Защо сме тук … > Организационни …

Форумни правила за обсъждане / 4 април 2021

(1/20) > >>

Ной:
-----------------------------------------------------------
актуалните правила се намират в
https://societe-chez-kerpeden.eu/index.php?topic=1681.0
С прискърбие изпратихме на Големия Небесен Сървър форума на вестник "Сега". Голяма част от нас са тук поради онзи форум. Но този форум не е онзи форум прероден от пепелта. Затова се налага от време на време да се припомнят базовите правила.
Тук слагам за обсъждане текущи форумни правила, за да може всички форумни членове да ги огледат и ако сметнат за необходимо - да коментират, предлагат, отхвърлят части и формулировки. Форумът не е Омуртагова колона, нищо не е издялано в камък, затова търпи развитие. Ударението е на "търпи".

Основополагащо правило: «Не прави на другия това, което не би искал да ти се случи на теб!» Ако някой не се сеща откъде иде – древен равин обяснил на поредния трол Тората докато стоял на един крак. Тъй като в онези времена интернет нямало, налагат се няколко дребни допълнения.

Правило № 1: С модератор, особено глобален и с администратор не се спори;
Правило № 2: Не се вземайте прекалено на сериозно в Internet — вреди на здравето;
Правило № 3: Не се чувствайте длъжни да отговаряте на всеки отговор на ваш коментар;
Правило № 4: Бъдете авангардисти по отношение на ненормативната лексика;
 Правило № 5: Уважавайте българския език – кой колкото му стигат силите;
Правило № 6: Правилата за цитиране са същите като във всяка уважаваща себе си медия – кратки извадки с посочване на автора (ако е известен) и източника, откъдето е взет цитатът. Ако цитатът е на разположение интернетно – дава се връзка. Авторското право се защитава навсякъде;
Правило № 7: Всички коментари/мнения във форума остават собственост на създателите си, които изрично приемат, че в рамките на форума са предоставили правата си безвъзмездно за ползване в обсъжданията. Това върви с отговорността за съответното мнение, при потърсване на такава. С написването на коментар/мнение, авторите на коментарите изрично се съгласяват, че освобождават създателите и обслужващите форума и асоциираните с тях лица от отговорност за изказаните от авторите идеи. Повече по въпроса може да се прочете в различните закони за защита на свободата на словото. Те не престават да важат само защото не са цитирани изрично.
Правило № 8: Мненията следва да са изразени в рамките на един шрифт на мнение, в не повече от два размера и/или цвята на шрифта. Количеството разрешени емотикони е два на мнение. Форуми за графични изяви бол болана, този не е от тях.

В зависимост от нарушенията се налагат ограничения, неизвестно защо наричани наказания, на съответните потребители – спектърът е от ограничение на написаното, известно като "триене", през временно ограничение на достъпа, известно като частичен или пълен бан, и завършва с постоянно ограничение, известно като "пожизнен ецих с пирони" или "пожизнен фризер";

Критерии:

За триене - всичко, което би било неприемливо да се каже публично и за което не бихте искали да се налага да носите наказателна отговорност (анонимността в нета е доста относителна), независимо дали е насочено към колега по форум или към друга личност; което е обидно, злепоставящо и т.н. На безусловно триене подлежат спам, реклами, тролене и персонално насочена ненормативна лексика към участник във форума. Каквито и формулировки да се сложат, винаги ще са обтекаеми и никога няма да покриват всичко. Въпрос предимно на здрав разум, такт и възпитание. Мястото е за дискусия, за лаф, за разпускане, не за изразяване на ежедневни фрустрации, създадени другаде. В този форум има средства на разположение на отделния потребител да се справи с дразнещите го хора без да прибягват до оплаквания до модерацията на форума, но модерацията съществува за тежки случаи.
За ограничаване на достъпа - периодично непридържане към добрия тон и към духа на дискусиите. В идеалния вариант 3 дни, не повече, поради това, че всяко чудо е за три дни.
За пожизнен ецих с пирони - крайности, бруталности и т.н.


gossinger:
Правило № 9: Мненията трябва да са по темата. Леки отклонения са допустими, но не повече от един път. Допълнителните отклонения ще бъдат изтривани без обяснения.

Nor1:
"Правило № 1: С модератор, особено глобален и с администратор не се спори."

Споря с всекиго, с когото не съм съгласен. Без въобще да ме интересува с какъв ранг е.
А когато не го правя (или го правя рядко), това значи, че изпитвам голямо уважение и доверие към този човек.

Ной:

--- Цитат на: Nor1 в Април 05, 2021, 01:09:18 ---"Правило № 1: С модератор, особено глобален и с администратор не се спори."

Споря с всекиго, с когото не съм съгласен. Без въобще да ме интересува с какъв ранг е.
А когато не го правя (или го правя рядко), това значи, че изпитвам голямо уважение и доверие към този човек.

--- Край на цитат ---
Абсолютно си прав, изборът на глагол е неудовлетворителен. Може би да сложим "наддумва"? Спорът е благородно дело ако е в търсене на истината.

buratinob:
Вече съм си казвал мнението.
Правилата и законите са врата у поле, кой иска минава през тях.
Ще се дърлим помежду си и с управата от време на време, важното е през по-дългите периоди да не се озлобяваме и да подаваме и поемаме топката по-лежерно.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия