Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Февруари 28, 2024, 12:08:02

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Muktata

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 13
1
Теми на форумците … / Re: Chemtrails
« -: Февруари 25, 2024, 22:10:20 »
Преди седмица пътувахме с рентакар в средата на провинция Буенос Айрес. Някъде около 350 км от столицата спираме за пишпауза и що да вида ! Над нас посока от юг на север лети граждански /??/ и оставя огромна високо горе мазна следа  :angryfire: Сефтето. Видях следа над Аржентина ! За съжаление мобилния интернет беше слаб и не можах да отворя Флайтрадар да видя кой е полета. От Юг няма много полети над тази зона. Баийя Бланка, Ушуая, Ривадавия, Виедма... Мисля по-скоро че беше граждански... В класиката "Оркестър без име" като стигат Златните, оставят Уазката без надзор и задигат на Катето Евро единия куфар. Идват и тя възкликва - "Значи и тука крадяли !" , та и аз така. Значи и тука поливат ! :blurry_drunk-2127:

2
По света … / Re: Франция
« -: Февруари 25, 2024, 21:05:32 »
Цитат
В този форум в момента само две емигрета* и още един (но това се дължи на обстоятелството, че  него го нема хич) си позволяват подобен език и отношение. Имате нужда от психотерапевтична помощ, господа.
Госпоице/не, дето броите звездите, понеже се изживявате нещо като морален стожер от стар соц тип, дължа ви един ретур. Ако целите да ме обидите с "емигре" , издавате само жлъчна завист. Мукта е гражданин на Република България, с няколко недвижимости и съвестен данакоплатец на Родината. Прекарвам около 10 процента от календарната си  година в България. За страна "управлявана" от Плъха, Кире, Кокорчо, Шишо... с население допуснало това чудо, давам максимума от себе си. Повече йок. Мукта е и гражданин на Френската Република - труди се за нея, получава си платата и съвестно си плаща големите данъци. Толкова. Мукта чака пенсията за да стане и аржентински резидент, ако е милостив Бог.  :133: Всички сме в неговата власт, даже и червените атеисти сте в неговите ръце. И айде моля ви да не ми държите нравоучения и морал. Нито сте ми на акъла, нито на образованието , нито на положението. Сговорчив човек съм но не следвам Христовото за бузата... Айде сега пуснете един донос да ме баннат като Бъч !  :smokin:

3
По света … / Re: Аржентина
« -: Февруари 25, 2024, 14:53:53 »
Ще си останете вечни "фенове". Левски и ЦСКА. Леви и десни. Просто нямате идея че нещата могат да бъдат и по-сложни, по-шарени, по-комплексни... Какможе да ви се обясни във форум нещо, което нито сте виждали, нито ще видите, нито познавате, нито ИСКАТЕ да познавате ? Вие си искате щампите. ТАМ ляво ли е или дясно ? И ако ви се даде отговор /плоскоземен/, който не е вашия отбор, значи е лошо ! Точка... Затова не открих тази тема за вас другарете, открих я за няколкото любопитковци, които искат да прочетат нещо автентично, да научат нещо ново, да си разширят познанията за света. И затова няма се сърдите, обече просто не ви връщам реплики-дуплики, щото няма смисъл. Хубав уикенд. :smokin:

4
По света … / Re: Франция
« -: Февруари 24, 2024, 21:03:19 »
Буратиното днеска ще да е пил пърцуца с метанол. Не вярвам да е в състояние да си купува дрога, ама знае ли се ? Толкова много тъпотии, глупости, малоумщини е насрал , че е бил собствените си рекорди. Кво ти е бе човече, какво ти е станало днес ? :giggie:

5
Теми на форумците … / Re: Chemtrails
« -: Февруари 23, 2024, 14:26:19 »
Барий - рак. Алуминий - Алцхаймер. Наночастици - колоиди, лиганди за образуване на силно-алергенни антигени. Автоимунни болести.
Във Франция има вълна от алцхаймери ! Огромно количество, едно време в института го изучавахме като рядко заболяване... Алцхаймер е свръхтежък проблем за здравето във Франция, но не му се отделя необходимото внимание.  Виж, за ГНУСНАТА ЛЪЖА " К 19 се изляха тонове мастило и безброй интернетна помия... :angryfire:

6
Теми на форумците … / Re: Chemtrails
« -: Февруари 22, 2024, 13:36:15 »
Албедото на една планета е нейната отражателна способност и тя най-грубо казано зависи от мястото й по скалата бяло/черно. Една хипотетично абсолютно черна планета би поглъщала цялата светлинна енергия на звездата си /във видимия за окото ни !!!/ спектър, и обратно - една снежно бяла планета би отразявала всичко.  Идеята на сатанюгите е като разпрашават аерозоли в атмосферата да увеличават отражението на слънчевата светлина и така да охлаждат атмосферата. Явно се "борят" за някакви малки проценти на промяна, щото иначе целия световен въздушен флот би трябвало да полива ден и нощ алуминий и барий без да спира. Както посочих по-горе "програмата" им е с 50-годишен разчет и огромен бюджет. До къде са стигнали , какви са им междинните цели, какви са им методите на контрол на програмата - можем само да спекулираме. Факт е че САЩ са окупирали всички ключови точки на планетата и имат постоянни научни/военни бази в отдалечени райони - Южен Полюс , Аляска , Диего Гарсия, Хавай , остров Асунсион в Атлантика... и още много други. Могат да наблюдават от всякъде, както и от сателити около земята. И втори факт - хуманитарният, съвсем официално американските медицински асоциации показват зависимостта - кемтрейлс/смъртност сред хората. Повече следи = повече умрели хора.   :angryfire: Така че програмата не е за човешкото "добро" , а напротив. Това е елемент от ДЕПОПУЛАЦИЯТА.

7
Теми на форумците … / Re: Chemtrails
« -: Февруари 21, 2024, 13:21:59 »
  Интересен сайт, илюстративен  https://www.researchgate.net/figure/Jet-in-the-stratosphere-spraying-chemtrails-of-aluminum-oxide-Welsbach-particles-and_fig2_336761130  Тукдават че програмата "50 годишен щит" е започнала от около 2000 година , макар вероятно да е по-рано. Финансира се от САЩ, проектът е глобален и са отпуснати 50 милиарда долара /сигурно сумата вече е надмината ?/ . Накратко САЩ финансират авиокомпаниите да поливат от въздуха с разпръсквателни устройства алуминиеви и бариеви частици/партикули/ , аерозоли които да намалят температурата. Програмата се контролира от сателити, измерващи албедото /отражателната сила/ на земята. Три графики по-нататък виждате официални данни от от Америкън харт асосиейшън как това се отразява на смъртността в САЩ - пряка корелация между намаляване на хоризонталната видимост на атмосферата / увеличаване на смъртността. https://www.researchgate.net/figure/Mortality-rates-in-humans-increased-as-function-of-the-decrease-in-horizontal-air_fig5_336761130  Изводите са очеизвадни. ОНИЯ ТАМ ни поливат с аерозоли на алуминий и барий с две цели. 1-Да охладят атмосферата и да ни стъжнят живота. 2-Да ни изтровят директно с атмосферни замърсявания.   ТЕ искат полупразна от хора планета с намалени по площи зони, където е възможен нормално живот на хора.

8
По света … / Re: Аржентина
« -: Февруари 20, 2024, 21:42:23 »
ПС - за бирата. В сравнение с Френско, Немско и особено Белгийско, архентиносите са доста назад като бирена култура. А това е важно, щото сепак не всичко се полива с вино. Основната местна бира е "Килмес" , правят я в сателитното градче на БА. Има няколко класи Килмес, по-горните /около 1,6 - 1,8 долара за кен/ стават. Не са лоши. Пълно е с "Хайнекен"-и , "Стела", наименована "Естрела" и др. подоббия на познати бири, но са  TRUCHA , амане в значението на рибата, а не менте. Да не се подлъгва човек, доста долна течностще пие. Пълно е с мексиканската "Корона", още по-зле, пикня. За англоговорящи туристи има и тъмни бири, но там съм пълен дилетант и не знам какво се случва... така че или Килмес, или нищо.

9
По света … / Re: Аржентина
« -: Февруари 20, 2024, 19:50:49 »
Много бих искал да мисля така, че са жизнеспособно общество. Но имат /други/ проблеми. Има бедност. Дават че от инфлацията 40 % от населението е станало бедно. Напълно го вярвам като гледам цените и чувам какви са им доходите. Посрещат бедността спокойно, с достойнство. Не се оплакват манифестно, но си личи че никак не им е приятно. Не е проява на добър вкус примерно да кажеш на таксиджия в БА - " А , че магистралата ви до летището е само 250 песо /около 38-39 стотинки/ , то евтино бе !" Оня гледа мрачно и вика "За вас е евтино, ама за мен, дето го минавам няколко пъти дневно е скъпо !" . Така че и това дето им е евтино наистина, по-добре да не се коментира. Съчувстваш им за скъпотията и това е... Ся, Аржентина е РАЯТ НА МРЪВКИТЕ   :133: Да говорим за хубавите неща. Дори и двойно поскъпнало месото остава по-евтино от Еуропата. Кило свинско е в обсега на 3-6 евро, зависи от коя част. Тука асортиментъте такъв широк , че още не сме ги научили всички касапски термини. Сочиш каквото ти хареса и викаш "Есо !" ... Местните повече наблягат на говеждото "карне де рес". Може и да комбинираш примерно за каймичка  /карне пикада/ и става умопомрачителна мусакичка. На голяма почит са карантийките. В "паришата" почти винаги има "риньон" - бъбречета , черевца на кръгчета ,  чоризо и морсиша /това е нещо като френския "буден ноар" - кървавица печена, ама не баш кървавица/. Най-голямото парче е винаги говеждата пържола. Може и да е с кост , като динозавърска пържола, или ребра. Невероятно крехка е правят, няма такива говежди пържоли другаде ! Върви с разни сосчета - пикантно, лютиви, кисели ...не ядат много лютиво, не са като мексиканците. Полива се с вино "Малбек"-а е като Бордо-то във френско, върви с всичко. Има и вина средна и висока класа от порядъка на няколко стотачки бутешата... Една париша по принцип е за двама човека. Но ако не сте стояли гладни една седмица и да сте напълно освирепяли от глад, никога не можеш я изяде цялата. Керемос пар йяшевар ! Носиш си в къщи в голяма хартиена торба...

10
По света … / Re: Аржентина
« -: Февруари 20, 2024, 14:56:48 »
Цитат
Прекрасно впечатление правят безкрайни полета, паркове, пространства между кварталите, междублокови площадки ... пълно с деца ! Децата тук са изцяло на улицата и ИГРАЯТ ! Ритат футбол, момиченца скачат на въже и на квадрати , много малко са децата опулени в смартфони.
Бре, тоя Милей как успя за два месеца да направи междублокови пространства, паркове..
Че и деца сколасал....
Нито ги е правил Милеи, нито предишните. Глуповата реплика. Аржентинските градове са планирани от век назад, правени са по американски тертип. Големи, огромни пространства, ниско строителство, много паркове, правоъгълна градска планировка - дори и Буенос Айрес е основно така. По-късно е добавено високо строителство... Буенос Айрес и източните зони до Атлантика са спокойни сеизмично. Затова може да се строи високо. На запад и на юг стават земетръси и градовете и селищата са само ниско строителство - къщи. Столицата има прекрасни паркове и огромни зелени пространства, особено на север към Белграно, Палермо, Реколета... Това е град който на 100 процента отговаря на името си - много свеж и очудващо чист въздух ! Вярно е че има развито метро, но трафикът е огромен и значи спазват доста строго стандартите за ауспусите... Сравнение с Мексико Сити въздухът е много по-чист. За опърдяната Хавана да не говорим... Тодор Живков ? :smokin: Не бих казал точно, но има някакви исторически пластове от тоталитарни периоди. Перонизма в края на 40 те, диктатурите от 60-те и последната от 70-80 те... Така че от нихно време имат някакви спомени за ред и дисциплина. Същото може да усетите и в Испания и спомените от Франко. Там до днес си има фенове, и не са само възрастни, които носталгират - "Беше чисто, спретнато, възпитано, децата ходиха на църква, по улиците нямаше наркомани и проститутки, престъпността беше по-малко, децата играеха навън вместо да се пулят на компютрите..." Всяко общество преминало през такива "авторитарни" периоди , пази както недобрите, така и добрите спомени. В един Мадрид дори има небостъргачи стил "Сталински барок" - като Московския университет, правено през 50-те, с подобен профил с малките прозорчета. Все едно са гледали един от друг. След диктатурите и в Испания, и тука ... се е получило едно "destape" , едно отпушване. Почнало е да избуява всичко декадентско от Горната Америка и Запада общо... Испания е попаднала в либерастката кочина ЕС и за тях измъкване няма /поне за момента/. Аржентина е далече, много далече...Тука нищо не се знае. Да - децата играят по поляни и паркове. Това е положението. И няма деца с очила.

11
По света … / Re: Аржентина
« -: Февруари 20, 2024, 13:26:54 »
Интересно колко от тая инфлация е отпреди новия президент и колко, откак е той.
Няма нищо интересно. Новият президент встъпи в длъжност на 10 ти декември значи управлява два месеца и няколко дни. Официално за 2023 обявиха към края на годината 203 % /двеста и три процента / инфлация. Можеш добре да схванеш дали е от "новия президент" или е изсрано вече едно голямо левашко ...но. Аз откак съм тук вече имат стикери с цени в магазините , през миналата година са нямали. Гледаш нещо на витрините и не знаеш колко струва, влизаш и питаш ? Ония си гледат курса и ти викат - толкоз и толкоз песо ! А сега поне знаеш кое колко е. Милеи им поиска поне 6 месеца за да има някакъв резултат от стягането на коланите... Друг един момент има тук. За разлика от Европа, една МНОГО ЗНАЧИТЕЛНА част от производството тук е за вътрешен пазар. Съответно в магазините китайската стока е малко, да не кажа че я няма ? Като почнеш храните, дреболии и кинкалерии, битова техника, черна техника , и свършиш до колите ... се прави в Аржентина. Себестойността им е по-висока и по веригата се добавя спекула. Нито производителите искат да губят, нито търговците, за крайния клиент идва здрава секира. Що е такава протекционистична политика не знам, от една страна е добре за бизнеса. От друга страна бедните го духат. Качеството на стоките е прилично, но няма лъскавотии. Например всички коли които карат , са познати в ЕС марки. Има много френски - Рено и Пежо , но с някакви местни наименования. Продават само базови версии. Няма го това накичване с екстри както в Европа, щото клиентелата не може го плати. И другите им неща са такива - гледаш ги скромни , смушкани, обаче всичко работи добре и функционира. Просто не е лъскаво... Прекрасно впечатление правят безкрайни полета, паркове, пространства между кварталите, междублокови площадки ... пълно с деца ! Децата тук са изцяло на улицата и ИГРАЯТ ! Ритат футбол, момиченца скачат на въже и на квадрати , много малко са децата опулени в смартфони. Не че няма изобщо, но не е както в Европа. Тия хора са 30 години назад във времето и това е прекрасно  :t2015: 

12
По света … / Re: Аржентина
« -: Февруари 19, 2024, 18:06:18 »
Цитат
Снимки давай, впечатления,
Снимки друг път, че сега ме мързи. Впечатления ! За последните 10-11 месеца от последния ни престой, инфлацията просто е била жестока. Към края на 2023 обявиха над 200 % годишна инфлация и това е съвсем видимо ! Значи цените на храните направо са достигнали европейските, че даженякои стоки са по-скъпи ! Най-брутално са поскъпнали техниките, примери. Един най-прост тостер излиза около 32-34 долара. Малка микровълнова печка е къде 170 долара, хубава комбинирана фурна-микроонда върви към 380 щатски долара /обръщам всичко по пазарния курс който в момента е към 1080 песо/ долар/. Значи едно влизане в хипермаркет и умерено пазарене / по български = френски тертип/ , олекваш със стотачка ! За да задържат клиентите, които са оредели доста, правят всякакви фокуси. Например в определени часове на деня, или като достигнеш някакъв праг на пазарене - дават голяма обща отстъпка. Стига до 20 % от общата сума която си похарчил. Тази сутрин си пихме кафето с един чейнчаджия /от италиански произход :nuts:/ , който ни обменя парички. Питамего - абе как оживяват аржентинците ? За 2023 сте обедняли двойно ! Той се хили и вика "Ние оживяваме, ама тия дето вземат по 100 000 песо месечно, те как оживяват не се знае" ... Та така, ако има още някой на който да не му е ясно защо избраха Милеи , и какво "наследство" оставиха леваците последните 20 години, и особено последните 1-2 години, това оставиха. Едноголямо и миризливо ..... Сега накъде ? Ел Пелука-та направи два месеца начело, много малко време за да се правят каквито и да било изводи и прогнози. Вамос а вер /ще видим/... Аз почвам да си мисля /верен на мисленето си "втори план" на нещата, конспиративното/ ,след тази реч която отпра в Давос пред Рогатите в защита на традиционния капитализъм и срещу "новото нормално" и "зеленото бъдеще", нищо добро не го чака. Давоските уроди са сложили Милеи в черния списък, да се молим да дойде Тръмп...

13
По света … / Re: Аржентина
« -: Февруари 18, 2024, 15:17:37 »
Снимки давай, впечатления, ти се не сещаш да разказваш, ние откъде да знаем какво е там, че да питаме. Като се сетиш, пиши и качвай снимки. Няма начин и небето да не си им сканирал - не се заяждам.
Много важен момент, мерси Кайле ! Следи над Аржентина НЯМА 👍 Това е важен мотив човек да прекарва колкото може повече време тук. Просто такава е географията на страната че почти няма транзитни полети над Аржентина от компании на “опасни” страни. Само северно от столицата им, докато доближават и кацат в БА , не става за системно “поливане”. На юг е съвсем чисто , никакви кемтрейлс !  Обаче не е сигурно че Аржентина е пощадена напълно от сатанистките опити за климатичен трансформинг. Чета из техни форуми че тук-там им слагат т.н.  “метео радари”. На вишки едни бели сфери, които един Господ знае какво има вътре ? Дали са само пасивни радари или мощни електромагнитни излъчватели ? Дали с тях не “управляват” локалното време ? Аржентинците също са конспиративисти, даже повече приличат на българите в това , отколкото франсетата (масовото). Аз лично при пътувания насам натам не съм виждал такива радари.

14
По света … / Re: Аржентина
« -: Февруари 18, 2024, 12:48:46 »
Привет Кайле, Аманема... Мъча се да ви кача един "ляв" видеоклип, ама не става, не знам защо... Исках да ви покажа малък протест, много симпатичен, дълбоко на юг в туристическо градче. С тъпани и музика. Стотина родители и учители с малко деца - за защита на общественото образование. Видях и няколко графита срещу Милеи, на дежурните места в Буенос Айрес... Другото е нормален живот , който си кипи навсякъде. Огромното мнозинство аржентинци изчакват, дали са кредит на доверие. Инфлация все още има, но курса на песото, държавният - доближава пазарния. В някои каса де камбио почти няма разлика... Бедните все така са си бедни. Средната класа пълни заведенията , за добра "париша" трябва да се обадиш по телефон за резервация. В столицата се мяркат рускоговорящи. Бира Гролш в Ушуая е 1700 песо , малко по-евтина от България. Месото е поскъпнало, повече - зеленчуците и плодовете. Нямам представа как им индексират заплатите. Общественият транспорт е перфектен... Друг път друго, ама питайте конкретно че така не се сещам общо ? Какво ви е интересно ?

15
По света … / Re: Аржентина
« -: Февруари 18, 2024, 02:11:04 »
Не щете. Кларо ке си...Ми духайте си тогава супата с Кирчовци, Кокорчовци , Плъхове и Гномове. Да ви е сладко. :cooking:

16
По света … / Re: Аржентина
« -: Февруари 17, 2024, 22:48:20 »
От три седмици съм си в дома в Аржентина. Ще остана до март, тук е 27 градуса , лято... Искате ли нещо по темата или все така ще си я серете с тъпизми, както си го можете ?  :smokin:

17
По света … / Re: САЩ
« -: Февруари 04, 2024, 10:58:37 »
Разбирате, че беше блъф защото СССР тогава има пренебрежимо количество атомни бомби и ракети в сравнение със САЩ. Изравняват се със САЩ едва към 1975 г.
Не е точно така. 1962 САЩ имат ядрен превес, но най-вече Съюзът отстъпва в "средствата за доставка на ЯО". Затова Никита Сергеич акцентира върху Ракетите, защото осъзнават, че не могат да се надпреварват с Америка в стратегическа авиация.Освен това НОРАД гарантира "ешелонирана" отбрана над Северна Америка и практически е невъзможно съветските Ту-шки и "Медвед"-и да достигнат континенталните щати. "Ракетната мания" на Хрущчов е правилна и практична. В рамките на 60-те СССР изравнява баланса със САЩ. Пълен баланс в зарядите е достигнат през 1972 /запиши си го/ а след това СССР дори превъзхожда в бройките. Лек ядрен превес на Русия се запазва чак до ден днешен. Ядрените триади не са огледални, но като краен резултат дават ядрен паритет.

18
По света … / Re: Аржентина
« -: Февруари 04, 2024, 00:41:05 »
Тоя скоро ще го бият
https://kritichno.bg/sviat/arzhentina-na-bunt-sreshtu-prezidenta-si/?fbclid=IwAR1bnowUbdAgFj5OCJiYteN8nvxgPZm2ZV5F6S27LuSqkaUIfDbRzbUlgNQ
Рептилът Сорос плаща щедро. "Летвата" в Аржентина е ниска, такава е направиха леваците.

20
По света … / Re: Аржентина
« -: Януари 23, 2024, 08:30:23 »
Това огромно множество в червено със сърпа и чука заслужава уважение...и ми навява мисълта. Кое е общото между комунизма и хомосексуализма ?  И двете обещават да заченат и родят нещо Ново. И двете никога не са успели, но това не пречи опитите да продължават. :surr:

21
По света … / Re: Аржентина
« -: Януари 19, 2024, 15:51:35 »
За неползващите чужди езици, за неспряващите се с текст от петдесетина реда, смислово неграмотни и прочие хорица в неравностойно интелектуално положение ... статия в "Гласове" - https://glasove.com/intervyuta/prezidentat-na-arzhentina-unizhi-svetovniya-politicheski-elit-v-davos-s-unishtozhitelna-rech   Сбито и в преразказ.  :smokin:

22
По света … / Re: Аржентина
« -: Януари 19, 2024, 08:42:10 »
Речта на Хавиер Милеи в Давос. Автоматичен превод от английски...... Днес съм тук, за да ви кажа, че западният свят е в опасност. И е в опасност, защото тези, които трябва да защитават ценностите на Запада, са кооптирани от визия за света, която неумолимо води към социализъм и оттам до бедност. За съжаление през последните десетилетия основните лидери на западния свят изоставиха модела на свободата заради различни версии на това, което наричаме колективизъм. Някои са били мотивирани от добронамерени хора, които желаят да помогнат на другите, а други са били мотивирани от желанието да принадлежат към привилегирована каста.Тук сме, за да ви кажем, че колективистичните експерименти никога не са решение на проблемите, които измъчват гражданите на света. По-скоро те са първопричината. Повярвайте ми: никой не е в по-добра позиция от нас, аржентинците, да свидетелства за тези две гледни точки.Тридесет и пет години след като възприехме модела на свободата, през 1860 г., ние станахме водеща световна сила. И когато прегърнахме колективизма през последните 100 години, видяхме как нашите граждани започнаха систематично да обедняват и паднахме до номер 140 в световен мащаб.Но преди да започнем дискусията, за нас първо би било важно да разгледаме данните, които демонстрират защо капитализмът на свободното предприемачество е не само единствената възможна система за премахване на световната бедност, но и че това е единствената морално желана система за постигане на това .Ако погледнем историята на икономическия прогрес, можем да видим как между нулевата година и приблизително 1800 г. световният БВП на глава от населението практически остава постоянен през целия референтен период.Ако погледнете графика на еволюцията на икономическия растеж през цялата история на човечеството, ще видите графика на хокеен стик, експоненциална функция, която остава постоянна за 90% от времето и която се задейства експоненциално, започвайки от 19 век. Единственото изключение от тази история на стагнация беше в края на 15 век, с откриването на американския континент, но с това изключение, през целия период между нулевата година и 1800 г. глобалният БВП на глава от населението стагнира. Сега, не само че капитализмът доведе до експлозия в богатството от момента, в който беше възприет като икономическа система, но също така, ако погледнете данните, това, което ще видите, е, че растежът продължаваше да се ускорява през целия период. И през целия период между нулевата година и 1800 г. темпът на растеж на БВП на глава от населението остава стабилен на около 0,02% годишно. Така че почти няма растеж. Започвайки през 19 век с индустриалната революция, общият годишен темп на растеж е 0,66%. И при тази скорост, за да удвоите БВП на глава от населението, ще ви трябват около 107 години. Сега, ако погледнете периода между 1900 г. и 1950 г., темпът на растеж се ускори до 1,66% годишно. Така че вече не ви трябват 107 години, за да удвоите БВП на глава от населението – а 66. И ако вземете периода между 1950 г. и 2000 г., ще видите, че темпът на растеж е 2,1%, което би означавало, че само за 33 години можем да удвоим световния БВП на глава от населението. Тази тенденция далеч не спира, остава жива и днес. Ако вземем периода между 2000 и 2023 г., темпът на растеж отново се ускори до 3% годишно, което означава, че можем да удвоим световния БВП на глава от населението само за 23 години. Въпреки това, когато погледнете БВП на глава от населението от 1800 г. до днес, това, което ще видите е, че след индустриалната революция глобалният БВП на глава от населението се е умножил над 15 пъти, което означава бум в растежа, който вдига 90% от световното население да излезе от бедността.
Трябва да помним, че до 1800 г. около 95% от населението на света живее в крайна бедност. И тази цифра спадна до 5% до 2020 г., преди пандемията. Изводът е очевиден. Далеч от това да е причината за нашите проблеми, капитализмът на свободната търговия като икономическа система е единственият инструмент, с който разполагаме, за да сложим край на глада, бедността и крайната бедност на нашата планета. Емпиричните доказателства са неоспорими. Следователно, тъй като няма съмнение, че капитализмът на свободното предприемачество е по-добър от гледна точка на производителността, лявата доктрина атакува капитализма, твърдейки, че имал проблеми с морала, казвайки – това е, което твърдят недоброжелателите – че е несправедлив. Казват, че капитализмът е зло, защото е индивидуалистичен и че колективизмът е добър, защото е алтруистичен. Разбира се, алтруистичен с чуждите пари. Затова те се застъпват за социална справедливост. Но тази концепция, която в развития свят стана модерна напоследък, в моята страна е константа в политическия дискурс от над 80 години. Проблемът е, че социалната справедливост не е справедлива и не допринася за общото благосъстояние. Точно обратното, това е вътрешно несправедлива идея, защото е насилие. Несправедливо е, защото държавата се финансира от данъци и данъците се събират принудително. Или някой от нас може да каже, че доброволно плаща данъци? Това означава, че държавата е финансиране чрез принуда и че колкото по-висока е данъчната тежест, толкова по-висока е принудата и толкова по-ниска е свободата. Тези, които насърчават социалната справедливост, започват с идеята, че цялата икономика е пай, който може да бъде споделен по различен начин. Но този пай не е даденост. Това е богатство, което се генерира в това, което Израел Кирзнер, например, нарича процес на откриване на пазара. Ако стоките или услугите, предлагани от даден бизнес, не са желани, бизнесът ще се провали, освен ако не се адаптира към това, което пазарът изисква. Те ще се справят добре и ще произвеждат повече, ако направят качествен продукт на атрактивна цена. Така че пазарът е процес на откриване, в който капиталистите ще намерят правилния път, докато се движат напред. Но ако държавата наказва капиталистите, когато са успешни и пречи на процеса на откриване, те ще унищожат стимулите си и последствието е, че ще произвеждат по-малко. Баницата ще бъде по-малка, а това ще навреди на обществото като цяло. Колективизмът, като възпрепятства тези процеси на откриване и възпрепятства присвояването на открития, в крайна сметка връзва ръцете на предприемачите и им пречи да предлагат по-добри стоки и услуги на по-добра цена. И така, как така академичните среди, международните организации, икономическите теоретици и политиците демонизират икономическа система, която не само е измъкнала 90% от населението на света от крайната бедност, но е продължила да прави това все по-бързо и по-бързо? Благодарение на капитализма на свободната търговия светът изживява най-добрия си момент. Никога в цялото човечество или в историята на човечеството не е имало време на повече просперитет от днес. Това важи за всички. Днешният свят има повече свобода, богат е, по-мирен и проспериращ. Това е особено вярно за държави, които имат повече икономическа свобода и зачитат правата на собственост на хората. Държавите, които имат повече свобода, са 12 пъти по-богати от тези, които са репресирани. Най-ниският процент в свободните страни е по-добре от 90% от населението в репресираните страни. Бедността е 25 пъти по-ниска, а крайната бедност е 50 пъти по-ниска. А гражданите на свободните страни живеят 25% по-дълго от гражданите на репресираните страни. Сега какво имаме предвид, когато говорим за либертарианство? И позволете ми да цитирам думите на най-големия авторитет по въпросите на свободата в Аржентина, професор Алберто Бенегас Линч младши, който казва, че либертарианството е неограничено уважение към житейския проект на другите, основано на принципа на неагресия, в защита на правото на живот, свобода и собственост. Неговите основни институции са частна собственост, пазари, свободни от държавна намеса, свободна конкуренция и разделението на труда и социалното сътрудничество, в което успехът се постига само чрез обслужване на другите със стоки с по-добро качество или на по-добра цена. С други думи, капиталистическите успешни бизнесмени са социални благодетели, които, далеч от това да присвояват богатството на другите, допринасят за общото благосъстояние. В крайна сметка успешният предприемач е герой. И това е моделът, който защитаваме за Аржентина на бъдещето. Модел, основан на основния принцип на либертарианството. Защитата на живота, свободата и собствеността. Сега, ако свободното предприемачество, капитализмът и икономическата свобода са се доказали като изключителни инструменти за премахване на бедността в света и сега сме в най-доброто време в историята на човечеството, струва си да се запитаме защо казвам, че Западът е в опасност. И казвам това точно защото в страни, които трябва да защитават ценностите на свободния пазар, частната собственост и другите институции на либертарианството, сектори от политическото и икономическо естество се  подкопават основите на либертарианството, отваряйки вратите към социализма и потенциално ни обрича на бедност, мизерия и стагнация. Никога не трябва да се забравя, че социализмът винаги и навсякъде е обедняващ феномен, който се е провалил във всички страни, където е бил изпробван. Това беше икономически, социален, културен провал и също така уби над 100 милиона човешки същества. Основният проблем на Запада днес не е просто, че трябва да се справим с онези, които, дори след падането на Берлинската стена и огромните емпирични доказателства, продължават да се застъпват за обедняващия социализъм. Но има и наши собствени лидери, мислители и академици, които разчитат на погрешна теоретична рамка, за да подкопаят основите на системата, която ни е дала най-голямото разширяване на богатството и просперитета в нашата история. Теоретичната рамка, към която се позовавам, е тази на неокласическата икономическа теория, която проектира набор от инструменти, които, неволно или без да искат, в крайна сметка обслужват намесата на държавата, социализма и социалната деградация. Проблемът с неокласиците е, че моделът, в който са се влюбили, не картографира реалността, така че те отдават грешките си на предполагаеми пазарни провали, вместо да преразглеждат предпоставките на модела.Под предлог на предполагаем пазарен провал, въвеждат се регулации. Тези регулации създават изкривявания в ценовата система, предотвратяват икономическите изчисления и следователно предотвратяват спестяванията, инвестициите и растежа. Този проблем се крие главно във факта, че дори предполагаемите либертариански икономисти не разбират какво е пазарът, защото ако разбираха, бързо щеше да се види, че е невъзможно да има пазарни провали. Пазарът не е просто графика, описваща крива на търсене и предлагане. Пазарът е механизъм за социално сътрудничество, където доброволно разменяте права на собственост. Следователно, въз основа на това определение, говоренето за пазарен провал е оксиморон. Няма пазарни провали. Ако транзакциите са доброволни, единственият контекст, в който може да има пазарен провал, е ако има принуда и единственият, който може да принуди като цяло, е държавата, която държи монопола върху насилието.
Следователно, ако някой смята, че има пазарен провал, предлагам да провери дали има намеса на държавата. И ако установят, че това не е така, бих предложил да проверят отново, защото очевидно има грешка. Пазарни провали не съществуват. Пример за така наречените пазарни провали, описани от неокласиците, е концентрираната структура на икономиката. От 1800 г. нататък, когато населението се умножава 8 или 9 пъти, БВП на глава от населението нараства с над 15 пъти, така че има нарастваща възвръщаемост, която води до крайна бедност от 95% до 5%. Въпреки това, наличието на нарастваща възвръщаемост включва концентрирани структури, това, което бихме нарекли монопол. Как тогава нещо, което е генерирало толкова много благополучие за неокласическата теория, е пазарен провал? Неокласическите икономисти мислят извън кутията. Когато моделът се провали, не трябва да се ядосвате на реалността, а по-скоро на модел и да го промените. Дилемата, пред която е изправен неокласическият модел, е, че те казват, че желаят да усъвършенстват функцията на пазара, като атакуват това, което смятат за провал. Но по този начин те не само отварят вратите към социализма, но и противоречат на икономическия растеж. Например, регулирането на монополите, унищожаването на техните печалби и унищожаването на нарастващата възвръщаемост автоматично би унищожило икономическия растеж. Въпреки това, изправен пред теоретичната демонстрация, че държавната намеса е вредна – и емпиричните доказателства, че тя се е провалила, не би могло да бъде друго – решението, предложено от колективистите, не е по-голяма свобода, а по-скоро по-голяма регулация, която създава низходяща спирала от регулации, докато всички сме по-бедни и животът ни зависи от един бюрократ, който седи в луксозен офис. Предвид ужасния провал на колективистичните модели и безспорния напредък в свободния свят, социалистите бяха принудени да променят своя дневен ред: те изоставиха класовата борба, основана на икономическата система, и я замениха с други предполагаеми социални конфликти, които са също толкова вредни за живот и икономически растеж. Първата от тези нови битки беше нелепата и неестествена битка между мъж и жена. Либертарианството вече предвижда равенство на половете. Крайъгълният камък на нашата вяра е, че всички хора са създадени равни и че всички имаме едни и същи неотменими права, дадени от Създателя, включително живот, свобода и собственост. Всичко, до което доведе дневният ред на радикалния феминизъм, е по-голяма държавна намеса за възпрепятстване на икономическия процес, давайки работни места на бюрократи, които не са допринесли с нищо за обществото. Примери са министерства на жените или международни организации, посветени на насърчаването на тази програма. Друг конфликт, представен от социалистите, е този на хората срещу природата, твърдейки, че ние, човешките същества, увреждаме една планета, която трябва да бъде защитена на всяка цена, дори стигайки до застъпване за механизми за контрол на популацията или дневния ред на абортите. За съжаление, тези вредни идеи са се наложили в нашето общество. Неомарксистите успяха да кооптират здравия разум на западния свят и това те постигнаха чрез присвояване на медиите, културата, университетите, а също и международните организации. Последният случай е най-сериозният, вероятно защото това са институции, които имат огромно влияние върху политическите и икономическите решения на своите страни членки.

За щастие има все повече и повече от нас, които се осмеляват да изразят гласа си, защото виждаме, че ако не се борим истински и решително срещу тези идеи, единствената възможна съдба е да имаме нарастващи нива на държавно регулиране, социализъм, бедност и по-малко свобода и следователно по-лош стандарт на живот. Западът, за съжаление, вече тръгна по този път. Знам, че за мнозина може да звучи смешно да се предполага, че Западът се е обърнал към социализма, но е смешно само ако се ограничите само до традиционната икономическа дефиниция на социализма, която казва, че това е икономическа система, при която държавата притежава средствата за производство. Това определение според мен трябва да се актуализира в светлината на настоящите обстоятелства. Днес не е необходимо държавите да контролират пряко средствата за производство, за да контролират всеки аспект от живота на хората. С инструменти като печатане на пари, дълг, субсидии, контролиране на лихвения процент, контрол на цените и регулации за коригиране на така наречените пазарни провали, те могат да контролират живота и съдбите на милиони хора. Ето как стигаме до момента, в който, използвайки различни имена или маски, голяма част от общоприетите идеологии в повечето западни страни са колективистични варианти, независимо дали се провъзгласяват за открито комунистически, фашистки, социалистически, социалдемократически, националсоциалистически , християндемократи, неокейнсианци, прогресисти, популисти, националисти или глобалисти. В крайна сметка няма големи разлики. Всички казват, че държавата трябва да управлява всички аспекти от живота на хората. Всички те защитават модел, противоположен на този, довел човечеството до най-грандиозния прогрес в неговата история. Дойдохме тук днес, за да поканим западния свят да се върне по пътя към просперитета. Икономическата свобода, ограниченото управление и неограниченото уважение към частната собственост са основни елементи за икономическия растеж. Обедняването, породено от колективизма, не е фантазия, нито е неизбежна съдба. Това е реалност, която аржентинците знаем много добре. Преживели сме това. Преминахме през това, защото, както казах по-рано, откакто решихме да изоставим модела на свобода, който ни беше направил богати, бяхме въвлечени в низходяща спирала – спирала, по която ставаме все по-бедни и по-бедни с всеки изминал ден ден. Това е нещо, което преживяхме и сме тук, за да ви предупредим какво може да се случи, ако страните от западния свят, забогатели чрез модела на свободата, останат на този път на робство. Случаят с Аржентина е емпирична демонстрация, че без значение колко богати сте, колко природни ресурси имате, колко квалифицирано е населението ви, колко образовано или колко кюлчета злато имате в централната банка – ако се приемат мерки, които възпрепятстват свободното функциониране на пазарите, конкуренцията, ценовите системи, търговията и собствеността върху частната собственост, единствената възможна съдба е бедността. Ето защо, в заключение, бих искал да оставя съобщение за всички бизнесмени тук и тези, които не са тук лично, но следят от цял свят. Не се плашете от политическата каста или от паразити, които живеят от държавата. Не се предавайте на политическа класа, която иска само да остане на власт и да запази своите привилегии. Вие сте социални благодетели. Вие сте герои. Вие сте създателите на най-необикновения период на просперитет, който някога сме виждали.

Нека никой не ви казва, че вашата амбиция е неморална. Ако правите пари, това е, защото предлагате по-добър продукт на по-добра цена, като по този начин допринасяте за общото благосъстояние. Не се предавайте на напредъка на държавата. Държавата не е решението. Самата държава е проблемът. Вие сте истинските герои на тази история и бъдете сигурни, че от днес Аржентина е ваш верен и безусловен съюзник.

Благодаря много и да живее свободата !
..............  https://www.youtube.com/watch?v=8DYQQf1KjYo

23
По света … / Re: Франция
« -: Януари 08, 2024, 23:45:56 »
Цитат
ама половината от съществуващите не работят, щото имат нужда от ремонт, а ремонта го правели американците, пък те нам си какво. Това знам.
Кайле, не се излагай така да пееш в хора на диванните глупаци. Поговорваш малко, можеш и да четеш...

24
По света … / Re: Аржентина
« -: Декември 15, 2023, 20:29:24 »
Аржентина са я разкоствали , разкостват я сега  и ще я разкостват в бъдеще без някой да я мисли.
Днес "гъза на географията" е мястото от което дращите. Не ме карай да ти го доказвам. Трагедията ви не е толкова материална, а ментална. Тази злоба и завист, ако я впрегнехте в електрическа енергия, България щеше да свети като свръхнова звезда...ама нъц. И да,ще ви отрежат и паметниците. Ще ви изпратят и децата в Украйна. Заради менталната дегенерация, злобата, завистта и галопиращата простотия в която живеете... Темата е за Аржентина. Но вас това не ви интересува. Едни и същи 2-3-ма влизат тук само за физиологическите си облекчения. Така че нека плуват... Стендбай.

25
По света … / Re: Аржентина
« -: Декември 15, 2023, 18:50:27 »
Това сенилно графоманстване и злъчеотделяне, ако го бяхте посветили на опазване на ПСА в един протест, щяхте да го опазите... А не да има 100 човека. Ама де да знае човек ? Може да сте на страната на кретенчетата - племенника на Петър Младенов и Кирето, с баща му Петко от ДС. :blurry_drunk-2127:

26
По света … / Re: Аржентина
« -: Декември 15, 2023, 10:21:26 »
БРИКС е последна грижа за аржентинците. Вие разглеждате всичко през Московско-Пекинската си центрична система. Първо БРИКС въобще не е "алтернатива на Г 7" както си въобразявате , да не говорим за халюционациите че е силов блок против Запада. Това просто е един клуб в който има две зали. Едната е за старите членове на Клуба, а другата за новите членове. Собствениците и на двете зали са едни и същи, Клубът е общ. За разлика от вас, които живеете в имагинерен свят на илюзии, аржентинците преживях няколко години на тежък финасов бардак. 148 % годишна инфлация. За да си го представиш, януари си спестил от пенсия 1000 лева. Декември същата година покупателната сила на тези хиляда лева е станала колкото 300 лева. България е виждала само един път такава инфлация, и то за кратък период от няколко месеца зимата на 96/97.  За аржентинците този трик - Държавата да им обира парите, са го гледали множество пъти. Е сега вече им писна и наритаха "киршнеризма" - ляво-популистките крадльовци които управляват последните 20 години. Баста... И понеже съм разговарял доста пъти с въпроса "А кое ви преля чашата ?" Отговорът няколко пъти беше - поведението на Властта по време на "конфинимиенто" - локдауните преди 3 години около лъжата К 19. Докато обикновените аржентинци бяха затворени по домовете си, дребни търговци, предприемачи, свободни професии - ИЗНЕМОГВАХ , стояха половин година без едно песо доход ! Фалираха и обедняха... В същото време арогантните нагли управляващи ЛЕВАЦИ демонстрираха привилегии ! Не спазваха собствените си ограничения ! Децата на екс-президента - ЛГБТ , демонстрираха безнаказаност и организираха гей-паради ! В Аржентина акостираха кораби с натоварени педерасти, лесбийки, трансове и т.н. от целия свят да правят карнавали ! Правеха "пир по време на чума"... Никой народ с достойнство не би приел такава подигравка безнаказано. Аржентинците показа достойнство и наритаха либерастко-левашката Власт, която имаха досега. Какво ще постигне тръмписта Милеи за мандата си, не зная. Дано да успее поне в част от добрите си намерения. Казаното от мен е дотолкова, доколкото да се опитате да разберете че случващото се по света НЕ МИНАВА ВИНАГИ през вашата Московско-центрична система на мислене. Има огромни зони в света , където хората се интересуват от реалните си проблеми, а не от БРИКС. Аржентинците им е през кохоните членството в БРИКС , ако беше толкова важно - кандидатите им за управление щяха да го поставят в центъра на предизборните си кампании. Ама не е важно и не го поставят. Впрочем Милеи два-три пъти спомена че не е принципно против БРИКС и членство в БРИКС , просто това не е първата му грижа като лидер на Аржентина .

27
По света … / Re: Аржентина
« -: Декември 15, 2023, 08:58:41 »
Докато си търкаляте любимите тъпизми за "Милеи го приха в юдаизма" и руски болтовни за страни, които руснаците разбират колкото прасе разбира кладенчова вода, малко от реалния свят. Кратък обзор на новия аржентински кабинет https://elpais.com/argentina/2023-12-10/el-gabinete-de-milei-reducido-heterodoxo-veterano-y-con-mas-hombres-que-mujeres.html  Няколко щриха. Милеи съкращава свръхраздутата администрация - от 20 министерства , стават 8. Изчезва например култовото министерство на "Жените и разнообразието" /демек на педеругите и 32-та пола/ и други паразитни министерства също. Милеи заложи на предимно - ВЪЗРАСТНИ министри над 60 г. Нормална сексуалност. Католици. Някои с по пет деца, като например министъра на вътрешните. Хора с опит в частния сектор. Икономиката е в ръцете на 58-годишния Luis Toto Caputo - финансист, банков ръководител, специалист по борси и ръководил Джи Пи Морган и Дойче Банк за Аржентина. Сигурността е в ръцете на единствената жена министър Патрисия Бушрич. Тя самата беше кандидат за президент на първия тур, на втория даде подкрепата си за Милеи. Бушрич на млади години е била перонистка. Има репутация на "твърда ръка" и се заканва на "мошенниците, наркотрафикантите" както и на създаващите обществени безредици /незаконни протести/.  Цялостният дух на новия аржентински кабинет е издържан в събраност, консерватизъм, силно десни и дясноцентристки идеи. МАГА но, вместо Америка, да се чете "Аржентина". Това е Тръмп в аржентински вариант... Първи действия. Милеи освободи песото и го девалвира до реалната му стойност. Аржентинците вече могат да обръщат доларите си официално по истинския курс, а не трикратно занижения. Милеи премахва един куп ограничения в доларовия оборот за бизнеса. Само за две седмици има вълна от инвестиции КЪМ Аржентина. Стартът е даден, ще гледаме продължението.

28
Вчера внезапно от "сърдечен арест" си отиде евродепутатката Мишел Риваси (Michèle RIVASI 1953), френски евродепутат от групата на Зелените - Европейски свободен алианс. Тя беше известна с борбата си против фармамафията и вакс-терора на Пфайзер над здравните служители. Завчера за пореден път е поставила въпроса за милиардите , които е забърсал Пфайзер по линия на ЕС с "ваксините" , а вчера внезапно е починала. Ето едно от интервютата й, в което спокойно и аргументирано заявяваше че Европейските Правителства нарушават брутално самите Евродирективи със задължителните "ваксинации", и така се поставят извън Закона https://twitter.com/i/status/1729846447821009073 . Изобличаваше политиката на страх и терор, която водеха правителствата под диктовката на Фармамафията. Изобличаваше опитите да се събират лични здравни данни от европейските граждани. Една смела и честна жена, на която затвориха без време устата , RIP ... Впрочем интересни са и коментарите под туита в Х за смъртта й. Вероятно са използвали срещу нея техниката RCD (Resonance Cardiaque a Distance). Това е авангардна технология за убийство от разстояние на набелязана цел, срещу човека се насочва много мощен сноп от електромагнитна енергия , мегаватова мощност, и с честота на вълните 150-200 херца, които интерферират със сърдечната честота на човек /нормално 60-90 удара в минута/ , могат мигновенно да изведат човек от ритъм. Имитират едно тежко ритъмно нарушение от което човек може да умре за минути без никакви външни признаци на въздействие. Все едно е загинал от собствен сърдечен проблем ! Няма данни в мрежата за тази технология, сигурен белег че я ИМА и вече е използвана и срещу други неудобни личности.  :angryfire:

29
По света … / Re: Зануляване втора част
« -: Ноември 29, 2023, 21:25:13 »
Цитат
Социален лизинг за нова кола - Франция и Италия дават път на електромобилите
Те "път" дават. Ама никой не ще да върви по него  :nuts:  Почти не виждам някакво увеличаване на "мерд де пиль" /говната с батерии/. Който клъвне, който захапе, да си го тегли после. Тази история е същата като със жижите - битият е бит и прочие. Гответе се вече за следващата шашма, защото Numerus stultorum infinitus est  :t0153:

30
По света … / Re: Франция
« -: Ноември 29, 2023, 21:07:03 »
Цитат
французите пушат, ядат мазно, пият, и пак живеят повече от американците, не е честно
Нещата са индивидуално. Зависят от качеството на продукта. Въпреки че не пуша от 15 години , запалвал съм Боро тука и требе да знаете че няма нищо общо с ментаците в БГ. Старият вкус от едно време. Същото с йеденето и пийенето, това е обсъждано на дълго и на широко. Уинстън Ч. небидейки француз и дори презирайки французите за некои неща, е живял доста по френски. Много калитетни пури и по едно кило файн уиски дневно, и повече по някога... Доживява над 90 лета.  :smokin:Мазното ? Тук се казва - "Тout est bon dans le cochon" , ние сме "братя" с френските селяни в преклонението си пред прасето и 100%-вато му утилизация, вкл. до пачата и луканките. Маа се мазно, но е ВКУСНО и КАЧЕСТВЕНО. Има много артизана - частници които ти продават "от извора". Французът е много враждебен към всякаква вражеска интервенция в кулинарната си култура, ГМО, буболечки и така нататък. Не че няма да се търсят "прозорчета" , но официално сваляне на гарда е немислимо. За долната част от бедната класа си има "Ноз" , там може да си купят и 20 годишно замразено от Нова Зеландия, но това не е масата от народа. Така че мазното тука вреди по-малко от колкото в БГ. Няма сравнение. За пиенето съм писал многократно. Пие се значително, като цяло има култура на пиене. Няма люскане по руски. Алкохолът е безупречен, не съм експерт по твърдия /аз съм сезонен винар зимъска, бираджия лятос/ , но никога не сме имали проблем с качеството на алкохола...Как тогава да не живеят дълго французите , като ядат и пият добре ? :0005: Основният проблем тука, особено от 2020 насам не е яденето , пиенето и пушенето. Проблемът е СТРЕСА, породен от външния фактор и попадащ на едни по-фражилни като манталитет хора, но това е друга тема...Там за "коронавируса". :pissed-891: ...и да, забравих , канабисът разбира се е забранен. Което не пречи къде половината младите да го пушат  :smokin:

31
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Ноември 29, 2023, 15:39:12 »
Тенденциите на образованието в Русия – по-лошо, по-скъпо, все по-изолиращо.
Хехехе! Това е за темата с вицовете, не ли? 
Щото западналото, пардон западното, образование е едно напреднало, научно и модерно, та половината не могат да четат, друтите и едва смятат, а всички заедно са с пълни шестици по небинарни, чайлдфри джендър-инклузивци нАуки и антирасистко емигрантолюбие. Литература, математика, химия и биология - некой друг път.
Днешното масово руско образование е катастрофа с библейски мащаби. Бълва вълни от абсолютни галфони. Младите руснаци са невероятно невежи и в същото време нагли в незнанието си. Достатъчно е де влизате в руски форуми, телеграм канали, ютуб коментари - за да придобиете представа. Примерно колко невежи са в историята, дори в собствената си история. Какви чудовищни глупости ръсят, примерно против България и общата ни история. Как повтарят като папагали опорки спуснати, очевидно от властта, които целят намразване И с българите /не че им останаха много братски народи с които да не са ги намразили/. Прочетете ли някой по-читав, компетентен и човешки коментар в нета, почти винаги е СЪВЕТСКИ човек. Поколението 50+ , не чакайте нищо от образователна система, където коли и беси сатанистът Герман Греф. Под благосклонния поглед на Височайшите... :angryfire:

32
По света … / Re: Франция
« -: Ноември 29, 2023, 15:31:00 »
Във Франция пушат като луди. Пуши се масово. В болниците излизат на двора, събират се на големи тумби и пушат. Има тераси по етажите където самите болни пушат. Ако им забраниш излизат със системите до двора или отвън на болницата, с едната ръка влачат стойката на системата , с другата жадно опъват ! Имам пациенти които пушат кутия на ден, има по две кутии. Имам пациенти, не са толкова редки - по 60-80 цигари на ден ! В тежките случаи най-често не купуват купешки, а правят турове до Белгия и Люксембург, където е по-евтино. Купават тутун и пушат "рулан", навиват си сами... Аз  като едновремешен пушач , отдавна спрял, съм толерантен към пушачите. Все пак умерено убеждавам да не пушат че е вредно, и най-вече СТРУВА ПАРИ.  :nuts: Това последното работи повече. Имам няколко пациента които отказаха цигарите от моя агитация, + патчове. Но като цяло няма как да стане с тия нео-комунистически пропаганди.Французите не обичат такъв тип забрани,изчакват ти гърба и запалват. Колкото повече пресират пушачите, толкова повече ще нараства канабиса, тук е истинска епидемия сред младите.

33
По света … / Re: Аржентина
« -: Ноември 29, 2023, 13:38:41 »
Очевидно имаме още един последовател на Бъчонкин, който ту влиза, ту излиза от форума.

"Muktata  -: Ноември 21, 2022, 11:46:59
Драги съфорумци, след пет месеца присъствие в сий форум, установих че войнстващата простащина тук не ми е приятна. Участвах заради няколко форумци, чиито мнения ми се струваха интелигентни, интересни, макар и не винаги да сме на едно мнение..."
 ---

Така прочувствено Muktata лиши форумът от близо половин година от ценните си информационни мнения, но лятото стопли леда и отново пъкна. Нямам нужната квалификация да определя такова поведение, но подозирам, че е някаква лека форма на психопатология. Здравка да определи типа, тя е по кратките определения.
---
Що се отнася до новия аржентински президент и неговата „успешна“ визита в САЩ, където Белият дом отвори врати за Хавиер Милей, да проведе „отлична среща“, само ще отбележа обидно ниското треторазрядно присъствие от американска страна - нямаше Президент, нито шеф на ДД!
 
Резултатът е ясен и повече не ми се коментира.
Бъди, ще ти отговоря персонално. Приеми го като следи от някакво уважение, най-малкото към напредващата ти неумолимо възраст. Приемам поста ти като разбира се спам. Но по-скоро като подканяне да се махам. Знете че не ми е никакъв проблем. Тук имам две МОИ ТЕМИ - за Следите и за Аржентина. Чувствам известно задължение да ги поддържам със смислени тематични постове, да не се засират. Както винаги се получава във всеки бг форум, сий тоже. Ти си човек с връзки, вие се знаете там партийната ядка - призовавам те, след като темата не ви харесва по идеологически причини, да ме натопиш пред стопаните на форума, да ми изтрият темите, мненията, да ми наложат бан до края на Вселената. Повервай ми, дреме ми на кохоните .  :nuts:Сега конкретно по мойте теми. Забелязвам от доста време, че твоя интелектуален принос по тях става все по-оскъден и се свежда до хапливи заяждания или високопарно-авторитетни нищоказвания. Приносът ти е като присъствие на телевизор "Електрон" на щанда на Кореком,ако добре ме разбираш. Трябва малко ъпдейт на знанията. А там където не е човек компетентен - по-добре да не взема отношение. Ето например тази тема - нито някой тук познава Аржентина , нито е живял, нито има приятели , недвижимости... изобщо кръгли нули. Но това не пречи на бг многознайковци да са винаги отгоре, да плуват ... така да се каже , като по-леки материи по водата. Що ти трябва примерно на тебе да пишеш за Аржентина , или там преди за вирусите и ваксините ? Ами ти не разбираш нищо уважаеми, не пиши бе, не взимай отношение, никой не те кара ! Аз да съм тръгнал да пиша по теми за чипове , електронни елементи, програмиране ..? Ми не пиша , не съм специалист. А ти (и др.уважаеми от ядката) - по всеки един въпрос - марксистко-ленинската мерудия. Чудите се защо форума не ставал като Скай форума едно време, нямало нови форумци ? Как ще стане с тая "войнстваща простотия" ( да се цитирам, правилно съм забелязъл предния път). Не сте си подавали носа по света (нямам предвид тебе Бъди, Австрия е една красива и спокойна локация, макар лично да не бих я предпочел пред други места за живеене) , не говорите езици, освен руски, неколцина тука английски А2, немски. Толкоз. Цитати за всичко давате от руски източници, моля ? Ти му даваш местни или други испаноезични, той ти вика какво написали Русвесна ...Загубата на себепреценка кога трябва да се спреш, за да не станеш смешен, дълбоко липсва на другарите. Айде хубав ден, че отделих цели 15 минути да ти отгварям. Бъди здрав , искрено ти го желая. И другите многознаещи другаре, и вий бъдете здрави ! :smokin:

34
По света … / Re: Аржентина
« -: Ноември 29, 2023, 09:51:51 »
Така се започва политиката. Отиваш в гнездото на демоните и излагаш позициите си - ние сме против социалистическите режими като Куба, Венецуела, Никарагуа. Ние сме за Израел във войната с Хамас. Ние ще изчакаме за БРИКС и залагаме на панамериканските връзки. Толкова ! По тези въпроси сме с Вашингтон... После - ние сме против "Уйдормата с Климата" и имаме дълбоки различия с вас ! Ние сме против "Правата на човека" ... да се чете кансел култура, приоритет за гейове, лесбийки, травестити и т.н. Няма да бутаме като вас паметници на Колумб или Сид Кампеадор ! Не желаем да слушаме вашата Кристалина и СБ, нищо ново не можем да си кажем... Милеи пристига в САЩ с помощниците си и сестра си, много сериозна жена, политик, която е темел на неговата партия и му организира победната кампания ! ...И сега четете отново първите отзиви на официалните американски лица ! "Въпреки различията ние ще работим с новия президент на Аржентина!"  Няма бойкоти, няма санкции, няма заклеймяване. Когато имаш собствено мнение, и зад него стои мнозинството на нацията ти, дори американците се съобразяват с тебе, въпреки слабостите ти като икономика. Сравненията са за вас.

35
По света … / Re: Аржентина
« -: Ноември 29, 2023, 09:35:48 »
Да прекъсна малко глупотевините по темата. Текущо развитие с избора на Милеи. Милеи е посетил САЩ. Не се е срещнал с Байдън. Срещи е имал с Джейк Съливан и завеждащия въпросите за Латинска Америка в ДД. Не се е срещнал се с Кристалина Георгиева в качеството й на шеф на СБ. :nuts: Въпреки дълбоките различия със сегашната администрация в Белия дом , особено по теми като Климата и Правата на малцинствата, и откритата подкрепа за Тръмп ,Милеи определя срещата като успешна...  https://www.elmundo.es/internacional/2023/11/28/656647f1fdddff01178b4574.html  Давам и машинен превод ---- Ако през последните дни в Буенос Айрес се наблюдаваха щедри дози прагматизъм от страна на бъдещото правителство, този вторник дойде ред на Вашингтон: Белият дом отвори врати за Хавиер Милей, новоизбрания президент на Аржентина, оставяйки настрана основните различия да се съсредоточи върху общите неща.

„Беше отлична среща. Ние сме много доволни и много щастливи от това, което се случи на срещата“, каза Милей, след като напусна имението на Пенсилвания Авеню. „Говорихме за аржентинската ситуация и предизвикателствата, които имаме в това правителство и каква е нашата позиция на международно ниво“, добави той.

Много лошото положение на аржентинската икономика беше разгледано на срещата: „Ние точно повдигнахме всички тези въпроси. Говорихме за икономическото и социалното положение на Аржентина в този момент и също така говорихме за това каква ще бъде новата международна рамка на „Аржентина сред нациите, които уважават свободата“. Четете, нулева толерантност към режими като тези в Куба, Венецуела и Никарагуа, въпрос, който има голямо значение за администрацията на Джо Байдън.

Това беше най-важната среща за деня. Байдън не беше в Белия дом, посещавайки друг щат, но бъдещият аржентински президент беше приет от двама от мъжете, които влияят най-много на външната политика: ръководителят на Съвета за национална сигурност Джейк Съливан и човекът, отговарящ за Латинска Америка през тази организация, Хуан Себастиан Гонсалес.

Освен държавния секретар, Антъни Блинкен, Съливан и Гонзалес са хората, които Байдън слуша, когато взема решения в Латинска Америка. През последните години и двамата, но особено Гонзалес, бяха установили много променливи отношения със Серхио Маса, победеният перонистки кандидат на последните избори. Като се има предвид новата панорама в Аржентина, предизвикателството да се разбереш с Милей, който открито показва възхищението си от Доналд Тръмп.

Разликите са огромни в икономиката и изменението на климата, две от маниите на правителството на Байдън, заедно с укрепването на демократичните институции и човешките права, които не са непременно приоритетите на новоизбрания президент на Аржентина. Но Белият дом положи усилия с други лидери в миналото и ще го направи с Милей, за да преодолее различията и да намери „области с общи приоритети“.

„Искаме да продължим да търсим начини за сътрудничество с Аржентина“, каза директорът по комуникациите на Съвета за национална сигурност Джон Кърби в понеделник в пресцентъра на Белия дом. „Очакваме с нетърпение да чуем идеите на новоизбрания президент и накъде той иска да стигне със своите политики и да се уверим, че поддържаме комуникационния канал отворен.“

Освен новоизбрания президент, на срещата в Белия дом присъстваха Луис Капуто, неговият предполагаем министър на икономиката, и Николас Посе, назначен от него ръководител на кабинета на министрите. Милей също беше придружен от сестра си Карина, неговия съветник Сантяго Капуто и предполагаемия следващ посланик в Съединените щати Херардо Вертейн.

Милей изненада, че не присъства на срещите, планирани за този вторник с Министерството на финансите и Международния валутен фонд (МВФ). Той изпрати Луис Капуто и Посе, двама от най-доверените му хора. Новоизбраният президент даде да се разбере, че няма какво повече да говори след едночасовата видеоконференция, която проведе миналата седмица с управляващия директор на организацията, българката Кристалина Георгиева.

Притесненията относно отсъствието на Милей трябва да са били минимални в МВФ: за първи път в исторически бурните отношения между организацията и Аржентина, наемател на Casa Rosada обявява, че неговата икономическа програма и съкращенията ще бъдат по-сурови от това, което той очакваше. те питат от Вашингтон.

„Няма пари“, повтаря през последните дни Милей. „Размерът на кризата, която ще имаме, ще бъде Омиров“, добавя ултралибералът.

Милей, който ще се върне в Буенос Айрес тази сряда, изненада в понеделник със срещата си с бившия президент Бил Клинтън и бившия сенатор Кристофър Дод, двама "чернокраки" на Демократическата партия, които новият президент на Аржентина винаги е смятал за "социалистическа" и обратно за доброто управление на икономиката. Дод, с десетилетия опит във външната политика, е специалният пратеник на Байдън за Латинска Америка.

Срещата с Клинтън, президент между 1993 и 2001 г., носи белега на Вертейн, влиятелен бизнесмен с пряка връзка с бившия президент на САЩ, когото той покани на вечеря с Маса преди две години по време на перонистко турне в Съединените щати.


36
Цитат
Склонен съм да вярвам че няма нови патогени.
То няма и стар такъв.

37
По света … / Re: Аржентина
« -: Ноември 24, 2023, 23:32:08 »
Партийно събрание на чукчи. Ми четете бе, всичко ви дадох на готово и смляно. Ама не , словесният ексхибиционизъм и графоманщината преди всичко. Жалко че си дадох труд да ви отварям очите с тема за нещо дето нито го знаете, нито ще го видите...  :i_sheepish: :t1205: :i_sheepish: :t1205: :i_sheepish: :t1205:

38
По света … / Re: Аржентина
« -: Ноември 21, 2023, 16:32:51 »
Обичана жертва на Банкеро-Сатанинският интернационал. Преди време се бе откачила от яката му дългова кука, сега  - не знам как е.

Много яко е закачена, дължи и на МВФ двайсет и няколко милиарда, САЩ така ни работят, първо ти назначават някой да харчи заеми, после те подкокоросват да го смениш тоя с някакъв "спасител" - пазарник, тип "постна пица" и после пак от начало на въртележката, до като не остане ни народ, ни държава, вземат ти всичко и пак имаш да даваш!
Двадесет и няколко милиарда дълг съотнесено към 700 млрд. БВП не е кой знае какво. Аржентина е двадесет и втората икономика в света, и дори с досегашното си управление има над 5 % годишен ръст на икономиката. И дори по БВП /глава от население е малко над БГ... Така че не дълговете им са проблема , а крадливото управление с катастрофалната финансова политика и хиперинфлацията. Ако Милеи увладее инфлацията и стимулира бизнеса, имат всички условия да бъдат "тигър" ! Ресурсна независимост ( вкл.енергийна) - умно и образовано население, изключително бяло ! Манталитет на мигрантска страна, където всеки е дошъл да бачка, за да успее... Минуси ? Недостатъчно работна ръка. Занемарени през годините сектори - транспорт, инвестиции в агросектора. Бедност у 40% от хората и слоеве "изключено население".

39
По света … / Re: Аржентина
« -: Ноември 21, 2023, 15:26:12 »
Цитат
PS - В предвид европейското бъдеще и даже отгоре, ако имаш дребни стотинки в ресурсите си, бих последвал на твое място  емоцията си и бих си подсигурил покрив с хубава градина в някое малко, много отдалечено селище зад ширта на Пампата, някъде в предполията на Андите - надмопрска височина над 300, 400м. - по на север.
Si, exacto . Ya esta.  :smokin:

40
По света … / Re: Аржентина
« -: Ноември 21, 2023, 13:22:32 »
Броец, нали не мислиш че съм открил тема за Аржентина случайно ? Ако го мислиш, доста си се объркал.Всичките ти реплики са глупави и нямат връзка с реалността там. Превеждал съм ви от "извора"... Впрочем реакциите на Ню-Йоркската борса от победата на Милеи са показателни - скок на аржентинските акции до 42 % нагоре !  https://www.infobae.com/economia/2023/11/20/saltan-las-acciones-de-empresas-argentinas-en-nueva-york-antes-de-la-apertura-del-mercado/

Този телешки възтор е интересен. Какво още правиш във Франция ? Чемодан, авион и... Архентина. Там ще разцъфнеш .
Концентрирай се, деде, върху какво ще пазариш днес и датата на пенсията. Не се отвличай с куфари, авиони , Аржентини или други екзотики, не са твоята тема :i_sheepish:

41
По света … / Re: Аржентина
« -: Ноември 21, 2023, 13:17:41 »
На младо прасе и на нов началник не се радвай, че не се знае какви ще излязат.
Такъв ентусиазъм за такава откачалка от толкова улегнал човек не съм очаквал.
За прасето съгласен. Иначе къде виждаш пък чак "толкова ентусиазъм" ? Милеи ми е забавен. Милеи е неформал, който връща вярата на обикновените хора във възможностите на истинската политическа промяна с избори. Нещо от което в БГ ви ампутираха... Иначе виж поста ми от : Октомври 23, 2023, 21:21:26 . Вчера ви изброих много от точките в програмата му. Личното ми мнение за тях е разнопосочно . Някои като закриване на либерастките структури "устойчиво развитие" , "жени и пол",  отхвърляне на климатичния фашизъм , премахване на двата курса на песото... намирам за отлични. Други точки като закриване на министерства на култура, спорт, образование ... за мен са спорни. Трети неща - закриване на МЗ , премахване на социални помощи в една страна с 40 % под прага на бедността (аналогията ??) , узаконяване на търговията с органи - намирам за лоши идеи !  Подкрепата на Израел безусловно не ми харесва. Не съм сигурен и доколко разрешаването на оръжията за самозащита ще подобри сигурността, или ще породи нови проблеми ? ... Изобщо - няма черно или бяло в Милеи ! Аржентинците направиха остър завой в политиката си и за мен основната причина е провала на досегашните във финасовата политика. Хиперинфлацията и несигурността. Накъде ще тръгне тази прекрасна страна, ще се види. (Аз ще го виждам и занапред често от първа ръка  :smokin:  )

42
По света … / Re: Аржентина
« -: Ноември 21, 2023, 07:53:05 »
Броец, нали не мислиш че съм открил тема за Аржентина случайно ? Ако го мислиш, доста си се объркал.Всичките ти реплики са глупави и нямат връзка с реалността там. Превеждал съм ви от "извора"... Впрочем реакциите на Ню-Йоркската борса от победата на Милеи са показателни - скок на аржентинските акции до 42 % нагоре !  https://www.infobae.com/economia/2023/11/20/saltan-las-acciones-de-empresas-argentinas-en-nueva-york-antes-de-la-apertura-del-mercado/

43
По света … / Re: Аржентина
« -: Ноември 20, 2023, 22:54:47 »
Здравеопазване. Милеи няма да позволи приватизиране на здравеопазването. Милеи е за забрана на абортите, защитник правото на живот след зачатието! Образование. Образованието става НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Който иска да учи, който иска да не учи. Основна роля за образованието е на Семейството. Реформа но не и масова приватизация. Чекове за родители и ученици за образователни цели, вместо средствата да отиват в администрацията. Всичко това изисква конституционни промени. Освен това тези реформи трябва да бъдат приети не само на федерално ниво , но и на ниво провинции. Насърчаване на училища и институти да се състезават за привличане на ученици. За оръжията - разрешителен режим но с ограничения. Няма да се допуска масово носене на огнестрелни оръжия, използване само за защита /американския модел/...

44
По света … / Re: Аржентина
« -: Ноември 20, 2023, 22:42:30 »
в Америка Латина имат нагледен пример какво става със "социализми"-те и не искат социализъм.

Аржентински Жорж Ганчев.  :)))
Добре. Това вече е нещо по-добро като сравнение.  :well_done-1299: Жорж Ганчев , само че успешен до степен на Президент.

45
По света … / Re: Аржентина
« -: Ноември 20, 2023, 22:40:26 »
Първите действия на Милеи - драстично намаляне на броя на министерствата. От 18 ги прави на 8 ! Закрива следните досегашни министерства : Туризъм и спорт , Култура , Устойчиво развитие и околна среда / :0014: /, Жени и пол  / :0014: / , Обществени дейности , Наука и технологии , Труд и социално осигуряване, Транспорт , Образование , Здравеопазване и социално развитие ! Брутална брадва ! Закрива също националния институт срещу дискриминацията, ксенофобията и расизма ! / :0014::nuts: Милеи готви голямо намаление на данъците  / :0014: / в някои  сектори до 90 % от текущите данъци. Милеи казва че тези данъци имат минимално отношение към БВП и много ниска събираемост. Милеи готви свободна обмяна на валути. Някои пенсии ще бъдат намалени. В международната политика Милеи е за все по-тесни връзки със САЩ и Израел /хе хе , все едно слушаме Тръмп !/. За войната в Газа Милеи е на страната на Израел и против ХАМАС. Милеи не само не иска да къса дипотношения с Израел /като Боливия например/ но даже иска да открие посолство в Ерусалим. Ели Коен , министър на външните работи на Израел е побързал да поздрави Милеи за победата му и тази му позиция и го е поканил да посети Израел. Милеи иска засилване на връзките с Бразилия и Китай.  Новият президент иска да изчисти "киршнеризма" - 20 годишното управление на левите партии в Аржентина и разточителство на пари. Иска реформа в съдебната система, засилване на индивидуалните свободи. Спиране на прикриването на корупцията, деполитизация. Образование - реформи, премахване на досегашни програми за изучаване, повече свободно избираеми от ученици и родители програми. Това е доста добре, защото до момента има много либерастки и "новонормални" неща които се преподават задължително на учениците. Сигурност - Милеи отчита голямо влошаване на сигурността в Аржентина. Новият принцип ще бъде - който върши закононарушения - ПЛАЩА ! Борба с незаконното окупиране на земи /проблем там/ . Преследване на наркотрафикантите при едновременно либерализиране на дрогата...

46
По света … / Re: Аржентина
« -: Ноември 20, 2023, 22:10:30 »
"Инжинеринг" , минджинеринг  :t9409: Как пък не се научихте да се изразявате нормално ! Явно в страната на ОЛИГОФРЕНА КИРЧО ТЪПОТО /екс мин пред/ всички прехващат от управленския олигофренски сленг... Как не може да се изразите простичко и ясно ? Милеи е човекът на Доналд Тръмп ! Милеи е аржентинският Болсонаро ! Милеи е Льо Пен, Орбан, Алтернатива за Германия ... или каквото си искате ! А те - пляс , "инжинеринг" ---бамааму ! Колко дълбокомъдрено и научно, колко Андрей Райчевски направо ! Ами това е. Приемате шута по левите ви фантазии и схващате , в Америка Латина имат нагледен пример какво става със "социализми"-те и не искат социализъм. Искат Тръмп и точка  :smokin:

47
Теми на форумците … / Re: Chemtrails
« -: Ноември 20, 2023, 20:59:29 »
Цитат
не съм те забравил, но сега нямам никакво време да ровя и сортирам, тези дни ще съм готов.
Справяме се и сами, вуала -   :smokin:

48
По света … / Re: Аржентина
« -: Ноември 20, 2023, 19:06:04 »
 Реакциите в Америка - Първите поздравления за победата на Ел Пелука са разбира се от ДОНАЛД ТРЪМП  !!! :t2015: Радостни и братски поздравления от десноцентристките управления - Парагвай, Урогвай, Еквадор ... Сдържани и формални поздравления /няма и как/ от Лула да Силва , и левакът президент на Чили - Борич /обещава все пак да "работи заедно с Милеи"/ ... Резервирани реакции от Колумбия и особено от Салвадор ! Странно - Салвадор е във финансов статус подобен на това което иска Милеи, официалната валута им е американския долар. Що тогава му е крив аржентинеца ?... Не съм прочел до момента поздрави от Мадуро или от Куба  :nuts:

49
По света … / Re: Аржентина
« -: Ноември 20, 2023, 18:54:13 »

50
По света … / Re: Аржентина
« -: Ноември 20, 2023, 13:15:05 »
Цитат
вече няма да има реална връзка между Материалното (парично-стоковата система) и Символите
Скептичен съм, че в близко бъдеще рогатите ще премахнат парите и че ще има само цифрови пари. Поне в Адженда 2030 не го виждам как ще стане. Могъщи сили ще бъдат против, пък ако "натиснат" по-грубо, както през 2020-2021 с К19 може да последва такъв откат, че свят да им се завие... И успоредна Депопулация в такива библейски размери, каквито ни плашеха до скоро, май няма да има. Посмекчиха целите, Били говори за една "редукция" на двукраките до 5 милиарда броя. Скромен и хуманист. При пет милиарда (ако изобщо им стане играта) контрол над тази маса без класически пари няма как да стане. Просто е невъзможно. Термоядерка им решава проблема , но там други фактори, езотерични, стоят над копчето и няма да разрешат. Планетата ни е хубав резерват, резерватите си имат собственици и пазачи.

51
По света … / Re: Аржентина
« -: Ноември 20, 2023, 13:02:21 »
Доларовата империя няма да катастрофира, а ще се маргинализира. Доларът просто ще бъде една от валутите , на един от регионите. Точно както ви го предсказа преди време ВВП. Няма по-нормално от това Аржентина да си бъде в "американския регион". Ако на юг от рио Гранде си създадат обща латиноамериканска единица, толкова по-добре. Но за сега това не е на дневен ред, така че валутния борд на аржентинците минава през американския долар. И Милеи съвсем рационално иска да го узакони, на место да се вихри черна борса, да обират населението , а чейнчаджиите да трупат сланина... Що се отнася до лакмуса - "Което е лошо за САЩ е добро за света и обратно" , бих искал да беше толкова просто разделението и всяка сутрин да ставаме с - "А Картаген трябва да бъде разрушен !" И вечер да лягаме с това. Ама не е толкова просто... ЗЛОТО днес е дифузно. То не е позиционирано само в една страна , само в една държава, колкото и да ни се иска да е така , за да си улесним възприятията за света. ЗЛИ - сатанистки сили, агенти на Дълбоката Глобална Държава има почти навсякъде, не само в САЩ. За съжаление и в Русия ... И парадоксално, ако разчитаме на някаква политическа промяна, която да обърне зловещата тенденция на НСР , то именно от САЩ може да дойде промяната към - не казвам по-добро. Но към по-малкото зло. И това е връщането към статуса до 2020 г. и  Тръмп. 2024 ще е ключова. Аржентина е един оптимистичен продром, все пак е в далечния ъгъл на "задния двор" на Империята.

52
По света … / Re: Аржентина
« -: Ноември 20, 2023, 10:07:40 »
Каква е вашата експертиза по Аржентина, че така убедено пишете глупости ?

53
По света … / Re: Аржентина
« -: Ноември 20, 2023, 10:00:01 »
Цитат
Този е човек на американските демократи, по-лош ще е от предишния.
Пълна глупост. Милеи е тръмпист, човек на фамилията Болсонаро - баща и син. Близък съратник с партия ВОКС в Испания. Аржентина не е поканена за ПЪЛНОПРАВЕН член на БРИКС. Изобщо, втората "вълна" на разширение на организацията ще добави "втора ръка" членки, дори името на групата няма да се променя. Гледането към БРИКС с преклонение , упование и затаен дъх е една сериозна наивност. БРИКС е 100 % глобалистко създание, привидна алтернатива на Г 7.  БРИКС и Г7 са двете страни на една монета. За Аржентина е много по-важно кооперирането в МЕРКОСУР и другите трансамерикански инициативи. В момента там администрацията работи да облекчава всякакви "трамите" около американските страни, от Европа административни предимства ползват единствено испанците...Милеи се води от прогресистите за "конспиративист" ! Обявен е за "крайно десен" , подобно на Тръмп. Един от най-големите му грехове днес е , че е абсолютен противник на зеленизма ! Присмива са на "климатичната заплаха" , призовава за нормално икономическо развитие и олекотен бизнес , а не за държавни дотации на "бизнеси" с перки и соларки ! Милеи не е ковидист и ваксинатор и казва, че хората трябва сами да си решават да се бодат или не... Тръмп 2 .

54
По света … / Re: Аржентина
« -: Ноември 20, 2023, 07:32:10 »
Аржентина избра Хавиер Милеи :t0301: Аржентинският Доналд Тръмп разби съперника си от статуквото Серхио Маса с 55/44 % ! Три милиона гласа разлика ! ... Реплика , актуалният "гъз на географията" в момента се превръща Европа. А нейният гъз на географията е една страна, няма да й казвам името... :smokin:  Браво на аржентинците ! ... Първите анализи показват че на втория тур всички са се обединили около Милеи ! За него са гласували и поддръжниците на кандидати от първия тур, най-вече от Патрисия Бушрич. Самата кандидатура за президент на актуалният министър на икономиката Маса, при условие че управляваната от него икономика има трицифрена инфлация, си беше една подигравка с аржентинците. И те я отхвърлиха с мощен наказателен вот в полза на Милеи.

55
Теми на форумците … / Re: Chemtrails
« -: Ноември 19, 2023, 15:04:36 »
Седмицата беше облачно , но за ден два проблясна и слънце. Разбира се небето беше нарашено със следи

На снимка 1,2 съм хванал едновременно самолети които поливат, и нормално летящи - оставят къси инверсионни следи. Снимка 3 от днес, неделя. В неделя "поливачните служби" почиват, явно профсъюзите им ги следят да не работят извънредно. Самолетите си фъркат без грам следа.  :smokin:

56
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Ноември 11, 2023, 13:55:46 »
Тия пари /900 000 $/ дето ги отпуска Бай Брадър за "превъзпитание" на българите, да се пазели от руската пропаганда, явно вече действат. Констатирах че интернет цензурата в БГ е доста по-сериозна от западната. Например. Следя т.н. СВО умерено, предимно от неутрални източници/Саня , макар той да си е почти про-руски/. Пускам малко украински агитатори /Арестович, Олег Жданов/и руски блогъри. От време на време Россия 24. Тук където съм, си влизам през платформата "смотримру"  и пускам чат-пат руските новини или гледам "Бесогон"-а на Михалков. Така с "вода" от всички изворчета горе долу човек може да си състави обективно мнение. И какво установих ? Смотримру си се отваря без проблем при мен и си върви като стрела /колкото ти е скоростта на интернета/ . В БГ - греда ! Сайтът е блокиран и не се отваря !  :t1203:

57
Теми на форумците … / Re: Chemtrails
« -: Ноември 11, 2023, 13:43:22 »
Средно от около 40 г. увеличението на населението поне от страните в ЕС е около 2 млн./год., като това според статистиката е не от имиграция, а от естествен прираст - раждания/умирания.
Дори да приемем всичките умирания от всички видове рак в ЕС годишно, че се дължат на "поливане", то те са около 1.3 млн. души.
Мисълта ми е, че т.н. "сатанисти" или квито са там, ич няма да насмогнат с намаляване на населението - което било и основната им цел според т.н. кемтрейлсъджии.
Без да се приема, че насърчавам "сатанистите", бих искал да изкажа съболезнования на кемтрейлсъджиите, че не им се отваря парашута с тези доводи. Да си измислят други.
Да се ъпдейтват де, иначе излиза, че чаршафът който съм пейстнал е точен.
 :bigok:
Ама ти си наистина по-зле отколкото съм си мислил. Баси малоумния сленг "не им се отваря парашута"  :metal: Ти наистина ли си мислиш, че се радвам за това което показвам в темата, и за данните които изнасям ? И че държа НА ВСЯКА ЦЕНА да предскажа максималната вреда която нанасят ? Ако е така имаш болен мозък. Лекувай се, макар че за мизантропия лек няма.

58
Костадинов приключи. С поведението си между двата кръга на изборите за София е политически труп. Имаше вълнА, той можеше да я оседлае и да сърфира победно. Вместо това си потопи главата под вода, вълната отмина, а сега и да маха с ръце, и да върти сърфа - се тая. Не казвам "жалко" , щото очевадно такава е била замислена коцевата поява на политическия пейзаж. Пореден изпускател на пара, пореден профуквател на време.

59
Теми на форумците … / Re: Chemtrails
« -: Ноември 11, 2023, 08:41:21 »
Не уцелват определени хора, а всички хора. Когато развиеш онкологичното заболяване може и да се досетиш. А може и не. Тогава пак може да пуснеш тоя тъпашки чаршаф, ако ти е до него разбира се.

60
Пътувам тия дни по магистрала тук, спирам на бензиностанция с кафе , те винаги продават нещо на хартия - вестници, карти , сувенири, книжки и списания... гледам ! На централно място на книжките изложена детска книжка "Моята малка тетрадка с цели - Нулев отпечатък на семейството" -  :angryfire: Ужас. От малки да свикват ! Не мисля че някой тука ще купи тази книжка за подарък на детето си. Ама де да знам...

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 13