Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Ноември 28, 2021, 19:52:26

Автор Тема: Кюфтета и пресни суджуци  (Прочетена 28013 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен zLaGaD

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 180
    • Профил
Кюфтета и пресни суджуци
« -: Ноември 10, 2018, 14:06:31 »
Дерзайте!

Неактивен zLaGaD

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 180
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1 -: Ноември 10, 2018, 14:08:21 »
Може ли да получа съвет, как да сготвя, много вкусно разбира се, един фазан на яхния? Мерси отнапреж!

Неактивен ddantgwyn

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4854
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #2 -: Ноември 10, 2018, 14:29:03 »
Може ли да получа съвет, как да сготвя, много вкусно разбира се, един фазан на яхния? Мерси отнапреж!

Да беше използвал пресен бахур вместо пресни суджуци 8)
There is no dark side of the moon really …

Неактивен Асол

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3698
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #3 -: Ноември 10, 2018, 15:45:01 »
 
Quote (selected)
как да сготвя, много вкусно разбира се, един фазан

Малко е длъжка рецептата, но...заповядай

Quote (selected)
Кумата Берта е чистокръвна немкиня, или "немцозойка", както я нарича един неин съсед.

Пълничка, кръгличка и уредна немцозойка. По цял ден шета: шие, мие, мете, плете и къщичката й е пригласена, натъкмена - да я удариш, гдето има една дума, с пръчка, и ще тръгне. Къщата, разбира се, да удариш - не нея. Кума бие ли се! Пък и с нищо не заслужава. Всичко й е на място, всичко й е в ред. Само езикът й, дяволски, пустият й български език е един такъв особен - просто кръстословици! Рече нещо, а ти се пулиш, блъскаш си блъските и нищо не можеш да разбереш. Абсолютно нищо.

Пристига един пролетен ден у дома весела, ухилена и вика още от вратата:

- Кумеец! Бях сега у госпожа Саксиева, ава нямаш представа колко красиво! Целият им двор пълен с кокички. Кокички, кокички, просто - ландшафт!
- Какви кокички - питам, - черешови ли, или от зарзали?
- Не бе, кумец! Ава цвете бе! Беличко едно, красивичко - файн! Нали му казват кокиче?
- Да -казвам,-има цвете, което се казва кокиче.
- Ава, ава!... Едно цвете - кокиче, много цвете - кокички! Множествено число. Нали така?
- Така, така - казвам. И се разбрахме.
Друг път седим у тях и се греем при печката. Тя рипва изведнъж, отива до прозореца и се провиква от възторг:
- Майн гоот, каква красота!
- Какво има? - питаме.
- Ава не виждате ли каков бял дож вали?
Ставаме ний, гледаме - сняг. Най-обикновен сняг на парцали.
- Ава ужасно е прекрасно - продължава тя. - Аз много обичам такова фреме. Кумец, тук е тясно и тъмно, не обичате ли да излезем малко на разтвор в градината?
Разтворът в случая заместваше думата простор.
Българският език на кумата Берта има още една особеност. Щяло и нещяло употребява изречението: "Да е жива и здрава."
- Да е жива и здрава тая блузичка - ще рече, - ава щом я облякох, и избеля от слънцето. Да е жива и здрава котката, ава хич мишки не лови. - И пр.
Заклала веднъж кокошка, сготвила я и разправя на децата си:
- Да е жива и здрава кокошчицата, ава два пъти ядохме от нея и за утре пак ще остане една чиния...
Срещам я веднъж на улицата натъжена.
- Какво има - питам, - кума, къде си ходила?
А тя въздиша тежко и дума:
- Ава на г-жа Попова, моята приятелка, умряло детенцето, че ходих у дома й да я одуша.

- Как - казвам - ще я удушиш добрата и нещастна жена, какво ти е направила?
- Ава, не бе, кумец! Не! Да я отдуша бе! Да я отдуша... да я отуша... иии... как се казваше?
- Да я утеша, да я утеша - казвам. И пак се разбираме.
Празник беше. Получихме покана да й отидем на вечеря други един път.
- Ще дойдете - казва, - особено нещо съм сготвила. Сюрприз! Ава няма да ви кажа какво е. Файн нещо! Пръстите си ще изядете - казва.
Стягаме се, отиваме с жената и още щом доближихме кухнята, една ужасна миризма на вмирисано месо ме удари по носа.
- Жена - казвам, - как ти се вижда тоя сюрприз?
- Сст! Мълчи, мълчи! Може да е от друго нещо - вика.
Влязохме, посрещна ни кумата, съблякохме палтата, наредихме се около масата, а аз все душа като ловджийско куче и все повече мирише, мирише, та чак ми се повдига.
А кумата сипва и носи, знаете, сипва и носи и слага пред мене пълна чиния с вмирисано месо.
Хванах се за носа и си приготвих кърпичката за всеки случай.
- Ава какво правиш - казва - бе, кумец! Та това е най-разкошното ядене, най-аристократичното. "Фазане" се казва. У нас - казва, - като убият фазан, не го ядат веднага, а го закачват за човката на един гвоздей на стената да седи там една-две седмици дотогава, докато се откъсне от шията си сам и падне на земята. Тогава се готвят - казва. - Но това - казва - не е фазан. Сърна е, младо сърненце. Цяла предница ни донесоха преди петнадесет дена от село.
Аз все си стискам носа и мърморя под сурдинка:
- И у нас - казвам - се случва такова нещо. Оставят ги да висят - казвам, - ама само когато ги забравят. Ее... после?
- Ава после ги сготвят - казва на "фазане".
- Разбирам - казвам, - че ги сготвят, ама ядат ли ги след това?
- Ава натюрлих! Разпира се, че ги ядат!
Аз ставам, хвърлям кърпата, изхвръквам навън, отпушвам си носа да подиша чист въздух и чак тогава се обаждам през прозореца:
- А у нас - казвам - и кучетата не ядат подобни невъзможности.
- Ава, кумец! Много е вкусно!
- И котките - казвам, - и мишките, и свините, и... питомните зайци даже не се докосват до такива безобразия!
И поех да излизам.
- Ава що бягаш? - хукна след мене тя. - Защо не стоиш? Ела! Опитай само едно парченце, да видиш колко е файн!
- Не мога - казвам, - не мога. Бързам, много съм зает. Имам телефонен разговор. Друг път ще дойда. И утре, може - казвам, - но... ако сготвиш не фазане, а фасул, и то по български.
- Добре, добре, ще сготвя, ще сготвя! Заповядай!
Отдъхнах си и закрачих свободно по улицата.
Тъкмо щях да завивам на един ъгъл, и кумата Берта, показала главата си на пътната врата, вика след мене, колкото може:
- Ава, кумеец! Как искаш фасуля? Да го попържам ли с масло, или да го не попържам!
- Напопържай го - казвам, - напопържай го до девета рода, та да му дойде умът в главата!

Неактивен zLaGaD

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 180
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #4 -: Ноември 10, 2018, 16:47:35 »
Може ли да получа съвет, как да сготвя, много вкусно разбира се, един фазан на яхния? Мерси отнапреж!

Да беше използвал пресен бахур вместо пресни суджуци 8)
Ловчия ми е карезчия задет попържах св.св. Баце банкянски и Фъндъца ихтиманска.  :nuts:
А и Суджук - това звучи гордо!

Неактивен Асол

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3698
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #5 -: Ноември 10, 2018, 17:19:23 »
Е вече съвсем се издаде :D

Активен kаily

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3674
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #6 -: Ноември 10, 2018, 19:38:05 »
E кажи кой си за ония, що не висим у форумите нон стоп да дебнем превъплъщенията и сме му изпуснали края.
Цивилизация, която рискува децата си, за да спаси пенсионерите си, е свършена.

Неактивен zLaGaD

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 180
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #7 -: Ноември 10, 2018, 20:52:09 »
С теб си се знаеме, споко. За фазаня - първа варка не е омекнал. Втора вода и за премахване на дъха ще пробвам с малко овче кисело мляко. После ще докладвам.

Неактивен 67

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1322
    • Профил
    • Критиканзер
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #8 -: Януари 04, 2019, 23:39:30 »
Ми то си имало темичка! Само ако може с гвоздейчето да я закача, че ми пада в пространството!

Ще ми се да отворим темичка, вид класьор, за древни, забравени манджи, с които да изненадваме децата понякога. Онзи ден майка ми ме присети за на баба ми "волските езици", при готвенето на които не е пострадал ни един вол. (Все пак днес май е денят, в който се почита домашния добитък, та...)
Вземате патлИджани, нарязвате ги максимум на три части по дължина и ги цепвате почти до края, ама да остане малко захванатко между двете филии. Както си му е ред, солите, отцеждате, измивате, оставяте да се отцедят. Бъркате извара със сирене и малко яйце, ама само колкото да се съединят.
Пържите патлИджаните в оливия, ама много, сега му викат фритюрник, тогава си беше тенджера с олио. Пържите почти до изпържване, ама не ги зачервявате особено и хептен да не станат хрупкави. Пълните между двете филии със сместа от яйца, сирене и извара. Закопчавате с клечка за зъби, от дървените (това за четящите дечица, които знаят само за пластмасовите), правите двойна панировка и пържите вече до порозовяване. После на сито или хартия за да се махне излишното олио. Вадите дискретно клечката (ако можете, иначе предупреждавате гостите за наличието на "кости" в езика) и сервирате. Обикновено народът си иска допълнително.

Неактивен imco1

  • Newbie
  • *
  • Коментари: 21
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #9 -: Януари 05, 2019, 01:10:25 »
Ех, че вкусна тема!  :0006:
Да споделя една бърза и лесна рецепта за баклава, която никога не ме е подвеждала.
Продукти: 3-4 шепи начукани орехи, със стиска захар; 2 пакета кори (от дебелите, не от тънките); 1 чаена чаша олио; 1 кг захар; 1 бр. ванилия.
Средна тава, няма значение дали кръгла или правоъгълна, стига да се събира във фурната. Подмазва се съвсем леко.
Приготвяне: редим 2 кори, ръсим с орехите, 2 кори, ръсим... Завършва се пак с 2 листа, натиска се леко надолу.
Разрязва се по избор - като звезда от центъра навън или на квадрати; може на ромбчета - както Ви хареса.
1 чаена чаша олио, загрява се леко на котлона, но може и със стайна температура. Залива се тавата.
Загряваме фурната на 180 градуса. Пече се 20 минути.
Сироп/заливка: в подходяща тенджера сипваме 1 кг захар, 800 гр вода, 1 ванилия, за аромат може да настържем лимонова кора. Сгъстява се леко да се влачи.
Залива се с топлия сироп и се оставя да попива няколко часа или поне докато издържите преди да нападнете...

« Последна редакция: Януари 05, 2019, 02:01:41 от imco1 »

Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10483
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #10 -: Януари 05, 2019, 16:28:18 »
Така и така е станало дума – най-вече за тези, които не им се занимава.

От следващия петък – 11 януари, в LIDL пускат «Ловджийски суджук» от сърна и свинско месо, за СУШЕНЕ или ГРИЛ. 
Отгоре на всичко, с 30% намаление – по 8.73 лв. килото.  :ive_got_it-1379:
« Последна редакция: Януари 05, 2019, 16:30:57 от Джиджи »

Неактивен Minderbinder

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1110
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #11 -: Януари 05, 2019, 17:19:50 »
Нашите суджуци, дето ги тъпкахме преди Коледа, вече позасъхнаха и ... поприключиха. Другата седмица ще се прави нова партида. Ще има и кюфтета, щото машината, на която пълним червата, е промишлена и винаги остава по кило и нещо кайма. Страхотни кюфтета се получават !

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #12 -: Януари 05, 2019, 17:23:17 »
Аз минавам на пости поне месец.
От 20.12.2018 до сега какви ли не мръвки натъпках, направо не се понасям.

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 6396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #13 -: Януари 05, 2019, 20:18:43 »
колективно се отказахме да подновим руската салата. обаче утре пак ще се готви свинско с кисело зеле, следователно другата седмица ще се ходи пеш до офиса поне в едната посока, сиреч 5-6км.

Неактивен Асол

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3698
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #14 -: Януари 05, 2019, 20:38:25 »
Quote (selected)
колективно се отказахме да подновим руската салата.

Салатата, всъщност, се нарича "Оливие" :D

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #15 -: Януари 05, 2019, 20:39:58 »
колективно се отказахме да подновим руската салата. обаче утре пак ще се готви свинско с кисело зеле, следователно другата седмица ще се ходи пеш до офиса поне в едната посока, сиреч 5-6км.

тва не е ли за темата "дибел съм, тряа отслабна", м?

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 6396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #16 -: Януари 05, 2019, 20:52:43 »
това е резултат от кюфтетата и пресните суджуци, в комплект с руската салата. кантарът е безжалостен.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #17 -: Януари 05, 2019, 21:52:54 »
това е резултат от кюфтетата и пресните суджуци, в комплект с руската салата. кантарът е безжалостен.
Бех качил лятото 2-3 кила отгоре, освен спорт, почнах и да ям само в неки определени интервали - между 12 на обед и 8 вечерта, останлите 16 часа вода. За около седмица се върнах на нормалните кила, въпреки че продължих още малце по тая схема.

Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10483
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #18 -: Януари 05, 2019, 22:18:40 »
Нашите суджуци, дето ги тъпкахме преди Коледа, вече позасъхнаха и ... поприключиха.

Предлагам автентична рецепта за ПАНАГЮРСКА ЛУКАНКА - на баба ми от Панагюрище!

Ако има желаещи, ще се разровя, но и ще споделя последствията от неспазване на точните пропорции.  :rolly-1063:

Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10483
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #19 -: Януари 05, 2019, 22:23:12 »
Quote (selected)
колективно се отказахме да подновим руската салата.

Салатата, всъщност, се нарича "Оливие" :D
Йес! Па русский!!!  :yes-1289:

Неактивен хикса

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 247
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #20 -: Януари 05, 2019, 23:20:20 »
Така и така е станало дума – най-вече за тези, които не им се занимава.

От следващия петък – 11 януари, в LIDL пускат «Ловджийски суджук» от сърна и свинско месо, за СУШЕНЕ или ГРИЛ. 
Отгоре на всичко, с 30% намаление – по 8.73 лв. килото.  :ive_got_it-1379:

Ние, в нашия град, си имаме едно местенце, казва се "Градската тоалетна", където можеш да си натъпчеш колкото си щеш суджуци, не по-лоши от Лидълските, съвсем безплатно, демек на 100% намаление, само требва сам да си донесеш чъръвцата.

Неактивен 67

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1322
    • Профил
    • Критиканзер
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #21 -: Януари 06, 2019, 17:04:49 »

Предлагам автентична рецепта за ПАНАГЮРСКА ЛУКАНКА - на баба ми от Панагюрище!

Ако има желаещи, ще се разровя, но и ще споделя последствията от неспазване на точните пропорции.  :rolly-1063:
Е, как може изобщо да ПИТАШ дали има желаещи?! Ми по подразбиране има редичка! Даже съм съгласна на последствията, но ще се постарая за спазването!

Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10483
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #22 -: Януари 06, 2019, 18:57:36 »
Voilà!  :bigok:
Само съм забравила червата от какво бяха и съм запазила  диалектните думички.  :cool-1084:

Quote (selected)
Автентична ПАНАГЮРСКА ЛУКАНКА (с черва от ………………………….)

Замесва се кайма от: 1.5 кг. свинско месо (без белина) + 4 кг. телешко + 1 кг. сланина.

 на 1 кг кайма
: 26 г. сол + 3 г. кимион + 4-5 г. млян чер пипер.

Подправките се прибавят към месото преди меленето; каймата се измесва хубаво, докато започне да се отлепва от ръцете > престоява една нощ.

Приготвяне: Червата (с мазната част отвън) > пълнят се, завързват се с канап един път, премята се отрязъкът от червото и се завързва още един път; надупчват се (на дълга тясна летва се заковават в единия край едно до друго 10 тънки, недълги пирончета > с тях се тупат червата, за да излезе въздухът).

На сутринта се улагат с шише или точилка, за да се замажат дупчиците от тупането с летвата. Улагат се една седмица. След това се провисват.

Bon appétit! /с червено вино!/  :beer-405:
« Последна редакция: Януари 06, 2019, 19:03:34 от Джиджи »

Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10483
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #23 -: Януари 06, 2019, 19:15:06 »
N.B. А за точното спазване на пропорциите  – както при месото, така и при подправките – изобщо не се шегувам.  :too_happy-1067:

При подправките е ясно защо:  губи се автентичният вкус.

Но когато при пресно заколено прасе изкушението да се добави повече свинско месо прави от луканките НАДЕНИЦИ, вероятността да гранясат е доста голяма.  :goofy-1071:

Както се случи веднъж пред очите ми, но в момента ме мързи да разказвам цялата история.  :t0328:
« Последна редакция: Януари 07, 2019, 08:29:09 от Джиджи »

Неактивен Minderbinder

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1110
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #24 -: Януари 06, 2019, 19:45:17 »
Voilà!  :bigok:
Само съм забравила червата от какво бяха и съм запазила  диалектните думички.  :cool-1084:

Quote (selected)
Автентична ПАНАГЮРСКА ЛУКАНКА (с черва от ………………………….)

Замесва се кайма от: 1.5 кг. свинско месо (без белина) + 4 кг. телешко + 1 кг. сланина.

 на 1 кг кайма
: 26 г. сол + 3 г. кимион + 4-5 г. млян чер пипер.

Подправките се прибавят към месото преди меленето; каймата се измесва хубаво, докато започне да се отлепва от ръцете > престоява една нощ.

Приготвяне: Червата (с мазната част отвън) > пълнят се, завързват се с канап един път, премята се отрязъкът от червото и се завързва още един път; надупчват се (на дълга тясна летва се заковават в единия край едно до друго 10 тънки, недълги пирончета > с тях се тупат червата, за да излезе въздухът).

На сутринта се улагат с шише или точилка, за да се замажат дупчиците от тупането с летвата. Улагат се една седмица. След това се провисват.

Bon appétit! /с червено вино!/  :beer-405:
Това е много важно да се спазва !
Иначе солта ми се вижда множко. Аз слагам не повече от 22-23 гр на кило месо.

Неактивен 67

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1322
    • Профил
    • Критиканзер
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #25 -: Януари 07, 2019, 16:39:21 »
Voilà! 
Благодарности! За летвата с пирончета не ми беше идвало наум! Сега остана да намеря чревца и работата е в бутилка! :t0328:

Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10483
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #26 -: Януари 16, 2019, 15:30:25 »
Quote (selected)
От следващия петък – 11 януари, в LIDL пускат «Ловджийски суджук» от сърна и свинско месо, за СУШЕНЕ или ГРИЛ.
Отгоре на всичко, с 30% намаление – по 8.73 лв. килото.  :ive_got_it-1379:

Суджуците вече висят на терасата – 15 бройки, около 3 кг.

За проба изсуших за пет дни само 2 /като за суровоядци!/, които изчезнаха на момента!!!

Супер са!!! :way_to_go-1308:
« Последна редакция: Януари 16, 2019, 15:33:36 от Джиджи »

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 6396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #27 -: Януари 24, 2019, 16:20:16 »
честно казано, не знам дали това е за тук, но че има общо с кюфтета и суджуци - категорично. от стандарт /цък/:
Quote (selected)
Хранителните навици на българите се подобряват, показва проучване на "Алфа рисърч". Близо 60 на сто от хората вече отделят време, за да закусят. Ако допреди години това бе проблем, то вече 57% ежедневно отделят време за закуска.

"Все още голям процент от българите не закусват, но тенденцията от последните години е положителна", каза доктор Мария Николова.

"Това, което наблюдаваме в последните десет години е удвояване на хората, които вече закусват. Хората в България предпочитат солената закуска, което означава филийка хляб с пълноценни протеини – сирене, кашкавал, шунка, но нещо, което е неблагоприятно и продължава да бъде като тенденция, е, че хората не добавят плодове и зеленчуци към закуската си", обясни тя.

Разпределено за деня, обядът е основно хранене с 50 процента. 25 процента от храната трябва да приемаме на закуска и едва 20 процента на вечеря, останалото трябва да са плодове и зеленчуци, препоръчват диетолозите.

Оптималният прием на калории за жените през деня е две хиляди, а за мъжете с хиляда повече.


Копирано от standartnews.com
според мен това подчертаното са глупости. първо, някъде бях чел за 2500 калории дневно, а не 3000; второ, поне аз ако опаткам на обед 1500 калории /това са две средни пици, за бога!/ после трябва да намеря някакъв диван и да поразсъждавам над световни проблеми поне 2-3 часа /без да хъркам и да смущавам останалите/. а се очаква да хапнеш и да се върнеш на работа.

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 6396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #28 -: Януари 24, 2019, 16:26:21 »
сега погледнах сайта на д-р йоткер, ето една от пиците, дето ги продават по суперите /цък/:
Quote (selected)
PRO 100G FERTIGPRODUKT   PRO PORTION FERTIGPRODUKT   %*
Energie   1141kJ/273kcal   3652kJ/873kcal   44%

като разделим 873 на 0.44 излиза, че според разните му там технолози и прочие дневният прием на калории е малко под 2000.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #29 -: Януари 24, 2019, 16:37:50 »
Миналата година някъде четох за калориите ( ще се опитам да го намеря но едва ли ).
Калориите в храната както сме свикнали да ги мерим не са тези калории които усвояваме.
Живият организъм има силни филтри способни да изхвърлят или слакадират част от непотребните или направо неусвоими вещества.
Калорийните потребности са различни за различните организми, за различен климат и начин на живот.
В старите по царско време наръчници за хранене има препоръка за 3900 калории на ратай.
Тогава хората са били много физически натоварени.
От друга страна съвременната наука твърди,че най-големият потребител е мозъкът, хората занимаващи се с умствен труд би трябвало да са най-ядящите. :hypnotised-3320:

Единственото което мога да добавя, е че науката не е това което е.
А пък диетологията е поредната псевдонаука.

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 6396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #30 -: Януари 24, 2019, 16:58:01 »
специално мозъкът най-добре се храни със сладичко, това е доказано. сладкото повишава концентрацията. затова навремето се ходеше на олимпиади с шоколадче.

Неактивен Асол

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3698
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #31 -: Януари 24, 2019, 17:05:50 »
Мед и орехи е перфектната комбинация за мозъчните клетки :nuts:

Неактивен 67

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1322
    • Профил
    • Критиканзер
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #32 -: Януари 24, 2019, 22:11:45 »
Мед и орехи е перфектната комбинация за мозъчните клетки :nuts:
Верно си е, само дето тази комбинация има навика да се залепя и по по ниските клетки, та внимателно с дозата.
Дружка химичка обясняваше процеса на еклеровата торта: значи, имаме вода и брашно, какво става като се сварят? Правилно, лепило! А като се добавят яйца за заздравяване на хоросана, е, как няма да се залепят еклерчетата южно от талията с потресаваща ефективност?!

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 6396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #33 -: Март 05, 2019, 14:39:52 »
някой пробвал ли е тази бабина гозба? от "дума", цък:
Quote (selected)
Празникът на сланината и греяната ракия събра над 10 000 души от цялата страна за осма поредна година на 2 март в Априлци. Събитието се организира от местното читалище "Светлина - 1895 г." със съдействието на общината, родолюбиви жители и спонсори. Идеята на празника е опазването на старите български традиции, като се представят типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на фолклорна музика, народно веселие, хора и хумор.

Атракция на празника е приготвянето в "големия чорбаджийски тиган" на т.нар. Бабина гозба - ястие с 30 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук. Посетителите имаха възможност да дегустират не само чудната гозба, но и да се насладят и на други кулинарни специалитети - шишчета с печена сланинка, шарен боб в гърне, нервозни кюфтенца с много зеленчуци и люти чушки, печен бекон.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2006
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #34 -: Март 05, 2019, 16:27:15 »
малееей, много здравословни храни, диетата ми ги понася ;D

то и аз днес приготвих нещо такова - судзукакя с критараки !
което са едни прекрасни телешки кюфтенца, доматен сос и арпа
кюфтенцата съм ги омесила, сосът е приготвен, остава само критаракито
и евентуално сиртакито :smokin:

Неактивен 67

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1322
    • Профил
    • Критиканзер
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #35 -: Март 05, 2019, 16:33:09 »
Звучи адски вкусно въпреки названието си!
И ти пожелавам добро здраве за сиртакито!  :t0328:

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2006
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #36 -: Март 05, 2019, 16:49:23 »
благодаря, здравето ми е леко...
ама и сиртакито е доста разклатено ;D

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 6396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #37 -: Март 05, 2019, 16:49:57 »
преди доста години бях чел, че в сланината холестеролът бил от добрия и трябвало да се яде. ще пробвам да изровя статията.
« Последна редакция: Март 05, 2019, 17:04:37 от Mr. Blue »

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 6396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #38 -: Март 05, 2019, 16:52:50 »
ето, от 24 часа /цък/:
Quote (selected)
Сланината вдига добрия холестерол, но е важна мярката
25.01.2015 18:44
...
Днес обаче и науката признава това, което хората от следвоенното поколение съветваха по-младите: пържете с мас, не се лишавайте от сланинка. Разбира се, с уговорката да не се прекалява с животинските мазнини.

Първият етап на реабилитирането на свинската мазнина спря до сравнението, че тя е по-малкото зло на фона на промишлените трансмазнини - втвърдени течни растителни мазнини, които се оказват рискови за сърдечното здраве. Но през последните години науката прави още няколко крачки напред. С признанието, че животинските мазнини не са толкова опасни, колкото се смяташе във втората половина на миналия век, че в частност свинската сланина съдържа доста от т.нар. добри мазнини, които увеличават добрия холестерол, и че в комбинация с други натурални храни като чесъна например може дори леко да намаляват т.нар. лош холестерол.
...

и от 2013 /цък/
Quote (selected)
Митове за сланината
« Последна редакция: Март 05, 2019, 16:55:25 от onzi »

Неактивен Minderbinder

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1110
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #39 -: Март 05, 2019, 19:43:03 »
Нашите суджуци, дето ги тъпкахме преди Коледа, вече позасъхнаха и ... поприключиха. Другата седмица ще се прави нова партида. Ще има и кюфтета, щото машината, на която пълним червата, е промишлена и винаги остава по кило и нещо кайма. Страхотни кюфтета се получават !
Днес таман приключваме последния суджук от втората реколта ...

Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10483
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #40 -: Март 05, 2019, 21:30:47 »
Отдавна се каня да пусна тук нещо здравословно, „изискано” и изключително вкусно. Но е предназначено предимно за човекоядци суровоядци.  ;D

Quote (selected)
СЬОМГА–ТАРТАР (+ авокадо)

Продукти: 200 г. филе от сьомга, 1 авокадо, 1 стрък пресен лук, 1 домат, 5-6 кисели краставички (малки), 1 ч.л. каперси;  за маринатата: сокът от ½ лимон + 1 щипка чер пипер + индийско орехче + зехтин + сол.

Приготвяне: Сьомгата (нарязва се на малки късчета, без кожата и тлъстото!);  престоява в маринатата 30 мин в хладилник; + всичко останало /нарязано на малки парченца като сьомгата!/; разбърква се.

Поднася се: + препечени филийки + бяло вино.
:beer-405:
« Последна редакция: Март 05, 2019, 21:42:11 от Джиджи »

Активен kаily

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3674
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #41 -: Март 05, 2019, 22:52:13 »
някой пробвал ли е тази бабина гозба?
---------------------------------------------

Не, но ако вместо сланина се сложи (тлъсто) свинско - да.
« Последна редакция: Март 05, 2019, 22:54:43 от kаily »
Цивилизация, която рискува децата си, за да спаси пенсионерите си, е свършена.

Неактивен 67

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1322
    • Профил
    • Критиканзер
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #42 -: Март 05, 2019, 23:03:15 »
някой пробвал ли е тази бабина гозба?
Е, та какво и има толкоз уникално на бабината гозба, това си е класическа плънка за зелник! Най-стандартна македонска направа! Верно, че сланинката може да е малко повечко, ама останалото си е класика! Като стопят маста и останат на пръжки - слагат излишъка в бурканчета, бухват праза и като се сготви - яйцата! В това време ще им втаса тестото и така!

Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10483
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #43 -: Март 05, 2019, 23:12:05 »
някой пробвал ли е тази бабина гозба?
---------------------------------------------
Не, но ако вместо сланина се сложи (тлъсто) свинско - да.
:b0201:

Стига с тез бабини гозби със сланина и тлъсто свинско, бря!

Аз ви предлагам нещо здравословно, „изискано” и изключително вкусно, вий пак си знайти – баба, та баба!  :b0205:

Неактивен 67

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1322
    • Профил
    • Критиканзер
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #44 -: Март 05, 2019, 23:32:41 »
Стига с тез бабини гозби със сланина и тлъсто свинско, бря!

Аз ви предлагам нещо здравословно, „изискано” и изключително вкусно, вий пак си знайти – баба, та баба!  :b0205:
За здравословното в бабините гозби, как да ти река, баба ми спокойно доживя 90-та си година на крак, с ясен ум и почти всичките й зъби си бяха нейни оригинални. Не че отказваше сьомга!  :D

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #45 -: Март 06, 2019, 10:19:15 »

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2006
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #46 -: Март 06, 2019, 14:01:03 »
....
Стига с тез бабини гозби със сланина и тлъсто свинско, бря!

Аз ви предлагам нещо здравословно, „изискано” и изключително вкусно, вий пак си знайти – баба, та баба!  :b0205:
чакай да ти кажа, то сега има ново течение в здравословното хранене, което включва сланината и суджуците
даже има хранителни режими основани на тази база, в момента са хит - ВМ-НВД например, режимът на Атанас Узунов етс.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2006
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #47 -: Март 06, 2019, 14:02:15 »

Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10483
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #48 -: Март 06, 2019, 17:27:37 »
пушен пъпеш
 :image008:

Може! И върви отлично с диня – силно изстудена в хладилника с предварително впръскано в нея определено количество мастика. Може и узо.

А ефектът е надежден 100%  – остъклява моменталически!  :firefrog:

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #49 -: Февруари 03, 2020, 21:06:10 »
Ривайвъл.

Неактивен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2692
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #50 -: Февруари 03, 2020, 21:09:18 »
Съвсем навреме - в събота натъпках поредната порция суджуци, дано изсъхнат добре в тая ненормална топлина.
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен AnonimusBG

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4425
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #51 -: Февруари 03, 2020, 21:18:49 »
Аз вече трета серия правя.
Имам си едно място.
За две седмици стават идеални.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2006
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #52 -: Февруари 07, 2020, 11:47:48 »
днес съм планирала Солзбъри стек
само името му е такова, иначе са обикновени големи печени кюфтаци, със сосове по избор
моят сос е гъбен
и едно червено мерло от Габрово, което скоро ми подариха мои близки, бе направо гювеч от десет литра :bigok:
аз пък им подарих червено "Солени хълмове", купаж, от Поморие и "Бургас 63", те са ценители

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #53 -: Февруари 07, 2020, 11:49:41 »
днес съм планирала Солзбъри стек
само името му е такова, иначе са обикновени големи печени кюфтаци, със сосове по избор
моят сос е гъбен
и едно червено мерло от Габрово, което скоро ми подариха мои близки, бе направо гювеч от десет литра :bigok:
аз пък им подарих червено "Солени хълмове", купаж, от Поморие и "Бургас 63", те са ценители

Вегетарианството не ти е в конспекта явно.

Аз от неколко дни съм на 16:8 пост: ядене, пробвал съм го и преди, доста е ефективно  8)

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #54 -: Февруари 07, 2020, 11:50:40 »
А за стекове нищо не бие соса от зелен пипер  :yes-1289:

Неактивен Captain Buddy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 709
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #55 -: Февруари 07, 2020, 11:59:40 »
.
« Последна редакция: Април 24, 2020, 21:55:52 от Captain Buddy »

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #56 -: Февруари 07, 2020, 12:01:40 »
https://www.tastingtable.com/cook/recipes/Green-Peppercorn-Sauce-Recipe

Съвсем напосоки, повечето рецепти са подобни, става и с червен или бял пипер също

Неактивен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2692
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #57 -: Февруари 07, 2020, 12:02:04 »
Quote (selected)
днес съм планирала Солзбъри стек
само името му е такова, иначе са обикновени големи печени кюфтаци, със сосове по избор
Ама звучи внушително  :nuts:
Полюбопитствах и намерих следното в мрежата:
"Измислен е от доктор Джеймс Хенри Солзбъри (James Henry Salisbury), останал в историята, давайки името си на това ястие и коментарите си по отношение на диетичното хранене. Д-р Солзбъри препоръчва похапването на това кюфте по три пъти на ден, като между храненията следва да се пие топла вода.
Като ястие стек Солзбъри датира от около 1897 година, но добива популярност по време на първата световна война, като опит от страна на родолюбивите Американски войници да заменят името „Хамбургер“, тоест стек от Хамбург "


За соса - и аз като Гавин съм за green pepper sauce  :way_to_go-1308:
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #58 -: Февруари 07, 2020, 12:08:55 »
Соса от зелен пипер го пробвах за сефте преди много години в един ресторант в Майорка - с него сервираха онова чудно аржентинско телешко. След което се зарибих до живот.

Въпреки че напоследък вкъщи сме предимно на риби, където все още ползваме скордаля, ако изобщо нещо.

А, и зелените салати, вкл. рукола или спанак - с нарязани на ситно твърди круши, освен сичко друго. Един път е.

Неактивен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2692
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #59 -: Февруари 07, 2020, 12:12:27 »
Салата спанак с круши ? Интересно, ще опитам. С какво подправяш ?
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.