Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Ноември 28, 2021, 19:11:47

Автор Тема: Край казана, или за културата на правене и пиене  (Прочетена 27395 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #300 -: Ноември 25, 2020, 20:45:48 »
Същите са, просто тук няма кой да даде пари за сертифициране еко, био, органик.
Уви и тук много от това което си ял е внос, поне е от региона - Македония, Турция.
Зимата вкусните "розови" домати у нас са полски, нашите само на цена го докарват.

Неактивен Butch

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2571
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #301 -: Ноември 25, 2020, 20:47:42 »
"А сега изведнъж станаха елитни продукти достъпни само във вериги където не всеки може да си позволи да пазарува."

Забравил си, че имаше "Показни магазини" където цените не бяха като за всеки. Доматите бяха в касетки с хартиени форми за всеки.
"If a man does not know his part, no wind will be favourable."
PRINCE HENRY THE NAVIGATOR

Активен 66

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5988
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #302 -: Ноември 25, 2020, 21:05:07 »
"А сега изведнъж станаха елитни продукти достъпни само във вериги където не всеки може да си позволи да пазарува."

Забравил си, че имаше "Показни магазини" където цените не бяха като за всеки. Доматите бяха в касетки с хартиени форми за всеки.
Ми имаш, ама не "показни". Наблизо до къщи имаше магазин на Булгарплод. И цяла година си ядяхме банани, фурми .... Верно по 2.50-3 лева, а не по леф и трийсе.
 
А за храните в САЩ, ... поразгледай документите на ЕPA. Оше е разрешена какодилова киселина. Което си е на практика Арсеник.

Неактивен Butch

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2571
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #303 -: Ноември 25, 2020, 21:10:42 »

 
А за храните в САЩ, ... поразгледай документите на ЕPA. Оше е разрешена какодилова киселина. Което си е на практика Арсеник.
Съвсем не казвам,че всичко е "шес". Научих от позната която работeше като технолог във фабрика за подготовка на зеленчуци в кутии, че ги измиват с разредена белина. Белина!* Тези, които на тях пише, че са три пъти мити. Това в Канада. Тук сигурно е същото.
Това е и обяснението, че марули и зелени салати си стоят свежи по две седмици. Което е абсолютно невъзможно, ако набереш от градината и ги държиш в хладилника.
Откакто го чух, ги кисна във вода и измивам. Та така... Нищо, че са "organic". ;D
* А може би Тръмпа го е чул и като доста стар му се е объркало в главата. И той смутолеви за белина... :beer-405:
« Последна редакция: Ноември 25, 2020, 21:21:40 от Butch »
"If a man does not know his part, no wind will be favourable."
PRINCE HENRY THE NAVIGATOR

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4317
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #304 -: Ноември 25, 2020, 22:30:26 »
Няма как да се отглежда истински еко, био, органик, първо старите сортове отдавна ги няма, а да ги има някой, полените на ГМО културите се носят на десетки и даже стотици километри, опрашват и вече имаме недозрял дървен домат.

А САЩ има най-голяма вина за налагането на храни - боклуци и отрови, натрапиха го целия свят, чрез СТО, да горят в ада дано. Единствено и само за още печалби, наистина не го разбирам, да ядеш безвкусни и вредни храни, да ги прокарваш с омепразол, за да караш огромна кола, с гуми като валяци и да гледаш глупости на огромен телевизор. САЩ ме вбесяват, като ми определят живота, както и СССР не ни е командвал.

Не обобщавам за всички американци, ама какво ме грее, че не всички американци са идиоти?
Подбуждани от користолюбие, ще ви мамят с лъстиви думи. Второ съборно послание св. ап. Петър 2:3

Неактивен Butch

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2571
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #305 -: Ноември 25, 2020, 22:36:17 »
"САЩ ме вбесяват, като ми определят живота, както и СССР не ни е командвал."
Почакай, когато Китай вземе да "кара влака". Да ни определя живота.
Тогава ще се види, кон боб яде ли и дали пезевенк пърди в джамия? ;D

PS Не бъркай международните монополи със САЩ! Байер (не футболният отбор) купи Монсанто, така че...ГМО се прави в ЕС. LOL  ;D

Федералното правителство прави това което му кажат монополите.
« Последна редакция: Ноември 25, 2020, 22:41:45 от Butch »
"If a man does not know his part, no wind will be favourable."
PRINCE HENRY THE NAVIGATOR

Неактивен Ной

  • Moderateurs
  • *****
  • Коментари: 4690
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #306 -: Ноември 25, 2020, 22:40:31 »
САЩ ме вбесяват, като ми определят живота, както и СССР не ни е командвал.

Ма верно?! Пречат ти да си садиш доматите? На мен не ми пречат, макар че са на една река разстояние, на другия бряг са спрямо моята бахча. И не, не ми се опрашват доматите с чужди видове, че и на съседката също не й се опрашват!
Виж, тиквите са местни и не чак толкова големи, ама не може всичко да е ачик-ачик както беше, когато дядо ми ме возеше на неговия мотоциклет!
Индийците се опряха на ориза с гени от муха и нищо, не го посяха у тях си. Въпрос на отпор.

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4317
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #307 -: Ноември 25, 2020, 22:47:54 »
Байер (не футболният отбор) купи Монсанто,

Това е известно, неизвестно е, кой купи контролния пакет на Байер. Бъч, не забравяй, че зад фирми и корпорации, винаги стоят реални хора. :)
Подбуждани от користолюбие, ще ви мамят с лъстиви думи. Второ съборно послание св. ап. Петър 2:3

Неактивен Butch

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2571
    • Профил
Re: % %
« Отговор #308 -: Ноември 25, 2020, 22:52:21 »
Това което питаш е най-лесно. Купуваш една акция с право на глас от въпросната компания и като повикат акционерите на годишно събрание, участваш. Научаваш. Байер е публична компания. Нищо не може да е скрито за акционерите.
Така направи нехаресваният от доста Навални и изкарва доста кирливи ризи на управленците в Русия.

PS Сега ще отида на NYSE и ще докладвам колко върви акцията.

$58.68 BAYZF
какво му плащаш? Имаш достъп до всички книги на компанията. Нямаш достъп до управлението. Е, само една акция...

Най - вероятно няма да видиш баш собствениците, а намазани адвокати които ги представляват...
« Последна редакция: Ноември 25, 2020, 23:37:31 от Butch »
"If a man does not know his part, no wind will be favourable."
PRINCE HENRY THE NAVIGATOR

Неактивен Butch

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2571
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #309 -: Ноември 25, 2020, 23:03:54 »
Има нещо грешно във форума. Натиснах може би грешен бутон и това което се публикува беше само страници маймуни.
Тук се  изказа мнение, че някой се евава.
Някак си успях да възстановя това което оригинално писах.
« Последна редакция: Ноември 25, 2020, 23:29:45 от Butch »
"If a man does not know his part, no wind will be favourable."
PRINCE HENRY THE NAVIGATOR

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #310 -: Ноември 26, 2020, 06:42:39 »
Quote (selected)
Най - вероятно няма да видиш баш собствениците, а намазани адвокати които ги представляват...

За това става дума, ако искам да гледам адвокати  ще попитам за списъка на адвокатската колегия.

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4317
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #311 -: Ноември 26, 2020, 08:08:45 »
Можеш ли да провериш, има ли в Байер, банки акционери?
Подбуждани от користолюбие, ще ви мамят с лъстиви думи. Второ съборно послание св. ап. Петър 2:3

Активен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3071
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #312 -: Ноември 26, 2020, 10:23:13 »
Ама то тука голям майтап. Като в арменски парламент. Всеки дрънка кавото му скимне. Е за какво са тия теми?

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5048
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #313 -: Ноември 26, 2020, 11:54:21 »
Бъч, не пресолявай манджата.
Хул фуудс и джосаните са си нормални магазини, е с някой и друг щанд "био", които колко са био можеш да видиш сам без никакви уреди- просто оставяш някое "био" доматче или краставиче да попрестоят дори и в хладилника.
Селските /фермерски/ маркети са си друго нещо, то и тук вече чать-пать ги има, но и там са нещата "котка в чувал".
Вкусно викаш! Ми вкусни ще са, колко са пръскани и торени - ми никой не знае, то и не може да стане нищо вече без да се пръска или тори.
Разчитаме на това, че изкуствените торове скъпи, препаратите - също, селяните - бедни, та бедни и са принудени да пестят от тези фокуси максимално.
Пък и гледат някое и друго животно което все пак яде, а значи и дриска и произвежда тъй желаните "био лайна".
Оттам - и по добрия вкус на пазара.
А най добре - минавайки през някое село, да си купиш от бабата дето е изнесла едно столче и две щайгици пред двора си.
Сетне, пак за храната в краварско - да, по двайстината големи града може и да се намери нещо читаво, но не е така по средните и малки, но не толкова малки, че да са си село, където и сами произвеждат.
Там талаша и ГМО-то царуват дори и повече от разликата София - провинция по соца, даже по соца за плодове и зеленчуци/пък и меса/ из провинцията си бе по добре тук, ама нали пуста мода - няма бананииии...!
И т.н.
А да се вместваме в темите викам.
Наистина си е добре да се направи тема за храните и там да си спорим, а?

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #314 -: Ноември 26, 2020, 15:36:35 »
1. Не си истински българин, ако в хладилника нямаш шише от марково уиски, пълно с домашна ракия.
2. Народно поверие гласи: Ако на бутилката от „Фанта“, има капачка от „Кока-Кола“, значи в шишето има ракия!   
3. Празна бутилка ракия е като сутиен на простора… Най-хубавото го няма вътре.   
4. И психотерапевт може да помогне, но с ракия е по-евтино.   
5. Разликата между човека и животното е 500 грама ракия.
6. Секс телефон за алкохолози: Бавно изваждам ракията от фризера…   
7. Ако обичаш някой човек, дай му свобода. Ако и той те обича, на връщане ще ти донесе ракия.   
8. Мъжът е най-съсредоточен, когато прелива ракия от дамаджана в малка бутилка…   
9. А сега да поработим върху твоята красота – докато ти се гримираш, аз ще си сипя ракия!
10. Българският патриот винаги е готов да защити родината, въоръжен с ракия, салата и дистанционното на телевизора.   
11. Народна мъдрост: Ако не може да бъде излекувано с ракия, значи е не лечимо   
12. Злоупотреба с алкохол е, когато с ракия се дезинфекцират рани и се бършат прозорци.
13. Мъж в аптека: Нямате ли хапчета за глава, дето се пият с ракия?   
14. Днес научих що е то домашно шампанско – мъжът пие ракия, а жената съска!   
15. Разлях върху клавиатурата ракия… и сега, каквото и да натисна изписва три главни букви: ОЩЕ!
16. Каква е разликата между българите и немците? – Когато изпият две бири немците минават на „ти“, а българите – на ракия…   
17. Да се пие по една ракия вечер е не само полезно, но и малко…
18. Понякога толкова ме мързи да си правя кафе, че направо си сипвам ракия…   
19. Продавачката: Какво обичате? Той: Ракия и бира, ама сега съм дошъл за хляб!
20. Аз лично си инвестирам парите в ракия. Къде другаде можеш да получиш 40%?

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/curious/20-bezumno-tochni-neshta-za-rakijata-news_622206.html
© Actualno.com
« Последна редакция: Ноември 26, 2020, 15:39:29 от buratinob »

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5048
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #315 -: Ноември 27, 2020, 11:51:24 »
 :aplause:

Неактивен AnonimusBG

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4425
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #316 -: Ноември 27, 2020, 18:23:14 »
Да подхвърля пет копейки по онзиденшните домати.
При нас с балалайките също ги има био/органик магазините, но според мен те са за промити мозъци.
Аз вчера сутринта намерих време да отскоча до един рынок(пазар) в Москва и да си купя домати и криви краставици до които още не са се докопали МВА мениджърите.
Вкус и аромат супер.
Както ми обясниха знаещи хора в Узбекистан и Азърбайджан ги садят в отворени оранжерии и доколкото могат ги държат в естествени условия.
Най-важното е че сортовете не са ГМО или нещо от този сорт
1 евро днес е 90,46 рубли.


Неактивен AnonimusBG

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4425
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #317 -: Ноември 27, 2020, 19:07:28 »
Днес сутринта минах през един вино-водочный(Как каруцарски звучи. Не е като изисканото ликърстор) да си купя една много свястна руска ракия(Бих я сравнил с Круна в Черна Гора).
Беше свършила и се загледах по рафтовете.
И по-добре да не се бях заглеждал.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #318 -: Ноември 27, 2020, 19:17:05 »
Бих искал да пратиш снимка на тоя дето го пие!
При нас май още не е стигнало, приключват с меденото уиски - масово е на "промоция" разбирай ликвидация.

Неактивен AnonimusBG

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4425
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #319 -: Ноември 27, 2020, 19:21:22 »
Бих искал да пратиш снимка на тоя дето го пие!
При нас май още не е стигнало, приключват с меденото уиски - масово е на "промоция" разбирай ликвидация.

Едва ли ще намеря такива познати.

Неактивен AnonimusBG

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4425
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #320 -: Ноември 27, 2020, 20:20:30 »
Бих искал да пратиш снимка на тоя дето го пие!
При нас май още не е стигнало, приключват с меденото уиски - масово е на "промоция" разбирай ликвидация.

Това е по-скъпо с около 30% от нормалното.
Въпреки че е 35 градуса.
Не ми се коментира що за идиоти са вече там на работа.
Тяхна си работа.

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2454
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #321 -: Ноември 29, 2020, 21:46:09 »
Ром Brugal с прясно изцеден сок от ябълка, лимон и лед  :beer-405:



 :beer-405:

Неактивен von Newmann®

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 281
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #322 -: Декември 07, 2020, 14:40:20 »


След яко напиване и евентуален главобол, няма нищо по добро от горното питие - нищо по-добро!

Запомнете го! Само Ундерберг може да му се равнява, но слабо.

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 6396
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #323 -: Декември 07, 2020, 14:48:57 »
пфу. в хладилника имам едно таквоз прехвалено, с 56 кройтера, билки сиреч. цвят, вкус, мирис и консистенция на сироп за кашлица.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #324 -: Декември 07, 2020, 16:32:20 »
След тежка безсънна вечер си требе шкембе чорба.
Употребява се вместо текила на разсъмване. :yes-1289:

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4317
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: %u041A%u0440%u0430%u0439 %u043A%u0430%u0437%u0430%u043D%u0430, %u0438%u043B%u0438 %u0437%u0430 %
« Отговор #325 -: Декември 07, 2020, 16:44:11 »
:(
Подбуждани от користолюбие, ще ви мамят с лъстиви думи. Второ съборно послание св. ап. Петър 2:3

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4317
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #326 -: Декември 07, 2020, 16:47:19 »
Имам едно шише Йегермейстер, стои повече от 3 г., наистина е като лекарство, ползвам го за диджестив, отделя жлъчката след ядене, да не ти е тежко, ако си преял, не съм го пробвал за против махморлук.

За махморлука ще ви споделя моя рецепта, изпитана от години, две супени лъжици пчелен мед, истински, разтворени в 400 г. вода, се изпиват на малки глътки, плюс 2 хапчета бе комплекс, витамини, следва един час сън, да може черния дроб на спокойствие да разгражда отровите.
Подбуждани от користолюбие, ще ви мамят с лъстиви думи. Второ съборно послание св. ап. Петър 2:3

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5048
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #327 -: Декември 07, 2020, 21:43:17 »
Quote (selected)
След тежка безсънна вечер си требе шкембе чорба.
Представа си нямаш какви чудеса върши добрата зелева чорба с малко праз, олио и леко лютив червен пипер!

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 6396
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #328 -: Декември 07, 2020, 22:43:59 »
или лук на кръгчета, хрупкав такъв, мммм.

а пиперът може да е много, а не леко лют, ама на мен жена ми постоянно ми обяснява как са ми бъгнати рецепторите за люто...

Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10483
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #329 -: Декември 08, 2020, 00:17:57 »
Quote (selected)
След тежка безсънна вечер си требе шкембе чорба.
Представа си нямаш какви чудеса върши добрата зелева чорба с малко праз, олио и леко лютив червен пипер!

А нали знаеш, къде можеш да си “отглеждаш” малкото праз, ф смисъл – да го поддържаш пресен, преди да си го нарязал?

Ф мазето, като заровиш корените ф малко пясък …  :D

Освен това, вместо „леко лютив червен пипер” можеш да пробваш със счукана червена люта чушчица, която си препекъл на котлона за секунди …  :0007:

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #330 -: Декември 08, 2020, 09:06:38 »
За лютото нямам възражения и за зелето и за шкембето е основна подправка.
Опасявам се че и моите рецептори са слабо чувствителни към лютото и злоупотребявам (засега докато нямам проблеми със стомаха ).
« Последна редакция: Декември 08, 2020, 20:48:45 от buratinob »

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5048
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #331 -: Декември 08, 2020, 20:42:13 »
Quote (selected)
жена ми постоянно ми обяснява как са ми бъгнати рецепторите за люто...
Бе и на мен тъй ми обясняваха и аз нали съм си доверчиф - вервах, щото съм стоял наравно с грузинци, узбекистанци и вся остальная на софрата, ама ми дойде една съседка - индонезийка!
Човеко, като готви, докато влизам в съседната врата ми се просълзяват очите!

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #332 -: Декември 08, 2020, 20:55:38 »
Това ми напомня едно мое преживяване.
Преди много години, съседи пакистанци ни черпят с черен чай.
Запарват, баят и сипват по един пръст в кафена чаша.
Аз 20 годишно теле таман излязло от казармата.
-Те ши ми казват колко се пие.
Сипах си една голяма чаша, е не умрях, ама сигурно съм бил с пулс над 150 цяла вечер. :yes-1289:

Неактивен Nor1

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5516
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #333 -: Декември 08, 2020, 21:19:04 »
Цитат на: buratinob
черен чай.
Запарват, баят и сипват по един пръст в кафена чаша.

Знам го туй чайче - пие се в чашка колкото напръстник, не в кафена чаша  :bigok:
но е много вкусно  :way_to_go-1308:

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #334 -: Декември 08, 2020, 21:33:01 »
Цитат на: buratinob
черен чай.
Запарват, баят и сипват по един пръст в кафена чаша.

Знам го туй чайче - пие се в чашка колкото напръстник, не в кафена чаша  :bigok:
но е много вкусно  :way_to_go-1308:
Студенти, общежитие, всяка чаша си е чист лукс. :t0328:

Честит празник на всички бивши, настоящи и бъдещи студенти!

Неактивен Nor1

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5516
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #335 -: Декември 08, 2020, 21:38:08 »
Цитат на: buratinob
Студенти, общежитие, всяка чаша си е чист лукс. :t0328:

Богаташка къща, много гости, бъркаш с пръсти в грамадната обща тава на земята или топиш в нея изпечените на двора питки ... но чашките за шая отделни  :cool-1084:

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5048
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #336 -: Декември 08, 2020, 22:01:39 »
Еййй, верно бе - 8-ми декември!
Бооже къф празник си беше!
Абе някой дали знае сега кво означава въпроса   - "търси се"?

Неактивен Vançe

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 471
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #337 -: Декември 10, 2020, 21:19:37 »
     :beer-405:
« Последна редакция: Януари 09, 2021, 18:08:29 от Vançe »

Неактивен Nor1

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5516
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #338 -: Декември 10, 2020, 21:33:44 »
Цитат на: Vançe
за Хер ми не идват много на ум

На мен ми идват, ама съм възпитан човек и не ги казвам  :nuts:

Неактивен Vançe

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 471
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #339 -: Декември 11, 2020, 13:23:02 »
     :beer-405:
« Последна редакция: Януари 09, 2021, 18:07:34 от Vançe »

Неактивен Nor1

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5516
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #340 -: Декември 11, 2020, 15:28:47 »
Цитат на: Vançe
Те оттака, здравите сили викат на това място,  място на Норки.

Здравите сили, естествено, са херр Владко фон Милиционерендорф
и графиня дьо Троа (на по-възрастните известна като Тройчо сержан'чето)  8)

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #341 -: Декември 11, 2020, 18:29:01 »
Притеснявам се кога на това свято място около казана не се пие, а се губи време в приказки.

Quote (selected)
- Яжте, татовата, да порастете! Пено, налей паницата пак!

Слугинята отиваше при чучурчето, дето изстиваше руйното вино, наливаше и донасяше дълбока фарфорова паница. Бай Марко я поднасяше на децата, като казваше благоразположено:

- Пийте бре, маскари!

Та тъЙ!
Пийте и мезете! :t0328:

Неактивен AnonimusBG

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4425
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #342 -: Декември 11, 2020, 18:57:54 »
Между другото това с паницата не зная дали още го има, но аз помня в детството как паницата с домашно вино и с резен лимон вътре обикаля масата.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #343 -: Декември 12, 2020, 21:07:56 »
Малък образователен филм за бъдещи производители.

https://www.youtube.com/watch?v=x_-ehagcrBg

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5048
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #344 -: Декември 12, 2020, 21:27:40 »
https://www.youtube.com/watch?v=iBNwsNmKGxA
Тва парче ми харесва повече, макар че твоето е по по темата!

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2454
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #345 -: Декември 13, 2020, 14:00:20 »
Faith No More’s Bill Gould debuts Yebiga Prva rakija



Quote (selected)
Gould, the bass player in Faith No More, said he first discovered a taste for rakija while backstage at a show in Budapest in 1992. The musician has since strived to introduce the plum-based spirit to drinkers in the US.

Yebiga Prva is made from ripe plums, which are distilled into a spirit and then barrel-aged. Yebiga Prva has a light gold colour and spicy aromas, leading to notes of vanilla and citrus on the palate.

Gould said: “The fact is, the only way I could ever get a good rakija before was to travel in the Balkans and load up the suitcase or wait for someone to bring a bottle from there.

“The best rakijas are rarely purchased in shops in the Balkans, but are sipped around the table in someone’s home, kept for welcoming direct family and friends. It was my goal to have Yebiga be a rakija that stands up in quality to rival the finest family recipes, so that we could enjoy the good stuff, without needing to wait for some life-changing event. I’m sure there are people in the US who miss this taste of home even more than me.

“Lastly, there just needs to be more awareness among Americans about this criminally underrated spirit, and the deep cultural essence that is part of it.”

Yebiga Prva is bottled at 43% ABV and carries a suggested retail price of US$38.99. The rakija is available in California and Illinois, with plans to launch in Washington DC, Florida, New York and Pennsylvania soon. Yebiga will also launch a second expression in 2021.

 https://www.thespiritsbusiness.com/2020/12/faith-no-mores-bill-gould-debuts-yebiga-prva-rakija/

:bigok:

Неактивен von Newmann®

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 281
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #346 -: Декември 13, 2020, 16:23:17 »
Понеже дойде моабет и за следзапойни състояния, то Ундербергът е №1.

Само зелевета чорба може да му се опре и нищо друго.

Йагермейстър-ът е на трето място.

Ефектът од изтрезняването е изпробван от квалитетни пиячи и оДговорът - недвусмислен.



Имайте предвид, че въпросната напитка е 44%, а точно това е процентното съдържание, което разгражда остатъчният алкохол от "предната вечер".

Неактивен Nor1

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5516
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #347 -: Декември 13, 2020, 17:22:22 »
Цитат на: Фона
44%, а точно това е процентното съдържание, което разгражда остатъчният алкохол от "предната вечер".

За реклама звучи добре, но не го казвай пред хора с понятие от биохимия  :nuts:

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #348 -: Декември 13, 2020, 17:43:26 »
Повечето от тук присъстващите отдавна са преминали пика на алкохолна консумация.
Полезно е за по-младите да го знаят, ние вече сме си намерили мярката и марката питиета.
По наше време тия глезотии ги нямаше, зелева чорба зимата, шкембе чорба целогодишно.
Кафета, чайчета, аспирини помагат за слаби интоксикации.
Пийте и мезете, не мешайте целия асортимент на бара, коктейлите са най сигурния път към тежък махмурлук.
За пушачите, цигарите също много влошават симптомите сутрин, кутия цигари и шише концентрат са гаранция за неприятно събуждане.

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4317
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #349 -: Декември 13, 2020, 18:30:55 »
Разбира се че зелевата чорба помага, не я пропускам, и сока от киселите краставички, защото съдържат сол, а солта помага за хидратирането на организма, махмурлукът се дължи и на дехидратиращото действие на алкохола, но както казва Буратино, важна е мярката, гледам да я спазвам, по-младите ми сътрапезници се правят на мъже, доливат, пият от големи чаши... българска работа, комплексарска.
Подбуждани от користолюбие, ще ви мамят с лъстиви думи. Второ съборно послание св. ап. Петър 2:3

Неактивен Vançe

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 471
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #350 -: Декември 13, 2020, 19:39:58 »
       :beer-405:
« Последна редакция: Януари 09, 2021, 18:05:33 от Vançe »

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5048
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #351 -: Декември 13, 2020, 19:57:18 »
Като иде реч за махмурлука, да се отчита и мита, формулиращ се като:
"бе ква бе таа ракия снощи, четвърта бира пия и се не ми минава!"

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5048
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #352 -: Декември 13, 2020, 19:59:56 »
БТВ, в бирата има известна логика за хидратирането, но принципа става клин клин избива, мъ последния си остава.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #353 -: Декември 13, 2020, 20:33:33 »
Това с бирата не съм го пробвал, чувал съм го, виждал съм и практикуващи, но не съм го правил.

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4317
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #354 -: Декември 13, 2020, 20:57:21 »
Има логика за изтрезняването и в малко алкохол на сутринта, напр. бира, алкохолът е антидот за някои междинни отровни съединения, от метаболизма на алкохола, нали знаете че с водка, лекуват отравяне с метилов алкохол и антифриз, а и някои други отрови, сложно е, който се интересува може да потърси в нета.
Подбуждани от користолюбие, ще ви мамят с лъстиви думи. Второ съборно послание св. ап. Петър 2:3

Неактивен Nor1

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5516
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #355 -: Декември 13, 2020, 21:36:57 »
Тц. Етанолът е конкурентна противоотрова срещу отравяне с други алкохоли, да,
но противоотрова (пак конкурентна) срещу ацеталдехида (истинската отрова, получаваща се при метаболизма на етанола) е глюкозата (венозно в система). Хидроксилни групи тук и там.
« Последна редакция: Декември 13, 2020, 21:40:54 от Nor1 »

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #356 -: Декември 13, 2020, 21:42:17 »
Значи бирата помага при употреба на пърцуца.

Неактивен Nor1

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5516
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #357 -: Декември 13, 2020, 21:44:53 »
Помага. Ако я пиеш вместо пърцуцата.

Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10483
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #358 -: Декември 13, 2020, 23:41:17 »
Помага. Ако я пиеш вместо пърцуцата.

Не само!
Но и на следващия ден, тъй като уравновесявала по некъф начин нивата на алкохола ф кръфта.  :D
Но при толкоз аФторитети по темата тук, ше се въздържа от сек'ви обяснения ...  :yes-1289:
« Последна редакция: Декември 13, 2020, 23:44:41 от Джиджи »

Неактивен Nor1

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5516
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #359 -: Декември 13, 2020, 23:48:51 »
Цитат на: Джиджи
уравновесявала по некъф начин нивата на алкохола ф кръфта

Ъ ?!  ???

Туй да не ти й купа за коктейли ?  :nuts: