Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Ноември 28, 2021, 20:18:36

Автор Тема: Край казана, или за културата на правене и пиене  (Прочетена 27398 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2464
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #540 -: Септември 11, 2021, 13:43:54 »
„Шуменско авторско пиво „трите хмела””, за което бих казала: „Not bad, not bad at all”!

Бира с царевица не пия  :t1815:

Неактивен Алиса ..

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2255
  • Алиса в страната на кривите огледала
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #541 -: Септември 11, 2021, 13:47:35 »
И откъде хмел?
Отдавна хмеловите плантации ги унищожиха.
Правят бира с изкуствен заместител.
Химия.
Бира не съм пила от като геманци, белгийци, и нам си кви изкупиха бирените фабрики.

Активен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 881
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #542 -: Септември 28, 2021, 12:14:54 »
Уикеннда гостувахме в Долината.
С тъста ходихме да вари ракия и противно на традицията ракията да е гроздова, тоя път вари сливова и смокинова.
Сливовата е лопедевега, сложих й шепа сушени сливи да се пооцвети.
На смокиновата, която още не сме опитвали, не знам какво да сложа освен сушени смокини, ако намеря, или пък нещо друго, което ме посъветвате.
От съботния пазар си купихме убийствени турски банички със сирене, които се пържат, два лева пакета, вътре са над двайсет.
Купихме си по 10 кинта килото и турски кашкавал "на конци", маани-бегай, егати вкусотията...

Неактивен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2692
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #543 -: Септември 28, 2021, 13:40:16 »
Завиждам за кашкавала  :t1815:
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Активен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4318
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #544 -: Септември 28, 2021, 13:48:51 »
Завиждам за кашкавала 
За завист си е! А у нас, щото сме умни и красиви, вече доят палми, не доят крави!

Дано измрат всички либерали и глобалисти!!!
Подбуждани от користолюбие, ще ви мамят с лъстиви думи. Второ съборно послание св. ап. Петър 2:3

Неактивен Bacho Кольо

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3111
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #545 -: Септември 28, 2021, 13:55:09 »

На смокиновата, която още не сме опитвали, не знам какво да сложа освен сушени смокини, ако намеря, или пък нещо друго, което ме посъветвате.
Ако питаш мен - нищо. Може черничеви пръчки за цвят или дъбов чипс. Има го по магазините. Но с него не  прекалявай. Сложи два пъти по-малко от дозата, предписана на етикета. Даже три пъти по-малко.

Активен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 881
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #546 -: Септември 28, 2021, 15:24:56 »
Завиждам за кашкавала  :t1815:
Недей, преходен е... :t23145:

Активен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 881
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #547 -: Септември 28, 2021, 15:27:36 »
Ако питаш мен - нищо. Може черничеви пръчки за цвят или дъбов чипс. Има го по магазините. Но с него не  прекалявай. Сложи два пъти по-малко от дозата, предписана на етикета. Даже три пъти по-малко.
А, намерих сушени смокини и сложих няколко на 5л продукт.
Черница сложих на една стара и мека бяла гроздова, не че и така не е хубава, но я обичам тъмничка, има некъф амбиант така...

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5051
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #548 -: Октомври 12, 2021, 20:37:32 »
Quote (selected)
или дъбов чипс. Има го по магазините. Но с него не  прекалявай. Сложи два пъти по-малко от дозата, предписана на етикета. Даже три пъти по-малко.
Чипса бива леко, средно и силно изпечен.Но и за трите вида е по добре да се пусне във вряла вода да се извари за 4-5 мин.
Иначе пуска много цвят, а за омекотяване е по добре да е повече - цвета се нормализира чрез изваряването.
Чипса - от френски дъб, има и американски и канадски, но френския си е класика.
Черничеви клечки от сърцевина на черница също вършат работа - трябва да се изпекат във фурната на печка на 180 градуса за десетина - петнадесет минути. Оцветяват и омекотяват, но чипса от френския дъб придава допълнително и леко карамелев вкус и аромат.
Съъъвсем леко, едва се усеща.
Класика за омекотяване и оцветяване на ракия си е дъбово буре. 20 литрово струва стотина лева, цена си е, но поставено на добро място в кухнята и с канелката си е освен източник на блага ракия и нещо, което придава топлина и живот - уют с една дума.
Пълни се 80% и за препоръчване с препечената ракия без разреждане, но пък си пие маамуй буре!
Особено ако е ново. Затова се предпочита "изтощено" буренце - на 3-4 години. Когато е ново, ракията в него става за два месеца неприлично тъмна - като ром. И за това трябва да се внимава.
Абе мъки!
 :bigok:

Активен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7386
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #549 -: Октомври 12, 2021, 20:42:10 »
Иначе пуска много цвят,

Не, не пуска много цвят, Дъбовия. Освен ако не го държиш две години. Но не съм стигал до там. Маха ми е две месеца. Година и нещо съм държал ракия в дъбово буре и не потъмня кой знае колко. Но чипса е добро решение ако нямаш буре.

Активен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7386
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #550 -: Октомври 12, 2021, 20:43:46 »
но пък си пие маамуй буре!

Сяко буре пие. А ако не е на студено - пие яко.

Активен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3071
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #551 -: Октомври 19, 2021, 11:16:08 »
Като пие, тегли му брадвата и толкоз.

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2464
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #552 -: Октомври 19, 2021, 11:19:18 »
Когато е ново, ракията в него става за два месеца неприлично тъмна - като ром. И за това трябва да се внимава.
Аз пия предимно тъмен ром. Карибски. Такава ракия бих опитал с удоволствие =)

Активен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3071
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #553 -: Октомври 19, 2021, 11:36:14 »
Ромът (питието) си е по-добър. Ракията иска майсторска салата.

Активен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7386
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #554 -: Октомври 19, 2021, 11:40:28 »
огато е ново, ракията в него става за два месеца неприлично тъмна - като ром. И за това трябва да се внимава.

Не съм съгласен, дърто. Дъбовите бурета една-две години се "огризват". Тогава ракията е по-светла. Колкото е по-старо, толкова повече цвят дава. Дъбът ще я направи на ром след много години. И защо да не е тъмна? Все пак е бренди. Аз например бела ракия не обичам.
А черницата не става за нищо. Цвят дава, но също и кисело-горчив вкус. Дъбенката си е дъбенка.

Активен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7386
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #555 -: Октомври 19, 2021, 11:42:53 »
Като пие, тегли му брадвата и толкоз.

Никога! Използвам метода на убеждението. Говоря му. А често го наказвам, като го пълня с вода. Да се напие, макя му!

Неактивен Vançe

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 471
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #556 -: Октомври 25, 2021, 13:58:23 »
  тая година намачках Мерло и Памид...
 Сирата - лозе, изпотъпкаха мангалите в Кап Андреево..
 
 Червен мискет намачках.... саде...

    харесва ми повеке от тежкото Мерло... макар и с Памид.

  ПП Мина ми времето на ракия и сахте турчорски стоки..

Активен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3071
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #557 -: Октомври 25, 2021, 14:13:24 »
Мерлото е прехвалено. За мен мискетът е господар. Но се позагуби и цената на сунгурларския скочи. Едно време карловския мискет по ресторантите беше на мода. Врачанският беше за партийни другари. Памидът и гъмзата са вече рядкост, а жалко. Леки, приятни народни вина. На "Бенковска" имаше пивница "Гъмза", пълна редовно.

Активен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4318
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #558 -: Октомври 25, 2021, 20:17:59 »
Сега ше ти скочат дедо бармовци и пр. седесари.   :lol: Но думата ми е за друго, за "тежкото мерло", колко време държите виното в джибрите, аз го оттачам към края на бурната ферментация, и вината са леки и пивки, това е 7-8-10 ден, под воден клапан, след месец време - откалване - претачане в друг съд и изхвърляне на утайката, след два месеца пак. После бутилирам.
Подбуждани от користолюбие, ще ви мамят с лъстиви думи. Второ съборно послание св. ап. Петър 2:3

Активен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4318
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #559 -: Октомври 25, 2021, 20:52:45 »
Многото танин съсипва виното, а когато е в излишък е вреден, той се екстрахира от люспите и чепките (ако не сте ги махнали), по време на ферментацията, сортовете каберне и мерло са  много танинови, с много грешки сам открих, че традиционните ни технологии, които ползваме за нашите стари сортове,  не стават за френските сортове.
Подбуждани от користолюбие, ще ви мамят с лъстиви думи. Второ съборно послание св. ап. Петър 2:3

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5051
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #560 -: Октомври 25, 2021, 21:10:43 »
Quote (selected)
Колкото е по-старо, толкова повече цвят дава.
Не, не е така.
Първо, буретата се обгарят - леко, средно или силно отвътре.
След което оцветяват като "неизтощено буре" /така се определят/, леко, средно или силно при използването им в началото.
Неслучайно, производителите на уиски купуват изтощени бъчви, обикновено две години с държано в тях бяло вино.
Колкото бурето е по изтощено, толкова по дълго може да се държи ракията в него. Такива две буренца чак на петата година ми се получиха, а все още имам едно /верно черничево/, което така и не се промени за толкова години и продължава да дава много цвят. Сега - то зависи и от времето на оставяне, но препоръката е да не е под 6 месеца.
Бе то за да не му стане нещо лошо на човек - и три вършат работа, ама нали за класика говорим. Повече от шест си е по добре, но там подобряването /омекването/ на питието влиза в конфликт с оцветяването и "пиенето" на бурето. А цветът на ракията следва да е светлозлатист. Не жълт, не кафяв и бял не е добре, а точно светлозлатист. Като поставиш бутилката /задължително стъкло и то от добро качество!/ под лампа - течността трябва да искри като кехлибарен камък. Особено, когато е спазено и едно от изискванията - прозрачност.
Трудно доловимо качество, но поставете бутилка добро уиски до тази с ракията и най малкият дефект в прозрачността лъсва, а това освен от качеството на ракията зависи и от тази на бурето - липсата на помътняване е нормално изискване за кефа.
Ми ся, не може тежък оловен кристал на чашите и да сипеш неккъф айрян вътре!
Нъл тъй?
За гроздето - аз предпочитам мавруд, но не се колебая да го смешам с мерло или каберне, даже и сира. Не използвам скъпите сортове като мускат - така или иначе ароматът остава трудно след преварката, а и си има ишерети ароматът да се получи, но става с доста усилия и в крайна сметка за гроздовата това не е фатално - гроздовата сама по себе си е мерцедесът на ракиите и винаги си има аромат, който не е необходимо да е напудрен.
Имам запазени бутилки от преди пет-шест години, да, омекват още, особено ако се остави достатъчно въздух, но измененията стават толкова бавно и вкусовите качества с толкова тънка разлика, че сигурно само профидегустатор може да я усети.

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5051
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #561 -: Октомври 25, 2021, 21:17:35 »
Сега прочетох и Ванче - ми хубуу за мискета, ма зе да поскъпва доста.
п.с. не се впускам да пиша за виното, щото там работата е още по трудна от ракията.

Преди десетина години ми се случи да пътувам из южна Франция с местни приятели.
Почувствах се като производител на пробна серия на велосипед Балкан, попаднал в меката на Ферари.
Тогава и се отказах да си правя вино.
 :bigok:

Активен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5456
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #562 -: Октомври 25, 2021, 21:34:21 »
Quote (selected)
южна Франция

портокалските вина са по-добри. особено на по-малките, уейт фор ит, кооперативи.

анаскоро с ужаст установих колко неприлично скъпи са българските, од което спечели италянския магазин зад гарата  :bigok:

Активен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3071
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #563 -: Октомври 25, 2021, 21:36:02 »
Правех не лошо вино аз. Получаваше се розе да кажем, прозрачно и с добър аромат и вкус. Към бъчвите бях безкомпромисен. Но претакване никога не съм практикувал. Сега се правя на паркостроител. То трудна работа.
........................
Сержант, без да се докачаш, портокалските вина, като кипърските са си жив оцет. Според мен де. Българските били скъпи, не щеш ли. Ти искаш елексир без пари ли?
« Последна редакция: Октомври 25, 2021, 21:41:25 от dabedabe »

Активен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5456
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #564 -: Октомври 25, 2021, 21:47:02 »
Българските били скъпи, не щеш ли. Ти искаш елексир без пари ли?

ми за тва качество цени над 10 кинта ми се струват множко, при положение, че портокалските, които си ми харесват, а пък може и да съм им свикнал вече, винаги имат неква промоция, където за €2-3 зимаш наистина добро вино.

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5051
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #565 -: Октомври 26, 2021, 09:48:15 »
Те го те изискването за отлежаване на "винена ракия" /гроздова ракия/ според наретбата за спиртните напитки.
Quote (selected)
2. отлежала в дъбови бъчви в продължение най-малко на една година или в продължение най-малко на
6 месеца, при условие че дъбовите бъчви са с вместимост, по-малка от 1000 литра

Активен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4318
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #566 -: Ноември 12, 2021, 18:49:45 »
С ректификационна колона не може да се получи естествена ракия - чист спирт - да. Но естествената качествена ракия се получава само на аламбик - а това нещо при големите винпроми го няма.
Прав, световните дестилерии за уиски и коняк, варят само на аламбици, 4-5 преварки, със смесване на различните фракции по фирмена схема, продукт на вековен опит, но се иска много майсторлък, а тука майсторството не се цени, от чорбаджиите.
Подбуждани от користолюбие, ще ви мамят с лъстиви думи. Второ съборно послание св. ап. Петър 2:3