Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Февруари 27, 2024, 08:30:30

Автор Тема: Държавата Израел  (Прочетена 9475 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

фелдкурат Ото Катц

 • Гост
Държавата Израел
« -: Май 14, 2019, 12:44:09 »
На днешния ден през 1948 година е провъзгласена Държавата Израел (מדינת ישראל, Medinat Yisrael) с резолюция на ООН. Някои историци използват термина "създаден", който считам за неточен.

Създаването на Израел има дълга предистория, чието начало е в зараждането на ционизма. Две произведения изиграват значителна роля за утвърждаването на ционистката идея - "Рим и Йерусалим" на Мозес Хес и "Еврейската държава – опит за модерно разрешение на еврейския въпрос" на Теодор Херцел.
 
Основаването на държавата Израел е част от хилядолетната история на евреите. Полулегендарното Давидово царство е първото единно държавно формирование на евреите. Според повечето историци, то е съществувало между 1020 и 930 година преди Христа и е основано, след като еврейските народи в Ерец Израел, преди това обединени в племена от т.нар. Съдии на Израил, образуват съюз.
Саул от племето на последния според книгата Битие син на Иаков Венямин става първият цар на държавата (разказано е в Библията, Първа книга на царете). Вторият (или третият, ако се брои Йевосфей) цар — Давид, определя за столица Йерусалим и укрепва царството.
Към 930 година пр. Хр. обаче то отслабва и се разпада на Израилско и Юдейско царство.
Към 720 пр. Хр. Асирия превзема Израил, а Юдея пада под вавилонска власт около 586 г. Така е поставено началото на т.нар. изселване на еврейския народ към Вавилон.
 
През 538 пр. Хр. цар Кир Велики дава свобода на всички покорени народи и така евреите се завръщат в първоначалните си територии. Впоследствие териториите на днешен Израел попадат под властта на Александър Велики, а впоследствие и на Римската империя. Създават се васални на Рим еврейски полудържави в рамките на провинция Сирия. През 66 сл. Хр. евреите организират въстание, но то е смазано от римляните, а през 70 г. император Тит нарежда Йерусалим и Храмът на Соломон да бъдат разрушени. От този момент нататък римляните започват активни гонения на евреите. Около 617 година византийският император Ираклий официално забранява еврейската религия (която вече е приемана за отделна от християнството). От 636 година сл. Хр. започва арабското нашествие, продължило до 1099 (Първи кръстоносен поход). До 13 век Израел е владян от християните-кръстоносци, но към 13 век те го напускат и мюсюлманите окончателно завладяват тези територии. До 1517 година управляват Мамелюците, а от 1517 до 1917 — Османската империя. До 19 век в Израел почти не са останали евреи — населението е предимно от арабски мюсюлмани и християни, а евреите са под 10%.
 
Векът на Просвещението довежда до даването на равни права на евреите в Европа, като по-светски настроените от тях впоследствие възприемат и идеите на рационализма, романтизма и национализма. Това явление е известно като Хаскала и довежда до появата на ционисткото движение през 1897 година, целящо създаване на "Еврейски национален дом" (държава).

В началото на 20 век се появяват няколко предложения къде да бъде основана еврейската държава. Сериозно обмислян вариант е била т.нар. Британска програма за Уганда, предложена от Британската империя на Теодор Херцл към 1903 г., според която британците са склонни да предоставят част от Източноафриканския протекторат, но тази идея не бива осъществена. Смъртта на Херцл през 1904 г. предизвиква разделение в движението, като се обособяват ционисти (с комунистически или социалистически възгледи) и ортодоксални евреи.
 
След края на Първата световна война е дадено началото на т.нар. Британски мандат в Палестина, според който териториите на днешните Израел, Йордания и част от днешен Ирак (дотогава провинции на Османската империя) са дадени на Британската империя. Между 1919 г. и 1923 г. в Палестина пристигат 40 000 евреи, предимно от Източна Европа. Заселниците от тази вълна са обучени на селско стопанство и са способни да развиват икономика. Въпреки емиграционната квота, установена от британските власти, към края на този период еврейското население нараства на 90 000 души. Блатата на Израелската долина и долината Хефер са пресушени и земята става годна за селскостопанска дейност. Голяма част от новодошлите хора по тези земи са ционистите-социалисти, противопоставящи се на ортодоксалното еврейство. Създават се първите колективни стопанства (кибуци). Ционистите започват да развиват профсъюзи, поемат контрола над здравеопазването, образованието и икономиката. Британският мандат е прекратен през 1948 година и на 14 май премиерът Давид Бен Гурион обявява независимостта на израелската държава.
~~~~~

​Израел е парламентарна демокрация, състояща се от законодателна, изпълнителна и съдебна власт. Основните държавни институции са президентството, Кнесета (парламента), правителството (кабинета на министрите) и съдебната власт.
 
Политическата системата е базирана на принципа на разделение на властите, при който изпълнителната власт (правителството) е обект на доверието на законодателната власт (Кнесет) и независимостта на съдебната власт е гарантирана от закона. Кнесетът се състои от  120 депутати, избирани на всеки 4 години при изборна бариера 2 процента.
 
Президентът е държавен грава на Израел. Съгласно закона, приет през 1963 година, едно и също лице може да бъде избрано за президент на Израел не повече от 2 пъти поред. Президентските избори са на всеки 5 години.
~~~~~

Държавата Израел няма писана конституция, опитите да се състави и приеме такава през последните 20-30 години за сега са неуспешни, причините са основно исторически.
~~~~~

И една молба - коментирайте на воля, закачайте се, пускайте 'мотикони колкото искате, но спазвайте добрия тон, а?


Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #1 -: Май 14, 2019, 13:05:52 »
Quote (selected)
Съгласно закона, приет през 1963 година, едно и също лице може да бъде избрано за президент на Израел не повече от 2 пъти поред.
Не че тука му е мястото, но отдавна ме гложди един въпрос...
Ето и те преписали някакви ограничения като нашите папагали. И не са само те, масово е така по света.
Получава се така:
Можеш да си царуваш на село, на град, на мин.съвет теоретично от 18г. та до пенсия, а сигурно не е проблем и след пенсия.
Обаче президент, дето е с никакви функции - от 40г. нагоре и макс. два мандата. Що?
САЩ и Русия дето са с президентско управление да речем че има смисъл, там вертикалата на властта е друга.
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Неактивен otvrat

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10057
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #2 -: Май 14, 2019, 14:20:43 »
като се обособяват ционисти (с комунистически или социалистически възгледи)

Това изобщо не е вярно! Ционизмът няма нищо общо с комунистическите  или социалистическите възгледи. Да не забравяме също, че има приета резолюция на Общото събрание на ООН, която приравнява ционизма с расизъм. Единствената връзка на държавата Израел с нещо като комунизъм или социализъм са хилядите съветски евреи, които Сталин изпраща да живеят там. Сталин е бил горещ подръжник за създаването на Израел, като е смятал, че съветските евреи ще създадат соц. държава, която ще допринесе за развитието на комунистическите идеи в региона. В помощ на тази идея хиляди евреи от европейския соц. блок също биват насърчавани да емигрират в Израел. Някои с партийни поръчения. Но те бързо забравиха за всякакви социализми и станаха по-ционисти от ционистите.

Неактивен Giuseppe

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10938
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #3 -: Май 14, 2019, 17:02:40 »
Имам съвсем приятелски отношения с евреи, заминали по соцвреме в Израел.
Част от тях са вече на пределна възраст, част - по млади.
Интересни хора, не са като нас. Приемат и новото, помнят и оценяват и старото. Прагматични. Не съм видял ядосан евреин. Не съм видял и прост такъв. Не, че вярвам на някакъв дар свише, но просто не съм видял такива. Ангажирани с работата си, верни на държавата си, с трезва оценка на положението си, без изхвърляния или подсмърчане за участта си. Съзнават, че без протекционизма на щатите ще бъдат издухани, но оценяват и връзките си с руснаци и/или други нации.
Не хленчат.
Само ортодоксалните от тях не мога да разбера. Много странни хора. На няколко пъти съм пътувал с такива в самолет - по една рота хора се движат заедно. Всяка свободна минута използват да се молят. Дори и младите сред тях - застават на едно място и започват да се клатят напред-назад шепнейки си нещо. Не работят, щото били изцяло отдадени на Бога си.
Самите израелци ги приемат съвсем нормално, аз не мога.
Ще завърша с това, че като говоря с израелци имам чувството че приемат непрекъснатите си войни с арабите както ние приемаме нашите цигани, даже те са по безпристрастни. Не са така наточени като българите срещу по тъмнозелените си братя.
Странен народ, странна държава.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

фелдкурат Ото Катц

 • Гост
Re: Държавата Израел
« Отговор #4 -: Май 14, 2019, 18:18:38 »
...Странен народ, странна държава.
...и интересни - като народ, и като държава... за ортодоксалните - друг път...

Неактивен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 23178
 • ЕС е вреден за вашето здраве!
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #5 -: Май 14, 2019, 18:37:55 »
...Странен народ, странна държава.
...и интересни - като народ, и като държава... за ортодоксалните - друг път...
Нищо различно от другите попове, кюрета, ходжи, будиски и християнски монаси.
Има кой да ги трае и си въртят синджира.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 12990
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #6 -: Май 15, 2019, 23:03:45 »
Quote (selected)
Съгласно закона, приет през 1963 година, едно и също лице може да бъде избрано за президент на Израел не повече от 2 пъти поред.
Не че тука му е мястото, но отдавна ме гложди един въпрос...
Получава се така:
Можеш да си царуваш на село, на град, на мин.съвет теоретично от 18г. та до пенсия, а сигурно не е проблем и след пенсия.
Обаче президент, дето е с никакви функции - от 40г. нагоре и макс. два мандата. Що?
;D

Заради необходимостта от „мандатност” – нещо, което ти викаш, че са „преписали” от некъде другаде, но най–вероятно и от нас!  :aplause:

А по повод на евреите – поддържам доста близки отношения с приятелско семейство от мои двама бивши съученици, които се ожениха доста по–късно. Изключително приятни и интелигентни двама индивида, с изтънчено чувство за хумор, но най–вече – достатъчно обрани и ненатрапчиви.

ТЯ е еврейката, която първоначално доминира донякъде, докато ТОЙ е българинът, който успява да превърне  тази „доминация” в изкусни шеги, смях и закачки, докато накрая – без абсолютно никакво усилие! – успява да заеме отново водещата си позиция.  :D

И вече се замислям – дали да не ги поканя и двамата тук? Струва ми се, че имат с какво да разнообразят допълнително сий форум – стига да се съгласят!!!

Неактивен otvrat

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10057
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #7 -: Май 15, 2019, 23:32:47 »
Като рекохте Израел...

Имам приятел, руски евреин. По-точно - молдовски. Израелски гражданин. Та, той ми разказва интересна случка в Израел. Един руски евреин (по майка) емигрирал в Израел. Майка му починала преди години и останал само баща му. Но бащата бил руснак. Синът, като емигрирал, изгубил съветското гражданство. След 1990 отива бащата при него и получава постоянно местожителство, защото синът е израелски гражданин. Но след няколко години бащата умрял. И тъй като синът вече изгубил руско гражданство, а и в Русия нямали живи роднини, тръгнал да го погребва в Израел. И изведнъж се оказва, че нито едно еврейско гробище не може да приеме руския труп, защото е гой и ще оскверни гробището. И почва едно разкарване с хладилна катафалка по цял Израил. Навсякъде - тесла! Никъде не щат да погребат гоя. След две седмици, и малко подкуп, един крематориум се навил да изгорят трупа. Тайно, защото иначе...С две думи, да не си гой в Израел. Има и други расистки куриози. Никой равин не може да венчае евреин/еврейка с гой. Има специални фирми, които оформят брака в Кипър, или Ливан и после го узаконяват в Израел.

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 12990
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #8 -: Май 16, 2019, 12:40:11 »
С две думи, да не си гой в Израел.

Като стигнахме до „гой”, трябва да кажем и две–три думи за „Талмуда”:

Quote (selected)
Талмудът („указанията“) се смята за авторитетен запис на религиозни обсъждания на еврейски закони, етика, легенди и истории. Той е основен източник на законодателство, обичаи и морални ценности в юдаизма. В основата на Талмуда е залегнал Стария завет, но най–вече неговият първи раздел – Петокнижието (Мойсеевия закон или Тората).

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D0%BB%D0%BC%D1%83%D0%B4

И само още няколко щриха, тъй като останалото не е много за пред хора  8)

Quote (selected)
Моралът на Талмуда

Талмудът дели човечеството на две части: евреи и неевреи, като последните нарича “гои” /езичници/. Всеки необрязан се счита за иноплеменник. „Само едните евреи са произлезли от Бога, а всички останали хора са произлезли от дявола”.

Колкото хората са по-високо от животните, толкова евреите са по-горе от останалите хора. И ако не би имало евреи, то на земята не би имало никакво благословение : ни слънчеви лъчи, ни дъжд, и хората не биха могли да съществуват.

http://der-stuermer.org/talmudmoralbg.htm
  :firefrog:

« Последна редакция: Май 16, 2019, 12:45:17 от Джиджи »

Неактивен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7222
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #9 -: Май 16, 2019, 12:53:54 »
Taлмудът е сатанинско учение и инструмент. Дяволско извращение на Тора, представяно като нейно тълкуване.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 12990
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #10 -: Май 16, 2019, 13:16:08 »
Taлмудът е сатанинско учение и инструмент. Дяволско извращение на Тора, представяно като нейно тълкуване.
:way_to_go-1308:

Ми аз точно затуй съм писала, "че хич не е за пред хора".  :bigok:

Неактивен Banshee

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1570
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #11 -: Май 16, 2019, 15:13:25 »
Недейте така, бе хора, ударихте го БГМАМА  в земята. :))
С тези непогребани гои в Израел. Освен християните-хаджии и местни, също и всички онези араби, друзи и други? 
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Christian_cemeteries_in_Israel

Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #12 -: Май 16, 2019, 15:19:56 »
Quote (selected)
ударихте го БГМАМА  в земята.
Трудна работа. Губят ни се базови теми като рецепти, домашни уреди, ВиК и електро неволи, всичко за детето, всичко за жената, всичко за мъжа.
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Неактивен otvrat

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10057
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #13 -: Май 16, 2019, 16:11:02 »
също и всички онези араби, друзи и други? 

Кои, кои?

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 12990
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #14 -: Май 16, 2019, 20:03:05 »
Quote (selected)
ударихте го БГМАМА  в земята.
Трудна работа. Губят ни се базови теми като рецепти, домашни уреди, ВиК и електро неволи, всичко за детето, всичко за жената, всичко за мъжа.

Вече не!

Ако посетиш днешния клонинг на темата "САЩ" – "Домашен майстор", ще видиш какви ли не обяснения – заедно с ИЛЮСТРАЦИИ! – на бургия, дрелка, канго, винтоверт, свредел, къртач, секач, манго, перфоратор, маткап и какви ли не още електрически и неелектрически инструменти и уреди ...  :giggle-3307:
« Последна редакция: Май 16, 2019, 22:06:36 от Джиджи »

Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #15 -: Май 16, 2019, 20:12:34 »
Изпревари, Джидж. Тъкмо отивам да поощрявам че добре се развива темата :D
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 12990
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #16 -: Май 16, 2019, 22:11:30 »
Така разчистихме място ...  :D
Затуй сега чекаме тук Фелдкурата с "ортодоксалните евреи" ...  :yes-1289:

Обещал е ...  :cool-1084:
« Последна редакция: Май 16, 2019, 22:15:30 от Джиджи »

фелдкурат Ото Катц

 • Гост
Re: Държавата Израел
« Отговор #17 -: Май 17, 2019, 18:00:48 »
G, не съм еврей, нито баща на еврей, затова ето ти нещо за самоподготовка (старите кучета знаят какво значи това), ако не си задоволена, погледни и това https://www.myjewishlearning.com/article/orthodox-judaism-today/, и това също (за ултраортодоксалните) https://www.myjewishlearning.com/article/haredim-charedim/
~~~~
Orthodox Judaism
Written By:    The Editors of Encyclopaedia Britannica

Orthodox Judaism, the religion of those Jews who adhere most strictly to traditional beliefs and practices. Jewish Orthodoxy resolutely refuses to accept the position of Reform Judaism that the Bible and other sacred Jewish writings contain not only eternally valid moral principles but also historically and culturally conditioned adaptations and interpretations of the Law that may be legitimately discarded in modern times. In Orthodox Judaism, therefore, both the Written Law (Torah, the first five books of the Old Testament) and the Oral Law (codified in the Mishna and interpreted in the Talmud) are immutably fixed and remain the sole norm of religious observance.

Orthodox Judaism has resisted modern pressures to modify its observance and has held fast to such practices as daily worship, dietary laws (kashruth), traditional prayers and ceremonies, regular and intensive study of the Torah, and separation of men and women in the synagogue. It also enjoins strict observance of the sabbath and religious festivals and does not permit instrumental music during communal services.

Despite such seeming inflexibility, Orthodox Judaism is marked by considerable variety. Neo-Orthodoxy, for example, a late 19th-century development under the leadership of Samson Raphael Hirsch, sanctioned modern dress, the use of the vernacular in sermons, and a more positive view of modern culture.

All Jewish groups—Orthodox, Conservative, and Reform—consider themselves and each other as adherents of the Jewish faith. This fact, however, has not deterred Orthodox rabbis from challenging the legitimacy of certain non-Orthodox marriages, divorces, and conversions on the grounds that they violate prescriptions of Jewish law.

In the United States many Orthodox synagogues have joined together to form the Union of Orthodox Jewish Congregations of America. Most Orthodox rabbis are affiliated with the Rabbinical Council of America, the Union of Orthodox Rabbis of the United States and Canada, or the Rabbinical Alliance of America. Yeshiva University, in New York City, composed of a rabbinical seminary and departments for secular studies, is one of the leading centres of Orthodox Judaism in the United States. In the State of Israel, Orthodoxy is the official form of Judaism and has considerable power and status exercised through the Chief Rabbinate of Israel.

    Although affected by the efforts at religious reform, the bulk of the official Jewish establishment in western and central Europe remained Orthodox (a term first used by Reform leaders to designate their traditionalist opponents). Under the leadership of…
    ” The Orthodox Jewish religious parties backed Ben-Gurion on security issues, while Ben-Gurion supported an Orthodox monopoly over the control of marriage, divorce, conversion, and other personal status issues. Part of the status quo, however, included rejecting the idea of drafting a written constitution or bill of…
 
   Orthodox Jewish responses to current medical controversies concerning death are based on biblical and Talmudic ethical imperatives. First, nothing must be done that might conceivably hasten death. Life being of infinite worth, a few seconds of it are likewise infinitely valuable. Causing accidental death is…
   
    Orthodox Jewry has always focussed upon its study and has believed it to be the absolute Halakhic authority. This belief has now become even further intensified. While rabbinic courts in Israel have jurisdiction only in the area of family life, it has become one of…
   
Jewish religious year: The situation today
    …the Sabbath is unthinkable in Orthodox circles, a matter of dispute among Conservative rabbis, and normative practice for Reform Jews. Among Orthodox Jews, who best preserve the traditional observances, contemporary discussion centres mostly on technological advances and their effect on Halakhic practice (the behaviour laid down in the written and…

Related Topics
    Shas
    Chaim Potok
    Judaism
    Religion
    Joseph Herman Hertz
    Rabbinical Council of America
    Zionism
    Reform Judaism
    Bene Israel
    Karaism


©2019 Encyclopædia Britannica, Inc.

... и стига си рекламирала РаданКъ и домашния майстор, кжоито тия дне е идвал у вас

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 12990
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #18 -: Май 17, 2019, 18:26:14 »
G, не съм еврей, нито баща на еврей, затова ето ти нещо за самоподготовка

Не съм рекла нищо нито за потеклото ти, нито за домочадието ти и неговия баща.

Просто ТИ беше обещал – със собствени думи и лично отношение ... :cool-1084:

...Странен народ, странна държава.
...и интересни - като народ, и като държава... за ортодоксалните - друг път...

Quote (selected)
... и стига си рекламирала РаданКъ и домашния майстор, който тия дни е идвал у вас

Първо, не можеш да сложиш РаданКъ и домашния майстор под един знаменател  :nuts:

Второ, РаданКъ мога да си го рекламирам колкото си искам; и

Трето, за домашния майстор – аз НЕВИННА ...  :t1814:

... а куп народ го посрещна с аплодисменти ... 
« Последна редакция: Май 17, 2019, 18:37:14 от Джиджи »

Неактивен Giuseppe

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10938
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #19 -: Май 17, 2019, 18:36:35 »
Quote (selected)
Първо, не можеш да сложиш РаданКъ и домашния майстор под един знаменател  :nuts:;
Ф смисъл, домашният майстор фсе от нещо отбира, нъл тъй?
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Giuseppe

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10938
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #20 -: Май 17, 2019, 18:38:15 »
А, разширила си!
Начи е бил нещо като "Специализзз по сичко" или "Баш майстора".
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 12990
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #21 -: Май 17, 2019, 18:49:17 »
Quote (selected)
Първо, не можеш да сложиш РаданКъ и домашния майстор под един знаменател  :nuts:;
Ф смисъл, домашният майстор фсе от нещо отбира, нъл тъй?

А ти не излизай чак с такава защита на домайшния майстор, към който съ прикрепи веднага  като „коректор и консултант на свободна практика”.

Щото Фердкурата май нещо негодува срещу самия „майстор”, но неизвестно защо се опълчва срещу мен …

Най–добре двамата се разберете помежду си. Може и тук …

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 12990
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #22 -: Май 17, 2019, 18:52:15 »
А, разширила си!
Начи е бил нещо като "Специализзз по сичко" или "Баш майстора".

За туй одговаря НОЙ.
Аз не съм чак толкоз възторжена от тая тема ...

Неактивен otvrat

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10057
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #23 -: Май 17, 2019, 18:58:32 »
Резолюция 3379 на Общото събрание на ООН от 1975


Elimination of all forms of racial discrimination

The General Assembly,

Recalling its resolution 1904 (XVIII) of 20 November 1963, proclaiming the United Nations Declaration on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination, and in particular its affirmation that "any doctrine of racial differentiation or superiority is scientifically false, morally condemnable, socially unjust and dangerous" and its expression of alarm at "the manifestations of racial discrimination still in evidence in some areas in the world, some of which are imposed by certain Governments by means of legislative, administrative or other measures",

Recalling also that, in its resolution 3151 G (XXVIII) of 14 December 1973, the General Assembly condemned, inter alia, the unholy alliance between South African racism and zionism,

Taking note of the Declaration of Mexico on the Equality of Women and Their Contribution to Development and Peace 1975, proclaimed by the World Conference of the International Women's Year, held at Mexico City from 19 June to 2 July 1975, which promulgated the principle that "international co-operation and peace require the achievement of national liberation and independence, the elimination of colonialism and neo-colonialism, foreign occupation, zionism, apartheid and racial discrimination in all its forms, as well as the recognition of the dignity of peoples and their right to self-determination",

Taking note also of resolution 77 (XII) adopted by the Assembly of Heads of State and Government of the Organization of African Unity at its twelfth ordinary session, held at Kampala from 28 July to 1 August 1975, which considered "that the racist regime in occupied Palestine and the racist regime in Zimbabwe and South Africa have a common imperialist origin, forming a whole and having the same racist structure and being organically linked in their policy aimed at repression of the dignity and integrity of the human being",

Taking note also of the Political Declaration and Strategy to Strengthen International Peace and Security and to Intensify Solidarity and Mutual Assistance among Non-Aligned Countries, adopted at the Conference of Ministers for Foreign Affairs of Non-Aligned Countries held at Lima from 25 to 30 August 1975, which most severely condemned zionism as a threat to world peace and security and called upon all countries to oppose this racist and imperialist ideology,

Determines that Zionism is a form of racism and racial discrimination.

фелдкурат Ото Катц

 • Гост
Re: Държавата Израел
« Отговор #24 -: Май 17, 2019, 19:32:27 »
Отврате, темата за ционизма, която си зачекнал е интересна, даже много.

Аз бих правил (задължително) разлика между "юдаизъм" и "ционизъм" - докато второто е политическа доктрина, юдаизмът (независимо от начина на изписване) е първата монотеистична религия, от която следват останалите - християнство и ислям, като последният (ислямът) приема "най-пригресивните" неща от първите две.

И двете горни неща (ционизъм и юдаизъм) са необхватни, струва си обаче, внимателно, без залитания.

Мисля че резолюцията на ОС досежно ционизма на един по-късен етап беше отменена, не ми се тръси, нека G за домашно да проучи и докладва, а?

фелдкурат Ото Катц

 • Гост
Re: Държавата Израел
« Отговор #25 -: Май 17, 2019, 19:39:09 »
...ето това имах предвид
~~~
После крушения восточного блока, по требованию США и Израиля, резолюция была отменена 16 декабря 1991 года (через неделю после официальной ликвидации СССР) резолюцией 4686 Генеральной Ассамблеи ООН. За принятие резолюции проголосовало 111 государств (в том числе почти 30 из числа голосовавших за оригинальную резолюцию, включая СССР), против — 25, воздержалось — 13. Израиль также обуславливал свое согласие на участие в Мадридской мирной конференции 1991 года отменой резолюции 3379.

...резолюция была отменена без всяких объяснений со стороны Генеральной Ассамблеи ООН, что связано с изменившимися международными условиями и «яростным» давлением США являющегося, по мнению Барышева, центром мирового сионизма и империализма. Мнение о давлении США подтверждает и Йоханан Манор, со ссылкой на «Jerusalem Post» сообщающий о том, что послам США в других странах были даны инстукции: предупредить, что отказ голосовать за отмену резолюции 3379 может сказаться на отношениях этих стран с США.

Неактивен otvrat

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10057
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #26 -: Май 17, 2019, 19:43:13 »
Мисля че резолюцията на ОС досежно ционизма на един по-късен етап беше отменена, не ми се тръси,

Да, под натиска на САЩ.

После крушения восточного блока, по требованию США и Израиля, резолюция была отменена 16 декабря 1991 года резолюцией 46/86 Генеральной Ассамблеи ООН. За принятие резолюции проголосовало 111 государств (в том числе почти 30 из числа голосовавших за оригинальную резолюцию, включая СССР), против — 25, воздержалось — 13[22]. Израиль также обуславливал своё согласие на участие в Мадридской мирной конференции 1991 года отменой резолюции 3379.

По мнению чрезвычайного и полномочного посла, доктора исторических наук и профессора Дипломатической Академии МИД РФ Александра Барышева, резолюция была отменена без всяких объяснений со стороны Генеральной Ассамблеи ООН, что связано с изменившимися международными условиями и «яростным» давлением США, являющихся, по мнению Барышева, центром мирового сионизма и империализма[12]. Мнение о давлении США подтверждает и Йоханан Манор, со ссылкой на «Jerusalem Post» сообщающий о том, что послам США в других странах были даны инструкции: предупредить, что отказ голосовать за отмену резолюции 3379 может сказаться на отношениях этих стран с США[15].

Неактивен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 23178
 • ЕС е вреден за вашето здраве!
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #27 -: Май 17, 2019, 19:43:33 »
Quote (selected)
Ехнатон е първият монотеистичен владетел.
Quote (selected)
Зороастризъм
Основан на учението на иранския пророк Заратустра,[3] той почита божество на мъдростта, Ахура Мазда (буквално „Мъдър Господ“), като свой върховен бог.[4] Основни концепции на зороастризма, като месианство, рай и ад и свободна воля оказват влияние върху по-късни религиозни системи, сред които юдаизма на Втория храм, гностицизма, християнството и исляма.[5]


и други.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен otvrat

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10057
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #28 -: Май 17, 2019, 19:43:55 »
Нали не ти се търсеше?

фелдкурат Ото Катц

 • Гост
Re: Държавата Израел
« Отговор #29 -: Май 17, 2019, 19:51:39 »
Нали не ти се търсеше?
...днес съм добър, пък и Тя е заета с тях...

Неактивен otvrat

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10057
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #30 -: Май 17, 2019, 19:53:28 »
Аз бих правил (задължително) разлика между "юдаизъм" и "ционизъм" - докато второто е политическа доктрина, юдаизмът (независимо от начина на изписване) е първата монотеистична религия,

Аз пък не бих направил. Защото самата религия юдаизъм отхвърля всичко чуждо като "мръсно", или каквото е там, и лежи в основата на ционизма. Те са абсолютно преплетени и взаимно се обслужват.

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 12990
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #31 -: Май 17, 2019, 20:09:38 »
Отврате, темата за ционизма, която си зачекнал е интересна, даже много.

Мисля че резолюцията на ОС досежно ционизма на един по-късен етап беше отменена, не ми се тръси, нека G за домашно да проучи и докладва, а?

Аааа ... НЕ!  :t2626:

Джи само туй не е пра'ила в сий форум. :D  А и темата си е твоя.  :cool-1084:
« Последна редакция: Май 17, 2019, 20:12:03 от Джиджи »

фелдкурат Ото Катц

 • Гост
Re: Държавата Израел
« Отговор #32 -: Май 17, 2019, 20:43:34 »
...
Аз пък не бих направил. Защото самата религия юдаизъм отхвърля всичко чуждо като "мръсно", или каквото е там, и лежи в основата на ционизма. Те са абсолютно преплетени и взаимно се обслужват.
...не съм съгласен - между двете има по моему следните различие - първо, едни 2-3000 години между появяването им, второ, юдаизмът не е политическа доктрина, трето . ционизмът от появяването си в Австро-унгарската империя "работи" за създаване на отделна държава на евреите (модифициран след това след II СВ за защитата им) - тук интересен е въпросът за мандата на преговарящите, за резолюциите и скандалите по време на различните им конгреси, за модерния (и особено задокеанския "ционизъм") - часам G да се занимае и с тази работа, тя може, пък е и freelancer сиреч айляк  :raspberry:

И христоянството отхвърля инакомислещиге (чуждото), за гяурите да не говорим - като исторически мателиалист схващам защо е така...

Неактивен otvrat

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10057
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #33 -: Май 17, 2019, 21:10:17 »
второ, юдаизмът не е политическа доктрина, трето . ционизмът от появяването си в Австро-унгарската империя "работи" за създаване на отделна държава на евреите

Юдаизмът е своеобразна политическа доктрина. Цялата история на евреите е обвързана с него. Ционистката дейност за еврейска държава се гради на основите на юдаизма. А юдаизмът си е своеобразен расизъм. Христос кого е разгонил пред храма? Чейнджаджиите. Които са обменяли парите от всички краища на римската империя, защото чуждите пари ще омърсят храма. При юдаизма всичко чуждо е мръсно.

фелдкурат Ото Катц

 • Гост
Re: Държавата Израел
« Отговор #34 -: Май 30, 2019, 16:25:26 »
След като за шест седмици от "победата" си на предсрочните избори партията на нетаниаху не успя да договори коалиция, снощи Кнесетът гласува за нови извънредни парламентарни избори през септември.

А разследванията срещу Биби продължават. https://www.zeit.de/politik/ausland/2019-05/israel-regierung-parlament-koalition-nahost
Да видим дали ще ни изненадат с нещо (американците).

фелдкурат Ото Катц

 • Гост
Re: Държавата Израел
« Отговор #35 -: Юни 08, 2019, 16:51:05 »
...едно мнение на бивш минпред на Израел, преди това началник-щаб на армията им - от сериозен източник https://www.jpost.com/Israel-News/Former-Prime-Minister-Ehud-Barak-Have-we-lost-our-minds-591880 ...от текста е видно, че и в Държавата Израел има изразени антихомо...мнения след назначаването на откровен хомосексуалист за правосъденминистър...
~~~~~
Jerusalem Post Israel News
By Hagay Hacohen June 7, 2019 21:01

Former Prime Minister Ehud Barak released a video on social media warning the public against Prime Minister Benjamin Netanyahu and posing the question, “Have we lost our minds?”
 

Arguing that Netanyahu “in his weakness” is unable to form a government, Barak went on to argue that the opposition “yields” to the Likud leader, who is now on the verge of passing Ben-Gurion as the longest serving Israeli leader in history.
 
The mere fact of another elections is a scandal by itself,” Barak said, “not to mention that a person suspected of criminal offenses is allowed to appoint a Justice Minister and a State Comptroller.”
 

Netanyahu appointed Likud MK Amir Ohana as Justice Minister on Thursday, making him the first openly gay Minister in the nation’s history. He also appointed Matanyahu Engelman to the position of State Comptroller on Tuesday. Engelman gained 67 votes in the Knesset, including from Yisrael Beytenu MK’s.
 
It is not clear who exactly Barak was referring to as those who “allow” Netanyahu to do "these things," actions that are within Netanyahu's role as prime minister.
 
Barak went on to slam opposition parties such as Blue and White that mean to run in the upcoming elections as they did in the last one “even if it means losing again and again.”
 
Barak called to fight for “our Israel” and be willing for a “brutal fight” until “victory is attained,” further wishing the people of Israel a happy holiday and urging them to share the video.
 
In 1999, Barak defeated Netanyahu at the ballot and led the nation as prime minister. He also worked under Netanyahu ten years later as defense minister.   
 
Rumors about Barak returning to the political arena have been making the rounds in Israeli politics in recent weeks. Barak, however, has not announced he will run in the upcoming elections.

фелдкурат Ото Катц

 • Гост
Re: Държавата Израел
« Отговор #36 -: Юни 08, 2019, 16:58:53 »
...и още нещо - една дискусия относно Conversion: Joining a religion or joining a nation?
From an individual perspective, basic rights are being violated because of the ban on non-Jews marrying Jews in Israel.
By Yedidia Z. Stern June 7, 2019 12:36 ...малък принос към културната ни дискусия с г-н Отврат, дано продължим разговора, беше интересно, макар и мимолетно...

The most conspicuous characteristic of Israel as the Jewish nation-state is the Law of Return, which permits not only Jews to enter the country, but also non-Jews who are related to them by specified family ties.

As a result, of the more than a million aliyah-eligible persons who have immigrated to Israel from the former Soviet Union, about a third (350,000) are family members of Jews but are not themselves recognized as Jews. This group is growing by about 10,000 persons each year, as a result of natural population growth and continued aliyah. The fact that the state classifies them as non-Jews arouses severe problems.

From an individual perspective, basic rights are being violated because of the ban on non-Jews marrying Jews in Israel. From a national perspective, exclusion from the Jewish collective is liable to weaken identification with the country and lead to an additional “tribal” split in Israeli society. And from a religious perspective, there are some, motivated by the ban on marriage with non-Jews, who would like to create genealogical lists that would distinguish, for the purpose of marriage, between Jews and everyone else. Doing so on a formal basis would likely produce a historic rift among the Jewish people, with far-reaching implications for Israel’s resiliency and future.

On the surface, the solution is clear: Judaism permits people to join its ranks by means of a religious procedure – conversion. But the fact is that conversions over the past decade account for only a disappointing 7% of all the non-Jewish immigrants from the former Soviet Union.

The conversion process has not been successful because those wishing to convert are required to adhere to a religious lifestyle, and most are not interested in doing so. They are not willing to meet standards of observance that most Jews do not. The result is that to convert, they have to pretend. The path to Judaism and full integration into the Jewish nation passes through deceit, so many turn away from it. Is there any way to change this tragic situation?

The key question lies in defining the essence of conversion. Is it about adopting a new religion, or joining a new nation? If the former, it is perfectly natural to require a convert to observe the precepts of religion as a precondition for acceptance as a Jew. This was the opinion, for example, of Saadia Gaon in the 10th century. He held that “our nation is a nation only by virtue of its religious laws”: religion is the core component of the national identity. But there is also a halachic tradition that Jewishness is a “people,” a primordial natural entity, and that a person is obligated to observe Jewish precepts only after joining the people. This is hinted at in the declaration by Ruth the Moabite, the paradigmatic convert whose descendants include King David and the messiah, “Your people shall be my people and your God my God”: first you join the Jewish people, and only after doing so – do you take on a religious commitment.

The debate continues to the present day.
The ultra-Orthodox and most rabbis of the Religious Zionist movement hold to the stringent approach, making it difficult to realize the potential for conversion in Israel. On the other hand, a significant group of rabbis (including three who served as Israel’s Chief Rabbi – Bakshi-Doron, Goren and Uziel) held the view that conversion means joining the Jewish people, and that observance of the Jewish precepts is not a precondition for conversion. The rabbinic courts in Israel should consider adopting this more lenient stance.

In addition to the problems already mentioned – the infringement of human rights, the need to maintain the Jewish character of the state, and the fear of a split within the people – the rabbis must come to realize that the rigid halachic position might make conversion irrelevant.
The mass integration of “non-Jewish Jews” into Israeli society will soon legitimize the sociological path to becoming a Jew, outside the bounds of religion, and make conversion superfluous. Although some would welcome this development, we must understand that it would constitute a true revolution in the history of the Jewish people (at least since the time of Ezra and Nehemiah, 2,500 years ago), whose implications and dangers are hard to predict.

Finally, a demographic consideration: Today, most Diaspora Jews marry non-Jews. Does it make sense to cut these families off from the Jewish people, even when the non-Jewish wife and mother wants to be Jewish? Does it make sense for a decision by one generation – the present generation – to chop off so many branches from the Jewish tree – and forever? The halachic conversion policy – whether more lenient or more stringent – must deal with the question of whether the Jewish collective in our generation is interested in being insular or in opening its doors.


The writer is a senior fellow at the Israel Democracy Institute and a professor of law at Bar-Ilan University.


фелдкурат Ото Катц

 • Гост
Foreign Affairs за новите избори в Израел
« Отговор #37 -: Юли 08, 2019, 13:22:23 »
...един дълъг, макар и американски, но интересен анализ за положението в навечерието на новите избори, кой къде и за кого гласува, нагласи и прочие ...
https://www.foreignaffairs.com/articles/israel/2019-07-05/what-expect-israels-election-re-run?utm_medium=newsletters&utm_source=fatoday&utm_content=20190705&utm_campaign=FA%20Today%20070519%20Israel%E2%80%99s%20Election%20Re-Run%2C%20China%E2%80%99s%20Feminist%20Fight%2C%20Lessons%20for%20Algeria%20and%20Sudan&utm_term=FA%20Today%20-%20112017

What to Expect From Israel’s Election Re-Run
Can Netanyahu Unite the Right?
By Dahlia Scheindlin July 5, 2019

At the end of May, Prime Minister Benjamin Netanyahu shocked Israel by calling for new national elections after he failed to form a governing coalition. Commentators dubbed the unprecedented new poll “Mo’ed B,” literally, a second scheduled date. The term also implies a second chance at success.

Despite failing to win a majority in the April elections, Israeli opposition parties of the center and the left didn’t seem to want a re-run; most of their lawmakers voted against the new elections. Ironically, it was the right-wing parties, who won a comfortable 65 seats (out of a total of 120), that voted themselves out of office. They clearly think they can do better. They may be right.

For over a decade, polling has repeatedly shown that center and left-wing voters make up less than half of the Israeli electorate. In a survey conducted just before the April elections, 41 percent of all voters identified as centrist or left wing, while 50 percent identified as right wing.
This includes Palestinian-Arab citizens of Israel, who make up about 20 percent of the population and vote mostly for Arab or left-wing Jewish parties, but who turn out at significantly lower rates than Jews. Election results therefore generally reflect the more right-wing tilt of Jewish Israeli voters. 

In short, there are not enough centrists and left-wingers to replace Netanyahu’s governing coalition. Even a small wave of activity among the opposition camp—the recent return to politics of former Labor Prime Minister Ehud Barak, primary elections that brought new leaders to both the Labor party and the left-wing Meretz, and the re-unification of two Arab parties—will mean little if voters just shift within the left and center. What happens in the next election will depend primarily on right-wing voters.

But predicting what they’ll do is tricky. Israeli elections routinely prompt parties to emerge, merge, split, and collapse, generating too many uncertainties to forecast anything reliably before the August 2 deadline for finalizing party lists. The best place to start instead is to map the dilemmas of right wing voters and parties.

THE RIGHT MOVES

The right’s first dilemma is strategic. A sprawling 59 percent of Jewish adults identify as right wing. High demand spurred high supply in April, when eight different right-wing parties competed in the elections. Four of them were explicitly religious: two ultra-orthodox (Haredi) parties, Shas and United Torah Judaism, and two parties representing the non-Haredi religious voters, the United Right and the New Right. The latter was established by two popular erstwhile ministers from Netanyahu’s government, Naftali Bennett and Ayelet Shaked, who broke from one of the factions within the United Right. (Netanyahu fired both of them from his interim government shortly after calling new elections.)

 Less religious right-wingers had three options: Netanyahu’s Likud; Kulanu, established by former Minister of Finance Moshe Kachlon in 2015 (Kulanu also attracted centrists); and former Defense Minister Avigdor Lieberman’s Israeli Beitenu, a secular right-wing party that depends on a shrinking base of older Soviet immigrants. The eighth party, Zehut, was established by the eccentric Moshe Feiglin, who supported marijuana legalization, libertarian social policies, and an ultra-religious-nationalist plan to move the government to the Temple Mount, the most contested religious site in the region.

The presence of all these choices failed to increase the size of the total right-wing bloc in April, when it lost two seats from the previous election. A clear plurality of right-wing voters supported Likud, which won 35 seats, five more than in 2015. Zehut and the New Right both failed to meet the 3.25 percent electoral threshold for entering the Knesset, each wasting well over 100,000 votes, or seven to eight seats combined. Had other right-wing parties won them instead, Netanyahu would have had a much easier path to forming a coalition.

Right-wing Israelis of all stripes now bemoan that fragmentation and many expect the smaller parties to unite by August 2. Whether that will happen is less clear; the only change so far is further fragmentation, as one faction of three-party United Right list has pulled out of the group (for now). Putting aside personal ambition for the sake of a more beneficial overall strategy is not most politicians’ forte.

ISSUES MATTER

But elections also reflect issues, or at least they ought to. What do right-wing voters want for Israel, and how do they expect their politicians to lead?

Here, the right-wing is far from homogenous. In polls, the camp breaks down almost evenly between self-identified firm and moderate right. Moderates are more likely to identify as secular and are somewhat more committed to liberal democratic values, such as the separation of religion and state, although to a lesser extent than the center and the left. The firm and moderate right are more aligned on security and the future of the Israeli-Palestinian conflict: broad majorities of right-wingers reject a two-state solution and support settlements.

Lieberman brought down the coalition negotiations by insisting on a law that would have drafted the ultra-orthodox into the army, after they have enjoyed essentially a blanket exemption for decades. The issue has come to symbolize the desire of many Israelis to break the grip of the Haredim, and Jewish religious institutions, on public life. Lieberman is counting on the issue to win him votes from secular right-wingers, beyond his dwindling core of aging Russian-speakers. Lieberman’s problem is that few believe he made his stand out of true ideological commitment, assuming instead some inscrutable political calculation. Netanyahu has fought back with his own nod to secular right-wingers by appointing an openly gay interim Justice Minister. That marked a first in Israel and was a snub for a prominent leader of the United Right, Betzalel Smotrich, who had coveted the position. (Had he been appointed, Smotrich, who once described himself as “a proud homophobe,” would have represented a blow to the LGBT community, an issue that represents another emerging divide within the right.)

Right-wingers—like all Israelis—also care about the economy and the cost of living. Despite high levels of inequality, Netanyahu’s voters, even those who are struggling personally, take pride in the country’s strong economic indicators. In the new campaign, Likud has re-incorporated Kulanu, its main competitor from the right wing bloc on economic themes. Now Netanyahu can hammer home both his economic achievements and his unrivaled foreign policy reputation to rally right-wing voters yet again.

Netanyahu’s imminent indictment on corruption charges might be expected to overshadow everything.
But for right-wing voters, the point is largely moot. According to the 2018 Israeli Democracy Index, right-wing supporters are less concerned about corruption than all other voters. Opinion leaders on the right argue relentlessly that the (putatively) left-wing media and judiciary are persecuting Netanyahu and the right-wing government since they cannot win at the ballot box. Judicial activism is under fire; a majority of right-wing voters support abolishing the courts’ power of judicial review, for example, a move that the center and the left consider disastrous. Still, the issue does divide the right’s firm and moderate camps. The latter are more committed to checks and balances, and a survey I conducted for the human rights organization Btselem found that they are about twice as favorable to the courts as the firm right. The left and the center, hoping to peel off moderate right-wingers, would be wise to make a strong stand in support of Israel’s legal institutions.

That leaves the perennial issue of the Israeli-Palestinian conflict. There, the right wing is having a completely different conversation than centrist and left-wing Israelis (and the rest of the world). The two-state solution is a non-starter; annexation is their vision for conflict resolution. Days before the April elections, Netanyahu declared his intention to annex all settlements—appealing to the voters of far right parties that have legitimized Israeli sovereignty over the West Bank  for years. As the struggle deepens between the national religious parties—all of them closely associated with the settler movement—Netanyahu’s desperation to scrape votes from all corners will likely accelerate the rhetorical race towards annexation.

There’s little question that Netanyahu is more vulnerable than ever before, following his spectacular failure to form a government and the looming indictments. Yet he remains the man to beat. Given the flurry of recent activity on the center and left, opposition parties could yet shake up the political structure and re-align voters in their favor, but the odds start out against them. Netanyahu, the master of Israeli politics, could still eke out one more victory. But even then, his legal woes—or further coalition bargaining surprises—might ensure that it is short-lived.

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 12990
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #38 -: Юли 08, 2019, 19:40:40 »
Фелдкурат, хвърлих един поглед на последния ти пост и усетих, че ми липсва нещо.

А то било едно шереничко G – все едно в какъв цят.  :D

Както и подкана – аз, като айляк!!! – да се занимая и с новите избори в Израел. Даже останах леко разочарована.  :icon_idea:

Бих го направила с удоволствие, но си избрал летото горещо 2019–то Господне, когато се натрупаха куп други интересни и занимателни неща.

Като например освобождаването на Цуци от тегобите му в партия ГЕРП, какафонията с избора на новите Началници в ЕС, борбата ни със Северна Македония за „общите исторически личности”, а сега и последните избори в Гърция, където е доста вероятно да стане напечено.

И тъй като всичко това е около мен /а и около НАС!/, струва ми се, че Израел може да почака малко.

Затова – sorry!!! – без да си ме канил този път конкретно ...  :sad-3295:
« Последна редакция: Юли 08, 2019, 19:51:29 от Джиджи »

фелдкурат Ото Катц

 • Гост
Re: Държавата Израел
« Отговор #39 -: Септември 17, 2019, 12:34:11 »
...да се подготвим за резултатите от днешните избори :

Quote (selected)
Мандатът на израелските депутати на теория е четири години, но предсрочните избори в Израел са чести. Избирателната система е пропорционална, което увеличава шансовете на малките партии да спечелят място в Кнесета (израелския парламент) с общо 120 депутатски мандата.

Големият брой партии превръща в почти невъзможна задача спечелване от една партия на абсолютно мнозинство от 61 места, небходимо за формиране на правителство. По тази причина след изборите започват преговори за жизнеспособна управляваща коалиция.

Биби или Бени? Това е въпросът, на който трябва да отговорят днес израелските избиратели. Надпреварата се очертава оспорвана.

Според проучване на израелската телевизия Канал 13 Ликуд и "Синьо и бяло" ще получат по 32 места в Кнесета. Заедно с гласовете на съюзните на Ликуд политически сили, които са или десни, или религиозни партии, Нетаняху и съюзниците му се очаква да спечелят общо 58 места. По този начин решаваща за съдбата на бъдещото правителство може да се окаже ролята на партията на Авигдор Либерман "Израел бейтену".

Либерман е против коалиция с религиозните партии. Бившият министър на отбраната обвинява ултраортодоксалните евреи в желание да наложат на държавата своята визия за религията и настоява възпитаниците на религиозните школи да бъдат лишени от законовата възможност да избягват задължителната за всички израелци военна служба.(БТА)
В последно време настана една тишина около държавата Израел и нейните политици - да се оставим да ни изненадат.

фелдкурат Ото Катц

 • Гост
Re: Държавата Израел
« Отговор #40 -: Септември 17, 2019, 13:23:46 »
...интересна подробност - през май т.г., въпреки договорената коалиция (65 гласа), Нетаниаху не успя да състави правителство поради разногласия на коалиционния партньо Либерман с други ултра-ортодоксални политици - интересна е причината - Либерман е настоявал да бъдат привиквани и да служат в армията и ортодоксалните евреи - ония с висулките на главата и на кръста, не е прието, коалицията се разпада.

Всяка прилика с нашата действителност е невъзможна.

фелдкурат Ото Катц

 • Гост
Re: Държавата Израел
« Отговор #41 -: Януари 19, 2021, 13:19:31 »
...интересно четиво - български преразказ на американския анализатор Джордж Фридман... https://geopolitica.eu/2020/187-broy-6-2020/3300-prioritetite-na-savremennata-izraelska-geopolitika-i-myastoto-na-palestina?fbclid=IwAR3D6LHdzzq-rBQzCEUMuBTZlaDtRm15KeYwdceHwbRfWrrgO02rh7M79Vw

AnonimusBG

 • Гост
Re: Държавата Израел
« Отговор #42 -: Ноември 03, 2022, 20:06:12 »
БиБи пак печели изборите.
Евреинът Зеленски дали се радва?

Неактивен фелдкурат Ото Катц

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1688
  • Профил
Re: Държавата Израел
« Отговор #43 -: Септември 14, 2023, 11:57:16 »
...из мрежата - жалко, че Чоко се обиди и се фръцна...честита нова година на нашите сънародници от еврейски произход.

Утре вечер (15.09.23) се чества настъпването на Еврейската Нова 5784  година (РОШ аШАНА )
Празникът, както и всички други, започва вечерта, тъй като в еврейския календар дните се отброяват не от настъпването на утрото и не от полунощ, а от залез слънце
Според Тората, първият човек (Адам аРишон) е създаден на шестия ден от започването на сътворението

Този ден е приет още от древни времена (при древните перси, египтяните и евреите) за първи ден на годината.

Нова година, или Рош аШана започва на първия ден на месец Тишрей, който по светския календар се пада обикновено към средата на септември – началото на октомври.
Отбелязва се на 163-тия ден след Песах (пасха) /не по-рано от 5 септември и не по-късно от 5 октомври/.

„Рош аШана“ се превежда като „главата на годината“. Според преданието в дните на Рош аШана Бог започва да предпоределя в "Книгата на живота", съдбата, която очаква през идващата година всеки човек:
 Кой ще живее и кой ще умре, на кого е отреден покой и на кого – скиталчество, за кого ще е благополучието и за кого – терзанията, кой ще е беден и кой – богат”.
Искрената вяра, че Бог желае на всеки добро и благополучие, превръща този ден в празник.

Новогодишният празник е и време за анализ и равносметка на извършеното през изминалата година и за подготовка за новата година.

 Размишлявайки за бъдещето, евреите се молят за мир, съгласие, здраве .
Зазвучава шофар /рог на овен/ чийто звук напомня на хората, за саможертвата на Авраам и Ицхак, на хълма Мория, когато и бащата и синът не се поколебават да изпълнят волята на Твореца и призовава:
“Пробудете се вие, дремещите, които в безсмислие пропилявате отпуснатите ви години. Прозрете в душите си и направете по-добри делата си!”
По този начин се дава и шанс, в 10-те дни на разкаянието (10-те дни на тшува) от Рош ашана до Йом Кипур (деня на изкуплението) присъдата, която Господ отрежда да бъде променена или окончателно потвърдена.
Преди Рош аШана се прави голямо почистване на дома и всичко старо и ненужно се изхвърля.
Рош аШана е съпроводен от трапези, чиято символика също е насочена към хорските постъпки, към тшува (отговор) и там където трябва да бъдат насочени мислите на всеки
Храната има също и духовен смисъл, а не е само средство за биологично оцеляване, (за което говорят строгите закони на кашрут)
Заедно със всички любими в семействата лакомства ,на трапезата обезателно присъстват и::
ХАЛА- вид кръгъл хляб- символизиращ безкрайността
ЯБЪЛКА (тапуах ец (от тапуах разширявам), която се реже на парчета и се потапя в мед
МЕД- (дваш)за да е сладка годината и да върви като по мед,
РИБЕНА ГЛАВА - рош шел даг// (да бъдем глава, а не опашка през годината)
НАР - римон (да сме пълни с добри дела през годината, колкото са зърната на нара, (за който се смята, че съдържа 613 зърна – броя на заповедите в юдеизма ).
ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ - за обилен урожай;

По традиция евреите си пожелават “добра и сладка година” и да бъдат вписани в “Книгата на живота”
“Когато думите изгубят значението си, хората губят свободата си.” Конфуций