида на снимката - буквално ме заля чувството, че гледам мумия, артефакт от миналото, не жив човек, чак потръпнах. Някой да има същото?
Съвсем сериозна съм.9
Декларация от името на ПГ на „БСП за България“
:i_slamhead:
Вярно, но нагло изявление, като се има предвид, че същите съучастваха и погромът над държавността и държавата не се извършват от 48 часа, а от години.
Сега предизборни агитации и декларации, мерси...

10
Мнения … / Re: Зелената сделка
« -: Април 17, 2024, 02:56:24 »
Цитат
Новата икономика: Синята сделка може да се окаже повратна точка за Европа
https://manager.bg/%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0/novata-ikonomika-sinata-sdelka-moze-da-se-okaze-povratna-tochka-za-evropa
"Зелената сделка" се оказа недоносче!
Ще я менкаме за синя.
А, като знам как е устроен "водния сектор" у нас - водата тече под краката ни от свръхамортизираните проводи, унищожиха и поливните системи, разхищенията и кражбите (безотговорността е идеално разпределена по закон) се вихрят...пък синя сделка ще ми правят. От зеленото който открадна- открадна, канят се от синьото, ама там кражбите си вървят мнооого отдавна, няма кого да изненадат. 

11
По света … / Re: Събитията в ЕС
« -: Април 17, 2024, 02:51:53 »
Разделям хората на зърно и плява, Денеб. Никой не знае кой е прав и кой е крив в момента, но моите източници ми го говорят от 2 десетилетия. Двама души могат да вървят един до друг по един и същ път и земята може да се отвори и адски пламъци да погълнат единия, а другият може даже да не забележи.
Природата на нещата не е точно такава, каквато сме научени, че е, и совите не са това, което са.
Визирам разсипията, до която вече ни докараха и още продължават - и тялом, и духом.
А че трябва да се отделя плявата от зърното, е безспорно. Ни къде можем, къде - не с нашите мерки и теглилки, ама дано дядо Боже да се справи, макар че нещо позадрямал ми се види - много наклониха везните тези уроди.     

12
По света … / Re: Събитията в ЕС
« -: Април 16, 2024, 17:02:09 »
Не сме настрани от пламъците, Кайли, не минаваме и няма да минем само с пуканките, за жалост...

14
https://obektivno.bg/muzikalna-kompaniya-uvolni-rodzhar-uotars-zaradi-kritikite-mu-kam-izrael/
Боже, Боже...плюнката уволнила титана  :i_slamhead:
Какво ли не ражда безсилието?!
Аз днес ще слушам точно Уотърс, да е жив и здрав още дълги години!
https://www.youtube.com/watch?v=fvPpAPIIZyo

15
По света … / Re: Израел
« -: Април 15, 2024, 08:14:03 »
Цитат
Слави Трифонов с жестоки думи за нападението на Иран над Израел
...
Израел е част от европейската цивилизация и европейската култура. Държавата на аятоласите не е. От името на “Има такъв народ" и лично от свое име изказвам пълната си подкрепа и съчувствие към нашите приятели в Израел.

https://www.focus-news.net/novini/Bylgaria/Slavi-Trifonov-s-zhestoki-dumi-za-napadenieto-na-Iran-nad-Izrael-2078571
Славчо е "аристократ на духа", изживява се като част от кастата на холивудските продуценти.
Тоя съвсем се зачеркна, че и партията си...И не с осъждането (в очеизвадния двоен стандарат и лицемерието не е сам), а с аргументите си. По-добре да си беше мълчал...

16
По света … / Re: СВО
« -: Април 14, 2024, 20:06:27 »
Добави няколко бутилки скъпо уиски и хавански пури, и викам ЗИП-а  :0014:
Ще трябва да побързате, щото нямам хумидор за пури, ще изсъхнат...или ще ги пушите с отвращением?

17
По света … / Re: СВО
« -: Април 14, 2024, 18:18:10 »
Купила съм два комплекта големи текстилни салфетки, мисля, че ще ви трябват  :)))
Нови са, още никой не е чертал на тях...

18
По света … / Re: Франция
« -: Април 14, 2024, 18:15:22 »
Комунизъм ли? В комунизъм живеем сега, какво друго е тоталната власт на корпорациите, ако не комунизъм?

много странно определение.

да не кажа тотално неадекватно.

явно беше прав оня келеш, дето разправяше че криптодесните пцуват на комунизъм и комунисти, а левите - на фашизъм и фашисти.
Ох, тук направо чух и видях Петър Попара Църния  :)))
Ама фашизъм видяхме какво е (днешният е видоизменен, естествено), а комунизъм (на който псуват, а някои дори квалифицираха като режим, че и престъпен) още не сме виждали, до него не достигнахме.   

19
У нас … / Re: И сега? …
« -: Април 13, 2024, 16:06:07 »
Аз по причина дълъг стаж и опит в своя си бранш смятам да подам оферта за зам на Милошев.
Като гледам 30-годишния подбор, баш тези ти качества те правят неподходяща, само ще пречиш  :))) 

20
По света … / Re: Събитията в ЕС
« -: Април 12, 2024, 23:38:13 »
То може и да е най-доброто, в тази област не съм специалист, за да коментирам по същество, но закупуването на оръжие според мен означава и политическа обвързаност и посока. Не е като да си купя краставиците от този пазар, доматите от втория, пък чушките от третия, ръководейки се само от качеството.
Би било зловещо да се затрие още една балканска държава, както се затрихме ние.
Нямам против нормалните и интензивни двустранни отношения между суверенните държави, независимо от различията им, даже точно така смятам, че трябва и да е, но не става дума за такива, уви. ЕС е една боа, дори за големите държави членки и в крайна сметка просто един посредник на НАТО, пък зад него наднича знаем кой. 

21
По света … / Re: Събитията в ЕС
« -: Април 12, 2024, 22:53:49 »
Вучич завива към ЕС и НАТО, ще купуват самолети Рафал от Франция. Какво ѝ харесват толкоз на Европата, не рабирам!? Важи и за нас. Земята ни ражда всичко, достъпна енергия, пазари и добри оръжия за защита, дори ядрен чадър можем да имаме от съюз с Русия, какво ни трябва повече, м@мк@ му!?

Ами виж му географията. От всички страни НАТО. Как мислиш, че руските самолети ще стигнат до Сърбия? Изобщо много гадна ситуация.
Точно сега и на мен ми се вижда недалновидно да завива в тази посока. НАТО не е божа даденост, както е от всички страни, така и може да не е.
Максимус, на нас нищо друго не ни трябва наистина, но на един куп продажници от 30 години насам - явно да.

22
По света … / Re: Събитията в ЕС
« -: Април 12, 2024, 19:09:11 »
https://trud.bg/%D0%B5%D1%81-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5/
Тия безумци ограбват и унищожават собствените си граждани, за да наливат пари в проксито си, което явно не е криминално, за разлика от неспазването на санкциите им.
И ние, за наш срам, сме част от това.

23
Цитат на: фелдкурата
деветмилионният българин така и не се ражда

Девятката символизира края на нещо или завършването на поставена задача.
Не си изпълнихме задачата да се отървем от алчността си и нагаждачеството си.
Понеже постът е в контекста на деветмилионния българин, вероятно визираш българите, но алчността и нагаждачеството не са само наши качества, а универсални. Въпрос на време и обстановка, в която ще се проявяват по-отчетливо у група хора и главно у властимащите, защото влияят на цялата държава и всички в нея, независимо какви са сами по себе си.
Аз си мисля, че нагаждачеството не е в чист вид в нашия случай, а са водещи алчността, продажността и користта, нагаждачеството просто идва да ги обслужи, то е средството.   

25
По света … / Re: Франция
« -: Април 11, 2024, 22:59:06 »
поне от година аз правя хляба в къщи. купихме си един уред - кухненски робот /кенууд, 1300вата/, дето сам меси тестото. и като спазваш рецептата, ръгаш ръжено, пшенично, мая, вода, малко зехтин или олио, две лъжици оцет, сол и захар и за няма две минути машината е омесила тестото.

пъхаш във фурната на 50 градуса за половин час и получаваш малка формичка, догоре напълнена. слагаш на 170-180 градуса за половин час +/- 5 минути и си готов с хлебче по бабина рецепта.

набързо:
180 грама ръжено
180 грама пшенично
половин жива мая, сиреч 20 грама. или една суха
210 мл вода
две чаени сол
чаена захар за маята
две супени оцет да стане по-жилаво тестото, иначе много трохи прави
къл-къл олио или зехтин за разкош

твай. резултатът е хлебче малко по-малко от 600 гр за малко повече от час. пекарната ти иска три часа за тази работа. за 600 грама хляб трябва да имаш около 660 грама тесто, сиреч по още 5-10 грама брашно и още малко водичка.


това е рецептата от хлебопекарната мулинекс, която скоропостижно се строши. там беше само с бяло брашно, на мен понеже ми викат разни доктори да ям ръжен я преобразувах.


водата трябва да е топличка, захарата и маята ги разбърквам с малко вода в една дребна чашка за ракия. и после изсипвам чашката в брашното. напоследък слагам и солта там.
И аз правя бърз хляб, замесен в робота, но го втасвам на по-ниска температура - между 30 и 40 градуса, високата може да спре процеса или да превтаса, иначе времето е пак толкова - около половин час. Ако не бързам - в пекарната и да се оправя само. Имам стара Мулинекс, не си знае годините вече, но още работи като пушка.
И една бележка, ако я възприемаш - не слагай солта при маята, а накрая с брашното - възпрепятства активирането.  То май не сме в темата, ама докато се пренесем... :)))

26
У нас … / Re: И сега? …
« -: Април 11, 2024, 22:46:04 »
Еретикът Асен Василев беше изгонен от „Александър Невски“ с викове: Вън, блуднице ниедна
Сигурно е отишъл човекът да запали една свещ за Бог да прости държавата, като знае какви са ги сътворили, пък и тези преди неговата шайка.
А според мен мястото на грешниците е точно в храма, стига да искат да се покаят и намерят път, не от лицемерие.

27
У нас … / Re: И сега? …
« -: Април 11, 2024, 19:50:40 »
Цитат
Преди обиските в офисите на Ананиев е имало и друго искане от Белгия
Съдът веднъж отказва да одобри претърсването, но при втория опит на прокуратурата се съгласява
Претърсването и изземането, което се случи вчера в офис, свързан с депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев, е било във връзка с втора европейска заповед за разследване, получена от Белгия. Това научи "Сега" от свои източници в държавното обвинение. С първото искане е търсена информация за конкретни физически лица и търговски дружества - за тяхно имущество, банкови сметки и пр. За целта са събрани данни от Търговския и Имотния регистър, от мобилни оператори и т.н.

След като тази заповед е изпълнена от Софийската градска прокуратура, през октомври м.г. постъпва втора.
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/predi-obiskite-ofisite-na-ananiev-e-imalo-i-drugo-iskane-belgiya
Предното искане е било лятоска, ама тогава ППДБ бяха на върха на сладоледа.
Заради кметските избори са го оставили да живурка, ама сега като не е на власт гилотината падна.
Нестимирски работи, да бе мирно седяло и лапало каквото му изпадне реши че може да оближе направо сладоледа Му.
Е, успя!
Ама то не било ванилов сладолед....
Ще разбера, че Държавата се е върнала, когато разкрития и законни процесуални действия се извършат срещу действащи длъжностни лица, а не след излизането им от властта.
Независимо, че и сега може да са обективни, редовната практика действията да се предприемат, едва след като лицата не са на власт (кампанийно), не може да не породи едно чувство за постоянен и явно ефективен натиск върху правозащитните органи, щом до този момент са си траели. От друга страна този подход подхранва и приказките (основателни или не) за реваншизъм и поръчковост, което не ползва нито правосъдието, нито обществото, нито държавата. А после керванът пак си върви...   

28
https://obektivno.bg/pravitelstvoto-na-sasth-planira-da-ubie-500-000-sovi-ot-edin-vid-za-da-spasi-drug-vid/
Първо унищожаваш горите, после унищожаваш едни сови, за да спасиш други, които пък са загинали заради унищожаването на горите, после какво?
Дебили, сър!

29
Цитат
Съдът в Страсбург: Швейцария не е защитила гражданите си от последици от изменението на климата
...
По дело, заведено от четири жени и швейцарска асоциация на възрастни граждани, съдът в Страсбург постанови днес, че „Конфедерация Швейцария не е изпълнила задълженията си“ по отношение на изменението на климата и по този начин е нарушила правото им на зачитане на личен и семеен живот.
https://manager.bg/%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82/sadat-v-strasburg-shveicaria-ne-e-zastitila-grazdanite-si-ot-posledici-ot-izmenenieto-na-klimata
"Искрено и лично".
Чекам и лилавата крава Милка да ги осъди щото са ѝ ограничили правото да бъде розова крава.
Когато трябва да се вземе политическо решение, намира се правен интерес и за абсурди, но за истински важните и във властта на държавата неща изведнъж се оказва, че гражданите нямали правен интерес или не можело да се произнасят или оспорват, ами са оставени на усмотрението на "представителите" им. Гиди...

30
У нас … / Re: И сега? …
« -: Април 10, 2024, 22:54:37 »
Наистина ли не се питаш защо така?

Няма нужда да се питам, защото прекрасно знам защо така. Но в случая говорим за една констатация на съда, която, за съжаление, е правилна. Защо трябва да изпадаме в лирични отклонения? Събарянето е оформено като "ремонт" и за съда е ремонт. Какъв правен интерес може да има някой да спре "ремонта"? Трябва просто да признаем, че хитро са го измислили.
Ако си се запознал действително с документите по делото, щеше да си наясно, че нищо хитро не са измислили. Оплели са се като пилета в кълчища, защото и акълът им е толкова, но ако на теб това ти изглежда хитро, друг въпрос. 
Действията по рязането на фигурите не се основават на административен акт - толкоз.  Това е достатъчно да са незаконосъобразни по смисъла на АПК. Има заповед на Гл. архитект за демонтиране на компрометирани плочи, ограничаване на достъпа до паметника и обследване с цел преместването му (не с цел ремонт!), не за рязане на фигурите и практическото унищожаване на паметника.
И в нито един от обсъжданите административни актове, въз основа на които уж са предприети действията, не става дума за ремонт, ама в нито един. Така че приказките ти за това кой имал правен интерес да спре ремонт и колко хитро са го измислили са абсолютно празнословие.
Истината е, че с тези действия изпълниха една политическа поръчка и нищо повече, и то по най-вандалския начин, не дори с формално законни действия, знаейки, че дори и действията да са незаконни, каквито са, обществото ще е поставено пред свършен факт, а целта - постигната, извършителите - безнаказани.
Последиците от такъв подход са страшни (не толкова и не само за конкретния паметник или вещ), а още по-страшно е, че се намират юристи (наистина ли такива?), според които не се случва нищо в разрез със закона, просто проявили хитрост.
И сега си представи какво се случва, след като отпадне основанието за налагане на ПАМ от страна на инспектората - всички действия (явно годни за изпълнение административни актове на тях не им трябват, за да действат), законни или не, според теб не ще подлежат на никакъв контрол, ще изключим направо приложението на чл. 250 и сл. АПК, защото нямало лица с правен интерес, държавата просто се разпоредила в лицето на...
Сега отнеси тази си теза към цялата държавна и общинска собственост, а и не само към собствеността - днес е този паметник, утре ще е друго. Какъв резултат виждаш? И него ли мислиш, че е преследвал конституционният законодател, когато е предвиждал обща клауза за обжалване на административните актове (визирам нормативните и общите, за индивидуалните е ясно)?


31
Теми на форумците … / Re: Взаимопомощ
« -: Април 10, 2024, 17:18:09 »
Ама това на уорд, а не в браузъра
Благодаря, Кайли! Разбрах, да.
Довечера ще се отчета каква съм я свършила или несвършила  :)))
 

32
У нас … / Re: И сега? …
« -: Април 10, 2024, 15:11:33 »
https://glasove.com/novini/voenna-politsiya-proveryavala-v-sbzh-publikatsiya-sreshtu-todor-tagarev
Затрудних се с подходящия емотикон, а думи нямам...

33
Теми на форумците … / Re: Взаимопомощ
« -: Април 10, 2024, 14:11:47 »
Сигурно въпросът ми е тъп, ама явно аз ще се окажа още по-тъпа, щом и това не съзнавам  :)))
Може ли и как да си добавя на клавиатурата на лаптопа ударено "и", че сега с отвращение ползвам "й", но ужасно ме дразни. На стария имах, на този не знам откъде да го извадя, ако изобщо има - постарах се доста и не намерих. Ползвам кирилица БДС, ако има как да го добавя, ще съм много благодарна за съвет. 
Ако изобщо е от значение, и двата са Lenovo ThinkPad, първият - по-стара версия.
Зависи от операционната система, която ползваш. Ето ти за Win10. Цък. Аз примерно съм си настроил Win+И, че по-лесно се помни.  Ѝ ѝ.
Послеслов
Цитат
Съществуват различни програми, които позволяват настройка на клавиатурата според вашите предпочитания. Някои от тези програми са AutoHotkey, SharpKeys, KeyTweak и други. Те ви позволяват да мапирате клавишите към различни знаци или функции според вашите изисквания.
Много благодаря!
Ще опитам да се справя.

34
У нас … / Re: И сега? …
« -: Април 10, 2024, 13:17:21 »
т.е. ти допускаш, че в правния мир съществуват общи административни актове и действия на администрацията спрямо имоти държавна собственост, за чието оспорване, респ. искане за преустановяване  въобще не съществува у никой правен субект правен интерес?

В конкретния случай допускам, че няма субект, който може да аргументира правен интерес, за да спре "ремонта" на един "опасен за здравето на гражданите паметник". Според официалната постановка. А досежно собствеността - самата държава, в лицето на областния управител, (ако не греша) се е разпоредила със своята собственост.
Ашколсун! Просто се разпоредила "държавата" в лицето на "...".
Зад тези "аргументи" може да се скрие всяка злоупотреба и всяко превратно действие, при това абсолютно безконтролно. Странно защо самият инспекторат на министерството е спрял действията в такъв случай? 
Така е, когато се гледат откъслечно някои факти (включително времето и начина на действие), връзки и т.н.
Значи паметникът бил опасен от години, също от години се водела кореспонденция за състоянието и ремонта му, ама никой не го е обезопасил като опасен за гражданите през всичкото това време, не го обозначил, оградил или по какъвто и да било начин ограничил достъпа в опасната зона, не сложил дори табела за това.
Наистина ли не се питаш защо така?
И в хода на цялата фактология виждаш ли наистина със загриженост за гражданите и паметника (като историческа памет и авторско произведение) да се предлага и действа по ремонта му, което ако беше действително така, никой нямаше да гъкне, а щеше да подкрепи и общината, и областната управа?
Вместо това ето какво се мъдри в "мотиви" отпреди 3-4 години, писани от общински съветник: "Бих искал да помоля гражданите и гостите на София, които посещават Княжеската градина да избягват големия монумент, построен през 1954 г от обявения за престъпен комунистически режим, в прослава на окупационната армия на СССР ("Паметник на Съветската армия")..."  И това не е някой сульо в сураттефтера, ами цял общински съветник - властта, в момента член на постоянна комисия на нам какво си, който издържаме с данъците си. 
Ако се касае само за безопасността и ремонта на паметника дали така щяха да изглеждат тези "мотиви", ммм? Дали щеше да има грозни и инфантилни тортени вакханалии, съпътстващи "ремонтните дейности"?
Колко мармота виждаш да завиват шоколад?
Хората не са малоумни, колега отврате, по мотивите им ще ги познаят и ги познаха, затова и спорят. Как беше с превратното упражняване на компетентност, помниш ли, че и това се учеше? И ако актовете и действията са израз именно на такова превратно и със странична на закона цел упражняване на власт, какво се правеше?
Иначе нищо не ни пречи от години всеки ден да се движим по опасни пътища и тротоари (с дупки като пещери), да не говорим за опасните сгради общинска и държавна собственост, ама нито държавата, нито общините се загрижили, че са опасни, ерго, не предприемат никакви действия да ги ремонтират, нито дори обезопасят по подходящ начин. И да видим сега колко души пострадаха от състоянието на паметника (не че трябва да пострадат, за да се вземат мерки, но са могли да ограничат достъпа при всички случаи, щом са установили опасност, инак са в престъпно бездействие) и колко  - от състоянието на пътищата и тротоарите (не е призив за броене към теб, реторичен е въпросът, отговорът го знаем всички)?
Значи при вече нанесени невъзстановими вреди, (здраве и човешки животи) т.е. настъпили вредоносни резултати от бездействието и на държава, и на община, същите не намират за необходимо да вземат мерки, но на първо място намерили пари и необходимост да режат (и то как и по кое време от денонощието?!) паметник.
Ако и горното (то е малка част само от всичко изписано и изговорено от "отговорни длъжностни лица" по темата покрай "ремонта") не може да те ориентира за това що е превратно упражняване на власт, злоупотреба и беззаконие, то положението е наистина неспасяемо. 
       
 

35
Теми на форумците … / Re: Взаимопомощ
« -: Април 10, 2024, 12:09:16 »
Сигурно въпросът ми е тъп, ама явно аз ще се окажа още по-тъпа, щом и това не съзнавам  :)))
Може ли и как да си добавя на клавиатурата на лаптопа ударено "и", че сега с отвращение ползвам "й", но ужасно ме дразни. На стария имах, на този не знам откъде да го извадя, ако изобщо има - постарах се доста и не намерих. Ползвам кирилица БДС, ако има как да го добавя, ще съм много благодарна за съвет. 
Ако изобщо е от значение, и двата са Lenovo ThinkPad, първият - по-стара версия.

36
У нас … / Re: И сега? …
« -: Април 10, 2024, 12:00:03 »
А питам: Според теб в конкретния случай има ли въобще лица/субекти/ с правен интерес и кои? Естествено, ако отговорът ти на първата част от въпроса е отрицателен, то няма нужда да отговаряш на втората част.

Ами, в конкретния случай доста се затруднявам да отговоря дали изобщо има субекти с конкретен правен интерес. Не знам на каква норма биха се позовали.
А за патриарха не знам какво си ме питала.
Да започна отзад напред - за патриарха лесно ще разбереш, ако се върнеш на съответната дискусия, няма да я повтаряме сега.
По главния въпрос - т.е. ти допускаш, че в правния мир съществуват общи административни актове и действия на администрацията спрямо имоти държавна собственост, за чието оспорване, респ. искане за преустановяване  въобще не съществува у никой правен субект правен интерес? И че за това е необходима изрична и конкретна правна норма? Извън нормите в чий интерес се стопанисва и управлява държавната собственост? За по-общите и за КРБ няма да говорим.
П.П. Искрено се надявам, че не си баш този прокурор от СГП, който при цитирана му законова норма относно правомощие на прокуратурата да протестира конкретен административен акт (ама наистина конкретно посочен в самата норма, не да се извлича чрез тълкуване и разбор на куп нормативни актове), ми отговаря черно на бяло, че прокуратурата не разполагала с това правомощие. Ама се касаеше за решение на Общински съвет, с което се одобряваше нищожна сделка във вреда на общината и нейните граждани. И той така заобикаляше въпроса - касае се за протестиране на решение на ОС за разпореждане с имот частна държавна собственост, за което решение с изрична норма е предвидено да се протестира от прокурора, а ми се отговаря, че сделката можела да се претендира като нищожна от страните
А страните естествено имаха интерес от сключването й и нямат правен интерес да я обявяват за нищожна. Да не говорим, че към момента на преписката с прокуратурата сделка още нямаше.
Пазя си този отговор - е, не е в рамка, но нямам и толкова стенна площ да разположа всички безумни и противоречащи на закона бисери, на които се натъквам в последните години, включително съдебни, а те са най-страшни.
И ей така стеснително по сходни казуси ВАС беше приемал, че видиш ли, гражданите на общината, дори и пряко засегнати от решението (поради съседство на собствените им имоти), нямали правен интерес от оспорване. Сега, надявам се, разбираш колко е пагубно това стеснително тълкуване, когато се касае за държавна и общинска собственост, която по закон се управлява и стопанисва в интерес на същите тези граждани. Дали? 
Така именно стават възможни далаверите и кражбите и няма кой да ги спре.
Така права по Конституция се превръщат в законови задължения и КС с абсурдни аргументи не вижда нищо противоконституционно в това...да не продължавам, може да няма и смисъл, ако като юрист не го виждаш.
Джузепе, аз моето мнение вече го казах в първия си пост, след последния на отврат ти е станало ясно, че да, явно според някои е възможно общи административни актове или действия, касаещи държавна собственост, да се окажат неоспорими, защото нямало никой с правен интерес.
И по повод стария ни разговор: науката "Право" не казва това и не е това. Това са пишман тълкувателите и приложителите й.   

37
У нас … / Re: И сега? …
« -: Април 10, 2024, 11:10:08 »
Хем си цитирал въпроса ми дословно, пък отговаряш на такъв, който не съм задавала. Бих искала, ако е удобно, да ми отговориш именно на зададения въпрос.

Питаш ме "И в конкретния случай според теб има ли въобще и за кои точно субекти правен интерес да искат спиране на действията на администрацията?" - отговарям ти. Заявителите нямат правен интерес. Не знам кой е "старият ти въпрос".
Това "хайде сега да видим", по-горе, не е въпрос. Индивидуалините адм. актове изрично се нуждаят от конкретен правен интерес. Другите пораждат законови интереси, а от тях произтичат правни интереси.
Ама вярно ли ми отговаряш наистина на зададения въпрос, който втори път цитираш?
Повтарям: разбрахме, че заявителите според теб нямат правен интерес още от първия ти пост и затова не те питам дали те имат или нямат, по този въпрос трети път пишеш без питане.
А питам: Според теб в конкретния случай има ли въобще лица/субекти/ с правен интерес и кои? Естествено, ако отговорът ти на първата част от въпроса е отрицателен, то няма нужда да отговаряш на втората част. 
Не вярвах, че ще се наложи между колеги да си болдваме части от въпросите, за да очакваме отговор на конкретен и ясно формулиран въпрос.
"Хайде да видим..." не е въпрос, да - просто акцентирам към разликата, която съм изрично отбелязала в първия си пост от снощи, защото от твоя не личи да си я провел.
"Старият" ми въпрос беше във връзка с погребението на Патриарха, ама не вярвам толкова да не си се сетил - пряката ни комуникация в тази тема е само по тези два въпроса.


38
У нас … / Re: И сега? …
« -: Април 10, 2024, 10:37:40 »
И в конкретния случай според теб има ли въобще и за кои точно субекти правен интерес да искат спиране на действията на администрацията?

Нямат правен интерес, нали това казвам, Съдът е преценил правилно.
Нямам идея какъв въпрос си ми задавала, за да чакаш отговор.
Разбрахме, че инициаторите на производството нямат правен интерес според теб още от първия ти пост.
Аз обаче не питам това, а друго. Хем си цитирал въпроса ми дословно, пък отговаряш на такъв, който не съм задавала. Бих искала, ако е удобно, да ми отговориш именно на зададения въпрос.
Повтаря се ситуацията с първия ми въпрос (за който нямаш идея, но би добил, ако се върнеш малко назад в темата) - задавам ти конкретен въпрос, ти ми даваш "отговор" на незададен, като просто си повтаряш декларативно мнението. Ама твърдиш, че си отговорил.

39
У нас … / Re: И сега? …
« -: Април 10, 2024, 10:03:20 »
Навремето (и от доктрината на първо място, и от КС) понятието "правен интерес" при оспорване на административни актове (при общи и нормативни, за индивидуалните има разлика) се тълкуваше по-широко и се считаше (най-общо), че за всеки гражданин правният интерес е самото издаване на законосъобразни административни актове, т.е. за прилагането на чл. 120, ал.2 от КРБ това е достатъчно

Ами, неправилно се е тълкувало. И какво се е тълкувало по-широко? Законният интерес или правният интерес. Защото първият предпоставя втория. Правният интерес не може да е абстрактен, винаги е конкретен. В случая съдът правилно е решил
Хайде сега да видим степента на конкретизация при индивидуални, общи и нормативни административни актове и в този контекст съотношението между законен и правен интерес (без да правим тук правен разбор и анализ, че отиде темата).
И в конкретния случай според теб има ли въобще и за кои точно субекти правен интерес да искат спиране на действията на администрацията?
Апропо, още чакам отговор на стария си въпрос, но може и още да почакам. Надявам се на сегашния да получа все пак. Инак ще реша, че тенденциозно не ми отговаряш.40
У нас … / Re: И сега? …
« -: Април 09, 2024, 22:24:25 »
Джузепе, погледнах набързо статията (решението не съм чела още), та ще опитам накратко:
Първо за правния интерес: Навремето (и от доктрината на първо място, и от КС) понятието "правен интерес" при оспорване на административни актове (при общи и нормативни, за индивидуалните има разлика) се тълкуваше по-широко и се считаше (най-общо), че за всеки гражданин правният интерес е самото издаване на законосъобразни административни актове, т.е. за прилагането на чл. 120, ал.2 от КРБ това е достатъчно. Има няколко дела на КС по този въпрос от 1995 г насам и след всяко все повече се стеснява съдържанието на понятието. Аз споделям първото тълкуване - от 1995 г, но никой не ме пита   :)))
В случая първо промениха статута на мемориала (миналата година, мисля) от публична държавна на частна държавна собственост, та отвориха пътя за следващи действия.
Намирам, че съобразно собственото ми и това на КС от 1995 г тълкуване на понятието, и относно конкретния акт обжалващите са имали правен интерес.
Има и друго основание обаче за прекратяване на делото - преди това решение дейностите по демонтаж са спрени с акт на инспектората на Министерство на културата, т.е. ефектът на спирането е постигнат с административен акт и жалбите се явяват безпредметни, защото имат същата цел.
Горното не означава, че действията са законосъобразни, а спорът, който е решен сега от ВАС е само относно спирането на действията по демонтаж. 
Дано е ясно, че по твоя молба бях наистина много кратка.

41
У нас … / Re: И сега? …
« -: Април 09, 2024, 19:14:40 »
https://glasove.com/novini/vas-otmeni-spiraneto-na-demontazha-na-pametnika-na-savetskata-armiya
Денеб, моля те, прочети това решение на ВАС и ако решиш да ми отговориш - би ли го направила с три-четири изречения от типа най много на "сложно съставно с подчинено определително" - давам и пищоФ-
https://ucha.se/watch/7276/slozhno-sastavno-s-podchineno-opredelitelno-izrechenie
Имам се за средностатистически гражданин, комуто два пъти се е случвало да навре къде им е мястото и то чрез съда на бир парче юридически ...хм...работници - последния път на ЛяфИнс, но в посочената статия просто реках - "пас"!
И още нещо си казах, но то е за по тесен кръг.
А въпросът ми е продължение на приятелското ни уеееко спречкване по въпросот " е ли наука правото и дори да je,кому служи"?
А може и да оставиш без последствие вопросот ми.
 :)))
Ох, видях резултата, четенето си го оставих за десерт довечера  :)))
Ни най-малко не приемам, че сме имали спречкване, просто  науката си е наука, приложителите и по-точно използвачите й са друга бира.
Днес науките се развиват и ползват от поръчителите на музиката за всеобща ни жалост.
В чистата наука аз доверие не съм загубила, в поръчковата и прилагането на обществените науки - да. 

42
У нас … / Re: И сега? …
« -: Април 08, 2024, 18:09:44 »
Ех, Буратино, на колко още престъпни работи и признания за такива бяхме свидетели през последните години...без каквито и да било последици.
А колко още има, които за нас остават скрити, ама за едни работещи органи не би трябвало да са скрити, ако са наистина работещи?!
Пък и как навременно се разболяват и излизат в болнични...
Мен ако питаш, ако се хванат да работят въпросните органи сериозно, ще трябва скоро да се приема закон за амнистия на всички дребни престъпници, които сега изтърпяват наказание ЛС, за да освободят място за новите ползватели на едни почивни бази към МПр  :))) 

43
У нас … / Re: И сега? …
« -: Април 08, 2024, 15:31:53 »
Говори се за най-ниското средно заплащане, а нали има статистика за средното заплащане и по отрасли, та затова е така, явно това се явява най-ниското средно от всички отрасли, а не най-ниското въобще.

цъ. въобще не съм съгласен. щото ако идеше реч за нещо по-ниско, то тогава средната заплата трябва да е по-висока от този минимум, сиреч средната месечна, сметната почасово, трябва да е повече от 8.1 евро.

а тя не е. при това съм взел не средногодишната, а средната заплата за края на годината, където традиционно се раздават коледни и тя е по-висока.
Не казвам, че непременно стойността е вярна, а по-скоро изказах предположение, че може да има разлика, идваща от различните отрасли. Не знам кой и как е предоставил данните на Евростат и как са интерпретирани в конкретната дописка, но се разминават с тези от НСИ.
Апропо, точно с тази медия не очаквах да се срещна повторно днес (имах кратка кореспонденция с тях сутринта заради крайно неграмотно заглавие, но коректността изисква да отбележа, че скоро след мейла ми го поправиха), та имам едно наум и за източника и достоверността му.

44
У нас … / Re: И сега? …
« -: Април 08, 2024, 12:12:38 »
Говори се за най-ниското средно заплащане, а нали има статистика за средното заплащане и по отрасли, та затова е така, явно това се явява най-ниското средно от всички отрасли, а не най-ниското въобще.

45
У нас … / Re: И сега? …
« -: Април 07, 2024, 23:03:26 »
Аз разбирам хора на точните науки да хленчат за такива нъмбъри, но прависти, ДИМГНЧКМ, да повръщат такава дрисня...бемти "науката"!
Бетер "икономика"!
 :bigok:
Сакън! Науката си е на място. А тия нито имат, нито могат да имат общо с наука.
Може да се каже за всички почти народни събрания в последните 30 години с тенденция към влошаване - и това е не защото правото не е наука, а защото за тях то няма значение, важни са политиката и келепирът.
Наука имаше, когато Н. Филчев пишеше съдебни актове - права съм ставала да ги чета, от респект. Не коментирам дейността му като Главен прокурор, но дори и тогава тази позиция не беше така компрометирана, днес не остана не омазана позиция или институция - няма НС, няма ВКС, няма ВАС, няма най-после и КС, само отделни остатъци в лицето на някои юристи и съдии. 
Пак ще го кажа - докато сме без суверенитет, спасение не виждам.
 

46
По света … / Re: НАТО
« -: Април 05, 2024, 00:41:07 »
Лошото е, че огромна[та] част от шоколадите, които се продават у нас, са на поРОШЕНко, т.е. укронацистки, при това с дъмпингови цени.
Аз съм им обявила бойкот (при все, че шоколадите са ми слабост) от години по принципни съображения, както и на други негови продукти. Чувам обаче, че са и некачествени. Нямам намерение да се уверявам лично.
Кайли, това в прав текст ли? Интересно, благодаря!

47
По света … / Re: НАТО
« -: Април 04, 2024, 14:35:29 »
Рекламно шоколадче на NAziTO:Само че са изостанали с над четвърт век. Това да не им е 1998 година, когато един американски вертолет "UH-1" направи "петля Нестерова" над Варненския залив, а морската пехота на САЩ направи демонстрации на бившия варненски стадион "Юрий Гагарин"!
Тази гнус не си струва и коментара. Не виждам кой нормален човек ще го пипне с ръце, камо ли да го яде или даде на детето си. Мозъчните инсуфициенти въртят, сучат, все до такива низини стигат - спомням си едни ключодържатели меченца ГЕРБ. А кой би носил ключодържател мече, освен дете?
П.П. По изключение аз имам ключодържател панда, подарък от снахичката, ама тя знае, че са ми голяма слабост. И моят няма надпис ГЕРБ. 

48
У нас … / Re: И сега? …
« -: Април 04, 2024, 09:13:47 »
Дори не е доносническа, Лъчо. Надали някой вярва сериозно, че това са именно оръжия на Хамас, просто сервилна. Тия направиха от България и българите една храчка, която всеки да настъпва по пътя си. Проклети да са!

49
У нас … / Re: И сега? …
« -: Април 04, 2024, 08:37:38 »
От една страна ме напушва на смях, ама много го давят сълзите, бе!
Че пак "нашите" припкат да ни резилят. Няколко ръждясали пушкала под дърво приличат на забравени играчки от квартална банда, отдавна разтурена, какво скривалище на Хамас, какви пет лева?!
Хората с карти търсят дърво, под което е заровено съкровище и пак не го намират, тези как пък се ориентираха за това дърво...вероятно с детектор, не виждам друг начин. Сигурно имане са търсили, пък излязло това, нищо чудно да е там от мутроренесанса на 90-те.
Ама свикнахме вече да ни правят на маймуни и що да не се възползват?!

50
Цитат
коефициентът им на интелигентност е най-нисък от този на предишните генерации

Вследствие най-вече на относителното (а скоро и абсолютно) намаляване на бялата раса.
Според мен или интерпретацията е недостоверна, или изследването е нефелно (клоня към втората вероятност). Интересно по каква единна методика са оценявали коефициента на интелигентност на предишните генерации. Това с IQ-то е толкова хлъзгаво поле, че могат да излязат всякакви резултати, както и да се ползват за всякакви цели.
Нищо чудно въз основа на такива изследвания да се обоснове и официално политика, която ограничава  младите поколения (то вече се случва с всички поколения, впрочем) още повече при вземането на решения за бъдещето, които, естествено, ще бъдат оставени в ръцете на "интелигентните" и "компетентни" политици. Мога и още да се разпростра, но не намирам за нужно.   

51
У нас … / Re: И сега? …
« -: Април 03, 2024, 11:11:08 »
Ех, Светице..., едно време, когато си избирах дипломната работа, повечето колеги на мига се спряха на етнографски теми, защото се работеха лесно и можеше отвсякъде буквално да препишеш (предварително бяха проучили и преценили). Аз си избрах тема по мерак, а се оказа (разбрах едва от рецензията), че буквално не е разработвана в тази си формулировка от историографията и работих само по първоизточници - документи. Голям зор видях, но я написах и защитих. После я бяха откраднали от университетската библиотека за докторантура и ми се обадиха от университета да питат дали съм давала съгласие да се ползва - не бях. Дисквалифицираха кандидата и казаха, че мога да заявя претенция, което не сторих. Идеята ми беше да илюстрирам, че в началото на 90-те все още университетите бяха наистина Светая светих, все още се следваха принципи и правила, науката беше на пиедестал и някой си беше сторил труда да провери съвестно за плагиатство. За мен още е така, но явно не съм се актуализирала.
Интересна тема за професура  :)))   

52
По света … / Re: Израел
« -: Април 03, 2024, 09:39:14 »

Нищо. Поне не публично.

Не е верно. Възмутен съм от мнението ти за потерпевшите. ;) Ето накараха светът да се разгневи по всички масмедии.

"Светът се разгневи на Израел след убийството на 7 хуманитарни работници" /Гласове
Чакам предприемане на конкретни стъпки от цитираните държави, поименно. Той светът (кой ли е светът?) се бил разгневил и толкова. Плюя аз на такъв свят, който се разгневява за 7 хуманитарни работници, ама не се разгневява за стотици и хиляди омайданени, демократизирани в годините и изтребени също хиляди жени и деца сега в Газа.
Така че засега - нищо.

53
По света … / Re: Израел
« -: Април 02, 2024, 22:41:04 »
Цитат
Хуманитарни служители от Австралия, Великобритания и Полша са убити при израелски въздушен удар срещу Газа
https://manager.bg/%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82/sedem-humanitarni-rabotnici-sa-ubiti-pri-izraelski-vazdushen-udar-srestu-gaza
Интересно какво ли ще предприемат Австралия, Великобритания и Полша срещу Израел.
Нищо. Поне не публично.

54
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Април 01, 2024, 23:15:19 »
Забрави набързо 86% селско население с нужник на двора, без ток и течаща вода, спящи на сламеник в една соба цалата фамилия и работещи от тъмно до тъмно и т.н.
И стана декорацията.

Това за кои години?
Не вярвам да визираш периода между 60-те и 80-те години.

55
У нас … / Re: И сега? …
« -: Април 01, 2024, 12:15:27 »
Такова решение само БАН може да вземе, така ли?
Изборът на академици и член-кореспонденти се извършва от Събранието на академиците, тоест само от хората, носещи титлата академик. Правилникът не предвижда лишаване от титлата. Не ми се търси в Закона за БАН.
Интересното е, че уставът на БАН допуска отнемане при изрично посочени предпоставки, но препраща за реда към правилника. Правилникът обаче наистина не предвижда  :)))
Една грамотност (във всички аспекти и на всички нива) се шири в мамковината от години и отникъде не дебне спасение...
А в БАН има и Правен институт.

56
У нас … / Re: И сега? …
« -: Април 01, 2024, 11:20:50 »
Апропо, в София в момента са включили сирените, не ги чух какво проверяват.
Техническа проверка! Много зачестиха напоследък.
Точно последното ме притеснява. Не изключвам да стигнат и до някаква провокация.

57
У нас … / Re: И сега? …
« -: Април 01, 2024, 11:02:23 »
Комисията по академична етика към МОН отне званието "академик" на Николай Денков, защото е било придобито чрез злоупотреба със служебното му положение на министър на образованието и науката.
:0005:
А дано не е първоаприлска!
За съжаление е.
Не е в правомощията на комисията такова решение.
Апропо, в София в момента са включили сирените, не ги чух какво проверяват. Да не би съюзниците нещо да са объркали?

58
У нас … / Re: И сега? …
« -: Март 29, 2024, 22:32:12 »
Като чета за загубата (ужас!) на подкрепа за Промяната, все ми се струва, че се касае за футболна агитка и подкрепа за отбора, щото дипломати да подкрепят или не подкрепят публично правителство или партии в страната домакин, си е за нота, най-малкото е в разрез с правилата на дипломацията. Ама това за суверенни държави, в нашата америчкият посланик съгласува правителството, ходи при президента преди връчване на мандати и това е само видимото, за останалото се догаждаме по резултатите.
Сега освен НП посланикът на РФ да вземе да заяви увеличена подкрепа за промяната, та да ги направи на салата тия  :)))     

59
У нас … / Re: И сега? …
« -: Март 29, 2024, 20:26:43 »
А останалите посланици какво казват? Или само на този е позволено явно и нагло да афишира намесата си. Нота няма ли да има?
Забравям всъщност, че няма кой да я отправи, правителството в оставка е негово.

60
У нас … / Re: И сега? …
« -: Март 26, 2024, 09:03:28 »
6 американски самоходни оръдия M109A6, всяко с транспортно-зареждаща машина M922, минават с влак през България (от Свиленград до Русе); снимано е до Шумен:
https://www.youtube.com/watch?v=zdm6M-KT6Wk
Още един такъв ешелон, с 14 или 15 БМП "Bradley" и 2–3 други верижни машини, които не знам какви са:
https://www.youtube.com/watch?v=NczJdm-x-Tg
И още един, с много и най-разнообразна американска военна техника:
https://www.youtube.com/watch?v=qFTCl3YjMoo
7 танка "Абрамс" и 6 БМП "Брадли", до Русе:
https://www.youtube.com/watch?v=fsGN59PsRa0
Ма, как така, Лъчо?! Фактчекърите думат (и подпечатали с техния си печат свише), че било фейк  :)))
Сега, ние на очите си ли да вярваме или на тях? 

Страници: [1] 2 3 4 5