Преглед на печата … > Култура …

проф. Боян Дуранкев - Минималната програма на левите и социалистите

(1/9) > >>

фелдкурат Ото Катц:
Намирам долното най-малко за интересно, макар и отчасти спорно, особено в момента, в който се появява в публичното пространство. Написано е от учен, когото познавам и уважавам. 

Ето негов цитат при публикуването на текста за обсъждане, повтарям за обсъждане.


--- Quote (selected) --- Бях обещал да изпратя нещо като "Минимална програма" на левицата за обсъждане. Сега го правя. Максималната програма я зная: смяна на капитализма със социализъм. Сега няма да се случи, но това не означава че не стои на дневен ред.
--- Край на цитат ---


1.  Минималната програма на левите и социалистите
Крайната цел на партията на социалистите е насочена към премахване на капитализма. Но тъй като тази цел не може да бъде постигната в близко бъдеще, и понеже социалистите и левицата нямат пълно покритие на интересите и ценностите си, то може да се приложи една минимална програма от по-лесно осъществими искания с хоризонт 2025 г.
Повечето хора в България също искат минималното, както при революциите от 1968 г.: аз не искам да съм богат, не искам да съм герой, искам единствено да живея добре със себеподобни.

Възможни „опорни точки“ на Минималната програма до 2025 г.:

1.1.  За демографско развитие на България
-  пълно задоволяване на нуждите от детски ясли за детски градини и училища във всички български градове;-  безплатни и равни условия за достъп на българските деца до образование, здравеопазване, култура;-  изграждане на евтини и качествени държавни и общински жилища за семейства до 40 годишна възраст с деца;-  финансово-икономическа защита на българското семейство чрез семейно подоходно облагане и прогресивни данъци; годишни субсидии, включително чрез връщане на част от данъка, на семействата с доходи под жизнения минимум;-  минималната работна заплата на специалистите с висше образование, работещи по специалността, да бъде с 2/3 над минималната работна заплата за страната;-  „данъчна ваканция“ върху ДФЛ за завършилите бакалаври и магистри за 4 години след това;-  минималната пенсия да доближи 2/3 от минималната работна заплата;

1.2.  За опазване и възпроизводство на природната среда
-  пълна защита на невъзпроизводимите и частично възпроизводимите природни обществени ресурси;- разрешаване на концесиониране максимум до 20 години;- свеждане на депонирането на отпадъците под 50% и забрана за внос на отпадъци от чужди страни;-  мораториум върху всякаква промяна на статута на „Екологична мрежа Натура 2000“;-  осигуряване на обществен достъп до всички плажове, реки и планини;-  премахване на всички незаконно построени обекти;

1.3.  За развитие на структурата на българската икономика
-  равенство на обществената, държавната, общинската и частната собственост-  равенство на заплащането на труда независимо от формите на собственост;-  електронизация на държавните услуги и намаляване на административния апарат;-  преимуществено развитие на съществените сектори на икономиката-  възможно най-висока защита на националния капитал;-  плавно увеличаване на дела на обществената собственост към 50%;-  приемане на европейска минимална работна заплата1.4.  За развитие на политическата система
ü  демонополизиране на сегашната политическа системаü  един глас на парламентарни избори да е равен на 1 лев държавна субсидия за всички участващи в изборите;ü  провеждане на национални и местни референдуми на основата на минимално изискване от 10% от българските пълнолетни граждани;ü  преход към електронно гласуване.Ако левите хора не се обединят, а продължават да се упражняват във вождизъм, непоклатимост на тезите на Маркс, Енгелс и Ленин като в Корана, вяра че нещата ще станат механично, левицата няма бъдеще.
Prof. Boyan Durankev, Ph.D.

Nor1:
1. Не е посочено какви отрасли на икономиката да бъдат бутнати напред от държавата. И как.
2. Не е посочено как ще се действа с родните бандити, натрупали милиони и милиарди от измами, грабежи и корупция.
3. Не е посочено как да бъде конфискувано тяхното имущество. А то непременно трябва да бъде.
4. Не е посочено как да се измъкнем от вашингтоно-брюкселската примка на гърлото. Докато сме под тяхна власт, няма да ни бъде разрешено нито да бъдем самостоятелни и независими във вземането на решения, нито да се развием технологично, нито да се вдигне стандартът ни на живот.
5. Не е посочено как и дали можем да получим външна подкрепа, ако се опитаме да изпълним горните точки.
6. За да има промяна към добро, трябва властта да попадне у свестни хора - честни, смели и умни. Не е посочено как именно такива да застанат начело, а не поредните байганьовци, мутри и слуги на САЩ.
7. Как да бъде променена психиката на българина, който си харесва боклуци - крадци и мутри, и мечтае да е на тяхно място.

Отговори не давам, защото не знам. Но поне мисля, че знам правилните въпроси.

фелдкурат Ото Катц:
https://www.president.bg/news5581/prezidentat-nasledstvoto-na-katastrofiralata-avtokratsiya-e-izklyuchitelno-tezhko-i-mozhem-da-go-preodoleem-samo-s-edinna-volya-i-aktivna-grazhdanska-pozitsiya.html?fbclid=IwAR2FKH_5Zg0W1wNVd_HhrNmTI4-N1JKzbTMFex4V_hUU49zoGukS8vFW5hw ...ако някои се интересува.
Пепи?

buratinob:

--- Quote (selected) ---„Пред нас е примерът на авторитарното управление от последното десетилетие и на подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността към вожда и партията-държава, на законността от задкулисните договорки.
--- Край на цитат ---

Както викат не толкова древните:
"Всяка власт корумпира, а абсолютната власт корумпира абсолютно."

Успяхме да създадем няколко "независими" от избирателите институции.
Съд, прокуратура, параламент, президентсво, да не забравим и властта на мисирките.
Всички те са толкова "независими" че живеят в собствен свят много далеч и встрани от реалността.

Maximus II:
Зависими са те, зависими, от невидимите мрежи, на скритата власт на Биг мъни, дълбока държава, или както ви харесва.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия