Преглед на печата … > Култура …

Едно малко място за големи цитати

(1/10) > >>

buratinob:

--- Quote (selected) ---Вт., 04/02/2020 - 17:31 (нов)
Звън®
До мажорни вариации на тема "Свали"
Радев свали политическото си доверие от правителството - заглавие на днешна новина.

Деси Радева свали от котлона къкрещата тенджера с боб яхния.

Иван Гашев свали каскета и избърса изпотената си бръсната глава.

Тиквоний I Хипертоник свали шлифера си и разкри пред възбудените мисирки провисналото си "трлюлю-трлюлю-трлюлю".

Шкембе войвода еротично свали огромните си гащи Лъсна едрият му като биволска глава задник. Полумракът в стаята избяга. Замириса на обор и стана по-топло.

Корнелия свали сакото си, но никой не й обърна внимание.

Доган свали потурите си и душмански се изпърдя - коминът на ТЕЦ "Варна" потрепера.

Сидеров свали гащите си, но дори и Карадайъ не го пожела.

Проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване населението и човека към БАН, свали и последната си дреха. Тази впечатляваща гладкоцицеста лифтирана пишколапка томително и артикулирано продължи да  каканиже анализа си:

- Борисов отново бе с много обрана реч. Позициите на ръцете и мимиките на лицето му бяха до милиметър точни и овладяни. Особено се запомни артистичната му имитация на мисирка и афронта му спрямо ппрезидентски служител, съдържащ артикулиране на келеш.

Народът отново свали гащите си - все по-прост, все по-безпомощен, все по-безразличен. Сал една 73 годишната баба Стойна намери сили да изока истината:
- Мухльовци, скопени мухльовци и курви!
Никой не я чу.
--- Край на цитат ---

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/borisov-radev-ne-ni-dava-doverie-che-da-go-svalya?page=1

Бем ви киното скии ко стаа тук! :aplause:

Kole:
Днес вали сняг, приключих по-рано делата и захванах книжка, а там...


--- Quote (selected) ---Марвин Гудман бе прекарал по-голямата част от живота си в Сикърк, Ню Джърси, градче, управлявано близо петдесет години от един или друг политически шеф. Повечето жители на Сикърк се отнасяха с безразличие към явната корупция във всички управляващи среди, хазарта, войните между бандите, пропиването на младежта. Бяха свикнали да гледат как се разбиват пътищата им, как се пукат старовремските им водопроводни тръби, как излизат от строя електростанциите им, как се разпадат старите им разнебитени постройки, докато шефовете си строят все по-големи къщи, по-дълги плувни басейни и конюшни с отопление. Хората бяха свикнали с това. Но не и Гудман.
--- Край на цитат ---
Робърт Шекли, Билет за Транай

Превръщаме се в оживяла дистопия

SvSophia:

--- Quote (selected) ---Лампадефорци! Световната криза шествува като зла чума по цялото земно кълбо. Тя не пожали и нашата хубава страна, която преживява дни на тежки изпитания. Празните железни каси в държавната хазна напомнят надгробни на нашето някогашно благополучие. Мнозина от вас гладуват, защото са останали без работа, а държавата е безсилна да им се притече на помощ. Но нека това не отчайва никого. В днешния трагичен момент отечеството се нуждае от хора с несъкрушимо самообладание и с твърда вяра в щастливото бъдеще. Безработни граждани на Лампадефория! Дигнете гордо глави и хвърлете поглед към безкрайните родни поля — едничкото благо, което ви е останало. Идете всички там и докато трае кризата, яжте до насита тлъстата сочна трева с героичното съзнание, че вършите един велик патриотичен подвиг. Грядущите поколения ще си спомнят със сълзи на очи за вас и имената ви ще светят със златни букви в славната история на нашия народ. Нека бог ви закриля и подслажда с повече витамини тревата, която ще пасете. Амин!
 
Бодил III[1],
крал на Лампадефория“
--- Край на цитат ---
Светослав Минков, “Какво се случи в Лампадефория”

А по-нататък:
Послушните гладни лампадефорци се юрват из полетата да пасат трева и се превръщат в... овце. РаЯ...


--- Quote (selected) ---“Лампадефорските министри, знаеш, най-добре разрешили кризата. Изпратили безработните граждани да пасат трева, а после, когато хората се превърнали в овце, започнали да ги доят и да ги стрижат. От вълната правят платове, а от млякото — сирене.”[\quote]
--- Край на цитат ---

SvSophia:
Дойде време и тук му е мястото (Благодаря, Буратино!!!) за цитати от любими книги. За да е ясно, че всичко вече не само се е случвало, но и е вече описано :)))
Любима книга, любим автор:


--- Quote (selected) ---- Устоите на отечеството припукват.
- Винаги са припуквали.
Хайнрих Бьол, “Билярд в девет и половина”
--- Край на цитат ---

SvSophia:
А сега внимание! Ако не ви кажа кой е авторът, ше решите, че някой го е писал вчера:

--- Quote (selected) ---А кое е злото? В живота ни е навлязъл един странен и противозаконен копнеж. Налегна ни болест тежка и неизлечима, разрази се по-лоша от чума. Измислиха ново и страшно беззаконие, защото то променя не само човешките, но и природните закони. Така блудството стана дребна работа и то вече се определя като обикновен разрат. И както при страданията, когато дойде много силна болка, тя надвива впечатлението от предишната, така и прекаленият размер на тази сквернота прави непоносимото да не изглежда вече като непоносимо, тоест разврата с жена.
Защото изглежда, че е прекрасно да може да се измъкне човек от тези мрежи и има опасност занапред женският пол да стане излишен, щом като младежите заместват всичко онова, което принадлежи на жените. И не е само това злото, но и с голяма волност се одързостяват към такъв разврат и беззаконието се е узаконило. Така че никой не се страхува и не трепери. Никой не се срамува и не се изчервява, но дори се гордеят за тези жалки действия, а благоразумните се смятат за глупави и онези, които се стремят да ги вразумят, уж били заблудени. И ако са по-слаби, ги бият, а ако са по-силни - осмиват ги, подиграват ги и ги засипват с безброй хули. С нищо не могат да помогнат нито съдилищата, нито законите, нито възпитателите, нито бащите, нито слугите, нито учителите.
Защото успяха едни да покварят с пари - такива се интересуват как да спечелят някоя пара. А онези, които са по-разумни и се грижат за спасението на душите си, щом веднъж са им показали доверие, едни от тях много лесно ги приспиват и мамят, а други пък се страхуват от силата на безнравствените хора. Впрочем, по-лесно би се избавил някой, когото са заподозрели, че се стреми към царската корона, отколкото да се измъкне някой от ръцете на онези мерзавци, ако се опита да избави децата от тях.
Така насред градовете, сякаш са някъде в голяма пустош, мъже с мъже вършат разврат. Които пък са избегнали тези клопки, трудно ще избегнат обаче злословията от онези, които вършат подобни безобразия.
Първо, защото са твърде малко и затова лесно биха могли да останат незабелязани сред множеството на вършещите злини; и второ, защото самите онези мерзавци и мръсни бесове, като не могат по друг начин да навредят на тези, които не са им обърнали внимание, се опитват да ги накажат по този начин. Защото, като не са могли да ги наранят смъртно, нито да засегнат самата им душа, стремят се да накърнят поне похвалата за тяхното благоразумие, която тези хора получават от обществото, и да развалят добрия им образ.
Затова и чух, че мнозина се изненадват как досега не е завалял огнен жупел, как градът ни още не е изпитал онова наказание, което е понесъл Содом, макар и да е заслужил много по-тежко наказание, защото не се вразумяват дори и от злините, постигнали содомци? Но макар че онова селище вече две хиляди години крещи с вида си по-силно и от човешки вик към цялата вселена, за да не дръзне някой да върши подобен грях, не само не е намалял стремежът им към този грях, но са станали и по-нагли, все едно че спорят и се борят с Бога; и се опитват на дело да докажат, че колкото повече Той ги заплашва, те толкова повече ще бъдат привързани към тези злини.[...]
При някои от безсловесните животни има много силен полов нагон и неудържимо желание за сношение, което прилича на някаква лудост. Но при тях не се наблюдава това влечение на мъжко към мъжко и си остават в границите, които природата им е поставила. И хиляди пъти да се увеличи нагонът им, те все пак не прекрачват законите на природата. А тези, уж разумни същества, които са се запознали с божественото учение и учат дори другите какво трябва и какво не трябва да правят, които са слушали Писанията, дошли от небето, самите те с проститутките не завързват връзки толкова лесно, колкото с младежи. Сякаш не са човеци, сякаш няма Божи промисъл, който наказва престъпленията, но все едно някакъв мрак е завладял всички и вече никой нито вижда това, нито ги чува – до такава степен се одързостяват във всяко отношение и при това с толкова голяма ярост. А бащите на развращаваните деца мълчаливо търпят това и нито изчезват заедно с тях, нито мислят как да поправят злото. Защото дори да трябваше да закарат децата си в изгнание в чужбина заради тази страст – било по море, било на някой остров, било на необитаема земя, било във вселената над нас, не би ли трябвало да се постараят и да направят всичко, така че да не се внасят тези срамотии? И ако някъде има някое село, нападнато от тежка болест, например холера, няма ли да отведем оттам синовете си, дори те там да печелят много добре и здравето им все още да е добро? Сега обаче, когато навсякъде има такава голяма поквара, ние не само водим децата си към тази пропаст, но и онези, които искат да ги освободят, ние ги пропъждаме, сякаш те носят бедите. Наистина, какъв гняв и какви мълнии заслужава цялото това поведение, когато се стремим да поправим думите на предупреждаващите и да ги „изчистим“ с мярката на светската мъдрост, а душата, която лежи в блатото на разврата и непрекъснато се разлага, не само я пренебрегваме, но и когато пожелае да се поправи, ние й пречим?
И нима някой ще дръзне да каже, че е възможно тези, които са затънали в такива грехове, да се спасят? Как да се спасят? Защото тези, които са избегнали страстта на разврата, онази тиранична любов, която разрушава всичко (макар че са малцина тези), те обаче не избягват жаждата за богатство и слава. А повечето от тях са обладани и от тези последните страсти, но и на страстта на разврата се отдават с огромен устрем.
--- Край на цитат ---

Но днес съм бяла и добра, затова... Йоан Златоуст, Из Четвърта беседа върху Послание до римляни (PG 60, 417 sq.)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия