Бепе, щот` пешо мълчи, ей ти още нещо, още по-така (от друг информационен източник) :
Този път може и да те изненадам Ото, но все пак ще си кажа мнението, още повече, че го считам близко до компетентното. И едновременно собственоръчно ще измия гурелите от очите на Пешо, щото явно той спи още в синята мъгла.
Първо, опити за достъп до личните данни, особено пък на деца е свинщина.
Второ, ти си го постнал мнението на човека с който сте се консултирали и той го е казал завоалирано - "...много специфичен контингент...", а всъщност на този лесен "контингент" направо му се еб..май... при такива действия - лесно се поддава, няма все още никакви изградени житейски критерии за оценка на това което става около него, изкривява му се психиката и това остава за цял живот, а освен това е и ненадежден източник на информация. Какво може да очакваш от един 16 годишен пикльо да донесе - ми на него всичко още му е като мъгла в главата и само може да навреди на читави хора.
Второ - аз не съм против вербуването на информатори и то не е защото по цял свят така се прави /Пешо/ и досега продължава да се прави така и то съвсем безогледно /Пешо/ и дори закони за защита на децата не ги спират много-много /Пешо/. По нататък, от криворазбрани принципи за свобода /Пешо/ се стигна до там да се преследват хора, работили за Родината си и то най съвестно /Пешо/, хора, които не са омаскарявали никого, но поради тъпоумието на новите ни демократи /Пешо/, бяха класирани и те като "доносници", макар че цял живот не са вербували и един информатор, а тихо и кротко са донасяли на клетата ни мамковина информация за технологии, за защита на културните ни ценности, за защита на същите тия деца за които си говорим сега от посегателства на разни секти, за предотвратяване на тероризъм и т.н.
Няма да се отплесвам за сигурност на страната, обществения ред и други "хлъзгави" според сегашните разбирания направления.
Информатори са необходими за работата на тези служби. Тънкият момент е тази информация да служи на държавата, а не на определени лица, за тяхните лични интереси.
Да питам и двамата събеседници - смятате ли СЕГА, че информацията набрана от ДАНС служи само за държавата?
Айде, "само" няма как, но колко според вас служи за целите на държавата и колко за лични цели на разни персони, чиито намерения нямат нищо общо с използването и за доброто на мамковината, а за собствени нужди?
Другият тънък момент е, че когато се хващат хора за информатори /агенти да си ги наречем/, те следва наистина да носят информация само за целите за които са вербувани, а не за облагодетелствоне на водещият и шефовете му. Е, почти непосилна задачка, но май ено време го бяха постигнали. Говорил съм с такива хора, питал съм ги - е как ще стане това - аз имам инфо и да не се възползвам лично от него? Ами обясняваха ми, има начини. Най общо казано беше, че има инфо, но има и контролиращ, а има и контрол на контрола и т.н. И така била завъртяна схемата, че ако някой се съблазни - отлита и не щото е лош или некадърен или е нанесъл ущърб, а щото става ненадежден, а такъв на никой не му трябва.
След сриване на целият агентурен апарат - от тези, най долните, дето донасят кой какви вицове разправя на работата, до агентите ни по чужбина, донесли милиарди за мамковината - какви мислите сериозни агенти ще вербуват?
Да - компрометирани лузъри.
Да - неуравновесени още хлапаци.
Да - немислещи диванета, които наистина само зло могат да донесат.
И т.н.
Последно, преди имаше т.н. Шесто управление, против което пищаха най много /апропо, същото което се занимаваше с борба с тероризма, против сектите, против спекула с културни ценности.../ и да - врагът с портиен билет.
Е сега такива отдели няма, щото сме демокрация и свобода на мненията и ориентацията изобщо.
Мислите ли?
Пешо, кажи нещо за оная партия, дето си сменило името, кажи, да разведрим малко атмосферата, че много тегаво се получи.Да се развеселим малко какви некадърници са били, поне това.