Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Ноември 26, 2022, 14:25:15

Автор Тема: Икономически новини  (Прочетена 70478 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Maximus II

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 6819
 • Fuck the EU
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #240 -: Януари 26, 2020, 21:51:33 »
Имаме класически случай на революционна ситуация:

Невъзможност на управляващата класа да запази в неизменен вид своето господство, т.е. това е ситуация, при която управляващата класа не може, а потиснатите класи не искат, да живеят постарому;

Рязко изостряне на всички обичайни нужди и бедствия на угнетените (потиснатите) класи;

Значително повишаване активността на масите и тяхната готовност за самостоятелно революционно творчество.
Вие си ги избрахте!

Неактивен AnonimusBG

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7073
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #241 -: Януари 26, 2020, 21:54:39 »
Разнообразяване на данъка.
Енергията е в основата на всичко, оскъпяваш я с данъци, акцизите само я оскъпяват по две, сега и въглеродните емисии още по две. После плачем,че не сме конкурентно способни и трябва да увеличим "инвестициите"разбира се чрез кредит.

Аз така си го обяснявам.
Трябва по-евтината енергия да се докара до цената на зелената за да има някакъв смисъл от Зеления пакт.
Какво да ги правим братята от ЕС?
Ако искат да си вкарат автогол си е тяхно право.
Лошото е че и на нас ни бият дузпи по този начин.
И нямаме вратар, който да ги спасява.

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7098
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #242 -: Януари 26, 2020, 22:06:53 »
я малко икономика и аз да вкарам, макар че това за медицината и медикаментите си е обширно, може не тема, а раздел да му се посвети. д-р илко семерджиев, фейсбук, препечатано от гласове:
Quote (selected)
За да е ясна голямата манипулация с частните разходи за здравеопазването давам числата за 2019 г., които говорят сами по себе си:

- 8.3% от БВП общо (публични и частни) са разходите за здравеопазване или 9.843 млрд.лв., което представлява по 1 425 лв. на човек за годината;

От тях:
- 4.4% от БВП са публичните разходи за здравеопазване – 5.256 млрд.лв. или по 760 лв. на човек;
- 3.9% от БВП са частните разходи за здравеопазване – 4.587 млрд.лв. или по 665 лв. на човек.

Видно е, че с публични средства за 2019 г. се покриват само 53.4% от здравните нужди, а с частни средства т.е. с доплащания – останалите 46.6% (данните са на Евростат и са публикувани в доклада на ЕС за здравеопазване през януари 2020 г.).


Разпределението на тези частни 46.6% или 4.587 млрд.лв. от общите разходи е следното:
- За извънболнична помощ – 229 млн.лв.;
- За болнична помощ – 188 млн.лв.;
- За дентална помощ – 73 млн.лв.;
- Други – 142 млн.лв.;
- За лекарства - 3.955 млрд.лв.

Голямата измама е, че фарма-секторът успява успешно да се скрие зад медицинската и денталната помощ, а населението безпомощно повтаря, че много се доплаща за здравеопазване. Доплаща се, да, но предимно за лекарства и по-горе цитираните числа показват реалния размер и апетита на фарма-играчите. През 2017 г. бръкнах в гнездото на осите и бях набеден от директора на ИАЛ, че упражнявам натиск – три години по-късно съм оправдан на три инстанции, но никой не си дава труда да си спомни, че атаката се инициира от шефката на специализираната институция за контрол над лекарствения сектор (ИАЛ), а се реализираше от прокуратурата и медиите.
http://glasove.com/categories/skandalyt/news/golyamata-izmama-s-doplashtaneto-naj-mnogo-davame-za-lekarstva-a-ne-za-zdraveopazvane

ето го въпросния доклад: https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/2019_companion_en.pdf

графиката е на стр.33. данните са към 2017, но делът на лекарствата е наистина впечатляващ.

Неактивен Maximus II

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 6819
 • Fuck the EU
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #243 -: Януари 26, 2020, 22:13:34 »
Но нали точно г-н д-р Илко Семерджиев, беше архитекта на тази така наречена здравна реформа?!
Вие си ги избрахте!

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5074
  • Профил
Ерата на AI засилва дигиталното разделение
« Отговор #244 -: Януари 29, 2020, 23:14:58 »

Quote (selected)
Изкуственият интелект променя начина, по който организациите възприемат, използват и се конкурират за таланти, сочи Глобалният индекс за конкурентоспособност на талантите (GTCI) за 2020 г., разработен от Adecco Group, бизнес университета INSEAD и Google. Ерата на AI засилва дигиталното разделение, даващо на страните с високи доходи още по-голямо предимство в надпреварата за таланти.
https://technews.bg/article-122368.html
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 19293
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #245 -: Януари 29, 2020, 23:20:50 »
Преведено на нашенски:

"Пари при пари отиват, но не многото при малкото, а малкото при многото."
Атанас Буров

Няма нищо общо с ИИ и преди него, и след него все едно и също

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7098
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #246 -: Януари 29, 2020, 23:44:34 »
стига с тез таланти, бе. по таз логика аз съм суперталант.

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 19293
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #247 -: Февруари 02, 2020, 09:39:19 »
Quote (selected)
Дебилите - основната движеща сила на съвременния капитализъм
https://glasove.com/categories/komentari/news/debilite-osnovniyat-resurs-na-syvremenniya-kapitalizym

Quote (selected)
Глобалният капитализъм си поставя много по-амбициозна задача от манипулация на съзнанието. Манипулацията на съзнанието все пак е точково мошеничество, единично подхлъзване. А днес става дума за глобално формиране на идеалния потребител, напълно лишен от рационално съзнание и научни знания за света...Капитализмът не може да съществува без експанзия. На глобалният бизнес са нужни нови и нови пазари. И тези пазари бяха намерени. Но не през морета и океани, (където вече всичко е опоскано), а в душите на хората. Капитализмът вече започна не да удовлетворява, а да създава все нови и нови потребности. И триумфално да ги удовлетворява. Така например, операторите на мобилни мрежи създадоха потребността непрекъснато да се говори по телефона, фармацевтичните корпорации – потребността постоянно да се гълтат хапчета, производителите на облекло – потребността да си сменяме дрехите ако не всеки ден, то задължително всеки сезон... Как изглежда идеалният потребител? Това е абсолютно невеж, жизнерадостен глупак, живеещ с елементарни емоции и жажда за новото. Хайде, да не го наричаме точно глупак, а по-деликатно - шестгодишно дете. Но ако на трийсет имаш психиката на шестгодишен – ти все едно си глупак, както и да деликатничим. Той има загладена, необезобразена от излишни мисли физиономия, обръсната с „Жилет“, белозъба усмивка, обработена със съответната паста за зъби. Той е бодър, позитивен, динамичен и винаги готов. Да потребява. Какво именно? Каквото му кажат – това. Нали затова е идеален потребител. Няма да тръгне да мрънка: „Ама за какво ми е нов айфон, при положение, че още не съм усвоил стария? Въобще не ми трябва“. Не, на него всичко трябва да му трябва. В момента, в който му дадат нова играчка, той трябва незабавно да захвърли старата. Трябва също постоянно да си хапва, изпитвайки „райско удоволствие“, като едновременно с това се бори с излишното тегло. И при това да не забелязва идиотизма на своето поведение. Длъжен е постоянно да бърбори по телефона, в изстъпление от икономичния тарифен план. Длъжен е (това се отнася по-скоро за жените) непрекъснато да брани своите близки от микроби, което въобще не се налага и даже е вредно. И главно, той трябва да вярва – да вярва на всичко, което му кажат, без да търси и да иска доказателства.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5074
  • Профил
Колко добри инвестиционни мениджъри са кравите?
« Отговор #248 -: Февруари 02, 2020, 23:08:04 »
Quote (selected)
Инвестирането е трудно. Всъщност толкова трудно, че дори висококвалифицирани специалисти, посветили живота си на овладяване на пазарите, често се провалят. Необичаен експеримент в Норвегия, изправящ професионалисти срещу добитък, показва колко трудно наистина може да бъде подбирането на акции, пише Робин Уигълсуърт за Financial Times.
През 2016 г. норвежката държавна телевизия NRK пусна програма, предлагаща инвестиционно състезание, включващо двама борсови брокери, астролог, двама блогъри и малко стадо крави. Всеки екип получи 10 000 норвежки крони (1 122 долара), за да инвестира в акции, търгувани на борсата в Осло, в продължение на три месеца.
Крава на име Гълрос и нейните колеги портфолио мениджъри са отведени до разчертана поляна, където във всяка клетка има отметка за всеки от 25-те членове на норвежкия индекс OBX. Кравите са избирали своите акции, като се облекчават на тревата.
Техният енергийно ориентиран портфейл включва Aker Solutions, държавната Statoil (сега Equinor), Fred Olsen Energy и - може би за диверсификация - Schibsted, една от най-големите медийни групи на Скандинавия. Aker беше водещият избор, съдейки по мащаба на "убедеността" на кравите, но организаторите дават равни тегла на акциите.
Междувременно двамата брокери са уверени, че ще се справят добре, че "колкото повече знаете, толкова по-добре ще се представите." Те избират компанията за сьомга Marine Harvest (сега Mowi), най-голямата банка на Норвегия DNB и круизния оператор Royal Caribbean.
Астрологът също е оптимистично настроен. Тъй като това е годината на козата по китайския календар - която символизира семейството, приятелството и сплотеността , той избра DNB, Norwegian Air Shuttle и Orka, конгломерат, най-известен с това, че прави неофициалното национално ястие на Норвегия, замразената пица „Grandiosa“.
Блогърите изглеждат объркани и признават, че не разпознават никоя от компаниите, които съставят индекса. Акциите, които привличат вниманието им, бяха Marine Harvest и Royal Caribbean, най-вече защото инфлуенсърите харесват слънчевите ваканции.
В норвежкия експеримент професионалистите не спечелиха много доверие. Те успяха да победят индекса на OBX за периода, като спечелиха 7,28% в сравнение с 5-процентната възвръщаемост на бенчмарка. Това е по-добре от астролога, но с нищожна преднина пред Cowpat Capital (екипа на кравите – бел. прев.), който постига печалба от 7,26%. Победители са блогърите с над 10 на сто.

https://www.investor.bg/analizi/91/a/kolko-dobri-investicionni-menidjyri-sa-kravite-297101
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5074
  • Профил
Пред Tesla остана само Toyota
« Отговор #249 -: Февруари 03, 2020, 19:11:23 »
Кофти новина за тесломразците, пазарната капитализация на компанията достигна 117 милиарда долара.
https://technews.bg/article-122475.html
Напълно логично е. Когато германците използваха двуметрови сървари, тесларите вече разработваха FSD Chipа.
Германците не са това, което бяха.
 :m1731:
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 19293
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #250 -: Февруари 03, 2020, 19:17:43 »
Нулевите и отрицателните лихви надуват борсата, а и ти сам вчера наблегна на факта, че кравите са много успешни инвеститори. После отделно кожата, месото и кокалите.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5074
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #251 -: Февруари 03, 2020, 19:26:47 »
Нулевите и отрицателните лихви надуват борсата, а и ти сам вчера наблегна на факта, че кравите са много успешни инвеститори. После отделно кожата, месото и кокалите.
Така е, но при Тесла намазват всички около нея.
Най вече Panasonic.
Panasonic, която доставя батерийни клетки за електрическите автомобили на Tesla, регистрира печалба от 100,4 млрд. йени (915,22 млн. долара) за периода октомври-декември спрямо 97,6 млрд. йени година по-рано. За сравнение средната прогноза на осем икономисти, анкетирани от Refinitiv, бе за 67,36 млрд. йени.
https://www.investor.bg/novini/261/a/syvmestniiat-biznes-s-tesla-dade-tlasyk-na-operativnata-pechalba-na-panasonic-297916/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 6764
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #252 -: Февруари 03, 2020, 19:52:48 »
Цитат на: Engels
при Тесла намазват всички около нея

По някое време ще открият, че им са намазани и ските.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5074
  • Профил
Януари – горчив месец за продавачите на късо на Tesla
« Отговор #253 -: Февруари 04, 2020, 18:09:29 »
През месеца те са загубили рекордна сума – около 5,8 млрд. долара по данни на S3 Partners.
 :bigok:
Quote (selected)
Инвеститорите, които заложиха срещу повишаването на цената на акциите на пионера на електромобилите Tesla, претърпяха рекордни загуби през януари. Т. Нар. продавачи на късо са загубили 5,8 милиарда долара, цитира Financial Times данни на финансовия анализатор S3 Partners.
Причината за големите загуби е силното увеличение на акцията на Tesla. Само през януари книжата поскъпнаха с над 55 процента. Последният скок на цената беше особено значителен: в края на по-миналата седмица Tesla обяви, че е на печалба и през четвъртото тримесечие.

https://www.investor.bg/novini/444/a/ianuari--gorchiv-mesec-za-prodavachite-na-kyso-na-tesla-297972/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5074
  • Профил
Акциите на Tesla достигнаха рекордните 900 долара
« Отговор #254 -: Февруари 04, 2020, 21:22:28 »
Quote (selected)
Акциите на Tesla Inc поскъпнаха с 15% във вторник и достигнаха нивото от 900 долара за акция в началото на борсовата сесия в Ню Йорк. Така зашеметяващото рали, което удвои пазарната стойност на компанията от началото на годината продължава, информира Ройтерс.   
Последното повишение стана факт, след като от Panasonic Corp заявиха, че съвместното им предприятие с Tesla за производство на батерии за електрически автомобили за първи път е излязло на печалба.
Акциите на Panasonic поскъпнаха с 10%, докато тези на азиатските доставчици на Tesla за Южна Корея LG Chem Ltd и китайската CATL също отчетоха повишения в стойностите си.
„Инвеститорите вече започват да вярват, че Tesla може да прави електрически превозни средства за масовия пазар, а производителите на батерии и доставчиците могат да печелят пари от тях“, казва анализаторът Чо Хюн-рюл от Samsung Securities.

https://www.investor.bg/novini/261/a/akciite-na-tesla-dostignaha-rekordnite-900-dolara-298028/
:m1731:
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен 66

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7674
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #255 -: Февруари 04, 2020, 21:42:41 »
Та да видиш. Една новина за завод в Китай и глей ко стаа.
Ква щела ства Хамериката  :nuts: ъгейн  :smokin:

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5074
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #256 -: Февруари 04, 2020, 22:39:57 »
Та да видиш. Една новина за завод в Китай и глей ко стаа.
Ква щела ства Хамериката  :nuts: ъгейн  :smokin:
Представи си какво ще стане ако излъже и дойчовците.
Фабрика в Дойчланд с полски работници, финансирана от немски банки.
Ако дойчовците се оставят да ги прецака, ще има пак зашеметяващо рали на акциите.
На ход са дойчовците, да видим как ще действат.
 :m1731:
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 19293
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #257 -: Февруари 04, 2020, 22:45:14 »
Quote (selected)
На ход са дойчовците, да видим как ще действат.

Спират ТЕЦ-вете и АЕЦ-вете, американците пратиха нови 28 000 войника уж на учение, а с истинска мисия да не допуснат северен поток.
Мъск ще трябва да им прави фабрика за велосипеди, щото ток няма да има.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5074
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #258 -: Февруари 04, 2020, 22:52:32 »
Quote (selected)
На ход са дойчовците, да видим как ще действат.

Спират ТЕЦ-вете и АЕЦ-вете, американците пратиха нови 28 000 войника уж на учение, а с истинска мисия да не допуснат северен поток.
Мъск ще трябва да им прави фабрика за велосипеди, щото ток няма да има.
Да се надяваме дойчовците да наваксат изоставането си от Тесла, иначе ще завлекат и България в блатото.
България е пълна с фабрики произвеждащи части и кабели за дойчовските автомобили.
То и френците трябва да се стегнат, че и за тях произвеждаме.
 :m1731:
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Captain Buddy

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1300
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #259 -: Февруари 04, 2020, 22:58:15 »
.
« Последна редакция: Април 24, 2020, 21:58:56 от Captain Buddy »

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5074
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #260 -: Февруари 04, 2020, 23:43:28 »
Енгелсе, не ти ли омръзна непрекъсната да пишеш глупости?
Кой го брига инвесторЪ и твоите тесли акции?
Искрено ти желая да спечелиш някой непробит долар и да бегаш да се замразиш, докато не те е фанал новия визус, пък и форумът да се куртоляса от теб.
Това че поради ограничени интереси те дразнят някои теми в които дори не усещаш бъзика и хумора си е твой проблем.
Просто не ги чети.
Глупостта е относително понятие, много от отричаните и обявените за глупости неща в миналото, се смятат за гениални и очевидни сега.
И аз смятам за глупост препоръката ти, президентът да въведе военно положение, но я възприемам като шега, иначе ще реша, че ти хлопа дъската.
Просто се усмихвам на писанията ти и ги подминавам.
Има и по лесно решение, слагаш ме на игнор и нямаш проблем.
А пък грижите за форума, ги остави на администраторите.
Или ги помоли да те направят модератор.
Така няма да ми се налага да чета мнения, различни от твоите, сигурен съм че няма да ги допуснеш.

   
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 19293
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #261 -: Февруари 05, 2020, 07:46:39 »
Quote (selected)
видеоприложения за мобилни телефони са сред малкото печеливши от епидемията от коронавируса в Китай, събирайки милиони гледания и сваляния, докато хората, затворени под доброволна карантина у дома, търсят развлечение и начин да запълнят времето си.

https://e-vestnik.bg/31775/videoprilozhenia-i-onlayn-igri-pechelyat-ot-koronavirusa/

Моделираме един изцяло нов свят.
Хората в клетките с телефони в ръка, а навън свободни и щастливи прасета, кокошки у нас и мисирки.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5074
  • Профил
Само 0,3% от българите са работили от къщи през 2018 г.
« Отговор #262 -: Февруари 06, 2020, 22:49:22 »
Quote (selected)
Само 0,3% от българите на възраст между 15 и 64 години са работили обичайно от къщи през 2018 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. По този показател страната ни е на последно място в Европейския съюз. Делът на работещите от дома си българи е намалял спрямо 2008 г., когато е бил 0,6%.
Преди две години 5,2% от заетите хора в съюза са работили обичайно от къщи, а делът на хората, които понякога са работили от дома си е нараснал от 5,8% през 2008 г. на 8,3% през 2018 г.
Холандия е на първо място в ЕС с 14% от заетите хора в страната, които обичайно са работили от къщи преди две години. Малко след нея се нареждат Финландия с 13,3%, Люксембург с 11% и Австрия с 10%. На другия полюс след България е Румъния с 0,4%.

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/samo-03-ot-bylgarite-sa-rabotili-ot-kyshti-prez-2018-g-298202/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 19293
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #263 -: Февруари 07, 2020, 18:23:05 »
Quote (selected)
Електронният гигант Foxconn, производител на Apple iPhone, предприема необичайната стъпка да преориентира част от бизнеса си към производство на медицински маски в разгара на епидемията от коронавируса в Китай, съобщава BBC.
......
Foxconn има за цел да произвежда два милиона маски на ден до края на месеца

https://www.manager.bg/biznes/prestrukturirane-na-biznesa-po-vreme-na-kriza-foxconn-shche-pravi-maski-vmesto-iphone

Могат правят, у нас само санитарните и медицински разрешителни ще отнемат половин година и то при при условие че администрацията съдейства.
Няма да ги стигнем, китайците!

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 19293
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #264 -: Февруари 07, 2020, 18:38:18 »
Енгелс виж си личните.

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7098
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #265 -: Февруари 07, 2020, 18:38:34 »
ето как го правят руснаците:
Quote (selected)
На базе компаний Sukhoi и АО «РСК «МиГ» в России будет сформирован дивизион военной авиации. Об этом сообщается на сайте Объединённой авиастроительной корпорации (ОАК). Ожидается, что консолидация активов двух компаний позволит «более эффективно выполнять существующие программы и развивать перспективные проекты». Sukhoi и АО «РСК «МиГ» — две конкурирующие между собой конструкторские школы. Однако, как полагают эксперты, объединение этих предприятий — необходимый и закономерный процесс. Создание дивизиона военной авиации улучшит систему управления авиастроительными активами и укрепит экспортные позиции России на рынке боевых самолётов, уверены аналитики.
https://ru.rt.com/fcg4

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 19293
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #266 -: Февруари 07, 2020, 18:48:34 »
Quote (selected)
На базе компаний Sukhoi и АО «РСК «МиГ» в России будет сформирован дивизион военной авиации. Об этом сообщается на сайте Объединённой авиастроительной корпорации (ОАК). Ожидается, что консолидация активов двух компаний позволит «более эффективно выполнять существующие программы и развивать перспективные проекты».

Оказа се че "конкуренцията" е недоносче когато се бори за разпределение на обществен ресурс.
За стратегически цели здравеопазване, образование, оръжие, вода, ток, транспорт, вече и комуникации не трябва и да се помисля за "пазарни" принципи.

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 19293
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #267 -: Февруари 07, 2020, 19:20:15 »
Quote (selected)
Световната банка призова бедните страни и страните в развитие, които са най-засегнати от затлъстяването и от наднорменото тегло, да налагат данъци върху вредните за здравето храни, тоест на такива, които са прекалено мазни, прекалено захарни или прекалено солени, предаде Франс прес. Този призив се съдържа в публикуван вчера доклад на институцията.

https://www.manager.bg/nauka-i-zdrave/svetovnata-banka-prizova-za-po-visoki-danci-vrhu-vrednite-hrani

Това бедните са големи гадове!
Не ядат хайвер, омари и не пият шампанско, после боледуват и трябва световната банка да мисли как да ги лекува. :m1731:

Неактивен Maximus II

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 6819
 • Fuck the EU
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #268 -: Февруари 07, 2020, 19:29:38 »
Световната банка дава пари под лихва на държави, когато длъжниците (държавите) на СБ вдигат данъци, това вдига печалбите на СБ, хич не вярвам, че СБ се е загрижила за здравето на стадото.
Вие си ги избрахте!

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5074
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #269 -: Февруари 07, 2020, 19:30:18 »
Quote (selected)
Световната банка призова бедните страни и страните в развитие, които са най-засегнати от затлъстяването и от наднорменото тегло, да налагат данъци върху вредните за здравето храни, тоест на такива, които са прекалено мазни, прекалено захарни или прекалено солени, предаде Франс прес. Този призив се съдържа в публикуван вчера доклад на институцията.

https://www.manager.bg/nauka-i-zdrave/svetovnata-banka-prizova-za-po-visoki-danci-vrhu-vrednite-hrani

Това бедните са големи гадове!
Не ядат хайвер, омари и не пият шампанско, после боледуват и трябва световната банка да мисли как да ги лекува. :m1731:
Ти остави дето боледуват, ами като не ядат хайвер, омари и не пият шампанско, пречат и на растежа на икономиката.
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5074
  • Профил
SpaceX обяви цени за услугите на Falcon 9
« Отговор #270 -: Февруари 07, 2020, 19:37:01 »
Quote (selected)
SpaceX заяви готовност да отдава под наем товарни места на ракетата Falcon 9.
Услугата бе обявена още през миналата година, а сега желаещите могат да резервират места на Falcon 9. Доставка в орбита на спътник с тегло 200 кг струва 1 милион долара. За всеки допълнителен килограм клиентите ще плащат по 5000 долара.
Миналата седмица SpaceX изведе в орбита още 60 спътника Starlink, като общият им брой към момента възлиза на 240. Те са част от амбициозния проект на компанията за доставка на сателитен интернет.

https://technews.bg/article-122590.html
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 19293
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #271 -: Февруари 07, 2020, 19:44:47 »
Quote (selected)
Доставка в орбита на спътник с тегло 200 кг струва 1 милион долара. За всеки допълнителен килограм клиентите ще плащат по 5000 долара.

Както и да го смятам за първите 200 кила пак ще плащат по 5 000.
Някой нещо не е разбрал, я инвестор, я траслейтор.
Или трябва да е за товар ДО 200 кг (предполагаемо 180, 192 или друго) и просто по 5 000 на килограм. Или ( опази боше ) Мъск не е никакъв шарлатанинмаркетолог. :yes-1289:

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5074
  • Профил
Икономическият министър: Преговаряме за завод с Tesla
« Отговор #272 -: Февруари 07, 2020, 20:05:16 »
Quote (selected)
Доставка в орбита на спътник с тегло 200 кг струва 1 милион долара. За всеки допълнителен килограм клиентите ще плащат по 5000 долара.

Както и да го смятам за първите 200 кила пак ще плащат по 5 000.
Някой нещо не е разбрал, я инвестор, я траслейтор.
Или трябва да е за товар ДО 200 кг (предполагаемо 180, 192 или друго) и просто по 5 000 на килограм. Или ( опази боше ) Мъск не е никакъв шарлатанинмаркетолог. :yes-1289:
И България е на път да се забърка с Мъск.
 :bigok:
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 19293
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #273 -: Февруари 07, 2020, 20:06:21 »
Quote (selected)
Apple продала повече часовници през 2019 от цялата швейцарска часовникарска индустрия
...
Според анализатора на Strategy Analytics Стивън Уолцер "традиционните производители на швейцарски часовници, като Swatch и Tissot, губят войните за smartwatch (умни часовници).

https://www.manager.bg/biznes/apple-sa-prodali-poveche-chasovnici-ot-cyalata-shveycarska-chasovnikova-industriya-prez-2019

Още един "анализатор" на който му се губят първите 7 професионални години.

Стара история:
" На бизнес събитие колега се приближил до президента на Rolex и подхвърлил:
- Как върви пазара на часовници при тази криза?
- Не знам!
- Как така не знаеш?
- Не знам, ни е продаваме бижута!

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5074
  • Профил
30% от пенсионерите в България са застрашени от бедност
« Отговор #274 -: Февруари 07, 2020, 20:45:15 »
Quote (selected)
30% от пенсионерите в България са били заплашени от бедност през 2018 г. като делът на жените е бил по-висок от този на мъжете, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. По този показател страната ни е на четвърто място в Европейския съюз след Естония (54%), Латвия (50%) и Литва (41%).
През 2018 г. делът на пенсионерите на възраст над 65 г., които са били в риск от бедност в ЕС, е бил 15%, което е малко над равнището от 14% през 2017 г. Това обаче е по-малко от дела на работещото население (16-64 години), което е застрашено от бедност – близо 17 на сто.
Пенсионерите, които са били застрашени от бедност, постепенно се увеличават от 2013 г. насам, когато са били под 13 на сто.
В повечето страни членки на ЕС делът на пенсионерите над 65 г., които са били застрашени от бедност, е варирал от 10% до 30%. Най-ниските нива през 2018 г. са били регистрирани в Словакия (6%), Франция (8%), Гърция (9%), Дания, Люксембург и Унгария (10%).

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/30-ot-pensionerite-v-bylgariia-sa-zastrasheni-ot-bednost-298268/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5074
  • Профил
Не ми пука дали сте завършили гимназия
« Отговор #275 -: Февруари 07, 2020, 22:16:06 »
Quote (selected)
Единственото условие към служителите е да имат „дълбоки познания“ в сферата на AI, а за да го докажат, ще трябва да преминат през тест за програмисти. „Не се изисква висше образование. Даже не ми пука дали сте завършили гимназия“
https://www.manager.bg/svyat/msk-v-trsene-na-sluzhiteli-ne-mi-puka-dali-ste-zavrshili-gimnaziya
:t2002:
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 6764
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #276 -: Февруари 08, 2020, 00:00:05 »
Поредната компания, която ще се напълни с евтини индийски некадърници  :smokin:

Неактивен SgtTroy

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5521
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #277 -: Февруари 08, 2020, 00:02:01 »

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 19293
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #278 -: Февруари 14, 2020, 21:08:51 »
Quote (selected)
Софтуерните роботи се справят по-добре с инвестирането, отколкото хората
https://www.manager.bg/finansi/softuernite-roboti-se-spravyat-po-dobre-s-investiraneto-otkolkoto-horata

Интересно колко време ще е необходимо на "мръвката"- малките инвеститори да се усетят и да се изтеглят от борсите.
Тогава ще останат само банкстерите да се самоизяждат.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5074
  • Профил
Банов: Наричат Мъск "Св. Илон от Мъск"
« Отговор #279 -: Февруари 17, 2020, 01:08:17 »
Quote (selected)
Ситуацията при Tesla е много интересна. Започват да наричат Илон Мъск "Св. Илон от Мъск".
Той буквално е като маркетингов гений, използва тактики непрекъснато да държи някакъв хайп около Tesla.
Васил Банов, председател на Асоциацията на трейдърите в България
Направо гениално прибира парите на алчните инвеститори и банки.

"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5074
  • Профил
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5074
  • Профил
Quote (selected)
Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft и Facebook са с пазарна стойност от 4,8 трлн. евро, тоест с 1,4 трлн. евро над годишния БВП на Германия.
Определено, старите капиталистически методи за борба с монополистите не вършат вече работа, капитализмът не вече това което беше.

"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Ной

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4942
  • Профил
Re: Банов: Наричат Мъск "Св. Илон от Мъск"
« Отговор #282 -: Февруари 17, 2020, 02:28:12 »
Quote (selected)
Ситуацията при Tesla е много интересна. Започват да наричат Илон Мъск "Св. Илон от Мъск". 
Направо гениално прибира парите на алчните инвеститори и банки.

И при това напълно екологически издържано! Гретето е доволно!

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5074
  • Профил
Re: Банов: Наричат Мъск "Св. Илон от Мъск"
« Отговор #283 -: Февруари 17, 2020, 02:34:45 »
Quote (selected)
Ситуацията при Tesla е много интересна. Започват да наричат Илон Мъск "Св. Илон от Мъск". 
Направо гениално прибира парите на алчните инвеститори и банки.

И при това напълно екологически издържано! Гретето е доволно!
Именно! :t2002:
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 6764
  • Профил
Re: Банов: Наричат Мъск "Св. Илон от Мъск"
« Отговор #284 -: Февруари 17, 2020, 11:36:35 »
Цитат на: Engels
Quote (selected)
Започват да наричат Илон Мъск "Св. Илон от Мъск".

Не е светец, а обикновен "фараон".

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5074
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #285 -: Февруари 18, 2020, 03:51:25 »
Мъск изглежда се е учил от Баце как да "успокоява" и манипулира публиката, да видим дали ще преметне и германските зеленушки.
Quote (selected)
Mъcĸ ypeди вcичĸo cпoĸoйнo и миpнo, ĸaтo oбяcни, чe щe ce изcичa гopaтa, ĸoятo и тaĸa e oпpeдeлeнa oт гepмaнcĸитe влacти зa пpoизвoдcтвo нa ĸapтoн. Eднoвpeмeннo c тoвa Теѕlа oбщa дa пpeceли живoтнитe oт тeзи мecтa в бeзoпacни зoни и вмecтo вcяĸo изceчeнo дъpвo дa пocaди тpи млaди дpъвчeтa. Mъcĸ yтoчни, чe yĸaзaнaтa в дoĸyмeнтaциятa нa Gіgаfасtоrу 4 ĸoнcyмaция нa вoдa oт 372 ĸyбичecĸи мeтpa в чac e пиĸoвo знaчeниe, ĸaтo нeгoвaтa cpeднa cтoйнocт e 238 ĸyбичecĸи мeтpa в чac.
Вижте повече:

 
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 19293
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #286 -: Февруари 19, 2020, 12:43:27 »
Quote (selected)
Десетте най-големи компании "еднорози" вече струват почти $550 милиарда

https://www.manager.bg/biznes/desette-nay-golemi-kompanii-ednorozi-struvat-pochti-550-miliarda

За еднорозите:
Quote (selected)
В днешно време "еднорози" наричат стартъп компании, чиято стойност надвишава 1 милиард долара. Името им произтича от това, че вероятността една компания да достигне толкова висока стойност е малка, както се е смятало и че еднорогът е създание, което не можеш да видиш често. Освен това 33% от компаниите еднорози се провалят през първата година, от 50 до 80% се провалят през първите 5 години и цели 96% се провалят през първото десетилетие след създаването си.

Мъртво родени милиардери, скоро и други представители на криптозоологията.

Неактивен ddantgwyn

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 6129
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #287 -: Февруари 19, 2020, 12:52:53 »

Quote (selected)
В днешно време "еднорози" наричат стартъп компании, чиято стойност надвишава 1 милиард долара. Името им произтича от това, че вероятността една компания да достигне толкова висока стойност е малка, както се е смятало и че еднорогът е създание, което не можеш да видиш често. Освен това 33% от компаниите еднорози се провалят през първата година, от 50 до 80% се провалят през първите 5 години и цели 96% се провалят през първото десетилетие след създаването си.

Мъртво родени милиардери, скоро и други представители на криптозоологията.

Интересно е да видим какъв е процента на провалилите се компании за същия период от време, които не струват чак толкова много? И дали този процент няма нищо общо с цената на компанията.

За странния начин на изчисляване на тези компании няма изобщо да споменаваме, че ще настане една мътна и кървава из форума :m1731:

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 19293
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #288 -: Февруари 19, 2020, 13:10:52 »
Quote (selected)
Ето и Топ 5 на най-големите към момента еднорози:
1. Ant Financial - най-скъпият "еднорог" на стойност 150 милиарда долара. Това е дъшерна компания на азиатския гигант Alibaba и е най-скъпата FinTech компания в света.
2. AirBnb - 38 милиарда долара
3. SpaceX - 35 милиарда долара
4. JD Health, платформа за електронна търговия на фармацевтични продукти - 7 милиарда долара
5. CloudKitchens, интелигентните кухни за доставка на храна - 5 милиарда долара

Няма нищо ново, разрояване на основният бизнес на повече компании - капани за инвеститори. Абсурдни "иновации" за освежаване на борсите.

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 12477
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #289 -: Февруари 19, 2020, 13:31:45 »
Десетте най-големи компании "еднорози" вече струват почти $550 милиарда
:aplause:

А сега, за "истинските" еднорози ...  :D

Quote (selected)
Еднорогът е митично създание, на което се приписват красота и изключителни вълшебни качества.

Най-често е представен като бял кон със златист рог на челото. Обитава големи поляни. Наричан в Япония „кирин”, а в Китай – „ци-лин”, еднорогът е едно от най-красивите творения на човешката фантазия.

Символ на: Шотландия


https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B3


Фигурка на МОРСКИ ЕДНОРОГ


На "диамантен" гоблен

Защото, откакто превеждах преди години едно изключително красиво филмче за еднорозите, аз наистина съм влюбена в тях ...  :bigok:

« Последна редакция: Февруари 20, 2020, 21:32:52 от Джиджи »

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5074
  • Профил
Quote (selected)
Около 45% от българите, работещи в чужбина, не са поискали възстановяване на данъците през 2019 г., които са платили извън пределите на България. Общата сума на непотърсените от тях пари за миналата година възлиза на приблизително 3.2 млн. евро, сочат изчисленията на специализираната компания за възстановяване на данъци RT Tax.
Еconomic.bg
:m1731:
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 6764
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #291 -: Февруари 20, 2020, 00:50:53 »
А има ли компании-носорози ?  :m1731:

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 19293
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #292 -: Февруари 20, 2020, 07:50:01 »
А има ли компании-носорози ?  :m1731:

Уви, носорозите са съвсем реални твари.
Борсовият свят залага на екзотики, там всичко е пунта мара.

Quote (selected)
По-големите братя
Компаниите еднорози, както уточнихме са такива, струващи над 1 милиард долара. Но те имат и по-големи "братя", наречени "десеторози" и "сторози".
Decacorn (десеторог), както можете да се досетите, е дума, използвана за компании, струващи над 10 милиарда долара, докато hectocorn (сторог) се използва за такива на стойност над 100 милиарда долара.

https://www.manager.bg/biznes/ednorog-ot-mitichno-szdanie-do-kompaniya-na-stoynost-nad-1-miliard
« Последна редакция: Февруари 20, 2020, 14:01:59 от buratinob »

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 19293
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #293 -: Февруари 21, 2020, 18:18:38 »
Quote (selected)
Швеция започна тестове на национална дигитална валута

https://www.manager.bg/biznes/shveciya-zapochna-testove-na-nacionalna-digitalna-valuta

След като ФБР буквално национализира част от сървърите на Биткойн и разреши на борсите да търгуват с тях и други искат да жънат на същата нива.

Неактивен Maximus II

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 6819
 • Fuck the EU
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #294 -: Февруари 21, 2020, 18:45:52 »
Отлагаме "чакалнята", защото ръстът на бвп бил нагласен да е 3.3%?
Вие си ги избрахте!

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 19293
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #295 -: Февруари 21, 2020, 18:51:51 »
При намаляващо население, отлив на чуждестранни инвестиции, световна стагнация - България лидер по растеж на БВП?
Сменил съм доста лекари, но такива хапчета никой още не ми е предписал. :t0328:

Неактивен otvrat

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 9605
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #296 -: Февруари 21, 2020, 19:09:27 »
защото ръстът на бвп бил нагласен да е 3.3%?

Не е нагласен, а измислен. Аз поне винаги съм го твърдял. Това, което посочи Гечев, 0.8 - 1%, е най-естественият ръст на всяка икономика, оставена на самотек, лишена от достъпен и евтин кредит и душена с хиляди регулации от държавата.

Неактивен Maximus II

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 6819
 • Fuck the EU
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #297 -: Февруари 21, 2020, 19:10:55 »
Шмент-и-капели е управлението на г-н Борисов, вика толкоз сме добре, забогатяваме, а аз "на тъпана ли да вярвам, или на оная си работа", ръстът бил скромните 0.8%.

Пунта мара!
Вие си ги избрахте!

Неактивен Maximus II

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 6819
 • Fuck the EU
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #298 -: Февруари 21, 2020, 19:13:39 »
Обаче виждам нещо наистина нагласено, тайминг за "чакалнята" и за "къщата в барцелона", наистина са го емнали.

Образуват му нерви, ще вдигне кръвното, ама не ще да хвърли кърпата пак.
Вие си ги избрахте!

Неактивен otvrat

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 9605
  • Профил
Re: Икономически новини
« Отговор #299 -: Февруари 21, 2020, 19:16:05 »
ръстът бил скромните 0.8%.

Ми, толкова е. Ако не е и по-малко. Защото в кюпа са вкарани всички възможни пари, дори депозитите и изпращаните от гастербайтерите. България не изнася никаква принадена стойност и внася всичко. Ами, Русия има ръст 1.9. Дали нашата икономика изнася два пъти повече принадена стойност от руската?