Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Декември 05, 2023, 17:16:43

Автор Тема: Икономически войни  (Прочетена 79178 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Captain Buddy

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1592
  • Профил
Re: Икономически войни
« Отговор #1500 -: Октомври 21, 2023, 20:22:57 »
През Януари 28, 2023, 17:42:29 написах:
Повече от ЗИП мълния:

САЩ на практика се простреляха в краката с техните санкции срещу Китай, защото те доведоха до нов технологичен пробив в технологията от страна на Китай.

Фотонните чипове ще ускорят напредъка на Китай в квантовите компютри. Първата линия за масово производство на фотонни чипове в Китай ще бъде пусната в Пекин (Sintone) през 2023 г. В сравнение с електронните чипове, фотонните чипове предлагат много по-високи скорости и по-ниска консумация на енергия. Скоростта на изчисление и скоростта на предаване на данни са 1000 пъти по-високи от тези на електронните чипове, при 1000 пъти по-ниска консумация. Новото високотехнологично предприятие е отговор на забраната за износ към Китай на висока технология наложена от САЩ на Самсунг и ASML. На практика то ще обезсмисли санкциите, защото при производството на фотоните чипове  не се прилага сложната екстремна ултравиолетовата литография,  силиций и работят с фотони вместо с електрони! Това е просто революционен пробив в технологията за чиповете.
Новата линия ще ликвидира китайското изоставане в областта екстремно ултравиолетовата литография и леярните на силициевите чипове и ще ускори процеса на подмяна на фотонни чипове в страната. Фотонните чипове са следващото развитието на технологията за производството на чипове, тъй като тяхното производство не е комплицирано, както това на силициевите електронни чипове. Технологията на фотонните чипове, не изисква изключително висок клас (нанометри) литографски машини като екстремна ултравиолетова литография и могат да бъдат произведени с помощта на суровини и видове оборудване, които вече се използват в Китай.
Преди време шефът на ASML в едно интервю високомерно заяви, че дори да дадат на Китай работните чертежи на екстремната ултравиолетово литография, там не са в състояние да ги разберат, камо ли произведат! Сега когато САЩ наложи забравата на холандската литография за Китай, той предупреди, че това ще доведе до създаване на изцяло китайска производствена линия, само дето не допусна, че просто ще направят революционен пробив!
---

 
Към днешна дата моите предвиждания вече се сбъднаха:
Китай вече пусна линията за масово производство на фотонни чипове и тази за квантови компютри! Не се наложи ASML да дава blue prints на техните машини, за да докажат китайската некадърност, защото Китай (SMIC) очевидно създаде производствена линия за 7 нм чипове и доказателството за това е пускането в продажба на последния модел MATE60 на Хуауей вместо със забранения чип Кирин 9000 на Куалком със сега подобрения китайски вариант Кирин 9000S, който е произведен без EUV литография!
Наскоро китайски учени разработиха нов прототип на квантов компютър, наречен "Jiuzhang 3.0". Този квантов компютър използва фотони за постигане на ефективно обучение в чип, елиминирайки необходимостта от чест обмен на данни с външна памет или облак.
 
---
Изчислителната скорост на Jiuzhang 3.0 се изчислява на 10^16 пъти по-бърза от сегашния най-бърз суперкомпютър в света при извършване на Гаусови изчисления.
---

Сегашният най-бърз суперкомпютър в света е "Fugaku", разработен от Fujitsu в Япония, способен да извършва 442,01 квадрилиона операции с плаваща запетая в секунда. Въпреки това, той бледнее в сравнение с изчислителната мощност на прототипа на квантовия компютър Jiuzhang 3.0. Той е фотонен квантов компютър, включващ мемристорна матрица, съставена от 76 фотона. Неговите ефективни възможности за обучение в чип го правят идеален за решаване на специфични сложни проблеми като Gaussian Boson Sampling (GBS).
Вземането на проби от гаусови бозони е техника, която използва фотони за обучение върху чип, като намалява консумацията на енергия и латентността, като същевременно повишава изчислителната мощност и ефективност.
 

Активен kаily

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8523
  • Профил
Re: Икономически войни
« Отговор #1501 -: Октомври 26, 2023, 20:22:13 »
„Зеленият“ балон се пука: акциите на Siemens Energy се сринаха с 39% заради проблеми с ветрогенераторите им
https://obektivno.bg/zeleniyat-balon-se-puka-akcziite-na-siemens-energy-se-srinaha-s-39-zaradi-problemi-s-vetrogeneratorite-im/
Когато Господ иска да накаже някого, първо му взима акъла.

Неактивен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 22523
 • ЕС е вреден за вашето здраве!
  • Профил
Re: Икономически войни
« Отговор #1502 -: Октомври 27, 2023, 18:47:38 »
Quote (selected)
Саудитска Арабия настоява чуждестранните компаниите да преместят регионалните си централи в Рияд
Саудитска Арабия се придържа към своя ултиматум, че чуждестранните компании ще трябва да базират своите регионални централи в кралството или да им бъдат забранени доходоносни държавни договори. Крайният срок е 1 януари 2024 г., съобщи CNBC.
https://manager.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8/sauditska-arabia-nastoava-chuzdestrannite-kompaniite-da-premestat-regionalnite-si-centrali-v-riad-
Следваща стъпка да плащат петрола в риали.
Баси стъпката, направо Бигфут върху петродолара.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен Maximus II

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8387
 • Fuck the EU
  • Профил
Re: Икономически войни
« Отговор #1503 -: Октомври 27, 2023, 20:13:39 »
Централната избирателна комисия премахна машинното гласуване.
Вие си ги избрахте!

Неактивен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 22523
 • ЕС е вреден за вашето здраве!
  • Профил
Re: Икономически войни
« Отговор #1504 -: Октомври 31, 2023, 07:24:59 »
Quote (selected)
Международният валутен фонд (МВФ) вярва, че глобалният публичен дълг е на път да нарасне от около 20 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2005 г. до почти равен на размера на световната икономика до края на десетилетието.
https://manager.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8/zasto-svetat-otnovo-tane-v-dalg
За 15 години 5 пъти увеличение, при растяща БВП.
Знаем как ще се реши проблема, но не вярвам да устискаме чак до 2030 година.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Активен kаily

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8523
  • Профил
Re: Икономически войни
« Отговор #1505 -: Октомври 31, 2023, 13:27:18 »
Банкрутира един от най-големите строителни предпремачи в Германия
По-рано базираната в Дюселдорф Development Partner заяви, че също е подала молба за несъстоятелност, докато компанията за развитие на имоти Centrum Group направи същото през юли, позовавайки се на „токсичен триъгълник“ на нарастващи разходи, по-високи лихвени проценти и блокирани инвестиции.

Германия е най-голямата икономика в Европа и най-големият пазар за инвестиции в недвижими имоти на континента. Секторът на недвижимите имоти представлява приблизително една пета от икономическото производство на Германия и едно на всеки десет работни места.
Когато Господ иска да накаже някого, първо му взима акъла.

Неактивен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 22523
 • ЕС е вреден за вашето здраве!
  • Профил
Re: Икономически войни
« Отговор #1506 -: Ноември 05, 2023, 07:55:52 »
Quote (selected)
Каква е загубата на България от укриване на данъци
Най-големият компонент на глобалните данъчни загуби са корпоративните данъци
Франция е страната в Европа, която изглежда, че е най-силно засегната от този проблем. През 2022 година теоретичните загуби за Франция са оценени на над 27 милиарда долара, което представлява около 1% от националния БВП. Следват Великобритания и Германия с теоретични загуби между 16 и 17 милиарда долара.
 
България с по-малки загуби
 
По изчисления на Tax Justice Network, България губи приблизително 140 милиона долара от укриване на данъци, което представлява 0,2% от БВП на държавата.
https://www.pariteni.bg/novini/danyci/kakva-e-zagubata-na-bylgariia-ot-ukrivane-na-danyci-247713
Това е картинката, българинът е в пъти по-дисциплиниран и родолюбив от даваните ни за пример европци.
Което не пречи да ни заливат с феик и българомразство.

Quote (selected)
България с най-голяма сива икономика в Европа
След страната ни се нареждат Хърватия и Румъния
https://www.pariteni.bg/novini/ikonomika/bylgariia-s-naj-goliama-siva-ikonomika-v-evropa-245397
Нашата сива икономника най-голяма, а укриваме най-малко данъци.
Друг начин за неплащане е черната икономика, явно нашите ментори са наблегнали на нея и от това се хранят.
За разликите между сива и черна икономика.
Quote (selected)
Но да правим разлика между сивата и черната икономика. Черната икономика е друго нещо - тук са контрабандата, хероинът и т.н. По различни изчисления в черната икономика може да има под 10 на сто от БВП. Сравнени с черната икономика в други европейски страни, парите, които тя генерира у нас, са по-малко - не като обем, а като стойност просто защото пазарът е беден, а престъпните дейности у нас излизат по-евтино.По-евтино е например в България да наемеш някого да открадне кола. И като я открадне, я продаде за части по-евтино, отколкото, да речем, в Италия или Испания.
https://www.24chasa.bg/mneniya/article/5060723

Quote (selected)
Включиха България в "сивия списък" за пране на пари, Албания и Каймановите острови излизат от него
https://manager.bg/%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8/vkluchiha-balgaria-v-sivia-spisak-za-prane-na-pari-albania-i-kaimanovite-ostrovi-izlizat-ot-nego
Кайманите целите в "кокаиново бело", България омърляна в сиво.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен 66

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8010
  • Профил
Re: Икономически войни
« Отговор #1507 -: Ноември 05, 2023, 08:28:06 »
Всъщност материала е доста подвеждащ.
В българия има крайно изкривена данъчна система,която няма общо с тази в другите европейскистрани.
Какво неплащанена корпоративни данъци? Колкоможеш да не платиш от 10% корпоративен данък или 5% данък върху дивидента,колкото  и да се стараеш?
Въобще в българия при изкревената система приходите от корпоративно облагане се губят на фона на коственото облагане.
Така че сравнение по този начин е безсмислено.

Неактивен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 22523
 • ЕС е вреден за вашето здраве!
  • Профил
Re: Икономически войни
« Отговор #1508 -: Ноември 05, 2023, 08:32:41 »
Quote (selected)
Колкоможеш да не платиш от 10% корпоративен данък или 5% данък върху дивидента,колкото  и да се стараеш?
Ами, лесният и евтин начин е да ги платиш, укриването и изпирането понякога гонят 1/3 от сумите.
Това че мултинационалните компании не плащат на държавата не значи че не плащат умопомрачителни хонорари на банкерски, адвокатски и счетоводни престъпни групи.
Говорех за сивата икономика у нас и черната предпочитана в "демокрациите".
ЕС е вреден за вашето здраве!

Активен Zmeja

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1748
  • Профил
Re: Икономически войни
« Отговор #1509 -: Ноември 05, 2023, 09:54:56 »
Франция е страната в Европа, която изглежда, че е най-силно засегната от този проблем [укриването на данъци]. През 2022 година теоретичните загуби за Франция са оценени на над 27 милиарда долара, което представлява около 1% от националния БВП. Следват Великобритания и Германия с теоретични загуби между 16 и 17 милиарда долара.
МАЛКО ИСТОРИЯ
Навремето Франция се е славила като страната, която е стояла на първо място по "изнамирането на данъчни обекти". Нейният забележителен финансов гений Жан-Батист Колбер, главен министър на Франция, бил подобрил известната "испанска меркантилна система", основната идея в която била "Продавай без да купуваш". Колбер облагал с мита и данъци всички чужди производители, но винаги се придържал към правилото, че един добър пастир стриже, но не дере овцете си. За да задоволи постоянните парични нужди на Людвиг XIV, той бил принуден постоянно да мисли и предлага нови данъчни проекти, особено свързани с луксозните стоки.
Веднъж един френски философ му представил проект върху духовните сили, като се мотивирал, че всеки би се помирил с този данък само за да не го сметнат за глупак. "Отлично, отлично", рекъл Колбер, "вие лично ще бъдете освободен от тоя данък."

Активен kаily

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8523
  • Профил
Re: Икономически войни
« Отговор #1510 -: Ноември 05, 2023, 14:24:11 »
В България 10% данък и върху заплатите до 2500 или 3000 лв, нагоре необлагаеми.
Във Франция данъците са убийствени и плащат всички от корпорации до тия де са надхвърлили необлагаемия минимум, а в България такъв няма.
Всяка година задължително всички подават данъчна декларация, няма служители, няма работници, всички. Следващата година им се търси данъчно известие, нямаш ли данъчно известие за предишната година, си извън системата. Банка да смениш, ще ти го търсят, кола на преглед да минеш, ще ти го търсят, карта за градски транспорт да си подновиш, ще ти го търсят. А данъците над необлагаемия минимум стигат до 45%.
Когато Господ иска да накаже някого, първо му взима акъла.

Активен kаily

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8523
  • Профил
Re: Икономически войни
« Отговор #1511 -: Ноември 12, 2023, 15:44:03 »
Агенцията за кредитен рейтинг Moody’s понижи перспективата пред правителството на САЩ от стабилна на негативна, като се позова на влошаващото се фискално състояние на страната.
Когато Господ иска да накаже някого, първо му взима акъла.

Неактивен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 22523
 • ЕС е вреден за вашето здраве!
  • Профил
Re: Икономически войни
« Отговор #1512 -: Ноември 27, 2023, 20:32:48 »
Quote (selected)
Стойността на нематериалните активи, притежавани от най-големите компании в света, се е увеличила с 8% до  61,9 трлн. долара през 2023 г. спрямо 57,3 трлн. долара миналата година. Това се посочва в годишния отчет на консултантската фирма Brand Finance.

За същия период стойността на материалните активи на компаниите остава практически непроменена, се отбелязва в доклада.
https://manager.bg/%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0/stoinostta-na-nematerialnite-aktivi-na-golemite-svetovni-kompanii-se-e-uvelichila-s-8-za-godina
ЕС е вреден за вашето здраве!

Активен kаily

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8523
  • Профил
Re: Икономически войни
« Отговор #1513 -: Декември 04, 2023, 22:53:06 »
Щото не знам къде да го турна и го забивам тук. Разликата между БВП при социализма и сега.

Социализъм
Обществен продукт и национален доход се създават само в отраслите на материалното производство: промишленост селско стопанство, горско стопанство, строителство, транспорт и съобщения и стокооборот. В сравнение с 1939 г. през 1970 г. общественият продукт е увеличен около 10 пъти а националния доход - 6 пъти. Междувременно в структурата на националния доход настъпват големи промени. Докато през 1939 г. в селското стопанство е създаден около 80% от националния доход на страната, то през 1070 г. е създаден само 22%

Чатбота - Ето някои от основните компоненти, които биха били включени в БВП през социализма:
Промишленост: Производството на стоки в промишлеността би било значителна част от БВП. Това включваше производство на стоки като машини, електроника, химикали, стоки за домакинство и други.
Селско стопанство: Производството на селскостопански стоки, като зърнени култури, животинска продукция и други, също било част от БВП. Селското стопанство често се планираше и контролираше от централните власти.
Строителство: Проекти за инфраструктура и строителство на обекти като жилищни сгради, инфраструктурни обекти и други биха влияели на БВП.
Търговия и услуги: Въпреки че търговията и услугите бяха по-малка част от икономиката в социалистическите системи, все пак те биха били включени в БВП. Тук влизат дейности като търговия на дребно, образование, здравеопазване и други обществени услуги.
Експорт и импорт: Външната търговия също би влияла на БВП, като включваше стойността на износа и вноса на стоки и услуги

БВП демократичен
consumption, от англ. потребление, са разходите на консуматорите за крайни продукти и услуги. Трябва да се вземе под внимание, че всички променливи, които формират БВП, измерват разходи за крайни стоки и услуги.
инвестициите на компаниите за инфраструктура, маркетинг, обучение на персонала и други, както и покупката на недвижима собственост от страна на консуматорите.
правителствени покупки, са правителствените разходи. Тук не се включват заплатите в бюджетната сфера и разходи които не представляват производство на стоки и услуги. Включват се правителствените разходи за стоки и услуги, както и разходи за отбрана, инфраструктура, образование, полиция, пожарна и др. Според Кейнс тази стойност е ключова за крайния резултат на БВП
Чатбота - в брояча на БВП може да бъде включена стойността на финансовите услуги, предоставяни от банките и други финансови институции, тъй като тези услуги представляват крайни стоки на пазара.
Когато Господ иска да накаже някого, първо му взима акъла.

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7614
  • Профил
Re: Икономически войни
« Отговор #1514 -: Декември 04, 2023, 23:31:31 »
кайле,

основната разлика е, че при социализма се мереха физически единици - тонове пшеница, метри плат, литри мляко. сега се мерят пари.

отделно, че при соца беше бнп, сиреч резултатите на българските стопански единици. тоест към произведеното в мамковината се добавяше резултата от разните му външнотърговски фирми, примерно като вили бец - най-голямата спедиторска компания в ойропа. обаче там пък не влизаха разни чужди фирми, разположени у нас. които пък не си спомням да са били много.

Активен kаily

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8523
  • Профил
Re: Икономически войни
« Отговор #1515 -: Декември 04, 2023, 23:36:13 »
Основната разлика е, че при социализма се мереше физически произведеното, е, змея вика, че даже вътрешният транспорт не влизал. А сега освен физически произведеното се включват сделки с недвижими имоти, финансови операции, държавно управление, куртура, спорт, че даже и данъците влизат в БВП!?!!!

https://www.nsi.bg/bg/content/2206/%D0%B1%D0%B2%D0%BF-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%BE
Когато Господ иска да накаже някого, първо му взима акъла.