Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Януари 26, 2022, 23:54:54

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Ной

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 84
1
По света … / Re: Russia
« -: Януари 21, 2022, 23:33:35 »
Боже!
Пък аз през цялото време мислех, че тук униформата е с атлетически шпайкове!
 :t2618:

Моите са такивички

2
По света … / Re: Russia
« -: Януари 21, 2022, 22:07:07 »
 :))) Така де, трябва да се вземат под внимание местните и тамошните културни различия, че да не стават сакатлъци!
"Товарищи, не може така, съвсем ни е напуснало чувството за такт! Ето, онзи ден като погребвахме другаря Брежнев, като засвири музиката, никой от вас кавалерите не се сети да покани вдовицата на танц, само аз!"

3
По света … / Re: Russia
« -: Януари 21, 2022, 22:03:54 »
Да бе да, бутонки!
Аз не съм ли ти разказвала вица за полицаите, дето не могли да арестуват домакинята?! Подът бил още мокър!  :t0120:

4
По света … / Re: Russia
« -: Януари 21, 2022, 21:58:42 »
А!
Ето бре!
Управата все още работи, макар и в оставка!
Тамън щях да се разпищолвам...
 ;)
Големият Брат гледа. Или Сестра, все тая!   ;)

5
По света … / Re: Russia
« -: Януари 21, 2022, 21:32:04 »
Като се замисля..
Много добра дата е 1ви февруари, за  да се скапе настроението на празнуващите на 2ри февруари.   :suicide:
 :)))
Втори февруари е денят, в който се празнува победата в Сталинградската битка. Опитите да се скапе настроението на руската армия точно в този ден според мен са неразумни. Щото няма концерт, в който да не се чува:
"Февраль, российский саван из снегов,
Стелил-стелил для вражеских полков.
...
Поклонимся великим тем годам,
Тем славным командирам и бойцам.
И маршалам страны, и рядовым,
Поклонимся и мертвым и живым!
Всем тем, которых забывать нельзя,
Поклонимся! Поклонимся друзья!"

Читать на сайте: https://text-pesni.com/hxcf

6
Организационни … / Re: Алтернатива:
« -: Януари 18, 2022, 19:31:27 »
Ако ходех в Софиа, па да го срещна, па да го халосам с дебела книга, дебела колко Библия...    :smokin:
С такъв точен удар се лекува т.нар. библейска киста. Питай ме откъде знам! От едни том събрани съчинения на Конан Доил и едни събрани шекспирови пиеси. Мина ми като на Минчо!

7
Такааааа...
Пръво - рецептата с тиквата и другите подробности мноо ми хареса и щото ми хареса завторих и споделям:
-Стафидките - киснене в коняк /ром още по добре-пробвано/.
- Без канела, канелата придава малко неприличен цвят на пълнежа. Ванилия стои по добре.
- Тиквата! Белите не са толкова вкусни като жълтите /цигулки/. Има такива, които са доста обемисти долу, а тънки нагоре /абе малко арабска хубост падат  ;)/ и вършат по добра работа. Отрязва се горната част така, че тиквата да си остане пак затворена и след това се изрязва капачето. Нататък - по същият начин.
- печенето - аз пеках 5 часа, след това прехвърлих в купа която точно пасва на тиквето и започва ено рязане на хоризонтални сегменти, като предварително с много остър нож се обрязва кората. Така получение сегмент се срязва вертикално на парче според консуматора и с плоска лъжица се поставя в чинията му заедно с част от пълнежа. При третия опит може и снимка да пратя.
Евнтуални експерименти:
-каня се накисването на стафидките да го направя в мента.
-сместа мляко- яйце да я увелича, тъй че отгоре да се получи нещо като карамелизирана кора /за фасон, а и сместа да изглежда повече като крем/
Въпрос - пеках на 1600 и намалих половината време на 1500. Съвети???
Ако си слагал орехи, те също дават малце неприличен цвят.
В тукашното наше село такива големи цигулки няма, но ме навяваш на мисълта, че мога да спретна малки порционни! Хем по-малко печене от цяло прасе, хем декорация. Единствената трудност ще е да улуча точно кухината, че при малките е малко сложна историята.
Мисля си какво би станало, ако ръгна ашурето в тиквата да се пече, отгоре залято със сместа от яйца с мляко. Майката на едно старо гадже правеше най-великото ашуре във вселената, со все семки, боб и стафидки плюс всички сушени плодове, с които пазарът разполагаше. Трябва да опитам!

8
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Януари 02, 2022, 17:16:51 »
И откъде дойде тая мантра "малки модулни реактори"?!?
По-екологични ли са?
По-безопасни?
По-лесни за контрол?
По-икономични?
По ефективни?
По-малко трудоемки?
Маркетинг, маркетинг! Като кажеш "Тук ще сложим ядрен реактор!", скачат разни безобразни, еколози, прегръщащи дървета и вся остальная. А като кажеш, абе тук едни малки реакторчета, само да обират пиковете по места, и народът си вика, абе ай ся, дребни работи са това, къде е Големият Реактор, къде са разни местни централки.
Може да изглежда идиотско, но винаги минава!
Ако да беше дошла една компания с пет малки централки, отдавна народът да е забравил за тях, вторачен в гьола в Белене. Ама те може да се по-едрички, ама това вече на етапа строителство, пък планът одобрен и така. Що да може при жилищните комплекси, а при централите да не може?!

9
Честита Нова Година!
Да сте здрави, живи, усмихнати, понякога благоразумни и да ви радва това, което правите!
Босилекът се отглага за неопределено време.
Принцът ни помоли с администраторите да останем още малце и да осигурим плавен преход, което означава, че някакво решение е намерено. За това ще има отделно уведомление от администрацията в подходящо време.
Наздраве!
 :t0328:
10
„казано е "Победителят пише историята"„
но преди това има едно друго действие, наречено прочистване на обществото от тотално заразените умове с предишната идеология.
За това само си струва да живее човек
Ако правилно помня,  кроманьонците закусили с неандерталците в буквалния смисъл. Така де, онези неандерталци свирели на флейта, гадините! И цветя носели!
И вакханките май заради таз пуста флейта се разправили с Орфей.
В латиноговорещите страни ако искат да обидят някого, казват, че е син на флейта. Обикновено набеденото отроче отвръща с бой, за да се разчисти въпросът.
Да не би да има нещо идеологическо в тоз музикален инструмент, чудя се!

11
Има дори по-добро сравнение "Дървени конструкции при капитализма, дървени конструкции при социализма"
От учебник.
Това са дребни гадинки. Аз имах книжка с цитати от чичко Ленин за раждането! Това вече беше "жесть" отвсякъде, ама някой ми я сви май.

12
Ония, за които е писал Ботев.
Мнеее, аз отидох да прочета за тези, за които е писал Димитър Димов...
"— О, бъди спокоен!… Не те ревнувам!… Нито ме интересува дали тази напарфюмирана гъска е вече твоя любовница, или не… Но просто виждам, че съвсем правилно са те изключили от партията. Сега разбирам и лекомислието, с което се опита да разрушиш единството й.
— Не, нищо не разбираш!… — мрачно произнесе Павел, като запали цигара.
— Значи, тук се обсъждат идеите на Задграничното бюро за широка платформа?… — попита тя. — За съюзници от дребната буржоазия, за благоразумно офейкване от опасните акции и тъй нататък!
— Обсъждат се долу!… — кипна той. — Това се иска и от работниците, но вие сте слепи и не го виждате… А офейкването от акциите е подлост, която измисляш сега.
— Комунистите трябва да бъдат добре облечени, бръснати и засмени… — горчиво продължи Лила. — Какво беше още?… Ах, да!… Трябва да бъдат заобиколени и с красиви буржоазни момиченца. Това пак ли се иска отдолу?
— Не ти ли е съвестно да изопачаваш? — презрително попита той.
— Не, не ми е съвестно!… — озъби се тя. — Защото нещо ме боли… Боли ме ужасно, много повече, отколкото предполагаш… И болката иде от това, че ако днес си фракционер, утре ще станеш търгаш като брат си, а в други ден — враг на работническата класа.
— Да ти кажа ли откъде идва твоята болка? — попита той внезапно.
— Откъде?"

13
кхм..
поразгледах..
нищо не излиза бе, бате?
Това е сичкото

Nikolay K Vitanov
Professor of Mathematics, Institute of Mechanics, Bulgarian Academy of Sciences …
Verified email at imbm.bas.bg
Cited by 3895
nonlinear PDEs nonlinear time series analysis nonlinear fluid dynamics social dynamics mathematical economics
На какво му се вика ирония на съдбата - тамън днес ми попадна, при това съвсем случайно, докато търсех какво е рекла Велислава Дърева за изхвърлянето на Добре.
Проф. Витанов: Проблемите ни с Омикрон ще започнат след Ивановден

14
да, времето, което преди давах с чиста съвест и с удоволствие, а сега се оказа че съм го отнел бадева от жената, децата, внука - те затова се нерва и не мога да възприема  групичката рейдери.
Защо "бадева"? Било ти е интересно довреме поне!  :t0328:

15
За две години селектира тук празногави и нагли уастници, отврати мислещите, толерира мъжки и женски Джиджита, подстрекава нападките им към паралелеипеда, така че като си „окачиш престилката„, предполагам  светът няма да свърши. Надявам се и форумът също
И аз се надявам нито светът, нито форумът да свършат.
Аз ще се радвам, прелиствайки любими страници, като тази:
"Като каза това, той извади изпод пурпурната възглавница писмо и започна да чете:

— „Зная, о цезарю, че очакваш с нетърпение моето завръщане и че вярното ти приятелско сърце тъгува ден и нощ за мене. Зная, че би ме обсипал с дарове, че би ми поверил префектурата на преторията, а на Тигелин би заповядал да бъде това, за което са го създали боговете: мулетар в твоите имения, които ти наследи след отравянето на Домиция. Моля те обаче да ми простиш, задето — кълна се в Хадес и в сенките на майка ти, жена ти, брат ти и Сенека — не мога да дойда при тебе. Животът е голямо съкровище, скъпи мой, и аз умеех да избирам от това съкровище най-големите скъпоценности. Но в живота има също и такива неща, които повече не мога да понеса. Ах, не мисли, моля те, че ме е отвратило това, дето ти уби майка си и жена си, и брат си, дето запали Рим и изпрати при Ереб всички честни хора в твоята държава. Не, правнуче на Кронос. Смъртта е неизбежна участ на човешкия род, пък и от тебе не можеха да се очакват други дела. Но да осакатявам слуха си години наред с твоето пеене, да гледам домициевските ти хилави крака да се мятат в пирейския танц, да слушам твоето свирене, твоите декламации и твоите поеми, о бедни поете на предградията, това е, което превиши моите сили и ме накара да пожелая смъртта. Рим запушва уши, когато те слуша, светът ти се надсмива, пък и аз повече не мога и не искам да се червя заради тебе. Воят на Цербер, мой мили, макар да прилича на твоето пеене, ще ми бъде по-малко неприятен, защото не съм му бил никога приятел и не съм длъжен да се срамувам заради гласа му. Бъди здрав, но не пей, убивай, но не пиши стихове, отравяй, но не танцувай, подпалвай, но не свири на цитра, това ти пожелава и този последен приятелски съвет ти праща Arbiter elegantiarum.“

16
Хора мили, толкова ли е сложно да се разбере?
Този конкретният форум съществуваше благодарение на доброто желание на Принца да го направи, поддържа, уговаря всички нас да бъдем цивилни и по-добри, отколкото иначе сме. Велик експеримент, дали в една отделна група може да се построи човечно общество в днешно време. Какво му е коствало на него в личен план - не смея да питам. Всеки един от нас има само по един живот, и да отдели от него за общото благо е скъпо удоволствие, защото от това време и енергия са лишени най-близките и човекът сам по себе си. Миряна Башева го направи само с консултантски функции в "Сега" и си плати по пълната програма. Опитът на Принца беше по на едро.
И двата доказаха едно и също. Ние не сме излезли от пещерата все още. Дали мамутът ще е наличен физически или виртуален, там сме си. Со все пера, боички по стените и шамански танци.
Затова и аз като традиционалистка ще си закача модераторската престилка на гвоздейче утре. Кралят го играе свитата му. В древните времена ненапразно са погребвали владетелите со все жени, коне и слуги. Епохата е приключила, слагаме камък на пещерата.
Имате все още малко време да речете на Принца не "Ела се върни да подгъзуваш още на всестранните ни интереси и обсесии!", а "Благодаря ти, че беше тук, че осигури това островче във времето, което ни отдели, за добрите моменти! Сполай ти и със здраве!"

17
не, май е друго
за да има форум трябва да се намери нова машина
Машини под път и над път. Нито на Принца, нито на Кептъна не им е опряло до конкретната железария.
Но освен машина трябва да се намери хостинг, регистрация, обслужващ персонал, модератори и администратори.

18
толкова трудно, толкова завоалирано
ако някой знае, дали може простичко да обясни какво се случва?
Нищо сложно и завоалирано. На Принца му писна капитално, затри си акаунтите и се отдаде на лично добруване.
Но понеже е добър човек, предложи някой да поеме форума, ако такъв се намери. Условията са описани - машината не се предава, останалото да.

19
Недоразумението е свързано с трите дни, появили се незнайно от къде - вероятно галиматията идва от загатнатото ти желание от Нова година да свалиш задълженията си като модератор, което се интерпретира като затваряне на форума, въпреки че секуко се опита да разсее тази грешна интерпретация.
Съгласна съм, вероятно има място за подобна интерпретация, която не е точна. Само аз ще си сваля модераторската престилка на Нова Година и ще си я окача на гвоздейче. Както Джиджи отбеляза, също така има нов администратор и модератор, така че форумът няма да остане без грижи. Но аз лично не зная колко време ще продължи изкуственото дишане.

20
Backspacer

А ти кой си?
Предпочитам да чуя отговори на въпросите от Фелдкурата
Защото и това оповестване с хлъц и пръц е леко казано подигравателно
Технически можех да го почна със "Скръбна вест", но ми се стори тегаво.  :smokin:

21
тук стана някакъв Портокал с часовников механизъм :smokin:
неясни цели и език само за посветени
щеше да е хубаво и  просто да се каже - има проблем с поддържката на форума, не можем да продължим, не ни се занимава, уморихме се, все човешки неща
ама стана - спираме, щото вие, те, едни други са виновни
ами добре, ве :smokin:
Лилиан, мисля, че го писах достатъчно ясно в ПЪРВИЯ пост още:
"Семейството ни няма желание и влечение да поддържа този форум." - това ми писа на Принца брат му.
Какво точно не е човешкото в него?

22
Класиката е - един древен източен господар се хвалел, че стрелите на войската му ще затъмнят слънцето. Но по онези времена европейците имали кураж и доблест да се опълчват на азиатските варвари и се зарадвали, че ще се бият на сянка.
Ама туй е било в допамперсните времена!  :t2619:

23
И какво става, ако сержанта услужливо напомня, че сървърите са в университета?
Ааа, някой чете, друг пише, трети клепа, всички знаят, въпрос на време да стигне до университета?....
Университетът знае.

24
Столтенберг предложи да се поставят слънчеви панели на танковете, изтребителите или корабите (на кои от тях не става ясно):Ами да вземем да направим и самата война "залена", а?
И тук руснаците вземат, че им спретнат номер и ги нападнат ПРИВЕЧЕР! Малейййй! Или още по-зле, призори, как беше по класиката "Утрините тук са тихи". :crying_with_laughter-3302:

25
Аз имам някои питания:
От линк https://www.theopenrange.com.au/tactoys-barrett-m82a1-sniper-rifle.html
виждам цена $240!....много е далеч от 240 К Евро. Дали бъркам?
От снимката на https://www.accuracyinternational.com/:
Виждам снайперист с дебели кожени ръкавици. Не съм бил такъв, но от това, което съм чел и гледал -  снайперистите винаги натискат спусъка с "гол "пръст". Причина - трябва да "усещат" свободния ход на спусъка. Даже си имат специални упражнения по този въпрос. Дори през ВСВ при нам-колкоси под нулата са режели половината от "показалеца" на ръкавицата. Сега има гяволия - "показалците" на ръкавиците са с "капаче"....не го видях дори след взиране. Може би защото съм "недоскив", знам ли.
Това не е ли пейнтбол играчка, или аз съм съвсем недоскив? А и какво да му е скъпото, той е наполовина пластмасов този снайперски инструмент.

26
Моят беше прехвърлен автоматично. И за разлика от Симпли аз бех във фризера за повече от година и доста често след това пребивавах там. Доколкото си спомням, причината беше в дължината на ника. Аре, ако може без волна програма
Възможно е, 67 си го възстановявах аз.

27
А какъв кошмар беше с прибързаното разделяне на СЕГАшния форум от този на Ская в далечната 2005... (не)приятно вспомнить.
Римув, римув, аз намерих след няколко години, че всъщност имам профил в Ская. Не помня кой рече, егати, трая (да речем) ШЕСТ години без един пост и сега се юрна!  :crying_with_laughter-3302:

28
Това са тежки глупости  :smokin:
На примера на "сега" и тамошния форум в частност и собстваността и администрирането са прехвърляни неколкократно.
Де предполагаме с нотариално заверено твое разрешание. :nuts: Щом не си ги осъдил в люксембургския суд, или дето там беше  :surr:
Не съм сигурна, че профилите в последния форум на "Сега" бяха прехвърлени автоматично. По-скоро беше който пръв се добере до машината, той и носи чехлите. Помня, че Симпли имаше проблеми и  май не само тя, но другите просто не са ми останали в главата.

29
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Декември 29, 2021, 21:48:33 »
Прекрасно или красно?
Питам да си калибровам  речника.
Че то е едно и също! Красная площадь не е "червен площад", а "Красив площад", както Иван Грозни изобщо не е бил уродлив.

30
...защото някой трябва да заключи вратата, да спре тока и водата...
Това не ставаше ли автоматично, ако партията стане извънпарламентарна? Нещо беше свързано със загубата на съответната площ...

31
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Декември 29, 2021, 21:41:10 »
А ти, би ли постнала тук некъф линк, свързан с тая информация, BITTE ...

Щото напоследък – до днес на обед! – бях доста заета служебно и съм пропуснала доста неща ...

За което  :t3721: предварително!!!
Влачи, дете прекрасно!
ПРЕГОВОРИ - към края на статията

32
някога не са деблели от хляба щото е бил кът.
инак са млели житото непревято и с гъгрицата. друга тема е че близо 60 процента от хляба у нас се прави от вносни "хлебопекарни смеси"
пшеницата ни е с изключително качество , несънувано в Германия, Италия или Франция.
:t26115:
Това за меленето на непревято жито с гъгрицата е определено нагла лъжа! В България е имало фантастична мелнична индустрия, с предварително чистене на житото, с овлажняване, с пресяване и прочие, включително отмиването на сивата и черната главня!
Учите матчасть!

33
Не ми е ясно в кой форум целенасочени и системни заяжданици с админите и модераторите биха били толерирани, особено когато става въпрос за лични ресурси като време и техника. Когато си създадете форум на свободната врескава лигоч ще ви посетя непременно!
А може ли да вземеш и мен с тебе?! Обещавам да се държа прилично и ще донеса сандвичи!  :giggie:

34
 :tomtom:

Драги ми съфорумци, съфорумки и съфорумчанчета, а също така драги гости!

Пощо Принца си е изтрил профилите си тук, вече не е администратор, нито модератор, нито специалист по подрръжката.
"Семейството ни няма желание и влечение да поддържа този форум." - ми писа брат му.

Поради тази ненужност, Принца е готов да предаде домейна и базата данни на всеки друг, изявяващ желание да администрира, модерира и поддържа форума.

Хардуерът, предоставен от Бъди и от Принца няма да бъде предаден, софтуерът е общодостъпен, остава труда.

Тъй като Принца няма профил и не може да направи предложение към някои от участниците да поеме щафетата, получих молба аз да го направя по начин и форма, каквато преценя за подходяща.

И така:
 :t1244:
Насам, народе, насам, предава се форум, разработен, стари кримки, до един чешити, някои благовъзпитани, други не чак толкова. Ако си нямате главоболие, а силно ви се е приискало такова, моля да се обадите дор до три дни на все още модератора по инерция, да ви свържа с нужните хора. На третия ден, в последния ден на 2021, аз с удоволствие, изразимо единствено в тантрически танци, ще си сваля вовек модераторската престилка, ще си прибера числото 67 и точилката, що ми намери Здравченцето, и ще затворя вежливо вратата отвън. Беше ми драго!

35
Това май ми хвана окото. Благодаря!
Въпрос - вместо пиле става ли заек? Предполагам да, ама да попитам.
След като е по ловджийски, значи би трябвало да става с каквото си уловиш! Вероятно ще се наложи малко по-дълго къкрене, но инак всичко си е точно.

36
И наистина, с какво антиваксерството е по-различно от религия? :tongue_:
При 12800 намерени ковидни за последните 24 часа в Квебек, който е ваксиниран над прословутите 70% (всъщност е над 84% за двете дози със сигурност, плюс доста бустери) - ваксинирането също отива към религиозно течение. Поне в класическия смисъл за ваксиниране за предотвратяване на епидемии, както беше едно време.

37
3) за сведение на прекрасната професорската щерка, деййствително два пъти прекратих участието си в този форум поради несъгласие с модерацията, реших, вместо да се налагам (бих могъл да опитам да го направя) да се оттегля. Вече ще прилагам други средства за постигане на намеренията ми. И не съм единствения, оттеглил се и отново завърнал се.
Флаг тебе в руки! Ай сиктир, с меренето на кой бил по-отдавна, кой смятал останалите за навлеци, на кого му били излишни тези, дето сам поканил, и как щял да се бил налагал! Претенции като за отци-основатели на китайската империя най-малко, заедно с трите монотеистични религии. И все някой им е накриво, все някой им е на терсене!
Кого и с какво плашиш, професоре?

38
За киселичкото при ОРЗ и всякакви З-та с температура, ако няма изрична лекарска забрана. Прясно изцеден лимонов сок, разреден с вода до степен, която болният харесва. Мога да пия литри от това през зиматаи без да имам каквито и да е оплаквания. Сокът на половин лимон в обикновена водна чаша, допълнена с обикновена вода. Цедя пресен сок за всяка доза.
Здравченце, ама не може да ги държи и тримата само на един гол лимонов сок за цялата новогодишна трапеза!  :nuts:
Инак става с всичко цитрусово, с мед ако чак толкоз им докиселее животът.

Салата "Снежанка" е забелязана да върви добре при вирусни проблеми, изобщо всичко с чесън. Хем си седят дома, няма притеснения.
Стандартните сандвичи с настърган кашкавал с чесън - кеф ти запечени на грил, кеф ти "сурови".

Ако се каниш да впечатляваш с манджа, то опитай с "ластовичи гнезда на фурна". Значи, още един картон яйца се сваряват и обелват (да не рече някой, че съм пропущила тоз етап, а той бил важен!). Трябва ти още кайма смес от каквото обичаш, желателно да не е много мазна. Бъркаш като за кюфтета, намираш ПО-ДЪЛБОЧКА тавичка, слагаш кюфтето и правиш кладенче за яйцето, така едно до дручко цялата тава. Удавяш ги в доматен сос и печеш на средна фурна, докато яйцата се покажат, а кюфтетата се сварят. Изглежда като да си хвърлил много труд, дечицата ги харесват, особено ако обясниш, че тези яйца почти изпод динозавъра си ги измъкнал и си ги пекал във вулкан (те така изглеждат в червена "лава"). Да не пропуснеш да покриеш обаче тавичката с фолио почти до последния момент, защото инак ще прекараш незабравими мигове в чистенето на проклетата лава от цялата фурна.
Ако си нямаш друга работа, можеш да накълцаш под яйцата слой кисели краставички, но и без него става.

39

"Червеното" изчезна току-що, така че не бери грижа ...
А може пък и ти да си го махнала ... :)))
Техническата ми грамотност не ми позволи, но имам пръст, ако питаш.
Цитат
А тук важните въпроси са два:

1. По отношение на Принца; и

2. КОЙ от вас и КАК разреши на двамата ИНТРИГАНТИ и ДУДНЬОВЦИ да докарат нещата дотук ...    :t2626:
На Принца нищо си му няма, цял-целеничък е, но много пищисан.

А за ДВАМАТА интриганти - хм, не съм съгласна с числото.  :m1314:

40
Един въпрос към всички майстори на кулинарията, подвизаващи се наоколо:
Аз готвя много редовно и бих казал успешно, но само по стари рецепти, на принципа "3ки ама добринки"
 и без Изг*зици". Около мен е сложна ситуацията - има 3ма Ковидясали. Та ще треябва аз да "спретна"нещо за Нова Година. Та сега задача трудна: дайте идея какво да сколасам за Нова Година? Не рецепта, а идея!
Начални данни: Според информацията - на болните не им се яде "сухо (скара и пр.), искат нещо така по-сочно. За Тенксгивинг правих пуйка, за Бъдни вечер боб, за Коледа вратни пържоли с гъби и сметана. Мислех си за джолани с кисело зеле, но тук при нас джоланите са рядко явление в магазините ... Та ако има някой идея за нещо така "бабафинго" в тенджера, но без излишни "гевезлъци", ще бъда благодарен.
Пиле по ловджийски, бързо, кратко и с много сос. Предполагам, пилешките джоланчета поне се намират. Както са си с кожата ги опържваш бързо от всички страни до коричка (желателно да е светло кехлибарена, непочернена). Докато се пържат, нарязваш моркови, чушки, гъби, лук и чесън, всичко в любими пропорции. Ако искаш по-киселичко (обикновено киселичкото е на почит при ОРЗ при нас, но всекиму неговата си блага манджа), приготвяш повече домати. Може и онези консервирани на кубчета, идват даже с подправките. Вадиш кокошето настрани, в същата мазнина пържиш лука с чесъна първо, като замирише добре, мяташ гъбите, после морковите, след минута-две чушките, бъркаш още няколко минути и връщаш кокошето при сместта. Ръг консервата домати (цялата, спокойно!) и ако ти се мотае някое останало винце - ръг чашка от него. В зависимост от това колко са ти мокри доматите, слагаш още чаша бульон/вода, солиш, слагаш каквито ти са на сърце подправки, затваряш и оставяш да къкри докато бутчетата не преминат в процес на полуразпад.
Италианците - колеги на 67-и - твърдят, че има два регулатора. Любителите на сладкото слагат повече моркови, любителите на киселичкото наблягат на доматите.
Сервира се с хляб, ориз, картофи, булгур, абе каквото имаш от тях.

При моите човечета боледуването върви със супа копчета. Да, да, не съм объркала названието. Топчетата колкото копчета, кускус (от едновремешния български, не арабския грис-размер) и ако успея да пробутам някоя зеленина, ама обикновено не успявам повече от копъра. Докато ги натъркаляш всичките копчета, той вирусът сам е умрял. Обаче има и лайфхак - вземаш breakfast sausage, от онези тънките, правиш стандартна лукова запръжка, гепиш кухненската ножица, и с малко ловкост успяваш да правиш копчета без външната обвивка. Клъц, клъц, клъц направо в кипящия бульон, кускусът почти веднага, защото става адски бързо.

В съседната тенджера се варят картон и нещо яйца до почти посиняване, значи шест и половина минути някъде. Белиш, режеш на половина като лодчици, бъркаш жълтъците с майонеза и каквото бог дал (обикновено бог праща някоя консерва риба, добре отцедена) и обратно на мястото на жълтъка. Могат да се подготвят отрано, което е най-хубавата им част.

41
Ъхъ, щото точно заради „функционалната неграмотност” на дъщерята на професора четат нейните преводи следните два дипломатически корпуса:

Целият дипломатически корпус в България и всички български дипломати по света!!!
Това обаче не е мой проблем! Те да се оправят! Особено с червеното!

42
"Триажът е процес на приоритизиране на пациенти или на база на сериозността на заболяването им, или според шанса им за оцеляване. Той се налага в случай на препълване на болничните легла, когато на някои пациенти трябва да бъде отказана медицинска грижа."

Току-що видях горното и се замислих дали пък наистина няма връзка с примера който дадох по-горе?
Триажът ВИНАГИ е съществувал в болниците! ВИНАГИ! Не може ако ти докарат пациент с навехнат глезен и пациент със сърдечен пристъп, двамата да бъдат третирани еднакво. Има "бърза помощ", но има и "спешно отделение", именно за да се разделят пациентите според необходимите грижи. Всичко това далеч преди да се стигне до препълването на болничните легла.

43
Е, избрах! Да си легна...
Чудесен избор! Приятни сънища!  :ok:

44
Уважаема Ной, най-малко на теб трябва да обяснявам, че никому не е интересна нечия воня! Метафорите и образите имат своята граница и ти добре я схващаш. Аз съм тук отскоро. Общували сте без мен толкова години, сигурно ще изкарате и след края на... пандемията. Не съм се намъкнал, за да ви развалям рахатя. Като ви радва една фръцла, коткайте си я! Enjoy and ahoy!

Защото ще повторя, че нямам претенции към мненията на определената личност - напротив, дори ги чета с интерес и се опитвам да водя диалог, докато тя самата не ме изрита. Проблемът е в поднасянето на тези мнения.

Ахем, болднато и подчертано от мен, останалото е цитат. Мненията на конкретна личност вървят (понякога очеболно) с начина на поднасяне. Тук вече настава часът на избора.

45
Да, въпрос на избор е. Когато в автобуса някой крещи, чува се той, а не мълчаливият. Когато се качи някой миришещ на..., слиза къпаният. Въпрос на избор е.
Но когато мълчаливият твърди, че му е интересно това, което крещящият казва, или когато къпаният се инати, че миризмата е интересна, това подава противоречащи си сигнали на чистачката...

46
Най-малко очаквах от Мае и Принца да нарекат забележките ми "мрънкане". И отново да ми посочат опцията "игнор". Защото ще повторя, че нямам претенции към мненията на определената личност - напротив, дори ги чета с интерес и се опитвам да водя диалог, докато тя самата не ме изрита. Проблемът е в поднасянето на тези мнения. Възприемам форума като компания, седнала на маса да си хортува. А на тази маса - представете си я в хола ви!, са насядали люди на вашето ниво на възпитание, един от гостите се откроява с кривотене, ръкомахане, крещене, мазане по стените, подпръцкване и прочие деятелности, които до една можете да проследите по емотиконите, лепени от визирания! При това вие самите сте му правили забележки на тоя гостенин, но не!, той държи на поведението си. Аз повече няма да се занимавам с уличните изяви на претенциозната маниакалност. Щом ви дразни "мрънкането", радвайте се на врещенето!
Всичко е въпрос на избор. Ако мненията на някой са ми интересни, гепвам го за ушите и му казвам, слушай, стига пляка тези цветове и растери, не са нужни. Може да ме послушат, може да ми плюнат на физиономията.
У нас в хола такива люде с "кривотене, ръкомахане, крещене, мазане по стените, подпръцкване и прочие деятелности, които до една можете да проследите по емотиконите, лепени от визирания" могат да дойдат само ако ги е довел някой, комуто не мога да откажа гостоприемство. Следваща покана този човек в същата конфигурация просто няма да има. Случвало се е, знаем се.
Но тук е малко по-специфично, форумът се опитва да е по-либерален от себе си. Може да се окаже, че не е добра идея, тогава ще има "Когато дойдоха за ЧЕРВЕНИТЕ БУКВИ В ЕДЪР ШРИФТ, ...." и нататък по Неймьолер. А може да се окаже и добра идея, по друга класика, там със стомната.

47
Уважаема, какво тогава й отрязахте?
Неограничения брой мотикони?
Различната големина на шрифтовете в едно изречение? Различния цвят? Поученията на английски, развален френски, диалектен български или лингва Вреки?
Какво?
Човек трябва да се отнася с разбиране и съчувствие към функционалната неграмотност на другарчето. Какво ще остане, ако се махнат различната големина на шрифтовете в едно изречение, различния цвят, поученията на английски, развален френски, диалектен български или лингва Вреки?!

48
Кое по-точно да прескоча, ковчежнико Ной? Отварям новите мнения в някаква тема, тя оплескана в червено! И в "екстра лардж" шрифтова. Ама много Ви молам, моля!
Жестокостта в мен не е толчава, че да й отрежа и червеното в постовете. То ще е като да отрежеш на италианец ръцете - никакъв лаф не може да произведе! Или да вземеш на някой оратор сандъчето от сапун - на какво ще се качва да глаголи, а?!

49
Сестро, не забравяй да отлееш тази вечер.
Още снощи по наше време. Мислех да го пусна тук онова нещо, щото там е рецептата за торта с моркови.

50
Може би единственото добро дело в "машинарията" на стария форум беше, че забраниха цветовете. Тук обаче са по-либерални към техническите простотии, та който желае, може да им се радва. Еле па провокаторите с обсесия!
Но пък колко лесно се вижда кое можеш да прескочиш, а?  :giggie:

51
Тъкмо ше мога да му изпроводя по теб некои от по-старите си РЕЧНИЦИ, за дан' продължава да сЪ мъчи човекот без речници ...
Дано си ги ползвала често, страниците им да са от мека хартия! Ще те благославя човекът, до последния лист!

52
Сотни тысяч подделок — торговля фальшивыми санитарными пропусками во Франции превратилась в настоящую индустрию
Като сме на вълна Франция, преди малко в местната преса излезе, че за последните 24 абсолютен рекорд, 90 ХИЛЯДИ заболели.
Може да се прочете тук

53
тва не знам верно ли е
И аз не знам, но такива са официалните сводки на местното правителство от дне. Лично нямам възможност да проверя.
Ограничението за събирания е след 26-ти декември, предполагам с едно на ум заради вероятността ако в последния момент бъде отменена утрешната Коледа, ще има граждански бунтове, плюс заседнали в неизвестното роднини, и прочие драми.

54
Под "причина за смъртта" разбираме това, което се попълва от лекар в известието за смърт. Не това, което сестрите, стринките, министершите и журналята смятат, че е причинило смъртта.

В този случай в известието за смърт, лекарите са писали рак. Затова и са опровергали сестрите, стринките, министершите и журналята, че причината за смърт е рак, а не ковид. В статистиката пише рак, в известието за смърт пише рак, какво пише канадския пик и блиц е все тая. Щото държавна статистика не се прави с четене на драсканици на журналя и постове във фейсбук.
Ето ти го в оригналната версия, с изявлението на отговорното лице, кое как се клафицирало:
Hinshaw apologizes after Alberta mistakenly reports 14-year-old's cancer death was caused by COVID-19
Как мислиш, за какво се извинява министърът?  За канадския "пик" и "блиц"?

55
Явно някакви паралелни реалности обитаваме. В моята Навални доста ще се изненада от новината, че е умрял.
И аз се изненадах - вчера още си беше жив! Поне щерка му нищо не рече да е ритнал камбаната!

56
Нали си даваш сметка, че примерът ти показва, че като причина за смъртта на това дете е пишело "рак", заради кието и болницата е реагирала, че то е умряло от рак, а не от ковид. Сестрата и министърката какво са говорили е с нулево значение-никой не е "писал", че детето е "умряло от ковид", освен може би журналистите, ма тук не говорим за това.
Нали си даваш сметка, че ако беше така, както ти го казваш, нямаше да има какво да пиша. Като причина за смъртта беше изтъкнат именно ковидът, та се наложи министърката и болницата да се извиняват.

57
А като някой с положителен тест умре от друго, примерно спукан апендицит, си влиза в статистиката точно като умрял от болести на апендикса. Абсолютно нагла простотия и отявлена фейкаджийщина е да се лъже, че в този случай умрелият ще бъде писан "умрял от ковид".
Не се заричай - в Алберта една министърка май се уволни заради подобно. Момченце на 14 почина след дълга борба с рака, а го бяха писали ковиден. Сестра му го видяла някъде като знаме на ваксиниращите, че децата също умират. Вдигна такава пушилка, че местните власти се обясняваха като първолачета.

58
Ако убиец те гръмне в сърцето, ти ще умреш заради убиеца, но няма да умреш ОТ убиеца. Ще умреш, защото жизненоважен орган е спрял да функционира. Това е пряката причина за смъртта.
Резултатът обаче ще е един и същ - аз ще съм умряла от убийство. Същото и с ковида - ако да го беше немало, бабите щяха да си ходят на прегледите, моят хирург нямаше да изглежда като да не е спал поне два месеца и превързочната ми сестра  щеше да плаче по-малко в колата си.

59
Ами ако 95% не са починали от Ковид? Тогава как е? Някой ще докаже ли категорично, че при всички тия хора непосредствената и пряка причина за смъртта е Ковид? Е?
Не мисля, че трябва да се гледа толкова опростенчески. Непосредствена и пряка причина Ковид може да доведе до късно изпълнена планова операция, която да не успее да обърне хода на иначе лечимо заболяване. Непосредствена и пряка причина е ковид, когато пациентът с хронически проблем си умира от шубе да отиде до клиниката, а в това време хроническото му заболяване се изостри до степен на невъзвратимост. С грипа тези проблеми не съществуват в такава степен.

60
Да припомня, че всеки починал, който е дал преди тва положителна проба (понякога и след смъртта), се води починал от Ковид. Е? Еее?
Дори половината да са починали от огнестрелни рани и катастрофи, пак е значително повишението, даже чисто математически погледнато.

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 84