За живота, вселената и всичко останало … > Футуризми …

Безусловен базов доход

(1/32) > >>

Engels:
  Ще сбъдне ли ХХІ век мечтата на лорд Беверидж – да няма бедност и социално подпомагане?
Сред възгледите, заради които лорд Беверидж бива причисляван към ранните британски теоретици на универсалния базов доход, е, на първо място, убеждението му, че подходът към материалната несигурност и към риска от нищета трябва да бъде колкото е възможно по-универсален, що се отнася до категориите обезпечавани граждани, а паричните престации за тях трябва да бъдат в еднакъв размер, подсигуряващ основните жизнени потребности. На второ място, именно Беверидж е изключителен противник на подоходния критерий при отпускане на социалните плащания, определяйки го като практика, противоречаща на човешкото достойнство в съвременния свят. А комбинираното действие на реформираното обществено осигуряване и свързаните с него служби – медицинското обслужване и семейното подпомагане – би трябвало, в крайна сметка, да изкорени бедността до степен, че да няма нужда от специфично законодателство и служби за социално подпомагане на бедни.
(статията е написана в рамките на изследване, финансирано от Фонд „Научни изследвания“ на ПУ „П. Хилендарски“, като ФП 17 ЮФ 003.)
Социалното подпомагане, като философска идея и като действаща правноорганизирана система, е неразривно свързано със състоянието на бедност, което се разглежда едновременно в качеството на тежко лично положение и на важен обществен проблем. По тази причина социалното подпомагане може да бъде определено като практически необходим, но вътрешнопротиворечив елемент от битието на съвременната социална държава. В бедността социалното подпомагане намира своето основание за съществуване. На бедните, на материално нуждаещите се граждани социалното подпомагане помага. Изкореняването на констатираната бедност обаче, както и предотвратяването на бъдещо пропадане под чертата на бедността, до момента се оказва непостижимо на практика, дори в най-силно развитите социални държави на света. Подобни трайно положителни резултати за благосъстоянието на хората очевидно са над възможностите, а твърде често и извън непосредствените цели, на съществуващите системи на социално подпомагане, на българската в частност. От тук лесно се прозира изначално заложеното при изграждането на тези системи противоречие: с техните несъвършени механизми и ограничени средства, те наистина осигуряват закрила срещу най-критичните и неприемливи от хуманна и обществена гледна точка житейски прояви и последици на нищетата, но по косвен начин допринасят за поддържане на бедността като statu quo на индивидуално и на обществено ниво.
Този проблем е известен по-общо като „капан на бедността“.
https://www.challengingthelaw.com/trudovo-pravo/mechtata-na-lord-beveridge/
Статията е доста голяма, постнах съвсем малка част, само за ориентация.

Engels:
Създателят на SpaceX и Tesla Илон Мъск смята, че човечеството го очаква интересно бъдеще.
Ето и какви са предсказанията му:

1. Всички форми на транспорт ще станат електрически
Коли, влакове, самолети и кораби - всички превозни средства, освен ракетите, ще станат напълно електрически. Милиардерът е сигурен, че бъдещето ще изглежда по този начин, но не се наема да каже в какъв срок ще се случи "електрификацията" на транспорта.

2. До десетилетие електромобилите ще са победили в САЩ
Според Мъск само до десет години половината от продаваните нови коли в Америка ще бъдат електрически. Предвид факта, че електрическият и доста достъпен Model 3 на Tesla вече е най-продаваният нов автомобил в щатите, то прогнозата на Мъск не изглежда нереалистична.

3. Автономните коли ще станат стандарт до 20 години
Навлизащата едва сега като екстра автономна технология ще е станала част от базовото оборудване на новите автомобили, които ще се продават през 2040 година. Според Мъск притежанието на кола, която не може да се управлява сама, ще е като притежанието на кон. То ще е рядкост и хоби.

4. По-малко работни места
Мъск често е заявявал, че нещата, които човек може да прави по-добре от робот, са малко и може би ще стават все по-малко. Навлизането на безпилотната технология например заплашва работните места на милиони тираджии, таксиджии и професионални шофьори.

5. Безусловният базов доход ще е реалност
Милиардерът смята, че автоматизацията на работните места и масовото навлизане на изкуствен интелект ще доведат до налагане на Безусловния базов доход - всеки ще получава пари, дори и да не работи.

6. До 2025 г. ще има хора на Марс
Преди време Мъск заяви, че до 2025 година ще изпрати кораб с хора към Марс. Според него тази цел е постижима, макар че много анализатори се съмняват и посочват, че той постоянно измества крайните си срокове.

7. Изкуственият интелект ще причини Трета световна война
Според Илон Мъск изкуственият интелект е по-опасен от ядрените оръжия и най-вероятно ще се превърне в причина за Третата световна война. Мъск дори цитира Путин, според когото "страната, овладяла най-добре изкуствения интелект, ще контролира света".

8. На хората ще се наложи да се превърнат в полуроботи
За да може да се приспособят и оцелеят в задаващия се нов свят, хората ще трябва да се дигитализират, да интегрират в себе си изкуствения интелект и неговите способности, смята Мъск. Според него машините и хората ще се слеят в едно цяло, а за това ще помогне интерфейсът за предаване на данни между чип и мозък.

9. Ще има роботи убийци
Според Мъск е много опасно, но и вероятно в близкото бъдеще да се появят автономни оръжейни системи, които се управляват не от човек, а от изкуствен интелект. Руското автономно ядрено торпедо "Посейдон" може би е пример именно за това.

10. Тунелите ще спасят градовете
Мъск смята, че бъдещето на градския транспорт е под земята. Всъщност милиардерът мисли, че в големите градове не само влаковете, но и колите ще слязат под повърхността. Това единствено ще повиши качеството на живот в мегаполисите, избрали да приложат подобно решение и да намалят драстично трафика по улиците си.
https://it.dir.bg/tehnologii/10-te-predskazaniya-na-ilon-mask-za-badeshteto

ddantgwyn:
Ами добре дошли в света на Уилям Гибсън 8)

Engels:
 Италия възнамерява да въведе ББД през първото тримесечие на 2019 година.
Итaлиaнcĸoтo пpaвитeлcтвo пpeдaдe нa Eвpoĸoмиcиятa cвoя пpoeĸтoбюджeт, в ĸoйтo e пpeдвидeнo въвeждaнeтo нa Бeзycлoвeн бaзoв дoxoд зa бeднитe, ĸaĸтo и нaмaлявaнe нa пeнcиoннaтa възpacт.
ББД имa зa цeл дa cмeĸчи пocлeдcтвиятa oт мacoвaтa poбoтизaция и cъвpeмeннa aвтoмaтизaция, c ĸoeтo paбoтнитe мecтa нaмaлявaт, a бeзpaбoтнитe ce yвeличaвaт. Идeятa e дa ce плaщa няĸaĸвa пocтoяннa cyмa, дocтaтъчнa зa живeeнe.
Rеutеrѕ cъoбщи, чe в нoвaтa пpoгpaмa ce пpeдвиждa въвeждaнeтo нa ББД c цeл бopбa c бeднocттa. Инициaтивaтa e нa движeниeтo „5 звeзди“.
Πpeдлaгa ce плaщaнeтo нa 780 eвpo ($910) нa вceĸи бeзpaбoтeн или cчитaн зa бeдeн пo итaлиaнcĸия cтaндapт гpaждaнин, живял в cтpaнaтa нe пo-мaлĸo oт 10 гoдини.
Bъвeждaнeтo нa ББД щe cтaвa нa eтaпи. Πъpвoнaчaлнo cyмaтa щe бъдe нaчиcлявaнa caмo нa пeнcиoнepитe, a cлeд тoвa и нa дpyгитe житeли нa Итaлия.
B пpoeĸтoбюджeтa ce пpeдвиждa и нaмaлявaнe нa пeнcиoннaтa възpacт. 62-гoдишнитe, paбoтили минимyм 32 гoдини щe мoгaт дa ce пeнcиoниpaт oщe пpeз 2019 гoдинa.
Cпopeд пpeдвapитeлни oцeнĸи, бeзycлoвният бaзoв дoxoд щe cтpyвa нa Итaлия 10 милиapдa eвpo ($11,7 милиapдa) гoдишнo. Cтpaнaтa имa нaй-гoлeмия дълг в Eвpoзoнaтa – 130% oт бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт. Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия ce oпacявa, чe пo тoзи нaчин иĸoнoмичecĸoтo пoлoжeниe нa Итaлия щe ce влoши.
https://www.kaldata.com/it-новини/италия-възнамерява-да-въведе-ббд-през-296010.html

Engels:

--- Цитат на: ddantgwyn в Октомври 19, 2018, 15:34:26 ---Ами добре дошли в света на Уилям Гибсън 8)

--- Край на цитат ---
"Бъдещето е вече тук – просто не е равномерно разпределено."
Уилям Гибсън

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия