Преглед на печата … > У нас …
Икономистите да кажат
Giuseppe:
Засега, само Кайли отговори на въпроса ми.
Повтарям го - повече бройки* стоки и услуги ли ще произведем през тази година спрямо миналата?
Би трябвало да е простичък въпрос при посочени по горе параметри.
Щото аз, като лаик, ама не чак пък толкова лаик, не желая да ме гъбаркат с евфемизми.
Евфемизъм - понятие, като че ли създадено точно за такива случаи като дискутирания - ес femismo е дума или израз , използван да замени една дума, която се счита за социално обидно или проява на лош вкус.
Щеше да бъде различно, ако бе обявено - въпреки инфлацията ще имаме растеж на БВП с - едиколко си процента.
Не ли?
*обеми, литри, метри...и т.н.
dabedabe:
Никой не може да каже. Как да сравниш натурата? Всичко се смята в пари и то приблизително. Това не ти е една работилничка, че да знаеш всичко до грам. Да не говорим как стои всичко във времето. Всяка минута нещо се променя.
otvrat:
Тая година 100, догодина 92 като количество.
Не е задължително. Пак може да са сто. Но на по-висока цена. Инфлацията касае стоката, а цената ѝ.
Когато смятате ръста, винаги вадете от официалните статистики поне 1,5. Между 1 и 2 процента е т. нар. "естествен ръст". Дори да се остави цялата икономика на самотек, тя пак притежава свойството да нараства по обем
фелдкурат Ото Катц:
--- Цитат на: Giuseppe в Февруари 11, 2022, 09:10:24 ---Засега, само Кайли отговори на въпроса ми.
Повтарям го - повече бройки* стоки и услуги ли ще произведем през тази година спрямо миналата?
Би трябвало да е простичък въпрос при посочени по горе параметри.
Щото аз, като лаик, ама не чак пък толкова лаик, не желая да ме гъбаркат с евфемизми.
Евфемизъм - понятие, като че ли създадено точно за такива случаи като дискутирания - ес femismo е дума или израз , използван да замени една дума, която се счита за социално обидно или проява на лош вкус.
Щеше да бъде различно, ако бе обявено - въпреки инфлацията ще имаме растеж на БВП с - едиколко си процента.
Не ли?
*обеми, литри, метри...и т.н.
--- Край на цитат ---
Отговорих ти - повече стоки - в твоя пример 4.8 повече стоки.
66:
--- Цитат на: Калинчо в Февруари 11, 2022, 07:14:38 ---Коректното смятане на растежа отчита инфлацията. При 4.8% растеж и 5.6% инфлация, номиналното нарастване е с 10.7% .
--- Край на цитат ---
Само дето данни с корекция (за инфлацията) излизат бая по-късно. Примерно година. И повече.
Тва което се спряга като "разтеж" е грубо по номинал, без никакви корекции. (при бюджета се гледа колко пари, я не кобко струват)
Втория момент е, че "статистиката" дава крайно изкривена картина. Примерно за хр. продукти те гледат цени на некви борси на едро, а не реалните. А цените се надуват основно от дребни "дастафчици" и продавачи. За миналата година повечето услуги като почне от фризьорски та до авто са 30% нагоре, а некои и двукратно. Основните храни са също с тридесетина процента поскъпване, лекарства ...... Тоект за миналата година инфлацията е поне двукратно, а и три-четири пъти, официалната.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия