За живота, вселената и всичко останало … > Наука и технологии, магия и чародейство …
Съвременната астрофизика
Звездоброец:
--- Цитат на: kаily в Април 11, 2024, 12:34:40 --- Newton’s law no longer applies, since the center is not ordinary mass. This interdimensional energy has a cohesion to it. It creates a flat, rotating galaxy because of this cohesion
--- Край на цитат ---
Законите на Нютон си важат без проблеми -- първите свидетелства за свръхмасивна черна дупка в центъра на нашата галактика бяха от орбитите на звезди близо до центъра -- съвсем Нютоновско поведение.
Ще е добре авторът да обясни също за свръхмасивните черни дупки в центъра на елиптичните галактики -- те защо не са плоски въртящи се галактики?
И да, тъмната (по-скоро невидима) материя е измислена за да обясни кривите на въртене на галактиките. Тя е, така да се каже, изкуствена, ad hoc измислица. Възможно ли е да е нещо друго? Разбира се. Например нарушаване на Нютоновата механика при свръхмалки ускорения.
Ако трябва да съм откровен, това са смешни приказки, без никакъв смисъл. Авторът като че ли използвал някой от генераторите на умно звучащи, но безсмислени фрази, като например този.
“The promethium antigravity is offline. We should install the aft polar node lubricator.”
“You should resynchronize the positronic flow core.”
“There's a quantum breakdown in the mercury caesium repeller.”
Звездоброец:
--- Цитат на: lucho в Септември 25, 2024, 21:25:18 ---Знаех си аз!
--- Край на цитат ---
lucho, хвърлих един поглед на статията.
(1) Значи един инженер по компютърни науки праща статия в doi.org (една измислена организация), а не в едно от десетките научни списания по астрономия, или стотици по физика. Просто несериозно.
(2) Скоростите на въртене на (много) далечните галактики не могат да се измерят ако не са разделени обекти в тях (а те не са). Т.е. основата на разсъжденията на автора просто изчезва. За обект, който не е разделен на съставните си части, Доплеровият ефект се усреднява по синьото и червеното преместване и за нас е на практика нула. С извинение, аз съм първи автор на може би най-цитираната статия (отдавна не съм гледал) от български (работещи в България), която се занимава точно с измерването на дисперсията на скоростите.
(3) Всеки, който се занимава с измерването на скорости на далечни обекти, знае как да отчете всички скорости, които влияят на измерването -- скоростта на въртене на Земята около оста ѝ, на Земята около Слънцето (хелиоцентрична поправка), и разбира се на Слънчевата система около центъра на Галактиката. Отново -- авторът като че ли не е чувал за такова нещо.
И последно — аз страшно уважавам Цвики (мой и твой съгражданин!) Един от много редките учени с изключително нестандартно мислене. Изобщо няма да се учудя, ако теорията му за "изморената светлина" се окаже правилна. Преди две години се запознах с две от дъщерите му, много сладкодумни и интересни дами.
lucho:
Благодаря за компетентния коментар! Не знаех, че Фриц Цвики е роден във Варна! И аз намерих статията на Шамир: https://www.mdpi.com/2571-712X/7/3/41
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия