За живота, вселената и всичко останало … > Преводи …

Добре дошли в епохата на наблюдаващия капитализъм …

(1/27) > >>

ddantgwyn:
Благодарение на труда на Джиджи, качвам тук превода на статията „'The goal is to automate us': welcome to the age of surveillance capitalism".

Изрично подчертавам, че преводът е със запазени всички авторски права. Ако някой иска да го публикува някъде другаде, нека се свърже с Джиджи тук, във форума, за уточняване на условията, при които може да стане това публикуване.

И накрая -- не стреляйте по преводача, той толкова си може :cool-1084:


--- Quote (selected) ---Целта е да ни автоматизират: добре дошли в епохата на „наблюдаващия капитализъм“[/b][/size]
https://www.theguardian.com/technology/2019/jan/20/shoshana-zuboff-age-of-surveillance-capitalism-google-facebook
Новата книга на Шошана Зубоф представлява смразяващо разкритие за бизнес модела, кой­то лежи в основата на дигиталния свят. А обобщаващият колумнист, Джон Нотън, обяснява значението на нейната творба и задава на авторката 10 ключови въпроса.

Днес преживяваме най–дълбоката трансформация на нашата информационна среда от вре­мето на изобретяване на печатарството от Йоханес Гутенберг около 1439 г. А проблемът с живота по време на революция се състои в това, че е невъзможно да обхванем с поглед всичко, което се случва около нас.

„Погледът назад в миналото” се оказва единствената точна наука, но докато наистина успеем да погледнем назад, всички вече сме мъртви. Печатарството или самото печатане оформи и преобрази нашите общества за четири века напред, но никой в Майнц (родния град на Гутенберг) през, да кажем, 1495 г. не е можел да знае, че тази технология (освен всичко друго) би могла: да осигури „искрата” за Реформацията и да подкопае авторитета на всемогъщата Католическа църква; да даде възможност за появата на това, което днес признаваме за съвременна наука; да създаде нечувани до момента професии и индустрии; да промени формáта на нашите мозъци; и дори да пренастрои представите ни за нашето детство. И въпреки всичко печатарството направи това, ако не и много повече.


--- Край на цитат ---

kаily:
„Погледът назад в миналото” се оказва единствената точна наука

засега

Джиджи:
Благодаря за следното /където без трети емотикон е невъзможно!/:


--- Цитат на: ddantgwyn в Февруари 24, 2019, 21:51:12 ---И накрая -- не стреляйте по преводача, той толкова си може :cool-1084:
--- Край на цитат ---
:m1313: :m0941:

ddantgwyn:

--- Цитат на: Джиджи в Февруари 24, 2019, 22:06:15 ---Благодаря за следното /където без трети емотикон е невъзможно!/:


--- Цитат на: ddantgwyn в Февруари 24, 2019, 21:51:12 ---И накрая -- не стреляйте по преводача, той толкова си може :cool-1084:
--- Край на цитат ---
:m1313: :m0941:

--- Край на цитат ---

Ми това е моя реплика, пък :m1731:

Най-вече към пуристите.

PS. Ето, да не кажеш, че лъжа: http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=article&id=advices&key=450330953

Джиджи:

--- Цитат на: kаily в Февруари 24, 2019, 22:01:29 ---„Погледът назад в миналото” се оказва единствената точна наука

засега
--- Край на цитат ---

Кайле, статията е наистина интересна – цялата!

А аз нито искам да я рекламирам, защото не е моя, нито търся някакво особено внимание, тъй като си имам достатъчно – поне засега!!!  :cool-1084:

Но ще пусна още веднъж част от началото ѝ – скузи, г–н Принце! – понеже започва с изключително подходяща илюстрация, която явно не е могла да бъде публикувана тук, за да не заема излишно пространство:


--- Quote (selected) ---Целта е да ни автоматизират: добре дошли в епохата на „наблюдаващия капитализъм“Новата книга на Шошана Зубоф представлява смразяващо разкритие за бизнес модела, кой¬то лежи в основата на дигиталния свят. А обобщаващият колумнист, Джон Нотън, обяснява значението на нейната творба и задава на авторката 10 ключови въпроса.

Днес преживяваме най–дълбоката трансформация на нашата информационна среда от вре¬мето на изобретяване на печатарството от Йоханес Гутенберг около 1439 г. А проблемът с живота по време на революция се състои в това, че е невъзможно да обхванем с поглед всичко, което се случва около нас.

--- Край на цитат ---

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия