Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Юли 15, 2024, 21:00:47

Автор Тема: Събитията в ЕС  (Прочетена 414460 пъти)

0 Потребители и 14 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Firmin

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4371
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #240 -: Януари 04, 2019, 17:30:27 »
Да сготвиш супа винаги е било по-трудно, отколкото да се изпикаеш в супата.

Малко е странно (и доста е дразнещо), когато пикалите в супата обсъждат ... пикантния и след подправянето вкус.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Разликите между икономиките на отделните държави от Еврозоната обаче се увеличиха, особено между Германия, от една страна, и Франция и Италия, от друга. Жителите на Люксембург се радват на най-висок стандарт на живот, по покупателна способност, изчислена от Евростат, германците са на шесто място, французите - на единадесето, а италианците - на дванадесето. Правилата за бюджетна правоверност сами по себе си не позволиха изравняването на икономики, които са много различни по промишлено развитие.

Въпреки че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че "еврото донесе просперитет и защита на нашите граждани", председателят на Европейския парламент Антонио Таяни подчерта, че са необходими още усилия (и по-конкретно изграждането на един истински политически, финансов и бюджетен съюз).
https://www.investor.bg/analizi/91/a/evroto-na-20-godini-edin-nesyvsem-pylen-uspeh-274681
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Еврото на 20 години - Недовършена конструкция
« Отговор #242 -: Януари 04, 2019, 18:05:25 »
Най-голямата слабост на общата валута безспорно е нейната недовършена конструкция, въпреки че отказът на държавите от паричен суверенитет сам по себе си вече е една революция. Различните европейски лидери са съгласни: икономическият и паричен съюз трябва да бъде довършен, което минава през доизграждането на банковия съюз и този на капиталовите пазари, но и през установяването на истинска бюджетна солидарност, с други думи, бюджет на еврозоната - проект, защитаван пламенно от председателя на Европейската комисия и от френския президент Еманюел Макрон, но получил доста хладна подкрепа от германския канцлер Ангела Меркел.

Проектът е поддържан също от левицата и особено от френските евродепутати социалисти и радикали.
Докладът на французойката Перванш Берес от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент подкрепя по този начин създаването на Европейски механизъм за стабилизиране на инвестициите, защитаван от Комисията (финансова помощ под формата на заеми за държава членка в затруднено положение, гарантирани от бюджета на ЕС), но включвайки клауза за "плащане на социалните помощи на безработните в страните, които понасят асиметричен шок".
https://www.investor.bg/analizi/91/a/evroto-na-20-godini-edin-nesyvsem-pylen-uspeh-274681
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Пешо

 • Гост
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #243 -: Януари 04, 2019, 18:09:01 »
Quote (selected)
The Telegraph: Еврото се провали и трябва да бъде премахнато

Поредният пожелателен материал на ония, които горещо се надяват да анулират дълговете си, като развържат бясна инфлация.

Чок觧

 • Гост
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #244 -: Януари 08, 2019, 13:33:36 »
Когато се разпадне ЕС , ние ще сме единствената страна , която не е покрила критериите за напускане !  :too_happy-1067:

Чок觧

 • Гост
время публикации: 9 января 2019 г., 19:44 |
Истребитель Mirage 2000 французских ВВС, на борту которого находились два пилота, мужчина и женщина, исчез с радаров в районе горного массива Юра на французско-швейцарской границе.
Об этом пишут в среду, 9 декабря, зарубежные и швейцарские СМИ и, в частности, сетевое издание SwissInfo .
Mirage 2000 стартовал с военного аэродрома Нанси-Очи на северо-востоке Франции и совершал учебный полет.
Представитель ВВС Франции заявил, что в последний раз самолет был замечен в окрестностях Женевы около 11:00 по местному времени.
Жандармерия департамента Юра сообщает на своей странице в социальной сети Facebook, что самолет, который не имел на борту ни оружия, ни дополнительного топливного бака, исчез на участке между коммунами Муту и Миньовиллар.
Ведется активный поиск, работа спасателей осложнена снегопадом и плохой видимостью.
http://newsru.co.il/world/09jan2019/mirage444.html

Чок觧

 • Гост
11.01 13:27   MIGnews.com
Армия Германии взялась за уборку снега
С прошлого воскресенья сильные снегопады в Германии и Австрии забрали жизни уже 17 человек, сообщает в пятницу, 11 января Daily Mail.
Немецкие власти направили сотни военных, чтобы спасти людей, застрявших в своих домах из-за снежной стихии.
Солдаты использовали различную военную технику, чтобы вытащить людей через сугробы в городе Берхтесгаден в Баварских Альпах недалеко от австрийской границы.
Жуткие погодные условия вызвали хаос по всей Европе и привели к гибели по меньшей мере 17 человек. Однако синоптики предупредили, что снег будет продолжаться до середины следующей недели.
Метели и сильные снегопады стали причиной километровых пробок на немецких дорогах, передает Deutsche Welle.
Кроме того, стало известно, что в результате пробки протяжностью 35 километров, которая возникла из-за непогоды, на трассе А8 в четверг умерла 54-летняя женщина.
По данным метеорологов, в Альпах объявлен красный уровень опасности. Снегопады будут продолжаться до конца недели. Кроме этого, 12 января 2019 года в Альпах ожидают западный ветер со штормовыми порывам
Линк и видео  http://mignews.com/news/disasters/110119_124822_24205.html

Неактивен Ганий

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 911
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #247 -: Януари 23, 2019, 14:45:13 »
В последно време много се говори за НовоЯза и за проявленията на ПолитГюбрето, пък те са си от Памтивека!

https://youtu.be/v9N4Oj_eb70?t=53

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Европа е нападната от фалшиви пророци
« Отговор #248 -: Януари 27, 2019, 15:44:03 »
Заплашена е самата идея на Европа. За това предупредиха водещи световни интелектуалци в писмо, цитирано от Guardidan. Сред тях са писателите Светлана Алексиевич, Марио Варгас Льоса, Елфриде Йелинек и Орхан Памук, носители на Нобелова награда за литература, френският философ Бернар-Анри Леви и писателите Милан Кундера и Салман Рушди. От всички страни се сипят критики, обиди и поддръжници изоставят каузата. "Стига строене на Европа!", е викът.  Нека вместо това да се свържем отново с нашата "национална душа"! Нека преоткрием "изгубената си идентичност"! Това е дневният ред, споделян от популистките сили, заливащи континента. Няма значение, че абстрактни понятия като "душа" и "идентичност" често съществуват само във въображението на демагозите, пишат авторите на писмото.
Европа е нападната от фалшиви пророци, които се опиват от недоволството и вярват, че техният час е настъпил. Тя беше изоставена от два големи съюзника, които през последния век на два пъти я спасиха от самоунищожение; единия отвъд Ламанша, другия отвъд Атлантическия океан. Континентът е уязвим към все по-малко прикритите маневри на обитателя на Кремъл. Европа като идея се разпада пред очите ни, подчертават те.

Това е отровната атмосфера, в която през месец май ще се състоят изборите за европейски парламент. Ако нещо не се промени, ако нещо не се случи, за да върне назад надигащата се високопарна, настоятелна вълна, ако не се прояви нов съпротивителен дух, тези избори обещават да бъдат едни от най-пагубните, които сме виждали. Те ще дадат победата на тези, които печелят от катастрофите. За тези, които все още вярват в наследството на Еразъм, Данте, Гьоте и Коменски, остава само срамното поражение, пренебрежение към интелигенцията и културата. Ще има масови прояви на ксенофобия и антисемитизъм. Всички ще бъдем сполетяни от катастрофа.

Ние, долуподписаните, сме сред тези, които отказват да се примирят с тази надвиснала катастрофа, заявяват тридесетте интелектуалци.

Ние се причисляваме към европейските патриоти (група, която е по-многобройна, отколкото често се смята, но е често прекалено мълчалива и примирена), които разбират какво е заложено на карта. Три четвърти от един век след победата над фашизма и 30 години след падането на Берлинската стена се води нова битка за цивилизацията.
Нашата вяра е в голямата идея, която сме наследили, която според нас беше единствената сила, достатъчно могъща да издигне народите на Европа над самите тях и изпълненото им с войни минало. Вярваме, че и днес тя остава единствената сила, която е достатъчно благородна, за да отблъсне новите признаци на тоталитаризъм, които водят след себе си отдавнашните нещастия на тъмните времена. Това, което е заложено на карта, ни забранява да се откажем. Затова и отправяме тази покана да се присъедините към новата обществена мобилизация, призовават те.
Затова приканваме към действия в навечерието на избори, като отказваме да се предадем пред гробокопачите на европейската идея. Затова призоваваме да се вдигне още веднъж факелът на една Европа, която въпреки грешките, пропуските и проявяваната понякога колебливост, остава пътеводна светлина за всички свободни мъже и жени на планетата. Нашето поколение подходи погрешно. Като последователите на Гарибалди през 19 век, които повтаряха като мантра "Италия ще се справи сама", ние вярвахме, че континентът ще се запази от само себе си, без да има нужда ние да се борим за това или да работим за него. Това, казахме си ние, е "посоката на историята". Трябва да изоставим незабавно това старо убеждение. Нямаме избор. Трябва да се борим за идеята на Европа или да я видим да загива под напора на популизма.

В отговор на яростната националистическа и идентичностна атака трябва да преоткрием духа на активизма или да приемем, че недоволството и омразата ще ни заобиколят и потопят. Трябва спешно да бием тревога за тези подпалвачи на душата и духа - от Париж до Рим, със спирки в Барселона, Будапеща, Дрезден, Виена и Варшава - които искат да накладат огън с нашите свободи.

В това странно поражение на "Европа", което се задава на хоризонта; тази нова криза на европейското съзнание, която се готви да унищожи всичко, което направи нашите общества велики, уважаеми и проспериращи, се крие към либералната демокрация и нейните ценности, по-голямо откогато и да било след 30-те години на миналия век, заключават интелектуалците, подписали писмото, публикувано също във в. "Либерасион".
(БТА)
http://glasove.com/categories/novini/news/inetelktualci-borete-se-za-evropa-ili-tya-shte-byde-unishtozhena
https://www.investor.bg/analizi/91/a/intelektualci-alarmirat-evropa-e-napadnata-ot-falshivi-proroci-276031/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Активен Eisblock

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2624
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #249 -: Януари 27, 2019, 16:18:17 »
Писах вече за това "писмо" в темата за "Насим Талеб: Загубата на връзка с реалността е патологията на нашето време" - днес в 02:41:40"...
Прочетох я в късна доба, но само се ядосах, а не си го спестих за през деня.

Quote (selected)
Но, писмото на тия "интелектуалци" (мерси за линка!) е върхът... Параден пример за несъответствие на външен образ налаган с години и  реалната им вътрешна същност.
 :t1252:
Да, Европа я тласкат да загине, а такива като тези, носят и хвърлят съчки в разгарящият се пожар! В услуга на подпалвачите.

Боже, какви слепци!!!

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #250 -: Януари 27, 2019, 16:46:59 »
Quote (selected)
Писах вече за това "писмо" в темата за "Насим Талеб: Загубата на връзка с реалността е патологията на нашето време" - днес в 02:41:40"...
Пропуснал съм го.
В "Гласове" е доста по съкратено.
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Активен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7809
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #251 -: Януари 28, 2019, 00:23:41 »
"Тя беше изоставена от два големи съюзника, които през последния век на два пъти я спасиха от самоунищожение; единия отвъд Ламанша, другия отвъд Атлантическия океан. Континентът е уязвим към все по-малко прикритите маневри на обитателя на Кремъл."

САЩ и Британия били големи съюзници на Европа, пък "обитателят на Кремъл" бил заплаха.
Гнусно  :pissed-891:
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Кризата сред търговците на дребно в Европа се задълбочава, а компаниите във Великобритания и Германия са готови да съкратят хиляди работни места заради растящите онлайн продажби, които подбиват бизнеса на традиционните магазини, съобщава Bloomberg.
Най-големият търговец на дребно във Великобритания Tesco ще съкрати около 15 хил. позиции, съобщи Mail в неделя, цитирайки източници от сектора.
Galeria Kaufhof, която има универсални магазини в градове като Берлин и Мюнхен, ще се раздели с 2600 работни места. Това обявиха от компанията миналия петък. В същия ден германската модна верига Gerry Weber International започна процедура по обявяване в несъстоятелност. Това беше поредната компания, която се присъедини към нарастващия списък на европейските търговци на дребно, които страдат от все по-тежката онлайн конкуренция.
https://www.investor.bg/evropa/334/a/problemite-na-tyrgovcite-na-drebno-v-evropa-se-zadylbochavat-276071/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
AliExpress от Китай за $1.5 до Испания и $3 до България
« Отговор #253 -: Януари 28, 2019, 16:09:48 »
Едно време разстоянието имаше значение за формиране цената на стоките.
Сега от Китай е по изгодно да купуваш ако си в Испания, отколкото в България.
 :t2412:
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Активен kаily

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10009
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #254 -: Януари 28, 2019, 20:39:42 »
Интересно какво ще правят онлайн търговците в Англия при тоя Брекзит.
И да, от Китай доставките са безплатни, даже по 1 евро като струва нещо, само дето чакаш повече. От единия край на града до другия доставката вече си е сериозна сума.
Вчера от Али експрес си поръчах една мухобойка за 33 цента с безплатна доставка, щото ми е по-евтино така, отколкото да хващам транспорт и да ходя да я търся по магазините, даже и случайно там да е на същата цена.
Ако изборите не променят нищо, що ги отмениха в Украина и Израел?

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 24472
 • ЕС е вреден за вашето здраве!
  • Профил
Re: AliExpress от Китай за $1.5 до Испания и $3 до България
« Отговор #255 -: Януари 28, 2019, 20:43:34 »
Едно време разстоянието имаше значение за формиране цената на стоките.
Сега от Китай е по изгодно да купуваш ако си в Испания, отколкото в България.
 :t2412:
Веригите за доставка са по-къси за Испания.
Нашите контейнери като изключим контрабандата от Солун минават през Босфора, разтоварват се в Констанца, претоварват есе за Варна и Бургас.
Отделно за Испания пътуват 10 , а за нас 1.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Re: AliExpress от Китай за $1.5 до Испания и $3 до България
« Отговор #256 -: Януари 28, 2019, 22:08:47 »
Едно време разстоянието имаше значение за формиране цената на стоките.
Сега от Китай е по изгодно да купуваш ако си в Испания, отколкото в България.
 :t2412:
Веригите за доставка са по-къси за Испания.
Нашите контейнери като изключим контрабандата от Солун минават през Босфора, разтоварват се в Констанца, претоварват есе за Варна и Бургас.
Отделно за Испания пътуват 10 , а за нас 1.
Има и по тежки случаи, руснаците се оплакват, че някои пратки преминават през балтийските държави. Пък и ако ромите от съседното село започнат по масово да се преселват в нашето, защото тяхното е препълнено, може на стари години да се преселя в Испания. Друго си е наоколо да има палми.
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #257 -: Януари 28, 2019, 22:28:14 »
Интересно какво ще правят онлайн търговците в Англия при тоя Брекзит.
И да, от Китай доставките са безплатни, даже по 1 евро като струва нещо, само дето чакаш повече. От единия край на града до другия доставката вече си е сериозна сума.
Вчера от Али експрес си поръчах една мухобойка за 33 цента с безплатна доставка, щото ми е по-евтино така, отколкото да хващам транспорт и да ходя да я търся по магазините, даже и случайно там да е на същата цена.
И сини хапчета (STM32 “Blue Pill”) има с безплатна доставка, но там вместо оригинален STM32F103C8T6 има китайски вариант CS32F103C8T6.
Забележително е че са го копирали, но едва ли ще е 100% съвместим със STM32F103C8T6.
Развитието на онлайн търговията тепърва предстои.
Масата от народа все още не са се включили в нея.
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
(Евро)зоната на здрача
« Отговор #258 -: Януари 29, 2019, 14:32:05 »
"На хартия България изглежда идеалният кандидат (за  еврото): за разлика от много  от текущите членове на еврозоната, тя всъщност изпълнява ключовите  критерии от Маастрихт", коментира  Моймир Хампл, подуправител на Чешката национална банка, по време на една конференция за бъдещето на еврото в Копенхаген. "Но идеята за българско членство не е привлекателна за много от технократите в ЕЦБ и за представителите на някои членки на ЕС. Затова от години българите бяха дискретно обезкуражавани да кандидатстват за ERM II... Тази година обаче те си пробваха късмета: вероятно смятаха, че няма да дочакат по-добър момент от българското председателство на ЕС и гръмките настоявания на Жан-Клод Юнкер, че еврото трябва да стане валута на целия Съюз. Последваха сложни преговори, чийто резултат е от ключово значение за всички членки на ЕС извън еврозоната. Не е достатъчно, че България изпълнява ключовите критерии от Маастрихт: нови критерии бяха измислени специално, за да направят българския път към еврото колкото е възможно по-труден и унизителен". Още преди България да влезе в ERM II, тя ще трябва да се присъедини към банковия съюз, да плаща своята вноска в Европейския механизъм за стабилност и да остави ЕЦБ да извърши задълбочена проверка на банковия й сектор, подчертава Хампл. "С други думи, тя трябва да плаща пълната цена на членството в еврозоната години, преди да стане реален член - и без никакви гаранции, че това ще се случи". А заявлението на еврогрупата, че занапред всички останали кандидати за еврозоната ще трябва да минат по същия път, на практика затваря вратата към еврото на страни като Чехия, казва Хампл.
https://www.investor.bg/analizi/85/a/evrozonata-na-zdracha-275690
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 12990
  • Профил
Re: (Евро)зоната на здрача
« Отговор #259 -: Януари 29, 2019, 19:54:25 »
Не е достатъчно, че България изпълнява ключовите критерии от Маастрихт: нови критерии бяха измислени специално, за да направят българския път към еврото колкото е възможно по-труден и унизителен". Още преди България да влезе в ERM II, тя ще трябва да се присъедини към банковия съюз, да плаща своята вноска в Европейския механизъм за стабилност и да остави ЕЦБ да извърши задълбочена проверка на банковия й сектор.

И тогаз ще се сетим за Содом и Гомор ...  :firefrog:

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 24472
 • ЕС е вреден за вашето здраве!
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #260 -: Януари 29, 2019, 20:01:25 »
Содом и Гомор поне са си отживели, а кончината им е била мигновенна.
При нас е точно наопаки.
Мъчиха ни 30 години и ще ни доубият бавно и мъчително.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен otvrat

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10196
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #261 -: Януари 29, 2019, 20:17:39 »
Дали някой си дава сметка каква тесла ни чака с приемането на Еврото? Че заробването е окончателно и няма измъкване от ЕС?

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 24472
 • ЕС е вреден за вашето здраве!
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #262 -: Януари 29, 2019, 20:22:40 »
Има, винаги има изход.
В нашият случай леталният.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Активен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7809
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #263 -: Януари 29, 2019, 22:23:10 »
Дали някой си дава сметка каква тесла ни чака с приемането на Еврото? Че заробването е окончателно и няма измъкване от ЕС?
"Свободата е на върха на копието"
Само дето пак ще чакаме на чуждо копие.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Въздухът в по-бедните държави от ЕС е по-мръсен
« Отговор #264 -: Февруари 04, 2019, 21:00:51 »
Страните от Източна (Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България) и Южна Европа (Испания, Португалия, Италия и Гърция), са изложени в по-голяма степен на замърсители на въздуха, включително фини прахови частици и озон. Това се посочва в доклад на Европейската агенция за околна среда, съобщава БТА.
За много региони в България, Хърватия, Гърция, Италия, Португалия и Испания също са обичайни по-ниски доходи и образование, по-високи равнища на безработица и по-голям дял на възрастното население.
В някои части на Европа голям брой хора не са в състояние да поддържат домовете си достатъчно топли заради лошото качество на жилищата и цената на енергията. Затова продължават да се наблюдават заболявания и смъртни случаи, свързани с излагане на студ.
Необходими са повече действия за защита на най-уязвимите европейци от замърсяването на въздуха, шума и екстремните температури, особено в източните и южните райони на Европа. Здравето на най-уязвимите граждани остава несъразмерно засегнато от тези опасности, въпреки общото подобрение на качеството на околната среда на континента, се посочва в доклада, цитиран от БТА.
Миналата седмица стана ясно, че само една от 15 разгледани държави в Европа спазва стандарта за качество на въздуха. Сред страните, които не се справят, се нареждат  България, Естония, Унгария, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Испания, Албания, Македония, Грузия, Косово, Молдова, Швейцария, Израел. Нещо повече, много правителства не са предприели ефективни мерки за подобряване на качеството на въздуха и опазването на здравето на населението, съобщи българската Сметна палата.
Това са изводите от осъществения съвместен одит на 15 Върховни одитни институции, включително  българската Сметна палата и Европейската сметна палата.
https://www.investor.bg/evropa/334/a/es-vyzduhyt-v-po-bednite-dyrjavi-ot-bloka-e-po-mrysen-276511/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Активен kаily

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10009
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #265 -: Февруари 04, 2019, 21:23:06 »
За успокоение - в Македония е винаги така, не знам що.
http://airindex.eea.europa.eu/
Ако изборите не променят нищо, що ги отмениха в Украина и Израел?

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
ЕС е най-големият енергиен вносител в света
« Отговор #266 -: Февруари 14, 2019, 03:00:51 »
„ЕС е най-големият енергиен вносител в света с годишна сметка за енергиен внос от средно 300 млрд. евро през последните пет години. Приблизително 85% от тази сума е платена в американски долари“.
https://www.investor.bg/evropa/334/a/es-vkarva-i-industriiata-v-bitkata-si-sreshtu-monopola-na-dolara-277090/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Въпреки всички сътресения, които търговската война между САЩ и Китай ще причини на техните икономики, Европа е тази, която все повече изглежда като най-голямата заплаха за световния растеж.
Влошаването на търсенето е видимо сред 19-е членки на еврозоната, притиснати между вътрешните и международните си проблеми. Това предизвиква риска растежът ѝ едва да превиши един процент тази година – рязко забавяне спрямо 2018 г., като дори двигателят на континента Германия е застрашен, посочва Bloomberg в свой материал.
„Притесненията, които имам, в момента са фокусирани в Европа“, посочва Салман Ахмед, главен инвестиционен стратег към Lombard Odier. „Очевидно е, че Китай преминава през забавяне, но също така налице са и голямо количество стимули. В Европа обаче нещата се влошават наистина бързо“, допълва той.
Мащабът и изненадващата внезапност на икономическото отслабване показват, че то удря сърцето на региона. И докато Гърция беше в основата на предишните проблеми, този път германските перспективи са на прицел след продължителното отслабване на производството. Ръстът на разходите на домакинствата също изчезва във Франция, обсадена от протестите на „жълтите жилетки“.
Заедно тези две държави представляват половината от икономиката на еврозоната.
„Ако Франция спре да консумира, а Германия спре да произвежда, то вие имате голям проблем в еврозоната“, посочва заместник-главният икономист на Allianz Людовик Субран.
Проблемът обаче не се изчерпва само с това. Доходността по италианските облигации отново започна да нараства на фона на продължаващите съмнения за фискалните политики на страната, съмнителното състояние на банките ѝ и останалите нерешени проблеми около Brexit. На европейските избори през май може да станем свидетели на победи за антиевропейските партии – нещо, което вече притеснява някои компании.
„В края на краищата сме оптимисти за САЩ, но вярваме, че рисковете за влошаване нараснаха в Европа“, посочва главният икономист на Deutsche Bank Давид Фолкертс-Ландау.
https://www.investor.bg/evropa/334/a/evropa-slaboto-zveno-v-svetovnata-ikonomika-277030/

"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 12990
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #268 -: Февруари 14, 2019, 12:27:39 »
Содом и Гомор поне са си отживели, а кончината им е била мигновена.
При нас е точно наопаки.
Мъчиха ни 30 години и ще ни доубият бавно и мъчително.

Добре, че не си рекъл, че са ни мъчили последните 11 години. От ЕС.

Щото виж кво е рекъл твоят приятел OTVRAT:

Quote (selected)
Дали някой си дава сметка каква тесла ни чака с приемането на Еврото?

Че заробването е окончателно и няма измъкване от ЕС?

Некои се мъчат да се вмъкнат, а ти рИвеш, че не можем да се измъкнем от ЕС.

Що така, бе, пич – както напоследък е модно да се обръщаме към момчетата в сий форум.  :nuts:

Ти само се моли да не ни оставят на втора или трета скорост, щото ше трябва пак да яхнеш тротинетката! Сред Содома и Гомора …  :firefrog:


Неактивен ddantgwyn

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7453
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #269 -: Февруари 14, 2019, 12:59:34 »
Що така, бе, пич – както напоследък е модно да се обръщаме към момчетата в сий форум.  :nuts:

Хм, това като покана ли трябва да се разбира :m1731:
the lamers club honourable member …

Неактивен Асол

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3698
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #270 -: Февруари 14, 2019, 13:08:45 »
Quote (selected)
Ти само се моли да не ни оставят на втора или трета скорост, щото ше трябва пак да яхнеш

Ти си на тез скорости още откакто влязохме в ЕС (т. нар. Договор от Лисабон), просто приятелите ни вече искат да го направят официално, щото нещастниците от източния блок претендират да са равни и започнаха да не разбират от намеци. А, за влизането в еврозоната има критерии, които ние не изпълняваме (Слава Богу!) и такива специално допълнително въведени за нас, няма нищо лошо да си висим в чакалнята. Айде да се попросветим малко:

Quote (selected)
1. Процентът на инфлация да е до 1.5 процентни пункта от този на трите най-развити страни-членки;
2. Дефицитът по правителствения бюджет да не надвишава 3 % от БВП на страната;
3. Общият държавен дълг да не бъде повече от 60% от БВП;
4. Средният номинален дългосрочен лихвен процент да бъде до два процентни пункта от средния процент на трите страни с най-ниска инфлация;
5. Стабилен валутен курс.

За горното не вАжат родните стъкмистики, прожектирани по телевизори и опг-семинари, обаче :smokin:

Неактивен SgtTroy

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5521
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #271 -: Февруари 14, 2019, 13:08:54 »
Що така, бе, пич – както напоследък е модно да се обръщаме към момчетата в сий форум.  :nuts:

Хм, това като покана ли трябва да се разбира :m1731:

е, кво. аз жижи винаги съм си я представял като соня немска

Неактивен SgtTroy

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5521
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #272 -: Февруари 14, 2019, 13:11:00 »
а за чий точно ви е тази еврозона, м?
чехи, унгарци, швеци и датци кат не са, кво?

Неактивен Асол

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3698
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #273 -: Февруари 14, 2019, 13:13:37 »
Ми на мен не ми трябва, Сардж. Трябва на разни партийни задници, дето нямат акъл да измислят нещо свястно за държавата си и карат на "брюкселски" близалки. И  :i_sheepish: започват да блеят за нови ценности...

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 12990
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #274 -: Февруари 14, 2019, 19:52:50 »
Що така, бе, пич – както напоследък е модно да се обръщаме към момчетата в сий форум.  :nuts:

Хм, това като покана ли трябва да се разбира :m1731:

Ми, не. Просто стана “модно”, та и аз да не изостана от модата …

Аз невинна. По класиците, нали така беше?  :cool-1084:

Активен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7809
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #275 -: Февруари 14, 2019, 19:55:04 »
Циганчетата в моя град казваха "ас ни беших".
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 12990
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #276 -: Февруари 14, 2019, 20:09:32 »
Що така, бе, пич – както напоследък е модно да се обръщаме към момчетата в сий форум.

Хм, това като покана ли трябва да се разбира

е, кво. аз жижи винаги съм си я представял като соня немска

За пръв път чувам за нея, но се позаинтересувах. И бих рекла – само в тоз аспект!Но не съм руса, опазил мъ Господ!  :t26130:
А всъщност, то и другото няма нищо общо с мен! Може би само барът ... :b0201:
« Последна редакция: Февруари 14, 2019, 20:19:32 от Джиджи »

Неактивен ddantgwyn

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7453
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #277 -: Февруари 14, 2019, 20:23:02 »
Що така, бе, пич – както напоследък е модно да се обръщаме към момчетата в сий форум.  :nuts:

Хм, това като покана ли трябва да се разбира :m1731:

Ми, не. Просто стана “модно”, та и аз да не изостана от модата …

Аз невинна. По класиците, нали така беше?  :cool-1084:

Не по класиците, по принцесите. Виж там техния речник 8)
the lamers club honourable member …

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 12990
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #278 -: Февруари 14, 2019, 20:36:51 »
А сега сериозно:

Ти си на тез скорости още откакто влязохме в ЕС ...

За влизането в еврозоната има критерии, които ние не изпълняваме (Слава Богу!) и такива специално допълнително въведени за нас, няма нищо лошо да си висим в чакалнята. Айде да се попросветим малко:

Quote (selected)
1. Процентът на инфлация да е до 1.5 процентни пункта от този на трите най-развити страни-членки;
2. Дефицитът по правителствения бюджет да не надвишава 3 % от БВП на страната;
3. Общият държавен дълг да не бъде повече от 60% от БВП;
4. Средният номинален дългосрочен лихвен процент да бъде до два процентни пункта от средния процент на трите страни с най-ниска инфлация;
5. Стабилен валутен курс.

За горното не вАжат родните стъкмистики, прожектирани по телевизори и опг-семинари, обаче ...

Аз допускам, че ти допускаш, че всичко това ми е известно, освен цифричките, които мога да си намеря винаги.

А не смяташ ли, че трябва да се стремим към всичко това /което не е никак лесно!/, вместо да оставим Бациту да ни остави без никви реформи четвърти мандат?

И да изпаднем окончателно от файтона на най–влиятелните/развитите/богатите страни, към който едвам сме се закачили?!
Просто питам.  :t1814:
« Последна редакция: Февруари 14, 2019, 20:42:10 от Джиджи »

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 24472
 • ЕС е вреден за вашето здраве!
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #279 -: Февруари 14, 2019, 20:40:14 »
Quote (selected)
И да изпаднем окончателно от файтона на влиятелните/богатите, към който едвам сме се закачили?! Просто питам.

Това много ми хареса!
та на файтона сме се закачили като оная торба под задницата на коня.
Файтон е все пак, да не цапа пътя.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 12990
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #280 -: Февруари 14, 2019, 20:43:54 »
Нищо за "скоростите" не е решено окончателно. А то зависи донякъде и от нас!  :ive_got_it-1379:

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 24472
 • ЕС е вреден за вашето здраве!
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #281 -: Февруари 14, 2019, 20:53:22 »
За скоростите е решено отдавна и от тогава се практикува.
Сега само ще стане официално.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Пешо

 • Гост
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #282 -: Февруари 14, 2019, 21:05:00 »
Quote (selected)
….. А, за влизането в еврозоната има критерии, които ние не изпълняваме (Слава Богу!) и

Имаш ли смислени аргументи защо не трябва да влизаме в еврозоната или просто вярваш, че ако влезем, 'ще си е*е мамата' (популярно суеверие) ?

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 12990
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #283 -: Февруари 14, 2019, 23:09:36 »
За скоростите е решено отдавна
:finger:

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 12990
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #284 -: Февруари 14, 2019, 23:16:35 »
Quote (selected)
….. А, за влизането в еврозоната има критерии, които ние не изпълняваме (Слава Богу!) и

Имаш ли смислени аргументи защо не трябва да влизаме в еврозоната или просто вярваш, че ако влезем, 'ще си е*е мамата' (популярно суеверие) ?

Въпрос към Minderbinder:

Туй, второто, ти ли го питаш или не си могъл да излезеш от цитата като мен оня ден?  ;D


Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 12990
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #285 -: Февруари 14, 2019, 23:20:15 »
Явно не си могъл "да излезеш от цитата", както и аз.
Но за въпроса ти –   :t2030:
« Последна редакция: Февруари 14, 2019, 23:22:43 от Джиджи »

Активен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7809
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #286 -: Февруари 15, 2019, 01:59:37 »
Много е прав Буратино за това като какво сме закачени.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Активен Eisblock

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2624
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #287 -: Февруари 15, 2019, 12:12:10 »
Quote (selected)
та на файтона сме се закачили като оная торба под задницата на коня.
Файтон е все пак, да не цапа пътя.
- Страхотно сравнение, много хубаво!!!
  :way_to_go-1308::smokin:

Неактивен otvrat

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10196
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #288 -: Февруари 15, 2019, 12:44:43 »
А не смяташ ли, че трябва да се стремим към всичко това /което не е никак лесно!/, вместо да оставим Бациту да ни остави без никви реформи четвърти мандат?

Не смятам! Финансовият суверенитет е най-важният суверенитет. Откажеш ли се от него, могат да правят каквото си искат с теб. Ти не си господар на парите си. Те не са твои. А щом нямаш контрол над парите си, нямаш контрол над държавата. Всякакви международни финансови сътресения (а те са постоянни, защо т. нар. "финансови пазари" са една узаконена Понци схема) ще рефлектират директно върху твоята икономика. Когато имаш собствена валута, без валутен борд имаш безброй механизми да влияеш на икономическите процеси и, най-важното, си независим. Капиш?

Активен kаily

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10009
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #289 -: Февруари 15, 2019, 14:23:02 »
Абе, аз помня, че имахме независима валута. И нищо не зависеше от мен, потръчквах по Стамболийски, от църквата до Възраждане независимият долар се качи с 10%.
Ако изборите не променят нищо, що ги отмениха в Украина и Израел?

Активен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7809
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #290 -: Февруари 15, 2019, 14:48:40 »
Независим беше преди 10.11. След 10.11. стана демократичен и отворенообществен.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Неактивен otvrat

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10196
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #291 -: Февруари 15, 2019, 14:56:45 »
Абе, аз помня, че имахме независима валута. И нищо не зависеше от мен, потръчквах по Стамболийски, от църквата до Възраждане независимият долар се качи с 10%.

Хубаво, че помниш. Лошото е, че никога няма да разбереш защо стана така, кой го нарави и с каква цел. Те точно на такива като тебе разчитат, на невежество и сляпа вяра във "великия" долар.

Активен kаily

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10009
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #292 -: Февруари 15, 2019, 15:51:52 »
Аз мисля, че разчитат точно на такива като тебе, де си въобразяват, че всичко знаят.
Щото няма по-добър роб от оня, който не знае, но е твърдо убеден, че знае.
Те много обичат коне с капаци.

Ако изборите не променят нищо, що ги отмениха в Украина и Израел?

Неактивен otvrat

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10196
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #293 -: Февруари 15, 2019, 15:57:55 »
де си въобразяват, че всичко знаят.

Познанията не са интимна категория. Те трябва да се споделят с всеки нуждаещ се. И крайно нуждаещ се. Защото, когато човек не знае нещо прави какво? Правилно! Изказва мнение.

Неактивен Giuseppe

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 11325
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #294 -: Февруари 15, 2019, 16:02:31 »
Остави!
Там където запънатото на мост магаре се отказва - на смяна идва Кайли.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Пешо

 • Гост
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #295 -: Февруари 15, 2019, 16:32:17 »
Quote (selected)
….. А, за влизането в еврозоната има критерии, които ние не изпълняваме (Слава Богу!) и

Имаш ли смислени аргументи защо не трябва да влизаме в еврозоната или просто вярваш, че ако влезем, 'ще си е*е мамата' (популярно суеверие) ?

Въпрос към Minderbinder:

Туй, второто, ти ли го питаш или не си могъл да излезеш от цитата като мен оня ден?  ;D
Не разбрах какво е станало с цитата, но да, аз задавам въпроса:
"Имаш ли смислени аргументи защо не трябва да влизаме в еврозоната или просто вярваш, че ако влезем, 'ще си е*е мамата' (популярно суеверие) ?"
« Последна редакция: Февруари 15, 2019, 16:35:14 от Minderbinder »

Активен kаily

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10009
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #296 -: Февруари 15, 2019, 16:44:33 »
де си въобразяват, че всичко знаят.

Познанията не са интимна категория. Те трябва да се споделят с всеки нуждаещ се. И крайно нуждаещ се. Защото, когато човек не знае нещо прави какво? Правилно! Изказва мнение.
Камъните са твои, главата си е твоя - оправяй се.
Ако изборите не променят нищо, що ги отмениха в Украина и Израел?

Неактивен otvrat

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10196
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #297 -: Февруари 15, 2019, 16:55:33 »
"Имаш ли смислени аргументи защо не трябва да влизаме в еврозоната или просто вярваш, че ако влезем, 'ще си е*е мамата'

Най-важният аргумент е, че с приемането на еврото, България се лишава от правото да води фискална политика. Всички български финансови въпроси ще се решават в Брюксел. А щом една държава няма собствени финанси и не може да управлява наличните - това не е държава, а колония. Този аргумент е напълно достатъчен. Поне докато ЕС не се федерализира.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #298 -: Февруари 15, 2019, 16:58:28 »
де си въобразяват, че всичко знаят.

Познанията не са интимна категория. Те трябва да се споделят с всеки нуждаещ се. И крайно нуждаещ се. Защото, когато човек не знае нещо прави какво? Правилно! Изказва мнение.
Камъните са твои, главата си е твоя - оправяй се.
Именно.
« Последна редакция: Февруари 15, 2019, 17:12:07 от Engels »
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Re: Събитията в ЕС
« Отговор #299 -: Февруари 15, 2019, 17:00:28 »
Quote (selected)
….. А, за влизането в еврозоната има критерии, които ние не изпълняваме (Слава Богу!) и

Имаш ли смислени аргументи защо не трябва да влизаме в еврозоната или просто вярваш, че ако влезем, 'ще си е*е мамата' (популярно суеверие) ?

Въпрос към Minderbinder:

Туй, второто, ти ли го питаш или не си могъл да излезеш от цитата като мен оня ден?  ;D
Не разбрах какво е станало с цитата, но да, аз задавам въпроса:
"Имаш ли смислени аргументи защо не трябва да влизаме в еврозоната или просто вярваш, че ако влезем, 'ще си е*е мамата' (популярно суеверие) ?"
Каквото и да лицемерят партиите, всяка от тях иска, тя да вкара България в Еврозоната и да докопа освободените пари.
 :bigok:
"The future is already here – it's just not evenly distributed."