Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Март 04, 2024, 06:17:23

Автор Тема: Boulevard Voltaire: Хуманитарната помощ на САЩ е само предлог за нахлуване  (Прочетена 1016 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Чок觧

  • Гост
http://pogled.info/svetoven/Boulevard-Voltaire-humanitarnata-pomosht-na-sasht-za-venetsuela-e-samo-predlog-za-nahluvane.101480
Boulevard Voltaire: Хуманитарната помощ на САЩ за Венецуела е само предлог за нахлуване
19.02.2019, 21:01 2763
Свят
/Поглед.инфо/ Нефтените запаси във Венецуела биха могли да я превърнат в "южноамериканска Саудитска Арабия", ако не беше намесата на САЩ, смята Boulevard Voltaire. Когато става въпрос за нефт, Съединените щати винаги използват същата тактика за военна инвазия в богата на ресурси страна, отбелязва авторът. "Хуманитарната помощ" ще се превърне в "троянски кон", предназначен да предостави на венецуелската опозиция оръжия и боеприпаси, уверява изданието.
Оринокският нефтен басейн - площ от 55 хиляди квадратни км., претъпкан с петролни и газови полета - може да превърне Венецуела в "Южноамериканска Саудитска Арабия", - отбелязва Boulevard Voltaire. Въпреки това, "всеки път, когато някъде по света се разлее капка нефт, всеки момент САЩ ще се появят там, можете да бъдете сигурни", смята авторът на статията.
Тактиката винаги е една и съща: първо, страната „задушават” с тежко ембарго (какъвто е случаят с Иран и Русия), за да морят населението с глад, провокирайки недоволство по отношение на местните власти, последвано от „подстрекателство” за смяна на режима, а след това нахлуване под претекст за масово доставяне на хуманитарна помощ, която е предназначена предимно за снабдяване на опозицията с оръжия и боеприпаси. Всичко това е под формата на хуманитарна мисия, която дава възможност да се привлекат редица "приятелски държави" по въпроса. Същия сценарий имат намерение да реализират "Тръмп, Помпео и Болтън" във Венецуела, уверява изданието.
Както напомня Boulevard Voltaire, санкциите срещу венецуелския лидер Мадуро бяха въведени за първи път от Барак Обама през 2013 г. "При това можем да разберем САЩ: да видиш как петродоларите щедро финансират социалистическите движения в техния традиционен ловен резерват - това на нищо не прилича", иронизира авторът.
Като се има предвид, че днес към политическия проблем се добави и проблемът за снабдяването на Америка с нефт (производството на шистов нефт е твърде скъпо и вредно за околната среда), „лесно е да се разбере защо Тръмп и неговите сътрудници са започнали операцията „премахване на Мадуро“, отбелязва изданието. Но по един неочакван начин редица европейски държави, включително Франция, признаха Гуайдо, председателя на парламента, за „президент”, за разлика от Русия и Китай, които не го направиха.
Въпреки факта, че няма съгласие за лидерството нито във Венецуела, нито в международната общност, нито в самата страна (според проучванията 57% от венецуелците признават за президент Мадуро, 37% са за Гуайдо, а 11% се въздържат от отговор) САЩ отново се е опитват да използват хуманитарната помощ като претекст за нахлуване в страната, предупреждава авторът на статията. Според него в граничните райони на Бразилия и Колумбия вече има готови за изпращане конвои с хуманитарна помощ, които ООН и Международният червен кръст отказаха да доставят под претекст за "недопустимост на намеса" в делата на Венецуела.
Както напомня Boulevard Voltaire, САЩ са подозирани, че използват подобен "троянски кон" в Сирия, за снабдяване на "Ислямска държава"* с оръжия и боеприпаси.
* "Ислямска държава" (ИД) - организацията е призната за терористична с решение на Върховния съд на Руската федерация от 29 декември 2014 г.
Превод: М.Желязкова