За живота, вселената и всичко останало … > Преводи …

За щампите и реалността …

(1/9) > >>

ddantgwyn:
Понеже се прояви интерес към тази вече стара публикация, ще я пусна тук отново, но само първите един-два абзаца. Целият превод на оригиналната статия ще бъде прикачен към този коментар, както и ще посоча връзка към оригиналната публикация, защото подозирам, че повечето от вас ще предпочетат да я прочетат в оригинал 8)


--- Quote (selected) ---НАДЯСНО, НАЛЯВО, КРЪГОМ …
Щампите в политическото мислене и реалността на XXI век

Автор: Андрей Полонский

КАСТОПРАВДА – Литературный альманахуй общества Вольных Кастоправов
Ние използваме тези думи почти без да се замисляме. Десен, ляв, центрист, либерал, червен, бял, кафяв. Накрая, червено-кафявата (не, не точно „чума“) вълна или ляво-десен синтез, което на пръв поглед е абсурдно. Между другото, самите понятия „ляво“ и „дясно“, възникнали исторически, много лесно се изплъзват от езика. Те не излязоха от употреба, макар че за последните сто години се появиха повече от двадесет по-удачни и информативни термина. Освен това, те не само променят значението си в зависимост от протичащите събития и идеен контекст, но и водят след себе си всички предишни значения, които натрупвайки се едно върху друго създават бъркотия не само в езика, а и в политиката.

Етикетите „ляв“ и „десен“ се утвърждават по време на Френската революция, когато в Националното събрание, а след това и в Конвента, радикалните депутати са сядали отляво, а консервативните – отдясно. През XIX век, станал „златен“ за общоевропейския масонски проект, с понятията „ляво“ и „дясно“ всичко е било малко или повече ясно. „Дясно“ – власт, подтискане, йерархия, експлоатация, сегрегация. „Ляво“ – освобождение, разширяване на сферите на лична и обществена свобода, премахване на преградите и забравяне на предразсъдъците. „На всеки порядъчен човек, сърцето тупти от лявата страна“ са думи на един от кумирите на тази епоха, немският поет Хайнрих Хайне.
--- Край на цитат ---

buratinob:
Не мога да изтегля файла, показва ми открит вирус.

ddantgwyn:

--- Цитат на: buratinob в Октомври 21, 2018, 12:07:32 ---Не мога да изтегля файла, показва ми открит вирус.

--- Край на цитат ---

Абсурд.

Генерирал съм го преди малко от този източник: http://www.leeneeann.info/blog/?p=1625

buratinob:
Ще ползвам оригинала.
Благодаря!
С уиндоуса е така, все нещо му пречи.
Хамериканска измишльотина. :D

ddantgwyn:

--- Цитат на: buratinob в Октомври 21, 2018, 12:32:44 ---Ще ползвам оригинала.
Благодаря!
С уиндоуса е така, все нещо му пречи.
Хамериканска измишльотина. :D

--- Край на цитат ---

Ами не го ползвайте :cool-1084:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия