За живота, вселената и всичко останало … > Футуризми …

...из пресата: В Германия - Социален експеримент: 1200 евро месечен безусловен б

(1/7) > >>

фелдкурат Ото Катц:
...мисля, че имаше такава тема, мързи ме да търся ... моля модераторката или стопанина на сий форум да преместят това, ако помня добре ... а иначе - един интересен експеримент, да видим...1200 евро са малко, не стигат...

В Германия - Социален експеримент: 1200 евро месечен безусловен базов доход
Във вторник, 18 август, в Германия заработи нов сайт: Pilotprjet Grundeinkommen (в превод: Пилотен проект за безусловен базов доход). На тази уебстраница човек може да кандидатства за безусловен базов доход в размер на 1200 евро месечно, който ще бъде изплащан в продължение на три години. Само в първия час от стартирането на регистрациите бяха подадени вече 20 000 заявки за участие в експеримента, съобщава Дойче Веле.

В него ще бъдат включени 1500 души. Но едва 120 от тях ще имат щастието да получават по 1200 евро на месец. Останалите 1380 участници ще служат като база за сравнение. Така ще бъде установено какво влияние оказва безусловният базов доход върху пазара на труда. Сумата от 1200 евро не се облага с данъци и не е обвързана с никакви сложни правила. Единствените условия за участие в експеримента са: кандидатите да са навършили 18 години и да живеят в Германия. Техните доходи, социално положение или образователно ниво не играят никаква роля.

За трите години всеки участник в социалния експеримент ще получи общо 43 200 евро. На година се падат по 14 400 евро. Тази сума не е избрана случайно. Тя надвишава леко прага на бедността, определен от Федералната статистическа служба, който възлиза на 13 600 евро на година.

Германският проект е уникален в много отношения.
Първо: защото се финансира не от държавния бюджет, а от краудфъндинг-кампания. Необходимите средства за изплащането на сумите ще бъдат осигурени от дарения на близо 140 000 души.
Второ: в изследването участват две известни научни организации - Германският институт за икономически изследвания (DIW) и институтът "Макс Планк". Част от проекта е и организацията "Моят базов доход", която лобира за идеята от 2014 година насам.
Трето: експериментът не е насочен към лица, нуждаещи се от помощ. В него ще бъдат включени представители на всички социални сфери - от служители до безработни, от пенсионери до самонаети лица, от социално слаби до богати.

Експериментът ще започне през 2021 година и ще продължи до 2024. Участниците в него ще трябва да докладват за това как безусловният базов доход се отразява на делника им, здравето им, работата им и живота им като цяло. Интересно е да се разбере и как "подаръкът от 1200 евро месечно" се отразява на хормона на стреса в човешкия организъм.

https://www.banker.bg/sviat/read/socialen-eksperiment-1200-evro-mesechen-bezusloven-bazov-dohod

buratinob:

--- Quote (selected) ---Експериментът ще започне през 2021 година и ще продължи до 2024. Участниците в него ще трябва да докладват за това как безусловният базов доход се отразява на делника им, здравето им, работата им и живота им като цяло. Интересно е да се разбере и как "подаръкът от 1200 евро месечно" се отразява на хормона на стреса в човешкия организъм.
--- Край на цитат ---

Стресът ще се акумулира на външен носител, нещо като "бели пари за черни" дни но обратното и ще разцъфти в цялата си прелест като спрат плащанията.

Финландците пробваха нещо подобно преди години за 800-850 евро, на ограничен кръг под1000 човека.
Парите свършиха, "цоциолозите" си написаха дисертациите и край.
120 човека са нищожна група, не стигат за никаква извадка, всеки един от тези ще контактува с хиляди хора без такава благина.
Буквално на челата им ще има нарисувана мишена, резултатите са опорочени предварително, освен ако не ги отделят в някое село без контакт с други хора.

Пешo:
Ако махнем онова за хормона, експериментът е абсолютно безсмислен.

Джиджи:

--- Цитат на: Пешo в Август 20, 2020, 19:02:09 ---Ако махнем онова за хормона, експериментът е абсолютно безсмислен.

--- Край на цитат ---
:bounce-946:

buratinob:
Сега след салатка и малък концентратор на мисловните процеси си викам:
Бе тез шваби да не са мислили за нашите депутати?
Те таман половината- 120 са световно неизвестни, не стават за нищо, вземат базова заплата към 1200 евра.
Що не ги тестват тях?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия