Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Юли 15, 2024, 20:06:41

Автор Тема: Китай  (Прочетена 141661 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Китай
« -: Декември 27, 2018, 12:04:54 »
Икономическата картина в Китай
Индустриалните печалби в Китай се понижиха за пръв път за почти 3г, подчертавайки последиците от забавения икономически ръст, спада на цените и търговската война със САЩ, съобщи Bloomberg.
Индустриалните печалби се понижават с 1,8% за ноември от година по-рано и отбелязват спад от ръста от 3,6% през октомври по данни от официалната статистика в Пекин.
https://www.bloombergtv.bg/analizi/2018-12-27/ikonomicheskata-kartina-v-kitay
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Китай постави производителите пред дилема
« Отговор #1 -: Декември 27, 2018, 12:10:02 »
Свиването на китайския автомобилен пазар се оказа сериозен удар за някои от най-големите производители на коли в света, оставяйки ги с фабрики, от които вече не се нуждаят и които са скъпи за обновяване, пише в свой анализ Wall Street Journal.
Ford Motor, Peugeot и Hyundai Motor сбъркаха особено с последните си експанзии, в рамките на които откриха нови заводи, точно когато привидно неудържимият растеж на китайския автомобилен пазар пое точно в обратната посока.
Ситуацията дотолкова се влоши, че в една от фабриките на Peugeot квалифицирани работници прекарваха дните си в миене на пода или в заседания на Комунистическата партия. В завод на Ford смените на служителите бяха намалени само до няколко дни месечно, твърдят работещите там.
Сега компаниите са пред болезнена дилема: да изоставят тези големи инвестиции или да инвестират дори повече, за да съживят умиращите заводи в едно несигурно време на ключов пазар.
Само за няколко десетилетия Китай се превърна в най-големия пазар за превозни средства в света, чиито продажби често растяха с двуцифрен процент. През 2016 г. ръстът беше 14% до 28 млн., надминавайки 17,5-те млн. на САЩ. Световните автопроизводители се втурнаха натам, въпреки регулацията, която изискваше да имат китайски партньори.
В момента Китай има достатъчно фабрики, че да произвежда 43 млн. коли, но ще направи под 29 млн. тази година, твърди консултантската фирма PwC. Въпреки че и чуждестранните, и местните автопроизводители са под натиск, забавянето засегна тези, които най-трудно разчетоха пазарните сигнали.
Анализаторът Гонг посочва, че един чуждестранен играч – Suzuki Motor Corp., напълно е напуснал Китай през 2018 г., вместо да продължава да губи пари. Други с излишни фабрики, твърди той, вероятно ще сметнат тази опцията за „рационален избор“.
https://www.investor.bg/analizi/447/a/zabavianeto-na-avtomobiliia-pazar-v-kitai-postavi-proizvoditelite-pred-dilema-274252/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Да открием компания за 8,5 дни
« Отговор #2 -: Декември 27, 2018, 12:19:24 »
През последните години китайското правителство полага усилия за разрешаване на трудностите и предизвикателствата пред икономическо и социално развитие чрез реформи и иновации, давайки преференции на различни пазарни субекти и опитвайки се да насърчава жизнеността и развитието на частния сектор, посочи заместник-директора на Управлението за пазарен контрол Ма Джънци.

Той добави, че в бъдеще Китай ще подобри системата за лицензиране и регистрация на компании, ще улесни процедурите за достъп до пазара. Една от главните цели е в рамките на първата половина на 2019 г. да бъде реализирана програмата „Да открием компания за 8,5 дни", предвиждаща подобряване и ускоряване на процедурите за търговска регистрация.
https://www.24chasa.bg/novini/article/7215884
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Активен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7809
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #3 -: Декември 27, 2018, 18:04:17 »
Чуждите фирми ще продадат заводите си на китайски на  безценица и след няколко години почти всеки китаец ще има кола, а ония със санкциите ще си гризат ноктите.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Китай ще бъде движеща сила при електромобилите
« Отговор #4 -: Декември 29, 2018, 17:39:36 »
Основни за електромобилите остават техните батерии. Литий, никел и кобалт пък са металите, необходими за създаването им. Трите метала, поне в близко бъдеще, ще бъдат от най-голяма необходимост за автомобилните концерни, за да могат те да гарантират производствения си процес. Това каза Евгени Стоянов, експерт, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Кобалтът предимно се добива в Конго, отбеляза Стоянов.
“Няма как да се избегне Конго, ако искаме да добиваме кобалт на сравнително достъпни цени. Добиването на металa там е около 10 пъти по-евтино, отколкото на друго място”.
Повече от половината от него се използва за създаването на батерии, добави гостът.
“Около 55% от всичкия кобалт, добиван в Конго, е собственост на китайска компания. Това позволява на Китай много бърз достъп до производството на електрически автомобили, към което страната се стреми”.

Като по-интересен за инвеститорите Стоянов определи никела, тъй като той не е така пряко обвързан с производството на батерии, а и ресурсите му са по-ограничени.
Един от основните консуматори на тези суровини е именно Китай, отбеляза експертът. Азиатската страна вече произвежда над 70% от батериите за електромобили, конкретизира той.
Според Стоянов по всичко личи, че именно Китай ще бъде движещата сила зад електрическите превозни средства. Производството в страната обаче за момента задоволява предимно вътрешния пазар, уточни той.

“Предстои да видим дали Китай ще започне да изнася автомобили за Европа. Трябва да се има предвид обаче, че автомобилният сектор дава работа на около 1,5 млн. души на Стария континент и тази индустрия ще бъде защитавана по всякакъв начин от Европейския съюз”.
https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/ekspert-kitai-shte-byde-dvijeshta-sila-pri-elektromobilite-274421/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Чок觧

 • Гост
Re: Китай
« Отговор #5 -: Януари 05, 2019, 09:29:16 »
05.01 08:15   MIGnews.com
Трамп:Ухудшение экономики Китая ставит США в сильную позицию
Президент Дональд Трамп в пятницу преуменьшил предупреждение о доходах Apple Inc и сказал, что замедление экономического роста в Китае ставит США в сильную позицию, поскольку участники переговоров из двух крупнейших экономик мира готовятся к торговым переговорам на следующей неделе.

Официальные лица США отправляются в Пекин на следующей неделе для первых переговоров лицом к лицу после того, как Трамп и президент Си Цзиньпин в декабре договорились о 90-дневном перемирии в торговой войне, поскольку они стремились заключить сделку.

«Я думаю, что мы заключим сделку с Китаем», - заявил Трамп журналистам в Белом доме после встречи с законодателями-демократами и республиканцами. «Я действительно думаю, что они хотят. Я думаю, что они вроде как должны».

Чок觧

 • Гост
Re: Китай -Армията на Китай се готви за бой !
« Отговор #6 -: Януари 05, 2019, 09:31:57 »
05.01 07:16   MIGnews.com
Армия Китая готовится к бою
Вооруженные силы Китая должны сделать все возможное, чтобы подготовиться к бою, заявил президент Си Цзиньпин на встрече с руководителями высшего звена в пятницу.
Китай стремится усилить свои вооруженные силы в условиях территориальных споров в Южно-Китайском море и эскалации напряженности в отношениях с США по вопросам, варьирующимся от торговли до статуса Тайваня.
Президент сказал на заседании высшего военного ведомства, что Китай сталкивается с растущими рисками и провокациями, поэтому вооруженные силы должны работать для обеспечения своих потребностей в области безопасности и развития.
«Мир переживает период серьезных изменений, которых никогда не было за столетие, а Китай все еще находится в важном периоде стратегических возможностей для развития», - сказал он.
Он сказал, что вооруженные силы должны быть в состоянии быстро реагировать на чрезвычайные ситуации, должны улучшить свои возможности совместных операций и развивать новые типы боевых сил.

Чок觧

 • Гост
Re: Китай
« Отговор #7 -: Януари 05, 2019, 09:33:17 »
04.01 21:34   MIGnews.com
Китай и США проведут торговые переговоры в Пекине
По сообщению Reuters, Китай и США проведут торговые переговоры на уровне заместителей министров в Пекине в понедельник и вторник.
Сообщается, что будут обсуждаться вопросы прекращения торговой войны.
На протяжении большей части прошедшего года торговая война нарушила поток товаров на сотни миллиардов долларов и породила страх перед глобальным экономическим спадом.
http://mignews.com/news/politic/040119_213405_48200.html

Активен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7809
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #8 -: Януари 05, 2019, 11:35:00 »
Партнерите оттатък им се изчака чакането кога Китай ще нападне Русия да й вземе Сибир, пък той Китай се готви за морска война.
Какво разочарование  :beer-405:
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Тъй като производителите на автомобили очакваха стабилен растеж и инвестираха масово в производствени мощности, сега са заплашени от свръхкапацитет. Експертът Фердинанд Дуденхьофер от CAR Center Automotive Research към Университета в Дуисбург-Есен оценява излишния капацитет още през тази година на близо 5 млн. нови автомобили. "Близо 19% от производствения капацитет на Китай ще бъдат „неизползвани" през 2019 г."

Китайските власти вече вземат мерки. В четвъртък в сила влизат нови разпоредби за ограничаване на производството на конвенционални бензинови автомобили. Производителите на автомобили нямат право да строят нови заводи за такива превозни средства или да преместват такива производствени съоръжения в други провинции, става ясно от решението на мощната Комисия за развитие и реформи (NDRC).
https://www.investor.bg/novini/444/a/pyrvi-spad-na-kitaiskiia-avtomobilen-pazar-ot-20-godini-275055/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
С какво Китай награди Илон Мъск?
« Отговор #10 -: Януари 11, 2019, 21:10:11 »
Два дни след като главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се появи на разтърсваща церемония по случай първата копка от строителството на най-новата му гигафабрика в Шанхай, китайският премиер Ли Къцян се срещна с милиардера в Пекин и му връчи „Зелена карта“. Рейми Иносенсио и Макс Чафкин от Bloomberg коментират темата.Присъждането на Китайска зелена карта се случва в много редки случаи. Тя в общи линии осигурява на своя притежател равно третиране с китайките граждани, като осигурява например възможности за закупуване на жилище, ползване на социална осигуровка, шофьорска книжка или получаване на финансови услуги.
„Предвид факта, че населението на Китай е от 1,3 милиарда души, само 10 хиляди чужденци са преминали през този напълно изключителен китайски клуб на хора, които притежават постоянно китайско жителство, или така наречената Китайска зелена карата", казва Иносенсио

Зелената карта е предназначена за умни и влиятелни хора с някакъв принос към китайската икономика, към китайското общество и новите технологии.

Според Иносенсио този ход от страна на Китай най-вероятно е свързан със стремежа на страната да привлече повече мозъци. Зелената карта е въведена през 2004 г. и от тогава насам е присъждана само на ядрени физици, нобелови лауреати, големи играчи от Националната баскетбола асоциация и други значими световни имена.

"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Американската инвестиционна банка Goldman Sachs прогнозира, че продажбите на автомобили в Китай ще се понижат с още 7% в рамките на тази година зареди инерцията при забавянето на икономическия ръст и продължаващата търговска война.
Въпреки че глобалните продажби на автомобилните концерни се понижават, не така стоят нещата при електромобилите.
Продажбите на електрически и хибридни превозни средства в Китай се очаква да се повишат с една трета до 1,6 млн. броя, прогнозира доклад на Bloomberg и Китайската асоциация на автомобилните производители.
В действителност Китай изключително агресивно измества своя фокус от конвенционалните към електрическите автомобили, а фактът, че ще привлече близо половината (135 млрд. от всичките 300 млрд. долара) от предвидените инвестиции за електромобили до 2030 г., е ясен знак, че азиатската страна се е превърнала в лидер в електрификацията при автомобилната индустрия.
https://www.investor.bg/novini/444/a/zashto-avtoindustriiata-shte-vloji-300-mlrd-dolara-v-elektromobilite-do-2030-g-275458/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Комунистическата партия и бизнесът в Китай
« Отговор #12 -: Януари 21, 2019, 16:20:58 »

Миналата седмица в битката за добрия имидж на корпорацията се включи и нейният основател, 74-годишният Рън Джънфей, човекът, който почти никога не излиза от сянката на организацията, която е създал. В едно от особено редките си публични изявления, той коментира, че Huawei не шпионира за Китай.
Но в изявлението му имаше няколко ключови думи.
„Обичам своята страна, подкрепям комунистическата партия. Но аз няма да направя нищо, за да навредя на света. Не виждам тясна връзка между моите лични политически убеждения и бизнеса на Huawei", коментира той.


Не е тайна обаче, че Комунистическата партия и бизнесът в Китай вървят ръка за ръка, дотам, че са се сраснали. Ако искаш да имаш голяма компания там, трябва да си приятел на Пекин. Приятел във всеки един смисъл на думата.
В края на 2018 г. Китай дори представи списък с бизнесмени, на които благодари за сътрудничеството и развитието на икономиката. В него попадна и основателят на Alibaba Group Holding Джак Ма, което моментално проговори за сравнително лесното развитие на компанията до най-големия онлайн търговец в страната и ключов конкурент на Amazon.

https://www.investor.bg/analizi/262/a/kak-vashington-izbra-perfektniia-moment-da-atakuva-huawei-275392/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Илюстрирана версия на основополагащата творба "Капиталът" на Карл Маркс се оказа една от предпочитаните детски книги в Китай за 2018 година, предава DPA.
Новата китайска версия съкращава обема на "Капиталът" до 150 страници с цветни илюстрации, които да привлекат вниманието на 8-14 годишните. Албумът бе публикуван в Китай във връзка с 200-та годишнина от рождението на Карл Маркс. Той бе посочен като една от най-успешните книги за миналата година от Института за нови издания в Китай.
https://www.investor.bg/style/345/a/kapitalyt-na-marks-sred-liubimite-detski-knigi-v-kitai-276032/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Активен kаily

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10007
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #14 -: Януари 27, 2019, 18:27:47 »
Интересно е да се види някоя илюстрация.
Ако изборите не променят нищо, що ги отмениха в Украина и Израел?

Чок觧

 • Гост
Re: Китай
« Отговор #15 -: Януари 27, 2019, 18:58:03 »

Активен kаily

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10007
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #16 -: Януари 27, 2019, 21:59:19 »
В духа на съвременните комикси.
 :way_to_go-1308:

Ако изборите не променят нищо, що ги отмениха в Украина и Израел?

Неактивен Ганий

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 911
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #17 -: Януари 27, 2019, 22:57:59 »
Кат стане дума за Маркс - първо се сещам за това, после за всичко останало!

http://www.agitclub.ru/front/mar/bm01.htm

Тъй като го четох като юноша, сега няма да го прочета отново, за да не би случайно да си разваля мнението!

----
Интересно дали сега това Произведение не предизвиква смях у нас и по света!

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #18 -: Януари 27, 2019, 23:18:21 »

Интересно дали сега това Произведение не предизвиква смях у нас и по света!
За 17 годишен и написано преди почти 200 години, изглежда съвсем прилично.
А следното си е направо прозрение за собственото му бъдеще.
Quote (selected)
Если человек трудится только для себя, он может, пожалуй, стать знаменитым ученым, великим мудрецом, превосходным поэтом, но никогда не сможет стать истинно совершенным и великим человеком.

« Последна редакция: Януари 27, 2019, 23:24:23 от Engels »
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Ганий

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 911
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #19 -: Януари 27, 2019, 23:32:35 »
Quote (selected)
Ганий
Интересно дали сега това Произведение не предизвиква смях у нас и по света!
Quote (selected)
Engels
За 17 годишен и написано преди почти 200 години, изглежда съвсем прилично.
Е, ти си малко пристрастен…  :too_happy-1067:

--------
Нали знете онзи пинг-понг от ласкателства (истински е!)

Маркс за Енгелс: Енгелс вижда по-далече (от мен!)

Енгелс за Маркс: Маркс гледа по-дълбоко (от мен!)

Или беше обратното, но е в този смисъл!
« Последна редакция: Януари 27, 2019, 23:44:30 от Ганий »

Чок觧

 • Гост

Американский миллиардер и влиятельный политический активист Джордж Сорос использовал свое выступление на форуме в Давосе, чтобы провести жесткую медийную атаку лично на председателя КНР Си Цзиньпина и на все китайское руководство в целом....
Цялото : https://ria.ru/20190128/1549998151.html?utm_source=smi2obmen&utm_medium=banner&utm_campaign=rian_partners

Неактивен 67

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1344
  • Профил
  • Критиканзер
Re: Китай
« Отговор #21 -: Януари 28, 2019, 17:59:15 »
Китайското ръководство вероятно е вдигнало рамене и си е взело бележка. А междувременно е арестувало още един канадец, щото госпожа Менг все още е във Ванкувър.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Червеното и синьото хапче
« Отговор #22 -: Януари 28, 2019, 18:09:30 »
Quote (selected)
Нужно учитывать, что эпоха глобальных рынков заканчивается, и за ближайшие несколько лет наши западные партнеры окончательно добьют систему глобальных рынков.
Това от горната статия си е малко притеснително, но предполагам че ЕС няма да реагира толкова бързо.
Но Китай определено става все по конкурентен.
Преди доста време си купих от Китай чрез AliExpress червеното хапче.
Качеството не беше особено задоволително.
Скоро си купих синьото хапче (STM32 “Blue Pill”) напредъкът в качеството е забележим.
При това на цена $1.65 за бройка, като за изпращането му до България ми взеха $3.
Даже се възмутих в съседната тема, че до Испания вземат два пъти по малко за транспорт, само $1.5.
Общо взето грубо погледнато, много от цените са 4 пъти по ниски от тези в България.
Отделно че в България няма такъв  избор.
 :t2412:
« Последна редакция: Януари 28, 2019, 18:15:27 от Engels »
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 24472
 • ЕС е вреден за вашето здраве!
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #23 -: Януари 28, 2019, 18:40:52 »
Всеки достига до нивото си на некомпетентност.
Ще бъде интересна битка.
Аз бих купил акции в нефрит и малко в янтарь. :beer-405:
ЕС е вреден за вашето здраве!

Активен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7809
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #24 -: Януари 28, 2019, 19:17:15 »
Ако имаш свободни пари, купи си акции на Нвидиа. АМД ще имат някои (не)предвидени проблеми.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 24472
 • ЕС е вреден за вашето здраве!
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #25 -: Януари 28, 2019, 19:20:55 »
Базикам се!
На комар имам по-големи шансове от тези на борсата.
На борсата се играе с излишни или чужди пари.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен 67

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1344
  • Профил
  • Критиканзер
Re: Китай
« Отговор #26 -: Януари 28, 2019, 19:32:25 »
Всеки достига до нивото си на некомпетентност.
Ще бъде интересна битка.
Аз бих купил акции в нефрит и малко в янтарь. :beer-405:
Като потребител ще ти река: нефритът се запазва по-добре, обаче в кутийка, иначе се повреждат по-деликатните работи. Кехлибарът се носи с кеф, а и ако закъсаш за палене на огън, винаги може да пожертваш някое по-невидимо парче!  :nuts:

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 24472
 • ЕС е вреден за вашето здраве!
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #27 -: Януари 28, 2019, 19:34:56 »
67, не ми каза как да пазя безналичните акции.
И фючърсите и маржина.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен 67

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1344
  • Профил
  • Критиканзер
Re: Китай
« Отговор #28 -: Януари 31, 2019, 23:08:44 »
67, не ми каза как да пазя безналичните акции.
И фючърсите и маржина.
Е, аз само за тези, дето лично съм заинтересована казах!  :nuts:

Неактивен 67

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1344
  • Профил
  • Критиканзер
Re: Китай // или как се души конкуренцията
« Отговор #29 -: Януари 31, 2019, 23:11:19 »
Честно нямам време за превеждане, но Гугъл преводачът не е безнадежден.
Общата идея е: САЩ викат "Не пускайте Хуауей, че ще ви подслушва, купете нашето, ние няма. Това се основава на много информация, ама тя е засекретена."

U.S. wants Western tech to be used instead of Huawei kit
4 hours ago - Reuters
U.S. wants Western tech to be used instead of Huawei kit
By Foo Yun Chee and Robert Muller

BRUSSELS/PRAGUE (Reuters) - The United States wants to steer people away from Huawei towards Western products because of its concerns over the security of the Chinese company's technology, the U.S. envoy to the European Union said on Thursday.

Huawei faces international scrutiny over its ties with the Chinese government and allegations that Beijing could use Huawei's technology for spying, which the company denies

However, Gordon Sondland said that there was classified evidence on security breaches by the Chinese firm, saying he had raised the U.S. concerns with EU officials.

"The U.S. is very supportive of the discouraging the purchase of any Chinese digital products that involve potential national security implications and steering people away from Huawei into Western products is our desired outcome," Sondland told Reuters before an event in Brussels.

Huawei is the world's largest supplier of telecommunications network equipment and second-biggest maker of smartphones. It derives nearly half of its total revenue outside China and its global reach has come under attack from the United States, which is trying to prevent U.S. companies from buying Huawei equipment and is pressing allies to do the same.

U.S. security experts are worried the gear could be used by China for espionage, a concern Huawei says is unfounded

Asked about security issues with Huawei's products, Sondland said: "There is a lot of evidence, most of it classified."

Responding to Sondland's comments, a spokesman for Huawei said it had a proven reputation on cyber security and does not buy all of its materials from China.

"Only one third of materials used to make Huawei products are sourced in China," the spokesman said in an email.

"The rest are from other parts of the world. In today's globalised world, all major ICT companies have global supply chains. Huawei has a clean track record on cyber security." 

DE-FACTO EU BAN?

The EU is considering proposals that would amount to a de-facto ban on Huawei kit for next-generation mobile networks, Reuters reported on Wednesday.

The United States and Australia are among Western nations that have already restricted Huawei from the 5G mobile networks.

As Huawei comes under increasing pressure in Europe, Czech President Milos Zeman met representatives of the company to discuss cybersecurity and other topics, his spokesman said.

Huawei has been excluded from a Czech tender to build a tax portal after the country's cyber watchdog warned of possible security threats, documents showed on Wednesday.

"Huawei representatives informed the President about the current state of investment activities and plans for the future. The debate also touched upon cybersecurity. Huawei representatives declared that they complied with relevant standards," spokesman Jiri Ovcacek said on Twitter.

Zeman, who has long promoted close cooperation with Beijing and has publicly backed Huawei, also plans to meet its chief executive when he visits China in April, Ovcacek said.

(Reporting by Foo Yun Chee; Editing by Alissa de Carbonnel and Alexander Smith)

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Шънджън - бикът на китайската амбиция
« Отговор #30 -: Февруари 08, 2019, 20:27:46 »
Градът е огромен експеримент на Китай за бизнес, административен опит и различен начин на живот
"Този небостъргач го нямаше тук преди пет години. Целият този комплекс от сгради не си го спомням, както и магистралата, която преминава през него. А защо са празни първите 20 етажа на тази кула, която строят?" Домакините любезно обясняват, че първите 20 етажа всъщност са паркингът на бъдещия небостъргач. Такива коментари и въпроси се чуват в автобуса, с който пътуваме през Шънджън - един от най-шеметно развиващите се мегаполиси на Китай.

Пристигаме от Хонконг, който макар и от 1997 г. да е под административно управление от Пекин, все още е отделна територия и в Китай се влиза през държавна граница. Почти веднага след граничното КПП на хоризонта изниква силуетът на финансовия център Ping An, новият шампион на Шънджън. Сградата е висока 600 м (дори се е наложило да я намалят малко по настояване на авиодиспечерите) и в момента е втората по височина в Китай и четвъртата в света.
На фона на все още пресни спомени от световноизвестния бизнес център на Хонконг по бреговете на залива Виктория осъзнаваме, че Ping An е декларация на съвременен Китай за ХХI век. След няколко километра навлизаме в града, който безспорно е огледалният отговор на Хонконг, само че в пъти по-голям - по площ и население. По официални данни към 2017 г. населението е било малко над 12 милиона души, докато в бившата британска колония живеят около 7.5 млн. В действителност в Шънджън вероятно живеят и работят доста повече - над 23 милиона души.

На 1 март 2019 г. тук ще празнуват 40 години, откакто селището с последната китайска жп гара преди Хонконг е обявено за град. След още една година, на 1 май 2020 г., Шънджън ще отбележи 40 години от събитието, благодарение на което се превръща в "китайската Силициева долина" - обявяването му за първата от петте специални икономически зони на комунистически Китай.

В градския музей, който сам по себе си е поредното забележително архитектурно творение, секцията за съвременността започва с восъчна фигура на Дън Сяопин - лидерът, без когото не само Шънджън, но и икономическият възход на Китай нямаше да ги има. "Всеки град, всяка страна има нужда от герой", казва гидът - жена на средна възраст, пристигнала преди години като милиони свои сънародници от вътрешността на страната. В тона ѝ няма патос, просто изразена логика, че хората винаги имат нужда от ефективни лидери.

По-младите китайци тук не се притесняват да коментират, че след смъртта на Мао Цзедун през 1976 г. в Пекин най-после осъзнават колко отчайващо изостанала от света е страната. Впечатляващо е колко бързо Дън Сяопин, който губи всичко и дори влиза в затвора в преследванията като вътрешнопартиен дисидент, се връща на върха и успява за две-три години да наложи отварянето на самоизолиралия се Китай към света. За разлика от болшевиките, които през 50-те години твърдяха, че влизането в комунизма ще стане всеки момент, Дън Сяопин заявява, че Китай е в началото на социализма и партията трябва да се съобразява с това. Резултатът от този прагматизъм днес е - поне в Шънджън - стъписващо видим във всяко отношение.

Ако оставим настрана, че местната икономика се оценява на много милиарди долари, за европейците всичко това напомня донякъде на противопоставянето между Източен и Западен Берлин в годините на студената война. Очевидно е, че Шънджън е проект - икономически, административен и идеологически - отговор на Хонконг. Първото нещо при обявяването му за специална икономическа зона през 1980 г. е вдигането на ограда от бодлива тел с 6 ГКПП около нея. Не само защото това е гранична зона със специален достъп, но и за да има плътен контрол над това кой влиза и излиза от нея, колко души живеят и работят и какво се внася и изнася от нея.
И днес средната възраст на местното население е необичайно ниска благодарение на милионите китайци в разцвета на силите си, дошли заради добре платената работа. Затова в града се работи наистина много, а хората (особено майките с деца и старите хора) по улиците са изненадващо малко, защото често живеят в общежития непосредствено до завода, в който работят. Казват, че не си истински жител на Шънджън, ако не си сменил адреса си (т.е. работното място) поне 5 пъти и не са ти откраднали телефона 7 пъти. Второто е свързано с проблема с дребната престъпност, обири на жилища и джебчийство, на които днес смятат, че са намерили решение. Полицията почти не се вижда, защото сигурността е поверена на изкуствен интелект, обработващ данни от десетки хиляди камери и информация от всевъзможни източници. Така се управлява и трафикът (смог няма - зелените таксита, коли и автобуси са ясно обозначени и се регистрират с предимство, а който иска стандартна кола, минава през лотария за ограничена годишна квота). Китайците са доволни от промяната и на въпрос не се ли притесняват за личните си данни отговарят, че имат доверие в добрите намерения на правителството си.

В началото на 80-те години първата висока сграда - само 30-ина етажа, е била с въртящ се малък ресторант на върха, от който се вижда Хонконг. Днес градът се вижда от луксозните ресторанти и високите етажи на небостъргачите на Шънджън, но духът на конкуренцията и високото самочувствие на китайците са различни. И до днес няма как Китай да се конкурира с финансовия център и дългата традиция на Хонконг в международната търговия. Затова се залага на производство с висока възвращаемост, каквито са информационните технологии, и се строи и разширява търговският порт. Не само защото бившата британска колония няма безкраен капацитет да поема стоките от и за Южен Китай, но и защото делтата на Перлената река (всъщност тук в Южнокитайско море се вливат три реки), в която се намира заедно с Шънджън, вече е неузнаваема. По бреговете ѝ за едва 30-ина години в огромна дъга от Хонконг на изток до Макао на запад са се появили почти свързани в една мегаагломерация градове с общо население над 120 милиона души.

За олицетворяване на цялата тази свръхамбиция си има специална статуя в градския музей на Шънджън. Бронзовият бик, навел глава за атака, спокойно може да стои пред която и да било борса по света. Китайците са вложили друг символизъм - бикът здраво е забил задните си крака в традициите на земята, а рогата му са като устрем към бъдещето. Напрегнатото мускулесто тяло означава, че трябва здраво да се работи, за да догони и надмине Китай всички, но и е символ на отговорността, която лежи на плещите на места като Шънджън. Кой друг, ако не ние, казват местните хора.
Китайският ресторант не е това, което си мислите

Когато още първата вечер в Китай ти сервират печена патица цялата заедно с главата и човката, включваш, че май само си мислиш, че знаеш нещо за местната кухня. Разбира се, кулинарното разнообразие е като самия Китай - огромно и древно. То се простира от монголската храна от степите на северозапад, през пекинската и съчуанската до тибетските планински специалитети и кантонската - вероятно най-близката до разбирането на европееца за приемлива ориенталска кухня.

Почти всички ястия са доста пикантни, всъщност направо са си люти, а някои с парещия си ефект така ти прочистват синусите, че го помниш в следващите няколко месеца. За заклетите вегетарианци често е истинска мъка да намерят нещо в менюто. Месата са познатите червени и бели меса (предимно патешко, почти никога пилешко) и рибни/морски продукти, но фантазията в приготвянето им толкова се е развихрила, че накрая просто губиш броя на вариациите.

Млечни продукти и сирена няма (най-близкото на вид и вкус е тофу), както и зелени салати, кафе, сладолед и газирани напитки, но пък бирата е сравнима с някои от добрите български марки. Забравете и за хляб или паста - дори "спагетите" тук са от оризово брашно.

Различен е и начинът, по който настаняват гостите, когато става дума за компания от повече от 5-6 души, независимо дали сте в обикновен или луксозен ресторант. Ако по нашите земи сме свикнали да събират няколко маси, в Китай за такива случаи си има отделни помещения, които понякога може да достигнат дузина. Обикновено това е стая с размери около 5 на 5 метра, с голяма кръгла маса в центъра, кухненски плот за работа на двама-трима келнери и понякога дори собствена тоалетна.

Прилича на VIP сепаре, но местните хора обясниха, че няма някакво специално отношение и това е обичайно за китайците. Когато се съберем в компания, сме малко шумни, смеем се и говорим силно, може и да ни се допее, особено ако събирането е по някакъв специален повод - защо да притесняваме другите и ние да се притесняваме от това?

Масата неслучайно е кръгла - в средата ѝ е монтирана въртяща се на ос плоскост, върху която се сервира. От една страна, това е равнопоставеност на всички, за които е подредена масата. От друга, храната също е достъпна до всеки при завъртане на кръглата плоскост. От трета, сервирането е много ненатрапчиво, просто поставят ястията на кръга и прибират опразнените плата, а всеки сам си сервира. Персоналът само обикаля да долива вино (китайското, което опитахме, е по-добро от някои централноевропейски), твърд местен алкохол почти не сервират.

Друга особеност е, че липсва традиционният за европееца ред на салати, предястия, основно, десерти, диджестиви Всичко върви в една сякаш безкрайна поредица от ястия, която може да бъде сервирана в продължение на повече от 40 минути. Още първата вечер направиха впечатление две неща. Първото е, че още при сядането носят за всички зелен чай, а това е гореща напитка, която по нашите ширини се поднася в края. Второто е, че от менюто отсъства или се сервира съвсем накрая - нещо, което сме свикнали да е типично азиатско ядене - ориз.

За първото има обяснение - страната, в която чаят е станал напитка преди повече от 4500 години, знаят, че преди хранене той може да подейства успокояващо, да прочисти устата и гърлото и да отвори апетит. За второто има запомняща се поука - оризът за китайците е като хляба за нас и се смята за неуважително към госта още в началото да му предложиш нещо, което бързо ще го засити. Така може да се създаде впечатление, че искаш да яде по-малко от хубавите ти ястия и гощавката да приключи по-бързо. Затова оризът идва в края, понякога дори може да отсъства от менюто.

Китаец, който работи от няколко години в компания в България, сподели, че ако не беше корпоративната забрана за паралелен личен бизнес, би отворил заведение у нас, където да има всичко това. "Имате китайски ресторанти, но не знаете какво е китайска кухня", смята той.
https://www.capital.bg/light/mesta/2019/02/08/3386352_shundjun_-_bikut_na_kitaiskata_ambiciia/
Прехвърлих цялата статия тук, понеже някои от вас може да нямат достъп до нея, на сайта на Капитал, ако нямат регистрация.
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Всеки трети продаден смартфон в Европа е китайски
« Отговор #31 -: Февруари 16, 2019, 18:31:01 »
Китайските производители на смартфони засилват присъствието си на пазара в Европа, сочат данни на анализаторската компания Canalys за продажбите на основните брандове през 2018 година.
Като цяло, пазарът на смартфони в Европа се е свил с 4% през миналата година – до 197 милиона броя. Прави впечатление силният спад в Западна Европа, където продажбите са намалели с 8%.
Лидер на Стария континент продължава да бъде Samsung, който е продал на европейците 16,2 млн. смартфона, или с 1% по-малко, в сравнение с резултата на корейската компания в предходната година.
На второ място е американската компания Apple с продажби в размер на 14,7 млн. броя през 2018 г. Производителят на iPhone регистрира отстъпление в продажбите с 5,1% спрямо 2017 г.
Китайските производители заедно държат най-голям дял от пазара на смартфони в Европа – всеки трети продаден смартфон през миналата година носи бранда на компания от Поднебесната.
Huawei и Xiaomi са най-популярните китайски брандове на смартфон пазара в Европа. Първият от тях е доставил 13,3 млн. устройства през 2018 г., бележейки ръст от 55,7%, докато Xiaomi се отчита с 3,4 млн. смартфона, което е ръст от 62% за компанията.
Петото място на европейския пазар държи брандът Nokia, зад който стои компанията HMD Global. През миналата година тя е продала 1,3 млн. смартфона, но това е отстъпление от 18,3% спрямо резултата на Nokia за 2017 г.
https://technews.bg/article-114546.html
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Китай отвръща на удара
« Отговор #32 -: Февруари 22, 2019, 00:24:55 »
Един от най-големите пристанищни митнически пунктове в Китай Далян е забранил вноса на въглища от Австралия и ще ограничи целия внос на изкопаемите твърди горива за 2019 г. до 12 млн. тона, съобщава The Guardian, позовавайки се на информация от Dalian Port Group, компанията която управлява митницата.
Тази забрана не се отнася за вноса на въглища от Русия и Индонезия.
Една от най-вероятните причини за решението на Китай е забраната, която Австралия наложи при използването на 5G мрежите на китайската технологична компания Huawei.
Китайският посланик в Канада сподели своето виждане, че загърбването на услугите на Huawei ще се отрази негативно на страните инициатори.
През 2018 г. пристанищата на Далян са обработили около 14 млн. тона въглища, половината от които са били внесени от Австралия, посочва анализаторът от Orient Futures Гу Мън
През 2018 г. Китай е закупил от Австралия 28,26 млн. тона коксуващи се въглища, което представлява 43,5% от общия внос на въглища в страната, показват митническите данни.
https://www.investor.bg/aziia/336/a/kitaiski-pristanishta-sa-zabranili-vnosa-na-vyglishta-ot-avstraliia-277532/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Зеленият път на Китай
« Отговор #33 -: Март 02, 2019, 22:46:49 »
За последните 30 години силният икономически растеж на Китай е съпътстван от мощен ръст при потреблението на енергия.
Икономическото развитие е успяло да спаси повече от 800 млн. души от крайна бедност, но също така е допринесло за отделянето на огромно количество вредни субстанции, които са замърсили въздуха, водата и почвата.
През 2015 г. китайското правителство реши да промени този силно замърсяващ път на икономически растеж.
Тринадесетият по ред 5-годишен план постави за цел „да се изгради чиста, нисковъглеродна, безопасна и ефективна енергийна система“.
Като част от изпълнението на плана бяха намалени благоприятните условия за въглищните централи, а проектите за нови подобни съоръжения бяха прекратени или умишлено забавени. В същото време се даде начало на създаване на условия за развитие и интегриране на възобновяемите енергийни източници и изграждане на разнообразен и изключително широк електрически автопарк, за да се намали зависимостта към петрола.
Основният сценарий „Под 2 градуса по Целзий“ очертава едно развитие, където въглеродните емисии в Китай са ограничени чрез преминаването на китайската икономика от тежката към леката промишленост и услугите и електрификацията на тази промишленост и транспортния сектор. Въглищата трябва да бъдат заместени от вятърна и слънчева енергия, която ще стане значително по-евтина за производство спрямо всички изкопаеми горива.
Резултатът от тези действия е фундаментална трансформация на цялата енергийна система на страната, по-ниско потребление на енергия.
Електроенергията от вятърни и фотоволтаични централи ще доминира е енергийния сектор.
При енергоснабдяването вятърната и слънчевата енергия ще се превърнат в доминиращ фактор, покривайки 88% от производството на електроенергия, докато делът на въглищата и петрола ще се свие значително.
Ядрените електрически централи ще продължат да се използват, но техният потенциал ще бъде ограничен поради липсата на подходящи локации за строеж.
Природният газ не се предвижда да играе съществена роля в китайската енергийна система до 2050 г., тъй като ще остане по-скъп спрямо вятърната и слънчевата енергия.
Въпреки предизвикателствата има причина в Китай да бъдат оптимисти по отношение на енергийния преход. Комбинацията от сериозен ангажимент от страна на властите и силните движещи сили при икономическата реформа дава солидна основа на прехода.
И тук не става вече въпрос дали това ще се случи, а колко време ще отнеме до приключването на тази трансформация.
https://www.investor.bg/aziia/336/a/zeleniiat-pyt-na-kitai-276876
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Истинската задача пред Пекин
« Отговор #34 -: Март 06, 2019, 02:06:07 »
Истинската задача пред Пекин е постигане на добър икономически растеж при липса на ескалиращи дългове
Миналата година Ли зададе цел за годишен икономически  растеж от около 6,5% за 2018 година. В крайна сметка бяха постигнати 6,6%.
„Икономическият растеж е в съответствие с потреблението на електроенергия, товарния трафик и други показатели", каза Ли Къцян сега. Това, което звучи като незабележително изречение, има предистория. През 2007 г., когато Ли Къцян бе все още партиен секретар на провинция Ляонин - на севернокорейската граница, веднъж заявява пред американски дипломати, че не се доверява на официалните данни. Вместо това той предпочита да разглежда три други показателя: потреблението на енергия, кредитирането и тонажа на железопътния товарен превоз. И когато в края на 2010 г. при публикуването на депешите на американското посолство станаха известни подозренията на Ли, списание Economist му даде свой собствен Keqiang Index. Всичко е заложено на карта, иначе казано.
В бъдеще целите са за ръст между 6 до 6,5%. И това също е доста добро предизвикателство. В продължение на няколко години икономиката на Китай расте, главно защото държавните компании строят нови пътища, нови летища, нови подлези. Последицата: планини от дългове. Когато през 2008 г. се състоя Олимпиадата в Пекин, общата задлъжнялост на Народната република - задълженията на всички домакинства и предприятия, както и държавата, беше около 145% от брутния вътрешен продукт. Текущите оценки предполагат, че тя е нараснала до значително над 300%. Тъй като икономическата продукция на Китай се е удвоила повече от два пъти през последното десетилетие, тежестта на кредитите вероятно се е увеличила повече от пет пъти.
„Все още има много рискове и скрити опасности в областта на финансите и на други места", каза Ли, предупреждавайки срещу краткосрочната икономическа помощ. В същото време той обяви свиване на данъците. Така например се планира ДДС да бъде намалено от 16 на 13%. В транспорта и строителството данъчната ставка ще бъде намалена от десет на девет процента. Също така се планира намаляване на данъците и социалните осигуровки за компаниите и улесняване на корпоративното кредитиране.
Икономически растеж и липса на ескалиращи дългове. Това е истинската задача за следващите години. Как точно ще се постигне това? Ли Къцян не дава отговор на това в речта си.
https://www.investor.bg/analizi/9/a/kitaiskoto-preduprejdenie-maskirano-kato-hvalba--278197
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7808
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #35 -: Март 06, 2019, 08:32:26 »
Quote (selected)
Тъй като икономическата продукция на Китай се е удвоила повече от два пъти
енгелсе, ти четеш ли какво пускаш? удвоила се два пъти, ти да видиш :bigok:

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #36 -: Март 06, 2019, 10:31:25 »
Quote (selected)
Тъй като икономическата продукция на Китай се е удвоила повече от два пъти
енгелсе, ти четеш ли какво пускаш? удвоила се два пъти, ти да видиш :bigok:
Щом само един малък откъс от статията толкова те стряска, какво ли ще е ако я прочетеш цялата. На цели две страници е.

"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7808
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #37 -: Март 06, 2019, 11:35:23 »
т.е. не си прочел какво пускаш.

а аз след прочитането на недомислици като удвояване два пъти или утрояване три пъти просто не си губя времето да чета нататък.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #38 -: Март 06, 2019, 11:46:03 »
т.е. не си прочел какво пускаш.

а аз след прочитането на недомислици като удвояване два пъти или утрояване три пъти просто не си губя времето да чета нататък.
Е, затова съм дал само края на статията, иначе щеше да прочетеш почти цялата статия преди да стигнеш до недомислицата.
От друга страна трябва да свикваме с журналистическите изцепки.
Така или иначе ще става все по зле, щом всички се изнасяте навън.
Тук ще трябва да се задоволяваме с каквото остане.
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7808
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #39 -: Март 06, 2019, 12:25:23 »
свиквай. и се задоволявай. аз предпочитам да не се.

Чок觧

 • Гост
http://mignews.com/news/politic/130319_213057_08419.html
14.03 07:30   MIGnews.com
Китай "перевоспитывает" 1,5 млн мусульман в лагерях
В среду, 13 марта, ведущий исследователь в области этнической политики Китая заявил, что примерно 1,5 миллиона уйгуров и других мусульман могут содержаться в так называемых центрах перевоспитания в регионе Синьцзян, по сравнению с его предыдущей цифрой в 1 миллион.
Китай сталкивается с растущим международным осуждением того, что он называет центрами профессиональной подготовки в Синьцзяне, обширном регионе, граничащем с Центральной Азией, где проживают миллионы мусульман. Пекин заявил, что необходимо принять меры, чтобы остановить угрозу исламистского экстремизма. Губернатор Синьцзяна Шохрат Закир заявил, что это интернаты, а не концентрационные или перевоспитательные лагеря.
Адриан Зенц, независимый немецкий исследователь, сказал, что его новая оценка основана на спутниковых снимках, государственных расходах на места содержания под стражей и свидетельских показаниях переполненных учреждений и пропавших членов семьи.
"Хотя это умозрительно, представляется уместным подсчитать, что до 1,5 миллиона этнических меньшинств - что эквивалентно чуть менее 1 из 6 взрослых членов группы преимущественно мусульманских меньшинств в Синьцзяне - находятся или были интернированы в любом из этих мест заключения, за исключением официальных тюрем", - сказал Зенц на мероприятии, организованном миссией США в Женеве. "Нынешняя попытка китайского государства искоренить независимое и свободное выражение различных этнических и религиозных идентичностей в Синьцзяне является не чем иным, как систематической кампанией культурного геноцида и должна рассматриваться как таковая", - добавил Зенц.
Государственный департамент США в среду резко раскритиковал нарушения прав человека в Китае, заявив, что такого рода нарушения не просиходили "с 1930-х годов".
Омир Бекали, казахский уйгур, сказал группе на этом мероприятии, что он подвергался пыткам со стороны полиции Синьцзяна и провел в лагере шесть месяцев в маленькой комнате с 40 людьми. "Мы должны были аплодировать коммунистической партии, петь песни о (китайском лидере) Си Цзиньпине и благодарить правительство. Мы не имели права говорить", - сказал он.
На этой неделе двухпартийная группа законодателей США жаловалась администрации Трампа на то, что ее реакция на нарушения прав в отношении мусульманского меньшинства Китая была неадекватной, спустя несколько месяцев после того, как она заявила, что рассматривает возможность введения санкций. На женевском мероприятии посла США Келли Керри из Управления глобального уголовного правосудия при Государственном департаменте США спросили о введении таких санкций в отношении Китая.
"Мы всегда рассматриваем все имеющиеся у нас механизмы и инструменты для выявления тех, кто несет ответственность за серьезные и грубые нарушения прав человека, и для обеспечения того, чтобы они не пользовались возможностями для поездок в Соединенные Штаты и что мы не предоставляем им доступ к финансовой системе США", - сказала она журналистам.

Неактивен otvrat

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10196
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #41 -: Март 14, 2019, 08:16:25 »
Is it true that China's population is much less than 1.5 billions in reality?

https://www.quora.com/Is-it-true-that-Chinas-population-is-much-less-than-1-5-billions-in-reality

Активен Bacho Кольо

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4435
  • Профил

"Мы всегда рассматриваем все имеющиеся у нас механизмы и инструменты для выявления тех, кто несет ответственность за серьезные и грубые нарушения прав человека, и для обеспечения того, чтобы они не пользовались возможностями для поездок в Соединенные Штаты и что мы не предоставляем им доступ к финансовой системе США", - сказала она журналистам.
...Но нам по пиз.у то, что сотворили в Одессе  бандеровские фашизошды и поэтому наши границы широко открыти для киевской бандеровщины и мы с готовностью предоставляем им доступ к финансовой системе  США .

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Инициативата на Китай "Един пояс – един път"
« Отговор #43 -: Март 20, 2019, 15:29:56 »
Инициативата на Китай "Един пояс – един път" която е свързана с инфраструктурни проекти в над 80 държави в Азия, Европа и Африка, е на стойност над 8 трлн. долара. България също е включена в проекта, но много рядко българските политици говорят на тази тема. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът Георги Найденов.
"Първата европейска държава, която се присъедини към проекта, беше Малта. На този етап Италия предвижда подписването на меморандум, който ще бъде съпътстван от още 20 допълнителни споразумения. Сътрудничеството е свързано с всякакъв вид транспортни, логистични и инфраструктурни проекти. Меморандумът предстои да бъде подписан на 22 март, тъй като президентът на Китай Си Дзинпин ще бъде на посещение в Рим по това време”, посочи Найденов.
Той посочи, че Вашингтон и Брюксел са твърдо против вмешателството на Китай в европейския пазар, тъй като заемите за тези проекти се дават от Китайската банка за развитие, които не са публични. “По този начин банките задължително вкарват като клаузи използването на китайски компании за строителството на тези инфраструктурни проекти", обясни икономистът.
Според Георги Найденов италианското правителство твърди, че влизането на китайски инвестиции в страната ще помогне на достъпа на италианските компании до китайския пазар и за справянето с дълга и миграцията.
https://www.investor.bg/sviat/6/a/iniciativata-na-kitai-edin-poias--edin-pyt-sybira-vse-poveche-poddryjnici-279074/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Активен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7809
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #44 -: Март 20, 2019, 15:57:12 »
Италианците май първи се усетиха кой единствен може да ги измъкне от тресавището, в което ги набута ЕС.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Чок觧

 • Гост
http://mignews.com/news/technology/260319_141553_99680.htm
27.03 00:15   MIGnews.com
Китай создаст сеть центров по ремонту российских вертолетов
В КНР появится сеть центров для сервисного обслуживания вертолетов российского производства. Об этом РИА Новости сообщил Виктор Кладов, возглавивший делегацию госкорпорации "Ростех" на выставке вооружений LIMA-2019, которая проходит в Лангкави (Малайзия) с 26 по 30 марта.
По его словам, сервисные вертолетные центры будут создаваться на территории Китая в зависимости от типа вертолета и ведомственной принадлежности.
В настоящее время в Китае эксплуатируется порядка 300 вертолетов российского и советского производства.
"Если к примеру ВМС эксплуатируют Ка-31, значит нужно в Шанхае, на побережье, создавать центр по ремонту и сервису данных вертолетов. Так постепенно будет сформирована сеть техцентров под разные типы вертолетов. У них будет различная ведомственная принадлежность", – заключил Виктор Кладов.

Активен Bacho Кольо

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4435
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #46 -: Март 27, 2019, 07:48:24 »
===
« Последна редакция: Март 27, 2019, 09:46:40 от Bacho Кольо »

Активен Bacho Кольо

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4435
  • Профил
Китай создаст сеть центров по ремонту российских вертолетов
В КНР появится сеть центров для сервисного обслуживания вертолетов российского производства.
По светлия пример на китайците, ние сме на път да ... затворим нашите два.

Единият отдавна не ремонтира, в другия влиза един вертолет на половин година.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

AnonimusBG

 • Гост
Китай
« Отговор #49 -: Април 27, 2019, 22:22:59 »
Създавам темата заради това, че в момента в Пекин се провежда срещата "Един пояс, един път".
Ние къде сме и дали нещо ще правим или пак ще останем настрани?
Кой от нашите е там и какви ги е свършил?
Ще имаме ли някаква файда от този проект или както и от предишните проекти през България ще послушаме сахибите?

Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #50 -: Април 27, 2019, 22:40:16 »
Темата е интересна, най-малкото това е икономическият №1.
От едно бързо гуглене: https://www.vesti.ru/doc.html?id=3142026
Последните пасажи, за Сърбия, шото за Путин знаем.
А нас мисля че ни няма. Иначе Оня от Банкя щеше да ни надуе ушите...
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7808
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #51 -: Май 02, 2019, 12:36:46 »
в китай знаят как се прави граждански арест. джебчийка се пробвала да преджоби китайка в търново /цък/:
Quote (selected)
Докато групата туристи се разхождала в града, една от жените забелязала, че се прави опит да ѝ бръкнат в чантата. За секундите туристите обкръжават крадлата и я свалят на земята.

Емине Василева, която работи в района на инцидента, става свидетел на случилото се. По думите й петима-шестима китайци извършили гражданския арест: "Разчекнаха я по всякакъв начин, повдигаха й краката, ръцете, обръщаха й краката, след това я повалиха  на земята".

"Затиснаха я на земята и търпеливо, по азиатски изчакаха полицията, която пристига от центъра до центъра, за внушителните 20 минути. Вероятно, крадлата бе циганка и пищя неистово като пред заколение", разказа и Галина Александрова във фейсбук и публикува снимки от инцидента.

"Такива случки ме вадят извън равновесие, действах с фотографски инстинкт, след като чух виковете. Изненада ме поведението на китайците - те бяха като смазана машина. Споделих, защото искам българите да видят как се действа в такива ситуации. Те действаха като един", коментира още днес Галина Александрова пред bTV.

По думите на свидетелите, всеки от китайската група е имал познания в бойните изкуства. Държали са се хладнокръвно и са изчакали полицията, без да се възмущават от преминаващите пешеходци.

фелдкурат Ото Катц

 • Гост
Re: Китай
« Отговор #52 -: Май 02, 2019, 13:42:56 »
...интересен анализ, в мрежата има и интересен коментар на Нако Стефанов - http://pogled.info/svetoven/nov-kitai-smenya-taktikata.104099?fb_action_ids=2597857923612010&fb_action_types=og.comments&fbclid=IwAR0Ufujw38Y6c0ioBxoy-Yv-yJ_O1DKEmUkJTK_jP7yBbiGu8Hqk0cINfLU

Активен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7809
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #53 -: Май 02, 2019, 15:08:48 »
Има три модела на завладяване (или на включване в сферата на влияние) - 1. да унищожиш отсрещния народ, 2. да го превърнеш в роб/слуга, подкупвайки властниците му, или 3. да ги включиш (почти)равноправно в своята структура.
Западът винаги е осъществявал първите два модела (повече втория). Тюрките също. Робовладелци и роботърговци (по Ганий).
Русия и СССР - третия модел. Който в днешно време заплашва с ислямизиране на Русия.
Китайците обаче в своята д-ва са осъществявали почти изцяло първия модел - 91 % от китайците са Хан, които допреди 500 г. са населявали малка част от днешен Китай.
Та и с Китай трябва много да се внимава.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

фелдкурат Ото Катц

 • Гост
Quote (selected)
Time to Find a New Approach to Beijing

China's Silk Road Summit was a clear demonstration of the country's political and economic heft. But with three major historical anniversaries approaching for the country, it is time for the West to fundamentally rethink its relations with Beijing.

By Bernhard Zand

April 30, 2019  01:06 PM

"If you know the other and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles."
Sun Tzu, "The Art of War"

China's emperors used to receive their guests and vassals in the Forbidden City or in their summer residences. But today, their successors only rarely do so. There are simply too many of them coming. So to host large receptions, Chinese President Xi Jinping has had a sumptuous conference center built on the outskirts of Beijing, amidst lush gardens and pavilions, not far from the Great Wall.

Last week, it was packed, as delegations from 150 countries showed up, including 37 heads of state and government, almost twice as many as attend the annual G-20 summit. They were there at Xi's invitation for the second Silk Road Summit, celebrating China's global infrastructure and development program, officially known as the Belt and Road Initiative.

At the first summit two years ago, only 29 presidents and prime ministers attended. This time, in addition to stalwart Chinese allies from Asia, Africa and the Middle East, several high-ranking European officials, including the heads of government of Italy and Austria, made their way to Beijing. Germany sent Economics Minister Peter Altmaier.

But not all of the world's leading countries made an appearance: The U.S. decided to turn down the invitation, as did India, which had also skipped the first event.

The guest list of the Silk Road Summit is the diplomatic response to a number of far-reaching questions: How should the world deal with China? How closely should it cooperate with China? To what extent can it trust Beijing?

None Can Ignore It

China has achieved economic, political and technological greatness the magnitude of which the world has not seen since the rise of the United States. The question of how to deal with China is more important for some countries than for others, but none can ignore it.

With every new achievement reached and every human rights violation committed by Beijing, this question becomes increasingly difficult to answer. To say that China is complicated and contradictory is a platitude. It is the dimensions of its contradictions that distinguish China from other difficult countries.

China's achievements since the beginning of its reform and opening policy have astonished observers in industrialized and emerging countries alike. The country has undergone a degree of economic and social transformation that nobody thought possible 40 years ago while the prosperity and number of jobs created by its booming economy exceed any historical comparison. China's technological advances have debunked the popular notion that innovation only thrives in pluralistic societies.

But this progress has been accompanied by a level of repression and control which, in its digital dimension, eclipses even the situation in North Korea. China's leadership is subjecting the Uighur Muslim minority to a security regime that is reminiscent of what the world saw in the 1930s, according to a senior U.S. State Department official. There is concern that Beijing will expand the digital surveillance systems that it now uses to suppress the Uighur population in the Xinjiang region to other parts of the country -- and perhaps even export them one day.[/b]

целият материал - https://www.spiegel.de/international/world/the-china-question-time-for-a-new-approach-to-beijing-a-1264948.html#ref=nl-international - интересно е, както от историческа гледна точка, така и като анализ на положението сега ...
« Последна редакция: Май 04, 2019, 21:12:17 от von Gossinger »

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 24472
 • ЕС е вреден за вашето здраве!
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #55 -: Май 12, 2019, 17:30:08 »
Откраднах го оттатък:
И аз попаднах на интересен материал:

Quote (selected)
Китайская делегация заблокировала в ООН проект резолюции Генассамблеи «Об осуждении сталинских репрессий и принятии мер по увековечению памяти их жертв». Пекин продолжает отстаивать на международном уровне память о вожде народов.

Антисоветский документ вынесли на обсуждение представители США, Германии, Канады и некоторых восточноевропейских стран. Россия заняла нейтральную позицию, с осуждением не выступила и от голосования воздержалась...

Главный тезис проекта заключался в том, что «репрессии 30-х годов и позже в сталинский период должны получить однозначное осуждение со стороны стран, пострадавших от деятельности Сталина, и со стороны других государств». Но делегация КНР использовала право вето.

Заслуживает внимания не защитная, а именно наступательная аргументация главы китайской делегации Чжан Юна: «Подобные клеветнические резолюции не выйдут от имени ООН, пока КНР занимает свое кресло (в Совете безопасности. – А. Ч.). Возможно, невиновные и пострадали в те годы, но была поставлена задача очистить страну от скверны и задача эта выполнялась. У нас в Китае есть поговорка: о лесорубе судят не по числу щепок, упавших к его ногам, а по числу сваленных деревьев. Иосиф Виссарионович Сталин был хорошим лесорубом, который боролся с врагами советского трудового народа и достиг в этом больших успехов. Именно это главное, а не число отлетевших при этом щепок». «Запад пытается оправдать своим мнимым гуманизмом еще одну попытку лягнуть мертвого льва», – пригвоздил составителей резолюции китайский дипломат.

“Своим мнимым гуманизмом Запад пытается оправдать еще одну попытку лягнуть мертвого льва”

Далее последовала прямая отповедь. «Очерняя нашу историю, западные страны открывают окна Овертона, через которые пытаются приучить нас к лживым и разрушительным ценностям – культу денег и вещей, космополитизму, безнравственности, правам человека, развращению и примитивизации. Человечество уже проиграло кукловодам мирового капитала один сокрушительный бой (имеется в виду распад Советского Союза. – А. Ч.), но исход всего сражения по-прежнему зависит от нас», – заявил Юн.

Шутливая новость о якобы вынесенном на обсуждение Генассамблеи документе имеет под собой серьезную идеологическую основу. Для китайских руководителей, КНР остается продолжателем дела сталинского СССР в борьбе с империализмом. Затеянную Хрущевым и его приспешниками переоценку жизни и деятельности Сталина в Китае не приемлют. И это вовсе не идолопоклонство, как пытаются изобразить многие западные политологи и часть отечественных. В китайском руководстве считают, что имя и деятельность Сталина, уроки руководимого им СССР неотделимы от всемирной борьбы с империализмом и колониализмом за международное политико-экономическое равноправие, за национально-государственный суверенитет. А работы Сталина, прежде всего труд «Экономические проблемы социализма в СССР», опубликованный в 1952 году, многие его выступления, особенно последнее на XIX съезде КПСС, и поныне считаются в КНР одной из теоретических основ (по официальной терминологии Пекина) строительства социализма с китайской спецификой («Страна невыученных законов»).

Более того, ЦК КПК, Институты истории КПК и по изучению и переводу произведений Маркса, Энгельса, Ленина, Сталина продолжают поиск подлинников неизвестных работ, выступлений, переписки этих деятелей. Усилиями названных учреждений, как отмечала газета «Жэньминь жибао», в Пекине в 2011 году открыта постоянная выставка истории распространения и изучения марксизма в Китае.

Относительно социализма с китайской спецификой: в КНР общеизвестно поручение Сталина, данное за неделю до «официальной» кончины вождя Дмитрию Чеснокову (1910–1973), члену президиума ЦК КПСС, главному редактору журналов «Коммунист» и «Вопросы философии»: «Мы должны в самое ближайшее время заняться вопросами дальнейшего развития теории. Мы можем что-то напутать в хозяйстве, но так или иначе выправим положение. Если же напутаем в теории, то загубим все дело. Без теории нам смерть». В СССР Чесноков был смещен со всех должностей уже 14 марта 1953 года. В КНР завет Сталина получил теоретическое и практическое воплощение.

Алексей Чичкин,
кандидат экономических наук

Опубликовано в выпуске № 15 (778) за 23 апреля 2019 года

Иосиф Виссарионович Сталин Чжан Юн ООН
https://www.segabg.com/forum-topic/stotici-protestiraha-pred-amerikanskoto-posolstvo-vuv-varshava#comment-291462
Оригиналът вероятно е това:
https://vpk-news.ru/articles/49818
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #56 -: Май 13, 2019, 15:51:13 »
Китай введёт с 1 июня новые пошлины в ответ на действия США
Китай с 1 июня в ответ на действия со стороны США введёт таможенные пошлины на американские товары общим объёмом $60 млрд.
https://ru.rt.com/dik4

Играта продължава...
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7808
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #57 -: Май 13, 2019, 16:02:55 »
обаче тръмп хич не е нагъл, нееее
значи вдига митата, ама "вие не трябва да правите така, щото ще се разсърдя" :too_happy-1067:

Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: Китай
« Отговор #58 -: Май 13, 2019, 22:38:15 »
Тестовый режим: в Китае начал работу один из крупнейших аэропортов мира
https://www.youtube.com/watch?v=g1OEzWgrDAo
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Quote (selected)
Голяма разпродажба на американски ДЦК би имала два основни ефекта върху САЩ и глобалните пазари.
Първият и най-очевиден ефект би било спадането в цената на американските ДЦК, което автоматично ще увеличи доходността им. Това на пръв поглед изглежда е срещу често изразяваните предпочитания на Тръмп за по-ниски лихви. Наистина доходността на щатските ДЦК следва неотклонно лихвите на Федералния резерв.
Желанието на Тръмп за по-ниски лихви идва от загрижеността за подкрепа на икономическия растеж. Той иска Фед да понижи ставките само за да може американските банки да вкарат в икономиката част от своите резерви в размер на 1,4 трлн. долара.
Голяма разпродажба на щатски ДЦК от Китай би имала подобен ефект – с покачването на доходността им банките ще използват част от резервите си за покупки, което ще влее пари в икономиката и ще стимулира растежа.
Втори ефект от продажбата на ДЦК от Китай ще бъде обезценяването на долара. При продажбите китайците ще получат долари, които ще продадат срещу други валути като еврото, паунда или дори юана. Изливането на толкова много долари на валутния пазар ще обезцени американската валута. Това ще оскъпи американския внос и ще поевтини износа.
Тръмп вече даде да се разбере, че Америка трябва да изнася повече и да внася по-малко, като е готов да изпълни тази цел чрез вдигане на митата.
Накратко, ако Китай реши да продава големи обеми американски ДЦК, азиатската страна ще допринесе повече за целите на Тръмп, отколкото каквито и да било мита.

https://www.investor.bg/analizi/91/a/trymp-shte-specheli-ako-kitai-zapochne-da-prodava-amerikanski-dck-282220/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."