За живота, вселената и всичко останало … > Историческо бъдеще …

Мемориал в памет на цивилните жертви от бомбардировките, извършени над България…

(1/14) > >>

ddantgwyn:
"Мемориал в памет на цивилните жертви от бомбардировките, извършени над България през Втората световна война …"
Отварям тази тема поради няколко причини, първата от които е, че в другия форум се появиха коментари относно тази инициатива, които не блестят с особена компетентност и които засягат част от хората, пишещи тук. Другата причина е да създам място, в което да бъде описана историята на възникването на тази инициатива, както и нейното развитие във времето.

Това, което аз си спомням за нея е, че тя възникна в една от темите в стария форум на вестник "Сега" при обсъждане на новооткрития паметник на загиналите американски летци в София. Идеята беше предложена от Сократ-май, вече не помня в коя точно тема, но като резултат беше създадена отделна тема за тази инициатива: "Мемориал в памет на цивилните жертви от бомбардировките, извършени над България през Втората Световна Война". В резултат от дискусията там беше създаден инициативен комитет, който излезе с предложение пред софийската голяма община за изграждане на такъв мемориал. На 10 декември 2013 година беше дадена и пресконференция от този инициативен комитет по повод на инициативата. Запис от нея може все още да се види в youtube, а малко снимки от нея могат да се намерят на този адрес.

Нямам ясен спомен за всички хора, които влязоха в този инициативен комитет, така че се надявам в следващите коментари по темата да излезе и списък на неговите участници. Също така се надявам от тях да стане ясно докъде стигна инициативата и къде е била спряна, както и да даде някакъв допълнителен тласък на инициативата, която да стигне до успешен край.

Толкова от мен.

AnonimusBG:
Най-вероятно няма да намеря подкрепа, но все пак.
Паметникът на американските пилоти естествено е идиотизъм.
Предлаганият паметник не мога да го нарека така по етически причини, но би трябвало да се гледа по-дълбоко в нещата.
Благодарение на идиотизма на тогавашните управници англо-американците получават законен повод да бомбардират вражеска държава.
Такива ми ти работи.

Giuseppe:
Ще опитам с малък + по спомени.
Летеца, Нойка, а сетне и други колеги ще изплуват в спомените ми /имам асоциативна памет, трябва нещо да се случи, че да стопля/, няма да споменавам тези, които не са вече между нас.
Аз съм виждал и архитектурното предложение - доколкото си спомням скромен парлапипеТ и т.н., нека наистина участниците в този комитет, ако четат, да се включат. Ще ми е трудно на мен да търся.
Фактически, това ще е възраждане на идеята.
Дано този път успее.
п.с. Не мисля, че трябва да се противопоставяме с мястото, това не е "на ваш нъмбър с наш такъф", мястото му, ако някога се случи, ще е също показателно за паметта, мъдростта и моментното състояние на българина.
За мен, мястото му е на терена на т.н. седмокрил петокур.
Не можахме да стигнем там, накъдето сочеше петокура, но поне ще знаем откъде сме тръгнали.
Пък току виж и Мустафата го благослови - ем ше и е лесно да се покланя първо на един съседен, а после и на този мемориал.
Шо да губим времето на сахиба?

ddantgwyn:

--- Цитат на: Giuseppe в Януари 02, 2021, 20:19:51 ---
За мен, мястото му е на терена на т.н. седмокрил петокур.

--- Край на цитат ---

По мои спомени, беше отделено място в градинката зад Националната художествена академия, между старото руско посолство и института за космически изследвания. От теб разбирам, че е имало идея паметника да е пред телефонната палата. Нищо чудно и така да е било. Надявам се да разберем от следващите коментари какво и как е ставало.

ddantgwyn:

--- Цитат на: AnonimusBG в Януари 02, 2021, 20:11:27 ---Най-вероятно няма да намеря подкрепа, но все пак.
Паметникът на американските пилоти естествено е идиотизъм.
Предлаганият паметник не мога да го нарека така по етически причини, но би трябвало да се гледа по-дълбоко в нещата.
Благодарение на идиотизма на тогавашните управници англо-американците получават законен повод да бомбардират вражеска държава.
Такива ми ти работи.

--- Край на цитат ---

Идиотизмът на тогавашните управници е коментиран надълго и широко и в стария форум, и в другия форум, така че наистина няма смисъл да се разпростираме върху него и в тази тема, още повече, че има консенсус по него (imho).

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия