Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Февруари 27, 2024, 08:52:21

Автор Тема: Германия  (Прочетена 82480 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Mr. Blue

 • Гост
Re: германия
« Отговор #120 -: Януари 06, 2019, 19:36:52 »
За мен и "ибрика" , и Вашите квалификации са "нерегламентирана лексика" , няма да ги трия , не смятам да влизам в "обяснителен режим " , надявам се като възрастни хора да проявите разум и да спрете до тук ! Не забравяте , че и други четат написаното от вас . Приятен ден !

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7718
  • Профил
Re: германия
« Отговор #121 -: Януари 06, 2019, 19:44:24 »
аха, сиреч за модерацията коментар на мнение и коментар на /личността на/ форумец е едно и също. полезно е да се знае.
Ставаше на въпрос , какво да направите с коефицента на заетост , а не коментар на личност . Ако не Ви затруднява - прочетете коментара . И започвате да коментирате модерацията , което не е редно
калки, и какъв процент имаше в соц бг, които бяха безработни на социални помощи? щото то троленето оттам почна.

между другото, ето ти една графика за заетостта от 1965 насам - цък
« Последна редакция: Януари 06, 2019, 19:56:30 от Mr. Blue »

Пешо

 • Гост
Re: германия
« Отговор #122 -: Януари 06, 2019, 19:48:00 »
Не ме интересува кое откъде  е почнало. Написал си недомислица - отбелязвам я.

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7718
  • Профил
Re: германия
« Отговор #123 -: Януари 06, 2019, 19:51:44 »
напротив, недомислицата си я написал ти - че се работело малко. а е недомислица, щото първо, е твое лично неподкрепено с факти мнение, и второ, щото се намеси в обсъждане на броя заети и безработни, а не на количеството свършена работа. и опитът за изсукване, че не те интересува откъде е почнало, не върви.

Mr. Blue

 • Гост
Re: германия
« Отговор #124 -: Януари 06, 2019, 19:59:36 »
 :t1255:

Неактивен 67

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1344
  • Профил
  • Критиканзер
Re: германия
« Отговор #125 -: Януари 06, 2019, 20:14:07 »
Момци, тук почна да намязва на спора на слепите за това как точно изглеждал слонът!
Предлагам по една виртуална бира за охлаждане и всеки да си държи тайно на неговото мнение - там, дето слонът е като връвчица, като голямо листо, като колона и изобщо да не стигаме до обобщения!
Наздраве за което!  :t0328:

Пешо

 • Гост
Re: германия
« Отговор #126 -: Януари 07, 2019, 10:32:26 »
Quote (selected)
а коефициентът на заетост е единственият обективен показател колко се работи в държавата
Ако не ме лъже паметта, в соц България имахме малко над 100% заетост. Но едва ли някой ще твърди, че много се е работело.
Поради повишения читателски интерес, пояснявам:
Недомислица в твърдението е думата "единственият".

По-късните намеци, че в соц Бг се е работело много ги отдавам на неинформираност.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Възходът на Китай накара Германия да се замисли
« Отговор #127 -: Януари 18, 2019, 03:50:53 »
Възходът на Китай от потребител до конкурент накара Германия да се замисли.
Златната ера на германския износ залязва и Берлин преосмисля икономическата си програма, насочвайки се към местното търсене като двигател на растежа.

В залеза на своята златна ера на износа Германия прави опит да спаси интересите си в Китай, но трансформацията на страната от потребител в конкурент принуждава най-голямата икономика в Европа да направи някои промени.
Пекин изигра съществена роля за германската експанзия, като прие германските автомобили и индустриални стоки, създавайки инфраструктура, която позволи на Китай да се превърне във втората по големина икономика в света, посочва Ройтерс в свой материал.
Но бумът на износ отслабва с придвижването на Китай нагоре по веригата на стойността. Страната и нейните компании доказаха, че могат да въвеждат иновации по-бързо от много германски фирми.
Макар германският износ за Китай да продължава да расте с близо 10% на годишна основа в периода януари-ноември, китайското търсене за стоки, произведени в Германия, отслабва. По думите на Фолкер Трайер от германската Асоциация на германските индустриални и търговски камари прогнозите за бизнеса на германските компании в Китай се помрачават, като през ноември износът към азиатската държава е нараснал с едва 1,4%.
Според германски политици и представители на бизнеса китайският национален икономически модел поставя Берлин в неизгодна позиция. Със своя икономически план „Произведено в Китай 2025“ Пекин се опитва да развие местното разработване на технологии, като електрически автомобили например, и междувременно си купува ноу-хау чрез придобивания, включително и такива от Германия.
От министерството на икономиката в Берлин вече предупредиха, че е необходима по-добра защита на по-чувствителните бизнес сектори в Германия и Европа от стратегически придобивания. Междувременно влиятелната германска индустриална асоциация BDI поиска в необичаен ход по-строги европейски политики срещу Китай и призова компаниите да разчитат по-малко на китайския пазар.
Обръщането към задвижван от местното търсене растеж е голяма промяна за Германия, чието следвоенно „икономически чудо“ се дължа до голяма степен на износа.
Миналия месец правителството одобри по-строги правила за контрол и дори блокиране на покупки на дялове в германски фирми от купувачи извън Европа в опит да се защити от нежелани придобивания на китайски инвеститори в стратегически области.
Германия също така иска да използва и част от своя генериран благодарение на износа бюджетен излишък, за да финансира стимули на местното търсене и да ребалансира икономиката си. Очаква се през тази година да се увеличат детските помощи, а законодатели от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел обсъждат нови данъчни съкращения.
„Фискалните мерки, които в момента се прилагат и обсъждат от правителството, със сигурност ще дадат на икономиката тласък през тази година“, посочва Щефан Кипар, ръководител на звеното за икономически изследвания към BayernLB. „Така че налице е известно ребалансиране, като местното търсене поема повече внос, но фискалните мерки, договорени до този момент от кабинета, по всяка вероятност няма да са достатъчни, за дадат на икономиката на еврозоната като цяло достатъчно голям тласък“, допълва той.
https://www.investor.bg/aziia/336/a/vyzhodyt-na-kitai-ot-potrebitel-do-konkurent-nakara-germaniia-da-se-zamisli-275474/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7718
  • Профил
Re: германия
« Отговор #128 -: Февруари 10, 2019, 13:10:45 »
от 19 минути, цък
Quote (selected)
Близо 85% от германците имат негативно или много негативно отношение към американско-германските отношения и повечето искат да бъде поставено по-голяма дистанция между традиционно близките съюзници, показва новото проучване на Atlantik-Bruecke и института Civey. Анкетирани са 5000 души през ноември и декември.

Малко над 40% от анкетираните разглеждат Китай като по-добър партньор за Германия от САЩ.

Връзките между Съединените щати и Германия, най-голямата икономика в Европа, са обтегнати след изборите през 2016 г. на американския президент Доналд Тръмп, който многократно критикува Германия за своите търговски практики, разходите за отбрана и участието си в газопровода Северен поток 2.

Германия се стреми да поддържа приятелски връзки със Съединените щати, но висши лидери публично говорят за ерозията на доверието след оттеглянето на Вашингтон от Парижкото споразумение за климата, ядрено споразумение от 2015 г. с Иран, а неотдавна от Договора за ядрени ракети на средно ниво.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Германия губи състезанието
« Отговор #129 -: Февруари 11, 2019, 00:33:33 »
Германия губи състезанието
Други страни се справят по-добре с енергийния преход, като вече се възползват от предимствата на чистата енергия и декарбонизираната икономика.
Понастоящем има седем страни, чиито енергиен сектор работи на 100% с ВЕИ. Сред тях са Норвегия и Австрия, като други страни предвиждат това да се случи и при тях до 2050 г.
През 2018 г. въглищата представляват 35,3% от общия енергиен микс на Германия. Делът на възобновяемата енергия за същата година е 35,2%.
За сравнение, във Великобритания делът на въглищата е приблизително 5% от общия микс, докато във Франция той е по-малко от 2 на сто.
В Европа действат над 270 въглищни централи, като 80 от тях се намират в Германия, показва проучване на Beyond Coal.
През 2015 г. около 18% от парниковите газове е Европейския съюз (ЕС) са били отделени от местните въглищни централи.
https://www.investor.bg/evropa/334/a/ikonomikata-bez-vyglerod-otvaria-vrata-kym-26-trln-dolara-276540/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Как Германия ще се предпази от китайската инвазия
« Отговор #130 -: Февруари 11, 2019, 14:18:37 »
Национална инвестиционна стратегия 2030 на Германия предлага създаването на инвестиционен фонд в страната от около 1 млрд. евро, с помощта на който германската държава да има право на намеса и да изкупува дялове от местни предприятия, за да ги предпази от китайската експанзия. Това каза д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.
„Китай има амбициозни планове и стратегии, с които да навлиза в определени браншове и да завоюва технологични производства. В това отношение германската страна е загрижена за своите собствени предприятия, защото започна изкупуването на германски компании, водещи в своите сектори, от китайски инвеститори“.
Василев отбеляза, че отношението на Берлин към Пекин е от съществена важност за Германия, защото през последните 2 години именно Китай е нейният основен пазар.
„Германската икономика е инвестирала досега много повече в Китай, отколкото Китай в Германия. Германските инвестиции са около 80 млрд. евро в азиатската страна, а компаниите - около 5 хил. Китайските инвестиции в най-голямата икономика на Стария континент са под 10 млрд., а дружествата – около 900“.
https://www.investor.bg/evropa/334/a/kak-germaniia-shte-se-predpazi-ot-kitaiskata-invaziia-276877/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 23179
 • ЕС е вреден за вашето здраве!
  • Профил
Re: германия
« Отговор #131 -: Февруари 11, 2019, 18:57:59 »
Quote (selected)
инвестиционен фонд в страната от около 1 млрд. евро,

Тия живеят във времената на плана Маршал.
С толкова пари голямо "противодействие" ще падне.
За противодействие им трябват още 3 нули, ако Китай не се напъва много.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Търговският излишък на Германия със САЩ
« Отговор #132 -: Февруари 11, 2019, 19:39:23 »
Търговският излишък на Германия със САЩ, който е чест източник на напрежение с американския президент Доналд Тръмп, е намалял миналата година, но въпреки това остава около 49 млрд. евро (55,37 млрд. долара), съобщава Ройтерс.

Тръмп често критикува големия търговски излишък, който най-голямата икономика в Европа има със САЩ, и заплаши да наложи в замяна мита върху вноса на германски автомобили.
Но германският канцлер Ангела Меркел постави под въпрос анализа на Тръмп, заявявайки, че търговският излишък се пресмята по старомоден начин и че САЩ имат голям излишък по текущата сметка с Европа при включване на услугите.
През юни Меркел предложи съществуващите системи за отчитане на международната търговия да бъдат осъвременени.

Неокончателни изчисления на Федералната статистическа служба показват, че германският износ към САЩ е нараснал с 1,5% и е достигнал рекордните 113,5 млрд. евро през 2018 г.
Това означава, че САЩ са останали най-големият купувач на произведени в Германия стоки преди Франция, която е закупила продукти на стойност 105 млрд. евро, и Китай със стоки на обща стойност 93 млрд. евро.
Германският внос от САЩ се е повишил с около 4% до 64,6 млрд. евро.
Това означава, че излишъкът със САЩ е с около един милиард евро по-малък спрямо 2017 г. Той обаче остава най-големият излишък, който Германия има с някоя страна, и съставлява над една пета от общия излишък на Германия от около 228 млрд. евро през 2018 г.
Китай остава най-големият търговски партньор на Германия през 2018 г., като двете страни са си обменили стоки за близо 200 млрд. евро.
Германският износ за Китай се е увеличил с около 8% до 93 млрд. евро миналата година, а вносът от Китай е нараснал с около 4% до 106 млрд. евро.
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен 66

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8039
  • Профил
Re: германия
« Отговор #133 -: Февруари 11, 2019, 20:07:14 »
Под четири милиарда на месец. Няма и 10% от китайския.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Германия има нужда от имиграция извън Европа
« Отговор #134 -: Февруари 12, 2019, 16:57:37 »
Предвидимата годишна имиграция от ЕС няма да бъде достатъчна, за да компенсира търсенето на германския пазар на труда.
Германският пазар на труда изисква най-малко 260 000 имигранти всяка година в средносрочен и дългосрочен план, показва анализ на фондация Bertelsmann. При застаряването на населението в страната броят на служителите (ако няма мигранти) ще се свие с около 16 милиона до 2060 г. - почти една трета.
До 2060 г. Германия ще има нужда от годишна имиграция от поне 260 000 души. Само по този начин причиненият от демографията срив в предлагането на работна ръка може да бъде ограничен до ниво, приемливо за икономиката. Очаква се средногодишно около 114 000 имигранти да влязат във федералната република от други страни от ЕС, но около 146 000 души ще трябва да имигрират от трети страни извън ЕС. Това показват резултатите от изследването на Йохан Фукс и Александер Кубис от Института за изследване на заетостта (IAB) и Луц Шнайдер от университета Кобург от името на фондация Bertelsmann.
роучването отчита и потенциала на местното население. Изследователите предполагат по-висока раждаемост в бъдеще, както и наличието на повече жени и възрастни хора на пазара на труда. Но дори и мъжете, и жените да работят по същия начин, а в Германия да се въведе пенсиониране след 70-та годишнина, необходимостта от квалифицирана работна ръка не би могла да бъде покрита само с местни средства.
„Миграцията е ключ за успешното бъдеще. Германия се нуждае от квалифицирани работници - също от региони извън Европа", подчертава председателят на Борда на директорите на фондацията Йорг Дрегер.
Също така анализаторите са разгледали как цифровизацията ще засегне нуждите от имиграция. Според анализа един все по-дигитализиран пазар на труда изисква не по-малко служители, а по-квалифицирани служители, като техници, магистри и академици.
https://www.investor.bg/analizi/91/a/izsledvane-germaniia-ima-nujda-ot-imigraciia-izvyn-evropa--276953/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 12990
  • Профил
Re: Германия има нужда от имиграция извън Европа
« Отговор #135 -: Февруари 12, 2019, 20:20:25 »
Германия има нужда от имиграция извън Европа

Предвидимата годишна имиграция от ЕС
:t2629:

Енгелс, съжалявам че трябва да се намеся, щото май нещо си забравил за „Емиграцията”:

емигрирам, когато напускам родината си; тогава съм емигрант.
а
имигрирам, когато се заселвам в друга държава, след като съм напуснал родината си; тогава съм имигрант

Затова двата горни случая не стават. Но в двата случая по–долу всичко си е О.К.

Quote (selected)
Германският пазар на труда изисква най-малко 260 000 имигранти всяка година.

До 2060 г. Германия ще има нужда от годишна имиграция от поне 260 000 души.
:aplause:
« Последна редакция: Февруари 12, 2019, 20:24:03 от Джиджи »

Неактивен Maximus II

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8613
 • Fuck the EU
  • Профил
Re: германия
« Отговор #136 -: Февруари 12, 2019, 23:19:06 »
Германия има нужда от имиграция извън Европа - силно се съмнявам, че това е истинския мотив, защото колко от т.н. "сирийски бежанци" работят, всички там живеят от помощи, второ: работните места се изнасят от Германия, имам познати там, казват, кое място се освободи, се изнася в Китай, Индия... Прогнозите за закриване на поне 3 милиона работни места в Германия. Зорът да се приемат мургави заселници в Германия е от световната финансова олигархия, с една главна цел - унищожаване на бялата германска (и европейска) раса, смятат че това е пречката пред световното им господство.

И са прави! Наистина е пречка пред всякакво господство, защото съвременната цивилизация е на бялата европеидна раса, няма по-креативна и интелигентна раса. Приказките че сме се раждали равни и еднакви са за идиоти.
Вие си ги избрахте!

Неактивен ddantgwyn

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7371
  • Профил
Re: германия
« Отговор #137 -: Февруари 12, 2019, 23:26:55 »
Приказките че сме се раждали равни и еднакви са за идиоти.

в тези приказки не става ли дума за права, а не за способности?
the lamers club honourable member …

Неактивен Maximus II

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8613
 • Fuck the EU
  • Профил
Re: германия
« Отговор #138 -: Февруари 12, 2019, 23:29:05 »
Където и да погледна, не виждам равни права, даже по рождение!
Вие си ги избрахте!

Неактивен Maximus II

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8613
 • Fuck the EU
  • Профил
Re: германия
« Отговор #139 -: Февруари 12, 2019, 23:31:26 »
Например, циганинът роден в България, има повече права от мен, по рождение!  :yes-1289:
Вие си ги избрахте!

Неактивен 66

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8039
  • Профил
Re: германия
« Отговор #140 -: Февруари 12, 2019, 23:50:58 »
Може да има връзка с тва че евростат вече официално си включва проституция ....
към брутния продукт.
Та въпроса е кви "незаети" места.

Неактивен 66

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8039
  • Профил
Re: германия
« Отговор #141 -: Февруари 12, 2019, 23:53:40 »
Където и да погледна, не виждам равни права, даже по рождение!

Определено. Кат се родиш в семейство на единия процент (то вече отива към демоде, актуалното е към .1) нема ка другите да са ти равни.
Не че не се оправя, ама изиква пооставен настрани инструментариум.

Неактивен Bradatko

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 821
  • Профил
Re: германия
« Отговор #142 -: Февруари 13, 2019, 01:22:15 »
Quote (selected)
в тези приказки не става ли дума за права, а не за способности?
Така ТРЯБВА да е, обаче ни плещят точно обратното.
Разни хелзинкски кратуни и какви ли не соросиди.
Защото бай Мангал си счита, че е готов да бъде меринджей, по право!
А когато им излагаш аргументи и доказателства, на тия продажници, че племето са необразовани и мързеливи, те ловко ги пропускат, но менторски ти заявяват, че трябва да им осигуриш възможности.
ТИ да им ги осигуриш, рийш ли!!!
На мен кой мангал ми осигури възможността да се изуча и да стигна до... където съм стигнал?!"
Ай с :t2407: !!!

Неактивен 66

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8039
  • Профил
Re: германия
« Отговор #143 -: Февруари 13, 2019, 07:49:03 »
Ми на кой ли не осигурихме.
На борчета, на третокласни милювци, на секви селяндури дето ги домъгнаха църен Ваню и мадридския мошеник ....... И то в ехееей мащаби. Стотици милиарди. Доларе активи.
И на тех че "осигурим". Дан са по-лоши. Верно вече не остана, ма че се напнем.


Неактивен Giuseppe

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 10938
  • Профил
Re: германия
« Отговор #144 -: Февруари 13, 2019, 09:29:36 »
Струва ми се интересен анализ на Петър Клисаров:
Quote (selected)
В средата на декември миналата година публикувах в БГНЕС материал, озаглавен „ЕС в условията на 25-тата стратегема“. В него се постарах да аргументирам тезата, че локомотивът на ЕС не е двойката Франция-Германия, както десетилетия наред ни се втълпява, а двойката САЩ-Германия. И че последната двойка не се състои от две равноправни държави, а от хегемон и васал. Това е особено важно в сегашния момент, когато ЕС е на кръстопът в навечерието на излизането на Великобритания от съюза. Накъде ще поеме той през следващите години – към разпад, или към усилена интеграция? Как ще протичат измененията в него, като се имат предвид ролите на Франция и Германия? Ще бъде ли това процес с равноправно участие на всички страни, или промените ще протекат по сценарий, написан в Берлин? Каква ще е новата роля на Вашингтон и ще се примири ли той с нея? Измина малко повече от месец и събитията не закъсняха. Изненадващо, като че ли без никаква предварителна подготовка, на 22 януари 2019 г., Ангела Меркел и Еманюел Макрон подписаха в Аахен Договор за френско-германско сътрудничество, веднага наречен Аахенски договор. Събитието бе представено като историческо продължение на Елисейския договор, подписан на 22 януари 1963 г. между Шарл дьо Гол и Конрад Аденауер, с който се полагали основите на френско-германското следвоенно помирение. Датата, както всеки може да забележи, не е случайна. Годината обаче повдига естествения въпрос защо това се прави 56 години по-късно. Защо не на 50-тата или 60-тата година от Елисейския договор, което би било логично и в духа на традициите. Отговорите са прости: 50-годишнината отдавна отмина, до 60-годишнината нито един от двамата ръководители няма да бъде начело на своята държава: Макрон навярно ще е част от някой от бордовете на банковата империя на Ротшилд, а Меркел ще е излязла на заслужен отдих. А и развитието на процесите в ЕС не позволява да се чака дотогава. Но да се върнем към договора от 22 януари 1963 г. Всъщност не с него се поставят основите на френско-германското помирение. Преди това има поне 12-годишна история на помирение и сътрудничество, за което свидетелстват няколко договора, в основата на които стоят именно Франция и Германия: Договорът за създаване на Европейската общност за въглища и стомана от 18 април 1951 г. между Франция, Германия и Бенелюкс (Белгия, Нидерландия, Люксембург); Римските договори от 25 март 1957 г. между същите страни, с които се създават Европейската икономическа общност, или ЕИО (ядрото на бъдещия Европейски съюз) и Европейската общност за атомна енергия (Евратом). Какво представлява в такъв случай Елисейският договор и защо Шарл дьо Гол се нагърбва с тази инициатива? Договорът е изключително кратък – няма и 4 страници – и засяга само 3 области: външната политика, отбраната, образованието и младежта. В него се говори изключително и само за двете страни – трети страни, както и европейски и световни структури не се споменават. Не се говори нито за САЩ, нито за Англия, нито за ГАТ (предшественика на Световната търговска организация), нито за НАТО, нито за ЕИО, нито за ООН. Целта на Дьо Гол, който е съвсем наясно с характера на новата европейска архитектура, е да ограничи американското влияние в нея и да привърже Германия към тясно сътрудничество с Франция за сметка на това със САЩ. Разбира се, безуспешен опит, като се имат предвид съотношението на силите и зависимостта на Германия от САЩ, но френският президент е длъжен да опита, защото друг ход в тази насока той няма на свое разположение. За Германия пък Елисейският договор е важна възможност да се отърве от стигмата на подпалвач на две световни войни, причинител на десетки милиони жертви и страна, поставена на колене след края на Втората световна война /1939-1945 г./. По-интересният въпрос обаче е защо днешните Франция и Германия са почувствали така внезапно необходимостта да подпишат нов подобен договор и какво представлява той. Новият договор е около 3 пъти по-дълъг, състои се от 7 глави (последните 2 – организационни) и 28 члена. Поставен е не в двустранен, а в международен контекст, и засяга следните области: европейски работи, мир, сигурност и развитие, култура, образование, научни изследвания и мобилност, регионална и трансгранична кооперация, устойчиво развитие, климат, околна среда и икономически работи. Още в преамбюла, в който се изброяват предпоставките за сключването на новия договор, читателят тутакси попада на едно любопитно твърдение: Изразявайки привързаността си към задълбочаването на сътрудничеството в областта на европейската политика с цел насърчаване на единството, ефективността и сближаването на Европа, оставяйки същевременно това сътрудничество отворено за всички държави-членки на Европейския съюз… Какво означава това? Това означава, че Макрон и Меркел подготвят нещо сепаративно. Когато става дума за съюз на 28 (или 27 след Брекзит) държави, нормално би било всички да се съберат и да решават общите въпроси заедно. На всички форуми на ЕС се говори за все по-тясното сътрудничество и единството на съставляващите го страни. Тук обаче се събират само две страни, т.е. една малка част от ЕС, и казват, че вземайки самостоятелно определени решения и подписвайки документ единствено помежду си, те изразяват по този начин привързаността си към задълбочаването на сътрудничеството между всички с цел да насърчат единството на Европа. Твърдението е някакъв логически нонсенс, тъй като няма как две страни да решават за 28 (или 27). По този начин те не укрепват единството, а точно обратното – подклаждат разногласията и противоречията в съюза, защото две страни приемат определен стратегически документ в отсъствието на всички останали. И канят любезно към него да се присъединят онези, които го одобряват. Подобни действия и изявления автоматично поставят двете страни в някакво привилегировано положение, в някакъв вид сюзеренитет, а останалите страни – в несъмнено васално положение. Още по-интересното обаче е дали двата „сюзерена“ се разглеждат като равноправни помежду си, или все пак единият е старши, а другият – младши партньор. Еманюел Макрон и Ангела Меркел Еманюел Макрон и Ангела Меркел / БГНЕС Нека да разгледаме някои от членовете на договора. 1. В чл. 4 от главата „Мир, сигурност и развитие“ се казва следното: Двете държави, убедени в неделимостта на своите интереси в областта на сигурността, все повече сближават своите цели и политики на сигурност и отбрана, като по този начин укрепват колективните системи за сигурност, от които са част. Те си оказват помощ и подкрепа чрез всички средства, с които разполагат, включително въоръжени сили, в случай на въоръжена агресия срещу техните територии. Какво означава това? Че ако Германия бъде нападната от някого, Франция ще бъде задължена да влезе в конфликта с всички средства на свое разположение, т.е. и с ядрените си оръжия? С каквито Германия не разполага. Подобно задължение, освен че поставя Франция под евентуален ядрен удар заради своята съседка, означава, че на практика Германия се сдобива със свой ядрен щит. Странно е, че френската политическа класа – поне засега – оставя подобно стратегическо решение, засягащо болезнено националната й сигурност, да бъде взето еднолично и без дебати от президента Макрон. Освен това е трудно да се помисли, че това е равностойна сделка. 2. В чл. 7 от същата глава се казва следното: Двете държави се ангажират да установят все по-тясно партньорство между Европа и Африка чрез засилване на сътрудничеството си в областта на развитието на частния сектор, регионалната интеграция, образованието и професионалното обучение, равенство между половете и овластяване на жените… Какво означава това? Франция от векове има специални отношения с африканския континент, на който са разположени множество бивши нейни колонии. Тези страни, макар и формално деколониализирани, продължават да бъдат под силното френско влияние. Почти навсякъде в тях френският език, ако не е официален, е масово средство за общуване. Германия – точно обратното – почти не разполага с влияние на континента с изключение на страни, чийто брой е по-малък от пръстите на едната ръка. Излизайки заедно с Франция на полето на отношенията с африканските страни, Германия получава неоценим бонус на огромна територия с бурно нарастващо население, колосални природни богатства и изключителен потенциал за развитие. Със сигурност това не е равностойна сделка. 3. В ал. (2) на чл. 8 от същата глава се казва следното: Двете държави се ангажират да продължат усилията си за довеждане до успешен край на междуправителствените преговори за реформа на Съвета за сигурност на ООН. Приемането на Федерална република Германия като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН е приоритет на френско-германската дипломация. Преди това, в ал. (1), се говори за тясното съгласуване на позициите по всички въпроси при гласуването в Съвета за сигурност на ООН. Какво означава това? Франция на практика споделя своето място на постоянен член в СС на ООН с Германия, което е най-важният й инструмент, превръщащ я във Велика сила. И се ангажира да пробута своята съседка за постоянен член, т.е. да намали своето влияние в света. Няма никакъв довод защо точно Германия би трябвало да е постоянен член на СС на ООН. Нека да не забравяме, че постоянни членове на този съвет са страните-победителки във Втората световна война, като Франция е страната, обявена за победителка, така да се каже, по милост с оглед на приноса й за победата над нацизма. А Германия, като причинителка на колосални страдания на човечеството, едва ли има моралното право да претендира за някакво влияние върху световните работи. Пък и може би има други, по-подходящи за постоянни членове страни. Например Индия, трета икономика в света и страна с повече от 1.2 милиарда души? Или Бразилия, ключова страна в Южна Америка? А може би Африка заслужава постоянно място на ротационен принцип за страните от Африканския съюз? Отново виждаме крайно неравностойна сделка между Франция и Германия. 4. В чл. 20 от главата „Устойчиво развитие, климат, околна среда и икономически работи“ се казва следното: Двете държави задълбочават интеграцията на икономиките си, за да създадат френско-германска икономическа зона с общи правила. Какво означава това? Всеизвестно е, че поради мощта на германската икономика и най-вече на промишлеността й, еврото за Германия е евтина валута. Точно обратното е тя за Франция. Което с други думи означава, че при формално равностойни отношения, общи правила и обща валута Франция ще изнася национален доход за Германия. Това със сигурност не е равностойна сделка. Разбира се, има и още някои подробности, но едва ли е необходимо да се спираме на тях в този момент. Заключението от казаното дотук е, че Германия се утвърждава като хегемон, нещо повече, като сюзерен на ЕС, а Франция приема да бъде нейният младши партньор, дарявайки й гратис редица свои оръжия в прекия и преносния смисъл, осигуряващи й статута на Велика сила, с което се смъква доброволно в по-ниска категория на световната политическа сцена. Франция на практика признава хегемонията на Германия над Европа, като към досегашната икономическа хегемония добавя и политическата, а навярно и военната. Германия се готви да се превърне в най-скоро време в световна Велика сила не само в икономическата област, каквато беше досега, а и в политическата. Във военната – също. Доказателствата за това не закъсняха да се появят веднага след подписването на Аахенския договор. 1. На 31 януари 2019 г. (9 дни след подписването му) Германия се отказа да закупи ок. 50 самолета „Ф-35“, с които трябваше да замени остаряващите си изтребители „Торнадо“ и остави в конкурса само „Юрофайтър“ и „Ф-18“, при което видни военни заявиха, че „Юрофайтър“ се разглежда с предпочитание. На 8 февруари министърките на отбраната на двете страни Флоранс Парли и Урсула фон дер Лайен се срещнаха в централата на френския концерн „Сафран“, производител на самолетни и ракетни двигатели, където подписаха договор на стойност 65 млн. евро за разработката на концепция на перспективен боен самолет от шесто поколение, която ще бъде извършена от „Еърбъс“ и „Дасо“. Двигателите пък предстои да бъдат разработени от „Сафран“ и немската „MTU Aero Engines“. Това решение дава на Германия достъп до разработката на стратегическа военна техника, каквато са реактивните авиационни двигатели. Тук трябва ясно да се каже, че турбореактивните авиационни двигатели са едно от чудесата на съвременните технологии, истински технологичен Еверест. Разработката и производството им много биха отивали на страна с техническия гений на Германия, но досега тя не е развивала тази област. Очевидно, поради правила за това, какво й е позволено, датиращи от следвоенните години. Всъщност, ако си дадем сметка какво ставаше в тази технологическа област от 50-те години на ХХ в. досега, ще видим, че реактивни двигатели разработваха само 5 страни – САЩ, Англия, Франция, Русия и Китай. Странно – все победители във Втората световна война. 2. На 8 февруари след чудновата предистория, в която Франция се бе обявила за промени в Третия енергиен пакет, затрудняващи много строителството на газопровода „Северен поток-2“, в края на краищата се стигна до общо предложение на Франция и Германия Третия енергиен пакет да важи и за северните части на ЕС, но правилата да се прилагат от „територията и териториалното море на държавата-членка, където се намира първата точка за връзка". Освен това бе решено Берлин да остане водещият преговарящ с Русия по газопровода „Северен поток-2". Което означава, че на този проект бе дадена зелена светлина, а ЕК остана почти без правомощия за въздействие. На практика отново бяха заобиколени правилата, които попречиха на България да реализира „Южен поток“. На всичко отгоре за това гласуваха и всички държави, които от години се борят срещу СП-2, като Полша и Прибалтийските страни. Всички единодушно признаха новия господар. Германия вече е неоспоримият хегемон над Европа. Предстои да видим как ще се справи със зависимостта си от САЩ. P.S. Като постскриптум ми се ще да споделя, че първата ми мисъл, когато прочетох новината за Аахенския договор, бе, че започва оформянето на Каролингското ядро. За възможните ядра, около които ще възникнат съюзи в рамките на ЕС, които след това ще започнат свое свободно съществуване, писах в материала „Бъдещето на ЕС“, публикуван от БГНЕС на 15 октомври 2018 г. Не съм и предполагал, че процесите ще започнат да се развиват толкова скоро. /БГНЕС

Прочети още на: http://bgnes.com/bez-filtyr/bez-filtyr/4639763/
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7222
  • Профил
Re: германия
« Отговор #145 -: Февруари 14, 2019, 02:40:41 »
А според мен Германия отново е подготвяна за жертвено животно в идещия скоро нов "Drang nach Osten".
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Вибратори за Саудитска Арабия – онлайн, от Германия
« Отговор #146 -: Февруари 16, 2019, 18:02:06 »
Някои съдържания на пакети, които пристигат в MyGermany, са любопитни: Клиент от Саудитска Арабия поръчва вибратор, обявен за медицински инструмент. Индонезийски гражданин е поръчал резервни части за стар мотоциклет. А в Хонконг някой толкова много е харесал германска кухня, че е поискал тя да бъде доставена на части с кораб. Вибраторът, резервните части за мотоциклета и кухнята идват от германски онлайн магазини като Otto, Tchibo или немскоезичната версия на Ebay. Стартъпът MyGermany ги препраща на клиенти в чужбина и обработва логистиката и митническото оформяне. Нерядко съдържанието на пратките е доста любопитно.

Фактът, че американците, индонезийците и китайците не могат да поръчват в германски онлайн магазини, се дължи на различни причини. Някои платформи не приемат чуждестранни кредитни карти, някои клиенти пък не разбират немския език в уебсайта, но непременно искат продукта. В други случаи местните онлайн магазини доставят само в рамките на собствената държава.

Кристиан Шмалиш познава този проблем. Самият той е живял в Индия в продължение на няколко години, но през това време не е можел да си доставя продукти от Германия. Завръщайки се в родината си, той разглежда различни възможности за заобикаляне на този проблем. През 2015 г. заедно с приятеля си от детинство Кристиан Краузе основават стартиращата компания MyGermany.

„Нашият склад във Ваймар съставя за доставка на нашите чуждестранни клиенти виртуален адрес със собствено складово пространство в Германия", обяснява 37-годишният предприемач. Вибраторът, резервната част или кухнята ще бъдат доставени на този заместващ адрес. Ако е необходимо, служителите на MyGermany ще добавят документи за митниците, ще преопаковат пакета и след това ще го изпратят на пътуването му – през морета и океани. „Повечето от нашите клиенти са в САЩ, както и от Азия", казва Шмалиш, цитиран от Gruenderszene.

Идеята за препращане на пратки не е нова. В САЩ подобни услуги съществуват от около 20 години, а един от най-известните доставчици е MyUS, който очевидно е вдъхновил германското копие за името му. Бизнес моделът носи и рискове, казват основателите на MyGermany. През последните две години две компании със сходно предложение са преустановили дейността си, включително Borderlinx, финансиран от логистичната група DHL. Една от причините може да са многото опити за изпращане на наркотици чрез пощенските услуги. Подобно преживяване е изпитала и MyGermany, редовно с LSD и MDMA, които биват скривани в пратките, казва основателят Шмалиш.

За да се предпази от разследване от страна на полицията, компанията има доста високи изисквания за сигурност: всеки клиент, който се регистрира в MyGermany, трябва да депозира лични данни и да плати символично едно евро, за да бъдат проверени банковите му данни. Ако има съмнение за измама, най-напред компанията се свързва с търговеца и доставката на колета ще бъде отхвърлена в случай на съмнение. „Почти всеки трети клиент не бива приет от нас", казва съоснователят. Освен това MyGermany работи в тясно сътрудничество с полицията и службите по сигурност и например може да снабди колетите с открити в тях наркотици с GPS предавател. „В Лондон по този начин са били арестувани престъпници".

Високорисковият бизнес обаче си заслужава, казва Шмалиш, който досега финансира компанията от собствените си спестявания. В зависимост от държавата на местоназначението и размера на пакета са възможни маржове в обем от до 120 евро, казва той. По принцип колкото по-голям и по-тежък е даден колет и колкото по-далеч е изпратен той, толкова повече пари плаща клиентът за транспорта. През миналата година със своите 10 000 регистрирани клиенти стартъпът е реализирал приходи от почти 900 000 евро, два пъти повече от тези от предходната година.

Освен физически клиенти сега MyGermany иска да спечели и корпоративните клиенти. По-специално малките и средните германски търговци не предприемат усилия и рискове за опериране на международния пазар. В края на годината ще бъде стартирана онлайн платформа, чрез която германските магазини ще могат да продават стоките си директно на чуждестранни клиенти. Шмалиш се надява, че търсенето на продукти ще бъде високо - дори и отвъд вибратора и резервните части за превозни средства.
https://www.investor.bg/web/456/a/vibratori-za-sauditska-arabiia--onlain-ot-germaniia--277247/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Добре, че са работниците от България, Румъния!
« Отговор #147 -: Февруари 21, 2019, 05:00:00 »
Щастливи сме, че тези хора са при нас. Не само щастливи - благодарни сме", казва един германски хотелиер по адрес на източноевропейските работници в своя хотел. И не само той мисли така, става ясно от репортаж на АРД.
Българи, румънци, италианци, гърци - добре квалифицираните и дисциплинирани чужденци имат огромен принос за икономическия бум в Германия през последните години. На това развитие напоследък са посветени многобройни публикации в германските медии. На темата се спира и един репортаж, излъчен в средата на февруари в телевизионното предаване "Панорама" по обществената телевизия АРД. Озаглавен е: "Разчитаме на чужденците: миграцията носи благоденствие".
В него авторите ни срещат със собственичката на средно голям хотел в Бавария - Хелга Филзер-Нусбикел, симпатична жена около 60-те. Тя не крие, че хотелът ѝ върви добре единствено благодарение на хората от България, Гърция, Афганистан, Франция и Италия, които работят при нея на съвсем нормални трудови договори. Готвачът Иво например е българин. Той е на средна възраст и изглежда доволен.
56% от заетите в гастрономията са чужденци
Хелга Филзер-Нусбикел разказва, че германци вече не кандидатстват за работа в хотела ѝ, който се намира в алпийския курорт Оберстдорф. "Изключително радостна съм, когато при нас дойдат да работят хора от България и Румъния", възкликва хотелиерката. За зрителя е очевидно, че тя е много щастлива с международния си персонал. Хелга Филзер-Нусбикел е категорична: чужденците не взимат работните места на германците, те поемат онези позиции, за които в Германия вече няма много желаещи. Работят по 40 часа седмично и получават официално договореното заплащане в бранша.
През 2018 година всяко второ ново работно място в Германия е било заето от чужденец, научаваме още от репортажа на АРД. А това е рекорд за страната. Според авторите на филма цели отрасли вече зависят от работната ръка от чужбина. Докато през 2008 чужденците в гастрономията например са били 28,8%, то днес в този бранш те са вече 56%. И в месопреработването над половината от заетите не са германци.
Строители, хигиенисти, болногледачи - мигрантите в тези професии заемат между 33% и 50% от работните места, казват авторите на репортажа и посочват, че от това печелят както германската икономика, така и гражданите, които косвено консумират увеличените данъчни постъпления.
Пред репортерите на АРД шефът на хамбургската Агенция по труда Зьонке Фок обобщава, че икономическият подем в Германия през изминалите години нямаше да бъде възможен без работната ръка от чужбина. "Дори ако положим всички възможни усилия, за да насочим германските младежи към професионалната квалификация и после към трудовия пазар, ние пак няма да успеем да запълним наличните работни места. Ето защо нямаме друг изход, освен да отваряме трудовия си пазар за хора от ЕС и от трети страни", казва Фок.
Хотелиерът Вилхелм Швеке, възрастен човек с характерно лице, белязано от голям житейски опит, говори с топлота и разбиране за своите служители от чужбина: "Работата на камериерките е много тежка, не бива да го забравяме. Те оправят легла, вдигат матраци - всичко това натоварва кръста. То си е направо тежък физически труд."
Към хората от Средна и Източна Европа, които работят в Германия, Швеке отправя едно трогателно послание: "Щастливи сме, че тези хора са при нас. Не само щастливи - благодарни сме." Той обръща внимание и на още нещо много важно за новите гастарбайтери: "За тях, разбира се, икономически е много по-добре да работят тук, в Германия, отколкото в своите родни страни. Лично аз обаче имам известни опасения по този повод, защото в резултат на това в техните страни ще започне да липсва работна ръка."
Експерт посочва три заблуди за трудовата миграция в ЕС
За този проблем става дума и в публикация на германското списание "Фокус", цитирана от Дойче веле. Трудовата миграция оказва опустошително въздействие върху страните, от които идват работниците, пише списанието. И уточнява, че особено там, където се изискват висококвалифицирани кадри - например в здравеопазването, в страни като Румъния вече има остър недостиг на персонал.
Експертът по въпросите на миграцията Йохен Олтмер е скептично настроен към три оптимистични твърдения за трудовата миграция.
Първо, според него, трудовата миграция не допринася особено за изравняването на стандарта между по-богатите и по-бедните региони в ЕС. Второ: парите, които гастарбайтерите изпращат у дома, не дават кой знае какви импулси на съответната икономика, доколкото от тях се ползват главно семействата им. И трето: не отговаря на действителността и предположението, че мнозина квалифицирани мигранти в един момент все пак се завръщат в родината си, където дават тласък на икономиката.
https://www.dnes.bg/eu/2019/02/20/v-germaniia-blagodarni-dobre-che-sa-rabotnicite-ot-bylgariia-rumyniia.402592
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Чок觧

 • Гост
Re: германия
« Отговор #148 -: Февруари 21, 2019, 07:24:02 »
Quote (selected)
Хелга Филзер-Нусбикел разказва, че германци вече не кандидатстват за работа в хотела ѝ, който се намира в алпийския курорт Оберстдорф. "Изключително радостна съм, когато при нас дойдат да работят хора от България и Румъния", възкликва хотелиерката.

Не кандидатстват , защото заплатите са мизерни , а работата повече от 12 часа на ден ! Четох някъде оплакване на младо германче или австрийче , за хотел в Гармишпартенкирхен за заплати под 500€ ! :m1313:

Неактивен Maximus II

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8613
 • Fuck the EU
  • Профил
Re: германия
« Отговор #149 -: Февруари 21, 2019, 08:21:01 »
Да, нататък отиват нещата, а и САЩ орязват германския внос, сега ще ви кажа какво ще стане, в опит да запази икономиката си, Германия ще започне да ограбва останалите страни в ЕС, и нас включително.

Светът произвежда повече, от колкото може да купи, войните са си за пазари и суровини, по Маркс, все още.

Много се смея на очакванията на простите хора, че компютрите, ИИ и технологичния прогрес ще решат проблемите, а те само ги задълбочават.
Вие си ги избрахте!

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7718
  • Профил
Re: германия
« Отговор #150 -: Февруари 21, 2019, 11:09:30 »
заплатите под 500 евра са така наречените "мини джоб", които са за няколко часа дневно. широко разпространена практика за разните му чистачки, камериерки и прочие.

за пълен работен ден минималната часова надница е
Quote (selected)
Gesetzlicher Mindestlohn im Jahr 2019: 9,19 Euro
или около 1500 евра месечно.

елементарната сметка показва, че въпросните 450 евра се равняват на малко под 49 часа месечна заетост. или под два часа и половина дневно.

Чок觧

 • Гост
Re: германия
« Отговор #151 -: Февруари 21, 2019, 12:04:57 »
Пиша това , което е казало момичето - 500 евро за 8 , а понякога 12 часов работен ден . Ако тя е излъгала - и аз съм излъгал .

Неактивен хикса

 • Full Member
 • ***
 • Коментари: 247
  • Профил
Re: Добре, че са работниците от България, Румъния!
« Отговор #152 -: Февруари 21, 2019, 12:10:42 »
Трудовата миграция оказва опустошително въздействие върху страните, от които идват работниците, пише списанието. И уточнява, че особено там, където се изискват висококвалифицирани кадри - например в здравеопазването, в страни като Румъния вече има остър недостиг на персонал.
Експертът по въпросите на миграцията Йохен Олтмер е скептично настроен към три оптимистични твърдения за трудовата миграция.
Първо, според него, трудовата миграция не допринася особено за изравняването на стандарта между по-богатите и по-бедните региони в ЕС. Второ: парите, които гастарбайтерите изпращат у дома, не дават кой знае какви импулси на съответната икономика, доколкото от тях се ползват главно семействата им. И трето: не отговаря на действителността и предположението, че мнозина квалифицирани мигранти в един момент все пак се завръщат в родината си, където дават тласък на икономиката.

За третото е ясно, само с уговорката, че явно и в страните, в които пристигат работниците има остър недостиг на персонал, след като са готови да предложат работа в Германия на румънски лекари, които ще си снемат анамнезата с помощта на преводач. Ама защо миграцията не допринася за изравняването на стандарта между по-богатите и по-бендите региони не разбрах, мигрантите за същите пари ли отиват там? А второто, как парите ползват само семействата на мигрантите, те да си палят печката ли ги ползват или за подмяна на старите тапети? Много така в резюме са дадени тия експертни мисли или може би експертът по принцип мисли в резюме и без да влиза в подробности.

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7718
  • Профил
Re: германия
« Отговор #153 -: Февруари 21, 2019, 12:33:21 »
Quote (selected)
За третото е ясно, само с уговорката, че явно и в страните, в които пристигат работниците има остър недостиг на персонал, след като са готови да предложат работа в Германия на румънски лекари, които ще си снемат анамнезата с помощта на преводач.
нямаш представа какво се изисква, за да работиш като лекар в дойчланд. абсолютният минимум за владеене на немски е б2, като представиш кетап за взет изпит поне на ниво б2 пред тамошния лекарски съюз ти обясняват какви други документи трябват; след като ги представиш и тях, ти дават дата за изпит, който с думи прости е да прегледаш немски пациент, да му поставиш диагноза и да попълниш документацията.

като вземеш изпита ще установиш как преводач не ти е необходим.

Чок觧

 • Гост
Стрелба в Мюнхен - 2 двама души убити
« Отговор #154 -: Февруари 21, 2019, 13:07:21 »
21.02 12:24   MIGnews.com
Стрельба в Мюнхене, два человека погибли
В четверг, 21 февраля, в южном немецком городе Мюнхене были застрелены двое мужчин, но нет никаких признаков того, что это был теракт, сообщил представитель полиции.
Пресс-секретарь полиции сказал, что один человек застрелил другого после чего покончил жизнь самоубийством.
Иных подробностей пока не поступало, сообщает reuters.
http://mignews.com/news/disasters/210219_122137_19374.html

Неактивен хикса

 • Full Member
 • ***
 • Коментари: 247
  • Профил
Re: германия
« Отговор #155 -: Февруари 21, 2019, 13:38:27 »като вземеш изпита ще установиш как преводач не ти е необходим.

Това ще е с нормални хора, а като ти дойде някой с диалект, с ментални проблеми или просто притеснен от болестта? А и аз си знам колко ми е трудно да обясня членоразделно на доктора, какво чувствам. Като карам на сервиз колата или лаптопа, обяснявам с лекота, като е за мен, страшно трудно ми е да кажа какво точно не ми харесва как работи, ако не е нещо лесно и просто за описване, като остра болка, примерно, не ми е познат тоя речник и се чудя как да го кажа. Та не е същото да владееш езика на определено ниво и да снемаш анамнеза, при която трябва да си сигурен какво точно се е опитал да ти каже идиотът отсреща.

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7718
  • Профил
Re: германия
« Отговор #156 -: Февруари 21, 2019, 13:57:34 »
диалектите са представени в езиковите курсове. поне тези, дето аз ги посещавах. иначе и аз съм така с докторите, първата година си търсих джипи с английски, пък после случайно попаднах на българин.

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7718
  • Профил
Re: германия
« Отговор #157 -: Февруари 21, 2019, 14:04:15 »
иначе германците почват да дават на заден за венецуела. ард, от онзи ден /цък/:
Quote (selected)
Die Anerkennung des selbst ernannten venezolanischen Interimspräsidenten Juan Guaidó ist laut einem Gutachten des Bundestags ungewöhnlich für Deutschland. Die Bundesregierung weiche damit von ihrer bisherigen Praxis ab, nur Staaten, nicht aber Regierungen förmlich anzuerkennen, heißt es in der achtseitigen Expertise. Das Gutachten wurde von der Linksfraktion in Auftrag gegeben und liegt der Deutschen Presse-Agentur vor...
бърз превод по смисъл: левицата е изискала справка, според която практиката е да се признават само държави, а не управляващи, което рязко се различава от действията по признаването на гуайдо. отделно, че противоречи на венецуелската конситуция и международното право.

Неактивен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7222
  • Профил
Re: германия
« Отговор #158 -: Февруари 21, 2019, 17:14:57 »
диалектите са представени в езиковите курсове
На кое ниво ?
А комп., техн., медиц. и т.н. немски не са ли Ц2-беруф ?
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7718
  • Профил
Re: германия
« Отговор #159 -: Февруари 21, 2019, 17:36:00 »
ц2 е майчин език, много вдигна нивото. б2-беруф са. иначе - от а2 нагоре при слушането редовно има разни диалекти, дето те опулват, трябва да се слушат по 2-3 пъти и много силно.

не знам защо, но като усилиш и става по-чуваемо. в началото се дразнех, беше ми дразнещо силно, ама после свикваш.

Неактивен Nor1

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7222
  • Профил
Re: германия
« Отговор #160 -: Февруари 21, 2019, 18:12:17 »
Благодаря
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
146 хил. от нужните чуждестранни работници ще дойдат от страни извън ЕС, прогнозират специалисти
Най-силната икономика в Европа е зависима от мигрантите работници, като прогнозите показват, че в бъдеще само малка част от тях ще бъдат граждани на страни от Европейския съюз (ЕС). В дългосрочен план около 146 хил. имигранти, дошли извън рамките на блока, ще бъдат интегрирани в германския пазар на труда всяка година, съобщава Euractiv.
Тъй като икономиките на отделните страни в ЕС са в процес на „сближаване“ и уеднаквяване на стандарта на живот, все по-малко граждани на блока ще се решават да напускат своите държави.
Въпреки че около 0,5 млн. граждани на блока продължават да бъдат интегрирани от трудовата и социална система на Германия всяка година, експертите смятат, че тази техният брой ще намалее значително през следващите години, като в крайна сметка ще достигне 114 хил. души. В същото време ще се увеличи броят на имигрантите, които идват извън пределите на ЕС, като тук цифрата ще достигне 146 хил. души годишно.
През 2017 г. общият баланс на миграцията в Германия е бил малко повече от 0,5 млн. души, според Федералната служба по миграцията и бежанците.
Демографските промени в страната все повече се усещат, като всяка година около 300 хил. души напускат пазара на труда, което надвишава броя на новопостъпилите лица на същия този пазар.
Според Щефан Хардеге, ръководител на трудовия пазар и имиграцията в Асоциацията на германската търговско-промишлена палата, цифрата, изчислена от миграционния доклад за вливане на 260 хил. души годишно в трудовия пазар на Германия може да бъде постигната в рамките на една година.
Той добавя, че демографските промени вече се усещат и в икономиката.
„Сред компаниите, които консултирахме, 60% от тях разглеждат в момента недостига на квалифицирани работници като опасност за развитието на техния бизнес. През 2010 г. само 16% от тях са виждали нещата по този начин“, споделя още Хардеге.
Германия възнамерява да приеме закон за миграцията, който да определя правилата за приобщаване на мигрантите към социалната система на страната.
В момента германската икономика усеща недостиг на служители със средно и ниско ниво на професионална квалификация.
Новият „закон за имиграцията на специализирани работници“ има за цел да привлече хора с по-ниска квалификация.
Идеята на приетите регулации е да помогнат на чужденците с по-ниско ниво на квалификация да получа по-лесно разрешение за престой, ако не са граждани на ЕС.
За разлика от тях, висококвалифицираните имигранти могат да получат „синя карта на ЕС“ и да останат в Германия. Само през 2018 г. страната е издала повече от 21 000 карти.
https://www.investor.bg/evropa/334/a/germanskiiat-pazar-na-truda-se-nujdae-ot-260-hil-migranti-godishno--277525/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Чок觧

 • Гост
22.02.2019, 08:37 350
Свят
/Поглед.инфо/ Експертизата на Бундестага стигна до заключението, че признаването на Хуан Гуайдо за изпълняващ длъжността президент на Венецуела е противоречива стъпка от страна на Германия от гледна точка на международното право, според уебсайта на немския телевизионен канал Das Erste. Освен това по-рано Берлин признаваше държавата, но не и правителството.
През януари Хуан Гуайдо се обяви за действащ президент на Венецуела, а много страни, като САЩ и Германия, го признаха. Сега обаче експертното заключение на Бундестага стигна до извода, че това решение е съмнително, според уебсайта на немския телевизионен канал Das Erste.
Съгласно отчета на експертизата на Бундестага, изложен на осем страници, признаването на Гуайдо на неговия пост е необичайно за Германия. Така Берлин се отклонява от традиционната практика на официално признаване само на държави, а не на други правителства. Заключението е направено по искане на фракцията на левите, се отбелязва в статията.
Освен това, признавайки Гуайдо, Германия зае ясна позиция по спорния въпрос от конституционното право на Венецуела, подчертава Das Erste. Подобни действия са съмнителни от гледна точка на международното право, ако ги разглеждаме в контекста на разпоредбите на основния закон за „ненамеса във вътрешните работи на друга държава“. Според доклада на експертите е също толкова съмнително да се признае опозиционния политик като действащ президент предварително, докато той не демонстрира своята ефективност във властовите структури.
Както припомня немският телевизионен канал, Гуйдо се обяви за действащ президент на 23 януари. Той обоснова това, като каза, че избирането на държавния глава Николас Мадуро през май миналата година не отговаря на демократичните изисквания. Много държави, включително Съединените щати и Германия, го признаха за законен държавен лидер. От своя страна Мадуро продължава да се ползва от подкрепата на Русия, Китай, Турция, Куба, Боливия и Никарагуа, както и на Южноафриканската общност за развитие. На негова страна са и влиятелните въоръжени сили на Венецуела.
Депутатът от фракцията на левите Хайке Хензел, критикува германското правителство за това, че се движи по „тънък лед“ по отношение спазването на международното право. Това е далеч отиващо и опасно нарушение на табуто, смята политикът. Според нея, с политиката си на признаване, правителството в Берлин се превръща в съучастник на Съединените щати и безразсъдно пропуска всяка възможност да допринесе за намирането на политическо решение.
Междувременно американският президент Доналд Тръмп заплаши венецуелските военни с тежки последици, ако продължават да подкрепят държавния глава Николас Мадуро. „За вас няма сигурно убежище, лесно решение и изход. Вие ще загубите всичко”, предупреди Тръмп в Маями и призова военните на страната да подкрепят Гуайдо.
Мадуро остро критикува изявлението на Тръмп в отговор. Според президента на Венецуела Тръмп звучи "почти като нацист" в речта си. Очевидно американският президент си въобразява, че може да дава заповеди на венецуелската армия, каза Мадуро. „Кой е командващ въоръжените сили, Доналд Тръмп от Маями?“ - попита лидерът на Венецуела. Според него Съединените щати смятат, че те владеят страната, предава телевизионния канал Das Erste.
Превод: М.Желязкова
http://pogled.info/svetoven/Das-Erste-ekspertizata-na-bundestaga-nareche-sporno-priznavaneto-na-guaido-za-lider-na-venetsuela.101574

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7718
  • Профил
Re: германия
« Отговор #163 -: Февруари 22, 2019, 09:34:06 »
аха, поглед.инфо е превела статията от тагесшау, която цитирах вчера. няма лошо.

гледам, че там от 1-2 седмици плачат за пари. нинова да не го осъди погледовия румпет?

Неактивен Eisblock

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2568
  • Профил
Re: германия
« Отговор #164 -: Февруари 22, 2019, 12:13:04 »
Чоки, това е изненада!

- Инак, всички големи медии от майнстрийма се влачат в килватера на меркелският режим. Преди дни пък, май бе около някакво сборище на CDU, се чуха гласове различни от официалната линия - тази на Меркел. Същата сега се готвела да се сурне на някакъв друг ЕС-пост. Дали някога ще бъде привлечена да дава отчет пред съда или трибунал, а има множество неща заради които може да бъде осъдена, все още е отворен въпрос. Може би затова, с един над-национален имунитет, може да спаси кожата за известно време.

Онзи, виждам че ползваш, знаеш немски - 'фърли едно око тук: https://www.facebook.com/groups/politisches.chaos.deutschland.europa/
 :nuts:

Неактивен Bacho Кольо

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4312
  • Профил
Re: германия
« Отговор #165 -: Февруари 22, 2019, 12:31:32 »
Меркел...
Дали някога ще бъде привлечена да дава отчет пред съда или трибунал, а има множество неща заради които може да бъде осъдена, все още е отворен въпрос.
Не , няма да бъде привлечена. И считай въпросът за затворен.
Имам предвид въпроса за трибунала.  Но има един друг ,  по-основен  - този за липсата на политици в Европа.
Меркел - подготвена, обиграна комсомолска активистка, прекрасна администраторка. Успешен канцлер на Германия, докато страната и се развиваше, трупаики икономически дивиденти в една спокойна и крайно благоприятна среда. Когато трябваше да се вземат рутинни, скучни чиновнически решения. Блестяща!
И какво стана, когато нещата малко загрубяха?
Провал в решенията и за справяне с емигрантския проблем.
Объркани и хаотични   действия в Украйна. Нулев принос за осъществяване на минските споразумения.
Още по-хаотични и противоречиви движения във взаимоотношенията и с Макрон, с когото уж бяха призвани да теглят континента към светлото бъдеще.
Пълна безпомощност да реагира на тръмповските действия в Европа.
...

Неактивен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5913
  • Профил
Германците обръщат гръб на използваните дизели
« Отговор #166 -: Февруари 22, 2019, 20:12:15 »
Продажбите на употребявани дизелови автомобили в Германия намаляват значително. Както съобщи Германският автомобилен тръст (DAT) на базата на оценка на различни бази данни, през януари са отчетени с около 11% по-малко промени в собствеността на употребяваните дизелови автомобили, отколкото през същия месец на миналата година.
Търсенето на по-стари дизелови превозни средства, които са особено засегнати от настоящи или възможни бъдещи забрани за шофиране, е намаляло още по-забележимо. Например броят на продадените дизелови превозни средства с норми между Евро 1 и Евро 4 е спаднал средно с 13% до 64 409. Спадът в продажбата на използвани дизелови коли с Евро 5 дори се е сринал с 26% до 48 976 броя.
Само сравнително новите дизелови двигатели Euro 6, които досега не са включвани в забраните, са увеличили продажбите си със 7% до 65 422 броя. Освен това се оказва, че използваните дизели се застояват по-дълго на паркингите на автокъщите. Те се продават средно за 102 дни, докато при използвани бензинови коли тази стойност е средно 92 дни.
Пазарът на нови дизелови автомобили, от друга страна, се е възстановил леко, съобщава DAT. Трудностите при доставката във връзка с новия процес на измерване на емисиите WLTP изглежда са преодолени: 91 623 нови дизелови пътнически автомобила са били регистрирани в Германия през януари, с 2,1% повече спрямо същия месец на предходната година. Фирмените автомобилни паркове на фирми заемат значителен дял от тези цифри.
По отношение на цените на употребяваните автомобили DAT твърди, че ситуацията поне не се влошава допълнително. Тригодишните бензинови коли държат около 57% от бившата си каталожна цена, тригодишните дизели - 52,1%. Въпреки това все още има значително намаление на цените на дизеловите коли.
https://www.investor.bg/novini/444/a/germancite-obryshtat-gryb-na-izpolzvanite-dizeli-277639/
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7718
  • Профил
Re: германия
« Отговор #167 -: Февруари 24, 2019, 10:01:15 »
Quote (selected)
Премьер-министр федеральной земли Бавария (Германия), председатель партии «Христианско-социальный союз» (ХСС) Маркус Зедер заявил в интервью Frankfurter Allgemeine Zeitung, что в мировой политике России не место на «скамье штрафников».
По словам Зедера, в Баварии всегда придерживались курса на диалог с Москвой.

«В мировой политике Москве не место на скамье штрафников, несмотря на то что Россия, разумеется, также способствовала ухудшению отношений с Западом», — цитирует РИА Новости Зедера.

Также он отметил, что поддерживает строительство газопровода «Северный поток — 2».

По его словам, поскольку ФРГ планирует отказаться от угля и ядерной энергии, «для Германии важны любые варианты, которые помогут обеспечить надёжное энергоснабжение».

