За живота, вселената и всичко останало … > Футуризми …

Техноментализъм

(1/4) > >>

Engels:
Ако разполагаме с Х милиарда и решим да ги похарчим за социални цели, кое ще бъде по-ефективно, да ги раздадем като ББД или да осигурим с тях безплатен транспорт, вода, ток и други подобни неща за населението.
И в двата случая до тях ще имат достъп и богатите и бедните, но ББД ще бъде доста по-ефективен.
Първо защото всеки може да го ползва за специфични лични нужди, докато безплатните услуги винаги ще са ограничен брой и не всекиму нужни.
Безплатният градски транспорт е удобен за гражданите, но не особено полезен за селяните.
Но това е най-малката беда,
Осигуряването на безплатна услуга автоматично влошава драстично качеството и.
Поради една съвсем елементарна причина - липса на конкуренция.
Няма да работят дори антимонополните мерки.
Ако в един град пуснете дори две транспортни фирми, самият факт, че предлагат безплатна услуга с дотация от държавата ги прави незаинтересовани да подобряват транспортната услуга. Даже напротив, вместо да се борят за клиенти, те ще имат интерес да нямат такива, защото ще им свалят печалбата.
Тоест ще се наложи допълнителен държавен контрол, който да контролира тези две транспортни фирми и съобразно резултатите от работата им да определя коя какви дотации да получава.
Така си осигуряваме и допълнителна бюрокрация, плюс възможности за корупция.
С ББД нещата са по-елементарни, с парите от ББД ще си купуваме билети за тази транспортна фирма която предлага по-добра услуга.
Така се осигурява ефективен граждански контрол, без излишна бюрокрация и корупция.

Nor1:
Най-добре е абсолютна държавна собственост. Така ще са невъзможни всякакви частнособственически домогвания до скубане на клиенти, източване на държавата и корупция на контролни органи.

Engels:

--- Цитат на: Nor1 в Октомври 18, 2020, 23:53:35 ---Най-добре е абсолютна държавна собственост. Така ще са невъзможни всякакви частнособственически домогвания до скубане на клиенти, източване на държавата и корупция на контролни органи.

--- Край на цитат ---
Абсолютната държавна собственост при масова автоматизация и роботизация решава и редица други проблеми с които ще се сблъскат държавите с неограничена частна собственост.
В миналото и сега държавата облага с данък доходите от труд.
Но с напредването на технологиите влагането на труд в производството на стоки и услуги ще намаля, докато на капитал ще се увеличава.
Съответно трудът ще получава все по-малък дял от печалбата при продажбата на стоки и услуги, а капиталът все по-голям дял.
Следователно държавите които разчитат на данъчни постъпления от облагането на труда с данък ще се сблъскват със все по-сериозни проблеми
При абсолютната държавна собственост такъв проблем изобщо не може да възникне.

Nor1:
Което води и до следващите изводи:
Тези олигарси, които напълно са се отдали на Злото, ще искат колкото може по-бързо да победят и унищожат непокорните държави - Русия, Китай и някои дребосъци. Няма да чакат повече. Ако не успеят бързо да вземат властта в Русия и Китай, ще започнат ТСВ. Интересно ще е какво ще стане, ако не успеят (с избори или с цветен преврат) да вземат властта в САЩ. Дали ще започнат открита гражданска война или саботажи и диверсии по целия свят. Вкл. с употреба на ОМП.

66:
ДЕ викаше Бае Тодар - Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и пето да го направиш.
А той ги разбираше нези теща. По онова време в България се правеше, ехей....

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия