Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Април 28, 2024, 00:37:10

Автор Тема: Кюфтета и пресни суджуци  (Прочетена 125822 пъти)

0 Потребители и 14 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #780 -: Юли 30, 2021, 18:44:10 »
първо- агнешкото и телешкото само ги прецакваш като ги овъглиш.Те дори не искат готвене.Инак- вземаш и почистваш месото от всякакви ципи,сухожилия, мазнини.Режеш напреки на мускулните влакна с остър нож.Моят е широк 6 сантиметра, с 31 см дължина на острието, 6 мм дебел  заточем от "гърба" към лезвието .С лекота реже половин сантим филийка, плясвам с плоското и е готово начукано до три мм.Десетина филийки и режеш на жулиени, след това пак напреки и имаш йапчици колкото грагово зърно.Отнема повече време да го напиша. отколкото да го накълцам.само ги запечатваш под похлупака и пълниш.Става и с кайма- но там мелят всичко , а обичам да има какво да се дъвче.Инак телешкото оформяш за поднасяне-чупиш едно яйце след като го подправиш и е готов татарски бифтек.

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #781 -: Юли 30, 2021, 19:04:07 »
първо- агнешкото и телешкото само ги прецакваш като ги овъглиш.Те дори не искат готвене.Инак- вземаш и почистваш месото от всякакви ципи,сухожилия, мазнини.Режеш напреки на мускулните влакна с остър нож.Моят е широк 6 сантиметра, с 31 см дължина на острието, 6 мм дебел  заточем от "гърба" към лезвието .С лекота реже половин сантим филийка, плясвам с плоското и е готово начукано до три мм.Десетина филийки и режеш на жулиени, след това пак напреки и имаш йапчици колкото грагово зърно.Отнема повече време да го напиша. отколкото да го накълцам.само ги запечатваш под похлупака и пълниш.Става и с кайма- но там мелят всичко , а обичам да има какво да се дъвче.Инак телешкото оформяш за поднасяне-чупиш едно яйце след като го подправиш и е готов татарски бифтек.
Хапчиците като грахово зърно обясняват.
Ммм, не съм фен на татарските бифтеци, зеленчуците на кокал или печени, или млени и сушени, или солени и сушени, моля.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #782 -: Юли 30, 2021, 19:19:55 »
всъщност рецептата е доста щадяща.А иначе обичам карпачо и къбе.За съжаление става само с току-що заклано, домашно.Няма как да купиш месо от верига или дори малка месарница с необходимото качество у нас.Не слагай месо- замести го с гъби.Или пробвай кьопоолу.В хавана фикелман мячкаш глава чесън с олио колкото поеме и сол -лъжичка.В зависимост от главата- кафена или чаена чаша.Опечен тумбест патладжан белиш и пускаш през пресата за картофено пюре.Монтираш с чесъна бъркайки в купа с дървена лъжица. вадиш семките и кълцаш на ситно не много мек зрял домат, три-четири печени капии пак на ситно, разбъркваш, прибавяш сол, зехтин или олио, разбъркваш опитваш,оцет.опитваш. може да натрошиш сирене, да поръсиш с магданоз или ако обичаш-пресен кориандър, опитваш, добавяш, опитваш-ако е останало нещо-поднасяш.
« Последна редакция: Юли 30, 2021, 19:26:45 от Last Man Standing »

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #783 -: Август 02, 2021, 14:46:38 »
Салата Лисабоаз - артистично сварени на плака Босч нахут и соя (общо 100-120г), накъсана градинска зелена салата, градинска домата, нарязана с нож от шведска стомана, предаван в рода от Георг Кастриоти насам, държан с върха напръстите, като при стрелба от тройката, сичко тва поръсено пак свърха напръстите слют зехтин с градинска люта чушка и морска сол, с добавена риба тон (100г) от ексклузивната серия на Интермърше  :0007: :0005:

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #784 -: Август 03, 2021, 20:06:02 »
Салата Шопоаз с маслини и каперси  :th_up:

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #785 -: Август 03, 2021, 20:41:55 »
бейби октопод на  тиган
Почистен от вечерта, бланширан за две минути(ако е пресен или към 300 грама-само попарвам)-маринован през същата в лимон и зехтин,както и през целият ден.Загряваш дебел тиган , поотцеждаш от маринатата и печеш на газовия за три-четири минути.Кат го разфасовам отделям пипалата, а тялото кълцам на ивици колкото цигара.Като дръпна от огъня разбърквам с три-четири смачкани скилидки чесън, две лъжици от маринатата и лъжица две свестен соев сос.Поглюпвам докато накъсам салатата и е готово.

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #786 -: Август 03, 2021, 21:08:07 »
бейби октопод на  тиган
Почистен от вечерта, бланширан за две минути(ако е пресен или към 300 грама-само попарвам)-маринован през същата в лимон и зехтин,както и през целият ден.Загряваш дебел тиган , поотцеждаш от маринатата и печеш на газовия за три-четири минути.Кат го разфасовам отделям пипалата, а тялото кълцам на ивици колкото цигара.Като дръпна от огъня разбърквам с три-четири смачкани скилидки чесън, две лъжици от маринатата и лъжица две свестен соев сос.Поглюпвам докато накъсам салатата и е готово.
Ако е дребен и не е жилав, и съм го мариновала в лимон и зехтин, няма даже да го пека на тиганя! Ще му накълцам лук за компания и ще си го карам на салата.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #787 -: Август 08, 2021, 19:53:01 »
Омлет със сирене, градински лук, настъргани градински домати, каперси и две фурми  :0007:

Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 12990
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #788 -: Август 08, 2021, 20:26:47 »
бейби октопод на  тиган
Почистен от вечерта, бланширан за две минути(ако е пресен или към 300 грама-само попарвам)-маринован през същата в лимон и зехтин,както и през целият ден.Загряваш дебел тиган , поотцеждаш от маринатата и печеш на газовия за три-четири минути.Кат го разфасовам отделям пипалата, а тялото кълцам на ивици колкото цигара.Като дръпна от огъня разбърквам с три-четири смачкани скилидки чесън, две лъжици от маринатата и лъжица две свестен соев сос.Поглюпвам докато накъсам салатата и е готово.

А аз тва ше си го кОпна веднага, щото само с бейби октопод още не съм се занимавала!!!  :0007: :0005:

« Последна редакция: Август 08, 2021, 20:33:28 от Джиджи »

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 23777
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #789 -: Август 08, 2021, 22:14:52 »
Омлет със сирене, градински лук, настъргани градински домати, каперси и две фурми  :0007:
Фурмите за затъкване или за разхлабване ги ползУвате?
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #790 -: Август 09, 2021, 11:09:11 »
Разхлабване. 3-4 по-едри вечер са достатъчни, ако ще ги вземаш като лекарство против констипация. На другата сутрин е като в рекламата за Дулколакс.  :thup: . През студените месеци не оставам без фурми. Препоръчвам иранските в кутии от 0.500, или 0.700 кг., но там, където живея аз се продават само през студените месеци. Е, сега има в изобилие сини сливи. Същата работа.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #791 -: Август 09, 2021, 22:25:08 »
след месец познат амуджа ще коли телета - обещал ми е контрафилетата.В аванс- телешко със сини сливи.Малко модифицирана бабина.
Месото -на жулиени, ще го карам за двама или един гладен- 400-500 грама.Почистено от ципи и сухожилия, начукано предварително-после режеш.Половин пакетче мало, добро масло, загряваш на умерен огън в дълбока тенджера с дебело дъно и плътно прилягащ поглупай. докато спре да се пени, но внимаваш да не запуши-пускаш жулиените и слагаш капака- разтръскваш като друсан кебап под поглупак десетина минути.Не любопитстваш и не надникваш-доверяваш се на опита и шестото си чувство.Трябва просто да се запечатат -идеален е момента преди да почнат да руменеят по ръбовете.Вадиш месото с решетъчна лъжица и прибавяш половин връзка моркови, малка глава лук и четвърт глава целина(за мярка се взема детска ръчичка стиснала портокал) настъргани на ренде и пак под капак друсаш като кебап цигара време да поомекнат.Дърпаш капака, слагаш лъжица млян червен пипер.Една от малкото рецепти със сладък, не лют.Става и няколко печени червени капии, обелени и изчистени вместо червения пипер.Прибавяш чаша бульон и пасираш директно с пасатора в тенджерата, лъжица сол, връщаш месото , доливаш бульон едва да покриеи прибавяш двойна шепа сушени сини сливи без костилките.Парченце дюля -по желание или друг ошаф.Изчакваш да кипне , прибавяш на върха на ножа канела, два пъти по толова див кимион или какъвто имаш. похлюпваш и ако си на метален котлон-изключваш и оставяш за половин час под капак да поема. ако си на газов- намаляваш пламъка до "треперливост" - аха-аха да угасне .С керамичните- намаляваш на едно или две-също половин час

Бял хляб и гъмза, каберне или квот червено предпочиташ  вървят с добра компания или ако си много гладен- и сам може да се справиш.Бирата също не е грешка.Но и без тях става.

Да предупредя- месото не се къса "на конци" искат се зъби и вкус ако не към алангле, то поне към "мидъл"

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #792 -: Август 09, 2021, 22:55:19 »
една идея по-гъсто от добър гулаш.Всъщност- май си е гулаш , но с масло, не със свинска мас.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #793 -: Август 10, 2021, 21:41:32 »
дал е табуле в газетата майка.Всъщност се прави с няколко листа "водна мента" което не е точно културна мента.И повече магданоз.А да не говорим че ментовите у нас са към трийсет вида.Лично-събирам по стърнища и ливади любимият "котешки джоджен"- има нотка на чер пипер  леко лимотово като послевкус.Макар и доста груб и мъхнат(не "махнат")
« Последна редакция: Август 11, 2021, 21:07:42 от ... »

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #794 -: Август 11, 2021, 21:37:57 »
Версията за кьопоолу по странджански  е всъщност баба Гануш.Но на село прибавят и пукани люти чушлета и без кимион.

Пиле със сос от сливи

Не е "сациви" - последният се вари и според мен разваля вкуса.Вземате варено или печено пиле(на грил- от Аладин фудс(Или правите  Табака- което е отделна тема).Сега соса- всемате пълна шепа джанки и махате костилките-претривате през гевгир да отстраните кожицата и към пюрето прибавяте шепа смлени орехи и глава счукан чвсън, малко олио(не хабете зехтин при толкова чесън) и бъркате да стане на майонеза  с малко сол , ако трябва-лимон или захар на вкус.Не е сациви, не е и "сладко кисел сос" от ресторантите на китайците.Аз прибавям и малко кориандър- смлян, не зелен, както и скълцано люто чушле.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #795 -: Август 11, 2021, 21:44:12 »
В криза съм за десерти, предполагам и поради нвх режим.

Идеи за нещо, дето да не отнема часове?

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #796 -: Август 11, 2021, 21:47:31 »
парче студена диня.С прясно сирене и мастика си е шибана класика

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #797 -: Август 11, 2021, 21:58:33 »
В криза съм за десерти, предполагам и поради нвх режим.

Идеи за нещо, дето да не отнема часове?
Зависи колко е топло наоколо. Инак колиш ябълките без сърцевината с онова весело кръгче с осем части, хвърляш колкото ти отпусне сърце захар да се карамелизира до светъл карамел, мяташ ябълките, ръг парче масло, пак колкото ти се откъсне от сърцето, и бъркаш няколко минути (колкото те оставят, но карамелът все пак трябва да покрие ябълките)р изсипваш в намокрена/намазана с масло чиния да не се мъчиш после да изчегъртваш остатъците, и довреме махаш с лъжицата, докато карамелът спре да бъде толкова топъл, че да причинява изгаряния. После пускаш групата с вилици.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #798 -: Август 11, 2021, 22:00:21 »
Мерси, ще пробвам и тва, може би с круши, че предпочитам пред ябълки.

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #799 -: Август 11, 2021, 22:06:02 »
Мерси, ще пробвам и тва, може би с круши, че предпочитам пред ябълки.
Ще ти трябват по-твърди круши и на по-малки парчета. И канела.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #800 -: Август 11, 2021, 22:16:16 »
по-скоро дюля, но не са узрели.Карамелизирането на круша ще е поучителен експеримент.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #801 -: Август 11, 2021, 22:17:15 »
В края на лятото има толкова чудесни сезонни продукти че е грехота да ги разваляш с готвене.

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #802 -: Август 11, 2021, 22:19:21 »
по-скоро дюля, но не са узрели.Карамелизирането на круша ще е поучителен експеримент.
Дюлята е прекалено твърда, а е и стипчива - опасен плод!
А и на рачел е по-добре!

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #803 -: Август 11, 2021, 22:19:41 »
по-скоро дюля, но не са узрели.Карамелизирането на круша ще е поучителен експеримент.

Зле ли става с круша?

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #804 -: Август 11, 2021, 22:20:31 »
Зле ли става с круша?
За Кайзера не отговарям, но аз мога да я карамелизирам.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #805 -: Август 11, 2021, 22:22:44 »
В края на лятото има толкова чудесни сезонни продукти че е грехота да ги разваляш с готвене.

Минал съм пъпеши, дини, сливи, круши, ябълки, ягоди, смокини, къпини...ок са си, ма мислехме некой лек десерт, дето да не е повече от минута миксер и евентуално половин час фурна или квото там да стегне




Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #806 -: Август 11, 2021, 22:28:07 »
Минал съм пъпеши, дини, сливи, круши, ябълки, ягоди, смокини, къпини...ок са си, ма мислехме некой лек десерт, дето да не е повече от минута миксер и евентуално половин час фурна или квото там да стегне
На стария добър крем карамел какво му има?  :t1815:

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #807 -: Август 12, 2021, 09:13:30 »
Глобално затопляне и климатични промени.  :tongue_: Твърде много яйца за +33 до +40 градуса. По Целзий, не по Фаренхайт. А постоянен живот на климатик не е за препоръчване. :smokin:
« Последна редакция: Август 12, 2021, 15:15:15 от Здравка »

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2950
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #808 -: Август 12, 2021, 12:39:52 »
Желирано кисело мляко с пресни боровинки. Студено.
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #809 -: Август 12, 2021, 17:50:50 »
Quote (selected)
Минал съм пъпеши, дини, сливи, круши, ябълки, ягоди, смокини, къпини...ок са си, ма мислехме некой лек десерт, дето да не е повече от минута миксер и евентуално половин час фурна или квото там да стегне
панакота, ве!
оригиналната рецепта е с течна сметана, но често правя със заквасена
към една кофичка сметана добавяш малко прясно мляко, желираш с десетина грама желатин
слагаш в купички и в хладилника за няколко часа
поднася се задължително с плодове, ягоди или праскови вървят страхотно
хубаво е да се направи малко сос, за който някое бурканче със сладко от същите плодове е перфектно

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #810 -: Август 12, 2021, 17:58:03 »
виж, не се бях сетил, мерси.

ше търся рецепти и ше пробваме тия дни.

той и пешо беше споменал за желирано кисело мляко с плодове.

та след 10 дни отказ от пазаруване и задоволяване на потребностите с каквото има в градината и в мазето, та да видя докъде ше изкараме при предстоящата трета световна  :0007: :0005:, ше тряа сепак да отида до магазина за желатин, че няаме и грам.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #811 -: Август 12, 2021, 18:16:50 »
десет дни е добро начало, ама положи още усилия
и аз от пандемията имам едно добро, спрях да ходя всеки ден в хранителните магазини
доста излишни неща отпаднаха, всякакви гъбички за миене , формички за сладки, омекотители, сапуни вече купувам като свършат
да не говорим за глупостите на промоция и прясно изпечените хлебчата :smokin: 

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #812 -: Август 12, 2021, 18:21:44 »
прясно изпечените хлебчета не са отпаднали.Все още правя гостенки в неделя.Човек си струва да се поглези .

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #813 -: Август 12, 2021, 18:30:27 »
Ами в един момент се оказа, че имаме твърде много ориз, боб, леща, булгур и секви такива, щото уж,нали, да има.

Последните два месеца в супермаркета се ходи само за по-различни пресни плодове, некой лют тай сос, мляко и виньо.

Запасите намаляха чувствително и докато не се изчерпят до ниво по 2кг от всичко за всеки случай, няма да се пазаруват нови.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #814 -: Август 12, 2021, 20:31:08 »
Чакаш сблъсък с метеорит ли?Деннощни магазини няма ли в портокалия?

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #815 -: Август 12, 2021, 20:39:24 »
Чакаш сблъсък с метеорит ли?Деннощни магазини няма ли в портокалия?

Принцип - винаги има храна за един месец след онзи шаш и паника март миналата година в началото на ковид. Магазините затварят все още в осем.

В Англия бяха резерви за една седмица, въпреки силно развитите онлайн доставки.

Тва е явно децка травма от времената, когато се правеше зимнина - тряа да има нещо в мазето  :smokin:


Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #816 -: Август 12, 2021, 20:44:23 »
Принцип - винаги има храна за един месец след онзи шаш и паника март миналата година в началото на ковид. Магазините затварят все още в осем.

В Англия бяха резерви за една седмица, въпреки силно развитите онлайн доставки.

Тва е явно децка травма от времената, когато се правеше зимнина - тряа да има нещо в мазето  :smokin:
Това с детската травма от зимнината е адски упорито - преди няколко дни се усетих, че оглеждам плътоядно един буркан с винтова капачка с потенциал за тара за гювеч стерилизиран... А идва и сезонът на сушените домати...

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #817 -: Август 12, 2021, 21:01:21 »
във фризера- десет кила лед, десет кила пелмени(просто си купих машинка за пелмени и не си струва миенето за по-малко) и десет кила замразен телешки бульон(като ще го вариш три дена не си струва за паничка).В хладилника- дежурното мухлясало сирене и забравен мумифициран домат.Другото се взема за вечерта.И се изпива на момента.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #818 -: Август 12, 2021, 21:05:21 »
Е как ше държиш домат в хладилника?  :nuts:

Фризер - 2-3 кутии сладолед, замразена царевица и отворени пакети замразен грах, броколи и спанак.

Хладилник - бяло вино, вивомикс за разстройството на котката, кисело мляко, сирене крема, отворени бурканчета маслини, каперси и лют тай сос.


Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #819 -: Август 12, 2021, 21:08:22 »
от миналата пролет.Оставих го, излязох до магазина, иалезе нещо спешно и липсвах осем месеца.Има сантиментална стойност- присъствието на артефакта е оправдание да не размразя хладилника.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #820 -: Август 13, 2021, 16:08:47 »
 SgtTroy, що ми подсети за тази панакота, направих, с праскови
и защото не можем само двамата да ядем тези калории, занесохме на децата
ама не можем да занесем на децата само панакота, наложи се набързо да направя и пиле с арпа, спанак, сушени домати и сметана, наистина калорично нещо
хармонизирахме цялата работа със зеленчуци и пъпеш от Новоселци
а пък децата ни, правилни хора, имаха чудно вино от Старосел  :thup:
и всичко това се случи след нашия плаж и преди техния, поколения...

AnonimusBG

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #821 -: Август 13, 2021, 19:06:05 »
Ваша си работа.
Аз вчера вечерта си мариновах месото, омесих каймата и сега само ще хвърлям на скарата шишчета, кюфтета, кебапчета и плескавици.
Анонимката направи мешаната салата и започва да пържи картофите.
Ракийката е по БДС 4-5*С.
Така я карам по селски.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #822 -: Август 13, 2021, 19:39:09 »
вечер гледаме да не ядем, особено месо
некви салатки правя, със семена и крутони или с малко сирена, ама наистина малко
или готвени зеленчуци
това е положението :think:
« Последна редакция: Август 13, 2021, 21:51:01 от Lillian »

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #823 -: Август 13, 2021, 20:26:01 »
сабайон е бързо, компот от круши(круши във вино) си му е баш сезона.Но при толкова сезонни плодове най-сложното е да направя плодова салата, освен ако не съм решил да се фукам пред гости.


AnonimusBG

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #824 -: Август 13, 2021, 23:48:21 »
Абе вие вярно ли я карате  само на марули.
Пробвайте месце.
Ще ви хареса.

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2950
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #825 -: Август 14, 2021, 00:11:49 »
Абе вие вярно ли я карате  само на марули.
Не, разбира се.
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #826 -: Август 14, 2021, 10:34:09 »
Почти не съм готвила от началото на юли та до сега. Хапваме сирена, масло, много маслини, таратор на литри, от време на време аламинути с яйца, сутрин, обед и вечер домати натюр, виладжийски смокини и купешки сини сливи, /дините и пъпешите нямат онзи вкус/ сладолед. От любимия шоколад в хладилника има само After eight. У нас винаги се хапва и хляб. Месото чака своето време във фризера.

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #827 -: Август 14, 2021, 10:40:43 »
Месо без вино е престъпление. Салата без ракия също. Трябва се уважават традициите. Нали сме патриоти, така да се каже.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #828 -: Август 14, 2021, 10:44:38 »
обикновено на обяд има и салата.Патриотизмът е ясен , но има тежка техника, дрегери, а и цивилизационни норми поне до заник слънце да се държиш относително трезвен.Сега салатата ли да откажа или патриотизъма?

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #829 -: Август 14, 2021, 10:51:09 »
Глей дан' ти преседне нещо, кат' се пишеш толкоз морален. След малко подготвям материалите за салатата аз.

Неактивен .

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3308
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #830 -: Август 14, 2021, 10:58:49 »
не е до морал , а до работоспособност и елементарна безопасност на труда.

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #831 -: Август 14, 2021, 13:04:23 »
Quote (selected)
Месо без вино е престъпление. Салата без ракия също. Трябва се уважават традициите. Нали сме патриоти, така да се каже.
А,сега земете и да си биете булките преди лягане , че съвсем да потънете в традицията! Кажи си как ти е сладко , а не ме замеряй с традицията ... :smokin:

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #832 -: Август 14, 2021, 13:11:32 »
Булката е богиня. Мога да и се карам, ама бой никогиж. Какво съм аз без нея? Нула, както е казал поетът.

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #833 -: Август 14, 2021, 13:33:37 »
 
Quote (selected)
Булката е богиня. Мога да и се карам, ама бой никогиж. Какво съм аз без нея? Нула, както е казал поетът.
Никакви съмнения!! Пойнтът ми ми беше да не си измисляте нови традиции кога  ви се пие , просто си пийте... :nuts:

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #834 -: Август 16, 2021, 19:38:27 »
Тънки филийки градински патла-жан, леееко запържени смасло на бавен огън са идеално допълнение към салата шопоаз  :smokin:

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2950
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #835 -: Август 16, 2021, 19:45:33 »
Що ми се струва, че при запържването на бавен огън патладжаните ще поемат повече мазнина ? Или с масло е иначе (никога не съм пържил патладжан в масло) ?
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #836 -: Август 16, 2021, 19:48:13 »
Що ми се струва, че при запържването на бавен огън патладжаните ще поемат повече мазнина ? Или с масло е иначе (никога не съм пържил патладжан в масло) ?

Да, точно, поемат (ма аз съм надиета и за мен мазното е празник).

Не стават като чипс, а по-скоро като кьополу

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #837 -: Август 16, 2021, 20:23:57 »
Патладжанът е добър материал. И постен бива. Жената напоследък го оформя като лодки. Бива всякак, и постен и с кайма или кълцано месо.

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2950
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #838 -: Август 16, 2021, 21:08:54 »
Да, точно, поемат (ма аз съм надиета и за мен мазното е празник).

Не стават като чипс, а по-скоро като кьополу
Предпочитам класическо кьопоолу, с печен патлиджан, но и така става, навярно.
Що си на диета ? Жертвоприношение на Олтара на Кантара, мейби ?
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #839 -: Август 17, 2021, 16:04:51 »
''салата шопоаз''  , :th_up: с лека корекция - салад шопоаз, или салад а' ла шоп. Франкофоните да се произнесат.  А патладжан обичам всякак. За съжаление рядко постигам оня прекрасен вкус на маминото кьопоолу. Уж ползвам същите продукти, яде се без особено усилие на волята, никога не остава за утре,но нейното беше ненаадминато и винаги еднакво на вкус и еднакво вкусно.