Относно идеята за лодки:
Цял живот съм си мечтал за лодка. Може би защото съм 50% варналия и съм пораснал покрай морето, та все ме влече към водата. Когато търсех да си купувам къща тук, за малко да купя една, само защото в цената беше включена ....лодка (добре, че не го направих). През 2017 почти осъществих мечтата си: пътувах с една колежка в комадировка. Заприказвахме се. Понеже карахме покрай езерото Ери, разговорът тръгна за лодки, къмпинг и пр. Тя спомена, че иска да си продаде лодката - вече били остаряли с мъжа й и не им се занимавало. Та от дума на дума се спазарихме. Страхотна лодка - файбърглас, а не алуминий. 15 фута (4.5 м), 5 седящи места, 75 кс двигател, трол мотор (електомАторче за плитки води), сонар за търсене на рибата, подвижни столчета за риболов от палубата, цял набор от котви за различни ситуации, резервоар за събиране на рибата - с помпичка, дето циркулира прясна вода за да поддържа кислорода. Цената беше силно добра
. Естествено не става, за това което Бъч пише - да ходиш до Бахамите. Беше риболовна лодка по тукашните стандарти. Ама със 75 коня двигател - теглеше водни ски като бръмбар сламка. Синът се пробва - той е дивак на тема водни спортове. Тук около мен и на близко разстояние (около 100 км) езера колкото искаш и някои са доста големи, стигат до към 20-30 км дължина.
След като я купих разбрах, че имам да върша много домашна работа: Оказа се, че по-лесно можеш да вземеш книжка за кола отколкото за лодка! 150 стр "Ръководство" и после на изпит. За сравнение - тук ръководстото за шофьорска книжка е 30 стр. Регистрация, застраховка - както за кола (с по-малки суми).
Санкциите при инциденти - много по тежки отколкото при автомобилите. Пример: ако дадеш на някого колата си при условие, че той е правоспособен шофьор - няма никакъв проблем. Ако стане нещо - застраховката го покрива. За лодката - всичко се пише на собственика, кой е бил на щурвала няма значение!!! Жестоки изисквания към екипировката: за всяко седящо място трябва да имаш спасителна жилетка клас "нам кои си", лампи за нощно каране, сирена за звукови сигнали, ракети за визулано сигнализиране, устройство за подаване на SOS, набор от котви и пр. Та когато се сдобих с всичко се оказа, че съм платил колкото за лодката. Пак повтарям, това за лодка за риболов, а не за нещо, което може да стигне до Бахамама.
Накрая: пуснах я на вода 2 пъти. М/у другото и това не е лесно - трябват поне 2ма души, физически изправни. През 2018 пролетта, преди да започне сезона ми се наложи операция. Е, оцелях, но се оказа, че повече няма да мога да карам лодка
Продадох я през 2020, слава богу върнах си парите, времето естествено не.
Затова казах, че "почти" си изпълних мечтата. Та лодките изискват много време и пари, бих казал повече от колите. Инак по филмите изглеждат много привлекателни...