Преглед на печата … > Уводни …

"Граждани срещу кражбите на деца" скочи срещу стратегията за детето

(1/117) > >>

Чок觧:

"Граждани срещу кражбите на деца" скочи срещу стратегията за детето

Според неправителствена организация обажданията на националния телефон за деца могат да доведат до проблеми в семейството
15:51 | 21 април 2019      |  Редактор: Лилия Чалева 121 4711
Обажданията на националния телефон за деца към Държавната агенция за закрила на детето, могат да доведат до проблеми в семейството и за децата, каза в Националния пресклуб на БТА Христо Лафчиев, председател на Инициативен комитет на граждани срещу кражби на деца.
В понеделник ще има протести в няколко града срещу проекта за Национална стратегия за детето 2019-2030 г., съобщиха от инициативния комитет.
Според неправителстваната организация (НПО) само при 10-15 процента от случаите, при които се отнемат деца от родителите им, има наистина нужда от подобни действия, но и при тях може да се работи с родителите и рисковете да отпаднат.
В сайта на фондация "Анимус" е публикуван същият телефон, посочиха от инициативния комитет. Според тях така сигналът се подава не на държавата, а на фондацията. Зад "Анимус" стои сянката на Норвежкия финансов механизъм, каза Христо Лафчиев.
Стефан Чолаков, който се определи като социален работник на свободна практика, каза, че в България не се работи достатъчно с маргинални групи и самотни майки по въпросите за отглеждане на деца. Социалните работници в страната отнемат деца предимно до три години, защото вероятно към по-големите няма интерес за осиновяване, посочи той. По думите му делата за отнемане минават през съда буквално за пет минути, а на родителите не се обяснява, че те могат да обжалват решенията на социалните служби.
Вместо да се подпомагат родителите, държавата отнема децата и превръща в бизнес тяхното отглеждане, подчерта Лафчиев.
От асоциацията препоръчват на родилките да не подписват документи, докато раждат. Не споделяйте с акушерки, медицински сестри и лекари каквито и проблеми да имате, освен ако не са ви много близки, каза Христо Лафчиев.
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/grazhdani-sreshtu-krazhbite-na-detsa-skochi-sreshtu-strategiyata-za-deteto

Nor1:
Кръвен данък

Lillian:
тази тема е много интересна
но дали няма някаква информация, за колко деца става дума?
от колко родители са отнети деца, без съгласието им
знам от първа ръка, че все повече цигански семейства стават приемни родители
аз лично познавам две, едното от които отглежда вече седмо дете, но пък те осиновиха две от тях
не допускам,чак да отнемат насилствено деца от родителите им, за да разраства бизнеса с приемни семейства
а и статията е доста обща и някак не внушава доверие
въпросът обаче влиза в полезрението ми

SvSophia:
Истанбулската конвенция има много имена, и много агенти:

--- Quote (selected) ---Протест срещу стратегията за детето: Дава се пълна власт на държавата над децата

Недоволни граждани протестираха пред сградата на Министерството на труда и социалната политика срещу предложената и приета от Държавната агенция за закрила на детето "Национална стратегия за детето 2019-2030 г.", предаде "Фокус". Протестиращите смятат, че новият документ е плод на тоталитарно мислене и е категорично неприемлив за гражданите на България. Според тях в документа се предвижда "пълна власт" от страна на държавата и респективно на отделните чиновници над живота на всяко дете и неговото семейство.
Протестиращите твърдят, че в основата на стратегията стои разрушаване на традиционното семейство, цели се ограничаване на правата на родителите и чрезмерно и недемократично разширяване на контролните функции на държавата по отношение на децата и семейния живот.
Недоволните граждани се опасяват, че съществува риск и в България социалните служби да изземат функциите на родителите, както и да се улесни изземването на деца от семействата им и преместването им в приемни семейства. Техните притеснения са за това, че децата ще бъдат третирани като обект на обществена и държавна намеса, при която ролята на родителите и естествената семейна среда са сведени до минимум. Те посочват, че стратегията предвижда ранно сексуално обучение в и извън държавните училища, които се оставят в ръцете на държавните служители, както и неправителствените организации (доставчиците на услуги), работещи с тях.
Противниците на стратегията заявяват още, че стратегията е изготвена в нарушение на основни конституционни и човешки права, записани в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.
В началото на април Светият синод също изрази притеснения по повод новата стратегия. В официална позицията Синодът заяви, че проектът за национална стратегия за детето дава твърде големи правомощия на социалните служители и на държавата, изземва функции на родителите и семейството.
Източник: Дир. бг

--- Край на цитат ---

SvSophia:

--- Quote (selected) ---Формулировката ”Родител 1” и ”Родител 2” се появи в електронна бланка на Столична община вместо традиционните майка и баща.
С нея се кандидатства в детските градини в София.
 
--- Край на цитат ---
Епицентър

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия