Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Юни 24, 2024, 23:51:42

Автор Тема: ... 3 април 1962 г.Ражда се осеммилионният българин  (Прочетена 1505 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен фелдкурат Ото Катц

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1715
  • Профил
....соцносталгици, четете ... не агитирам да се включим активно за подобряване на демографското положение, отнюдь, просто споделям ...  в този ред на мисли се сетих за една хвалба - то ли на БойБор, то ли на КирПет, че по тяхно време били пооправили положението...та така... пусти осеменители...

PS - статията е написана преди няколко години, сега дереджето може и да е по-лошо.
Бепе, ти какво правиш по въпроса?

3 април 1962 г.Ражда се осеммилионният българин (Статия)
   
Някои чакат славата цял живот, други я получават по рождение. Това са обикновено височайши особи – я престолонаследници, я принцеси. Но понякога съдбата дава шанс и на простосмъртните. Емил Хаджиев е един от малцината, станали знаменитости още като бебета. Той е провъзгласен за осеммилионния българин.

Сега вече сме под седем милиона заедно с българите, живеещи в чужбина. Но преди 45 години на всеки девет минути и половина се е раждало по едно бебе и населението е нараствало с по около сто хиляди души годишно. На 1 януари 1962 г. България има 7 981 135 жители. Статистиците изчисляват, че при този прираст след около три месеца българите ще станат осем милиона.

Най-тиражният тогава вестник „Работническо дело“ на 2 април 1962 г. съобщава, че се очаква всеки момент да се роди осеммилионният българин.
На 3 април вече се знае кое е знаменитото бебе: Емил Кирилов Хаджиев, появил се на бял свят в 3,14 часа през нощта на 2 април в Първа градска болница в Пловдив.
Емил тежи 3,300 кг и е дълъг 52 см. Баща му Кирил Хаджиев е майор от армията, а майка му Василка е начална учителка.„Много се радвах, когато се роди синът ми, защото след десетгодишно чакане най-после имах бебе“, споделя майката на Емил Хаджиев. Щастието на Василка Пангарова се удвоило, когато разбрала, че детето й е осеммилионният българин.
Според водената тогава статистика всеки момент населението на страната трябвало да стане 8 милиона.  – Нито за миг обаче не си помислих, че това ще е моето дете.“Другите две жени в клиниката родили преди нея и когато Емил тръгнал да се появява на бял свят, лекарите вече били много уморени. „В 3,15 през нощта никой вече не мислеше за прираста на населението“, казва Василка. Чак на следващия ден след обяд в болничната стая при нея влетяла една санитарка, която й съобщила, че е станала майката на осеммилионния българин. След две минути нахлули и журналистите.
Цели 24 часа майката и бебето са снимани за медиите. После цяла година били сензацията във всички вестници и списания. Семейството получавало от цяла България купища поздравителни картички, писма и телеграми. Сред тях има поздравителни адреси и от бившия Съветски съюз. От московската агенция „Новости“ дори пожелават на бебето да стане бъдещият космонавт на България.
Интересът към семейството продължил и през следващите години, когато ги търсили за различни годишнини. Сниман е и филм за бебето, който бил прожектиран дълго време след раждането му.
Месец след появата на Емил той бил обявен за почетен гражданин на Пловдив. В общината под тепетата обаче няма съхранена документация от този период и списъкът с почетните граждани започва десет години след раждането на Емил Хаджиев.

Днес, 54 години по-късно, само най-близките приятели на Емил Хаджиев знаят, че е бил най-прочутото бебе на миналия век.

„В един пловдивски вестник преди години беше написано, че за моето раждане семейството ни е получило апартамент. Не е вярно – израснах в къща, построена от баща ми в двора на дядо ми“, казва Хаджиев.Всъщност единствена материална награда за него бил един детски велосипед на три колела, купен от пловдивския всекидневник „Отечествен глас“. По-късно си спомнят за осеммилионния българин все по-рядко –
От Съветския съюз му предложили да следва там външна търговия, но родителите му не го пуснали.
Хаджиев ги описва като принципни хора, които държали той да постигне всичко сам, без да
разчита на шанса си по рождение.
Те дълго нямали деца, но малко след сина им се родила и дъщеря. Сега обаче Емил рядко се вижда със сестра си, защото от години тя е омъжена в Америка.
Баща му умира на 50, когато той е на 15. Емил завършва строително училище, в продължение на 14 години работи в полицията, като междувременно следва право.
После става следовател, а от няколко години е адвокат.……………………
През 1975-а се готвели за № 9 000 000
Населението на България става  седем милиона души през 1947 г., осем през 1962 и прогнозите са предвиждали да  стане девет около 1975-а. По този повод даже правили интервю с Емил Хаджиев,  който бил още ученик. Властите се радвали на този растеж като свиневъди, чиито  животни ударно наддават. Постоянното намаляване на раждаемостта обаче забавя  прираста на населението. Въпреки всички мерки за ограничаване на абортите през  1985 г. населението все още е 8 975 000 души. След това започва да намалява и  деветмилионният българин така и не се ражда. През последните две десетилетия  населението на България трайно спада. От миналата година демографите отчитат  малък ръст на раждаемостта. Можем да се надяваме, че ако тази тенденция се  запази, в неопределено бъдеще отново може да се роди втори осеммилионен  българин.
Автор:Пенчо Ковачев
Източник: в-к „Стандарт“
“Когато думите изгубят значението си, хората губят свободата си.” Конфуций

Активен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7714
  • Профил
Цитат на: фелдкурата
деветмилионният българин така и не се ражда

Девятката символизира края на нещо или завършването на поставена задача.
Не си изпълнихме задачата да се отървем от алчността си и нагаждачеството си.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Активен deneb

 • Sr. Member
 • ****
 • Коментари: 356
  • Профил
Цитат на: фелдкурата
деветмилионният българин така и не се ражда

Девятката символизира края на нещо или завършването на поставена задача.
Не си изпълнихме задачата да се отървем от алчността си и нагаждачеството си.
Понеже постът е в контекста на деветмилионния българин, вероятно визираш българите, но алчността и нагаждачеството не са само наши качества, а универсални. Въпрос на време и обстановка, в която ще се проявяват по-отчетливо у група хора и главно у властимащите, защото влияят на цялата държава и всички в нея, независимо какви са сами по себе си.
Аз си мисля, че нагаждачеството не е в чист вид в нашия случай, а са водещи алчността, продажността и користта, нагаждачеството просто идва да ги обслужи, то е средството.   

Активен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7714
  • Профил
Цитат на: deneb
вероятно визираш българите, но алчността и нагаждачеството не са само наши качества, а универсални.

При нас са в чудовищни размери. Не знам как е при другите.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.