Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Ноември 28, 2021, 18:55:30

Автор Тема: Кюфтета и пресни суджуци  (Прочетена 28006 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Активен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7385
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #180 -: Юни 09, 2021, 19:15:58 »
Слагам джоджен във всякакъв вариант на манджа със спанак. Опитайте.

Джодженът е добра подправка, спор нема. Но царят на подправките е кимьонът. Заради него древните са опитомили свинята.

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2452
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #181 -: Юни 09, 2021, 19:17:00 »
в моя вариант е побългарен палестиносирийски.Вземаш чаша нахут и пет чаши вода и вариш като боб-дойато спре да дрънка.Отцеждаш като спагети-да остане малко вода.Като студенти го мачкайме в гаван-сега просто го слагам в пасатора с глава чесън(сега е най-добър).Вземам буркан  тахан(последно купих три от зарзаватчихницата до Борисовата на под десет лева за компотен0 определено приятелска цена) и прибавям щедро - на чаша, половинка.Няйои не харесват толкова суссамено- тъй че е въпрос на вкус. сок,тук идва творческият момент- от години слагам сушени , рязани пиперки.Тънки колелца.Не чили или червен пипер.Цедя лимон на вкус и поставам в чиния пастата.Чак тогава песреливо поливам със струхки добър зегтин.Последно ползвам турски.Отгоре -за разкош, накъсан магданоз или силантро(кориандър) за да откажа конкуренцията....с варено пиле, няколко пълнени гъби и топъл гляб след зелена салата и малко узо- не ти трябва друго за вечеря

off/

През тва време аз ще съм изпил няколко бири. Как изобщо ви се занимава с подобни глупости...

/off

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #182 -: Юни 09, 2021, 19:17:49 »
и култивирали зелето.....макар че бонго ще реагира кат някои на силантро или други на магданоз

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #183 -: Юни 09, 2021, 19:19:42 »
Дозирис, през това време не е проблем да пия бира, бистря политика, направя комплимент на жена ти и да си прегледам пощата.Въпрос на тайминг

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2452
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #184 -: Юни 09, 2021, 19:20:43 »
И да изплетеш пуловери на внучетата.  :bigok:

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #185 -: Юни 09, 2021, 19:22:46 »
нямам такива.А и като изключим как се плете сляп кош и серкме в плетивата съм гола вода

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #186 -: Юни 09, 2021, 19:40:53 »
по едно време се беше появило готово бобено пюре.Като готовите картофени.С повече счукан чесън , малко люто и после със сусамово олио(прави се от чурило-чер сусам) без зегтин (кротко със сусамовото олио- не повече от лъжичка на порция) - много се доближаваше до нагут бен тагани. След това изчезна или аз просто спряг да го забелязвам след като се чудиг за чих чеп съм купил три кутии в Метро ....

Неактивен Алиса ..

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2255
  • Алиса в страната на кривите огледала
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #187 -: Юни 09, 2021, 19:45:06 »
„в моя вариант е побългарен палестиносирийски.Вземаш чаша нахут и пет чаши вода и вариш като боб-дойато спре да др......„

Ох, как ми напомни това за един Кайзер ..
Добре дошъл! :0007:

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #188 -: Юни 09, 2021, 19:50:06 »
"Свине,с орлите ли искате да живеете...."

Неактивен Ной

  • Moderateurs
  • *****
  • Коментари: 4690
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #189 -: Юни 09, 2021, 19:53:30 »
През тва време аз ще съм изпил няколко бири. Как изобщо ви се занимава с подобни глупости...
Този вариант е много сложен. Аз си купувам нахута сварен в консервна кутия, ръг в пасатора, на око тахан, малко олио и чесън, до хумусова консистенция. Ако ли пък някой е отворил буркан с печени чушки, ръг чушка при нахута и после останалото. Няма да си преполовил първата бира!  :tongue_:

Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10483
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #190 -: Юни 09, 2021, 19:56:42 »
Джодженът е добра подправка, спор нема.
Но царят на подправките е кимьонът.
Заради него древните са опитомили свинята.

За кимиона е така, а той от дошъл у нас от гърците!

Джоджен се слага на боб, на супа/чорба от агнешки чревца и секви други агнешки дреболии ...

А за рибена чорба – задължително лющян /по софийско му викат девесил!/ – нещо, на което ме научиха на по-Северното Черноморие.  :th_up:


Активен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7385
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #191 -: Юни 09, 2021, 19:58:53 »
Аз си купувам нахута сварен в консервна кутия, ръг в пасатора, на око тахан, малко олио и чесън, до хумусова консистенция

Аз хумуса го правя по друг начин. Купувам си свински дроб, варя го с лук, после ръг в пасатора, кара бибер и в хладилника. После мажеш и мезиш. По-хубав хумус не съм ял.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #192 -: Юни 09, 2021, 20:08:40 »
малко по-сложен. но като идея е същият , е идеята за мус или домашен пастет.Но не е хумус.Ся остава да дадеш салата от пържоли или рецепта за мамутски бут натюр

Неактивен Ной

  • Moderateurs
  • *****
  • Коментари: 4690
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #193 -: Юни 09, 2021, 21:16:44 »
Аз хумуса го правя по друг начин. Купувам си свински дроб, варя го с лук, после ръг в пасатора, кара бибер и в хладилника. После мажеш и мезиш. По-хубав хумус не съм ял.
ВАРИШ??? О, богове, пощадете го, защото той не знае за задушаването! Но първо за запържването! Ааааа, варен пастет! Аааааа! Запържваш лука и дроба отделно, свесваш, карабибер и малко коняче, задушаваш на баааавен огън. В това време ти се е стоплило маслото, ръг в пасатора, ръг маслото в пасатора, после вече кой както - някои в бурканче, някои в тавичка с фолио - и ръг в хладилника. След това вече мажеш и мезиш. Е, ся, не е съвсем беззеленчуков зеленчук поради лука и карабибера, но не е и онова страшното по съседство!

Неактивен Ной

  • Moderateurs
  • *****
  • Коментари: 4690
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #194 -: Юни 09, 2021, 21:18:43 »
Ся остава да дадеш салата от пържоли или рецепта за мамутски бут натюр
И какво му е сложното на мамутски бут натюр освен влаченето?

Активен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7385
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #195 -: Юни 09, 2021, 21:21:47 »
О, богове, пощадете го, защото той не знае за задушаването!

Знае той, знае, ама разликата е никва. Джигеря е само за маса. Мерудиите правят свинския хумус лукав. А ти си души, щом те влече, ама докато си душиш, аз вече ще си мезя.

Неактивен Ной

  • Moderateurs
  • *****
  • Коментари: 4690
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #196 -: Юни 09, 2021, 21:23:22 »
Знае той, знае, ама разликата е никва. Джигеря е само за маса. Мерудиите правят свинския хумус лукав. А ти си души, щом те влече, ама докато си душиш, аз вече ще си мезя.
Да ти е сладко, аз после ще ти отсипя от душеното, да опиташ разликата!  :t0328:

Активен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7385
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #197 -: Юни 09, 2021, 21:24:57 »
-

Неактивен Ной

  • Moderateurs
  • *****
  • Коментари: 4690
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #198 -: Юни 09, 2021, 21:39:16 »
 :ok: Това са ценни издания! Сегашните дечинки нямат възможност ни материали да си купят, ни инструкции да следват!
А беше време, коги от кръжока по химия само дето не ни изключиха от гимназията, щото ние там нещо сме варили, после сме го разсипали, после уж сме го събрали, ама на чистачката метлата беше разпарчетосана, а тя самата се беше измъквала като през минно поле. Наложена ни беше епитимия сами да си чистим кабинета по химия до края на годината, защото чистачката отказваше да влиза там принципно, даже с нова метла!  :0005:

Активен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 881
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #199 -: Юни 09, 2021, 21:43:24 »
Жожен наместо копър фтаратора за мене си е жива девиация!
Но пък в един бар съм виждал човек, който поркаше Хенеси с доматен сок, и дори му се услаждаше, така че на кой както му е вкусно.
Подправки ако требва да се забраняват, категорично да се почне от магданоза!
Другите гадории, подлежащи на пълна забрана, са целината, варената тиква и чаят от каркаде! :t2102:

Активен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 881
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #200 -: Юни 09, 2021, 21:45:07 »
:ok: Това са ценни издания! Сегашните дечинки нямат възможност ни материали да си купят, ни инструкции да следват!
А беше време, коги от кръжока по химия само дето не ни изключиха от гимназията, щото ние там нещо сме варили, после сме го разсипали, после уж сме го събрали, ама на чистачката метлата беше разпарчетосана, а тя самата се беше измъквала като през минно поле. Наложена ни беше епитимия сами да си чистим кабинета по химия до края на годината, защото чистачката отказваше да влиза там принципно, даже с нова метла!  :0005:
Сегашните не е ли мама/баба да ги научи, пиши я бегАла тая работа с рецептурните книги...

Неактивен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2692
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #201 -: Юни 09, 2021, 22:12:21 »
"карабибер" :t2102:

Специфичен провинциален снобизъм
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #202 -: Юни 09, 2021, 22:14:18 »
"карабибер" :t2102:

Специфичен провинциален снобизъм

https://www.youtube.com/watch?v=uHIKK5HWvN4 :smokin:

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #203 -: Юни 09, 2021, 22:35:45 »
по едно време се беше появило готово бобено пюре.Като готовите картофени.С повече счукан чесън , малко люто и после със сусамово олио(прави се от чурило-чер сусам) без зегтин (кротко със сусамовото олио- не повече от лъжичка на порция) - много се доближаваше до нагут бен тагани. След това изчезна или аз просто спряг да го забелязвам след като се чудиг за чих чеп съм купил три кутии в Метро ....

Помагазините, поне в Сф, има чуден варен портокалски боп фстъклени буркани.
Стаа за нула време и е ужасно фкусен  :0005:

Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10483
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #204 -: Юни 09, 2021, 22:56:48 »
Аз хумуса го правя по друг начин.
Купувам си свински дроб, варя го с лук, после ръг в пасатора, кара бибер и в хладилника.
После мажеш и мезиш. По-хубав хумус не съм ял.

малко по-сложен. но като идея е същият.
Идеята за мус или домашен пастет.

Но не е хумус.

 :thup:

« Последна редакция: Юни 09, 2021, 23:10:00 от Джиджи »

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 6396
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #205 -: Юни 09, 2021, 23:04:38 »
Ся остава да дадеш салата от пържоли
лично аз предпочитам шишчета, кюфтенца или кебапчета на 3-4 парчета нарязани, на хапки сиреч. пържолите са възголеми и са не толко за салата, колкото за ядене.

моята вълча салата: значи правиш разни дребни нещица от каквото ти душа харесва, може и готови кебапчета и шишчета да вземеш, дялкаш на хапки, след което ги овалваш хубаво в лют червен бибер, по-едричък, примерно като този за шкембе чорба. ама хубаво ги овалваш.

сервираш с кана червено вино.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #206 -: Юни 09, 2021, 23:16:01 »
Съседът ми дад цяла торба къдрава салата.Разрежда лехата в оранжерията.Дори не ги мих.Колкото юмрук хрупкаво усещане.Небрежно накъсано, малко сол, лимон и обикновено олио с мярка- разбъркано веднъж в купата и двойно узо, преди да изям едно карпачо с препечена филийка и чаша алиготе.Късо кафе и вечерята е перфектна

Неактивен Ной

  • Moderateurs
  • *****
  • Коментари: 4690
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #207 -: Юни 09, 2021, 23:30:50 »
  :thup:
Да бе, да! Онова, дето му викат зеленчуков бъргър да не би да е бъргър случайно! Та и така пастетът си е чист месен хумус!

Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10483
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #208 -: Юни 10, 2021, 13:01:03 »
Quote (selected)
Цитат на: Джиджи в Юни 09, 2021, 22:56:48

      :thup:

Да бе, да! Онова, дето му викат зеленчуков бъргър да не би да е бъргър случайно!
Та и така пастетът си е чист месен хумус!
:t26157:

Quote (selected)
Хумус (храна) – ястие от Близкия изток
________________________________________
Хумус е хранителна паста, направена от нахут и тахан (сусамов) с овкусители като зехтин, чесън, червен пипер и лимонов сок.
 
На арабски и иврит думата „хумус“ се използва за описание на ястието, пастата и самия нахут. На арабски обаче терминът „хумус би тахина“ означава специално хумус със сусамов тахан, а не само нахут.

Гарнира се често с гъби, магданоз, червен пипер, кедрови ядки, домати, краставици, тънко нарязан лук и преди сервиране се полива със зехтин. По традиция се гребе с тънък хляб, но днес в страните извън Близкия изток се използва все по-често с царевичен чипс.

Често се използва за разядка или гарнитура, като мезе, като сос към фалафел, както и към пиле на грил или патладжани.


хумус


Хумус с олио и лимонов сок

АаааТска фкусотия, да ви е слаТко!!! :0005:

« Последна редакция: Юни 10, 2021, 13:21:50 от Джиджи »

Активен Manrico

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 547
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #209 -: Юни 10, 2021, 13:36:52 »
Абе ся то и това може да се нарече "торта", но е хубаво да се спазват някакви конвенции, да не стават недоразумения:

https://nagostinaani.blogspot.com/2015/03/blog-post_16.html

Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10483
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #210 -: Юни 10, 2021, 13:44:18 »
Абе ся то и това може да се нарече "торта", но е хубаво да се спазват някакви конвенции, да не стават недоразумения:
  :t2015:

А и всичко това тук в момента ми напомня за неотдавнашния спор в една друга тема за това,

дали в България ни управлява(ше) „хунта” или „шайка” …

Където, за съжаление, моят протест не беше зачетен! :t0106:

« Последна редакция: Юни 10, 2021, 13:55:41 от Джиджи »

Активен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 881
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #211 -: Юни 10, 2021, 16:05:06 »
Помагазините, поне в Сф, има чуден варен портокалски боп фстъклени буркани.
Стаа за нула време и е ужасно фкусен


Кои и къде са тези магазини, обожавам бобена салата!?

Активен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 881
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #212 -: Юни 10, 2021, 16:10:13 »
Хумус пускат чат-пат в Лилд, преди години купих и от едно от арабските магазинчета около Женския пазар, не помня цената, имаше няколко модела, не помня и какъв точно купих, беше приятен на вкус, но нищо кой знае какво, сравнен с един розов домат на търкалца, поръсен със самардала, с накъсан пресен риган отгоре и залят с критски зехтин, ох... :t1815:

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #213 -: Юни 10, 2021, 18:00:17 »
Помагазините, поне в Сф, има чуден варен портокалски боп фстъклени буркани.
Стаа за нула време и е ужасно фкусен


Кои и къде са тези магазини, обожавам бобена салата!?

В по-големите вериги - Кауфланд примерно. Картинка по-долу.

Неактивен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2692
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #214 -: Юни 10, 2021, 18:51:26 »
Хумус пускат чат-пат в Лилд, преди години купих и от едно от арабските магазинчета около Женския пазар, не помня цената, имаше няколко модела, не помня и какъв точно купих, беше приятен на вкус, но нищо кой знае какво, сравнен с един розов домат на търкалца, поръсен със самардала, с накъсан пресен риган отгоре и залят с критски зехтин, ох... :t1815:
Не харесвам нещото, нарично хумус, но жена ми го обича и редовно купува от кауфланда някакъв, комбиниран с царевичен чипс. Твърди, че бил много добър.
Аз съм на страната на розовите домати :thup:
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #215 -: Юни 10, 2021, 18:56:27 »
Пробвах некъв хумус бг производство, който беше толко далеч от истината...

Не съм тествал арапските магазини около Женския пазар. Което е идея.

Активен Бонго

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2663
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #216 -: Юни 10, 2021, 19:18:32 »
Пробвах некъв хумус бг производство, който беше толко далеч от истината...

Не съм тествал арапските магазини около Женския пазар. Което е идея.

Иди в некоя Била, па си купи хумус от серията  "Sapori Dei Monasteri". Има ги три вида - нарурален, със сухи домати и маслини.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #217 -: Юни 10, 2021, 19:22:52 »
Одтам взех, но български някакъв, беше мн. зле.

Ще мина след малце през някоя Била да видя, мерси.

Активен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7385
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #218 -: Юни 10, 2021, 19:45:16 »
По принцип, най-хубавият хумус е пушен мет или леберкез (чернодробно сирене).

Активен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 881
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #219 -: Юни 10, 2021, 21:53:11 »
В по-големите вериги - Кауфланд примерно. Картинка по-долу.
Еее, така кажи, бръмча вече година на тея бурканчета, имат едно със зеленчуци, прибавям две кисели краставички и една печена пиперка, шепичка червен лук, малко сушен гьозум и лъжичка винен оцет, оставям да преседи час да се омешат ингредиентите, сядаме, кусаме и  плачем... :t23145:

Активен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 881
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #220 -: Юни 10, 2021, 22:00:54 »
Пробвах некъв хумус бг производство, който беше толко далеч от истината...

Не съм тествал арапските магазини около Женския пазар. Което е идея.
Имат много интересни нещица, например един пиниз, наречен "макдус" - бейби патлажанчета, пълнени с чушки и млечни орехи, и тва целото в зехтин, вкусът е малко остър и пикантен, пробвай по-малък буркан, щото е специфично, аз например, понеже ми е малко силничко,  на два ситно нарязани розови домата прибавям едно наситнено макдусче плюс лъжичка от неговия си зехтин плюс червен лук, пак много на ситно, и това го обърквам едно хубаво, така че да може да се яде и с лъжица, Ако искаш да ти е по-ливанско така, му сложи и магданос, но аз го мразя тоя шибаняк и си го ям така.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #221 -: Юни 10, 2021, 22:10:37 »
Еее, така кажи, бръмча вече година на тея бурканчета, имат едно със зеленчуци, прибавям две кисели краставички и една печена пиперка, шепичка червен лук, малко сушен гьозум и лъжичка винен оцет, оставям да преседи час да се омешат ингредиентите, сядаме, кусаме и  плачем... :t23145:

те сичките неща от тая линия са готини - има едни сушени талянски домати, ако си ги пробвал.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #222 -: Юни 10, 2021, 22:15:17 »
Имат много интересни нещица, например един пиниз, наречен "макдус" - бейби патлажанчета, пълнени с чушки и млечни орехи, и тва целото в зехтин, вкусът е малко остър и пикантен, пробвай по-малък буркан, щото е специфично, аз например, понеже ми е малко силничко,  на два ситно нарязани розови домата прибавям едно наситнено макдусче плюс лъжичка от неговия си зехтин плюс червен лук, пак много на ситно, и това го обърквам едно хубаво, така че да може да се яде и с лъжица, Ако искаш да ти е по-ливанско така, му сложи и магданос, но аз го мразя тоя шибаняк и си го ям така.

навремето летата във франция пазарувахме много от марокански магазини, а то така или иначе има много добре заредени щандове с мароканска кухня във всеки супермаркет.
уникални неща имаше.
макдус е повече сирийска/ливанска кухня, но също е много готино.

тая година садих доста домати, почнали са да раждат, след 2-3 седмици минаваме само на домашни домати  :0005:
тиквичките и те са тръгнали, чушките също  :smokin:

Активен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 881
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #223 -: Юни 10, 2021, 22:16:41 »
Е да, перфектни са за гювечи и секви яхнии, за пресно зеле, изобщо за всичко, което иска домат в себе си.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #224 -: Юни 10, 2021, 22:26:36 »

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14472
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #225 -: Юни 11, 2021, 07:48:39 »
Всеки си има вкус, за мен е с вкус на пръст.
С нахута не се понасяме от ранна детска възраст и сега каквито и добавки да му сложат ми е силно отвратителен.
Половинката го одобрява, тества всякакви, с маслини, с пипер,  миналата седмица пробва един със сьомга от Лидъл за него вече каза че е гаден.
Quote (selected)
Хумусът е много важна органична част на почвата, която до голяма степен определя естественото почвено плодородие. Той се образува от разлагането на органичните остатъци в почвата — умрели растения, животни и микроорганизми.
Може сержанта да е прав че не съм пробвал оригиналенпо традиционна рецепта, но все пак залагам на този на Отврат където нахута е заменен с дробчета. :0005:

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #226 -: Юни 12, 2021, 14:57:16 »
чий кюфте

https://recepti.gotvach.bg/r-35348-%D0%A7%D0%B8%D0%B9_%D0%BA%D1%8E%D1%84%D1%82%D0%B5_-_%D0%9B%D1%8E%D1%82%D0%B8_%D0%B1%D1%83%D0%BB%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8_%D0%BA%D1%8E%D1%84%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B0

не купувайте готови- бяга ползвали грухана пшеница и имаше вкус на подлютено лепило за тапети.С добър, турски булгур, е много добро.Доста по-пикантно от табуле.


След като избиеш мамутите откриваш булгура.Закон на еволюцията

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #227 -: Юни 14, 2021, 22:00:47 »
Зелена салата, стръкове манголд и лук, варен нахут, ситно накълцани нектарина и круша, всички артистично полети със зехтин и малце сусам, с добавен сок от прясно изцеден портокал.

Ужасно много виньо пие тва 😎

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #228 -: Юни 14, 2021, 22:05:08 »
никога не съм се нуждаел от самооправдание за да се насвяткам

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14472
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #229 -: Юни 14, 2021, 22:05:52 »
Ако махнеш варения нахут може и ракия да пие.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #230 -: Юни 14, 2021, 22:07:12 »
никога не съм се нуждаел от самооправдание за да се насвяткам

Чак одтакъф онцизъм едва ли страдаш, но, да, не е нужен повот  :beer_:

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #231 -: Юни 14, 2021, 22:10:48 »
не ми е нужно да се извинявам-повод все ще си намеря

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #232 -: Юни 14, 2021, 22:13:07 »
Ако махнеш варения нахут може и ракия да пие.

За нахут умирам, а и ако пробваш хич не е зле  :t0301:

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14472
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #233 -: Юни 14, 2021, 22:36:01 »
Quote (selected)
За нахут умирам

Мисля че намерихме още един повод да се дърлим.
Нахут не понасям, още като дете го ненавиждах, обаче за другите съставки хич няма да се дърпам. :t0328:

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #234 -: Юни 14, 2021, 22:44:01 »
Нищо не мразя повече от фрикасе  :t23145:

Активен Бонго

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2663
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #235 -: Юни 14, 2021, 23:12:09 »
Серж, пробва ли оня хумус от Билла?

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #236 -: Юни 14, 2021, 23:20:04 »
Серж, пробва ли оня хумус от Билла?

Да, доста добре беше, мерси 👌

А си се прибрах оня ден и са само храни от двора, яйца от кокошките и виньо с пълни чаши  :beer_:

Тия дни ще се пробвам с някоя домашна рецепта за хумус да видим как ще стане.


Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #237 -: Юни 16, 2021, 18:25:22 »
Здравка, аз или слагам нахута към зелена салата + квото друго се сетя:

Зелена салата, стръкове манголд и лук, варен нахут, ситно накълцани нектарина и круша, всички артистично полети със зехтин и малце сусам, с добавен сок от прясно изцеден портокал.

Или го варя, кълцам на ситно печени червени чушки (подвариант - халапеньоси) и добавям,  може и малце пресен лук да сложа, поръсвам с девесил и лея обилно зехтин.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #238 -: Юни 16, 2021, 18:31:33 »
още нещо полей артистично и те прайм на портрет на Пикасо

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5454
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #239 -: Юни 16, 2021, 18:35:04 »
още нещо полей артистично и те прайм на портрет на Пикасо

Ше поливам творчески тогава  :smokin: