Ти на какво точно се кефиш?
На това, че по Божията Премъдрост светът е все пак подреден и предвидим в определени граници. Дори срещу Хаоса Божията милост ни е дала твърде подредена математика (и физика), а така също разум и свободна воля, за да се справим.
Че си велик прорицател?
Не съм "велик прорицател", а мислещ, малко скептичен, повече методичен, не зле образован и снабдил се чрез любознателност и любознание с подходящи инструменти ... наблюдател. В някои случаи и анализатор. И понякога, дори, деятел.
Че се „аргументираш“ с цитиране на продавача?
Това е силна аргументация. Защото "калибрира". Когато продавачът ти сочи при какви условия необходими стоката му чини, уместно е да се внимава какво той говори или пише. Защото, по правило, при отсъствие на посочените условия продавачът се чувства свободен от отговорност - поне не може да бъде обвинен в недобросъвестност, защото е честно ги е посочил.
Че ще плащаме маса пари с нулева полза?
Плащаме за много неща много повече пари с още по-съмнителна полза. В случая поне ще имаме нещо. Ако е толкова зле, че да не се трае, то можем да го продадем някому - с по-малко акъл и повече зор. Но това е далеч напред. Следва, прочее, да ни занимава оттук нататък с това, с което разполагаме, как по-добре да я свършим тая, де имаме за вършене.
Че не е станало това, за което са гласували „хората на Корнела“?
Хората на Корнела и тук проявиха политическото си и експертно убожество. Ако въпросът е бил изцяло политически и те са против, то трябваше да очертаят политиката, срещу която въстават, както и нейната алтернатива. Не останах с впечатление да са го направили. Ако пък въпросът е военно-технически, то следваше на сериозно експертно ниво да направят анализ, който да представят и защитят пред експертите по отбраната и обществото. Отново с ясна алтернатива за действие. И това ако са го направили, пропуснал съм го да го видя.
Тук му е мястото да се отбележи, че липсата на алтернативен анализ, аргументи, през тях - мотиви, накрая - проект за решение на НС, внесен, не е процедурен въпрос. Апропо, с тази процедура днес ги цакаха в НС. Та, казвам, сериозна парламентарно представена политическа сила, която е практически единствената опозиция на управляващите в НС, не може да прави такива пропуски. Това съществено уязвява качеството на представителството. И поражда тежки съмнения въобще за политическия и експертен капацитет както на това представителство, така и на политическата партия или коалиция, която го е излъчила. Така мисля, уви.
Да поясня: ползата от купуване на самолети ще е нулева независимо от вида самолети. Нулева! Но при друг вариант поне бихме плащали по-малко.
Да се твърди, на този етап, че ползата от купуване на самолети е нулева, е доста късно и доста несъстоятелно. Закупуването на нов изтребител е стратегически национален проект, част от модернизацията на ВС на Републиката, по необходимостта от която съм останал с впечатление, че има обществен и политически консенсус. Република България не е неутрална държава. Тя е страна по договори с предмет отбрана и сигурност. Член на НАТО. Член на ЕС. Със задължение за принос към сигурността на тези държавни съюзи. Договорите трябва да се спазват.