ся, кой ще е следващият председател на бсп е въпрос, който зависи основно от членовете на тази партия. иначе /поне според мен/ нинова е права, че може да се кандидатира пак, и основанията са в самия устав.
(2) Председател на ОбС, РС, ГС, ОблС и Председателят на БСП не може да се избират за повече от два последователни пълни мандата.
това ясно. въпросът е откога се смятат мандатите. щото нинова е начело на бсп от 2016, уставът е
Приет на Четиридесет и деветия конгрес на Българската социалистическа партия на 5 февруари 2017 г.
а, както знаем, тези неща не действат със задна дата. и за да е съвсем ясно, в преходните и заключителни разпоредби черно на бяло пише, че
§ 2. За пълен мандат на председателите на ОбС, РС, ГС, ОблС и НС на БСП, както и на ОбКК, РКК, ГКК и ОПКК на БСП, се приема мандатът от пълен цикъл отчети и избори в цялата партия до следващия пълен цикъл отчети и избори в цялата партия.
така че от тези цитати по-горе според мен нинова има пълно право на два последователни мандата след приемането на устава, сиреч сега ако иска - може да се кандидатира пак. щото след приемането на устава през 2017 има един мандат на председател, избран с пряк избор. вторият такъв избор ще е в края на тази година.
иначе и аз го чух овчаров, и според мен е прав, но моите доводи са други - нинова се провали в прочистването на партията. беше /и е/ прекалено мека, прекалено бавна и прекалено толерантна към паразитите. и като цяло това пречи на останалите да се присъединят, трябва първо караниците да свършат.
овчаров очевидно смята, че ако се махне нинова, и караниците ще свършат. а аз си мисля, че те ще свършат, когато паразитите бъдат ефективно разкарани.
и пак: кой ще е председател на бсп, ще решат членовете на партията.