За живота, вселената и всичко останало … > Наука и технологии, магия и чародейство …

Забавна астрология – за вярващи и невярващи

(1/8) > >>

Джиджи:

--- Quote (selected) ---Астрология
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Астрологията (от гръцки: αστρολογία) е псевдонаучно схващане, че разположението на небесните тела (най-вече на планетите от Слънчевата система) е свързано със случващото се в човешкия свят – индивидуално и колективно. Няма обаче факти, които да потвърдят, че астрологията е способна да предсказва бъдещите събития с вероятност, по-голяма от случайност.

По произход астрологията е свързана с опитите за изготвяне на календари, описващи природните цикли, каквито индоевропейските народи са предприемали още в третото хилядолетие пр.н.е. Смесването на признаците и причините обаче поражда суеверия, че това са разчетени свише знаци.

Докато философските и научни традиции са били все още смесвани, астрологията е била разглеждана заедно с астрономията и метеорологията; а по–късно е била свързвана с медицината и алхимията. И макар астрономията и астрологията да са били разделени още през II век, то научната и философска мисъл изоставя астрологичните вярвания чак през XVII век, когато достиженията на Научната революция, и в частност на хелиоцентричния модел и нютоновата механика, поставят под съмнение основните положения в тези вярвания. По-нататъшни научни опити оборват твърденията за способността на астрологията да предвижда бъдещи явления. Така някогашната значима дисциплина загубва академичните си и теоретични основи, а вярванията в нейните основни положения и предсказания силно намалява.

Астрологията е отхвърлена от съвременната наука. Когато тя е изказвала твърдения, които са могли да бъдат потвърдени или оборени с реални експерименти, тези твърдения винаги са били оборвани. Няма и ясна хипотеза за механизма, по който звездите и планетите могат да влияят на земните дела, освен хипотезите, които противоречат на добре изследваните и добре познати положения във физиката и биологията.

А всички тези противоречия с научните методи са дали основания астрологията да започне да се счита в научните среди за лъженаука, а в съвременното общество − за „социален наркотик“ и „утеха за невежите“.


Анатомо-астрологичният човек (връзка на отделните органи със зодиакалните знаци).
Илюстрация от "Много богатите часове на херцог дьо Бери[/i]"

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F

--- Край на цитат ---
:yes-1289:

Джиджи:
Пак там.


--- Quote (selected) ---Зодиакални знаци

Днес астролозите приемат, че еклиптиката е разделена на 12 участъка или „знаци“, които са именовани като зодиакалните съзвездия. Това са популярните „зодии", които са свързани с календарното отчитане на времето.

Първоначално в античността между знаците и съзвездията е имало съответствие, но поради прецесията на равноденствието то се е загубило. Така, за астролозите, родените в последната седмица на месец март са под знака на Овена, макар че тогава астрономически слънцето е в предишното съзвездие Риби.

Ако зодиакалните съзвездия са били дефинирани като съзвездията, които се пресичат от еклиптиката (видимият път на Слънцето по небесната сфера), то те би трябвало да са 13, тъй като тя пресича и „Змиеносец“, третото по големина зодиакално съзвездие.

--- Край на цитат ---
:cool-1084:

buratinob:
Астрологията и подобните религии са много забавни вярвания в очите на съвременния човек облегнал се на кирпичената стена на науката.
Има ли влияние космоса върху битието на отделния човек?
Естествено има!
Лунния цикъл да си припомнят дамите , лунното привличане и приливите, слънчевите изригвания и влиянието им върху електрониката и живите организми, астероидите затрили динозаврите и много други.
Проблем се получавяа когато тези неща се пречупват през индивидуалната призма.
Слънцето не изригва за да убие лицето Х с неговите хронични болести, пролетта умират много хора с изчерпани съпротивителни сили след зимния период те такива работи.
Няма спор, че псевдонаука, както много други икономически псевдонауки базирани на статистиката.
Статистиката е много полезен изнструмент, когато се борави с множества, за индивидулни случки е неприложима.

 

ddantgwyn:
Астрология и религия?! WTF?!

Джиджи:
А ся стигам до най–същественото, тъй като е за всички.  :ive_got_it-1379:


--- Quote (selected) ---Периодът преди рождения ни ден – Сатурнова дупка

Вероятно всеки се чувства по-особено дни преди и малко след рождения си ден. Статистиките сочат, че точно в този период на човек му се случват доста интересни събития.

През това време на годината Слънцето отново се завръща на мястото, на което е било, когато сте се родили. Тогава слънчевата енергия е по-силна от всякога. Ако се занимавате с дейности, които са ви присъщи, може да получите приток на енергия и всичко да се получава доста по-бързо от обикновено. Тогава сте жизнерадостни и изпълнени с планове и ентусиазъм.

А тези, които по един или друг начин са пренебрегнали талантите си, често се чувстват потиснати. Може да се породи чувство на тревожност, желание за равносметка, както и неудовлетвореност от тази равносметка. Такива хора имат чувството, че нещо са пропуснали и съществуването им е непълно.

В миналото, когато професиите и заниманията не са били въпрос на избор, този период се е считал за неблагоприятен за човека, защото на по-голяма част от хората се е отразявал лошо. Вярва се, че точно по тази причина хората започнали да честват рождените си дни, като ги обявявали за празници. Рожденикът е получавал подаръци, празнувал е и така е потискал това неприятно чувство на депресия.

"Сатурнова дупка"

Етапът преди рождения ден е придобил названието „Сатурнова дупка“. Но тъй като не е задължително през този период Сатурн да се намира на положение, в което да влияе, аз го свързвам с друго. Сатурн е учителят на хороскопа, той ни насочва към себеразвитие. Сатурн олицетворява структурата. Нормално е в края на една година да започнем да плануваме следващата, но за да започнем новата пълноценно, трябва да структурираме всичко по предишната. За да стартираме на чисто.

Как да се справим?

• За да можем да вървим напред, трябва да сме завършили това, което сме започнали.

• Изчистете се от всички минали задължения и задачи, за да можете през новата си лична година да работите само за новите си цели и проекти.

• Направете си прочистване на тялото. Изчистете натрупаните токсини и се освободете от излишните килограми.

• Говорете с хората. Ако сте сърдити на някого, кажете му го. Сложете край на отношенията, в които не виждате бъдеще; или простете на хората, които искате да виждате край себе си.

• Върнете дълговете си, за да не чувствате зависимост.

• Почистете всички ненужни вещи от дома си, дарете ги или просто ги изхвърлете.https://dama.bg/article/periodut-predi-rozhdeniia-den-ili-kakvo-e-saturnova-dupka/5053/ 
--- Край на цитат ---
Супер! Отивам да разчиствам къщата!!!  :giggle-3307:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия