Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Април 18, 2024, 04:40:44

Автор Тема: ...из пресата : Пиещите умерено са по-малко застрашени от някои болести...  (Прочетена 12069 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11130
    • Профил
Quote (selected)
о...спиртомерът потъна до 98 градуса.
Глей ся друже!
Може, ама веднага трябва да го изфърлиш!
Такъв дестилат няма как да се изкара, това първо, второ, дори и да е бил някъде 80-85%, няма как да стане повече - алкохола се изпарява по лесно от водата тааа...абе смени го за работни случаи тоя спиртомер, като толкова държиш да го запазиш като реликва.
За пиенето - е пробвал съм ф Русията и чист етилов нооо...това са изгъзици.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11130
    • Профил
А и коняк в домашни условия, що се отнася до дестилацията се прави долу-горе така - дестилираш до към 60%, отрязваш, слагаш останалото в следващата преварка и така - няколко пъти, но сетне - бурето с бяло вино и май не само бяло, ми франсетата използват специални видове бяло вино да е отлежало там заради ароматите, както и френси дъб, че и бъчвите да са около 230 литра, та да се налее по малко та да изветрява...абе сложна работа, ако се прави по естествен път.
Ся правят неккви магии с облъчване или...де да знам, не съм се интересувал. Наскоро един познат оди да изнася неккви лекции в Узбекистан и домъкна първия път 25 годишен коняк!
Брррях!
Е убав де, ама кво толкова. Стана ми неудобно и след като отпихме - категорично му върнах бутилката да си я вземе, нека почерпи и други.
Сетне пак ходи, този път ми донесе 15 годишен и решен да я остави. Убуу, не съм я отварял, ше видим.
Мъ те там квот си искат могат да напишат.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

AnonimusBG

  • Гост
На времето контролът на руската граница беше по лабав и аз си карах ракийка от България. Отделно че и шофьорите на тирове тогава караха за продажба. Имаше един уникум. Докарвал е по 30-40 л. ракия и по 70-80 л. вино за един курс.
Но това е лирика. По същество.
Имам едно 5 л. дъбово буренце, но то си е за гъзария пред гостите.
Иначе ракията си я наливах в стъклени дамаджани(бутыль) и пусках дъбови или черничеви трески вътре. Помага. Като в истинско буре е.
Сега затегнаха нещата и повече от 3-4 литра не мога да прекарам.
Наложи се да мина на заводска ракия(до преди година продаваха в барчето на посолството, но го затвориха и ме спасяват сърбите)но тя ми излиза на цената на уискито.

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2946
    • Профил
Quote (selected)
...не знам алкохолът за помага при подагра,
И аз не знам такова нещо. Знам (от опит), че вреди.
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

AnonimusBG

  • Гост
Quote (selected)
...не знам алкохолът за помага при подагра,
И аз не знам такова нещо. Знам (от опит), че вреди.

Слава Богу нямам опит, но един приятел страда от нея.
Професорът му казал че може само сухо вино. Естествено в много умерени количества 1-2 чаши.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10093
    • Профил
Такъв дестилат няма как да се изкара

Абе, той не е изкаран толкова. Това е седело в бурето 15-17 години. В топло мазе. Бурето му е извадило сичката вода. Много добре знаеш, че буретата "пият". А спиртомера не го фърлихме, щето отначало и ние решихме, че не мери точно, та го мерихме с два други. Резултатът - същият. Изпихме я. Свалихме я с минвода до 60.

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7736
    • Профил
анонимъс,

бяха ми предложили преди 2-3 години съвсем сериозно да ми бутилират колкото искам ракия в бутилки от минерална вода, со все етикетите и еднократните капачки. викат "вземаш, слагаш в колата и само внимаваш децата да не ги надигнат да пият вода". за безцветна ракия ставало.

ако си с кола може да пробваш един-два стека да си внесеш, ако докараш запечатването на капачките.

AnonimusBG

  • Гост
онзи
Нещата са ясни.
Въпросът е че ако ме хванат и ми ударят глоба след това мога да имам проблем с визата.

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7736
    • Профил
там не разбирам. то аз така и не се навих на тази схема, де.

Неактивен Engels

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5913
    • Профил
Водка “Атомик”
« Отговор #69 -: Октомври 10, 2019, 21:34:50 »
Quote (selected)
Университетски учени произведоха първата водка от продукти, отгледани в забранената зона около АЕЦ “Чернобил”. Целта на водка “Атомик” е да докаже, че е възможно на това място да се отглежда реколта, безопасна за хората.
Екипът, който стои зад ядреното питие е от учени от университета в Портсмут, воден от проф. Джим Смит. Те живеят в забранената зона около АЕЦ “Чернобил” вече няколко години и отглеждат различни растения, сред които и ръж, предаде bTV.
“Целта ни беше да произведем алкохол от него. Имаме едно единствено шише – треперя, когато го взема в ръка”, казва Смит. Той е категоричен, че водката определено не е радиоактивна.
“Всеки химик може да ви каже, че при дестилация всички нечистотии остават отделно от крайния продукт”, обяснява той.
Водката е направена от ръж с ниска радиация и вода от забранената зона. Това е важен експеримент, защото доказва, че е възможно да се отглеждат безопасни продукти в забранената и радиоактивна зона около атомната централа.
Екипът на Смит ще произведе около 500 бутилки до края на годината, като за момента ще се продават само на туристи, отишли на разходка около АЕЦ “Чернобил”.

https://topnovini.bg/novini/843535-vodka-atomik-parviyat-produkt-proizveden-ot-zabranenata-zona-okolo-chernobil
:nuts:
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

AnonimusBG

  • Гост
Енгелс
Аз не съм толкова отворен, но си мисля че има разлика между дестилация и ректификация.
Ракия, коняк, уиски е дестилация.
Спирт от който се прави водката е ректификация.
Но ти си по-умен не е моя работа да те уча.
Отделно че при ректификацията както и при дестилацията има значение изходния материал.

спирт первого сорта – для производства алкогольной продукции не используется;
спирт высшей очистки – изготавливается из смеси зерна, картофеля, сахарной свеклы, чёрной патоки (в любых пропорциях). Подвергается минимальной фильтрации от сивушных масел и примесей. Из него делают настойки, ликёры и водку эконом-сегмента;
«Базис» – производится из зерна и картофеля в любых пропорциях, но содержание картофельного крахмала в исходном сырье не может быть больше 60%. Из этого спирта изготавливают водку среднего ценового сегмента;
«Экстра» – производится из того же сырья что и «Базис». За счет лучшей очистки отличается меньшим содержанием метанола и сложных эфиров. Этот спирт также используется для изготовления водки среднеценового сегмента;
«Люкс» – производится из зерна и картофеля в любых пропорциях, но содержание картофельного крахмала не может быть больше 35%. Спирт проходит несколько степеней фильтрации. Из него изготавливают водку премиум-сегмента;
«Альфа» – изготавливается исключительно из зернового сырья (пшеницы или ржи). Этот спирт содержит меньше всего примесей, его используют для производства водки супер-премиум-класса.

https://alcofan.com/raznovidnosti-spirta-dlya-vodki.html

Неактивен Engels

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5913
    • Профил
Енгелс
Аз не съм толкова отворен, но си мисля че има разлика между дестилация и ректификация.
Ракия, коняк, уиски е дестилация.
Спирт от който се прави водката е ректификация.
Така е.
Има съществена разлика.
При ректификацията например може по прецизно да се отстрани само метиловия алкохол.
Докато при дестилацията заедно с метиловия алкохол ще загубиш и част от етиловия.
Грубо казано ректификацията е прецизна дестилация, позволяваща по прецизно разделяне на две течности с близки температури на кипене.
Стига да не образуват помежду си азеотропна смес.
"The future is already here – it's just not evenly distributed."

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11130
    • Профил
Ото, кво стана бре?
Дигна тази тема и ни гледаш сеира, а се разчу преди няколко месеца, че щяхме да пробваме на практика кой колко я разбира темата.
Нещо се чувствам приравнен на нивото на нашия теоретик-Иксперт по сичко!
Обидно неккси!
Не го очаквах от теб!
 :smokin:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Firmin

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4371
    • Профил
Такъв дестилат няма как да се изкара

Абе, той не е изкаран толкова. Това е седело в бурето 15-17 години. В топло мазе. Бурето му е извадило сичката вода. Много добре знаеш, че буретата "пият". А спиртомера не го фърлихме, щето отначало и ние решихме, че не мери точно, та го мерихме с два други. Резултатът - същият. Изпихме я. Свалихме я с минвода до 60.

Брей! :nuts: Кво такво туй буре, бииии ... Буре-воздержател! Пие сал водица, спирта не го и помирисва.  :nuts:

Неактивен Firmin

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4371
    • Профил
https://trud.bg/%D0%B1%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D0%B5-%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0/

Е, бай Вълко, все пак, има оправдание. Учил е благороден занаят. Но не е ходил на училище. Иначе щеше да може да смята.  :cool-1084:

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2946
    • Профил
https://trud.bg/%D0%B1%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D0%B5-%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0/

Е, бай Вълко, все пак, има оправдание. Учил е благороден занаят. Но не е ходил на училище. Иначе щеше да може да смята.  :cool-1084:
Верно. Няма начин 16литра 56-градусова ракия да станат на 15 литра 66-градусова.
Впрочем, башмайсторите на бурета са в село Врачеш, оттатък Витиня.
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

фелдкурат Ото Катц

  • Гост
Ото, кво стана бре?
Дигна тази тема и ни гледаш сеира, а се разчу преди няколко месеца, че щяхме да пробваме на практика кой колко я разбира темата.
Нещо се чувствам приравнен на нивото на нашия теоретик-Иксперт по сичко!
Обидно неккси!
Не го очаквах от теб!
 :smokin:
Бепе, да се в главата, виноват, а сондирах мнения тогава, откликът беше положителен.

Предлагам, ти, като активен пенционер, по каналите на тихата дипломация да организираш конспиративната среща за края на месеца - освен културната норма на пиене ще може да направим и организационни и политически изводи от миналите избори, Бритизхода и евентуалната оставка, даге, да наредим кабинта, да номинираме посланици, емисари и прочие....

Място - вашата квартална пицария, ден и час оставям на теб, аз ще се опитам да привлека към заверата и обичаните Доктор и фон унд цу Госингер, евентуално и Патрона, ти работи с г.дата Брадатко, Дуцов и Айсберг - мястото и затеята са им известни - ако се дърпат, обади ми.

А?

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11130
    • Профил
ОК Ото,
Първо ще отида да видя как е хавата на място на потенциалната явка, щото честно казано там, за където си мисля че говориш тъй и не съм влизал.
Това ще стане до два-три дни и ще пусна по ВЧ-то съобщението.
Края на месеца е добре за мен, че сетне ме фащат дълги ангажименти.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11130
    • Профил
Ото, четеш ли си съобщенията на "лични"?
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

фелдкурат Ото Катц

  • Гост
Чета, още отговарям.
Поправи си "петолъчката", даге.
Последните четири дни бях извън обхват.

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11130
    • Профил
Аз Ото получавам от други съобщения на "лични", какво да поправям?
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11130
    • Профил
Мейл не съм обявил, щото почти не го чета оня старият от СЕГА, но ако искаш - ето го
BG_OldBG@yahoo.com
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

фелдкурат Ото Катц

  • Гост
...отговорих на запитванията по тукашната "петолъчка" демек по канала, използван от теб...

AnonimusBG

  • Гост
Клубът затворен ли е?
Или може да се кандидатства?
Какви са критериите ако може?

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11130
    • Профил

Quote (selected)
...отговорих на запитванията по тукашната "петолъчка" демек по канала, използван от теб...
Баси! Нищо не съм получил!
Ше трябва да видя нещо из настройките да не съм заср...таковал де!
Ото, айде моля те, пиши ми и на мейла дето го споменах, може пък нещо да съм сбъгясал и докато се оправя - губим време. Първо, поне кажи ми тук в открит текст - правилно ли съм се ориентирал за кръчмата? поне това да знам дали е ОК.

ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11130
    • Профил
Анонимус, клуба е отворен, доколкото и аз зная.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен micky

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5303
    • Профил
Giuseppe,
мятам ти лично с някакъв страшно смислен текст от типа "ай наздраве".
Ако го получиш, проблема е в друг телевизор, че Ото се беше трил до колкото помня.
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11130
    • Профил
Е, упрайхме се!
10х!
Ото да се напиня!
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен micky

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5303
    • Профил
Хм!
Пък Ото ме набедява, че не ми работи "петолъчката"!
Наздраве и моля потвърди му го в отворен текст, че фсе още ми работи...ъъъ, кое беше...абе онаа работа!
 :smokin:
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11130
    • Профил
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен micky

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5303
    • Профил
Явно като са му възстановявали акаунта нещо не се е до получило... Бывает.
А битуваха еретични мисли да си ренеймваме модераторката. :)
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

AnonimusBG

  • Гост
Анонимус, клуба е отворен, доколкото и аз зная.

Джузепе ще се опитам да ви се обадя като се появя в БГ.

фелдкурат Ото Катц

  • Гост

Quote (selected)
...отговорих на запитванията по тукашната "петолъчка" демек по канала, използван от теб...
Баси! Нищо не съм получил!
Ше трябва да видя нещо из настройките да не съм заср...таковал де!
Ото, айде моля те, пиши ми и на мейла дето го споменах, може пък нещо да съм сбъгясал и докато се оправя - губим време. Първо, поне кажи ми тук в открит текст - правилно ли съм се ориентирал за кръчмата? поне това да знам дали е ОК.
не

за останалото ще ти пратя пощенски гълъб, даге

фелдкурат Ото Катц

  • Гост
Явно като са му възстановявали акаунта нещо не се е до получило... Бывает.
А битуваха еретични мисли да си ренеймваме модераторката. :)
Мики, получило се е, да знаеш "русият"  какво порно ми изпращаше, малеййй.
нейсе, пощенският гълъб отлетя

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11130
    • Профил
Да, вече има контакт, утре пускам депеши.
Дата - 29 Октомври, вторник начало 18:30.
Мястото - на лични.
Т.к. фсички сме фенове на "Отворено оПщество", ако има мераклии- нека се отбележат тук, ф темата на пияндурниците.
Мандалото ше лопне  на 25 сий месец, щото трябва и резервация.
Кой е...- е..., такова де - до тогава!
 
« Последна редакция: Октомври 22, 2019, 22:08:12 от Giuseppe »
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Hateras

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 757
    • Профил
Ректификацията е многократна дестилация. Демек - преварка. Ама се губят количество и гориво, и обичайно се прави една, най-много две преварки.
По тая причина колегите инж. химици са изобретили ректификационната колона, там матряла се дестилира многократно "на място", пък и по-малко енергия се изразходва. Освен това, може да се "играе" с налягането, нещо което в обичайния ракиджийски казан не се прави, за по-безопасно :)
---
Наздраве на всички форумци!
GOD is REAL, unless declared INTEGER

Активен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8752
  • Fuck the EU
    • Профил
Този е успял с ректификацията.

Вие си ги избрахте!

Активен Bradatko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 821
    • Профил
Аз. таковата, ще участвам в другарската среща.
Сега сме октомври, а е написано 29 НОЕМВРИ...
Не, че нещо, ама да не стане нек'ва грешка, санким!
Координатите ми са известни на Принца, Полковника, Джиджи и др. знайни и незнайни херои от този, а и от предишния форум.
Те така, те!

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11130
    • Профил
Брадатко, много се извинявам за грешката - обявено е грешно за Ноември, ставаше дума за следващата седмица - 29 Октомври.
Влизам само за това - да се поправя. Само че, ако ще сме 2-3-ма е по добре да отложим.Ще стане ясно до петък.
Благодаря, че го забеляза.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

AnonimusBG

  • Гост
Как я изкарахте?
Пихте ли по едно за тези които не можаха да дойдат?