За живота, вселената и всичко останало … > Преводи …

Енциклопедия на пропагандата …

(1/3) > >>

ddantgwyn:
Ето още един превод на интересен материал от паяжината, предизвикал чувството на deja vue при първото му прочитане и като гледам, Ганий трябва да изпадне във възторг от него 8)


--- Quote (selected) ---© Виктор Сороченко , 2002 г .ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА МЕТОДИТЕ НА ПРОПАГАНДА
(Как ни обработват средствата за масова информация, политиците и рекламата)
http://psyfactor.org/propaganda.htm
Средствата за масова информация днес са инструмент на идеологията, а не на информацията.
Главното в техните съобщения са идеите, втълпявани контрабандно в нашето съзнание.

С. Кара-Мурза
Колкото повече хората узнават за същността на влияещите върху съзнанието технологии, толко­ва е по-голяма вероятността, че те ще разберат тяхното предназначение и по-малка вероятността, че тези технологии ще бъдат използвани
Дж. Маркс


Да откриваш уловките на политиците и журналистите е увлекателно интелектуално занимание. И ако ви се налага да гледате телевизия и да четете вестници, си струва понякога да му се отдадете. Макар и за профилактични цели, само да се убедите за пореден път, че ние все още сме ние и че не сме се превърнали окончателно в „електорат“ или „сегмент от пазара“.

И един полезен съвет – най-простият метод за психологическа защита от пропагандното „проми­ване на мозъци“ е съзнателното прекъсване на контакта с източника на информация. Например, достатъчно е от време навреме да спирате за една-две седмици да гледате телевизия, за да може съзнанието (ви) да се „възстанови“. Натрапчивото внушение от телевизията отминава. След това рязко се повишава наблюдателността и известно време вие лесно ще забелязвате на кои предава­ния им „стърчат ушите“.

И още един съвет – ако ви е нужна обективна информация – отидете в научна библиотека. А ако искате да получите порция реклама и политическа пропаганда – включете телевизора или си ку­пете вестник . И внимавайте – от време навреме спирайте и отделяйте от собствените си заключения тези готови щампи и илюзии, които неистово се опитват да втълпят в съзнанието ви.


--- Край на цитат ---

Останалата част от публикацията е в прикачения файл :smokin:

kаily:
То това не влиза ли в сферата на конспирациите?
Или вече са го изкарали оттам.

Асол:
Що да е конспирация, Кайле, то си е цяла наука как да ловиш маймуни с трици. Е, по-трудно се фащат по-образовани и мноо четящи хора, но се прави всичко, което е по силите на държавата и Началниците й да се поправи този пропуск. Аз разчитам най-вече на култа българина към образованието и на безобразното му глезене и пазене на децата. Оказва се, че това работи засега....

buratinob:
Всички се хващаме.
Наука или не, ползва заложеното у нас.
Избягаш от 9  и влезеш в 10-та съблазън.
Хората сме слаби,поддаваме се на изкушенията.

Nor1:

--- Цитат на: Асол ---Аз разчитам най-вече на култа на българина към образованието и на безобразното му глезене и пазене на децата. Оказва се, че това работи засега....
--- Край на цитат ---
Българите вече не си пазят децата. Ако удариш шамар на някое малко лайно, ще ти скочат, обаче това, че въпросното малко лайно от 10-годишно се напива и дрогира, въобще не ги тревожи.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия