Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Март 28, 2024, 23:49:40

Автор Тема: "В кръчмето на Керпи" (сериал, съспенс и още нещо) - прогноза 2050  (Прочетена 293769 пъти)

0 Потребители и 6 Гости преглежда(т) тази тема.

AnonimusBG

  • Гост
Две приказки за водката.
Хубавата водка се прави от спирт Альфа.
Цената няма значение. Тя е резултат на маркетологическите глупости.
Четете етикета. Зельоната марка не е от тях. Правят я от спирт Люкс. Малко по-лошо от Альфата.

Классификация этилового спирта по ГОСТ
https://vinodela.ru/klassifikaciya-etilovogo-spirta-po-gost.html

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил

.... И водка ,господа!В последно време съм залюбил "Зельоная марка".Да не си помислите ,че съм алкохолик!?! Не съм ,но според мен  водката е чудесен щрих към добрата рибена чорба. Тоз мурафет го изпедепцах в гр.Черкаси,в Украйна ,на една ведомствана почивна станция на Днепър....
...тъй, тъй, ще си дойдем на думата ... аз от кога рекламирам тази марка, даже Поетеса прояви интерес ... дедо, ако имаш бутилка под ръка, моля цитирай задния етикет - идеще реч за някакъв ...тръст, а?
Благодаря.
По тоя повод ще цитирам символ-веруюто ни с Митьо - "ние сме тук да се веселим, да развличаме другите и ако може, да научим нещо.
Абсолютно сте прав г-н Фелдкурат, а досежно водката  ето:
Изготовитель:ЗАО-СибирскийЛВЗ`Новосибирский район , Россия...друго не видох , ама ни ми се снима етикета.Прочее някой ми казваше ,че в същия ЛВЗ разливат и "Русский стандарт" , но нямам доказателство(поне празна бутилка).
« Последна редакция: Декември 02, 2019, 22:05:48 от Kerpeden »

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
Две приказки за водката.
Хубавата водка се прави от спирт Альфа.
Цената няма значение. Тя е резултат на маркетологическите глупости.
Четете етикета. Зельоната марка не е от тях. Правят я от спирт Люкс. Малко по-лошо от Альфата.

Классификация этилового спирта по ГОСТ
https://vinodela.ru/klassifikaciya-etilovogo-spirta-po-gost.html
Е , как да няма значение цената , при това за прилична цена  получавам и доста прилично качество. Инак знам , че водка "Белуга" е сред най-хубавите ,ама и мангизите и доста , затова пък ми я подаряват по семейните празници.

AnonimusBG

  • Гост
Две приказки за водката.
Хубавата водка се прави от спирт Альфа.
Цената няма значение. Тя е резултат на маркетологическите глупости.
Четете етикета. Зельоната марка не е от тях. Правят я от спирт Люкс. Малко по-лошо от Альфата.

Классификация этилового спирта по ГОСТ
https://vinodela.ru/klassifikaciya-etilovogo-spirta-po-gost.html
Е , как да няма значение цената , при това за прилична цена  получавам и доста прилично качество. Инак знам , че водка "Белуга" е сред най-хубавите ,ама и мангизите и доста , затова пък ми я подаряват по семейните празници.

Имах предвид че скъпата водка не е по-добра от по-евтината.
Специално Белугата е от спирт Люкс плюс всякакви маркетологически фокуси.
В БГ Петте езера са от спирт Альфа, но трябва да се чете етикета защото я правят на различни заводи.

http://vodka-lab.ru/tests/vodka-beluga.html

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10076
    • Профил
Две приказки за водката.

Аз знам една : по-добре малка водка в малка компания, отколкото голям стругар в голям завод.

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
Понеже говорим за пиенье,позволете да се похваля:
https://divino.bg/Solitaire-s-novo-litze?fbclid=IwAR2AVMCjpd800CccZwSTLzIuQ3cvrqGeFn1nX8H_1rD5xlKSivWtnpQX3fg
По отдавнашните форумци знаят,синът ми има отношение към виното,показаната статия е единственият пример голям производител да признае качествата на дизайнера на етикета.

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
Мене ме хвана! Прощавайте , ама ще ида да положа... Лека нощ!!! :no-1012:

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
Добро утро на членовете на това почтено Societe!
Що ми трябваше да пускам телевезора!?
Щели да правят  масови проверки на рибата за Никулден!? Мигар през другото време не е важно какво ядем.
Падне асансьор някъде- масова проверка!!!
Запалил се автобус - масова проверка!!!
Отровили се с храна - масова проверка!
Намерили игла или кламер в пържола- масова проверка
Ма тоз идиотизъм няма край!!!Винаги съм мислел ,че тия неща се следят и контролират постояннно!!!
Не мрънкам! Писна ми!Тука има хора ,които не са у нас или много често пътуват навън , ама кажете,че и другаде има такива щуротии, та малко да се орахатя!
Инак слизам след малко в кафето и с кафето  ще опъна един Джеймисън да си оправя деня.... ми то така човек не алкохолик ами и вампир може да стане да му се не види!!!
Дано вашият ден е започнал по добре от моя!!! :way_to_go-1308: :t0328:

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10076
    • Профил
Ма тоз идиотизъм няма край!!!

Няма и няма да има. Защото идиоти избират да ги управляват идиоти. И когато нещо стане, избраните идиоти трябва да покажат на избралите ги идиоти, че нещо правят. За да могат после избиращите идиоти да кажат "Тези поне нещо правят". И понеже избраните идиоти не могат да управляват едно ТКЗС, а камо ли държава, те знаят само две неща : масови проверки и промяна на закони.

Неактивен Firmin

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4371
    • Профил
Quote (selected)
Инак слизам след малко в кафето и с кафето  ще опъна един Джеймисън да си оправя деня.... ми то така човек не алкохолик ами и вампир може да стане да му се не види!!!

Джеймисън ... Наистина добър избор! (Имаме съвпадение на вкусовете, прочее  :way_to_go-1308:) :D

С оглед метеорологичните условия, бих препоръчал направо ирландско кафе. Но пък от друга страна ... Да си направиш ирландско кафе с Джеймисън, макар безспорно да е шик, си е преследвано от закона разхитителство.  ;D

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
Quote (selected)
Инак слизам след малко в кафето и с кафето  ще опъна един Джеймисън да си оправя деня.... ми то така човек не алкохолик ами и вампир може да стане да му се не види!!!

Джеймисън ... Наистина добър избор! (Имаме съвпадение на вкусовете, прочее  :way_to_go-1308:) :D

С оглед метеорологичните условия, бих препоръчал направо ирландско кафе. Но пък от друга страна ... Да си направиш ирландско кафе с Джеймисън, макар безспорно да е шик, си е преследвано от закона разхитителство.  ;D
Много съм слабохарактерен ,да знаеш или поне тази сутрин ,може би защото се заканих..., пийнах едно ,и действа да му се не види!!!Всъщтност то не беше толкова рано...преди петнайстина минути... :cool-1084: Но сега ми е приятно на душата и погледът  ми е бистър. Имам един приятел с когото обикновено приключваме деня с едно малко Джеймисън,демек всеки ден... :smokin:
« Последна редакция: Декември 03, 2019, 09:54:14 от Kerpeden »

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
Ма тоз идиотизъм няма край!!!

Няма и няма да има. Защото идиоти избират да ги управляват идиоти. 
Някъде Бойко Ламбовски беше казал: " Само честни и почтени избиратели могат да  изберат честни и почтени управляващи " ,което може да изглежда контра теза на твоето твърдение , но всъщност  са си в пълен унисон ,само ,дето ти си по-нежен с електората и избираемите персони!!! :cool-1084:
В контекста на горното гледай какъв прослужен  списък име новата социална министърка , а е млада още...
http://epicenter.bg/article/Denitsa-Sacheva---idealnata-ministarka--Mozhe-da-prokara-vsichki-dzhendar-ideologii-/200411/11/0?fbclid=IwAR0d289ljruLglTT-fKdOQVA3xb2ybZv4IzljmUDSb2i7F0akE4V3pGAs-M
« Последна редакция: Декември 03, 2019, 10:13:01 от Kerpeden »

Неактивен Firmin

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4371
    • Профил
Ирландците считат ирландското кафе за закуска. Верно калорично си е, стига да наблегнеш на ... сметаната.  ;D

Имам едни приятел, банкер, компютърджия и юрист, много читав. С него имахме обичай след изпит по право да отбелязваме успеха с по едно ирландско кафе. Стана ни като парола. Преди много години, уви.

Иначе ирландското уиски, особено Джеймисън, е много добро. Джеймисън е предпочитано сред колегите и с него черпя по рождени дни, защото е по-меко, не е остро, карамелено, и се харесва и на дамите.  :D

Когато, преди доста години, разбраха, че съм фен на ирландското, ме подиграваха - цял свят пие шотландско, ти - ирландско. Терсене чиляк, щото. Тъстът, бог да го прости, и тъщата имаха едно малко кафене и си го зареждаха от складове разни на едро. И те така - скептични. Не бяха прави. По това време алхимиците на Цар Киро бяха много напред с материала в областта на шотландското. Ирландското държеше под 5% от оборота на уиски, реклами нямаше за него никакви, и не им беше интересно да се занимават с него - шансът да не достижение на алхимическата мисъл си оставаше висок, а това е добро основание за предпочитане. Особено ако знаеш какво причинява метиловия алкохол.  8)

Неактивен Firmin

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4371
    • Профил
Quote (selected)
Някъде Бойко Ламбовски беше казал: " Само честни и почтени избиратели могат да  изберат честни и почтени управляващи "

Проблемът е системен. Инверсия на фазите. В резултат, както се казва и в теорията - "острови на интегритет в океан от бездушие". Честният и почтен човек - бил той управляващ или просто избирател - вече не е само рядък, но и преследван вид. Средата, в резултат на инверсията, е вече враждебна към него. Той се превръща в нещо, което китайците наричат "дракон, скрит сред хората".

Решението? Решението е в това честните и почтени хора да се подкрепят. Островите да образуват архипелази, а ако водното ниво спадне - току виж и материк.  ??? Всъщност, друго е. Трябва да се изграждат мрежи. Било то професионални, граждански и дори политически. Няма друг път. Накрая - мрежа от мрежи. После - клъстер. После - перколационен клъстер. Накрая последваща инверсия на фазите и нова структура и качество на социума. Общо взето, такъв е маханизмът, кинетиката.  :D

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
Quote (selected)
Някъде Бойко Ламбовски беше казал: " Само честни и почтени избиратели могат да  изберат честни и почтени управляващи "

Проблемът е системен. Инверсия на фазите. В резултат, както се казва и в теорията - "острови на интегритет в океан от бездушие". Честният и почтен човек - бил той управляващ или просто избирател - вече не е само рядък, но и преследван вид. Средата, в резултат на инверсията, е вече враждебна към него. Той се превръща в нещо, което китайците наричат "дракон, скрит сред хората".

Решението? Решението е в това честните и почтени хора да се подкрепят. Островите да образуват архипелази, а ако водното ниво спадне - току виж и материк.  ??? Всъщност, друго е. Трябва да се изграждат мрежи. Било то професионални, граждански и дори политически. Няма друг път. Накрая - мрежа от мрежи. После - клъстер. После - перколационен клъстер. Накрая последваща инверсия на фазите и нова структура и качество на социума. Общо взето, такъв е маханизмът, кинетиката.  :D

 Съгласен! Но е трудна тази работа сред такива индивидуалисти като нас българите. Казвам индивидуалисти защото не искам да кажа егоисти... Нямам достатъчни наблюдения и не мога да кажа какво става при младите...моите внучки още са малки , пък и неса представителна извадка ,дет` се казва.
« Последна редакция: Декември 03, 2019, 10:43:12 от Kerpeden »

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
От събота се каня ,но отлагах защото повечето форумци тук са фенове на СЕГА, пък и езикова тема си имаме , но  в едно  кръчме се говори за всичко и затова ще постна тази статия:
https://www.segabg.com/category-observer/pod-igoto-ili-dolnata-strana-na-potisnichestvoto
Одеве ме досрамя да напиша на Джиджи , че е  издевателство жена да се къпе в тъмна баня , да не говорим , че е и неудобно...,но тука в кръчмата може да се сподели,нали? Кръчма е все пак , а не кантора... :smokin:

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7722
    • Профил
аз съм поизостанал в дискусията, ама по-горе за сосовете и рибите: всякаква пържена риба или риба на скара върви страхотно с млечно-чеснов сос, може и с лютичко, както е отбелязано. може и орехи да се счукат вътре, свобода има на изразяването.

Неактивен SgtTroy

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5521
    • Профил
Риба без копър на мен не ми върви

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
аз съм поизостанал в дискусията, ама по-горе за сосовете и рибите: всякаква пържена риба или риба на скара върви страхотно с млечно-чеснов сос, може и с лютичко, както е отбелязано. може и орехи да се счукат вътре, свобода има на изразяването.
Има го и това,гърците от крайбрежието правят един сос ,който се нарича "скордалЯ" ,с основна съставка чесън и после орехи, зехтин ,галета и прочее но това е въпрос на лично предпочитание.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10076
    • Профил
всякаква пържена риба или риба на скара върви страхотно с млечно-чеснов сос, може и с лютичко, както е отбелязано. може и орехи да се счукат вътре, свобода има на изразяването.

Казахме го вече : риба и сос вървят като петък и събота. Единици са рибите, които имат някакъв самостоятелен "вкус". Почти всички риби са безвкусни без сосче. Освен шабленския сос (в който, за голямо извинение, пропуснах копъра) друг, подходящ за всички риби, е маслено-лимоненият сос. Прави се много лесно : разтапя се маслице и в него се изтисква лемон и се слага счукан чесън ; може да се добави и копър. Маслено-лимоненият става и за миди, и за скариди, и рачки, и за всякаква водна гад.

Неактивен Firmin

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4371
    • Профил
аз съм поизостанал в дискусията, ама по-горе за сосовете и рибите: всякаква пържена риба или риба на скара върви страхотно с млечно-чеснов сос, може и с лютичко, както е отбелязано. може и орехи да се счукат вътре, свобода има на изразяването.
Има го и това,гърците от крайбрежието правят един сос ,който се нарича "скордалЯ" ,с основна съставка чесън и после орехи, зехтин ,галета и прочее но това е въпрос на лично предпочитание.

Е, тука на, как го правят на Крит. Натурално. Хубаво беше все пак да почистят чесновите скилидки от сърцевината. В нашия случай, за предпочитане е, все пак, да се използва български чесън. Турският, а още по-малко - китайският, не са за препоръчване.  ;D

https://www.youtube.com/watch?v=nHrfDdo6V4c

Пасатор, блендер ... Е, да. Техниката си е техника. Но истинският вкус става с дървеното хаванче за чесъна и орехите и мачкане с вилицата за останалото  :D (обичам да ми е по на едро, щото)

п.п. На Крит беднотия-фукария - мажат си хляба с ... хляб, кумбарята.  ;D
« Последна редакция: Декември 03, 2019, 16:41:14 от Firmin »

Неактивен хикса

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 247
    • Профил
аз съм поизостанал в дискусията, ама по-горе за сосовете и рибите: всякаква пържена риба или риба на скара върви страхотно с млечно-чеснов сос, може и с лютичко, както е отбелязано. може и орехи да се счукат вътре, свобода има на изразяването.

В казармата веднъж остригаха готвача гола глава и две нощи го караха да спи в гарнизонния арест, щото беше готвил риба за обяд, а като му свършил десерта, давал кисело мляко, което образувало токсична комбинация с рибата.

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил

В казармата веднъж остригаха готвача гола глава и две нощи го караха да спи в гарнизонния арест, щото беше готвил риба за обяд, а като му свършил десерта, давал кисело мляко, което образувало токсична комбинация с рибата.,че
Стига бе!? Верно ли ? Кои години е ставало това!?!Чувал съм, че   има  опасение за комбинацията кисело мляко със солена риба ,каквато и да и тя е опасна. Не ми се е случвало и не мога да потвърдя...Но за готвена риба ... струва ми се ,че са се престарали...много пъти съм ял пържена и готвена риба след таратор и съм жив още..

Неактивен Firmin

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4371
    • Профил
По някои места скордалята приготвят с добавяне на мляко. Кисело мляко.

От друга страна, има риба и ... риба. При все хазартната си природа, бих се въздържал да смеся паламуд, веян, с кисело мляко. И не съветвам. Но пък майка ми ми е разказвала и за реакция при съчетаване на паламуд с орехи. По принцип, имал съм повод да ви пиша и преди, по морето местните не са му много фенове на паламуда. Коварен си е. Казват стари рибари, че ще ти отвори де що рана имаш. Вярват, че пречи на зарастването на рани. Може и да са "градски легенди", ама предпочитам да се доверя, вместо да проверя.  ???

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
По някои места скордалята приготвят с добавяне на мляко. Кисело мляко.

От друга страна, има риба и ... риба. При все хазартната си природа, бих се въздържал да смеся паламуд, веян, с кисело мляко. И не съветвам. Но пък майка ми ми е разказвала и за реакция при съчетаване на паламуд с орехи. По принцип, имал съм повод да ви пиша и преди, по морето местните не са му много фенове на паламуда. Коварен си е. Казват стари рибари, че ще ти отвори де що рана имаш. Вярват, че пречи на зарастването на рани. Може и да са "градски легенди", ама предпочитам да се доверя, вместо да проверя.  ???
Паламудът е коварна и нетрайна риба...трябва много бързо да се охлажда ,соли или готви инак може да се получи отравяне.Но пък е вкусна дявол да го вземе . Ял съм току що уловен суров паламуд и то не веднъж и твърдя ,че е страхотно , рибата сме я яли един час след улавянето и.Узо ,ракия ,водка ...всичко става.И малко лимон трябва. Абе трябва да се внимава ...като при гъбите...малко да се усъмниш и го оставяш...
« Последна редакция: Декември 03, 2019, 21:50:07 от Kerpeden »

Неактивен хикса

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 247
    • Профил

В казармата веднъж остригаха готвача гола глава и две нощи го караха да спи в гарнизонния арест, щото беше готвил риба за обяд, а като му свършил десерта, давал кисело мляко, което образувало токсична комбинация с рибата.,че
Стига бе!? Верно ли ? Кои години е ставало това!?!Чувал съм, че   има  опасение за комбинацията кисело мляко със солена риба ,каквато и да и тя е опасна. Не ми се е случвало и не мога да потвърдя...Но за готвена риба ... струва ми се ,че са се престарали...много пъти съм ял пържена и готвена риба след таратор и съм жив още..

Ми и ние нямахме никакви проблеми (освен готвача, де). Може би и да се образува нещо, то е в минимални количества или слабо токсично и черния дроб го натоварва колкото една-две бири, примерно, а ние бяхме млади и здрави. Готвачът тогава ми спомена и други забранени комбинации, сещам се за мед и масло, с което често ни хранеха в детската и в училище, пак нямаше някой пострадал, а тогава сме били деца. 89-та година беше случката.

Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 12990
    • Профил
От събота се каня ,но отлагах защото повечето форумци тук са фенове на СЕГА, пък и езикова тема си имаме , но  в едно  кръчме се говори за всичко и затова ще постна тази статия:
https://www.segabg.com/category-observer/pod-igoto-ili-dolnata-strana-na-potisnichestvoto
Одеве ме досрамя да напиша на Джиджи , че е  издевателство жена да се къпе в тъмна баня , да не говорим , че е и неудобно...,но тука в кръчмата може да се сподели,нали? Кръчма е все пак , а не кантора...
:D
Да си жив и здрав, дедо Керпи, и добре че се появи тук!  :t2002:

Виждам, седнали сте на маса и обсъждате рибни специалитети, както си му е редът.

Не съм изчела още всичко с подробности, оставям го за утре, но дано не повторя някого тук. Защото не забелязвам некой да е предложил "сосче" за рибена чорба. :D

Това е специалитет на по-Северното Черноморие, както го наричам аз – на север от Албена. Където няма да ти поднесат никъде рибена чорба без т.нар. "саламурика".

Приготвя се от:

счукана люта сушена червена чушка (като за шкембе чорба) + чесън (пресован) + пресен лющян (девисил) + оцет + сол + малко бульон от чорбата
Да ви е сладко! :b0302:
« Последна редакция: Декември 04, 2019, 07:38:23 от Джиджи »

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
Добро утро!!!
Благодаря ,Джиджи!! На Шабла , при  бай Пешо преди години съм опитвал тази вкусотия. Инак  русенци правят една рибена  чорба ,на която казват "саламура"Много е вкусна и много водка пие...Сватята ми от Русе е направо жрица на рибената чорба от глава сом и бяла риба,но главата на сома трябва да е като моята голяма... :nuts:


Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Понеже говорим за пиенье,позволете да се похваля:
https://divino.bg/Solitaire-s-novo-litze?fbclid=IwAR2AVMCjpd800CccZwSTLzIuQ3cvrqGeFn1nX8H_1rD5xlKSivWtnpQX3fg
По отдавнашните форумци знаят,синът ми има отношение към виното,показаната статия е единственият пример голям производител да признае качествата на дизайнера на етикета.
Браво! :way_to_go-1308:
все така да си щастлив с децата си!

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
Понеже говорим за пиенье,позволете да се похваля:
https://divino.bg/Solitaire-s-novo-litze?fbclid=IwAR2AVMCjpd800CccZwSTLzIuQ3cvrqGeFn1nX8H_1rD5xlKSivWtnpQX3fg
По отдавнашните форумци знаят,синът ми има отношение към виното,показаната статия е единственият пример голям производител да признае качествата на дизайнера на етикета.
Браво! :way_to_go-1308:
все така да си щастлив с децата си!
Е, днес ме разтопи направо! Благодаря ти от сърце и да ти се връща!!! :t0328:

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7722
    • Профил
аз съм поизостанал в дискусията, ама по-горе за сосовете и рибите: всякаква пържена риба или риба на скара върви страхотно с млечно-чеснов сос, може и с лютичко, както е отбелязано. може и орехи да се счукат вътре, свобода има на изразяването.

В казармата веднъж остригаха готвача гола глава и две нощи го караха да спи в гарнизонния арест, щото беше готвил риба за обяд, а като му свършил десерта, давал кисело мляко, което образувало токсична комбинация с рибата.

тва са некви градски легенди. всякакви таратори, айряни, снежанки и прочие съм употребявал преди и по време на рибната консумация, че и солидно количество торти с млечен крем след нея. за прясното мляко не мога да доложа, но киселото - няма начин.

Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 12990
    • Профил
аз съм поизостанал в дискусията, ама по-горе за сосовете и рибите: всякаква пържена риба или риба на скара върви страхотно с млечно-чеснов сос, може и с лютичко, както е отбелязано. може и орехи да се счукат вътре, свобода има на изразяването.

тва са некви градски легенди.
:way_to_go-1308:
Абсолютно! И доказано!!!  :yes-1289:

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
Днес  имахме генерална репетиция  за Никулден. Получи се, имаше и съспенс. Утре отивам да купувам шарани,да,да шарани щото ще бъдем повечко. Прочее мисля , че изясних  причините за отравяния с паламуд. Както казах паламудът е нежна риба и много бърже се разваля, а едно време рибарите повечето са го ловели на чепаре , когато си цял ден в лодката слънцето пече и рибата тръгва... даже вечерта  да я осолиш като се прибереш процесът е тръгнал... и хранителното отравяне е възможно . сега големите рибарски кораби ловят( когато има ,де), но си имат  и хладилна  инсталация, и опасността е по-малка.Просто трябва да се знае какво с е е случвало с паламуда преди да се появи на тезгяха , но във всички случаи в днешното време рискът е чувствително намалял. А другото за комбинацията риба- кисело мляко си е щуротия пар екселанс ,консултация с лекар специалист.
Яжте риба ,тя е полезна , особено черноморската  и хич да не ви пука. Доброто вино  рязко намалява опасността от хранително отравяне!!!

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
Когато се върнах уважаемият г-н Фелдкурат поиска доказателство ,че съм аз във вид на снимка на някоя от внучките. Ето ви средната,Франкофонче и балеринка и дядова порцеланова статуетка Не ми се смейте цял свят знае ,че умирам за внучките си и съм...с извинение цицоман. За последното ме е срам  , но това е положението!!!
Енгелс ,дано се получи с твоята платформа!!!
 
https://i.postimg.cc/KZCPW3gt/51632733-397440684150804-8816491587128262656-n-1-1.jpg
« Последна редакция: Декември 05, 2019, 10:20:02 от Kerpeden »

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Идеално се е получила, красавица! И Божее, колко е пораснала! Заедно с другите две красавици, предполагам, че те още музицират.
Искаш ли си приказката за тях от старата кръчма?  :D

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
По-голямата музицира в музикалното училище в София , а най-малката учи балет в Балетното училище пак там(НУТИ) и междувременно танцува негърче в балета "Баядерка" с Магда Петкова...
Искам , разбира се ,но не знам как да стигна до старите приказки...

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
За голяма моя жалост, май никой няма пълен даунлоуд на старата кръчма. Аз имам само моите си хитринки, ето ти линк към трите девойчета.
Първият ден след Нова Година

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Когато се върнах уважаемият г-н Фелдкурат поиска доказателство ,че съм аз във вид на снимка на някоя от внучките. Ето ви средната,Франкофонче и балеринка и дядова порцеланова статуетка Не ми се смейте цял свят знае ,че умирам за внучките си и съм...с извинение цицоман. За позследното ме е срам  , но това е положението!!!
Енгелс ,дано се получи с твоята платформа!!!
https://postimg.cc/dk3VgJzM
https://i.postimg.cc/KZCPW3gt/51632733-397440684150804-8816491587128262656-n-1-1.jpg
ооо, колко ти красиво детето :way_to_go-1308:
ама не хубавичко, ами красиво по един изключителен ,балерински начин
да живей!

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
За голяма моя жалост, май никой няма пълен даунлоуд на старата кръчма. Аз имам само моите си хитринки, ето ти линк към трите девойчета.
Първият ден след Нова Година
О , благодаря  ,много! Бях го забравил!!! Госmоди,пак ми се изпотиха очилата! Много хубаво! Ще им го изпратя . И трите ще го оценят!!! Още веднъж благодаря!!
« Последна редакция: Декември 05, 2019, 10:20:59 от Kerpeden »

Неактивен Firmin

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4371
    • Профил
Quote (selected)
Не ми се смейте цял свят знае ,че умирам за внучките си и съм...с извинение цицоман. За последното ме е срам  , но това е положението!!!

И през ум не ми минава да се смея на някой, благословен с това щастие - деца и внуци. Е, изпитвам завист - благородна, тъй като на мен това, силно се надявам, ми предстои. Ако даде Господ две внучки - по една за всяка моя ръка (едната да прилича на баба си, другата на майка си) - ще знам, че ме обича.   :image008:

Колкото до цицоманията ... Не споделям, уви. Даже напротив, но да не чуе жената, че ще ям бой пак.  :t0120:

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7722
    • Профил
ако некой не знай - ето защо сме прогресирали:
Quote (selected)
Човечеството дължи съществуването си благодарение на алкохола

...
Намирането на храна винаги е било трудна задача, пишат в своя труд проф. Робин Дънбар от Оксфордския университет и д-р Ким Хокингс от университета в Екзитър.Но маймуните първоначално не могли да преработват малките количества спирт, съдържащи се във ферментиралите паднали от дърветата плодове.

Но само един клон от тях се сдобил с тази способност и по-късно еволюирал в съвременния човек. Етанолът в тези храни им давал допълнителни калории и им помогнал при оцеляването. Тази теза застъпват Дънбар и Хокингс в труда си "Човечеството и алкохолът: една дълга и социална връзка".

Следи от тази обвързаност виждаме и при съвременните човекоподобни маймуни, които също обичат да похапват ферментирали плодове и да пият палмово вино, когато им бъде предложено от хората.
...
https://www.24chasa.bg/novini/article/7945491

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10076
    • Профил
Но само един клон от тях се сдобил с тази способност и по-късно еволюирал в съвременния човек. Етанолът в тези храни им давал допълнителни калории и им помогнал при оцеляването. Тази теза застъпват Дънбар и Хокингс в труда си "Човечеството и алкохолът: една дълга и социална връзка".


Toва е доста странно, защото в Африка много животни похапват ферментирало плодово джибре. Особено марула, от която дори слоновете се замайват. Жирафите също и са много смешни как залитат, щото са дълги.

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
Toва е доста странно, защото в Африка много животни похапват ферментирало плодово джибре. Особено марула, от която дори слоновете се замайват. Жирафите също и са много смешни как залитат, щото са дълги.
Ми да изчакаме...докато помъдреят , докато чакаме  да полагаме усилия ние да не оглупеем!!! Редовно и на малки дози. Количеството няма никакво значение . Както казват фармацевтите( а те разбират от лекарства!) : " Дозата прави отровата!"

Неактивен Firmin

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4371
    • Профил
Едва ли е до калории, все пак ...

По-скоро алкохолът, в малки количества, стимулира социалното поведение, намалявайки стреса. Достъпът до източник на храна при приматите е йерархизиран и, в този смисъл, "социален". С оглед факта, че "капушките" не падат по-далеч от дървото, според поговорката, групата се е събирала около него. Много маймуни на малко място винаги води до стрес и критични нива на риска - "много маймуни на клона". Но алкохолът намалява нивото на стреса, потискайки производството на едни хормони наместо други. Алкохолът потиска тестостерона. И, в резултат, можете да видите как два дърти бабуина, вместо да си ги мерят,  :t0328:. От друга страна, малките количества алкохол наподобяват в действието си окситоцина, а той е социално "значим"  :D
https://lechenie.bg/tamnata-strana-na-hormona-na-lyubovta
Не че двата дърти бабуина са се влюбили, де. Щото анти-джендър агитката на бабуините бди и под райското дърво.  ;D

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил

И през ум не ми минава да се смея на някой, благословен с това щастие - деца и внуци. Е, изпитвам завист - благородна, тъй като на мен това, силно се надявам, ми предстои. Ако даде Господ две внучки - по една за всяка моя ръка (едната да прилича на баба си, другата на майка си) - ще знам, че ме обича.   :image008:
Да ти даде Господ каквото  желаеш и да ти наддаде!!! И да доживееш да цалуваш венчила на правнуци!!!Амин!!!

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
Добро утро!
Честито на всички именици и тия ,които почитат и честват Николай Чудотворец!!
Честит  празник ,бургазлии!!!
Днес кръчмата предлага младо вино ,всякакво,ракия , узо ,мастика и прочее! Гарузи ,маслини , кисели краставици и сек`ви туршии,хайвер , маринована  чатал куйрук ,маринован сафрид , маринован чернокоп , чирози , солен паламуд , аншоа, скумрия и паламуд -на лакерда,пушена скумрия , пушен паламуд ,пушена таранка , платика и червеноперка .
Топлият бюфет  предлага  рибени чорби и саламурики от всякакъв модел и риба от нашите води, пържени шаран,таранка , мряна , чига , кая ,лихнус, калкан, , скарата предлага: карагьоз , паламуд,лефер , лаврак ,шаран.
И , разбира се  пълнен дунавски шаран по никулденски. Запазете си от всяка риба по една люспа ,че да си имате парички до следващия Никулден.
Наздраве , да ви е сладко ! Утре е почивен ден и хич да не ви пука ,може да му отпуснете дизгините и да карата по усет!!!

Неактивен Firmin

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4371
    • Профил
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Честито на всички Николаевци, Кольовци и Николинки! Честито на бургазлии!

Честито на всички рибари и моряци в родния край! Бог да прости отишлите си!

По морето, в Поморие, в Созопол (там имаше и Дом на рибаря) обичаят е да се изкарат маси при лодките - с риба, вино, мезета - да се почерпи за здраве, а така също и за Бог да прости починалите и загиналите в морето (венци и цветя се пускат във водата) рибари и моряци. Дядо поп минава и освещава лодките, корабите, водосвет, курбан. такива едни неща ...  ;D

Активен Eisblock

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2576
    • Профил
Честит Празник на всички празнуващи и не празнуващи и от мен!
 :cool-1084:
Днеска ще почетем празника с по една консерва риба и сельодка. Последната я дъФча вече цяла седмица. Кило и нещо бе и ги обгрижвам сам вече цяла седмица, така, че апогеят-финал на поглъщането 'и ще е днес.

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
Има една  група хора ,които казват: Риба и жена  ,не ми я хвали , ами я давай насам.
Що?- питам ги.  -Ами защото стара риба и стара жена няма- ми казват.
 Мислих ,мислих и си рекох: Верно е!
 Хай наздраве, дружина ,че в Созопол и Мичурин вече бият гъркините!!! :t0328: :t0328: :beer-405:

Неактивен Firmin

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4371
    • Профил
Quote (selected)
Хай наздраве, дружина ,че в Созопол и Мичурин вече бият гъркините!!!

Явно не си живял с гърци по морето. Изключено е грък да бие жена си. Гърците гледат жените си като писани яйца. Това е култура, която вие, българите, не разбирате, но не пропускате да подигравате. Много древна култура, впрочем. Почти матриархат. Гръцките жени не работят, освен вкъщи, по традиция. Домакинството, децата. Работи мъжът, за двама. Аз като се ожених и като видях как бабата на жена ми, светла и памет, която си беше чиста македонка, от Банско, копае царевицата, се оцъклях. При нас е изключено жена да работи на полето, колкото и работа да има за вършене. При гърците по морето наследява не синът, а дъщерята. Затова и гърците-мъже са се женили късно, в зрели години. Не може да разчита на наследство, трябва да си заработи, за да се задоми. Мъжът живее при родителите на жена си, която наследява къщата, и дори тя да почине, ги гледа докрай. Дъщерите са на почит, бащите ги възпитават с особена грижа и внимание. Те гледат родителите си на стари години, не синовете. Гъркът се страхува повече да не обиди Света Богородица, отколкото Господ. Изпада в ужас. Затова и не посягат на жени и на деца, камо ли ти на сираци. Защото гневът на Света Богородица, която ги закриля, е страшен.

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
Quote (selected)
Хай наздраве, дружина ,че в Созопол и Мичурин вече бият гъркините!!!

Явно не си живял с гърци по морето. Изключено е грък да бие жена си. Гърците гледат жените си като писани яйца. Това е култура, която вие, българите, не разбирате, но не пропускате да подигравате. Много древна култура, впрочем. Почти матриархат. Гръцките жени не работят, освен вкъщи, по традиция. Домакинството, децата. Работи мъжът, за двама. Аз като се ожених и като видях как бабата на жена ми, светла и памет, която си беше чиста македонка, от Банско, копае царевицата, се оцъклях. При нас е изключено жена да работи на полето, колкото и работа да има за вършене. При гърците по морето наследява не синът, а дъщерята. Затова и гърците-мъже са се женили късно, в зрели години. Не може да разчита на наследство, трябва да си заработи, за да се задоми. Мъжът живее при родителите на жена си, която наследява къщата, и дори тя да почине, ги гледа докрай. Дъщерите са на почит, бащите ги възпитават с особена грижа и внимание. Те гледат родителите си на стари години, не синовете. Гъркът се страхува повече да не обиди Света Богородица, отколкото Господ. Изпада в ужас. Затова и не посягат на жени и на деца, камо ли ти на сираци. Защото гневът на Света Богородица, която ги закриля, е страшен.
Не , не съм живял. Доста съм ходил по нашето Халкидики, но не е достатъчно. Обаче  не е хубаво да се приемат буквално думите ми , щото можех да напиша ,че в Дупница вече бият дупничанки или в Перник , ама те не почитат този празник както по морето. Смисълът му е ,че са напред с пиенето , а ни е сме още по канторите... :beer-405:

Неактивен Firmin

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4371
    • Профил
Така е, прав си. Ама лафът за да е все така готин, следва да е и верен. Всъщност, времената се промениха и не е вече, уви, чак толкова невероятно да се случи. Но правилото си остава. Прочее, ако напишеш "гъркините вече бият мъжете си" пак няма да е вярно, ама пък ще е още по-смешно и весело. :t0120:  ;D Наздраве, ако си почнал, че е пладне вече!  :t0328:

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Наздраве и честито на всички наречени на свети Никола!
На мен чироз, ако обичате, после ще видим още какво!

И не че се заяждам (добре де, заяждам се!), ама кой тук преди няколко дни разказваше за домовете за пострадали от домашно насилие гъркини, дето ги обгрижвала Гръцката Православна Църква, а? Или тях ги биях негръцките им мъже?

Неактивен Kole

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4111
    • Профил
Благодаря от свое име!
Черпя по едно, макар и виртуално!  :t0328:
Да са живи и здрави и поздравяващите, защото празникът без другари е като манджа без мерудия, като скара без бира, като шкембе без чесън... и изобщо, в хладилника един карп търпеливо ме чака да се прибера и ще бъде приготвен по всички правила на лучено-ореховото плънково изкуство.   :beer-405:

Неактивен Firmin

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4371
    • Профил
Наздраве и честито на всички наречени на свети Никола!
На мен чироз, ако обичате, после ще видим още какво!

И не че се заяждам (добре де, заяждам се!), ама кой тук преди няколко дни разказваше за домовете за пострадали от домашно насилие гъркини, дето ги обгрижвала Гръцката Православна Църква, а? Или тях ги биях негръцките им мъже?

Мило, гърците по българското Черноморие и тези в Гърция, като изключим изселилите се след българо-гръцкия конфликт през 1906, нямат много общо помежду си. Това, според двете страни.  :D Различни са и по манталитет. Всеки си е башка. Тук сме го коментирали - дори гърците в България са различни. Например, тези от Несебър и тези от Созопол и Поморие. Едните са йонийци (и, вероятно, карийци), другите - дорийци. Много различни племена.  :D

Като се съберат различни, стават бели. "Алексис Зорбас", Казандзакис. Алексис Зорбас, който е македонец и местните, критяните на Крит, например.

Quote (selected)
Вдовицата отскочи вляво, спусна се и обгърна големия кипарис сред двора. Един камък изсвистя във въздуха, улучи я в главата, падна черният чембер, разпиляха се по раменете косите й.

— За бога! За бога! — стенеше тя и се притискаше о кипариса.

Наредени една до друга горе на площада, момите хапеха белите си забрадки; стариците, провесили се през оградите, пищяха:

— Убийте я, бре, убийте я!

Двама момци се нахвърлиха върху нея, сграбчиха я, раздра се черната й блуза, блесна, бяла като мрамор, гърдата й. Кръвта се стичаше сега, отгоре от главата и, по челото, по бузите, по шията.

— За бога! За бога! — стенеше все тъй вдовицата.

Кръвта, която течеше, блесналата гръд възбудиха до крайност момците; измъкнаха от поясите си ножовете.

— Чакайте! — извика Манолакас. — Моя е! Старият Маврандонис, все още прав на прага на църквата, вдигна ръка; всички спряха.

— Манолакас — произнесе той с тежък глас, кръвта на братовчед ти вика. Дай й покой!

Скочих от оградата, на която се бях покатерил, спуснах се към църквата, но се препънах о един камък и се проснах на земята. Тъкмо в този момент край мен минаваше Сифакас — наведе се, сграбчи ме за врата, както хващаме котките, и ме изправи на крака.

— Какво дириш твоя милост туканка, а, конте, такова? — рече ми той. — Бягай!

— Не ти ли е жал за нея бре, Сифакас, съжали я!

Планинецът се засмя:

— Да не съм нещо жена — рече той, — та да ми е жал? Мъж съм!

И с един скок се озова и той в двора на църквата.

Пристигнах и аз след него, тичешком. Всички сега бяха обградили вдовицата; цареше тежко мълчание; чуваше се само задавеното й, задъхано дишане.

Манолакас се прекръсти, пристъпи една крачка, вдигна ножа, стариците горе на оградата изпищяха радостно, момите спуснаха забрадките си над очите.

Вдовицата отмаля, видя ножа над главата си, измуча като юница. Строполи се до дънера на кипариса и свря глава между раменете си. Косите й покриха земята, блесна снежнобелият врат.

— В името божие! — извика старият Маврандонис и също се прекръсти.

И тъкмо в този миг един див глас се разнесе зад нас:

— Долу ножа, убиецо!

Всички се извърнаха изненадани; Манолакас вдигна глава; Зорбас стоеше пред него, размахваше като бесен ръце и крещеше.

— Абре не ви ли е срам? Какви такива юнаци сте вие? Цяло село да убие една жена! Ще посрамите, бре, цял Крит!

— Върви си по работата, Зорбас! Не се бъркай! — изръмжа Маврандонис.

Обърна се към племенника си.

— Манолакас — рече той, — в името на Христа и на Богородицата, удряй!

С един скок сграбчи Манолакас вдовицата, повали я на земята, притисна с коляното си корема й и вдигна ножа.

Но не свари; Зорбас беше сграбчил ръката на Манолакас, обвил беше около юмрука си голямата си кърпа и се мъчеше да му изтръгне ножа.

Вдовицата се изправи рязко на колене, озърна се бързо, за да избяга; но селяните бяха препречили вратата, стояха в кръг около двора и по пейките, и щом я видяха, че се готви да се изплъзне, с един скок стесниха кръга.

В това време Зорбас се бореше без викове, гъвкав, пъргав, мълчалив; застанал на вратата, аз следях с тревога борбата. Мутрата на Манолакас беше посиняла от ярост; Сифакас и един друг мъжага се приближиха да му помогнат, но Манолакас завъртя свирепо очи.

— Назад! Назад! — извика той. — Никой да не се меси!

И отново налетя бясно на Зорбас и го заблъска с глава като бик.

Зорбас хапеше устни, мълчеше; стискаше като в клещи дясната ръка на полския и се извиваше ту надясно, ту наляво, за да избегне ударите с глава. Побеснелият Манолакас връхлетя, захапа ухото на Зорбас и го задърпа със зъби да го откъсне. Потече кръв.

— Зорбас! — извиках аз уплашено и се спуснах да го спася.

— Бягай, началство! — извика ми той. — Не се меси! Стисна юмрук и нанесе силен удар на Манолакас, под корема в слабините. И дивият звяр изведнаж отмаля, разхлабиха се стиснатите зъби и пуснаха полуоткъснатото ухо, а посинялото лице пребледня. Зорбас го блъсна, повали го долу, изтръгна от ръката му ножа и го трясна на плочите, направи го на парчета.

Избърса с кърпата кръвта, която течеше от ухото му, а след това изтри потъналото си в пот лице; цялото му лице се изцапа с кръв. Изправи се, плъзна поглед наоколо, очите му бяха подути и кръвясали.

— Стани, ела с мен! — извика той на вдовицата.

И се отправи към дворната врата.

Вдовицата се надигна с див порив, сбра всичките си сили, понечи да хукне, но не свари. Старият Маврондонис като светкавица се нахвърли върху нея, повали я, омота три пъти около ръката си косите й и с един замах й отсече главата.

— Вземам греха върху себе си! — извика той и хвърли главата на вдовицата на прага на църквата.

И се прекръсти.

Зорбас се извърна, видя станалото. Изтръгна цял сноп косми от мустаците си, изстена. Приближих се, сграбчих го за ръката; той се извърна, погледна ме; две едри сълзи трептяха на клепките му.

— Да вървим, началство! — каза той със задавен глас.


 :'(


Активен Nor1

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7318
    • Профил
Цитат на: Firmin
изтръгна от ръката му ножа и го трясна на плочите, направи го на парчета

Ако е бил задържал ножа, жената е щяла да е жива  :icon_idea:
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
Чакайте сега, чааакайте сега... те елините са измислили трагедията( така казват , аз не съм им светил...) ма на тоз празник еднакво светъл  за българи и гърци( може и да са елини,не знам) и всякакви народи по морето, хич бива ли баш туй от таз чудесна история да разкавате ...нема ли сиртаки за вас ,узо , цацики,рицина  и оназ убавата едра гръчка риба -фагри ми ша ми разказвате таквиз страхотии,ма пък съспенсът е съществен елемент от структурата на сия тема , така че просто да вие  ! Пийте по едно от вашето и сте напълно опростени !!!

Неактивен Firmin

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4371
    • Профил
Наздраве!  ;D

Поздрав за домакина!
https://www.youtube.com/watch?v=CDJff-R4KGo&list=PLfTcOnzbNDSdlfiIF4hjt3SJ95M5X2WpH
(това е хореографът на филма "Зорба Гъркът" - старата школа!  :way_to_go-1308: ,
че новата школа я избива на пакост по кръчмите :D
https://www.youtube.com/watch?v=d4HI3lxHH-A)


Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил

Фирмин, благодаря!!! :way_to_go-1308:

Неактивен Kerpeden

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 743
    • Профил
Цитат на: Vançe в Декември 05, 2019, 17:08:32
  Виртуални целувки за Битанем, Ной, Лили и Трой.. Заради темата..
       Джиджа да поака  още за милувка..
  На дедо Керпи стискам крепко ръка.. Той си е .. оригиналът..  Керпеден Баба..

  ППчетери деня  се втурвах тука , па не ме пускаше ваджиската сайта..

Vançe, взаимно е , кардашим ,взаимно!!! Бая време не съм чувал нищо за тебе , разгеле -намерихме се отново!!! ,