Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Януари 29, 2022, 15:54:53

Автор Тема: ...из мрежата : Невежеството е новото нормално?  (Прочетена 2875 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

фелдкурат Ото Катц

 • Гост
... от 2017, но си струва, най-малкото е полемично  - https://www.reduta.bg/%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B5-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE/ ... за онези, които не обичат да отварят линкове, ето го материала, (Госингер да не се сърди) дълъг е:
-------
Струва ли ви се, че в работата си се сблъсквате с все по-некомпетентни хора? Че колкото по-невеж е някой, толкова по-гласовит и напорист е? Че знанията и експертизата се ценят по-малко от всякога? Че в политиката, медиите, обществения живот, културата и пр. има все повече случайни хора, които не притежават необходимата компетентност, умения и качества? Е, напълно сте прави. Имаме проблем, при това системен и глобален.

Това, че хората не знаят много неща, не е новина. Но вече живеем в свят, в който невежеството се приема за достойнство. Да отхвърлиш експертното мение е равносилно на това да демонстрираш независимостта си от дискредитираните елити, пише професорът по национална сигурност Том Никълс в статия за списание „Форин афеърс“ (Никълс е автор на книгата „Смъртта на експертизата“) . Принципните и информирани аргументи са знак за интелектуално здраве и жизнеспособна демокрация, но те вече са заменени от гневни крясъци, отбелязва професор Никълс. Проблемът вече се осъзнава от мнозина изследователи в глобален мащаб. Учените вече алармираха, че наблюдаваме тревожна липса на критично мислене, която образователните системи не просто не запълват, а възпитават.

Въпреки общоприетото мнение, че виновници за тази огромна промяна са новите технологии, в частност новите медии и социалните мрежи, те не са причината, а само катализатор и амплификатор на по-дълбоки и по-отдавнашни процеси – възможността всеки да се информира за секунди и да се изкаже публично за още толкова създава илюзията за заличаване на границата между тези, които наистина знаят и тези, които си мислят, че знаят.
Със сигурност, сред причините за бума на невежеството е главоломно нарастващата комплексност на съвременния живот, с която хората не могат да се справят и това им създава чувство на несигурност, тревожност, объркване и гняв. А хората не обичат подобни чувства и правят всичко възможно, за да ги отхвърлят.

Известен е ефектъкт на Дънинг-Крюгер в психологията, според който некомпетентността сама по себе си пречи на човек да я осъзвае. Т.е. глупавият няма как да разбере, че е глупав. Доказано е, че повечето хора оценяват самите себе си по-високо, отколкото биха ги оценили останалите.  На повечето хора им липсва качество, наречено „метазнание“ (по Том Никълс) – , т.е. знанието за собственото знание, сбособността да оцениш реалистично спсобностите си и да познаваш собствените си граници. В крайна сметка, доказано е, че най-малко компетентните хора най- малко осъзнават, че не са прави, най-малко способни са да научат каквото и да било, за да компенсират невежеството си, но за сметка на това са готови на всичко, за да го прикрият.

Отгоре на всичко, психологията отдавна е установила, че хората са склонни да отхвърлят информацията, която противоречи на мненията и нагласите им. В комбинация с невежеството, склонността на хората да подбират информацията, която потвърждава мненията им и това ги кара да се чувстват прави, е благодатна почва за бума на фалшиви новини и конспиративни теории. Които са необорими, защото който се опита да ги оспори с рационални аргументи, напрактика ги легитимира и влиза в схемата им, отбелязва професор Никълс.

В оправдание на нарастващото недоверие към „експертите“ (разбирани като хора със специализирани знания и умения в определена област) трябва да признаем, че да минаваш експерт днес е далеч по-лесно отпреди 30, че дори 20 години, например. Широкият достъп до образование (което принципно не е лошо нещо) даде възможност на мнозина да се сдобият с дипломи, зад които не винаги стои реално знание. А в медиатизирания свят е по-важно не какво е всъщност, а как изглежда и колко се харесва. Медиите бълват псевдоексперти по всякакви въпроси и по този начин едновременно компрометират експертността и удовлетворяват желанието на зрителя да потвърди собствените си убеждения във всички случаи – щом те дават по телевизора, значи знаеш и значи си прав, а щом и аз, зрителят, мисля по същия начин, значи и аз съм прав. А ако не мисля така – това ме прави независимо мислещ, значи още по-прав. Тънката разлика между правото на мнение като гражданин и правото на експертно мнение, от гледна точка на специализираното знание в определена област, е ключова, но уви – отдавна премината. Но както отбелязва професор Никълс, демокрацията означава равенство пред закона и равни политически права, а не означава равенство на мненията, независимо от аргументите, които ги подкрепят.

Неговата тревога, както и на всички, алармирали за проблема, не е просто академичен плач по изгубения престиж на знаещите. Критичното мислене и рационалните дебати са кръвоносната система на демокрацията – без тях да е просто куха форма, процедура. Която може лесно да се корумпира и да се обърне срещу собствената си същност. Как граждани, които не знаят, не искат да знаят и отказват да чуят, правят информиран избор? Как изобщо информираният избор е възможен, когато в публичните дебати рационални аргументи са заменени с „гневни крясъци“? Как сме сигурни, че така избраните представители имат знанията и компетентностите, които се очакват от тях, за да взимат решения? Възможно ли е те, въпреки собствената си некомпетентност, да чуят съветите на експертите и да вземат отговорни решения? Как гарантираме, че експертите не злоупотребяват със знанията си, за да се възползват от некомпетентността на взимащите решения и да прокарват решения в услуга на частни интереси, вместо в името на общото благо?

Отговорът е – няма как. А по-лошото е, че няма лесен отговор на въпроса какво да се прави. Разбира се, знанието е ключът, но как изведнъж милиарди хора да станат информирани и знаещи? Едва ли по метода на Артър Кларк с падналия от небето камък, който маймуните докосват и се превръщат в разумни човешки същества. Най-вероятно ще преживеем сериозни катаклизми, които ще ни принудят отново да потърсим начини да открием тези, които знаят и да им гласуваме доверие да ни извадят от кашата. И ако първото вероятно ще се случи още в рамките на нашия живот, второто няма да дойде нито скоро, нито лесно. За нас, вярващите в знанието, остава само надеждата, че усилията ни днес ще послужат на децата ни да направят каквото трябва утре.
_________
Всякаква прилика с наши събеседници, партньори или попутчики в оня форум не е случайна.
 

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 6530
  • Профил
Re: ...из мрежата : Невежеството е новото нормално?
« Отговор #1 -: Октомври 13, 2018, 15:39:09 »
Quote (selected)
Че колкото по-невеж е някой, толкова по-гласовит и напорист е?
естествено.

Активен kаily

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4586
  • Профил
Re: ...из мрежата : Невежеството е новото нормално?
« Отговор #2 -: Октомври 13, 2018, 15:45:36 »
Цитирам себе си, цитирала през 2004 г, повече - на линка.


http://old.segabg.com/replies.php?id=66695&p=9
ФЕНОМЕН XX ВЕКА - ЧЕЛОВЕК-МАССА[/size]Рассматриваемая проблема: феномен XX века - человек-масса. Почему сейчас актуально говорить об этом типе людей, ведь они были всегда? Потому, что сейчас то время, когда они сами актуализируются, такое время, что никто и нигде не может обойти их стороной. Общественные массы везде, и даже там, где ранее было только избранное меньшинство. Массы навязывают теперь себя, а не следуют за кем-то. Мы захвачены массовидным процессом, который стремиться ассимилировать каждого. Раскрыть, что есть человек-массы, значит понять духовную ситуацию современной эпохи, понять себя, а, следовательно, и свой путь дальше. Кто такой? Как появился? Куда идет? Вопросы, вопросы… 1) ПОРТРЕТ ЧЕЛОВЕКА-МАССЫ: ВНЕШНЕЕ ОПИСАНИЕ. "В силу ряда причин человек-масса - это тот, кто не может оценить себя, как с плохой, так и с хорошей стороны, это тот, кто чувствует себя "таким как все" и отнюдь не переживает из-за этого". ([5] с.43) «Характерным для нынешнего момента является то, что посредственность, зная, что она посредственность, имеет нахальство повсюду утверждать и всем навязывать свое право на посредственность". ([5] с.47) "... человек, которого мы анализируем, привык не обращаться ни к какому авторитету, кроме своего собственного. Он и так доволен собой, ему нравиться быть таким, каков он есть". ([5] с.8 "Чем больше живешь и наблюдаешь чужую жизнь, тем чаще и чаще замечаешь, что большинство людей не способны ни на какое усилие воли, кроме того, которое является непосредственной реакцией на внешнюю необходимость". ([5] с.92) "Врождённая герметичность его души не позволяет ему сделать то, что было бы первым условием, способствующим к раскрытию собственных недостатков, - сравнить себя с другими людьми". ([5] с.95) "Дело не в том, что чернь чувствует себя в чём-то выдающейся и неординарной, а в том, что она навязывает своё право на вульгарность и провозглашает вульгарность как право". ([5] с.96) "У среднего человека появилось свое, и весьма определенное, мнение по поводу того, что происходит в мире". ([5] с.97)
Цивилизация, която рискува децата си, за да спаси пенсионерите си, е свършена.

Неактивен Minderbinder

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1110
  • Профил
Re: ...из мрежата : Невежеството е новото нормално?
« Отговор #3 -: Октомври 13, 2018, 19:04:27 »
Съгласен съм с написаното. Има го този ефект и в медиите,и в интернета , във ФБ, във форумите вкл и"сега"шните,а гледам,че неколцина типични представители вече са се нанесли и тук. Не мисля, че има средства за борба с това явление, защото то е свързано с ред други, довели до загуба на доверие от страна на плебса към елитите.

Неактивен Minderbinder

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1110
  • Профил
Re: ...из мрежата : Невежеството е новото нормално?
« Отговор #4 -: Октомври 13, 2018, 19:16:49 »
Да допълня, отново пренебрегвайки възможността да редактирам мнение  :blush-3296:

Не съм много съгласен с употебеното в заглавието понятие 'нормалност'. Ако го разглеждаме като средностатистическо, най- вероятно - тогава да, но ако отиваме към използваното в право, математика, физика и ред други области значение като някакъв стандарт, еталон, то, слава на Бога, некомпетентността и неграмотността не са все още норма.

Неактивен Minderbinder

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1110
  • Профил
Re: ...из мрежата : Невежеството е новото нормално?
« Отговор #5 -: Октомври 13, 2018, 19:59:07 »
Съвсем уместно:
https://vimeo.com/48140863

Неактивен 66

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 6291
  • Профил
Re: ...из мрежата : Невежеството е новото нормално?
« Отговор #6 -: Октомври 13, 2018, 20:11:21 »
Много интересен материал. И все пак ....
Ако направите експеримент, да съберете примерно пет експерти и им зададете конкретен въпрос за решаване, то ще получите шест различни, даже взаимноизключващи се рецепти.
Това разбира се важи с особена сила за псевдонаучни области като икономика, политология ....
Но от друга страна най-вече те са обсъжданите. В масов форум да се коментира квантова физика .....
 :firefrog:
« Последна редакция: Октомври 13, 2018, 20:12:57 от 66 »

ddantgwyn

 • Гост
Re: ...из мрежата : Невежеството е новото нормално?
« Отговор #7 -: Октомври 13, 2018, 21:37:11 »
Да допълня, отново пренебрегвайки възможността да редактирам мнение  :blush-3296:

А, значи се бориш за титлата hero member  :smoke-407:

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 15351
  • Профил
Re: ...из мрежата : Невежеството е новото нормално?
« Отговор #8 -: Октомври 13, 2018, 21:45:55 »
.....
В масов форум да се коментира квантова физика .....
 :firefrog:

За квантовата физика важи същото, след положените изпити за хабилитиране, физиците яко нагазват в практиките на политолозите и икономистите.

Активен kаily

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4586
  • Профил
Re: ...из мрежата : Невежеството е новото нормално?
« Отговор #9 -: Октомври 13, 2018, 22:00:29 »
Quote (selected)
загуба на доверие от страна на плебса към елитите
Би ли дефинирал какво е елит?
Цивилизация, която рискува децата си, за да спаси пенсионерите си, е свършена.

ddantgwyn

 • Гост
Re: ...из мрежата : Невежеството е новото нормално?
« Отговор #10 -: Октомври 13, 2018, 22:02:16 »
Quote (selected)
загуба на доверие от страна на плебса към елитите

Би ли дефинирал какво е елит?

https://www.dictionary.com/browse/elite 8)

Активен kаily

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4586
  • Профил
Re: ...из мрежата : Невежеството е новото нормално?
« Отговор #11 -: Октомври 13, 2018, 22:21:43 »
https://www.dictionary.com/browse/elite 8)


Ако това е елит, тогава не виждам защо изобщо някога плебсът му е вярвал.
Цивилизация, която рискува децата си, за да спаси пенсионерите си, е свършена.

ddantgwyn

 • Гост
Re: ...из мрежата : Невежеството е новото нормално?
« Отговор #12 -: Октомври 13, 2018, 22:41:00 »
https://www.dictionary.com/browse/elite 8)

Ако това е елит, тогава не виждам защо изобщо някога плебсът му е вярвал.

Поради присъщата на човека нужда да вярва в нещо 8)

Активен kаily

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4586
  • Профил
Re: ...из мрежата : Невежеството е новото нормално?
« Отговор #13 -: Октомври 13, 2018, 23:13:43 »
Онова горе, де цитирах, е мислено в началото почти на 20-и век.
И има дефиниция за елит също. Дала съм си труда да го преведа навремето.ЧОВЕКЪТ МАСА И ИЗБРАНОТО МАЛЦИНСТВО
Ортега и Гасет
За разлика от човека маса, човекът, принадлежащ към избраното малцинство, е взискателен към себе си, той е способен да бъде аскет, той изпитва вътрешна потребност да служи на етични ценности. Другояче казано, аристокрацията днес се отличава не по своите права, а по своите задължения.

Когато става дума за "избрано малцинство", обикновено под това се подразбира високомерен нахалник, поставящ себе си по-високо от останалите. В случая обаче не става дума за това. "Избраният" изисква от себе си повече, отколкото от другите, усложнявайки си живота по този начин, и не плува по течението, както това прави "човекът-маса".

Разделянето на маса и малцинство тук не е класово делене.  Сред представителите на всяка класа има хора от избраното малцинство. Сред представителите на т.н. интелектуален елит се срещат твърде много псевдоинтелектуалци, а сред обикновените работници има доста хора с висока дисциплина на духа.
А това не см си дала...Итак, ведущими признаками «человека элиты» являются компетентность, высокий профессиональный и культурный потенциал, самосовершенствование, творчество, «служение» как осознанный выбор, а «человека массы» — теоретическая «заскорузлость», иллюзия самодостаточности, отсутствие стимула к саморазвитию, самодовольное «пребывание» в глупости, «вожделение». Первый исповедует ценности творчества, познания как служения общенациональным, общечеловеческим задачам, второй же привержен ценностям потребления, не выходит, в целом, за перспективу собственного одномерного существования. Цивилизация интересует его не сама по себе, а лишь как средство удовлетворения растущих вожделений.

« Последна редакция: Октомври 13, 2018, 23:16:29 от kаily »
Цивилизация, която рискува децата си, за да спаси пенсионерите си, е свършена.

Неактивен Minderbinder

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1110
  • Профил
Re: ...из мрежата : Невежеството е новото нормално?
« Отговор #14 -: Октомври 14, 2018, 00:22:53 »
Най-добрата  дефиниция за елит, макар и леко парадоксална - онези хора, които могат да направят он ова, което ти не умееш, не можеш или не знаеш.
Приложимо към темата - през последните две десетилетия множеството на онези, които си въобразиха, че знаят и могат да съдят за неща, от които имат в най-добрия случай бегла представа, нарастна неимоверно.

Активен kаily

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4586
  • Профил
Re: ...из мрежата : Невежеството е новото нормално?
« Отговор #15 -: Октомври 14, 2018, 00:48:25 »
Всеки може да прави нещо, което ти не знаеш или не можеш.
Малцина са хората, които го разбират обаче, може би те са елитът?
Онези, които стъпват внимателно и знаят, че много малко знаят.
Цивилизация, която рискува децата си, за да спаси пенсионерите си, е свършена.

Неактивен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5515
  • Профил
Re: ...из мрежата : Невежеството е новото нормално?
« Отговор #16 -: Октомври 14, 2018, 01:53:38 »
Истински елитните хора имат морал и човечност. Фалшивите елити - егоизъм и безчувственост.

Неактивен Old_BG

 • Sr. Member
 • ****
 • Коментари: 409
  • Профил
Re: ...из мрежата : Невежеството е новото нормално?
« Отговор #17 -: Октомври 14, 2018, 14:45:59 »
Ххаах!!!
Че той ефекта го има, имало го е и е идентифициран не от сега!
Ей това, съм го поствал поне 3-4 пъти в оня форум.
Не знам. Светът така се е обърнал,
че гаргите ловуват волно, гдето
орлите се страхуват да летят
Откак на почит станал е простакът,
за почит благородните ще чакат!
Ричард III сцена 3 (Шекспир)

Разликата?
Сега вече се цени!
Защо?
Миии, как бе онова - "количествените натрупвания, водят до..."
И как стана така?
Поне в БГ има няколко народни мъдрости, но една от тях е - "Докато умните се наумуват, лудите се..."
Има ли решение?
Вероятно да, но не е много демократично, а вече и трудно постижимо.
И т.н.
« Последна редакция: Октомври 14, 2018, 14:48:48 от Old_BG »
Масовото възприемане на някакво мнение, не е доказателство за неговата верност.