Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Декември 05, 2021, 09:16:51

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - ddantgwyn

Страници: [1] 2
1
Теми на форумците … / Habeas corpus …
« -: Юни 15, 2021, 19:41:29 »
Цитат
Никой свободен човек не може да бъде залавян и затварян, или да му бъдат отнемани правата или собствеността, или да бъде поставян извън закона или заточаван, или да му бъде отнемано общественото положение. Нито пък Ние или някой, изпратен от Нас, ще употребява сила срещу него, освен ако не е отсъдено законно от неговите равностоящи или според закона на страната.”

Magna Carta Libertatum, 15.06.1215


Цитат
… Може ли изобщо държавата да нарушава основно човешко право, за да накаже нарушители на човешки права, корумпираните, корумпиращите и техните помагачи? Законен ли е закон, отменящ конституцията? И от мисъл на мисъл, стигаме фундаменталната дилема: целта оправдава ли средствата?https://www.segabg.com/category-observer/habeas-corpus

С всички резерви, които може би имате към автора, този път въпросите, поставени от него имат смисъл (imho).

2
Цитат
Собственикът на Telenor и bTV загина в авиокатастрофа
Чешкият милиардер Петр Келнер се разби с хеликоптер в Аляска

Чешкият милиадер Петр Келнер загина в катастрофа с хеликоптер, която отне живота на още четирима души. Инцидентът се е е случил в неделя по време на пътуване в Аляска. Има един оцелял, който е в тежко, но стабилно състояние, съобщава "New York Times".

https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/sobstvenikut-na-telenor-i-btv-zagina-aviokatastrofa

Хм, ако се вярва на злите езици (и на Алиса), твърдящи, че ЦРУ купува водещи медии в България, тази смърт е повече от странна :m1708:

3
"Мемориал в памет на цивилните жертви от бомбардировките, извършени над България през Втората световна война …"

Отварям тази тема поради няколко причини, първата от които е, че в другия форум се появиха коментари относно тази инициатива, които не блестят с особена компетентност и които засягат част от хората, пишещи тук. Другата причина е да създам място, в което да бъде описана историята на възникването на тази инициатива, както и нейното развитие във времето.

Това, което аз си спомням за нея е, че тя възникна в една от темите в стария форум на вестник "Сега" при обсъждане на новооткрития паметник на загиналите американски летци в София. Идеята беше предложена от Сократ-май, вече не помня в коя точно тема, но като резултат беше създадена отделна тема за тази инициатива: "Мемориал в памет на цивилните жертви от бомбардировките, извършени над България през Втората Световна Война". В резултат от дискусията там беше създаден инициативен комитет, който излезе с предложение пред софийската голяма община за изграждане на такъв мемориал. На 10 декември 2013 година беше дадена и пресконференция от този инициативен комитет по повод на инициативата. Запис от нея може все още да се види в youtube, а малко снимки от нея могат да се намерят на този адрес.

Нямам ясен спомен за всички хора, които влязоха в този инициативен комитет, така че се надявам в следващите коментари по темата да излезе и списък на неговите участници. Също така се надявам от тях да стане ясно докъде стигна инициативата и къде е била спряна, както и да даде някакъв допълнителен тласък на инициативата, която да стигне до успешен край.

Толкова от мен.

4
Понеже мине не мине много време и все ще се намери някой да се изтъпани пред камерите и да поиска електронно (или дистанционно) гласуване, позовавайки се на модерните в момента блокчейн алгоритми, предлагам на вниманието (им) кратка публикация от Брус Шнайер, имащ репутацията на разбиращ от тези неща:

Цитат

Blockchain voting is a spectacularly dumb idea for a whole bunch of reasons. I have generally quoted Matt Blaze:

    Why is blockchain voting a dumb idea? Glad you asked.

    For starters:

        It doesn’t solve any problems civil elections actually have.
        It’s basically incompatible with “software independence”, considered an essential property.
        It can make ballot secrecy difficult or impossible.You may have heard of Voatz, which uses blockchain for voting. It’s an insecure mess. And this is my general essay on blockchain.

Short summary: it’s completely useless.

И връзка към статията, спомената в публикацията: "Going from Bad to Worse: From Internet Voting to Blockchain Voting"

5
Цитат
From COP-21 to COVID-19: The Collapse of ‘Predictive Models’ and the Return to Return to Actual Thinking
By Matthew Ehret
http://canadianpatriot.org/from-cop-21-to-covid-19-the-collapse-of-predictive-models-and-the-return-to-actual-thinking/

American Surgeon General Jerome Adams’ recent announcement that America would begin using real data and real trends instead of the World Health Organization-Bill Gates driven ‘predictive models’ came as a breath of fresh air for many who were beginning to lose hope that reason had been banished from world policy. When compared with reality, the WHO/Gates-funded narrative justifying the total shutdown of global economies falls apart like a house of cards as outlined perfectly by the Swiss Propaganda Research Institute’s Facts of COVID-19.

Powell’s announcement opens up a larger discussion on the nature of the human mind, and how the the oligarchy has managed to subvert nation states over the past 50 years using a simple technique that replaces actual creative thinking for mind-less computer modelling.
The Global Coup: Predictive Models Take Over Actual Thinking

The age of “predictive doomsday models” in many ways grew out of the 1972 Limits to Growth study funded by the Club of Rome which popularized the technique of tying temperature increases to carbon dioxide and projecting economic variables like population, resource losses, and “pollution growth” into the future in order to scare the hell out of their incredulous victims and intimidate nations to drastically modify their collective behavior.


Превод на статията е публикуван на сайта „Гласове“ -- https://glasove.com/categories/na-fokus/news/kolapsyt-na-prognoznite-modeli-i-vryshtane-kym-realnoto-mislene

Има достатъчно материал за размишление според мен.

6
Цитат
Кой командва България в извънредното положение
Слушайте ген. Мутафчийски, спасете хора
19 Март 2020 автор АРМАН БАБИКЯН, експерт по политически маркетинг и ПР   

https://www.segabg.com/category-observer/koy-komandva-bulgariya-izvunrednoto-polozhenie

Българският народ изпадна в затруднено положение. Това не е шега. Появи се зло, което помете много устои и показа за дни дефектите, ефектите и илюзиите, в които живеем.

Първата наивна мисъл, която пропадна, беше: "То се случва далеч и нас не ни засяга“. Вгледани в пъпа си, повечето философи на прехода не намериха "българската уникалност", която "за зло или за добро ни спасява". Ако някой се чуди на кавичките - става дума за подбрани цитати от последните години по темата защо не ни щат мигрантите.

Втората наивна мисъл, която умря от подсъзнанието до Фейсбук, е, че "те ще ни оправят" …

Добре написано, въпреки някои залитания, но какво да се прави – никой не е съвършен :m1731:

7
https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/157379

На мен лично ми стана интересен чл. 7 от проектозакона и ми се иска да видя компетентно мнение дали това не е вратичка за раздаване на едни пари на наши хора.

8
Цитат
мога да ви съобщя и жертвите убити при условията на семейно насилие с доста голяма точност, но едва ли ви интересува

Важното е ти да ги знаеш и вечер преди лягане да си ги преглеждаш за по-здравословен сън.

Чакам да видя дали тази  :t2407: реплика ще предизвика някаква реакция у ddantgwyn....

Каква точно реакция очакваш?
Обективна.

По кои критерии?
По твоите.

Други извъртания ще има ли ?

А други заяждания ще има ли?

9
Цитат
Всезнайко спори със себе си в Кеймбридж
 10 Дек. 2019             НАДЯ СТЕФАНОВА
https://www.segabg.com/category-technologies/vseznayko-spori-sebe-si-keymbridzh

В Кеймбридж, домът на най-стария клуб за дебати в света, миналата седмица имаше демонстрация какво може да очакваме от бъдещето - там се представи робот на американската компания International Business Machines Corporation (IBM), компютър, който проведе задълбочен дебат със... себе си.


Малко шизофренично, но пък защо не, след като светът е тръгнал в тази посока.

Цитат
"Изкуственият интелект ще бъде голямо предимство, защото ще освободи хората от ежедневните задачи, които се повтарят", каза компютърът с различен глас.

И оставам с усещането, че има някакво разминаване в терминологията -- по дефиниция изкуственият би трябвало да може да се справя с творчески задачи, а не с ежедневни такива (imho).

10
Цитат
Книжният пазар се връща на "Славейков" с подвижни витрини
 13 Дек. 2019                                         СВЕТОСЛАВ СПАСОВ
https://www.segabg.com/category-bulgaria/knizhniyat-pazar-se-vrushta-na-slaveykov-podvizhni-vitrini

Проектът за възстановяване на книжния пазар на столичния площад „Славейков“ е готов и се намира в администрацията на район „Средец“, съобщиха оттам. Появата му идва около 7 месеца след завършването на ремонта на площада и неговото откриване. Оттогава на площада стоят металните скелети на навесите, предназначени за пазара, а търговците са на временното си място в градинката на хотел "Рила". От общината няколко пъти даваха да се разбере, че не успяват да постигнат съгласие с книжарите как да изглеждат техните сергии и какво да бъде покритието им.


На снимка и на хартия не изглежда зле, да видим в крайна сметка какво ще се получи.

11
Цитат
Кой изгони Христос от Рождеството Му?
 14 Дек. 2019 ИВАН СТАМБОЛОВ-СУЛА   
https://www.segabg.com/category-observer/koy-izgoni-hristos-rozhdestvoto-mu

Ако ви попитат какво е Коледа за вас, защо празнувате Рождество, вие сигурно ще отговорите, че защото е уютен семеен празник, заради добротата, която се излъчва от него, заради особения коледен дух и дори може да добавите, че на Коледа стават чудеса. Заблуждавате се. Всичко това не е достатъчно. Коледа е нещо по-голямо и я празнуваме включително и по някоя от следните три причини: разкош, суеверие или християнство. Въпросът е да решим по коя. Или по-точно не да решим, защото сме го решили отдавна, а да си признаем.


Понеже този път Сула става за четене и понеже пак коментарите са забранени под неговата дописка, я пускам тук, ако някой има нужда да коментира.

12
Цитат
Изкуствоведът в епохата на Фейсбук
 14 Дек. 2019            Диана Попова
https://www.segabg.com/category-observer/izkustvovedut-epohata-na-feysbuk

През соца критиката бе нещо като обслужващ персонал към СБХ, след промените - участник в художествения процес

"Не съм сноб, изкуствовед съм. Това съм учила и това работя повече от 30 години. Със сигурност знам за изкуството повече от вас. Не искате ли да научите нещо от мен?" Цитирам приблизително част от коментарите си в бурните дискусии около илюстрациите на Любен Зидаров за юбилейното издание на "Хари Потър". Покрай тези дискусии беше неизбежно да се замисля за изкуството, за публиката му и ролята на изкуствоведа през годините. И как всички те се промениха във времето.


Не съм изкуствовед, прост инженер съм, за това мисля, че тази статия има място и тук  :m1731:

13
Култура … / Стара София (само за ценители) …
« -: Декември 02, 2019, 12:17:37 »
Може да изглежда малко като реклама, но не е :)

Стара София в цвят – албум със 100 фотографии

цена: 18.75 лв.

https://bulgarianhistory.shop/catalog/stara-sofia-v-cviat/

Аз мисля да си поръчам един албум.

А ако някой знае подобни проекти за други градове в България (а такива, които заслужават, има), нека се обади тук.

Между другото, на сайта има и други интересни неща -- например Мис България 1930 :m1728:


14
Цитат
Столицата трябва да привлича туристи не само като град от миналото. Тя трябва да гледа и напред
02 Ноем. 2019  ПЕТЬО ЦЕКОВ   

Почти половин денонощие централното градско пространството остава празно, ако си събрал на едно място административни сгради и музей на открито.

https://www.segabg.com/category-observer/sofiya-grad-muzey

Понеже няма възможност за коментари там, нека ги направим възможни тук.

15
Цитат
2019 marks the 50th anniversary of Unix
https://www.bell-labs.com/unix50/

The Unix operating system and the C programming language, closely intertwined in both origin and impact, were created at Bell Labs between 1969 and 1972. Unix made large-scale networking of diverse computing systems - and the Internet - practical. The C language brought an unprecedented combination of efficiency and expressiveness to programming. Both made computing more "portable." Today, Linux, the most popular descendent of Unix, powers the vast majority of servers, and elements of Unix and Linux are found in most mobile devices.
16
Цитат
DON’T FEED THE FORUM TROLLS

ФОРУМНИТЕ ТРОЛОВЕ – ПАРАЗИТИ В МРЕЖАТА[/b]

http://bugtraq.ru/library/underground/trolls.html

mindw0rk

Публикувано на 28 март 2007, 00:34 h

За много хора, форумите вече са постоянно място за общуване. Запознават се, решават наболели проблеми, споделят натрупан опит. И даже не подозират, че съвсем наблизо, скрили се в засада, стоят акули. Те се показват в самия разгар на беседата, хвърлят няколко точни фрази и дружелюбните места за среща изведнъж се превръщат в място за флейм и изясняване на отношенията. Тези акули не без гордост наричат себе си тролове и смятат, че нямат равни на полето на форумните битки.


Останалата част може да се прочете в оригинал на посочената в цитата хипервръзка или на български на този адрес.

17
Recycle Bin … / Re: За РобПрес - 2
« -: Юли 15, 2019, 12:12:12 »
Заставен съм от обстоятелствата да кажа и следното за плановата лятна истерия срещу Черноморци...


1) Да вземем наш Бае ти Ганя и неговото щъкане напред-назад из Европата…
Бил селяндур Бае ти Ганя, простак, невъзпитан, пинтия и пр. и пр. и пр.

Но не съм чул някой да издигне глас за Свещените Права на Бае ти Ганя като Клиент - платил е - сл. Бае ти Ганя е винаги прав, независимо какво върши, и разните му там европейци да не се правят на Голямо ДобУтро, ми да превиват гръб, да не шукват и да робуват!

2) Идваме в Наше Време... Без никакво колебание 99.99% заявяват - израелките са си платили - независимо дали вършат простотии - прави са - Свещените Права на Клиента!

------
заб. все ми се струва, че по цял свят вдигането на истерични скандали е укоримо...

------

заб.1 - няма да зачеквам любимата тема на платените отродители и народопсихолози: за преклонената глава и сабята...

18
Цитат
Do YOU know your partner's number without looking at your phone?
Researchers warn digital amnesia is changing our ability to remember

By Mark Prigg For Dailymail.com

Published: 23:33 BST, 1 July 2015 | Updated: 00:24 BST, 2 July 2015
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3146564/Can-remember-partner-s-phone-number-Researchers-warn-digital-amnesia-harming-ability-remember.html
  • Researchers warn 'Google effect' is damaging our memories
  • Over 90% of Americans admit they are dependent on online information
  • Researchers say change is result of our brain adapting to the internet

Малко е стара новината, но все пак е добре да се знае до какво може да ни доведе технологичния прогрес :m1731:

19
Това ще засегне пряко и този форум, а вие се занимавате с разни измислени драми.

Цитат
Държавата иска да контролира и интернет сайтовете
https://www.segabg.com/category-first-page/speshni-promeni-za-mediite-shte-pazyat-upravlyavashtite-nov-apartamentgeyt

Тома Биков и Вежди Рашидов от ГЕРБ смятат, че е нужен нов закон за регулация на всички медии, включително и на интернет сайтовете.

В разгара на "Апартаментгейт", който тръгна от журналистически разследвания, управляващите обявиха, че пишат нов медиен закон, който да замени "морално остарелия" Закон за радиото и телевизията. С аргумента, че е нужно синхронизиране с европейските изисквания, под контрол и регулацията от държавата ще попаднат и интернет сайтовете. Това ще засегне всички медии в България, защото телевизиите, радиата и печатните медии имат сайтове.


20
Благодарение на труда на Джиджи, качвам тук превода на статията „'The goal is to automate us': welcome to the age of surveillance capitalism".

Изрично подчертавам, че преводът е със запазени всички авторски права. Ако някой иска да го публикува някъде другаде, нека се свърже с Джиджи тук, във форума, за уточняване на условията, при които може да стане това публикуване.

И накрая -- не стреляйте по преводача, той толкова си може :cool-1084:

Цитат
Целта е да ни автоматизират: добре дошли в епохата на „наблюдаващия капитализъм“[/b][/size]
https://www.theguardian.com/technology/2019/jan/20/shoshana-zuboff-age-of-surveillance-capitalism-google-facebook

Новата книга на Шошана Зубоф представлява смразяващо разкритие за бизнес модела, кой­то лежи в основата на дигиталния свят. А обобщаващият колумнист, Джон Нотън, обяснява значението на нейната творба и задава на авторката 10 ключови въпроса.

Днес преживяваме най–дълбоката трансформация на нашата информационна среда от вре­мето на изобретяване на печатарството от Йоханес Гутенберг около 1439 г. А проблемът с живота по време на революция се състои в това, че е невъзможно да обхванем с поглед всичко, което се случва около нас.

„Погледът назад в миналото” се оказва единствената точна наука, но докато наистина успеем да погледнем назад, всички вече сме мъртви. Печатарството или самото печатане оформи и преобрази нашите общества за четири века напред, но никой в Майнц (родния град на Гутенберг) през, да кажем, 1495 г. не е можел да знае, че тази технология (освен всичко друго) би могла: да осигури „искрата” за Реформацията и да подкопае авторитета на всемогъщата Католическа църква; да даде възможност за появата на това, което днес признаваме за съвременна наука; да създаде нечувани до момента професии и индустрии; да промени формáта на нашите мозъци; и дори да пренастрои представите ни за нашето детство. И въпреки всичко печатарството направи това, ако не и много повече.


21
Една още по-стара публикация, която е интересно да се види от дистанцията на времето :m1708:

Цитат
The Wall Street Journal не работи в името на обществения интерес, а работи в името на Уолстрийт
Красимир Петров, Ph.D. (Ohio State University)
http://invest.start.bg/article.php?aid=1418

Западните мас-медии в инвестиционния свят все още живеят в миналото. През 2000 година настъпиха радикални промени в световните тенденции, но едва ли някои говори за тези промени сериозно. Причините за това са две.През 2000 година глобалната инвестиционна конюнктура се промени радикално. Светът премина от една фаза на цикъла на Кондратиев в друга. В старата фаза, доминираща роля играеха финансовите активи — акции и облигации. Подчинената роля бе предопределена на реалните активи — природните и минералните ресурси (злато, сребро, мед, цинк, желязо, дървесина, нефт, природен газ), селскостопанските продукти и недвижимите имоти. Доминиращите активи носят особено висока възвръщаемост за своите инвеститори, а подчинените активи носят обикновено загуби. В новата фаза, започнала приблизително през 2000 година, ролите се обръщат. Сега реалните активи доминират, а финансовите са подчинени.

Интересно, една фаза от цикъла на Кондратиев е 25-30 години и излиза, че нейният край е на един хвърлей време от днес  :m1731:

22
Един превод на публикация, появила се преди 10 години и която е интересно да се погледне от тази дистанция във времето (imho):

Цитат
Вестниците и осъзнаването на немислимото
http://acnapyx.blogspot.com/2009/03/newspapers-and-thinking-unthinkable.html

През 1993 г., вестникарската верига Knight-Ridder започна разследване на пиратско разпространение на популярната рубрика на Дейв Бари, която се публикуваше от Miami Herald и масово биваше синдикирана. В процеса на проследяване на източниците на нелицензираното разпространение те откриха много неща, включително копирането на рубриката му в alt.fan.dave_barry в usenet, сериозен мейлинг лист от 2000 души, също четящ пиратски версии - и тийнейджър в Средния Запад, който лично извършваше част от копирането, тъй като толкова харесваше написаното от Бари, че искаше всеки да може да го чете.

Един от хората, с които общувах тогава с онлайн бекграунд, беше Горди Томпсън, който поддържаше Интернет услугите на "New York Times". Помня как Томпсън каза нещо за ефекта на това, че “когато 14-годишно дете може да взриви твоя бизнес в свободното си време, при това не понеже те мрази, а защото те харесва, имаш проблем.” Много мисля за този разговор напоследък.


Оригиналната публикация се намира на следния адрес: http://www.shirky.com/weblog/2009/03/newspapers-and-thinking-the-unthinkable/

23
Други теми … / За дискриминацията срещу …
« -: Февруари 11, 2019, 17:00:46 »
Дали на още някой този клип ще се стори прекалено дискриминиращ, даже и за евроатлантическо възпитание  :m1731:

https://youtu.be/odXaF2gqtqw

И аз невинен, то така си беше :m1728:

24
В светлината на водените тук дискусии, по-точно на начина, по който се водят:

Цитат
Информатизация и девалвация на мненията
Николай Дедок, превод от руски

В годините на стремителна информатизация словото, в това число и печатното, се обезценява неимоверно. Словото се превръща в празнодумство – слепени фрази, твърдения, мнения, заявления; многократното набъбване на броя на медиите безгранично раздува информационното пространство. В Новото време, предшествало индустриалната епоха (и тук вече не става дума за Средновековието), публично изказаното слово, а още повече – напечатаното, е имало тежест. За него е трябвало да се носи отговорност. Дори съхраняването на забранени книги е можело да доведе до смъртна присъда, а забранени са били почти всички, дръзнали да критикуват обществения строй и религията. Притежаването на знания и владеенето на словото са били оръжие и привилегия на малцина.


25
Цитат
„Ляво“ и „дясно“ в партийната политика на България
Ивайло Динев и Лора Радева
http://dversia.net/4495/left-right-bulgaria/

В последните десет години консенсусът между двете най-големи партии ГЕРБ и БСП бе размразяван единствено от борби в полето на медийните скандали с определени личности или обвинения в корупция, но на политически дебати като този „за“ или „против“ бежанците, „за“ или „против“ промяна на данъчната система, двете партии подкрепят относително една и съща, значително консервативна, позиция. Тази ситуация е определяна като „пост-политическа“, като характерно за нея е, че липсва реален политически сблъсък на идеологии, но е налице нарастващ консенсус по крайнодесни и про-пазарни политики сред всички партии (Цонева, 2017).


Това като допълнение към темата за политическите щампи и реалността.

26
Чудя се дали мястото на тази новина е в този раздел или в темата на bradatko за занимавките, но все пак ще я оставя тук. И само ще добавя „пази боже, сляпо да прогледа“.

Цитат
Прокурор Иван Гешев: Банев подготвял хибридна война срещу България
Търсел закрила от руснаците по телефон, скрит в консервна кутия
https://www.segabg.com/hot/prokuror-ivan-geshev-banev-podgotvyal-hibridna-voyna-sreshtu-bulgariya

Служители на правосъдието са открили преди десет дни телефон, скрит в консервна кутия в килията на Банев и са го предали на правосъдието и досъдебното производство. Това съобщи в студиото на bTV зам. главният прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.


27
Цитат
In Memoriam
Амос Оз: Мултикултурализмът често е маска на фанатизъм
Автор: "Мадам Фигаро"      29.12.2018 10:24
http://glasove.com/categories/vytreshni-glasove/news/amos-oz-multikulturalizmyt-chesto-e-maska-na-fanatizym

"Преди няколко години смятах, че мултикултурализмът е чудесен отговор на фанатизма. Всъщност това често е маската на друга форма на фанатизъм. Хората се самоопределят, мразейки наследството на другите. Те говорят от името на различността, но не вярват в нея. Това, което искат под прикритието на различността, е отмъщението. Мултикултурализмът се превърна в нова религия и днес има хора, готови да убиват всички онези, които не са плуралисти…"

В романа си “Юда” израелският писател Амос Оз реабилитира фигурата на предателя чрез една любовна история, която се развива в Ерусалим в средата на ХХ век. Романът ни пренася в разделения Ерусалим през 1959 г. Шмуел Аш е загубил годеницата си и паметта си за “Иисус в еврейската традиция”. Обажда се на една обява, която предлага жилище и заплата срещу няколко часа, прекарани в разговори и четене. Така той се настанява при Гершом Валд, отчаян възрастен човек, над когото бди мистериозната и чувствена Аталия. Майсторска вариация срещу фанатизма.


enjoy

28
По света … / Послушайте сега …
« -: Декември 30, 2018, 14:37:41 »
според мен, заглавието би трябвало да бъде „чуйте ни сега“, но какво да ги правиш преводачите — явно толкова си могат  :cool-1084:

Цитат
Послушайте сега Русия
Автор: о.з. п-к, доцент, д-р Гергин Гергинов     29.12.2018 20:16
http://glasove.com/categories/vytreshni-glasove/news/poslushajte-sega-rusiya

В 2002 г. САЩ денонсират договора от 1972 г. за ограничаване на системите за противоракетна отбрана (ПРО). Русия е категорично против и няколкократно предлага компромис с цел запазването му, но в САЩ не слушат нейните предложения и, дори и да са ги чули, не са допускали, че поставената на колене през 90-те г. на ХХ век Русия може с нещо да им се противопостави. Впрочем това за тях е нормално, защото на Запад никога не са разбирали руския характер и никога не са правели извод от нейната, а и от своята, военна история. В резултат Русия на практика вече е обкръжена с бази за ПРО, чиято цел е прехващане на руските стратегически ракети и следователно силно намаляване на възможностите й за противодействие.

1 март 2018 г. Пред  Федералното събрание руският президент заяви : „С нас по същество никой не искаше да разговаря, нас никой не ни чуваше... Послушайте сега”. И тези, които трябваше, чуха за шестте нови руски системи оръжия, част от тях предназначена за пробив на американската ПРО. Това се отнася преди всичко до стратегическия ракетен комплекс „Авангард” в състав ракета със шахтно базиране УР-100НУТТХ /SS-19 „Stilleto”/ и хиперзвуков маневриращ боен блок 15Ю71 – той може да бъде ядрен и конвенционален.


29
Цитат
Russia and China's new missiles could scare the US president away from deploying aircraft carriers
Alex Lockie
https://www.businessinsider.com/navys-aircraft-super-carriers-could-lose-to-russia-or-china-2018-12

The US Navy's 11 aircraft super carriers represent the envy of the world in terms of naval might and power projection, but the cult status they've achieved and the rise of Russia and China's missile fleets could lose the US its next war.

The myth of aircraft carrier goes that in times of crisis, the first question a president asks is: Where are the aircraft carriers?


Къде е ЗИП-а да развенчае тази статия  :smokin:

30
Цитат
Илия Троянов и неговата еластична идентичност
Автор: Юлиана Методиева         15.12.2018 15:06
http://glasove.com/categories/intervyuta/news/yuliana

Искам да живея в Лондон и да пиша във фейсбук колко скапана демокрация тече по жълтите павета. Не е зле и да съм в Чикаго и да пълня фейсбука с елегантни статуси и видеосатири срещу Борисов и Цацурата. Статусите ми ще явяват „мръсното на черното“, така да се каже. То пък е бялото всъщност, защото така пише Яна Букова, която харесвам.

Върхът ще бъде да живея в Холандия и да развихрям яростен антикомунизъм. Във фейсбука ще пиша така срещу комунягите, че ще събера 5 хиляди приятели. Всички на моя акъл. Ако някой е тръгнал да забравя какви ги вършеше диктатора Живков, ще му припомням със страшни примери – концентрационни лагери, Народен съд, Държавна сигурност! Ужас, та ужас! Номерът е да забиваш гвоздея в плътта на глупавите ти съученици, които без грам фантазия останаха в „родината“. Какво тук значи родина“! Като попитали кой е по-прецакан – Румъния или България, в хор му отвърнали“България, България, напълно, тотално, утрепана страна!!“


31
Цитат

After the abolition of slavery, Britain paid millions in compensation – but every penny of it went to slave owners, and nothing to those they enslaved. We must stop overlooking the brutality of British history.

On 3 August 1835, somewhere in the City of London, two of Europe’s most famous bankers came to an agreement with the chancellor of the exchequer. Two years earlier, the British government had passed the Slavery Abolition Act, which outlawed slavery in most parts of the empire. Now it was taking out one of the largest loans in history, to finance the slave compensation package required by the 1833 act. Nathan Mayer Rothschild and his brother-in-law Moses Montefiore agreed to loan the British government £15m, with the government adding an additional £5m later. The total sum represented 40% of the government’s yearly income in those days, equivalent to some £300bn today.

You might expect this so-called “slave compensation” to have gone to the freed slaves to redress the injustices they suffered. Instead, the money went exclusively to the owners of slaves, who were being compensated for the loss of what had, until then, been considered their property. Not a single shilling of reparation, nor a single word of apology, has ever been granted by the British state to the people it enslaved, or their descendants.


Аз тактично ще замълча :t10502:

32
По света … / Stratfor: 2019 Annual Forecast …
« -: Декември 14, 2018, 10:09:29 »
Малко е дълго, но може би си струва да се прочете (аз тепърва започвам) и да се следи следващата година колко от прогнозите ще се сбъднат.

Цитат

Overview

The Great Power Competition Intensifies. The United States will escalate its strategic offensive against China with tariffs, sanctions, regulatory buffers around emerging technologies, stronger backing for Taiwan and a more assertive posture in the South China Sea. At the same time, failing arms control pacts will accelerate an arms race among the United States, Russia and China. The edgier geopolitical climate will create strategic opportunities for more vulnerable borderland powers, such as Poland and Taiwan, but will also create massive headaches for middle powers trying to find neutral ground, such as Turkey, India and Vietnam.

Increased Geopolitical Risk for Business. Citing national security threats, the United States will lean heavily on Europe, Japan, Australia, Canada, South Korea and Taiwan to erect stronger barriers to Chinese investment. This will affect research and trade in strategic areas, from artificial intelligence to 5G network rollouts beginning in 2019. China's imperative to catch up in critical areas like aerospace and high-end semiconductor development will only increase cyberthreats to corporations and compel an overall more offensive U.S. policy in cyberspace. In addition, corporations will have to contend with supply chain disruptions and heavier fines and lawsuits for data breaches.


33
Цитат
Pravý prostor (Чехия): обзор самой вопиющей российской лжи
03.12.2018     Томаш Флашка (Tomáš Flaška)
https://inosmi.ru/politic/20181203/244138184.html

По поводу недавней российской провокации в Керченском проливе снова заговорили о бедной России, которую обижают со всех сторон. Приведу несколько фактов, которые нужно всегда помнить.

1. Перед российской аннексией Крыма американское правительство профинансировало перестройку крымской школы в казарму, чтобы разместить там американских солдат, когда Украина сдаст им в аренду базу в Севастополе.


Това дали е чехският „Дневник“?

34
По света … / Why is Ukraine’s Kerch Crisis Any of Our Business?
« -: Ноември 30, 2018, 22:04:17 »
Цитат
Why is Ukraine’s Kerch Crisis Any of Our Business?
By Patrick J. Buchanan • November 30, 2018, 12:01 AM

https://www.theamericanconservative.com/buchanan/why-is-ukraines-kerch-crisis-any-of-our-business/

Upon his departure for the G-20 gathering in Buenos Aires, President Donald Trump canceled his planned weekend meeting with Vladimir Putin, citing as his reason the Russian military’s seizure and holding of three Ukrainian ships and 24 sailors.

But was Putin really the provocateur in Sunday’s naval clash outside Kerch Strait, the Black Sea gateway to the Sea of Azov?

Or was the provocateur Ukrainian President Petro Poroshenko?


:m1731:

35
По света … / Ukraine’s Pinochet Scenario …
« -: Ноември 30, 2018, 00:35:00 »
Цитат
Ukraine’s Pinochet Scenario

Did President Poroshenko use a clash with Russia to try to shut down internal opposition?
By Nicolai N. Petro          Yesterday 7:00 am

https://www.thenation.com/article/ukraines-pinochet-scenario/

At first glance, Russia’s seizure of three Ukrainian warships that attempted to enter the Sea of Azov seems to follow a familiar pattern of aggression aimed at solidifying control over the annexed Crimean peninsula. Upon closer inspection, however, there is much more going on here than a dispute over transit rights.


Интересни разсъждения по темата  :smokin:

36
По света … / Will Trump let Russia take the Azov Sea?
« -: Ноември 30, 2018, 00:09:33 »
Цитат
Will Trump let Russia take the Azov Sea?
By Alexander Vershbow      November 28 at 1:45 PM

https://www.washingtonpost.com/opinions/2018/11/28/will-trump-let-russia-take-azov-sea/?noredirect=on&utm_term=.00f2879f3d85

Russia’s illegal blockade and closure of the Kerch Strait on Sunday and its violent seizure of three Ukrainian ships are clear violations of international law and of bilateral Ukrainian-Russian agreements. Unlike the Russians’ 2014 illegal annexation of Crimea and their undeclared war in Eastern Ukraine, this was not an ambiguous, deniable attack by “little green men” without insignias; it was a direct act of aggression by Russia’s navy and security services against a sovereign state that was acting within its rights in the Black Sea and the Sea of Azov, whose waters are shared by Russia and Ukraine. These actions can only be seen as premeditated actions aimed at destabilizing Ukraine in the run-up to Ukraine’s 2019 elections and crippling its economy.Other Russian actions look ominous in retrospect. In recent months, Moscow has launched incessant artillery and rocket attacks by Russian-led forces on Ukrainian military and civilian targets along the line of contact with occupied Donbas.


Гьобелс май трябва да минава на тревна диета?


37
Цитат
Why It Might Be Impossible for Russia's S-300 or S-400 to Kill an F-35 or B-2 Bomber
by Kris Osborn

https://nationalinterest.org/blog/buzz/why-it-might-be-impossible-russias-s-300-or-s-400-kill-f-35-or-b-2-bomber-37262?page=0%2C1

While there is broad agreement that these newer air defenses do make it harder for stealth platforms to remain fully undetected, there are a variety of reasons why actually destroying a stealth platform - and completing the entire “kill chain” - will remain extremely difficult, if not impossible, to accomplish.


38
Цитат
Gazeta Wyborcza (Польша): британский историк мечтает о европейской империи, польский предпочитает свободу, граничащую с анархией
25.11.2018 Анджей де Лазари (Andrzej de Lazari)
https://inosmi.ru/social/20181125/244056940.html

«Газета выборча» представляет работы двух историков — британского и польского. Первый относится к Российской империи с симпатией, одновременно хвалит ЕС и предупреждает о пагубном влиянии локального национализма. Второму не нравится идея империи как таковая и Евросоюз в частности. Два диаметрально противоположных взгляда на прошлое, настоящие и будущее Европы и мира, на такие понятия как демократия, свобода, закон.

К счастью, в гуманитарных и общественных науках не существует понятия «святая правда», так что у нас есть возможность вести споры о прошлом, настоящем и будущем. Хорошо, если мы готовы удовлетвориться «какой-то правдой», хуже, когда мы настаиваем на третьем варианте, то есть на собачей чуши, и утверждаем, что, например, национализм в его польском и российском понимании, — это непреходящая ценность.

Не знам за вас, но за мен британецът е по-симпатичен  :m1708:

39
А къде са санитарите?! И какво търсим ние с тях?

40
Цитат


The Russian government is arguing that a federal court should dismiss a lawsuit brought by the Democratic National Committee alleging that Moscow’s military spies, the Trump campaign and the WikiLeaks organization conspired to disrupt the 2016 campaign and tilt the election to Donald Trump.

In a letter and statement this month to the State Department and a judge in the Southern District of New York, Russia’s Ministry of Justice argued that the United States’ Foreign Sovereign Immunities Act protects the Russian government from such lawsuits.

In particular, the lawsuit’s naming of the GRU military spy agency as a defendant takes the litigation out of bounds on the basis that “any alleged ‘military attack’ is a quintessential sovereign act,” said a Nov. 6 statement by the ministry’s Department for International Law and Cooperation.

Това на гавра с американците ли прилича или само така ми се струва :m1708:

41
Въпреки, че заглавието за мен е подвеждащо, материала не е толкова безличен, колкото може да се предположи от мястото, избрано за неговата публикация, нищо че казва неща, които са дискутирани отдавна. Нейният автор може да е известен на останалите, но за мен е абсолютно непознат. Това е първата му публикация, на която обръщам внимание, така че нека не го коментираме като личност.

Цитат
Върви социалистическа революция. Тиха, но този път истинска
Елитите отказват да приемат, че времената се промениха. А хората отказват да бъдат роби

Любен Обретенов

В България при третия кабинет на Бойко Борисов върви социалистическа революция. Тиха, но този път истинска. Протестите от миналия уикенд са искри от нейния огън, който не гори силно и не може да се определи като „пожара на бунта“. Но тлее достатъчно дълго време и не го виждат само тези, които предпочитат да се правят, че го няма.

Не бих се съгласил, че революцията, доколкото я има, е социалистическа, но като оставим настрани тези неточности, не съжалявам за петте минути, отделени за нея.

42
У нас … / Карикатури …
« -: Ноември 14, 2018, 18:52:03 »
Някой може ли да ми обясни идеята на тази карикатура:https://www.segabg.com/sites/default/files/_sega/styles/sega-max960-nocrop-watermark-conditional/public/comix/11-15-2018.jpg

43
Цитат
Цацаров поиска имунитета на Елена Йончева, Веселин Марешки и още 4-ма депутати

Главният прокурор настоява срещу тях да се образуват наказателни производства

https://www.segabg.com/hot/cacarov-poiska-imuniteta-na-elena-yoncheva-veselin-mareshki-i-oshte-4-ma-deputati

- Елена Йончева, народен представител от ПГ „БСП за България“, за престъпление по чл. 253 ал. 5 вр. ал. 1 НК (изпиране на пари в особено големи размери). Въз основа на постъпил сигнал от народни представители и след извършена проверка, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за такова престъпление – за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от „КТБ“ АД (в несъстоятелност) и са прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид“ действителните права върху парични средства на „КТБ“ АД (в несъстоятелност) в особено големи размери, за които се знае или предполага, че са придобити чрез престъпление по чл. 203 НК и случаят е особено тежък. В хода на разследването е установено, че на 17.04.2012 г., на основание чл. 113 от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид“ (дружество, регистрирано на 09.02.2011 г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови) юридическо лице с правно организационна форма – дружество с ограничена отговорност и с наименование „Офроуд“ ООД. На 20.04.2012 г., представляващите „Далий Трейдинг Лимитид“ също са взели решение за учредяване на това съвместно дружество с „Авторска телевизия“ ЕООД. В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размера на капитала на новосформираното „Офроуд“ ООД – 10 000 лева, разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лева. Всеки от учредителите („Авторска телевизия“ ЕООД и „Далий Трейдинг Лимитид“), при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дяла (по 50 %), с обща номинална стойност в размер на по 5000 лева. Вноските в капитала са разпределени, както следва:

- съдружникът „Авторска телевизия“ ЕООД, срещу записаните 50 дружествени дяла, се задължава да извърши парична вноска в размер на 5000 лева.;

- съдружникът „Далий Трейдинг Лимитид“, срещу записаните 50 дружествени дяла се задължава да извърши парична вноска в размер на 315 000 лева, от които 310 000 лева (разликата между общата сума на паричната вноска и общата номинална стойност на записаните дружествени дялове) да бъдат отнесени във фонд „Резервен“ на „Офроуд“ ООД. „Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило след учредяване на „Офроуд“ ООД в Търговския регистър на Република България да направи и допълнителна парична вноска в „Офроуд“ ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5 %.

Учредителното събрание е проведено на 23 април 2012 г., като за управител и представляващ на новоучреденото търговско дружество „Офроуд“ ООД е избрана Елена Николова Йончева. В това си качество, тя е сключила с „КТБ“ АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“ ООД. На 20 юни 2012 г. и 22 юни 2012 г. по разплащателната сметка на „Офроуд“ ООД са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от „Далий Трейдинг Лимитид“. Предстоят множество действия по разследването, свързани с установяване на начина на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство.

Исканията на главния прокурор касаят разрешение за възбуждане на наказателно производство срещу всеки от народните представители и извършване на действия по разследването, засягащи правата им, както и привличане като обвиняем, при наличие на предпоставките за това, съобразно НПК. Съобразно чл. 31 ал. 3 от Конституцията, обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Това дали е нарочно? Имам предвид, че ⅔ от дописката са посветени на Елена Йончева :m1708:

44
За любителите на диверсификацията на газовите доставки — редакционна статия на Deutsche Wirtschafts Nachrichten :cool-1084:

Цитат
Flüssiggas aus den USA: Deutschland könnte politischen Preis zahlen
Deutsche Wirtschafts Nachrichten  |  Veröffentlicht: 04.11.18 01:15 Uhr
https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2018/11/03/fluessiggas-aus-den-usa-deutschland-koennte-politischen-preis-zahlen/?ls=ap

Russisches Pipeline-Gas ist günstiger als Flüssiggas aus den USA. Deutschland könnte jedoch aus geopolitischen Erwägungen auf die transatlantische Karte setzen.Das russisches-europäische Gasnetz. (Grafik: Stratfor)

Es ist einem Bericht der Financial Times zufolge ein Wunschdenken, zu glauben, dass die LNG-Exporte in den USA eine wirtschaftlich lebensfähige und logistisch machbare Alternative sein werden, um die russischen Gaslieferungen von Nord Stream I und II zu ersetzen.

45
Цитат
Freedom on the Net: The Rise of Digital Authoritarianism
https://freedomhouse.org/report/freedom-net/freedom-net-2018

Fake news, data collection, and the challenge to democracy

Governments around the world are tightening control over citizens’ data and using claims of “fake news” to suppress dissent, eroding trust in the internet as well as the foundations of democracy, according to Freedom on the Net 2018.

At the same time, the regime in China has become more brazen in providing like-minded governments with technology and training that enable them to control their own citizens.

“Democracies are struggling in the digital age, while China is exporting its model of censorship and surveillance to control information both inside and outside its borders,” said Michael J. Abramowitz, president of Freedom House.

Де да бяха само Китай. Ами патриотичният акт в люлката на демокрацията? Ами камерите в Лондон?

И не че няма верни неща в статията, ама нещо акцентът не е съвсем точен (imho).

И забавно, на картата от статията не виждам информация за България, но примерно за Судан има 8)

46
Цитат
Прокуратурата се зае с поредната фамилия на прехода
Николай и Евгения Баневи са арестувани в Ница с европейска заповед за арест
https://www.segabg.com/category-first-page/prokuraturata-se-zae-porednata-familiya-na-prehoda

Поредицата от разследвания срещу известни фамилии, свързани с прехода, продължава. В петък сутринта в имението им в Ница бяха арестувани Николай и Евгения Баневи, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Баневи са задържани с европейска заповед за арест, френската полиция претърсва имението. Аналогични претърсвания се извършват и в имотите им в България.  Според Гешев разследването срещу двамата е започнало преди 2 месеца. Арестът е част от операцията на специализираната прокуратура във връзка с дейността и източването на девненския завод "Полимери". Заводът беше приватизиран от Банев през 1998 г. и беше затворен през 2010 г. Банев е бивш комсомолски функционер, забогатял покрай масовата приватизация и фонда "АКБ Форес".

Интересно, коя фамилия от прехода ще остане незасегната от мероприятията на „народната" власт, че да разберем кой стои зад цялата тази инсценировка. Или това е разправа на младите „капиталисти“ срещу „набедените“ такива?

47
Други теми … / Досиетата на прехода …
« -: Октомври 26, 2018, 14:05:42 »
За отплесналите се в съвсем друга посока коментатори от техническата тема :cool-1084:

48
Цитат
Photos: 20 most important tech inventions of the past 100 years
By Brandon Vigliarolo // October 24, 2018, 1:22 PM PST // bviglia
https://www.techrepublic.com/pictures/photos-the-20-most-important-tech-inventions-of-the-past-100-years/

A century moves fast

Picture life in 1918: World War I was in its closing months, a Ford Model T cost $500, and home radio units were just coming into being. Now just 100 years later we live in a digital age. Unbelievably powerful and always-connected computers live in our pockets, self-driving cars are fast becoming reality, and listening to music is as simple as asking Alexa to play a favorite artist.

The technology we enjoy today would be largely impossible if not for these 20 inventions. While the inventions may seem simple by today's standards, our world was shaped by these marvels of the past century.

Сега, не всички може да са съгласни, че показаните изобретения са най-важните за посочения период, но е интересно да се види подборката и как се вписва със собствените ни виждания по темата (imho).

49
По света … / Good news – now everyone can be a victim …
« -: Октомври 25, 2018, 10:01:02 »
Цитат
The Spectator
Good news – now everyone can be a victim
Rod Liddle, 20 October 2018, 9:00 AM

We are terribly remiss in our coverage of women’s sport in The Spectator, so I thought I would try to put this right a little by drawing your attention to last week’s 2018 Maste rs Track Cycling World Championship — in particular the sprint category for 35- to 44-year-old women. The gold medal was won, in Herculean style, by the Canadian Rachel McKinnon.

Her appearance on the podium provoked some discussion. It wasn’t simply that Rachel was quite obviously a man, but that she hadn’t even the grace to disguise herself very much. Usually when men transition, they put a bit of effort into it — maybe some lippy, a pair of staple-on breasts etc. It’s not usually very convincing but hell, at least they tried. Not Rach. She just looked like a large bloke in spectacles. If you rummaged around in her shorts, I wonder what you would discover — possibly the usual frank’n’beans, so to speak. Rach tells people she identifies as a woman, which allowed her to enter into the race (and of course win it, much to the very great chagrin of the bronze medallist Jennifer Wagner, who suggested it ‘wasn’t fair’).

https://www.spectator.co.uk/2018/10/good-news-now-everyone-can-be-a-victim/

Става феерично  :cool-1084:

50
По света … / Müller report PSA: Prepare for disappointment …
« -: Октомври 24, 2018, 20:00:35 »
Цитат
President Donald Trump's critics have spent the past 17 months anticipating what some expect will be among the most thrilling events of their lives: special counsel Robert Mueller’s final report on Russian 2016 election interference.

They may be in for a disappointment.

https://www.politico.com/story/2018/10/19/mueller-investigation-findings-914754

Bellingcat дали имат мнение по темата 8)

51
Цитат
Накъде продължава реформата за университетите

Летящите професори, дисбалансите в заплатите, академичната автономия и финансирането ще са сред щекотливите теми, по които ректори и държава скоро ще трябва да вземат решения

В момента на дневен ред са нови промени в закона за висшето образование, които просветното министерство обсъжда с ректори, синдикати и други заинтересовани страни. Най-общо те целят да сложат край на прекомерно разрасналата се университетска мрежа, да стимулират финансово по-качествените професионални направления, да увеличат правомощията на ректорите, да регулират приема в частните вузове, да усъвършенстват акредитацията и т.н. Какво точно предлага МОН и какво да очакват в бъдеще родните вузове?

https://www.segabg.com/category-education/nakude-produlzhava-reformata-za-universitetite

И пак не става ясно къде ще намират работа у нас завършилите висше образование.

Имаше едно изказване на председателя на АИКБ, че им липсвали инженерно-технически кадри. И мъгливо намекващ, че ще трябва да се внасят такива. Но нямаше и следа от намек за някаква промяна при заплащането на положения труд.

52
Мнения … / Нощта е бременна с консерватори …
« -: Октомври 21, 2018, 23:51:10 »
Цитат
Нощта е бременна с консерватори

Нов вятър духа от запад и политическото поселение търчи пред негоВ българската политика има ново състезание – кой ще се изкара по-голям консерватор. Непредубедената публика се пита отде е този порив. Обяснението е древно като древна професия. Нов вятър духа откъм атлантическите ширини, поселението тича пред него.

Да влизат санитарите 8)

PS Забравих да посоча хипервръзка към оригиналната публикация: https://www.segabg.com/category-observer/noshtta-e-bremenna-konservatori

53
Преводи … / Енциклопедия на пропагандата …
« -: Октомври 21, 2018, 14:22:34 »
Ето още един превод на интересен материал от паяжината, предизвикал чувството на deja vue при първото му прочитане и като гледам, Ганий трябва да изпадне във възторг от него 8)

Цитат
© Виктор Сороченко , 2002 г .
ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА МЕТОДИТЕ НА ПРОПАГАНДА
(Как ни обработват средствата за масова информация, политиците и рекламата)
http://psyfactor.org/propaganda.htm

Средствата за масова информация днес са инструмент на идеологията, а не на информацията.
Главното в техните съобщения са идеите, втълпявани контрабандно в нашето съзнание.

С. Кара-Мурза

Колкото повече хората узнават за същността на влияещите върху съзнанието технологии, толко­ва е по-голяма вероятността, че те ще разберат тяхното предназначение и по-малка вероятността, че тези технологии ще бъдат използвани
Дж. МарксДа откриваш уловките на политиците и журналистите е увлекателно интелектуално занимание. И ако ви се налага да гледате телевизия и да четете вестници, си струва понякога да му се отдадете. Макар и за профилактични цели, само да се убедите за пореден път, че ние все още сме ние и че не сме се превърнали окончателно в „електорат“ или „сегмент от пазара“.

И един полезен съвет – най-простият метод за психологическа защита от пропагандното „проми­ване на мозъци“ е съзнателното прекъсване на контакта с източника на информация. Например, достатъчно е от време навреме да спирате за една-две седмици да гледате телевизия, за да може съзнанието (ви) да се „възстанови“. Натрапчивото внушение от телевизията отминава. След това рязко се повишава наблюдателността и известно време вие лесно ще забелязвате на кои предава­ния им „стърчат ушите“.

И още един съвет – ако ви е нужна обективна информация – отидете в научна библиотека. А ако искате да получите порция реклама и политическа пропаганда – включете телевизора или си ку­пете вестник . И внимавайте – от време навреме спирайте и отделяйте от собствените си заключения тези готови щампи и илюзии, които неистово се опитват да втълпят в съзнанието ви.


Останалата част от публикацията е в прикачения файл :smokin:

54
Преводи … / За щампите и реалността …
« -: Октомври 21, 2018, 11:52:16 »
Понеже се прояви интерес към тази вече стара публикация, ще я пусна тук отново, но само първите един-два абзаца. Целият превод на оригиналната статия ще бъде прикачен към този коментар, както и ще посоча връзка към оригиналната публикация, защото подозирам, че повечето от вас ще предпочетат да я прочетат в оригинал 8)

Цитат

Ние използваме тези думи почти без да се замисляме. Десен, ляв, центрист, либерал, червен, бял, кафяв. Накрая, червено-кафявата (не, не точно „чума“) вълна или ляво-десен синтез, което на пръв поглед е абсурдно. Между другото, самите понятия „ляво“ и „дясно“, възникнали исторически, много лесно се изплъзват от езика. Те не излязоха от употреба, макар че за последните сто години се появиха повече от двадесет по-удачни и информативни термина. Освен това, те не само променят значението си в зависимост от протичащите събития и идеен контекст, но и водят след себе си всички предишни значения, които натрупвайки се едно върху друго създават бъркотия не само в езика, а и в политиката.

Етикетите „ляв“ и „десен“ се утвърждават по време на Френската революция, когато в Националното събрание, а след това и в Конвента, радикалните депутати са сядали отляво, а консервативните – отдясно. През XIX век, станал „златен“ за общоевропейския масонски проект, с понятията „ляво“ и „дясно“ всичко е било малко или повече ясно. „Дясно“ – власт, подтискане, йерархия, експлоатация, сегрегация. „Ляво“ – освобождение, разширяване на сферите на лична и обществена свобода, премахване на преградите и забравяне на предразсъдъците. „На всеки порядъчен човек, сърцето тупти от лявата страна“ са думи на един от кумирите на тази епоха, немският поет Хайнрих Хайне.

55
У нас … / Празник на мотивацията …
« -: Октомври 20, 2018, 19:29:31 »
Мисля, че подобни новини си струва да се споделят:

Цитат
Празник на мотивацията

Мина седмица откакто приключи 55-часовото предизвикателство на Краси Георгиев, свързано отново с тичане за децата с онкохематологични заболявания, а аз продължавам да сънувам, че Краси тича… Сънувам, че приближава към щаба, където се предполага да го чакам с храна или напитка, изпълнявайки стриктно указанията на готвача и на терапевта му, а аз съм заспала в стола… И скачам в съня си…

http://www.leeneeann.info/blog/?p=13109

56
Други теми … / Мистериите около Солсбъри …
« -: Октомври 19, 2018, 17:18:24 »
Крайно време е да се появи и подобна тема  :cool-1084:

Цитат
Sergei Skripal: Salisbury’s other spy lived in fear of KGB revenge

Even when feeding the swans on the banks of the River Avon or enjoying the peace of Salisbury Cathedral, Vladimir Pasechnik was always afraid.
Long before Sergei Skripal was poisoned, another Russian enemy of the state lived and died, invisibly, in Wiltshire. His name has almost faded into obscurity — his Wikipedia profile has the wrong photograph — but the germ warfare expert who was once one of the Soviet Union’s most valued scientists spent the last 12 years of his life lying low in Salisbury, convinced the KGB would kill him.

https://www.thetimes.co.uk/article/city-s-other-spy-lived-in-fear-of-kgb-revenge-fhkwhnvbp

Да, совите не са това, което са 8)

57
Колеги ми изпратиха тази публикация, която за мен е повече поучителна, отколкото носталгична :)

Цитат
Мартин Купър не е първият. И дори не е вторият

Обикновено историята за създаването на мобилния телефон изглежда така:

На 3 април 1973 г. шефът на мобилните връзки на Motorola Мартин Купър, разхождайки се из центъра на Манхатън, решава да позвъни по мобилен телефон. Той се нарича Dyna-TAC и прилича на тухла, която тежи повече от килограм и работи в режим на разговор общо половин час.

Приятно четене  :cool-1084:

58
Мнения … / Security Vulnerabilities in US Weapons Systems …
« -: Октомври 10, 2018, 21:12:57 »
Цитат
Schneier on Security

The US Government Accounting Office just published a new report: "Weapons Systems Cyber Security: DOD Just Beginning to Grapple with Scale of Vulnerabilities" (summary here). The upshot won't be a surprise to any of my regular readers: they're vulnerable.

Просто не ми се коментира тази тема. Както и темата за свързване на компютърни мрежи, управляващи жизненоважна инфраструктура към Internet.

59
Култура … / The Darkest Minds …
« -: Октомври 09, 2018, 22:55:46 »
The Darkest Minds | Official Trailer [HD] | 20th Century FOX

When teens mysteriously develop powerful new abilities, they are declared a threat by the government and detained. Sixteen-year-old Ruby, one of the most powerful young people anyone has encountered, escapes her camp and joins a group of runaway teens seeking safe haven. Soon this newfound family realizes that, in a world in which the adults in power have betrayed them, running is not enough and they must wage a resistance, using their collective power to take back control of their future.

Directed by: Jennifer Yuh Nelson
Screenplay by: Chad Hodge
Produced by: Shawn Levy, Dan Levine
Cast: Amandla Stenberg, Mandy Moore and Gwendoline Christie

https://www.youtube.com/watch?v=tN8o_E_f9FQ

60
По света … / Bellingcat …
« -: Октомври 09, 2018, 00:12:36 »
Я, bellingcat пак са се проявили:

 
Цитат
„Bellingcat: Вторият заподозрян в случая Скрипал е лекар от ГРУ“
„Александър Петров“ e всъщност доктор Александър Евгениевич Мишкин, твърди сайтът за разследваща журналистика


но някак си повече вярвам на ето този човек:

Цитат
„Отравление Скрипалей: о работе спецагентов рассказал израильский эксперт“

Александр Брасс: «Версии, которая подобна британской, вы не встретите даже в детективах для женщин»


Страници: [1] 2