Преглед на печата … > Уводни …

ПРОКУРОРСКАТА САГА – в ЕС и у нас

(1/297) > >>

Джиджи:
Мисля, че тук имаме нужда от такава тема, тъй като в ЕС тази сага е вече към края си, докато в България едва започва. И дано да съм уцелила правилния Раздел.  :D


--- Quote (selected) ---Европейска прокуратура

През април 2017 г. 16 държави членки постигнаха съгласие да си сътрудничат по-тясно с цел по-ефективна борба с измамите в ЕС. Те се споразумяха да създадат Европейска прокуратура чрез процедурата на засилено сътрудничество. Впоследствие още държави от ЕС решиха да се присъединят към усилията за защита на бюджета на ЕС от измами.

След като започне да функционира, Европейската прокуратура ще има правомощия да провежда разследвания и наказателни преследвания на престъпления, засягащи бюджета на ЕС, например:

•   измами
•   корупция
•   изпиране на пари
•   трансгранични измами с ДДС

https://www.consilium.europa.eu/bg/policies/eppo/
--- Край на цитат ---

Румънската магистратка Лаура Кьовеши е вече единствен кандидат за поста Главен прокурор на Европейската прокуратура, след като Париж е изразил готовност да изтегли кандидатурата на френския ѝ конкурент – Жан-Франсоа Бонер.

Кьовеши бе подкрепена и от новия председател на ЕК – Урсула фон дер Лайен, най–вече заради огромния ѝ опит в Източна Европа.
Борисов обеща също да подкрепи Кьовеши за Европейски главен прокурор.  :cool-1084:

Джиджи:
У нас обаче нещата са по–сложни, тъй като процедурата тепърва започва.

Giuseppe:

--- Quote (selected) ---Борисов обеща също да подкрепи Кьовеши за Европейски главен прокурор.
--- Край на цитат ---
А, ей с туй да бе започнала - то е надделяло.
Другото са подробности за разни третостепенни личности!
Колкото до БГ избора, до сега изборите са ме вбесявали. Сега вече предстоящият ме ужасява.

Джиджи:

--- Цитат на: Giuseppe в Юли 24, 2019, 11:21:15 ---Колкото до БГ избора, до сега изборите са ме вбесявали. Сега вече предстоящият ме ужасява.
--- Край на цитат ---

Ми то май има защо. Човекот с октоподеното тупе, или по–скоро – перука, щото инак е "гологлав". И дето некой рече в съседната соба: "Гешев "Ти си го избра 2.0"

 
Само туй ни липсваше!!! :scared-3306:

Джиджи:

--- Цитат на: Джиджи в Юли 24, 2019, 11:20:15 ---У нас обаче нещата са по–сложни, тъй като процедурата тепърва започва.
--- Край на цитат ---

КОЙ и КОГА номинира Иван Гешев за Главен прокурор, който в момента остава единствена кандидатура, тъй като министерът ни на правосъдието /Барни Ръбъл :D/ отказа на няколко пъти да направи своя номинация.


--- Quote (selected) ---Иван Гешев - първият номиниран за главен прокурор
22.07.2019



Зам. главният прокурор Иван Гешев е първият номиниран за нов главен прокурор. Номинацията му бе издигната на заседание на ВСС от всичките 11 съдебни кадровици, членове на прокурорската колегия, сред които и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров.

Гешев е дал съгласието си да бъде кандидат, заяви Даниела Машева, която представи номинацията му.

Гешев е на 49 години. Завършил е право в Академията на МВР. Започва кариерата си като оперативен работник през 1994 г. От 1996 г. до 2006 г. е следовател в Столичната следствена служба.

Става прокурор през 2006 г., когато започва работа в Софийската районна прокуратура, където остава до 2012 г. След това е повишен в Софийската градска прокуратура. А през 2016 г. оглави Специализираната прокуратура.

Гешев стана заместник на Сотир Цацаров само преди година.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7570088
--- Край на цитат ---

Дали обаче Иван Гешев има ВИЗИЯ ЗА ПРОМЯНА НА ПРОКУРАТУРАТА, която трябва най–сетне да се постави под „ефективна  демократична отчетност”?

Тъй като специално „Главният прокурор на Р. България е свръховластен и над него е само Господ”.

Така обичаше да се изказва на шега един от неговите предшественици, за когото обаче наличната информация свидетелства, че изобщо не се къпеше в народната любов …  :firefrog:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия