Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Април 23, 2021, 18:05:11

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Firmin

Страници: [1]
1
Цитат
Не разбирам и защо поставянето в услуга на коя да е чужда държава се очаква да води до електорален прираст.
Кво значи в услуга на някаква чужда държава и как може да ти е чужда държавата, дето ти е направила държавата и те е оставила да си избиваш комплексите на нейн гръб, с неуместното демонстриране на некакви "качества", дето през половината от времето на съществуване на населението не са се видели и под микроскоп!? Кога ще благоволите да проумете, че като се измъкнете от под на топло от лайното, не е нужно да чирикате?
Аз пък не проумявам как пък е възможно да си подобен гьонсурат, който винаги е готов да плювне върху ръката, дето го е измъкнала от тинята, под предплог, че бил обективен и "патриот" и с наслада цалува разни задници с парвенюшкия мерак последните да го броят за цивилизован.....слуга :smokin:

Мнооо си зле, мило. Безнадеждно е.  :'(

2
Recycle Bin … / Re: САЩ - Иран
« -: Януари 07, 2020, 20:42:57 »
http://epicenter.bg/article/Diplomat--1-na-Iran--Ubiystvoto-na-gen--Kasem-Suleymani-e-akt-na-darzhaven-terorizam--/203242/7/0

Цитат
„Това е акт на агресия спрямо Иран, и е сравнимо с въоръжена атака срещу нас, и ние ще отвърнем. Но ние ще отвърнем със същата, а не с по-голяма сила. (…) Ние не сме престъпници, като Доналд Тръмп“, каза министърът.

Тръмп по-рано заяви, че страната му е готова да нанесе удари срещу 52 културни обекта в Иран, включително някои от особена важност за Техеран, ако близкоизточната страна действа агресивно в отговор на убийството на Сюлеймани. По-рано Тръмп заяви още, че ще нанесе удари с „непропорционална“ сила, ако Иран нападне американски цели.

Зариф заяви, че Тръмп е демонстрирал пред света, че е „готов да извършва военни престъпления, защото нападението на културни обекти е такова“. Според него „непропорционалното“ използване на сила също е нарушение на международното право.

Непропорционално, щото животът на един персиец шиит няма как да е равен на живота на едни оранжев англо-саксонски протестантин. Както и този на осела му. Ама отде Зариф да го знай, завалията.  :image008:

Чини ми се че както са я подкарали, ще стигнем до момента когато животът на един еврей няма да струва повече от ползата от един сапун.
И това не е иновация на Хитлер. От времето на асирийските крале е тъй, периодично.
Просто лихварството е много рисков занаят.
 :smokin:

4
Теми на форумците … / ОТКЪДЕ-НАКЪДЕ
« -: Декември 31, 2019, 12:35:28 »
Използвам това провокативно название като игра на думи, за да открия дискусия с планово-прогностична (прогностично-планова) насоченост.

ОТКЪДЕ - изходното ни състояние днес. НАКЪДЕ - посоката на промяна. И "-" помежду им - причинно-следствени връзки, заплахи, възможности, алтернативи, рискове, избор.

За отскок, един анализ от Другото място:
https://www.segabg.com/category-observer/borisov-i-gerb-veche-se-nuzhdayat-perestroyka

Предполагам, има и ще има и други - "сезонът" е такъв. Посочете, ако ги намерите за достатъчно интересни, за да ги обсъдим.

 :cool-1084:

5
Recycle Bin … / Re: затихване на интереса
« -: Декември 21, 2019, 22:34:16 »
цъ, не е оправдание, живата реалност е. и ако има някой да подхвърли нещо за нинова - и всичко става едно и също. от известно време престанах да се занимавам с негово фирминие точно щото накрая всичко опираше даже не толко до нинова, колкото до фирмин. и до великия златен дракон, който трябва да кацне до великата жълта река и да ни осени с поредния цитат от сън дзъ.

Жалък невежа. Ти дори и представа си нямаш, когато ти пиша за Краля на драконите, какво имам предвид. Колкото до Сун дзъ, наистина разхищение е да се хвърлят бисери на свинете. Трябва да спра, верно. Ще вземе някоя свиня да се задави, че да и бера греха и на нея.

6
Зорлия си нещо, а? Напъва те, напира ...
 :pissed-891: фашизоидно, ако отстъпя на теб и такива като теб, значи съм зачеркнал половин век от живота си бе,  :pissed-891: 40 дни след като съм умрял такива като теб  :pissed-891: ще ги мачкам.

Таралеж с гол гъз ще мачкаш и ти  :smokin:

7
http://epicenter.bg/article/Dogan-/202024/11/0

Цитат

Ето пълният текст на словото на д-р АХМЕД ДОГАН:
 

 Уважаеми г-н председател,

Уважаеми дами и господа,


Разбираемо е, че тази година е особен маркер в нашето политическо съществуване, защото тя бележи един цикъл в развитието на страната и на Движението: 30 години Преход - 30 години ДПС.


Но преди всичко искам да ви поздравя за успешното представяне на МИ-2019. Безспорно е, че ДПС утвърждава и разширява присъствието си в местната власт. На всички ви е ясно, че това е надстроен капацитет за по-добро представяне на следващи парламентарни избори. В този контекст има неудачи и проблемни ситуации в някои региони, но се надявам, че след прецизни анализи ще предприемете мерки и стратегии за тяхното преодоляване.


Фразата „30 години Преход - 30 години ДПС“ се произнася сравнително лесно. Но започнеш ли да я осмисляш в реални измерения като мотивация, модели на политическо поведение с действия и противодействия, имаш чувството, че по-скоро се занимаваш с драматургия, а не с политика. Затова от моя гледна точка няма необходимост да се прави ретроспективен анализ на генетичната политическа връзка на Прехода с появяването на ДПС в социалното пространство, защото субективното изместване на ролевата значимост в този процес ще бъде неизбежно.


Като прелиствам различни страници с анализи и лични спомени на участници в Прехода за сетен път се убеждавам, че ретроспективното изместване е проклятието и достойнството на историята, когато е третирана с „лично участие” и от близка дистанция. Оказва се, че в някои случаи да пишеш История е равносилно, дори по-значимо, от това да правиш История.


Темата за Прехода като че ли е на път да се превърне в „историческа реалност” и формално е предметна област на изследване от анализатори и историци. Но тъкмо заради „близката дистанция” и „личното присъствие” реалността на Прехода е от хибриден тип с явно доминиране на политическото над историческото.

Затова оценките за Прехода като правило си противоречат, дори взаимно изключват. Но тази привидна обективна неопределеност на ценности, позиции и оценки за 30-годишен период от най-новата история на страната е нормален феномен в условията на демокрация.

 

Проблемът е, че се появи ново поколение, което възприема реалността на Прехода с изкривени оценки и позиции или като незавършен процес без котва.


Разбира се, една от важните предпоставки за това е обстоятелството, че значителна част от начинателите и потърпевшите от Прехода актуално присъстват в политическия спектър на публичното пространство.

В емблематичен смисъл това са БСП-СДС-ДПС, които са далеч от постигане на съгласие за действителните им роли в този процес.


Но фундаменталният въпрос, който виси в публичното пространство, е не толкова кой каква роля има в Прехода, а:
- Какво ни дадоха тези 30 години от началото на демократичните промени в България?
Сложен и труден въпрос, който няма еднозначен отговор.


Ако има категоричен позитивен или негативен отговор с изреждане на постиженията и „щетите“ като в имотен регистър, ще бъде погрешно, защото няма да издържи на очевидните екзистенциални реалности и на тестването на времето.


Едно е сигурно, като система на отчитане на постигнатото и изпортеното, от днешна гледна точка Преходът ни даде възможност за демократични промени, но без програмирана визия за технологията на реформите: кое, как, доколко и с каква скорост да се извършат във времето.


Вместо визия бяха внесени отвън различни модели и нормативни реалности, които имаха над 200-годишна история. А нашата социално-икономическа система и колективният субект в лицето на основните институции, и на родените от Прехода политически партии на Демокрацията, не можаха да намерят оптималната политическа мяра на взаимодействие на импортираните с наличните реалности вътре в страната. Несъвместимостта на „външното” и „вътрешното” изкривиха опциите за преобразуване на възможното в действително, създавайки мътна политическа среда, което впоследствие започна да продуцира дефектирани социално-икономически и политически реалности.


Когато след 30-годишна история говорим за дефектиране на демократичните правила, норми и реалности, това най-малкото е тревожен сигнал в обществото.

Но няма как да си затворим очите пред очевидни и очевадни политически реалности.

Опорочаването на изборния процес се превърна в епидемия, която обхвана всички политически формации, и това рефлектира върху нормалното възпроизвеждане на демокрацията и поставя под съмнение нейната легитимност.

Обективно погледнато политическата система на обществото се връща в изходното си положение на стартиране на Прехода, когато правехме избори под надзора на външни наблюдатели, включително и от Сената на САЩ.


Нашата демокрация е представителна. Всеки кандидат за „представител” на гражданите по правило трябва да се състезава с други като него и да предложи ясна визия за обслужване на гражданите, които го избират и пред които той би трябвало да се отчита като техен представител във властовата система. Тази ”визия” постоянно трябва да се обновява, съобразно потребностите на обществото. Проблемът е, че точно това не се прави.

Липсата на визия се подменя с абстрактни политически реторики на европейски теми, което е индикация, че не се познават реалните проблеми на хората.

 

Изправени сме пред сериозен дефицит на реформаторски идеи, защото стремежът към властта и властовата система на обществото се превърна в самоцел за елита със силата на опиат. Подобна социално-политическа ситуация поражда умора, апатия и демотивация в обществото, а по правило политиците се превръщат в гръмоотводи на цялата натрупана негативна енергия в национален и международен мащаб.


Според мен една от основните причини за избуяването на национализмите и популизмите, както и техните спонтанни противодействия в европейски мащаб, е умората от инерцията и рутинността на демократичната система на управление.


В това състояние на социума като че ли „автоматично” се задейства защитната система на демокрацията. Впечатляващ най-нов пример за този защитен механизъм на демокрацията е *„Движението на сардините” в Италия: никому неизвестни четирима млади хора за няколко седмици изкараха над триста хиляди граждани на улицата, за да протестират ”срещу културата на омразата и разделението”, за „отговорни избори”, за „ утвърждаване на демокрацията”, „да събудят италианската политика”…


Тази ситуация упорито напомня за легендарния „ефект на пеперудата” за динамичното балансиране на времето и живите системи в природата: при определени условия едно спонтанно микроколебание на въздуха може да породи буря в другия край на света.


Демокрацията е като Природата, тя има вътрешна необходимост постоянно да е в режим на самоорганизираща се система.

Но докато Природата рестартира нарушения си динамичен баланс с катастрофични явления, а понякога дори с „един вирус”, то в едно цивилизовано общество не би трябвало да се допусне такъв радикализъм. Въпреки че подобни феномени се превърнаха в политическо ежедневие на нашата цивилизация.


В този социално-политически контекст по всичко изглежда, че рестартът на демократичния модел, съчетан с моралния императив, е нежният, но неизбежен изход от тази ситуация. Кога и как ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия елит и на гражданското общество.


Когато говорим за цикличност във включването на защитната система на демокрацията не трябва да се фокусираме само върху политическите реалности в България, дори не бива да се възприема изцяло като европейско явление.

 

Характерен политически синдром на цикличността е появяването на политическия терен на неочакван, „неопитен”, нетипичен с харизматичен профил политически субект. Така се получи в САЩ с президента Тръмп.


Цикличността предполага, че е време за промяна на парадигмата на властовата система, понякога полюсно, съобразно историческите традиции на властовата система, манталитета на гражданското общество и „градуса” на международната среда.

Европа има най-богат опит в коригирането или преобразуването на полюсите на властовата система, подходящо дозирани с леви, десни и центриски идеи. Последният пресен пример е Брекзит, който поставя на изпитание самата идея за обединена Европа.


От тази гледна точка на този етап либералната идея се намира в състояние на историческа пауза, тъкмо поради това нейните приоритети са да противодейства на всичко, което застрашава демокрацията. Либерализмът сериозно трябва да си адаптира визията за устойчив политически и икономически ред в света. След възхода и кризата на неолиберализма, явно е необходимо да се реформира самия модел за либерална визия за развитие на света. Защото основните ѝ постулати и практики са от времето на модернизма и класическия капитализъм.


Друг важен цикъл, който тепърва предстои да се разгърне, е дисхармонията на цикъла на натрупване с този на разпределение и преразпределение. Това, разбира се, не е от сантимент към „социалната идея”, а от увеличаването на рисковите фактори за предизвикване на рецесия, вследствие на прекалено широко отворената ножица между бедни и богати.


Всички партии ще станат малко по-социални и ще заговорят за социалния вектор на обществото. Това безспорно е нов политически портал за левите партии в Европа, но доколко те са готови да се възползват от преобразуването на парадигмата за стабилността на финансовата система и тази на властовата система, е друга тема.


В този ред на мисли, към днешна дата в политическия спектър на България няма нито желание, нито готовност за предсрочни парламентарни избори.

 

Всяка политическа сила се надява за нормално приключване мандата на управляващото мнозинство с очакване максимално да се възползва от парламентарното време за прелегитимиране, позициониране и евентуално за конструиране на нетипични коалиционни формати.

 

Целта им е гарантирано участие във властовата система на държавата. И тъкмо затова, ако волята им за власт надделее над идеята за собствената им сигурност като политически партии, предсрочни парламентарни избори са възможни.

 

Политическата необходимост от рестартиране на политическия модел на обществото в една или друга степен се осъзнава, но сравнително по-малко се изговаря или се отлага във времето.

Защото рисковите фактори за продуциране на „критичната точка“ на хаоса в партийните структури се явява проблемният възпиращ фактор за подобно радикално решение.

Тъкмо поради това решаващият фактор за рестарта в случая е зрелостта и готовността на гражданското общество!


Бъдете живи и здрави и весели празници!

 

Ахмед Доган

8
http://epicenter.bg/article/Rudi-Dzhuliani--Obama-i-Poroshenko-otkradnaha-100-mlrd--ot-Ukrayna/201682/7/0

Руди Джулиани. Прокурор по закона RICO. Кмет на Ню Йорк. Личен адвокат на Тръмп.

Цитат
Бившият кмет на Ню Йорк и адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп Руди Джулиани съобщи на своя профил в Twitter, че ще публикува доказателства за превземането на властта в Украйна от администрацията на бившия американски държавен глава Барак Обама и нейната ангертурна мрежа начело с бившия украински президент Петро Порошенко.

Както твърди Джулиани, Порошенко и неговите помощници са откраднали и изтеглили от страната повече от 100 милиарда долара. По думите на адвоката, част от тези средства са отишли при членовете на Демократическата партия и по-конкретно – Джо Байдън и Хилъри Клинтън.

„70% отиват при покровителите в САЩ, а 30% остават за Порошенко и членовете на режима му“, пише бившият кмет на Ню Йорк.

По неговите думи, фактите показват, че корупцията в Украйна е била „толкова обширна и ужасна, че президентът беше длъжен да поиска разследване САЩ-Украйна“.

„Импийчмънтът (на Тръмп) е част от прикритието на демократите... Националният комитет на Демократическата партия на САЩ се е сговорил с Украйна да унищожи кандидата Тръмп. Порошенко и неговите съучастници са се намесили директно в демократичните избори на САЩ и ще отговарят за това“, заяви Джулиани и добави: „Те са ограбвали Украйна и са прикривали своите престъпления с високи ценности“.

 

Източник: Агенция "Фокус"

https://twitter.com/rudygiuliani?lang=bg

Вай, вай, вай ... !  :smokin:

9
Май тук аз трябва да съм този, който да открие тази тема.  :D

ИБ на НС утвърди (Проект!) на Правила за реда и условията за провеждането на пряк вътрешнопартиен
избор на председател на БСП, които НС предстои да утвърди.

Започвам темата с проекта за правила. Нататък, нямам съмнение в това, ще има какво друго да се дискутира и полемизира по предстоящия, макар и само вътрешнопартиен (съжалявам, драги кибици  :'( ! ), избор. Заради значението му, което надхвърля границите на БСП, с оглед предстоящата изборна 2021 и надеждите, които и се възлагат за промяна. Но засега - това. ???

Цитат
П Р А В И Л А

За реда и условията за провеждането на пряк вътрешнопартиен
избор на председател на БСП

Тези правила се приемат на основание на чл. 16, ал. 1 от Устава на БСП и определят реда и условията за провеждането на пряк вътрешнопартиен избор на председател на БСП

Организационно-техническо осигуряване

1. Организационно-техническата подготовка на прекия вътрешнопартиен избор на председател на БСП се осъществява от НС на БСП и съответно от общинските ( районните) партийни съвети и основните партийни организации.
2 .Финансирането на организационно-техническата подготовка на изборите се извършва от собствения бюджет на партията.
3. Организацията и контролът на прекия вътрешно партиен избор на национално ниво се осъществява от избрана от НС на БСП Централна комисия по провеждане на избора..
4. Местните организации и органи /Об.ПС и РС / формират общински /районни/ комисии, включително и секционни комисии за провеждане на избора в т.ч. и резерви.
5. Общинските и Районни съвети на БСП осигуряват:
- необходимите помещения за провеждането на прекия вътрешно партиен избор.
- достатъчно на брой и в необходимия вид изборни документи, изборни кутии и други необходими материали.
- необходимия ред и охрана за провеждане на избора и публичните обсъждания.

Насрочване и определяне на изборния ден

1. НС на БСП с решение насрочва провеждането на прекия вътрешнопартиен избор за председател на БСП в срок не по-късно от 120 дни преди провеждането на Конгреса на БСП.
2. С решението за насрочване на изборите НС на БСП избира Централна комисия за провеждане на избора.
3. НС на БСП изготвя план-сметка за разходите на прекия вътрешнопартиен избор.
4. Изборите се произвеждат едновременно във всички СИК в един ден за цялата страна.
5. Изборният ден започва в 7 часа сутринта и приключва в 19 часа

Основни изисквания, принципи и критерии
за издигане на кандидатите за председател на БСП

1. Кандидатите за председател на БСП могат да бъдат български граждани, които отговарят на изискванията на Устава на БСП.
2. Издигнатият кандидат за председател на БСП подписва декларация, че е съгласен да бъде издигната неговата кандидатура; както и че ще бъде лоялен на принципите и политиката на партията.
3. Издигането на кандидатурите се осъществява на основата и изискванията и принципите за демократичност и гласност, равнопоставеност; откритост и публичност; солидарност; другарство; свободно изразяване на мнения и позиции; диалогичност и взаимно уважение.
4. Основните критерии при издигането на кандидати за председател на БСП са:
- висока професионална и политическа компетентност;
- ръководен и организационен опит.
- партийна и обществена приемливост.
- политическа лоялност и нравствена чистота.
- комуникативност и диалогичност.

Издигане на кандидати
и формиране на изборна листа

Съгласно чл. 20, ал. 6, т. 4, чл. 22, ал. 8, т. 8 и чл. 25, ал. 1 от Устава право да предлагат кандидати за председател на БСП имат Основните партийни организации, Общинските конференции (Общите събрания) и Районните конференции.
2. Въз основа на посочените изисквания, принципи и критерии ОПО и Общинските и Районни конференции на своите заседания предлагат кандидат/и за председател на БСП.
3. Решенията от заседанията на конференциите се изпращат на Централната комисия за провеждане на избора.
4. След като получи всички решения от конференциите Централната комисия за провеждане на избора незабавно проверява предложените кандидатите за наличието на партиен стаж съгласно разпоредбата на чл. 15, ал. 5 от Устава . При липсата на необходимия стаж посоченият кандидат не се допуска до участие в изборите.
5. След тази проверка и след наличие на подписана декларация, Централната комисия за провеждане на избора съставя окончателен списък по азбучен ред на предложените кандидати и ги регистрира за участие в изборите не по-късно от 35 дни преди деня на избора и обявява окончателния списък с кандидатите за председател на БСП на интернет страницата на НС на БСП.

Предизборна кампания

Предизборната кампания се открива 30 дни преди изборния ден .
Националният съвет, местните партийни съвети и основните партийни организации осигуряват широка публична разгласа, своевременно уведомяване на партийните членове на съответната територия за предстоящите избори.
Националният съвет, местните партийни съвети и основните партийни организации предприемат мерки за осигуряване на равнопоставеност на отделните кандидати в предизборната кампания и създават еднакви условия и възможности за изява на събрания, срещи, в средствата за масова информация, чрез печатни пропагандни материали и др.
Кандидатите имат право на еднакъв достъп до източниците на информация, която им е необходима за целите на предизборната кампания.
Кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и на предизборна агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез медиите.
6. Всеки кандидат може да финансира предизборната си кампания със лични средства и дарения от физически лица в размер на 10 минимални работни заплати за страната.
7. По време на предизборната кампания може да изготвят и разпространяват плакати, обръщения и други агитационни материали. На всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава .

Избирателни комисии

Централна комисия за провеждане на избора

1. За провеждане на избора за председател на БСП се избира Централна комисия за провеждане на избора/ЦКПИ/. Седалището на комисията е в централата на партията.
2. Комисията се състои от 9 членове, включително председател, заместник-председател и секретар.
3. Съставът на комисията се избира от НС на БСП по предложение на ИБ на НС и членовете на НС на БСП.
4. В комисията следва да се включат авторитетни и уважавани членове на БСП в т.ч. компетентни специалисти по изборния процес.
5. Комисията се подпомага организационно-технически от НС на БСП.
6. Комисията заседава, когато присъстват не по-малко от две трети от членовете й и се произнася с решения, които се приемат с мнозинство повече от половината от членовете й.
7. На всяко заседание се води протокол, който се подписва от председателя. Членовете на комисията подписват протоколи и гласуват решения с особено мнение, когато не са съгласни с решението или с посоченото в протокола, като посочват в какво се изразява особеното мнение.
8. Решенията на комисията се подписват от председателя. Решението за обявяване на резултатите от избора се подписват от всички членове на комисията.
9. Решенията на комисията са окончателни и не подлежат на обжалване.
10.Решенията на комисията се обявяват на интернет страницата на НС на БСП в отделен раздел“Пряк избор на председател на БСП.
11.ЦКПИ:
- осъществява методическо ръководство и упражнява контрол върху дейността на избирателните комисии.
- издава методически указания за работата на избирателните комисии по прилагането на правилата.
- определя вида и формата на изборните книжа.
- регистрира кандидатите.
- утвърждава и обявява окончателния списък на кандидатите.
- утвърждава и отпечатва бюлетините и ги предоставя на ОКПИ/РКПИ;
- утвърждава условията и упражнява контрол по провеждане на предизборната кампания;
- разглежда жалби и сигнали за нарушения при провеждането на предизборната кампания и се произнася в срок от 24 часа от постъпването им;
- разглежда жалби срещу решенията на ОКПИ/РКПИ и се произнася по тях в тридневен срок, а в предизборния и изборния ден незабавно;
- въз основа на протоколите на ОКПИ/РКПИ определя резултатите от избора и обявява избрания кандидат;
- когато няма избран кандидат със решение насрочва втори тур на избор на председател на БСП;
- определя и обявява кандидатите между които ще се проведе втория тур;


Общинска /районна/ комисия за провеждане на избора

1. Общинските /Районни/ съвети на БСП избират Общинска/Районна/ комисия за провеждане на избора не по- късно от 35 дни преди изборния ден.
2. Съставът на ОКПИ и РКПИ, се състои от седем членове включително председател, зам. председател и секретар.
3. ОКПИ и РКПИ заседава, когато присъстват повече от половината от членовете й и се произнася с решения, които се приемат с повече от половината от състава и. Решенията се подписват от председателя.
4. Членовете на ОКПИ и РКПИ подписват протоколи и гласуват решения с особено мнение, когато не са съгласни с решението или с посоченото в протокола, като посочват в какво се изразява особеното мнение.
5. Решенията на ОКПИ и РКПИ се обжалват пред ЦКПИ. В изборния ден се произнасят с решение до един час от постъпване на жалбата или сигнала и преди края на изборния ден.
6.Решенията на ОКПИ/РКПИ се обявяват на видно и достъпно място в съответния общински/районен съвет.
7. ОКПИ и РКПИ:
- упражняват контрол върху дейността на съответните им СИК;
- следи за своевременното и правилно образуване на избирателните секции в изборния район .
- упражнява контрол за съхранението на бюлетините и изборните книжа.
- регистрира до изборния ден застъпниците на кандидатите и им издава удостоверения;
- издава удостоверения за гласуване на друго място.
- произнася се по жалби и сигнали за нарушения на предизборната кампания в срок до 24 часа от постъпването им;
- снабдява секционните избирателни комисии с необходимите изборни книжа.
- разглежда всички жалби и сигнали за нарушения на изборния процес в съответствие с правомощията си, включително срещу решения и действия на СИК; в изборния ден се произнася с решение до един час от постъпване на жалбата или сигнала и преди края на изборния ден.
- установява и обявява резултатите от гласуването в изборния район в срок до 24 часа след приключването му и съставя протокол;
- предава на ЦКПИ екземпляра на протокола на общинската /районната комисия за провеждане на избора, екземплярите от протоколите на секционните избирателни комисии и избирателните списъци.

Секционна избирателна комисия

1. Общинските /Районните/ съвети на БСП определят СИК за всяка избирателна секция не по късно от 20 дни преди изборния ден.
2. СИК се състой от три до пет членове включително председател и заместник-председател.
3. Секционната избирателна комисия заседава, когато присъстват повече от половината от членовете й и се произнася с решения, които се приемат с мнозинство две трети от присъстващите членове. Решенията се подписват от председателя.
4. Членовете на СИК подписват протоколи и гласуват решения с особено мнение, когато не са съгласни с решението или с посоченото в протокола, като посочват в какво се изразява особеното мнение.
5. Решенията на СИК се обжалват пред ОКПИ и РКПИ. В изборния ден се произнася с решение незабавно след постъпването на жалбата или сигнала и преди края на изборния ден.
6. СИК:
- осигурява свободното и спокойно протичане на гласуването в избирателната секция;
- преброява гласовете за кандидатите; изготвя протокол за резултата от гласуването в избирателната секция и го предава на ОКПИ /РКПИ / незабавно след приключване на преброяването;
- предава останалите книжа и материали на ОКПИ и РКПИ;
- разглежда всички жалби и сигнали за нарушения на изборния процес, по които се произнася с решение незабавно и преди края на изборния ден; решението се съобщава веднага на жалбоподателя или подалия сигнала;

Секции

1. Броят и разположението на секциите за гласуване се определя от ОбС, РС на БСП съобразно:
- териториалното разпределение на избирателите.
- възможността за осигуряване на подходящи помещения за секциите, които да са достъпни за избирателите и да гарантират тайната на вота.
- в населени места /села, квартали, микрорайони/ с повече от една ОПО гласуването може да бъде в една избирателна секция.
- при необходимост /трудно подвижни избиратели и малко избиратели в отдалечени места/ се определят подвижни секционни избирателни комисии за гласуване с подвижни избирателни кутии.
2. На тази основа се утвърждава списък с поредните номера и местонахождението на секциите за гласуване. Копие от този списък се изпраща в ЦКПИ.

Застъпници

1. Застъпниците подпомагат и представляват интересите на кандидатите пред местните организации и органи и избирателните комисии.
2. Застъпникът има свобода на изразяване и на предизборна агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания.
3. Всеки кандидат има право на по един застъпник във всяка СИК, ОКПИ, РКПИ и Централната комисия за провеждане на избора.
4. Застъпниците се регистрират до изборния ден въз основа на заявление, подписано от кандидата или от изрично упълномощено от него лице. В заявлението се вписват имената на лицата, които да бъдат регистрирани като застъпници.
5. Регистрацията и издаването на удостоверения на застъпниците за СИК и ОКПИ/РКПИ/ се извършва от съответната ОКПИ/РКПИ/. Регистрацията и издаването на удостоверения на застъпниците за ЦКПИ се извършва от самата ЦКПИ.
6. Застъпникът има право да:
- подпомага кандидатите и да представлява техните интереси;
- присъства на заседанията на избирателните комисии;
- присъства в изборното помещение при откриването, по време на гласуването и закриването на изборния ден;
- присъства в изборното помещение при отварянето на избирателните кутии и при установяване на резултатите от гласуването.
- да получи копие от протокола в съответната секция.
- подава жалби и сигнали за нарушения на изборния процес.

Избиратели и избирателни списъци

1. Избиратели в прекия вътрешнопартиен избор за председател на БСП съгласно чл. 16, ал. 2 от Устава са членовете на партията.
2. Не по-късно от 45 дни преди датата на избора НС на БСП предоставя на ЦКПИ информация за броя на членовете на БСП и броя на ОПО по общински/районни организации.
3. Избирателните списъци се съставят от Общинските и Районни партийни съвети, по отделно за всяка избирателна секция, на базата на списъците на членовете на ОПО към 31.12. на предходната година представени в НС на БСП. В избирателния списък се отразява номерът и местонахождението на избирателната секция и се включват следните графи:
- пореден номер;
- трите имена на избирателя;
- личен подпис на избирателя /полаган при гласуването/;
4. Избирателните списъци се съставят не по-късно от 25 дни преди изборния ден, подписват се от председателя на Общинския/Районен/ съвет на БСП и се предават на ОКПИ/РКПИ/, която ги съхранява до предаването им на СИК. Списъците се изпращат на ЦКПИ в електронен вид.

5. Контрол по достоверността на избирателните списъци се осъществява от ЦКПИ.
6. След утвърждаване и размножаване на изборните книжа в необходимия тираж ЦКПИ ги предоставят на съответните ОКПИ и РКПИ, които ги разпределя на съответните им СИК.
7. СИК са длъжни да осигуряват и гарантират съхраняване на изборните книжа до изборния ден.

Удостоверения за гласуване на друго място

1. Удостоверенията за гласуване на друго място се изработват от ЦКПИ и имат единна номерация за цялата страна. Предават се на ОКПИ/РКПИ/ с приемо-предавателен протокол не по-късно от 25 дни преди изборния ден.

2. Удостоверенията за гласуване на друго място се издават от ОКПИ/РКПИ/ на партийни членове, вписани в избирателния списък, след подаване на заявление по образец. В заявлението лицата декларират, че ще гласуват само веднъж.
3. След издаването на УГДМ, ОКПИ/РКПИ/ се заличава избирателя от избирателния списък с хоризонтална черта, така че заличеното име да се чете.
4.Заявленията, въз основа на които са издадени УГДМ, се предават на ЦКПИ заедно с предаването на протокола с резултатите от избора и останалите изборни книжа.
5. При балотаж ОКПИ/РКПИ/ издават УГДМ по реда на т.2 и т 3. И предава заявленията по реда на т.4.
6.Неизползваните УГДМ се предават на ЦКПИ.

Изборни материали

1. Гласуването се извършва с интегрална бюлетина, в която са посочени имената на кандидатите и поредният им номер, подредени по азбучен ред.
2. Бюлетините са бели на цвят. Размерът се утвърждава от ЦКПИ. Бюлетините съдържат надпис „Избор на председател на БСП” и логото на партията.
3. Централната комисия за провеждане на избора съгласувано с НС на БСП определя условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа.
4. В деня преди изборния ден СИК получава от ОКПИ и РКПИ:
- бюлетини за гласуване.
- избирателен списък;
- два формуляра на протокола (протоколите) на секционната избирателна комисия;
- консумативи и други помощни и технически материали.
5. След подписване на приемо-предавателния протокол отговорността за опазване на изборните книжа и материали носи председателят на СИК.
6. В изборното помещение се поставят кабини за гласуване, така че да се осигури тайната на гласуването.
7. Забранява се предварителното раздаване на изборни книжа и материали.
8. Забранява се гласуване извън изборното помещение, с изключение на случаите, когато е създадена подвижна избирателна секция.
9. В кабината за гласуване не се разрешава присъствие на други лица, освен гласуващия в момента избирател.
10. Изборният ден се открива от председателя на СИК в 7.00ч., ако присъстват членовете на комисията. При отсъствие на членове на СИК се уведомява ОКПИ/РКПИ.
11. Когато до един час не се яви отсъстващият член на секционната избирателна комисия, ОКПИ и РКПИ назначава един от резервните членове на мястото на неявилите се.
12. Когато избирателят е с увредено зрение, с увреден слух или с друго увреждане, което не му позволява да извърши сам необходимите действия при гласуването, председателят на комисията може да разреши гласуването да се извърши с помощта на придружител, посочен от избирателя.
13. Избирателите с удостоверение за гласуване на друго място се вписват от СИК в допълнителната страница на избирателния списък. Удостоверението за гласуване на друго място се предава на комисията, която проверява данните в него. Удостоверението се прилага към избирателния списък и е неразделна част от него.

Гласуване

1. Волята на избирателите се изразява с положителен вот, чрез гласуване „за”, а не „против”. Всеки избирател има право да гласува само за един кандидат.
2. Избирателят удостоверява самоличността си пред председателя или член на комисията, с лична карта или партийна членска карта.
3. Председателят или член сверява данните от документа за самоличност или партийната членска карта и допуска избирателя до гласуване.
4. Избирателят гласува, като огражда номера на избрания от него кандидат.
5. Избирателят сгъва бюлетината и я пуска в избирателната кутия, след което се подписва в избирателния списък.
6. Избирател, който сгреши при поставянето на знака, изразяващ неговия вот, може да върне сгъната сгрешената бюлетина на секционната избирателна комисия и да получи нова бюлетина за гласуване. Това право се предоставя на избирателя само веднъж. Сгрешените бюлетини се описват в протокола на секционната избирателна комисия.

Определяне на резултатите от изборите от СИК

1. Изборът приключва в предварително обявения срок. В случай че в някои от избирателните секции по това време има негласували и желаещи да гласуват избиратели, с решение на секционната избирателна комисия срокът се удължава до удовлетворяване на тяхното желание, за което се уведомява съответната общинска /районна/ комисия за провеждане на избора.
2. След края на изборния ден председателят на секционната избирателна комисия обявява гласуването за приключило.
3. Неизползваните и сгрешените бюлетини се преброяват преди отваряне на избирателната кутия, опаковат се поотделно, запечатват се с хартиена лента и се отстраняват от масата за броене.
4. Секционната избирателна комисия отваря избирателната кутия и подрежда бюлетините на купчини – по една купчина с гласовете за всеки един кандидат и една купчина с недействителните гласове.
5. Гласът е недействителен, когато:
- бюлетината не е по установения образец;
- в бюлетината има вписани специални символи, като букви, цифри или други знаци;
- в бюлетината не е отбелязан вотът на избирателя;
- в бюлетината е отбелязан вот за двама или повече кандидати;
6. Преброяват се недействителните гласове и гласовете за всеки един кандидат, след което бюлетините се опаковат поотделно, пакетите се надписват и се запечатват с хартиена лента.

7. Резултатите от избора се отразяват в протокол на секционната избирателна комисия в който се вписва:
- броят на избирателите според избирателния списък;
- броят на заличените избиратели;
- броят на избирателите, вписани в допълнителната страница на избирателния списък;
- броят на гласувалите избиратели според положените в избирателния списък подписи;
- броят на получените бюлетини;
- броят на неизползваните бюлетини;
- броят на сгрешените бюлетини;
- броят на намерените в избирателната кутия бюлетини;
- броят на недействителните гласове;
- броят на действителните гласове;
- броят на гласовете, подадени за всеки кандидат;
8. Протоколът на СИК се подписва от всички нейни членове.
9.. Протоколът заедно с бюлетините и избирателните списъци се предава в общинската /районна/ комисия за провеждане на избора най късно 12 часа след приключване на избора.Вторият екземпляр от протокола на СИК се предават на съхранение в съответния Общински/районен съвет на БСП.

Определяне на резултатите от изборите от ОКПИ и РКПИ

1. ОКПИ и РКПИ след приемане и проверка на секционните протоколи обобщават данните от тях и съставят най късно 24 часа след приключване на избора протоколи, подписани от всички членове на комисията, за резултатите от изборите на територията на общината /района/ в два екземпляра, по един съответно за общинския /районен/ съвет на БСП и за Централната комисията за провеждане на избора.
2 Най късно 48 часа след приключване на избора общинската /районна/ комисия за провеждане на избора представя протокол за резултатите от избора заедно с протоколите на СИК, бюлетините и избирателните списъци на Централната комисия за провеждане на избора.
3. Оригиналите на протоколите на ОКПИ, на РКПИ, на СИК заедно с бюлетините и избирателните списъци се съхраняват в НС на БСП до следващия избор.
4. ОКПИ и РКПИ незабавно след подписване на протокола го изпраща на ЦКПИ в електронен вид.

Определяне на резултатите от изборите от Централната комисия за провеждане на избора

1. Въз основа на данните от протоколите на ОКПИ и РКПИ, ЦКПИ отчита резултатите от гласуването в страната и съставя протокол който се подписва от всички членове.
2. Централната комисия за провеждане на избора обявява резултатите от изборите за председател на БСП веднага след тяхното определяне, но не по-късно от 48 часа от обявяване на изборния ден за приключен.
3. Когато в избора за председател на БСП не са участвали повече от половината от членовете на партията по изготвените списъци, същият се явява нередовен на основание чл. 16, ал. 2 от Устава. В този случай ЦКПИ произвежда нов избор в 30 дневен срок.
4. Когато никой от кандидатите не е получил посоченото в чл. 16, ал. 3 от Устава мнозинство, Централната избирателна комисия определя първите двама кандидати, получили най-много гласове, и произвежда нов избор в седем дневен срок.
5. Окончателните резултати от изборите за председател на БСП се обявяват от Централната комисия за провеждане на избора в срок до три дни след изборния ден.


Обжалване на резултатите от прекия вътрешно партиен избор

1. Подадените сигнали и жалби за нарушения в изборния процес се решават незабавно от съответната изборна комисия.
2. Решенията на Общинските /Районни/ комисии за провеждане на избора, произнесени по жалби за нарушения на изборния процес и за обявяване на резултатите, могат да бъдат обжалвани пред Централната комисия за провеждане на избора.
3. Общопартийната контролна комисия проверява сигналите за нарушения на Устава при избора на председател на БСП и предприема предвидените в него мерки.

Допълнителни разпоредби

1. При необходимост НС на БСП актуализира, изменя и допълва настоящите правила.
2. Тълкувания и указания за приложението на настоящите правила са от компетенцията на Централната комисия за провеждане на избора.
3. За членовете на ОПО за електронно участие в дейността на БСП, възможностите и редът за формиране на предложения и участие в прекия вътрешно партиен избор се урежда с решение на Централната комисия за провеждане на избора.
4. В случаите когато провеждането на прекия вътрешно партиен избор за председател на БСП не съвпада с редовния цикъл отчети и избори в партията, НС на БСП с решение насрочва провеждането му в съкратени срокове.


10
Recycle Bin … / Re: Теория на конспирациите
« -: Декември 09, 2019, 12:48:56 »
Може и от лопатката,  :pissed-891:, ако е подходящо оборудвана, стига някой да я занесе там. Колкото до въпросите с лунния грунт, то те са изяснени отдавна. Руски източник, официален, че на тях вярваш:
https://ria.ru/20190720/1556725542.html
И сама може да стигне, нищо че не го пише в твойте папки.
На мен източници не ми трябват, Леонов вечна му памет се спукваше да обяснява че теориите на конспирациите са пълен т@ш@к. И наистина повечето са такива.
Но не всички и те не са теории, а фактология. Само че то не е за мастити държавни елитаджии от семейство идиоти.

Мдаа, хубав ден се заформя. :image008: Като начало единият боклук обиди жена ми, сега другият нарича майка ми и баща ми идиоти. >:(

Имам новина, момченца. Обидите няма да променят факта на невежеството ви. Както, уви, съм имал повод да ви спомена, простотията и простащината са му спътници.  ???

11
AnonimusBG не трябва да се вързваме на Фирмин.
Той е от хората със специален талант и лопатка да настъпи ефекта е като от мотика. Щом му харесва защо да го лишаваме от блаженство. :t0328:

Отрепко жалка, половината ми клас, по едно или по друго време, е работил за Янчеви. Мислиш ли, че, познавайки ги от 40 години, не знам достатъчно, за да мога да ти напиша есе за слабостите им - в дълбочина и развитие?

Но пък, надявам се, ти си постигнал и направил в живота си повече от тях. Току виж и на теб някой направил "реклама". Или пък, щото си "честен предприемач", доколкото разбирам, няма ни един да рече нещо лошо за теб като работодател или бизнес партньор? Сериозно?  ???

Е, аз реших да ги спомена като пример за успели хора, занимаващи се с производство. Тук. Не аз съм писал статия за тях, използвал съм я за илюстрация. На теб обаче, защото си това жалко  :pissed-891:, което си, ти дойде благ мехлем, че някой някъде е споделил лошо за тях. И то да уязвиш мен, комплексар жалък. Щото тях ти, навярно, не познаваш.

И проблемът не е, че ти си, повтарям едно жалко  :pissed-891:. Проблемът е, че в тази страна сте много, повече, отколкото тя може да понесе - некъдърни, но завистливи за качествата и успеха на други. Затова и спасяваме децата си от вас. Защото не там, тук те са немили-недраги. Понеже трудно им прощавате моженето.

12
https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=306152

За пореден път неясни в сенките сили, скрили се зад гърба на нехаещата Българска православна църква, се опитват да я използват като инструмент за натиск върху българската държава. Това става нетърпимо. За съжаление, от популистки съображения, управляващите предпочитат, вместо да дадат принципен и ясен отпор на фарисейщината и лицемерието и да отрезвят йереите в противоконституционните им попълзновения и употребата им, да ги толерират и дори да се съобразяват с тях.

Да припомним, че е нужно, види се.

Цитат
Чл. 13. (1) Вероизповеданията са свободни.
(2) Религиозните институции са отделени от държавата.
(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.
(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.

А така също, пак там ...

Цитат
Чл. 37. (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
(2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.

Освен всичко друго, отвращение и омерзение предизвиква факта, че нито "просветените" адепти на правото, нито мнозина от отците, проповядващи божията любов и милосърдието, са видени да помагат на страдащите, на нуждаещите се, на унизените, оскърбените, насилените деца и жени - независимо от вероизповеданието и убежденията им.

Толкова по-значим е приносът и подвигът на социалните работници, които десетилетия са посветили себе си, силите и живота си, дори, срещу срамно ниска отплата, на грижата за нуждаещите се. Колцина пастири, загрижени за стадото, сте видели там, където са бедните, гладните, болните деца и родителите им? Разровете паметта си за такъв спомен. Бяха ли те рамо до рамо за подкрепа на тези свои братя и сестри от системата на социалното подпомагане, на десетките НПО в местните общности, на доброволците, млади и стари? Колко от тях? И светлият пример на неколцина, чиято награда ще е преголяма, умива ли лицето им от позора на тщеславното им самодоволство? Е, десетки от тези, от първата линия, работеха и обсъдиха проекта за закона, който се атакува. Усилено, сърцато и с отговорност. И днес неясно кои чернокапи черносотници посягат на труда и честта им, прикрити зад Светия синод и божието слово.

Къде сте, лицемери, рожби ехиднини, вчера къде бяхте и преди - да подкрепите протеста на социалните работници срещу мизерните им заплати и нищожното осигуряване на качество на труда им. Къде беше грижата ви и християнската ви чедолюбивост да подкрепите тези, дето не на думи, не на слово, пък било то и божието, работят за ближните си. На тях утеха кой предложи? Тяхната вяра кой укрепи пред лицето на ежедневната битка с невиновното страдание? Вие ли? Вие ли?!  >:(

13
Националният съвет на БСП взе решение за пълен цикъл отчети и избори в цялата партия. Тези отчети и избори, освен да отчетат и оценят резултатите от работата и организационно-политическото състояние на структурите на БСП и нейните органи, ще определят състава на органите, на които ще бъде възложена политическата отговорност да водят партията в следващия политически цикъл.

Към момента, независимо от предстоящите отчети и избори, е очертана първостепенната политическа задача на партията в опозиция - да представи на обществото ясна алтернатива на статуквото, олицетворено в последното десетилетие от управлението на доминиращата в законодателната, изпълнителната, съдебната и местната власт в страната политическа партия ГЕРБ и да възстанови доверието му в левицата и предлаганите решения на проблемите на местните общности и на страната.

Възстановяването на общественото доверие преминава през възстановяването на доверието вътре в партията като необходимо условие за възстановяване и укрепване на нейното вътрешно идейно, политическо и организационно единство, а така също и в политическото семейство на европейската и световна левица. Статуквото в партията е твърде далеч от това да удовлетворява и минималните стандарти на доверие и единство в съвременна политическа партия с амбиция за национално политическо лидерство. Нужна е алтернатива. Нов тип лидерство в партията за постигане на лидерство в общественото доверие и подкрепа.

Воден от това си разбиране и откривам днешната тема. Освен дискусия по поставените проблеми, имам намерение и очаквам от други да насочат вниманието ни към прояви в БСП, които бихме определили като добри практики на идейно, политическо и организационно лидерство.

Започвам с едно интервю на Калоян Паргов, публикувано в pogled.info . В случая имаме "екстрата" да разполагаме с видео-материал, който, за разлика от писаното слово, ни дава възможност да усетим и емоцията, която го съпътства.

Преди време тук бях написал, макар и по друг повод, на Асол, че софийската организация притежава безценно за БСП ноу-хау. Имам много сериозни аргументи за тази си оценка извън очевидния - добрите изборни резултати, които макар и да не можем формално да дефинираме като успех, са безспорен пробив срещу основния политически опонент ПП ГЕРБ и то в най-чувствителна за властта му точка - Столицата. Този пробив има стратегически политически измерения, които не са очевидни, не са и тривиални - изявяват се при специфичен анализ. Но, уверявам ви, са наистина съществени.

И не за реклама на Паргов насочвам вниманието ви, а заради това, че макар и лаконично и мимоходом, той повдига завесата над това тъй нужно на партията ноу-хау. Разкривайки с това и съответния на него тип лидерство, което е изявил начело на градската организация на БСП.

https://pogled.info/tv/alternativen-pogled/kaloyan-pargov-zlobata-i-gnevat-mogat-da-srinat-bsp.110858


14
Когато клоун като Тръмп уволни служител като Джон Болтън светът не става по-добро място, макар и така да ни се струва на пръв поглед.  ???

15
Отварям тази тема, в навечерието на новата учебна година, в училища и университети, по няколко причини. Първо, тези дни, за пореден път, тук, покрай другото, обсъждахме образованието. Второ, темата за неравенството ни е "дежурна" - и тук, а и на Другото място. Трето, твърди се, че образованието е един от начините за преодоляване на неравенството - оттук и "провокацията" в темата - а дали образованието, при определени условия, не генерира/придава устойчивост на неравенство. Четвърто, каква е ролята на, да речем, образователната бедност, в механизма на неравенството. И, пето, но не на последно място, статия на проф. Проданов по темата, която, сигурен съм, ще провокира нашите тук громители на (нео)либерализма.

https://pogled.info/avtorski/Vasil-Prodanov/klasovoto-neravenstvo-v-obrazovanieto-pri-dneshniya-neoliberalen-kapitalizam.108159

 :cool-1084:

16
https://btvnovinite.bg/bulgaria/lekarjat-transportiral-ubitoto-momichence-ot-sotirja-pred-btv-babata-mi-poprechi-da-go-pregledam.html

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/prof-asen-baltov.html

... а сега си представете, че ...

Цитат
Джейк не обърна внимание на виковете и кротко продължи. Помоли ги да се опитат да си представят сега, по време на процеса, как биха се чувствали, ако това е била тяхната дъщеря.

Да, темата, която отварям, би могла да бъде за насилието върху деца и жени. Да, тя би могла да бъде и за ксенофобски мотивираното безхаберие.

Но друго е, което потриса. Задавам си въпроса, покрай "защитата" на не-уважаемия проф. Балтов - дали зверството на един извинява безхаберието, бездушието и негодността на друг. Дали престъпването на човешките закони извинява престъпването на Хипократовата клетва.

Ако приема тезата на проф. Балтов, то ще рече да приема, че скотщината на един прави приемливо оскотяването на всички други. Тогава ... Тогава, драги мои, нека приемем и това, че не ние живеем в кенеф - просто ние сме кенефът.

И не, няма да питам Балтов каква би била "колегиалната" му теза, ако в тази линейка е изтичала кръвта на неговата дъщеря. Не ми е интересен отговорът му. Не ми е интересен и самият Балтов. Пък нека да ръководи и "Пирогов".


17
П.П. По повод 11:02:07 и по-нагорните мога само да кажа:
"Те (с основание, очевидно е) любезно и учтиво го молят да не влиза точно в това село понеже е неуместно там досущ зелен колан на розова рокля (дано ми прости Чехов!), то за поповата къща пита."

Потърсих основания за "екстериториалността" на "точно това село" и не открих такива. Няма такъв регламент тук. Колкото до основания, с източник от уважение към "домакина" и такива не открих. Доколкото, предполага се, такова уважение следва да е реципрочно, балансирано с подобаващо уважение към госта. А и  такова няма. Враждебно, подигравателно отношение, което не е провокирано по никакъв начин - това е, което срещам. И понеже не толерирам такова у никого, демоните са добре дошли да влязат. Те в мен, а аз - в селото ти. Докато вятърът отнесе пепелта му в дар на Боговете на войната. Или моята.Дано ти харесва зеленото ми коланче ...

18
http://epicenter.bg/article/Komandosi-na-plazha-stresnaha-turisti-vav-Varna-/190158/2/0

Войната не е плажна атракция, господа офицери.

Сещам се за нещо, от спомените на Ричард Файнман от университета. Като евреин той, разбира се, членувал в братство на студенти - евреи. В тези години - първата половина четиридесетте - това е бил единственият вариант, дори и в либералния Изток на Щатите. Та, провели на фрешмените традиционната инициация за приемане в братството. Включва отвличане, завързване, малтретиране и заключване. Само дето в групата на Файнман имало студент евреин, който идва от Европа. Който изпаднал в шок, защото помислил, че нацистите започват погроми над евреите в САЩ.

Горното, разбира се, можете да възприемете офтопик. Но пък и може да си представите, че на българския плаж има почиващи - деца и възрастни - от Украйна, Русия, от Кавказ. За тях "анабазисът" на нашите "тюлени" може би изважда спомени и картини, които съзнанието би предпочело да потисне. Осбено пък на лазурния ни бряг във Варна.

Когато коментирах факта, с укор и потрес от това, че български военноморски офицери, разпоредили това "шоу", възприемат войната като плажна атракция, жена ми отново, лаконично и точно като спартанец, даде отговор. "Защото не са воювали".

Очевидно, от спестеното ни от съдбата, комай, сме склонни да изведем само "екшъна", освежаващ плажната скука. Е, да си пожелаем, нека все да е така.

п.п. А за офицерите, заповядали това - "несесер" за вас, господа, "несесер".

19
http://epicenter.bg/article/Rumen-Radev-nalozhi-novo-veto---ne-iska-tsivilen-da-rakovodi-voennoto-razuznavane-/189809/2/0

Цитат
Военното разузнаване е неразделна част от въоръжените сили съгласно чл. 50, ал. 1, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ). То е сред стълбовете на националната сигурност и е част от структурите, които формират системата за нейната защита. В Конституцията на Република България уредбата на въоръжените сили е сред основните й начала и свидетелства за предназначението, което Основният закон им отрежда – гарантиране на суверенитета и независимостта на страната и защита на нейната териториална цялост. Това са все категории, без които съществуването на съвременната държава е немислимо и без които тя би изгубила своя облик и идентичност. Именно това предназначение на въоръжените сили налага законовата уредба на дейността им да осигурява изпълнението на техните конституционно възложени задачи.

Военното разузнаване обединява дейността на всички разузнавателни структури и формирования във въоръжените сили на Република България и се осъществява с цел добиване, обработване и предоставяне на разузнавателна информация в интерес на отбраната на страната и на националната сигурност. В съвременните предизвикателства, при които информационното осигуряване е критично условие за ефективното изпълнение на задачите, е важно да бъде последователно проведен принципът на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност, залегнал в чл. 5, т. 4 от Закона за военното разузнаване (ЗВР). В този контекст изискването ръководителят на службата „Военна информация“ (наричана в самия закон „Службата“) да е военнослужещ, е важна гаранция не само за централизацията, но и за изпълнението на основните задачи на Службата, очертани в чл. 12 от ЗВР. Те са свързани не просто с добиване на разузнавателна информация, а и с информация, необходима за отбраната на страната и за защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи, а също и разузнавателна информация в интерес на сигурността на операциите и мисиите извън територията на страната, в които участват български военни контингенти и отделни военнослужещи. Служба „Военна информация“ ръководи методически цялата разузнавателна общност във въоръжените сили, планира разузнавателната дейност във видовете въоръжени сили, специфицира информацията, която би следвало да се добие в интерес на отбраната на страната.

За да бъдат изпълнявани ефективно основните ù задачи, ръководството на Службата трябва да притежава необходимите специфични познания и професионален опит. Не е случаен фактът, че военнослужещите се обучават в специализирани образователни институции, каквито са военните училища и военните академии, даващи знания в специфичната област на военното дело. Във въоръжените сили единоначалието и субординацията са основни принципи, върху които се изпълняват поставените задачи, както изрично се предвижда в чл. 55, ал. 1 от ЗОВСРБ. Спазването на посочените принципи не е самоцелно, а отразява специфичната организация и ред на функциониране, на които се подчиняват въоръжените сили. Тази концепция ще бъде нарушена, ако се отстъпи от изискването ръководител на военното разузнаване да е военнослужещ.

Възможността Служба „Военна информация“ да се оглави от цивилно лице може да накърни политическия неутралитет като принцип по чл. 5, т. 6 от ЗВР. Това е неизменно изискване към всеки военнослужещ съгласно чл. 182 и 183 от ЗОВСРБ, което е валидно от приемането до освобождаването от военна служба. Ако ръководителят на Служба „Военна информация“ е военнослужещ, през целия му професионален път за него ще важи забраната да членува в политически партии, движения или коалиции с политическа цел. За директор, който е цивилно лице, такова ограничение ще се прилага едва от назначаването, тъй като изискване по чл. 26, ал. 1, т. 8 от ЗВР е лицето да не членува в политически партии и/или коалиции или организации с политическа цел, но не и никога да не е членувало в такива. Това крие сериозен риск от политизиране на военното разузнаване и прави недопустима приетата алтернативност в изискванията към директора на Служба „Военно разузнаване“. Законът трябва ясно да посочва условията за заемане на длъжността, производни от принципите, на които се основава дейността. Ако наред с директора и заместник-директорите са цивилни лица, каквато възможност се съдържа по чл. 25, ал. 1 от ЗВР, в цялото ръководство на Служба „Военна информация“ може да няма нито един военнослужещ. Това противоречи на естеството на дейността и характера на Служба „Военна информация“ като интегрална част от въоръжените сили на Република България.

 :t1252: :way_to_go-1308:

21
Ааа, има такива държави. На доста места вече палячовци влязоха в политиката. Време му беше и тук.  8)

22
Теми на форумците … / Прероден?
« -: Юли 28, 2019, 11:03:14 »
https://novini.bg/bylgariya/obrazovanie/549600

Цитат
Йордан Иванов е в трети клас и не само, че не му е скучно в училище, но посещава всички възможни допълнителни занимания – по свое желание.

А съвсем скоро пребори изпит по английски език на университета Кеймбридж, на който се явяват кандидат-гимназисти. „Казвам се Дан. На 10 години съм и уча в училище "Васил Левски".  Обичам да играя, а освен това ми доставя удоволствие и да рисувам. Посещавам и театрално училище.  В театъра, който е зад мен съм бил не само, за да наблюдавам други хора как играят, но за да участвам и самият аз. Също така ходя на уроци по фехтовка с баща ми, а освен това и на уроци по английски език, където получавам много знания”, разказа момчето пред камерата на БТВ за себе си на много добър английски.

На изпита по английски за кандидат-гимназисти към университета Кеймбридж няма нито една грешка. „На 3-годишна възраст проговори на английски и в началото не му обръщах внимание, докато се заслушах, че води цели диалози, докато си играеше. Тогава го помолих да ми преведе какво казва и той съвсем беше наясно какво се говори. По това време в града ни нямаше школи, които да поемат толкова малки деца, така до 6-годишна възраст той се самообучаваше. Вкъщи не можехме да му помагаме много, защото нито аз, нито татко му сме англоезични”, казва майката на момчето Герхана Николова.

„Аз винаги съм вярвала в него  и съм му го показвала, но понякога в стремежа си да не го надценя и по този начин да му направя лоша услуга съм му казвала, че не е важен резултатът, важно е на каквото и състезание да отиде, да се забавлява и накрая той да е доволен от себе си”, допълва майката.

В училище Дани предпочита да го наричат с английско  му име Дан, което си измислил сам. Майка му казва, че се сеща много по-бързо за думите на английски, отколкото на български. Той не изостава с отличен успех обаче  по нито един от другите предмети, а освен усета към чужди езици, има и други таланти – посещава театрална школа, рисува.

С толкова много таланти пред Дан има безброй пътища, по които би могъл да тръгне. Той все още търси това, което го прави най-щастлив. Какъвто и да е изборът му занапред, той ще има успех, защото прави всичко с любов и желание и усеща подкрепата на родителите си.

„Да искаш да знаеш и да ти е забавно”, това според него е ключът към успеха.

Направо човек да повярва в прераждането.  :m1731:

23
Цитат
http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=822643&newver=2
Цитат
Във връзка с гореизложеното и съгласно цитираните технически становища на независими компетентни структури в Министерство на отбраната, единственият възможен изпълнител на обществената поръчка е „Балкантел“ ООД.

Цитат
VIII: Възложител
VIII.1) Трите имена

Красимир Дончев Каракачанов
VIII.2) Длъжност

Министър на отбраната

Леле!

 8)

24

Цитат
   

...
България се отказва от цялото управляемо въоръжение „въздух-земя”. Намален и е броят на пилотите, които ще преминат през обучение – от 16 на 12. Намален е също и броя на инженерно-техническия състав, който ще премина през обучение – от 75 на 65.
...
При пакета „въздух-въздух” ракетите AIM-120C-7 стават от 16 на 13, а ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват наполовина – от 24 на 12.


Протоколът за преговорите по цената на пакетната сделка за Ф-16 е подписан от командващия българските ВВС ген.-майор Цанко Стойков и Мишел Хизон, директор на департамент в Агенцията за сътрудничество по отбрана и сигурност, на 17 май.

Преговорите са се състояли между 8 и 14 май в САЩ.
...
В искането за обвързваща оферта бяха поискани 24 броя свободнопадащи бомби Mk 82 (227 kg) с взриватели и шест инертни (учебни) бомби от същия тип, както и комплекти за преоборудването на тези боеприпаси в управляеми – 15 комплекта GBU-49 Enhanced Paveway II (комбинирано лазерно и GPS насочване), още толкова GBU-54 Laser JDAM (комбинирано GPS и инерциално насочване) и 28 малокалибрени управляеми боеприпаси GBU-39.
...
След промените в пакета остават само бомбите Mk 82, както и учебните боеприпаси от същия тип. Наличните свободнопадащи бомби Mk 82 обаче не са адекватни за съвременни бойни действия и практически принизяват новите F-16C/D до нивото на наличните МиГ-29, които също могат да използват свободнопадащи бомби с доста прилична ефективност.
...

Намаляват се и бройките на целеуказващите контейнери AN/AAQ-33 Sniper ATP от четири на едва два.

При пакета „въздух-въздух” ракетите AIM-120C-7 стават от 16 на 13, а ракетите за близък бой AIM-9X се намаляват наполовина – от 24 на 12.

Пусковите установки (релси) за ракетите „въздух-въздух” LAU-129 (това са своеобразни преходници между точките за окачване под крилото и самата ракета, защото без тях поставянето на ракетата „въздух-въздух”е невъзможно) се намаляват от 48 (по шест на самолет) до едва 26 (3,25 на самолет).

Орязва се и броят на нашлемните системи за изобразяване и целеуказване JHMCS II от 20 на 12.

Намален и е броят на пилотите, които ще преминат през обучение – от 16 на 12.

Намален е също и броя на инженерно-техническия състав, който ще премина през обучение – от 75 на 65.

Намаляване има и при броя заявени резервни части и консумативи, които ще се поддържат на склад в България (т.нар. „техническа аптечка”).

Резервните двигатели General Electric F110 се свалят от два на един.

Премахва се и цялото оборудване за експлоатация на нашите F-16 в база за предно разполагане (FOB – Forward Operational Base), което значи, че машините ще са вързани към основната база в Граф Игнатиево.

Двата тренажора, които ще се поставят в авиобаза Граф Игнатиево, ще са от по-нисък клас.

 Цялостна поддръжка в България няма да има - по-сложните системи и агрегати ще се ремонтират зад граница. У нас ще се прави поддръжка на ниво O-Level (линейно обслужване) и до известна степен на I-Level (еквивалентно на поддръжката в ТЕЧ). Тежкото обслужване (D-Level) няма да става у нас.


Разходите по изграждането на специфичната инфраструктура, необходима за експлоатацията на F-16, разходите по основния ремонт на авиобазата, плюс разходите, нужни за това бойното дежурство да се носи от друга база за поне няколко месеца ще са на стойност около 200 млн. лева, като половината сума е за специфичната за F-16 инфраструктура.

България е поискала да отпаднат разходите за транспорт на оборудването и въоръжението, което върви с изтребителите. Не е прието - цялата организация и нейното заплащане остава в български ръце и се отлага във времето.

България трябва да плати сама транспорта на цялото оборудване от САЩ (с включена застраховка на стоките), прелитането на осемте самолета, както и разходите по складирането на въпросното оборудване в САЩ, защото то става собственост на България, в мига в който се приключи с производството му.

Вероятно ще трябва да се плати и за оборудване за експлоатация на нашите F-16 в база за предно разполагане.

В проектодоговора, изпратен на България, е заложено, че предаването на първите два F-16 ще стане през юли 2023 г.

Останалите шест машини ще бъдат получени на две порции – едната през октомври 2023 г. и последната през януари 2024 г.

В края на документа се подчертава, че нотифицираната цена от 1,6 млрд. долара не е окончателна - крайната цена на проекта зависи от изискванията на българската страна.
 

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев заяви: "Проектът за придобиване на нов изтребител губи смисъл, ако самолетът е лишен от способности". 

„Ако вътре (обявената цена от 1.256 млрд. долара - б.р.) има всичко необходимо така, както е разработено и изпратено от нас в искането за предоставяне на оферта и така, както беше публикувано от американското правителство с всички пакети и пълни способности - цената  (1.256 млрд. долара) е приемлива, но ако ги няма тези неща – проектът губи смисъл“, заяви държавният глава и подчерта, че правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет така, както те са били разработени от Министерството на отбраната, приети от Министерски съвет и утвърдени от Народното събрание.

"Не сме заявили голям пакет от запаси от оръжи. Ще се наложи да закупуваме допълнително повече ракети. Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжения. Това е една инвестиция, която блокира възможностите за дълго време, а е със срок на годност и изисква голяма поддръжка", разкри днес зам.-министър Атанас Запрянов, с което потвърди притесненията на държавния глава за орязването на пакета.
Запрянов поясни, че закупуването на управляваемо оръжие ще в бъдеще време. "Самолетът като бордови системи разполага със всички кодове и системи за управление които са отключени за всяко управляемо оръжие, което ще закупим в перспектива", поясни той.

 

"Има какво да изпиляваме в условията и цените", заяви военният министър Красимир Каракачанов на 31 май. Той определи като спекулации слуховете, че намаляване на цената ще бъде за сметка на способностите на самолета и неговото въоръжение. Вицепремиерът подчерта, че това категорично не е вярно и увери, че преговорите ще продължат докато се намери онази пресечна точка, приемлива и за двете страни.

Когато военният министър е правил това изявление обаче, договореностите за орязване на пакета по сделката вече са били факт - подписите на българската страна са положени на 17 май.

Още тогава експерти предупреждаваха, че българският преговороен екип няма да успее да съчетае по най-добрия начин цена и способности на самолетите при тази сделка.

 :pissed-891: :pissed-891: :pissed-891:

25
Цитат
Today, President Donald J. Trump announced his intent to nominate the following individuals to key positions in his Administration:
...
Herro Mustafa of California, to be Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary to the Republic of Bulgaria.

Ms. Mustafa, a career member of the Senior Foreign Service, class of Counselor, is currently the Deputy Chief of Mission of the U.S. Embassy in Lisbon, Portugal.  Previously, she served as Political Minister Counselor at the U.S. Embassy in New Delhi, India.  In Washington, D.C., she was an Advisor in the Officer of the Vice President at the White House, Deputy Director of the Office of Afghanistan in the Department of State, and the Chief of Staff/Special Assistant to the Under Secretary of State for Political Affairs.  She also served as a Director at the National Security Council.  Ms. Mustafa received a B.S.F.S degree from Georgetown University and an M.P.A. from Princeton University.  She is the recipient of the Matilda W. Sinclaire Award for Excellence in Foreign Language.  She speaks nine languages, including Arabic, Russian, Hindi, and Farsi.

https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/president-donald-j-trump-announces-intent-nominate-appoint-individuals-key-administration-posts-13/

https://www.youtube.com/watch?v=kwMphpwqDS4

26
С предварителната уговорка, че не разбирам и не обичам футбола.

https://www.sportal.bg/news.php?news=790649


и

https://www.sportal.bg/news.php?news=790598

Тези двамата, младият и старият, със сигурност и разбират, и обичат, футбола повече от мен. Та, надявам се, други тук да ми разтълкуват, с обич и разбиране към футбола, кое е добро и кое не е за българския футбол.

Млад футболист и дърта мутра. На кого ли да се доверим в преценката ... Тия джендъри, в Милан, ще го изосмят туй дете, ей. Да си го върнем тук, при големите шамари, да става мъж и да не става зян. Нали?

27
... Тъй, де, тъй ... И съвсем не влияят на безмозъчните, известни нам като норчовците, по причина на безобектност.  8)

28
Цитат
Болест в семейството и чувство за липса на внимание са причините, насочили ученика от Пловдив към пропагандните сайтове на „Ислямска държава“. Родителите на 16-годишния ученик имат три деца. Най-малкото било болно, а в определен момент имало опасност за живота му. Поради тази причина обръщали повече внимание на него. „Не че не се грижели за баткото, но просто в семейството е имало друг проблем и той е решил, че е пренебрегнат, знаете децата на тази възраст колко са чувствителни“, обясни пред „Телеграф“ адвокатът на младежа – Емил Велинов. В пропагандните сайтове тийнейджърът получил търсеното внимание, защото това бил основен начин на действие от вербовчиците. Като изпечен психолог агентът на групировката започнал да обсипва момчето с комплименти в чата. „Ти си страхотен, много си готин, талантлив“, казвал му новият приятел. Започнала комуникация на английски, в която непознатият ставал все по-близък с детето. Предполага се, че контактите продължили близо година. През това време тийнейджърът си купил от интернет знаме на „Ислямска държава", което било открито при обиските. Агентът продължил да го обработва – защо не се поинтересуваш как се прави бомба. Оказало се, че момчето имало и основната суровина за приготвянето на самоделна бомба – амониева селитра, тъй като бил запален по растенията. В началото количествата му били малки, но впоследствие си купил близо 15 кг. На тавана на кооперацията бащата обособил две помещения, в които синът му гледал растения.

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/kriminalni/eto-kakva-e-istinskata-prichina-tlasnala-uchenika-ot-plovdiv-km-islyamska-drzhava_news678625.html

29
Теми на форумците … / Найс, а?
« -: Юни 02, 2019, 14:17:42 »
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-48486672

https://www.monitor.bg/bg/a/view/us-vizite-samo-sreshtu-prochit-na-aktivnostta-v-socialnite-mreji-166804


Цитат
Кандидатите за американска виза ще трябва да предоставят данни за всичките си потребителски акаунти в социалните мрежи, съобщи Би Би Си.

Регулациите на Държавния департамент гласят, че хората ще трябва да представят информация за профилите си в социалните медии, имейл адреси и телефонни номера за период от пет години.

Почти всички кандидати за американски визи ще трябва да представят детайли за своето присъствие в социалните медии, според новоприетите правила.

Някои дипломатически и официални кандидати за американска виза ще бъдат освободени от строгите нови мерки. Въпреки това, хората, които пътуват до САЩ, за да работят или да учат, ще трябва да предоставят тази информация. Властите са преценили, че предложението ще засегне 14,7 милиона души годишно.

„Ние непрекъснато работим за намирането на механизми за подобряване на нашите процеси на скрининг, за да защитим американските гражданите, като същевременно подкрепяме законното пътуване до Съединените щати", съобщиха власите във Вашингтон.

30
Теми на форумците … / 26 март 2019
« -: Февруари 02, 2019, 15:04:58 »
26 март 2019. Тази дата проф. Маринов посочва като (крайна) критична точка.

Цитат
http://epicenter.bg/article/Prof--Aleksandar-Marinov--Ne-e-izklyucheno-zaedno-s-evroizborite-da-ima-i-predsrochni-parlamentarni-/174317/2/48

Възможен ли е такъв сценарий? При какви условия? Кои са управляващите фактори?

На пръв погле, вероятността е голяма. Двамата основни играчи - управляващите ГЕРБ и опозицията БСП, по един или друг начин, заявяват готовност за това.

ГЕРБ: Според тях, съвместяването на европейската с националната политическа тематика работи в тяхна полза. Първо, те така се дефинират - граждани за европейско развитие на България. Второ, две в едно през май им дава пълен ангажимент на ЕНП, без възражение за намеса. Трето, тежките отношения на БСП с ПЕС, при контрол върху медиите, са благодатни за развитие на контраатака. Минус: Служебно правителство, назначено от Радев. Няма да имат опора в централните администрации на изпълнителна власт. Но пък имат опората върху местната власт, плюс стоварване на отговорността за всички изборни сакатлъци другиму. "Изметените" ще имат силен стимул да поработят - да си върнат офисите.

БСП: Първо, Нинова радикално зове за избори от доста време. Второ, БСП прие програмни документи след относително широко обсъждане, демонстрирайки готовност за управление и промяна.  Трето, залогът на резултата от парламентарните може да консолидира партията и да позатвори разломите от конфронтацията с ПЕС. БСП ще проведе практически кампания за парламентарен вот, към който евровота е досаден аксесоар, който няма как да захвърлиш посред партито. Минус: не е ясно в каква степен на готовност за битка е БСП по места. ГЕРБ ще гледа на местните резултати като на демонстрация на надмощие преди местния вот наесен, с пълна мобилизация. Победа на БСП на място, значи готовност да оспори властта на ГЕРБ наесен. Това, към момента, е невъзможно без съюзници. А такива няма.

Разковничето на разчета отново е избирателната активност (под условието на степента на електоралната мобилизация). Тя ще е по-висока - като за парламентарен вот, но не такава като за местен. По-високата избирателна активност, вероятно, ще работи за БСП. Вероятно. Всичко зависи от структурата на вота.

31
Теми на форумците … / Руските РМСД
« -: Февруари 02, 2019, 13:26:55 »
http://epicenter.bg/article/Putin-otvarna-na-SASht--Rusiya-izliza-ot-dogovora-za-yadrenite-raketi--shte-sazdava-novi-orazhiya--/174308/7/97

Цитат
За руските ракети със среден и малък обсег

Държавният глава отбеляза, че руски ракети със среден и малък обсег няма да бъдат раполагани никъде по света, преди там да е монтирано съответното аналогично оръжие на САЩ.

"Изхождаме от това, че Русия няма да разполага такова оръжие нито в Европа, нито в други региони по света, докато в съответните региони не се появи подобно оръжие американско производство", подчерта той.

Путин помоли ръководителите на двете министерства "внимателно да следят какво се случва и своевременно да докладват предложения за руската реакция на събитията".
 

Ето това следва да е акцентът, болдваното. Ама не. Друго е изведено в заглавието.

Според американците, проблемът е в "Новатора"-а.http://militaryrussia.ru/blog/topic-849.html

https://inosmi.ru/military/20171210/240962820.html

Навярно е така. А по-точно?

32
https://duma.bg/sandars-tramp-ikonomikata-e-chudesna-samo-za-miliarderite-n183590

Нинова, докато си готви словото за конгреса, да си води записки. Какво говорят истинските леви лидери.

Но пък, разбира се, може винаги да ни обясни колко е вредна Истанбулската конвенция.

33
http://epicenter.bg/article/Zhivko-Georgiev--/173464/11/0

Цитат
Радев предлага няколко неща: сериозен и компетентен дебат по всяко законодателно и управленско решение, което управляващите искат да лансират; той предлага алтернатива на срастването на управляващ и бизнес елит – тези олигархични тенденции, които наблюдаваме (достатъчно основание имаме да мислим така след цялата серия очевидно лобистки закони); предлага алтернатива във всеки един казус, когато е упражнил отлагателно вето. Ако някой систематизира всичко това, ще се види, че неговата алтернатива е компетентност, диалог, не на лобизма, не на корупционните рискове в маса управленски решения, не на авторитаризма – очевидна тенденция в политическия ни живот. Радев не е вербализирал това, но в решенията му се усеща желание да се смени формиралият се напоследък политически модел.

34
Цитат
/Поглед.инфо/* Съвсем не са случайни кавичките в заглавието. "Левите" неолиберали наистина нямат нищо общо с истинското ляво. Макар че обичат да твърдят обратното. Най-характерното за тези хора е, че отдавна са изхвърлили от речника и, разбира се, от мисленето си такива понятия като експлоатация, класова борба, наемни работници. За тях това са твърде "остарели" концепции, а те са твърде /пост/модерни, за да разсъждават по такива теми. Съвсем други са нещата, които ги вълнуват - расизъм, ксенофобия, дискриминация, хомофобия, права на ЛГБТ общността, права на жените. Тук трябва да се направи едно много важно уточнение. Всички тези теми са важни. И преди време те с пълно право са били поставяни в центъра на обществените дискусии. Хомосексуалистите, малцинствата, жените действително са били подлагани на всевъзможни дискриминации. И тъй като левите хора по принцип подкрепят всички дискриминирани, е било напълно естествено борбата за правата на всевъзможните потискани групи да се превърне в централна тема за левицата. Само че през последните десетилетия действителността в това отношение е силно променена. Страшно много е направено - и в законодателството на различните държави, и изобщо в правилата за живеене -, за да могат някога потисканите групи днес да живеят несравнимо по-добре, отколкото преди половин век. Поне в развития свят никой човек, който иска да бъде приеман сериозно, не може да си позволи дори и минималистични расистки, хомофобски или уронващи женското достойнство забележки. Да не говорим за нещо повече. Така че борбата за правата на дискриминираните някога групи наистина е дала забележителни резултати. Ето защо опитите именно тя да бъде поставяна в центъра на лявата политика предизвикават недоумение. Да, левицата трябва да подкрепя потисканите групи и хора. Само че днес онеправдани са не толкова гейовете, лесбийките, трансджендърите, жените и т.н. Много на брой са случаите, в които именно такива хора получават признание, високи постове, великолепно заплащане, нищо че са гейове, лесбийки, трансджендъри, жени и т.н. Съвсем други са днешните потискани и онеправдани хора. Това са хората, които живеят от труда си. Работещите хора. Толкова характерната за 19-ти и началото на 20-ти век експлоатация никъде не е изчезвала. Съществува си и се проявява все по-силно. Особено през последните 30-40 години.
--------------
* Целият текст тук: http://pogled.info/avtorski/Petar-Volgin/nishtetata-na-leviya-neoliberalizam.100430


Струва ми се, твърде полезен ще е този текст за мнозина тук, търсещи аргументи срещу ... как беше ... педалолюбивите и мангалолюбивите леви.

Само дето издиша плондерът, тъй мощно надут, през някои малки дупчици. А да видим ще откриете ли кои.

 8)


35
http://epicenter.bg/article/Korneliya-Ninova---liderat-na-promyanata-/172920/11/0

Няма как да пропусна, нито вас да лиша от горния панегирик  :bravo-1290:

36
http://epicenter.bg/article/Ot-plenuma-na--quot-Pozitano-quot--20--Istanbulskata-konventsiya-shte-e-sitoto-za-evrodeputatite-na-BSP/172750/2/0

Истанбулската конвенция ще е и ситото за избирателите, Нинова. Няма да загубиш много от тях. Само толкова, колкото да ... загубиш. Парче месо.

37
Днес Цветанов любезно ни предостави програмна по своя характер декларация на ГЕРБ за изборната година.

Цитат
http://epicenter.bg/article/Tsvetanov--Iska-mi-se-prez-2019-g--politicheskite-argumenti-da-vzemat-vrah-nad-zaklinaniyata/172622/2/0

В нея се съдържа съществена част от пропагандните тези на ГЕРБ и опорните точки на кампанията им. Но има и още.

Сега трябва да дочакаме и заседанието на Конгреса на БСП, надяваме се - с платформата. За да сравняваме стратегическата визия и тактическия план на двете водещи политически сили. Поне тази част от айсбергите, която блести на слънцето. (Никаква алюзия с рекламата с найлоновата торбичка, която е ако не гениална, то много талантливо направена).

38
У нас … / Конграчулейшънс, Борисов!
« -: Януари 10, 2019, 16:26:16 »
След "поздравлението" на Болтън наш ред е да поздравим Борисов.

Оттук нататък, след като поръча Ф-16, все
ки негов крах, всяко негово фиаско, дори падането му от власт, ще ни бъде обяснено като путинско "ресто" за страдалческия му евроатлантизъм. Така ще и за всеки укор и критика, отправени нему и към ГЕРБ. Козни на зловещата агентура на ГРУ. Да пази Господ ако го хване грип или просто се продриска.

Прочее, конграчулейшънс, мистър Борисов! Подобно Костов, снабди се с пожизнена индулгенция и протекция.

41
Новините от деня … / Без никаква връзка ...
« -: Декември 20, 2018, 16:07:37 »

42
Новините от деня … / Труд и капитал
« -: Декември 12, 2018, 14:26:55 »
Цитат
http://epicenter.bg/article/Radev--Doverieto-mi-i-tova-na-obshtestvoto-nyama-da-se-specheli-s-protesti--deklaratsii-i-preskonferentsii/170562/2/0

http://epicenter.bg/article/Ninova--/170557/2/0

http://epicenter.bg/article/Borisov-kam-stroitelite--Ne-odobryavam-liniyata-za-diskreditirane-na-sektora--no-iskam-kachestvo--/170568/2/0http://epicenter.bg/article/Elena-Yoncheva--Reaktsiyata-na-Kamarata-na-stroitelite-pokazva-strah-i-panika-ot-nezavisima-proverka/170563/2/0

https://duma.bg/kabinetat-podkrepi-stroitelite-sas-158-mln-leva-n181249

Това е. Знак "обострения классовой борьбы".  :cool-1084:

Пленум на ЦК ВКП(б), 09.07.1928 г.
Цитат
«...по мере нашего продвижения вперед, сопротивление капиталистических элементов будет возрастать, классовая борьба будет обостряться, а Советская власть, силы которой будут возрастать все больше и больше, будет проводить политику изоляции этих элементов, политику разложения врагов рабочего класса, наконец, политику подавления сопротивления эксплуататоров, создавая базу для дальнейшего продвижения вперед рабочего класса и основных масс крестьянства.
Нельзя представлять дело так, что социалистические формы будут развиваться, вытесняя врагов рабочего класса, а враги будут отступать молча, уступая дорогу нашему продвижению, что затем мы вновь будем продвигаться вперед, а они – вновь отступать назад, а потом «неожиданно» все без исключения социальные группы, как кулаки, так и беднота, как рабочие, так и капиталисты, окажутся «вдруг», «незаметно», без борьбы и треволнений, в лоне социалистического общества. Таких сказок не бывает и не может быть вообще, в обстановке диктатуры пролетариата – в особенности.
Не бывало и не будет того, чтобы отживающие классы сдавали добровольно свои позиции, не пытаясь сорганизовать сопротивление. Не бывало и не будет того, чтобы продвижение рабочего класса к социализму при классовом обществе могло обойтись без борьбы и треволнений. Наоборот, продвижение к социализму не может не вести к сопротивлению эксплуататорских элементов этому продвижению, а сопротивление эксплуататоров не может не вести к неизбежному обострению классовой борьбы.
Вот почему нельзя усыплять рабочий класс разговорами о второстепенной роли классовой борьбы...»
(Сталин И. Сочинения, т.11. М., 1949 г., с.171-172).

Но пък ... който слушка - папка.

43
http://epicenter.bg/article/Borisov-i-Tsatsarov-otchitat-uspeshna-aktsiya--spipani-sa-desetki-pistoleti-i-avtomati-/169960/3/0

Цитат
"Това, което виждате пред себе си, онагледява защо показателят организирана престъпност се счита за закрита в ежегодните доклади на Европейската комисия", коментира в началото на брифинга зам.-главният прокурор Иван Гешев. "Когато някои хора обикалят в студията и твърдят, че няма правосъдие и няма борба с организираната престъпност, не вярвайте на всичко, което казват, а вярвайте на очите си", добави шефът на Спецпрокуратурата.

Аз съм в ступор. Искам някой да ми обясни, като на идиот, по причина на липса на ясна мисъл, как намирането на боен арсенал от 82 автоматични оръжия, колкото за рота пехотинци, "онагледява защо показателят организирана престъпност се счита за закрита в ежегодните доклади на Европейската комисия".

Малко преди да изпадна в ступор, се чудех как 82 ствола накуп в "Редута", в Столицата, зануляват индикатора "организирана престъпност". Викам си или ще да е неорганизирана и тези "неща" са се струпали съвсем произволно на едно място или пък не ще да е престъпност - демек, до 80 автомата си е престъпност, а след 80 - вече не е. Правосъдие ще да е.

44
2019 обещава да е жежка политически година. Каквото има да става, ще стане. Въпросът е ще ли то да измени рамката, системата. Системата, която по най-лошия начин разбрахме, че убива.

Предлагам ви за дискусия един текст на проф. Проданов, когото уважавам и обичам да чета, макар и да не познавам лично.

http://pogled.info/avtorski/Vasil-Prodanov/koya-e-sistemata-i-kak-ni-ubiva.99357


Чудя се дали има нещо приятно в горчивите истини, че да ви пожелая приятно четене. Но пък Писанието и на този въпрос има отговор.

45
... като ме информира с кои лидери на кои партии се среща във Вишеград Нинова и кого и с какъв мандат представлява там?

Има ли решение на Националния съвет на БСП, което да стои зад тази нейна инициатива? Предполагам, има. Но ми е убегнало някак. Я някой тук, от "правоверните" и да ме светне.

Навсякъде, включително и на сайта на партията си, чета "лидерите на партии от Централна и Източна Европа". Но никъде и ред кои, аджеба, са тез партии, дето нашта се конущисва с тях. Родина героев знает, ама не и тоз път, комай.

46
Теми на форумците … / Културна дискусия
« -: Ноември 30, 2018, 14:15:16 »
Следва да започна с едно извинение и едно необходимо уточнение. Извинението е към Чок觧, защото по този проблем той вече откри тема и там дискусията върви. Но оттук и необходимото уточнение - темата, която откривам, е за изразената от държавния глава и главнокомандващ президентът Румен Радев позиция по инцидента и конфликта в тази му фаза, но и за коментарите по нея.

Два източника ме провокираха за това. Първият ...

http://epicenter.bg/article/Replikata-na-Radev/169340/11/0

... а след него и вторият

http://epicenter.bg/article/Dots--Darina-Grigorova--Istinata-mi-e-skapa--no-po-skapa-mi-e-natovskata-solidarnost-/169595/11/33

публикувани все на едно място, та и в едно "каренце".

Тук, на първо четене, мисля да разгранича нещата.

Първо, нямам причини да се съмнявам в авторите и техните намерения. И Хаджийски, и Григорова са с ясни позиции, заявени по-рано.

Но има и второ. Мисля, че събирането на тези два текста си има цел и контекст. Целта е да се укори и уязви Радев в не тъй правоверна русофилия и с това да се ерозира подкрепата му. Което вече си е цел. Доколкото мадам В. е глашатай и платен пиар на субект от нежен пол, когото няма да назова от приличие и за да не предизвикам масови форумни протести, то лимитирането на общественото доверие към Радев в управляеми по интерес граници ми се струва част от дългосрочна стратегия.

Е, разбира се, можете да запишете недоверието и съмненията ми за нечисти основания и цели в епикризата на тежката ми параноя. Но пък времената са такива, че параноиците се преквалифицират на прогностици. Масово.

47
Цитат
Властта ни разказва, че знае кой организира протестите. И сигурно наистина знае. Как обаче за всичките тези години всичките тези власти не се научиха, че важното на един протест не е кой точно го организира, а дали има ниша, дали обществото споделя исканията му, дали има ропот, който да е довел до този протест. Ако има обществено настроение, ще се намери и кой да го организира. Или най-малкото ще се намери искра, която да запали протест и без да е особено организиран.

Самоуспокоението на всяка една власт през последните години, че знае кой организира протестите, е направо трогателно. Но има ли значение кой точно, след като всеки би могъл?

Напоследък има една поредица клипове, които показват, че думичките демокрация и бедност не са най-големият проблем за нас, българите - проблемът бил думичката „дано“. Винаги съм мислил, че основният проблем, от който тръгват всички други, е бедността. А не някаква игра на думи. Но ако ще играем на думи, нека да кажа, че нашият проблем е в думичката „кой“. Да, проблемът се крие точно във въпроса, който дълго време се смяташе едва ли не за еталон на будната гражданска мисъл.

За вредата от въпроса "кой"

Не спираме да питаме „кой“, когато всъщност трябва да питаме „какво“ (да се прави), „защо“ (така ни се случва) и „как“ (се прави). Кой предложи това или онова, кой организира протестите, кой ще ни оправи, кой да дойде на тяхно място, кой им плаща, кой е виновен - познати ли са Ви тези фрази?

Именно това е голямата самозаблуда в последните десетилетия. Вместо да питаме какви политики са важни и какво ни доведе дотук, ние се питахме кой е крив и кой може да оправи нещата. И сега по протестите виждаме плакати от типа „Личности, а не партии“, говори се за мажоритарна система или президентска република. Тоест, пак системи, в които ще питаме кой, а не какво.

И така, презирайки лошите партии и обожавайки добрите личности, продължаваме с удивително настървение и упоритост да избираме личност след личност, наместо план след план. Станахме ли по-щастливи и доволни? Не мисля. Всеки четири години търсим нова личност, която да смени старата, тъй като в нашите очи тя вече не изглежда добра. И сега мнозина търсят ново лице.

Ще кажете: навсякъде в Западния свят е така. Но в това сизифовско избиране на все нов и нов Ивайло ние определено сме пионери. Това е дори може би единственото нещо, в което по изключение сме първопроходци, а не опашкари.

С цялото това питане „кой“ започнахме да мислим за политиката като за някаква непрестанна конспирация. Политическият анализ взе да става разговор за разузнавачи, а не за анализатори. Започна да се превръща в надмогване с информираност, а не с прозорливост. Кой какво свършил, кой с кого се договорил, кой зад кого седял, кой на кого какво казал. И, разбира се, кой има рейтинг.

 

Колко бързо забравихме, че в политиката рейтинг се губи най-лесно, когато работиш. Когато вършиш черната работа.

Когато се плъзгаш по вълната на популизма, рейтинг не се губи. Губи се, когато казваш каквото мислиш, а не каквото би събрало лайкове. Губи се, когато правиш реформа, а не раздаваш обществени бонуси в името на собственото си оцеляване.

Политиката на лайковете е нявярно новото нормално. Само че живеем във времена, когато май отново ще са необходими политици, които не обещават лайкове, а пот и сълзи (дано без кръв). Утре някой с някого може да се сбие. Утре Европа може да не е същата. А не виждам да сме готови.

През това време поредните популисти ще ни говорят за „системата“, „модела“, „кой". Дори в малкото случаи, когато питаме не „кой“, а „какво“ и „защо“, мнозина от нас пак стигат до тия прелестни отговори: системата, модела... Как пък никой не каза: икономиката, неравенствата, липсата на реформи, които да намалят неефективните разходи. Как пък никой не се сеща, че консуматорското общество притъпява гражданските ни инстинкти. Не, ние си знаем: моделът е лош, системата ни убива, депутатите са много... Хубаво поне, че в протестите си не пропускаме да назовем корупцията.

Най-смисленият отговор на въпроса "кой"

Покрай това непрестанно койване започнахме да си създаваме нелепи кумири. Пристрастяването към хора е мода в социалните медии. Станаха важни всякакви „инфлуенсъри“. И така от наивност стигаме до Спас или проф. Сашка Ганева. В собствените си балони лайкваме не неща, а хора. Това е може би вградено в социалната ни природа, но технологиите още повече го обострят, защото допълнително размиват границата между политическо и лично. Всичко вече е лично и политическо едновременно. От снимката пред магнолиите до една тежко неуместна фраза за майките на деца с увреждания.

Не сме виновни, че бъркаме акцентите. Вероятно всичко това е плод на логичното ни разочарование. Но ни пречи да видим най-смисления отговор на въпроса „кой“. Ами ние, кой друг. Аз самият. Ти. Преди да понечим да „сменяме системата“, да променим себе си. Да си плащаме данъците, да стоим отдясно на ескалатора, да работим така, че да не ни е срам, да протестираме, когато трябва. И да не търсим вината винаги другаде.

Първан Симеонов

А! Туй момче умно, бе! Глей ти!  :cool-1084:
 

48
Други теми … / За насилието срещу …
« -: Ноември 27, 2018, 08:41:43 »
Адекватнико, в неделя беше Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. Инициатива на ООН за премахване на насилието, упражнявано върху жени. Денят на смъртта на сестрите Мирабал, ако знаеш кои са, де.

Нещо не видях громителката на Истанбулската конвенция нейде да поведе шествие, социалистката Нинова, вицепрезидентката на Социалистическия интернационал, народната представителка и председател на БСП.

Ако си гледал новините, то може и да си видял репортажа от Мадрид. Няколкостотин хиляди жени на улицата, с плакатите. В София - няколкостотин.

Де е бе Корнелия, бе? Да не е гузна нещо? Или тоз протест не и буди нещо ищаха за оглавяване на Дукс?

Така че, когато си правиш шегички с това колко е мъж Вигенин или пък Станишев, гледай някой да не се "пошегува" колко е жена Нинова.  :m1708:

49
Канцлерът на Германия Ангела Меркел обявява в 13 часа, че подава оставка от поста си на лидер на Християндемократическият съюз (ХДС)

Трус? Навярно. Щом

Тристранната срещата на президентите на Австрия, България и Румъния - Александър Ван дер Белен, Румен Радев и Клаус Йоханис, планирана за 30 октомври т.г. във Виена, се отлага поради внезапно възникнали непредвидени обстоятелства и ще се проведе на по-късен етап.

Внезапно възникнали непредвидени обстоятелства ...

Внезапно? Непредвидени? Възникнали? Обстоятелства?

Дали са внезапни? Дали са непредвидени? Дали са възникващи? И кои неща веч не обстоят тъй, както бяха?  ???

50
Днес, уви, темата е една - терористичният акт в Керч.  >:(

Страници: [1]