«Я не могу понять, почему транспортировка газа из России по трубопроводу через Украину должна быть надёжнее прямых поставок из России в Германию», — добавил политик...
цялото - цък

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7718
  • Профил
Re: германия
« Отговор #168 -: Февруари 24, 2019, 10:03:32 »
и в тази връзка /цък/:
Quote (selected)
Nord Stream 2 построила около 700 километров «Северного потока — 2»
Короткая ссылка 18 февраля 2019, 16:17

«В совокупности уложено порядка 700 км по обеим ниткам газопровода», — приводятся слова Новака.

Указывается, что во время телефонной беседы стороны также обсудили итоги трёхсторонней встречи с участием России, ЕС и Украины 21 января по вопросу транзита газа через украинскую территорию.

Ранее в Nord Stream 2 заявили, что строительство первой нитки газопровода завершат в ноябре.

29 января сообщалось, что построено более 500 км «Северного потока — 2».
тва 200км за три седмици нормален или бърз темп е?

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7718
  • Профил
Re: германия
« Отговор #169 -: Март 24, 2019, 18:53:45 »
танте нещо се мъчи да се еманципира /цък/:
Quote (selected)
Германското правителство е готово да се откаже от своите ангажименти за увеличаване на военните разходи, което ще бъде поредното неподчинение на канцлера Ангела Меркел на диктата на президента Доналд Тръмп. Ако министерския съвет на заседанието си в сряда потвърди това решение, то ще бъде поредната стъпка на някога предания на Вашингтон европейски съюзник, в отдалечаването му от САЩ.
...
Германия вече съобщи на НАТО сумата от бюджета, която ще бъде отделена за военни разходи, като същевременно високопоставен правителствен чиновник заяви: „Ние поехме ангажимент пред членовете на НАТО, че ще увеличим разходите си до 2 процента, ако условията позволяват. Не се отказваме от тази цел, но ще бъде много трудно да я постигнем, макар че федералното правителство иска да направи това“.
акк вече заяви, че ще вдига военните разходи, а напоследък имаше и некви призиви танте да се пенсионира.

Чок觧

 • Гост
26.03 23:43   MIGnews.com
Германия: Ратуши шести городов закрыли из-за угрозы взрыва
Во вторник городские ратуши шести немецких городов были эвакуированы после получения сообщений об угрозе взрыва.
По информации газеты Welt, служащих и посетителей эвакуировали из ратуш городов Аугсбург, Кайзерслаутерн, Хемниц, Гёттинген, Нойнкирхен и Рендсбург.
«Угроза для города Аугсбург получена, ратуша очищена, мы проводим расследование», - сообщала в Твиттере полиция южного города.
Аналогичная ситуация возникла в Нойнкирхене.
"Ратуша остается временно закрытой", – сообщила представительница полиции.
http://mignews.com/news/disasters/260319_134308_34157.html

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7718
  • Профил
Re: германия
« Отговор #171 -: Март 29, 2019, 19:05:38 »
голямо колене се колят в заарланд :nuts:

Quote (selected)
През септември 2018 година депутатът от заарландското крило на партията поиска данни от полицията за това с какъв произход са хората, извършили нападения с нож между 2016 и 2018 година. Така Рудолф Мюлер искаше да оправдае кампанията на “Алтернатива за Германия“ под мотото „Масовата имиграция е миграция с ножове“. За негова изненада отговорът на полицията гласял, че мнозинството от нападателите между януари 2016 и април 2018 са с германски паспорт. Тъй като с германски паспорт могат да са и хора, родени в друга държава, Мюлер настоял да му дадат подробна сводка за малките имена на нападателите. Полицията отговори подробно: Михаел (24 случая), Даниел (22 случая), Андреас (20 случая), Саша (15 случая), Томас (14 случая), Кристиан (13 случая), Кевин (13 случая), Мануел (13 случая), Патрик (13 случая), Давид (12 случая), Йенс (12 случая), Джъстин (11 случая), Свен (11 случая).

След германците (общо 842 случая) в сводката на извършителите на нападения с нож са сирийците – 122 случая, чужденци от друга държава в ЕС – 94 пъти, афганистанци – 36 пъти. В 289 случая извършителите не са заловени. Според броя на населението обаче сирийци и афганистанци са извършители по-често, отколкото германци.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7372724

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 23179
 • ЕС е вреден за вашето здраве!
  • Профил
Re: германия
« Отговор #172 -: Май 03, 2019, 21:01:33 »
Quote (selected)
Отведи ме на Луната: Германия навлиза на космическия пазар
http://e-vestnik.bg/30270/otvedi-me-na-lunata-germania-navliza-na-kosmicheskia-pazar/

Quote (selected)
Бием тревога, че Германия и Европа изостават в космоса спрямо Китай и САЩ, посочи пред Ройтерс Дирк Хоке, директорът, отговарящ за отбраната и космоса във френско-германската аерокосмическа група Airbus.

Практични и откровени като истински германи.
Наясно са, че даже да тичат срещу РФ не могат да ги стигнат, но със САЩ и Китай могат да се сравняват.

П.П. Що просто не пратят грама до тъмната страна?
Нали там има бази на техни роднини? :beer-405:
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: германия
« Отговор #173 -: Май 03, 2019, 21:13:49 »
Абе тия на някъде са тръгнали...
Имаше едни нюзове че ще правят самолет 6-то поколение в кооперация с френците.
мъчат се да хванат последния влак, ли что ли?
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 23179
 • ЕС е вреден за вашето здраве!
  • Профил
Re: германия
« Отговор #174 -: Май 03, 2019, 21:17:26 »
Абе тия на някъде са тръгнали...
Имаше едни нюзове че ще правят самолет 6-то поколение в кооперация с френците.
мъчат се да хванат последния влак, ли что ли?
Е щом със френците, поне до "невидим" ще го докарат.
То и ние имаме невидим вертолет МИ-17.
Невидим щото не лети.
Quote (selected)
МИ-17 няма да открие парада с националния флаг
https://www.segabg.com/forum-topic/mi-17-nyama-da-otkrie-parada-nacionalniya-flag
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: германия
« Отговор #175 -: Май 03, 2019, 21:27:52 »
Е па на някоя 8-ца не може да го забучат...
Даже МИ-8 е за препоръчване, не щото съм скачал и от такова.
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 23179
 • ЕС е вреден за вашето здраве!
  • Профил
Re: германия
« Отговор #176 -: Май 03, 2019, 21:34:10 »
Е па на някоя 8-ца не може да го забучат...
Даже МИ-8 е за препоръчване, не щото съм скачал и от такова.
Пак се опитваш да разкриеш държавна тайна!
ЗНАМЕ НЯМА!
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: германия
« Отговор #177 -: Май 03, 2019, 21:40:22 »
Ако няма знаме, значи няма държава...
Не заради тия симпатяги дето ще се опитват да имитират парад де.
Президент и главнокомандващ е (слава на вси светии!!!) не чехълче, а реален пич.
Не влизам в конспирации дали ни намеква нещо.
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 23179
 • ЕС е вреден за вашето здраве!
  • Профил
Re: германия
« Отговор #178 -: Май 03, 2019, 21:46:12 »
Тия саботират президента главнокомандващ по всякакъв възможен и невъзможен начин.
Нямали въртолет?
Аде не ма нужда!
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 7718
  • Профил
Re: германия
« Отговор #179 -: Май 16, 2019, 17:17:28 »
меркелица изпитва некъв голям страх да подметне веберът. за разлика от нинова, която ясно показа на станишев кой кой е в бсп, тука има някакви гънения и суканици. от днес, зюддойче цайтунг /цък/
Quote (selected)
Die Kanzlerin thematisierte zum ersten Mal auch inhaltliche Differenzen zu Weber. Es gebe bei der Beurteilung der Erdgaspipeline Nord Stream "eigene Positionen". Weber komme "aus gesamteuropäischer Perspektive" zu einer anderen Lösung, ihre Position sei mit den deutschen Interessen und mit Europa "kompatibel". Während Weber für eine Beendigung des Pipelineprojekts plädiert, hebt Merkel auf die Änderung der Gasrichtlinie in der EU ab und spricht von einem "erstaunlich einvernehmlichen Weg".

Anders als Weber plädiert Merkel auch nicht für den sofortigen Abbruch der Beitrittsverhandlungen der EU mit der Türkei, wobei die Kanzlerin mit einem harten Urteil über Ankara nicht zurückhält. Die aktuellen Ereignisse nach den Kommunalwahlen machten "eine Mitgliedschaft der Türkei" nicht wahrscheinlicher. Merkel sprach von einer "prinzipiellen Besorgnis über den Entwicklungsweg der Türkei". Andererseits verwies sie mit Blick auf Syrien und den islamistischen Terror auf "gemeinsame Interessen".