Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Март 04, 2024, 08:04:56

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - otvrat

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 170
1
По света … / Re: Аржентина
« -: Март 03, 2024, 17:05:35 »
 Това което говорят, че е отменил над 300 /триста/ регулаторни режима в икономиката ! Това е огромна корупционна спирачка за бизнеса, надхвърля и българските представи !

Това е сериозна икономическа мярка. В БГ-то е същото. Дори при соца нямаше толкова регулации. С три думи, Милей провежда рейгъномика.

2
По света … / Re: Аржентина
« -: Март 03, 2024, 15:54:17 »
Мукта, чета, че за три месеца Милей "вдигнал приходите на Аржентина с 250%"(намам идея какво означава това, но едва ли е БВП) и постигнал първи излишък от десетилетия. Имаш ли представа какви икономически мерки е предприел освен съкращаването на държавните разходи. Защото само с икономии това няма как да стане.

3
По света … / Re: Събитията в ЕС
« -: Март 02, 2024, 15:57:47 »
"Попщина" е много грозна дума , комунистически пейоратив за Църквата и религията.

Нека да бъдем точни. Попщина и поповщина са буквален превод на клерикализъм (clericalism), а клерикализмът, като доктрина, не е измислен от комунистите. И в английския език понякога клерикализъм има негативно и подигравателно значение.

4
По света … / Re: Аржентина
« -: Февруари 20, 2024, 16:32:07 »
Това е град който на 100 процента отговаря на името си

Да, добър/чист въздух. Интересни имена са дали испанците на американските градове и райони. Особено ми харесва град Планина видях.

5
- Кажи ми нещо, Джингиби, знаеш ли защо от Къкрен до София те пазеха само 3 заптиета?

Това изобщо не е вярно! От Къкрен не го водят в София. Първо го водят Търново и  от Търново до София Левски е силно охраняван. Пашата може и да е казал това, но не е факт. Всичко за Левски е било известно на властта (даже са имали негова снимка), търсели са го, установили са му личността в Търново (сам е признал кой е) и няма как да е бил ескортиран "само от 3 заптиета".

6
че две заптиета са водели Левски през половин България и не се е намерил никой от тези, които е организирал да се освободят, да направи поне опит да освободи него.

Еее, тоя мит отдавна е развенчан. Охраната на Левски е била изключително сериозна. Захари Стоянов казва, че е била над 200 души аскер. Не е имало никаква възможност да бъде освободен.

7
А, точно! За предателите - кучешка смърт.

Това за всички предатели ли важи или има изключения?

8
Какъв кърък - точно месец преди президентските избори в Русия.

Сами си го направиха. Ама някой трябва да мисли. Можеха да го сложат в някой московски затвор, при по-добри условия, а не при белите мечки и пингвините. Били са длъжни да предвидят, че преживе го направиха идол, а ако нещо стане с него, ще го обявят за светец-мъченик. И Вътрешни проблеми, и външни. Те вече започнаха. Цялото Запад крещи "убийци". Руснаците никога няма да се научат как се правят нещата.
Когато Стив Бико умря в затвора, половината свят скочи трупешката на РЮА и после бурите се кръстеха всеки път, когато Мандела кихне. Подобриха му условията и даже висше завърши дистанционно от затвора. Бяха си научили урока по лошия начин, но го научиха.

9
По света … / Re: Гърция
« -: Февруари 16, 2024, 18:55:26 »
На християните да се благодарим, че не са го затрили цялото.

Ами, затрили са го като за световно. Християнството спря развитието на Европа поне за 500 години. Унищожавало е всичко като валяк. Запазеното започва да се връща чак с Кръстоносните походи. И не с помощта на църквата. Ако трябва да благодарим на някого, да благодарим на арабите.

10
По света … / Re: Гърция
« -: Февруари 16, 2024, 13:47:14 »
Не само по медицина и не само учебниците. Цялата книжнина, цялата култура в писмен вид на континента и малко отвъд е била на тези езици.

Естествено. Само уточних, защото явно този елементарен факт не се знае. Между другото, докато Европа е тънела в гюбре, арабската наука се е развивала и доста от трактатите са били писани на гречки. Те така и пристигат в Европа.

11
По света … / Re: Гърция
« -: Февруари 16, 2024, 13:01:40 »
няма нищо общо с произхода на извращенията и се отнася също за много други думи

Първите учебници по медицина са били на гръцки и латински. Даже са преподавали на гръцки. И така се е наложил заедно с латинския като университетски и научен език.

12
У нас … / Re: И сега? …
« -: Февруари 14, 2024, 17:00:48 »
Евроатлантическият планктон повтаря под път и над път мисълта на Чърчил, че нямало по-лоша система от демокрацията, но друга не познавал. Намерих и друга негова мисъл, която по-ми допада: "Най-добрият аргумент срещу демокрацията е петминутен разговор със средностатистическия избирател."

Чърчил греши, но индиректно е прав. Греши, защото демокрацията е най-добрата система за класово самоуправление, но е прав, че е най-лошата, когато изкуствено се налага за всички. Демокрацията винаги е класова и работи прекрасно за класата, която обслужва. Неслучайно гърците са я определили като равна мярка за равни хора. Ей в туй "равни хора" се крие проблемът с демокрацията. Като класов инструмент тя не може да засяга равно класово неравни хора. Робовладелската демокрация работи прекрасно за робовладелците, феодалната демокрация работи прекрасно за феодалите и т.н.  Проблемът на либералната демокрация е, че просветителите, нарочно или по незнание, я обявиха за класово универсална. И трябваше да минат почти два века, за да им каже Ленин за какво става дума. И болшевиките бяха единствените, които открито и справедливо обявиха, че тяхната демокрация не е за всички, а само за определена класа.

13
Новините от деня … / Re: Всички чакат Путин
« -: Февруари 09, 2024, 10:46:29 »
Как по-директно?

"Вие", с хитра усмивка, не е достатъчно директно на това ниво. Трябваше да изложи някои факти, ако има такива. Или поне да каже "имаме категорични доказателства, че сте вие". Широката публика няма да разсъждава с часове в тоалетната каква е била дълбоката му мисъл. Широката публика иска нещо по-убедително. В края на краищата, освен витиевати дипломатически намеци и увертюри, които правителствата ще разчетат правилно, това интервю е и удобен повод за широка пропаганда. А то не бе конструирано за лесно смилане от ограничения западняк.

14
Новините от деня … / Re: Всички чакат Путин
« -: Февруари 09, 2024, 09:58:35 »
Путин изнася блестяща лекция по история на Русия, на Карлсън.

Което беше излишно. Оставяме настрана, че това са общоизвестни факти, На запад няма да се осмисли, както и фактът, че индиректно се използват исторически доводи, че държавата Украйна е измислена. Сега я има и е на картата. Подобни доводи могат да извадят десетки държави за десетки свои съседи. Нямаше нужда да се впуска толкова подробно в историята.
Иначе в интервюто имаше само един интересен момент - преговорите в Турция, на които украинците са се съгласили на отстъпки. Другото, в общи линии, беше спрете да ги подкрепяте, вървите към икономически колапс, дайте да се договорим и да живеем дружно. Имаше възможност да забие няколко топки на янките, например за Северен поток, но не го направи. Да, направи някои "хитри" намеци кой го е направил, но това не бе достатъчно. Трябваше директно да ги обвини. Те никога не биха изпуснали подобна "топка". Даже ще си я измислят, ако трябва да уязвят геополитическите си врагове. Видимо не желае да конфронтира сериозно Запада, многократно заяви, че е готов на преговори с отстъпки. Каквото и да означава това. Интервюто не е никаква "бомба", освен самият факт, че се интервюира Путин. Всичко, казано от него, е казвано стотици пъти от руската страна от Майдана насам. Така го виждам аз това "историческо интервю". 

15
У нас … / Re: И сега? …
« -: Февруари 08, 2024, 18:37:41 »
Цъ!
Масовото гласуване означава повечето ако не всички да са преставени*. Да се сърдят на себе си като направят грешен избор и по този начин да са по-отговорни към изборите. Най-важното -"Responsibility".


Ами аз това казвам. В БГ-то има къмто 120 партии. Вариантите при масово гласуване са само няколко и можеш сам да ги разиграеш, Във всеки случай, ако всички негласували отидат да гласуват, но не за сега представените парламентарни партии, защото са разочаровани от тях, гласовете за герп и пепетата пак си остават най-много, а в парламента ще се "представят" още пет партии. Процентите нямат никакво значение и сглобка може да се направи вместо от две, от пет-шест. Не е да не сме го виждали.

16
У нас … / Re: И сега? …
« -: Февруари 08, 2024, 16:45:45 »
Ами ако гъбарите/дебилите вземем, че гласуваме масово за ГЕРБ и/или ППДБ к'во прайм, а? Към 60% сме негласуващите. Смятай какво комфортно мнозинство в НС и оттам за правителство бихме осигурили на който и да е.

Ааа, не! Няма такива фюлми. Масово гласуване означава да се гласува само за БСП или поне за Възраждане. Даже за ИТН е проблемно да се гласува "масово". Щото БСП може да не влезе в парламента. А масовото гласуване "не подкрепям никого" е направо смърт за ентусиастите.

17
Какъв чай - бял, зелен, улонг, пу ер, нещо от ърл грейовете?

Зависи от гъбата. Всяка иска различен чай.

18
Първо слагам тях в мазнината. Когато им се изпари водата и реално започнат да се пържат, добавям другите зеленчуци.

Със зеленчуците се добавя чаена лъжица чай и супена лъжица супа. Солта е на вкус.

19
У нас … / Re: И сега? …
« -: Февруари 04, 2024, 10:55:48 »
Няма да влизам в идеологически спор, но съчетанието "либералфашистка" е очевиден оксиморон, не може нещо да е либерално и едновременно фашистко, едното противоречи на другото.

В инструментариума на политологията не е оксиморон. Защото в политологията "фашизъм" е по-широко понятие от германския националсоциализъм и италианския фашизъм. Да не говорим, че има страни с демократична вътрешна и фашистка външна политика и страни с вътрешна фашистка и външна демократическа политика. Например в края на двайсетте и началото на трийсетте години наричат западните демокрации "социалшовинисти", което тогава е равнозначно на социалфашисти.. А в България комунистите определят земеделците като "аграрфашисти".

20
По света … / Re: САЩ
« -: Февруари 03, 2024, 17:26:31 »
Едно нe можe да му се отрече: Не знам дали е играел покер, но блъфът му 1962 г. мина. САЩ изтеглиха тихомълком ракетите си от Турция и се отказаха да нападат Куба.

Това е вярно, но именно то преля чашата за Хрушчов. Защото СССР изтегли ракетите от Куба с гръм и трясък, което западната пропаганда разтръби като победа, а САЩ изтеглиха ракетите от Турция тихомълком и никой не разбра. И досега малцина знаят, че са го направили. Според руските историци Хрушчов е обещал на Кенеди да не разтръбява за американското изтегляне и така пропагандно е понесъл негативи. Иначе, да, блъфът му беше практически успешен, но пропагандно - провал. И точно той му изяде главата. В СССР това не се възприе като политическа победа.

21
Да не би в Горна баня да празнуват Сретение?

Не ги знам какво празнуват, ама не ходят в църквата, а се събират в банята. Горнобанска му работа.

22
Тъй като Петльов ден се празнува най-вече във варненското село Голица, а важна част от ритуала включва петел, с ваше позволение ще разкажа от къде идва това.

Интересно. А каква е връзката между варненското село Голица и софийската Горна баня? Щото и там празнуват 2 февруари, ама без петли и турци не споменават.

23
Държанието й на крякаща кокошка срещу президента е поредната грозна черта в неадекватно й поведение на "лидер".
Надявам се Р. Радев да успее с политическия си проект, защото, първо, е показал от коя страна на политическия спектър стои и второ, това (според мен) означава масивен отлив от БСП, с което яко ще изкриви рамките на картието.


Вчера гледах и слушах всички неадекватници от БСП, които се изредиха по всички телевизии да пригласят на Пеевски. Жалка картинка! Такова ниско ниво на интелект никога не е имало в ръководството на тази партия. Нито в комунистическото, нито в социалдемократическото ѝ крило. Допълнителен масивен отлив от БСП няма да има. Няма накъде повече. Тя достигна максималното си електорално ниво. При 60-70 000 члена (на книга) 200 000 гласа са даже много. БСП никога няма да се възроди. Политическата история не познава партия, която да е слязла от 1 милион гласа на 200 000 и после да се върне пак на 1 милион. Може да качва по 20-30 000 гласа, но това не е съществено. И БСП трябва да пали свещи, че близо 3 милиона българи не гласуват, защото никога няма да влезе в парламента. Но БСП няма да изчезне. Ще я има и съм убеден, че често ще я взимат в управленски коалиции за "социален" цвят и мирис.

24
Не знам откъде идва това презрително отношение към WiKi.

Oт чисто позьорство. "Аз знам всичко, а това е за идиотите". Но бъди сигурен, че презрението към Викито е обратнопропорционално на интелекта. За това, което имам претенциите че знам, Викито предлага сериозно инфо. Под някои дописки има по една страница референции.

25
У нас … / Re: И сега? …
« -: Януари 29, 2024, 09:12:15 »
Не им вярвам на добрите намерения.

Всяко нещо, което се предлага като "улеснение" и "в полза" на индивида, улеснява десетократно нечии други съмнителни намерения.

26
Теми на форумците … / Re: СТАЛИН
« -: Януари 28, 2024, 22:04:55 »
По прочутия 58 член

Да, прочут е, но малцина са го виждали на живо.  За протокола сме длъжни да отбележим, че прочутата статия 58 има 20-ина алинеи, които включват всякакви антидържавни престъпления от бягство на военнослужещи, през фалшификация на валута, финансови спекулации, саботаж, антидържавна пропаганда и т.н, и т. н. и т.н.
Затова не е достаъчно да се каже "осъден по статия 58", а по коя по-точно алинея от този член. Историята е привлекателно хоби, но трябва да се знае каква е била политическата ситуация в СССР 20-е и 30-е години. А тя изобщо не е била розова. Борбата с контрареволюцията и троцкизма е била жестока, с всичките му салтанати, като подмолни организации, политически убийства, саботажи и открита антидържавна дейност. Всяка държава има право да се защитава от контрареволюция. В интернета има подробна информация за 58 статия. Не е зле да я погледнеш.

27
По света … / Re: САЩ
« -: Януари 25, 2024, 17:28:02 »
органик яйцата и като се появиха бяха по $7.59 за 24.

1988, в САЩ, метър телешко беше 5 долара, а "на брато от врато" беше 3.

28
У нас … / Re: И сега? …
« -: Януари 24, 2024, 20:50:09 »
Гласовете на ГРЕБ намаляват с всеки избор

Да, наистина намаляват, ама това не променя общата картинка. Проблемът е, че за да се съборят от власт евроатлантици-ястреби, трябва да се гласува за "умерени" евроатлантици. Аз това не мога да го направя. Ти ако можеш - гласувай, изборът е богат.

29
У нас … / Re: И сега? …
« -: Януари 24, 2024, 20:30:08 »
Процентите на отврат не могат да останат.

Кои проценти? Аз съм дал примерни такива. 10-12-15 - няма значение. Кое не е ясно? И повече хора да гласуват, гласовете на герп са 670 000. Какво значение имат процентите? И какво знчение има дали 2, 3 или 5 партии ще направят парламентарно мнозинство. Евроатлантическо, естествено. Са, ако дълбоката идея е всички да отидем да гласуваме, ама само за БСП или Възраждане - не знам как ще стане.

30
У нас … / Re: И сега? …
« -: Януари 24, 2024, 19:09:30 »
Всяка врътка им вдига процента и сваля този на останалите (да казвам ли защо?).

Нещата са много прости: не можеш да победиш либералната демокрация на нейния терен и с нейните механизми. Още повече, когато всички политически субекти на терена са либерали. До един. Дори и няколкото БКП-та са сложили марксистките идеи на заден план. Нещо повече, липсва и осъзнатият  субективен фактор, който би могъл да пребори либералфашизма. А и външният фактор посмъртно няма да го допусне. Необходим е голям геополитически катаклизъм, за да се пренареди политическата система. Затова няма никакво значение коя, или кои, от всички либерални партии ще управляват. Нюансите са маргинални. БСП може и да намалят социалното неравенство, но са правоверни евроатлантици; Възраждане са против НАТО,но не и антиевропейци, а икономически са класически либерали. Да ходим да гласуваме, викаш.

31
У нас … / Re: И сега? …
« -: Януари 24, 2024, 18:29:33 »
Изпуснал си Възраждане ~ 360 000 ми прави впечатление

Изпуснал съм ги, но по-горе съм обяснил, че в момента нито една партия не желае да се коалира с Възраждане, а Възраждане посмъртно не могат да съберат гласове за самостоятелно управление. Следователно винаги ще бъдат изолирани от всякакви управленски коалиции и няма значение дали ще вдигнат някой-друг процент.

32
У нас … / Re: И сега? …
« -: Януари 24, 2024, 18:05:26 »
Струва ми се като чудесна алтернатива на гъбите.

Напълно възможно, но "алтернатива" може да бъде само ако събере 700 000 гласа. Дали може?
Да вземем резултатите от последните избори (закръглени)
Гласували 2.7 мил.
герп 670 000 - 26.5%
пепетата 620 000 - 24.5%
ДПС 350 000 - 14%
БСП 226 000 - 9%
Всичко това са твърди ядра и е ясно, че негласувалите не желаят да подкрепят тези партии. Ако отидат да гласуват, ясно е, че няма да гласуват за тях, а ще гласуват "не подкрепям никого" или ще гласуват за други "проекти". При "не подкрепям" е ясно - процентите падат, но съотношението остава. Ако гласуват за други партии, ще вкарат още 5-6 партии в парламента. Патриоти, ВМРО, Воля, МЕЧ, и т.н., и т.н. И как това променя картинката? Пак ще има евроатлантическа коалиция, но от 5-6-7 партии. Някой съмнява ли се в това? Някой вярва ли си, че не може да стане "сглобка"?
Излиза, че призивът "всички трябва да гласуваме" не е много състоятелен.

33
У нас … / Re: И сега? …
« -: Януари 24, 2024, 17:16:00 »
глупости. пак не си в час

А ти, щото си много в час, се опитваш да ни убедиш, че трябва да отидем да гласуваме за БСП. Защото, ако гласуваме с "не подкрепям никого", БСП пак ще си има 250 000 гласа. А дали тогава ще са 4%, само ти си знаеш. И хич не ти минава през акъла, че негласуващите 2 милиона могат отидат да гласуват за всякакви други екзотики и БСП пак няма да качи гласове, а герп пак ще са първа политическа сила, макар и с 12 или 15%.
Явно това ни предлагаш, защото, нали, трябва да си купим хляб. А защо даваш пример с хляб? Аз, например, въглехидрати не ям.

34
У нас … / Re: И сега? …
« -: Януари 24, 2024, 12:36:38 »
И как ще бъдат разпределени останалите мандати в НС, съобразно гласувалите за Възраждане, БСП и ИТН? Г-син Костадинов ще преглътне с една бира огромното си его и ще кандиса да се коалира с БСП и ИТН?

Както и да се разпределят, това изобщо не топли Възраждане. В момента никой не иска да ги докосва. Дори бившите Патриоти бягат надалеч от тях. Всеки намек за джиджи-биджи с Рисорджименто предвещава политическа смърт. Ако гласуват 6 милиона, Коцето няма да вземе значително повече гласове от последните избори. Той достигна върха си. 1-2% отгоре не му помагат. Най вероятно в парламента ще влязат още пет-шест партии или проекти и няма никакъв проблем герп, пепетата или посолствата да ги купят и превъзпитат. Ще имаме правителствени коалиции от пет-шест партии. Както е било преди 9-ти. Или както в Израел.

35
У нас … / Re: И сега? …
« -: Януари 24, 2024, 09:44:47 »
Виж ми подписа и пак помисли,

Правилен ти е подписът. Те си ги избират. Твърдите ядра - политиканите, ентусиастите, партизаните, заблудените. Масовото гласуване няма да промени политическата картина, освен да свали процентите на големите партии, но те пак ще имат най-много гласове. Ако на последните избори бяха гласували 6 милиона, гласовете за герп (670 000) пак щяха да са толкова. В най-лошия случай. А може и да са повече. И няма никакво значение дали са първа партия с 27% или с 15% (примерно). Да, малкият процент ги прави нелегитимни да управляват, но по-ниската избирателна активност не променя този факт. Гласовете за герп пак са си толкова - най-много от всички партии. И пепетата пак щяха да са втори.
Избирателите-ентусиасти си въобразяват, че ако негласуващите излязат да гласуват, ще гласуват за техните партии (БСП или Възраждане), което е смешно. "Не подкрепям никого" няма да им помогне и може да ги закопае. Да не минат бариерата. Другото е някой да ме убеждава в малоумното "по-малко зло". Толкова е малоумно, че не си заслужава коментар.

36
У нас … / Re: И сега? …
« -: Януари 17, 2024, 08:52:43 »
Партията имаше най-добра кадрова политика, а позволяваше на някакви мушмороци да се промъкнат в нея и да рушат сияйният ѝ образ.

Нито една организация не е имунизирана от кариеристи, опортюнисти и клиенти. Особено управляваща партия-хегемон. Кадровата политика бе добра, но и мимикрията бе на съответната висота. Иронията е, че на 10-и марксистите и комунистите в партията останаха горе-долу толкова, колкото слязоха от Балкана на 9-и. За една нощ стотици хиляди захвърлиха марксизма и станаха либерални социалдемократи. Истина е, че доста хора решиха (а доста и до сега си вярват), че БСП е БКП с друго име, но имаха достатъчно време да прогледнат.  Интересно дали понякога се сещат какви са ги нижели в т. нар. "мотиви за встъпване".

37
Държавният капитализъм е капиталистическа икономическа система, при която държавата замества частните предприемачи в ролята им на капиталисти.

Това не е вярно. Държавата не замества частното предприемачество, а участва активно в икономиката наред с него и чрез държавни фирми. Има и държавно-монополистичен (Русия). Държавен капитализъм може да има само в държава с капиталистически производствени отношения.

38
Мисля, че съм пропуснала Иран от списъка. Там щото частни са май само дребните бизнеси в търговията и услугите.

Иран е ислямска република и теокрация. Частният бизнес няма отношение към формата на управление, но в Иран частният бизнес изобщо не е дребен, а доста сериозен. А иначе Иран развива държавен капитализъм.

39
Социализъм като форма на държавно управление към днешна дата има в КНР, Куба, до колкото знам под някаква форма и във Виетнам. Добавям с особено мнение и Китай.

Социализмът не е форма на държавно управление. Формите на държавно управление са две - република и монархия, всяка с по пет-шест разновидности. Социализмът е преходна фаза от социално-икономическото развитие на обществото.

40
Варна, миналия век …

Варна и варненци винаги са ми била интересни. И миналия век, и сегашния век. Особено как произнасят е-то в края на думата като "и".
Прасе - праси
Куче - кучи
Коте - коти
И т.н.

41
Капитализмът е различен, китайски, индийски, руски... вие имате предвид англосаксонския финансов капитализъм. Маркс ви е подвел, той го е смятал за универсален, защото е расист.

Капитализмът е един и същ навсякъде. Няма "национални особености" в наемането на чужд труд и присвояването на принадения продукт. Регулирането на този процес не променя неговия характер. Няма финансов капитализъм. Има финансов капитал, различен от индустриалния капитал. И не Маркс, а Ленин описва империализма, дето сега му викат глобализъм, който се характеризира, наред с другото, и със сливането на двата капитала.

42
У нас … / Re: И сега? …
« -: Януари 06, 2024, 21:20:16 »
и вече знае, че ако се забърква в коалиции и договорки Възраждане ще се оттече

В България няма партия, която ще се коалира с Възраждане. По-скоро, който се коалира с Възраждане, той ще изтече в канализацията. Костадинов би трябвало да е наясно, че никога няма да управлява самостоятелно, нито в коалиция. Овцете му нека си бълнуват. Да, ще прави всичко възможно да присъства и да захлеби от присъствието си.

43
У нас … / Re: И сега? …
« -: Януари 06, 2024, 19:58:38 »
Задавам въпрос: "А има ли някой читав"?

Какво значи читав? Читав за какво? Читав какъв? Читав либерал ли? Няма такова животно. Идеологията го изключва. А в България други няма. Само и единствено либерали. За 35 години би трябвало да сте го разбрали и да не очаквате, че тази систем може да произведе "читав политик".

44
обаче утре къде 12 на обяд "запасвам престилката"

Истинската капама се готви цяла нощ на много бавен огън и не се яде веднага. После трябва да престои до вечерта и да се претопли. Вкусът е напълно различен.

45
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Декември 29, 2023, 10:44:57 »
Там се вижда и друго име, но това явно е водещото.

Според мен второто е официалното, а "Главен храм" е популярното. Както ние викаме на църквата "Свети крал", например. Там пише, че икони на Путин и Шойгу е имало, но са ги махнали и сега «мозаика сохранена, и она будет находиться в музее или в каком-то ещё месте как некий исторический артефакт». Путин казал "сейчас это делать ещё рано».

46
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Декември 29, 2023, 10:06:15 »
В него смайващи са помпозността, кичозността и нелепостите, отблъскващи вярващи и невярващи.

Ужасен кич и еклектика. Вътре и вън. Наистина ли "Главен храм" е официалното му име? Баси майтапа!

47
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Декември 26, 2023, 14:55:07 »
Може би тези, които са го изтикали начело, са му обяснили как трябва да изглежда докладът пред конгреса, за да се „забрави“ за самия Хрушчов.

Имало е два варианта на доклада. Доста по-обран и този на Хрушчов. Маленков, например, е предлагал мека и постепенна "десталинизация". Не срещу личността на Сталин, а срещу системата на обожествяването на един човек. Независимо от неговите заслуги. Но Никита решил да тръгне с рогата, за да си спаси кожата. И създаде еврокомунизма, и дисидентството, и отблъсна милиони от идеята. "Западът" трябва да му е вечно признателен.

48
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Декември 26, 2023, 13:40:59 »
Никита Хрушчов, 18 декември 1956 г.: „Ще ви погребем!“

Хрушчов е първият човек, дал началото на процеса по разпада на СССР. Прословутият му "доклад" се оказа най-голямата идеологическа бомба, залагана някога под социалистическата система. От простотия, но това не го оправдава.

49
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Декември 26, 2023, 06:49:40 »
Нито западът, нито Русия досега са конфискували нещо - за какво мислиш са всички тези йезуитски упражнения по тема "как да конфискуваме на Русия средствата и да не изглеждаме крадци?"

Западът конфискува доста активи. Основно на олигарси, но и на държавни компании. Замразяването не е конфискация, но е съмнително дали в обозримо бъдеще всичко ще бъде върнато на Русия до стотинка. За Запада това ще е пълна реабилитация на Русия и открито признание за провалена кауза. Затова е съмнително, че може да се случи. А формула за пълна конфискация винаги ще намерят, защото вече не се страхуват от Русия. На конвенционално военно ниво показа че е слаба, а енергийната и суровинна зависимост от нея ще бъде преодоляна. Бавно и трудно, но ще бъде преодоляна. Решението е взето. Да, ще внимават да не предизвикат ядрена война, но ще се държат с нея както решат.  Русия нищо не е конфискувала, а се грижи да опази под една или друга форма всички големи западни активи. Тези гръмки заглавия целят само да заблудят наивните ентусиасти. Щом успяха да ги убедят, че "продават газ и нефт за рубли", защо да не ги излъжат, че "конфискуват" западните активи"?

50
По света … / Re: Украйна
« -: Декември 13, 2023, 20:31:20 »
Отврате, не знаеш ли, че християнската религия е създадена от евреи, първите християни и християнски общини са еврейски?

Изглежда бъркаш еврейските последователи на Христос, които са си изповядвали юдаизма и нееврейските  (вече християнски) общини, създадени от Павел и изповядващи изкилиферчено верую, наложено от човек, който никога не е виждал Исус. Освен това съм казал "основополагащи евангелия". Това вече е "религия". И аменеменема е прав: не само Йоан, всички ранни църковни теолози са антисемити.

51
По света … / Re: Украйна
« -: Декември 13, 2023, 20:13:30 »
2. Йоан Златоуст не е антисемит! Той е противник на юдаизма и на юдеите, на юдействащите християни. Да, остро и грубо критикува юдеите и техните обичаи, но той НЕ ги счита за християни. Те са неверници и зло!

По тази логика и нацистите не са антисемити.  Противници на юдаизма, остро и грубо ги критикуват, не ги считат за хора. Антисемитизъм-антиюдаизъм къде е разликата? Християнската религия изначално е антисемитска (антиюдейска). Още от нейните основополагащи евангелия, обвиняващи евреите за смъртта на Христос.

52
По света … / Re: Украйна
« -: Декември 13, 2023, 15:27:43 »
Личните нападки и клевети

В махалата им викахме Аrgumentum ad hominem или argumentum ad personam. Много сериозни доводи в нашите интелигентни дискусии. Изглежда са добили популярност.

53
Точно тези професии са най-лесни за замяна с ИИ за разлика от един електротехник или водопроводчик.

Това е доста глупаво изявление. Тези "картини" под него са всичко друго, но не и изобразително изкуство.


54
За мен шаранът е ненадминат като обект на риболов (но само дотам): Бори се до последно и е здрав като вол.

Чак ненадминат не е. Щуката и сомът се борят много повече от него. Като го дигнеш леко над водата да глътне малко въздух и е готов за кепа.

55
У нас … / Re: И сега? …
« -: Декември 06, 2023, 11:44:30 »
Аз бих си поискал връщане не на „сендовата система“, а на традиционната от соцвреме.

Да, тя е копирана от съветската, но е сериозна общообразователна система. Но само връщането на учебната програма не е достатъчно. Трябва да се върнат и "поведенията", и изключванията, и уважението (дори страха) от учителя. Но и тя не бълваше Енциклопедисти на конвейер. 

56
У нас … / Re: И сега? …
« -: Декември 04, 2023, 17:03:41 »
Моята логика сочи, че ще бъде необходимо няколко да бъдат заделени за резервни части, ако родния ВПК не може да произведе такива.

Никакви резервни части не трябват. България вече е модернизирала стотина БТР-а. С нови двигатели, усилени брони и др. Какво пречи да се модернизират и тези? Или просто да се използват като оръжейни платформи?Лъжата "остарели и ненужни" е много дебела.

57
У нас … / Re: И сега? …
« -: Декември 04, 2023, 14:28:21 »
 Питането е - има ли кой да ремонтира, реконструира, приведе в годност за експлоатация въпросната техника, при това на приемлива за бюджета на РБ цена?

Има, естествено! Но те искат да ги харижат. Даже и транспорта до Украйна ще платят. Истината е простичка. Либералното гюбре разбра, че българинът е олигофрен и го лъже като за олигофрен. Дори не си правят труда да измислят сложни постановки. Фитките кълват каквото им сипят. Изобщо не са "остарели". Дори само за МВР са идеални.

58
У нас … / Re: И сега? …
« -: Декември 04, 2023, 11:55:59 »
Защо чак сега се присети, че в нечии складове  залежава техника, която вероятно е използваема за отбрана и охрана? Или вдига пушилка, знаейки, че ветото му няма да мине, но да се види колко е загрижен за страната ни? Ако тези бронетранспортьори, или както там се класифицират, наистина са годни за работа, защо не се ползват? Ако не стават защо не ги продадат?

Първо, не му е работа да знае в какви складове точно какво залежава. Второ, няма никакво значение дали тези БТР-и са "годни". Годни за какво? Те са платформи, ако знаеш какво означава това, и могат да се модернизират за нула време. Изобщо не е задължително да бъдат използвани като БТР-и. Сменяш им двигателите и ги правиш щабни, медицински, САУ, свързочни, колесни минохвъргачки, колесни танкове и т.н, и т.н. Като ги дарят, или продадат, после ще купуват всичко това, но на чужди платформи, защото са необходими за армията. Затова "тази техника е морално остаряла" е измама за галфони с тюбетейки и без тюбетейки. Чат ли си?

59
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Декември 02, 2023, 20:30:26 »
„Нямат място в общественото пространство“ е доста общо и може да закара всекиго на бесилото.

От "нямат място в общественото пространство" до окончателни решения е една крачка. Любопитно е да се наблюдава прогресивното фашизиране на "антифашистите".

60
У нас … / Re: И сега? …
« -: Ноември 30, 2023, 10:53:13 »
Срам ме е. Неописуем Испанский стыд....

Наистина е срамно за Русия. Да се моли на маргинали като да пуснат самолета на външния ѝ министър, а те да се подиграват като не му пускат делегацията. Така няма да се държим и към Дахомей, но сега ни е паднало да си избиваме комплексите и да унижаваме една ядрена сила.

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 170