Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Април 28, 2024, 02:48:09

Автор Тема: Кюфтета и пресни суджуци  (Прочетена 125885 пъти)

0 Потребители и 13 Гости преглежда(т) тази тема.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 23777
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #720 -: Юли 27, 2021, 21:49:55 »
Съществува широко разпространено мнение, че лятно време не трябва да се яде месо, щото било "тежка храна". Което е пълен нонсенс.
Мен ме устройва.
През зимата докато се сетя и джоланите и ребрата в месарницата свършили.
Лятото нямам такива проблеми. :nuts:
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #721 -: Юли 27, 2021, 21:51:47 »
дай прясна риба и истински зарзават и лятото минавам без месо.Всъщност- свинско ядох последно декември.Не броя сланината до март.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 23777
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #722 -: Юли 27, 2021, 21:53:51 »
Те и около мен така разправят, ама като туря тавата и бързо забравят за зеленчуците.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #723 -: Юли 27, 2021, 22:02:03 »
вземаш тавата, режеш на едро зарзават- патладжан(от розовия) картоф(от сипкавите)глава целина, кромид и чесън на две, връзка моркови, прибавяш една -две куртовски или шуменски капии, фърляш на пещ, като замирише на готово-трошиш мазно сирене и обратно да се разтече.Вадиш и ръсиш малко риган.Люта чушка е предпочитана опция.Поднасящ горещо с мек бял хляб и студено вино като се спуснат сенките.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 23777
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #724 -: Юли 27, 2021, 22:05:59 »
Не прощаваме и на зеленчуците.
тиквички, лук, морков, нарязани на филийки, олио и сол.
После на скара или грил тиган.
Голяма играчка, но "безценно".
И гъби по същата процедура, ама те вече нали са отделна група, ни флора, ни фауна. :cool-1084:
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #725 -: Юли 27, 2021, 22:09:21 »
вземаш тавата, режеш на едро зарзават- патладжан(от розовия) картоф(от сипкавите)глава целина, кромид и чесън на две, връзка моркови, прибавяш една -две куртовски или шуменски капии, фърляш на пещ, като замирише на готово-трошиш мазно сирене и обратно да се разтече.Вадиш и ръсиш малко риган.Люта чушка е предпочитана опция.Поднасящ горещо с мек бял хляб и студено вино като се спуснат сенките.

С маскарпоне го правя, с горгондзола мие тешко  :bigok:

Но слагам и домати, и люта чушка. И червен пипер + мента(!) вместо риган.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #726 -: Юли 27, 2021, 22:13:14 »
с моцарела е по-добре.Разрязан на две домат- но вадя семките. е добра идея.Става и с грюер, добър кашкавал отдавна е рядкост и не бих го похабил за готвене.Идеята е ясна и елементарна.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #727 -: Юли 27, 2021, 22:13:58 »
Да, де що има зеленчуци 🤘

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2950
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #728 -: Юли 27, 2021, 22:14:13 »
вземаш тавата, режеш на едро зарзават- патладжан(от розовия) картоф(от сипкавите)глава целина, кромид и чесън на две, връзка моркови, прибавяш една -две куртовски или шуменски капии, фърляш на пещ, като замирише на готово-трошиш мазно сирене и обратно да се разтече.Вадиш и ръсиш малко риган.Люта чушка е предпочитана опция.Поднасящ горещо с мек бял хляб и студено вино като се спуснат сенките.
Това не ми се вижда никак "по-лека храна" от един котлет на скара. Ако е пилешко филе - хептен.
Но - всеки с предпочитанията си.

А, да - зачудих се как ли се пали пещ при днешните температури.
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #729 -: Юли 27, 2021, 22:15:55 »
лесно.Или е на двора. или в кухнята имаш климатик и ползваш ел фурна на макс.Само първо загряваш тавата или -още по-добре, сача.

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2950
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #730 -: Юли 27, 2021, 22:18:43 »
А, ел. фурна. Така може, ама не е съвсемсъщото като пещ.
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #731 -: Юли 27, 2021, 22:19:34 »
инак тая вече съм на мента със тоник и глътка водка, препечени филийки ръжен хляб с домат и сирене на парти грила,увити във фолио и поръсени с прясна люта чушка и студена бира.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #732 -: Юли 27, 2021, 22:25:07 »
Някви убийствено люти чушки сме посадили.

И след като нарязах малце за салатата, си потърках окото безда искам...🙄

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #733 -: Юли 27, 2021, 22:27:04 »
стават грешки.Преди години ми донесоха хабанйерос.Кайенският е в графа "сладък"

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #734 -: Юли 27, 2021, 23:37:09 »
инак тая вече съм на мента със тоник и глътка водка, препечени филийки ръжен хляб с домат и сирене на парти грила,увити във фолио и поръсени с прясна люта чушка и студена бира.
След като така и така ще ги ръгаш увити във фолио в парти грила, за какъв дявол изстудяваш бирата? Може да я поръсиш и топла!  :beer_:

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #735 -: Юли 27, 2021, 23:49:57 »
Непростимо ти е невежеството, граматичко.Заради запетая да прецакаш литър студена бира?!

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #736 -: Юли 27, 2021, 23:59:48 »
Непростимо ти е невежеството, граматичко.Заради запетая да прецакаш литър студена бира?!
Аз това???? Ти си я изял запетаята, а на мен си го изкарваш!  :tongue_:

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2950
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #737 -: Юли 28, 2021, 17:24:01 »
Quote (selected)
Цитат на: Last Man Standing в Юли 27, 2021, 22:19:34

    инак тая вече съм на мента със тоник и глътка водка, препечени филийки ръжен хляб с домат и сирене на парти грила,увити във фолио и поръсени с прясна люта чушка и студена бира.

След като така и така ще ги ръгаш увити във фолио в парти грила, за какъв дявол изстудяваш бирата? Може да я поръсиш и топла!  :beer_:
Тук имам още един въпрос - защо са поръсени с "прясна люта чушка и студена бира" след като са увити във фолио ?
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #738 -: Юли 28, 2021, 17:56:30 »
Quote (selected)
Пешo
...

Пълнени патладжани
хубава рецепта, много ти благодаря!
баба ми правеше пълнени патладжани с кайма, плънката почти като на пълнените чушки, а отстрани хубав доматен сос и парченцата патладжани
печеше ги в керамична тава, която сега задължително бихме сложили на масата
но тогава не, прилежно по чиниите и се внимава да не се разбъркат порциите, всяка беше определена за  конкретен човек
порядъчност цареше :smokin:

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #739 -: Юли 29, 2021, 13:11:20 »
Оддавна не бях готвил зеле.
Обикновено, просто зеле с малце дафинов лист 🤘👌

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #740 -: Юли 29, 2021, 13:27:29 »
Два пътя си досипвах 👌

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #741 -: Юли 29, 2021, 13:53:42 »
Артистичен завършек наобя да смелба сладолед чирамису спъпеш, сорехи и сръчно набрани къпини.

Асол, приятни сънища инатеп, ако спиш следобед 🤭

Неактивен Mae Ashi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1266
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #742 -: Юли 29, 2021, 14:01:04 »
А бе,... сладолед тирамису ми върви само с ... още сладолед тирамису (евентуално бишкотки и какаво).

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2950
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #743 -: Юли 29, 2021, 17:42:30 »
Оддавна не бях готвил зеле.
Обикновено, просто зеле с малце дафинов лист 🤘👌
Без целина ?
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2950
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #744 -: Юли 29, 2021, 17:44:54 »
Аз пък съм забъркал за довечера една мусака с патладжани и печени червени чушки.
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #745 -: Юли 29, 2021, 20:28:11 »
Гаспачо.Оня несравним микс от хиляда рецепти- съревноваващ се с нашенкият таратор- течно дзадзики, както го представихме в Брюксел.

Всъщност- пропускам молекулярната кухня  и споровете как се прави- версията е побългарена от Борката- изкара десетгодини като готвач на траулер в Биская, така че е по-скоро сепаратистка, отколкото испанска.
Хубави домати пускам през машинката за сок.Имам такава- отделя семките и ципите.В случая бяха презираният сорт "рома".Отделно кълцам домат - в случая беше "биволско сърце" на малки кубчета.Не си играх да го беля или да отделям семките.в блендера пискам две филии бял хляб и чаша сок от рома, три скилидки чесън да стане на майонеза с чашка зехтин.Разбърквам със сока от доматите, кълцам корнишон на дребно и смесвам с домата-все още не поставям подправки и работя едновременно.Проверявам "основата" на сол. прибавям люта чушка. изсипвам в дълбока чиния и слагам "чопет" домата и корнишона в средата.Идва пиниза.Имам олио с риган(лесно е- вземаш олио. не си струва да хабиш зехтин, пускаш две чаши в блендера, шепа риган, босилек, копър, магданоз. пресен кориандър.Не едновременно- а каквото олио искаш.Смилаш. оставяш за ден. цедиш в шише.(в случая ползвах от "младо пиво" и надписваш- след това поливаш като ти дотрябва)-пускам няколко ледчета и "рисувам" в зелено с лъжичка по червената повърхност.Става.

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #746 -: Юли 29, 2021, 21:09:44 »
Бе според мен ти импровизираш постоянно. Аз хвърлям едно око на рецепти и ги доразвивам творчески.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #747 -: Юли 29, 2021, 21:30:03 »
това е единственият начин.Какво значи мярка "едно яйце" или "сол на вкус"?Животът е изкуство.А храненето е неразривна част от него.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #748 -: Юли 29, 2021, 21:33:25 »
Carpe diem

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #749 -: Юли 29, 2021, 22:07:53 »
Използувам го аз. Дано бъде благосклонен Господ, да ме дари с повече. Времето никога не стига, колкото и да го цениш.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #750 -: Юли 29, 2021, 22:10:00 »
Без целина ?

Нямах и турих само зеле, моркови, дафинов лист и квито там подправки.

Но аз обичам зеле и готвено, и на салата.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #751 -: Юли 29, 2021, 22:17:31 »
Прясното зеле- задължително с домат, лавров лист и много копър.Опционално- чесън(няма "много") и люто.Чаша вино и малко захар не е грешка.В тенджера, не овъглено на фурна.Алденте.Почти в китайски стил

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #752 -: Юли 29, 2021, 22:29:32 »
прясното зеле с домати, да!
аз дори предпочитам доматено пюре, вкусът му е по-силен
чесън задължително, копър и дафинов лист на вкусното зеленце - не, моля да ме извините!
 :smokin:

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #753 -: Юли 29, 2021, 22:31:08 »
Тва щото нямаш огромно лаврово дърво в двора и завиждаш 🙄

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7740
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #754 -: Юли 29, 2021, 22:31:59 »
домати - настъргани. дафинов лист - винаги, и на прясно, и на кисело. копър - не. люто - при консумация, щото иначе трябва сам да ям цялата тава.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #755 -: Юли 29, 2021, 22:37:34 »
Quote (selected)
Аз пък съм забъркал за довечера една мусака с патладжани и печени червени чушки.
любима ми е!
правя я само с патладжани, без картофи или тиквички!
а, печените чушки в мусаката ли, или са салата?
обачее, с тези сирена, кайма, бешамел е просто калорийна катастрофа :think:
аз пък днес едни семпли патладжани с доматен сос и простонародна пилешка яхнийка

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #756 -: Юли 29, 2021, 22:40:46 »
Quote (selected)
Тва щото нямаш огромно лаврово дърво в двора и завиждаш
лавърчетата  не са ми на сърце!
ако сложа някъде, е не повече от половин лавърче, а другата половинка я пускам през прозореца, на свобода :smokin:

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #757 -: Юли 29, 2021, 22:44:14 »
На вечеря - варен зелен фасул в млечен сос + други салати

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #758 -: Юли 29, 2021, 22:59:21 »
случвало се е от вечерта да остане половин леген салата зале с моркови и много магданоз. за вечеря в уока сипвам да запуши чашка олио, изсипваш "микса" без сока. разбъркваш енергично с един домат или доматен сок.Пюре-ако има отворено италианско. добавяш сладък пипер за косистенция, останалото в купата, лавров лист(нямам-заемам от съседа пресен-просто се протягам през оградата-има и храст розмарин, затова не сея)- само леко го опуквам на огъня) , проверявам на вкус и добавям малко вино или захар при нужда.Зависи.Половин глава чесън. подлютявам леко...пробвам на вкус и ръся пресен копър като махна от огъня за свежест.Мразя да хвърлям храна. при все че да го сготвя отнема десет минути.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #759 -: Юли 29, 2021, 23:02:03 »
иначе киселото го обичам с кимион.Всъщност е кимион със зеле.

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7740
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #760 -: Юли 29, 2021, 23:14:11 »
половин лавърче
бонзай, сиреч.


все листа като за едно зеле ще завъди.

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7740
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #761 -: Юли 29, 2021, 23:14:37 »
На вечеря - варен зелен фасул в млечен сос + други салати

тва хубу, а след ракията?

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #762 -: Юли 29, 2021, 23:24:22 »
тва хубу, а след ракията?

Тряа смъкна още 3-4 кила тлушч, та вечерите също са леки.

Освен тва няа ракия, кампаниите тук са про-алкохолни още от салазарски времена - пийте вино и дайте хляб на милион португалци  :beer_:


Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #763 -: Юли 29, 2021, 23:30:52 »

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #764 -: Юли 29, 2021, 23:34:15 »
бонзай, сиреч.
все листа като за едно зеле ще завъди.
Бонзай в зеле!!! Ти уби всичко детско в мен! По-добре суджук със захар!  :t0120:

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #765 -: Юли 29, 2021, 23:36:56 »
Банзай и зеле!Пътят на война!

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #766 -: Юли 29, 2021, 23:37:50 »
много дзен в минимлизма

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #767 -: Юли 29, 2021, 23:41:19 »
Дух бонзай - пътят на ракията, Джим Джармуш

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #768 -: Юли 29, 2021, 23:42:19 »
на крачка си от Буда.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 23777
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #769 -: Юли 29, 2021, 23:52:45 »
Буда нещо да е казал за копъра?
Да знам будист ли съм или подбудист тая гад да я забранят за ядене.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #770 -: Юли 29, 2021, 23:56:53 »
Не знам какво е ял Буда, ама е дебел и прилича на жена.

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #771 -: Юли 30, 2021, 00:01:52 »
Не знам какво е ял Буда, ама е дебел и прилича на жена.
Соята не прощава!

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2950
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #772 -: Юли 30, 2021, 12:47:34 »
Quote (selected)
Аз пък съм забъркал за довечера една мусака с патладжани и печени червени чушки.
любима ми е!
правя я само с патладжани, без картофи или тиквички!
а, печените чушки в мусаката ли, или са салата?
обачее, с тези сирена, кайма, бешамел е просто калорийна катастрофа :think:
аз пък днес едни семпли патладжани с доматен сос и простонародна пилешка яхнийка
Патладжаните белени, на филийки, леко запържени, чушките обелени, очистени и разтворени. Ред патладжан, ред плънка, ред чушки, ред плънка, ред патладжан, ред тънки резенчета домат. След като извадя тавата от пещта поръсвам обилно с наситнен магданоз.
Никакъв бешамел или друга заливка.
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #773 -: Юли 30, 2021, 13:12:51 »
Хареса ми. :thup:

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #774 -: Юли 30, 2021, 16:06:36 »
Патладжаните белени, на филийки, леко запържени, чушките обелени, очистени и разтворени. Ред патладжан, ред плънка, ред чушки, ред плънка, ред патладжан, ред тънки резенчета домат. След като извадя тавата от пещта поръсвам обилно с наситнен магданоз.
Никакъв бешамел или друга заливка.
Как така "БЕЛЕНИ" патладжаните??? Целият цимес на вятъра! Мен ме боли сърцето при рецептите с "белени на ивици" и обелените ми ивици са адски пестеливи, а ти направо с белачката, ааааа!  :t23145:

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #775 -: Юли 30, 2021, 16:13:11 »
Като ми откриха преди години малце чакъл в единия бъбрек и аз волю-неволю започнах да беля патладжаните на ивици. Вредна била кората, да му се не види за народа дето разнася каменни кариери в бъбреци и жлъчки.
Листа целина, пресни, или сушени са една от най-добрите, според моя вкус, подправки за манджа от прясно зеле. Кимионът е универсален за всякакво зеле. Копър - само на прясна зелева салата.

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2950
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #776 -: Юли 30, 2021, 17:20:04 »
Как така "БЕЛЕНИ" патладжаните??? Целият цимес на вятъра! Мен ме боли сърцето при рецептите с "белени на ивици" и обелените ми ивици са адски пестеливи, а ти направо с белачката, ааааа!  :t23145:
Въпрос на вкус, а  след два престоя в болница - и на бъбреци.

(Не знам кво е 'цимес', така че не мога да страдам за загубата му)
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #777 -: Юли 30, 2021, 18:15:10 »
всъщност една от "класическите" рецепти за имамбаялдъ е с белен на ивици патладжан-в обеленото правиш дълбоки прорези и слагаш плънката.Най-добре става с "дългите" сортове

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #778 -: Юли 30, 2021, 18:28:22 »
иначе харесвам варианта- леко модифициран от мен, който за пръв път опитах в бургаски арменци.Режа дълъг патладжан на две надлъжно.За предпочитане от розовите или белите дълги сортове(тунбестите за мен са за предпочитане за кцопоолу) като оставям и плодната дръжка(за пиниз)дълбая лодки, поръзвам ги нежно с олио и леко ги запичам-да поомекнат, като едновременно с това в тенцерка задужавам лук на клин, издълбаното от патладжана, прибавям агнешко или телешко на хапки, шепа чесън, ако се намира- шеп глава целина на кубчета, малко риган, мащерка или черен пипер-въпрос на вкус или настроение, пълниш лодките, посипваш с натрошено сирене или настърган кашкавал смесени с галета(настърган на ренде бял хляб с добро качество) или счукан сухар.Ако има горски гъби- спокойно замествам месото с тях- на фурна докато стане златисто и хрупкаво отгоре.
Тъй като не се пържи избягвам от навика на патладжана да попива мазнината като сюнгер.Все пак сложете на кило 2-3 лъцици олио или зехтин за готвене

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #779 -: Юли 30, 2021, 18:34:04 »
иначе харесвам варианта- леко модифициран от мен, който за пръв път опитах в бургаски арменци.Режа дълъг патладжан на две надлъжно.За предпочитане от розовите или белите дълги сортове(тунбестите за мен са за предпочитане за кцопоолу) като оставям и плодната дръжка(за пиниз)дълбая лодки, поръзвам ги нежно с олио и леко ги запичам-да поомекнат, като едновременно с това в тенцерка задужавам лук на клин, издълбаното от патладжана, прибавям агнешко или телешко на хапки, шепа чесън, ако се намира- шеп глава целина на кубчета, малко риган, мащерка или черен пипер-въпрос на вкус или настроение, пълниш лодките, посипваш с натрошено сирене или настърган кашкавал смесени с галета(настърган на ренде бял хляб с добро качество) или счукан сухар.Ако има горски гъби- спокойно замествам месото с тях- на фурна докато стане златисто и хрупкаво отгоре.
Тъй като не се пържи избягвам от навика на патладжана да попива мазнината като сюнгер.Все пак сложете на кило 2-3 лъцици олио или зехтин за готвене
Умрем от любопитство как ти се сготвя агнешкото или телешкото на хапки преди патладжанът да ти се е разложил на молекули. То верно, че местното агнешко тича до нас от Нова Зеландия, та е малко овнешко, ама ми се види малко времето за хапки. За кайма въпроси нямам. Или ако ти е кълцано агнешкото, на много малки хапчици.