Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Ноември 28, 2021, 20:01:57

Автор Тема: ...из пресата: Кога и как здравето стана стока - стенограми и протоколи  (Прочетена 2061 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Активен SgtTroy

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5454
  • Профил
Остойностяването на пътеки е отделен сериал. Всеки грамотен човек, хайде и с малко повече образование, би трябвало да може да го направи. Няма никаква принципна разлика в остойностяването на изработването на един стол или детска количка и клинична пътека. В съответните мерни единици се оценява количеството труд, материалите, евентуално някой и друг специфичен коефициент, извършват се прости аритметични операции - събиране и умножение и резултатът е готов. Според мен, екип от десетина грамотни човека, с десетина грамотни консултанта, за месец-два може да остойности всички клинични пътеки.  След това започва сложното. Най-вероятно ще се окаже, че за обещавания обхват здравни услуги няма заделени достатъчно ресурси и то с много (политиците и финансистите започват да гледат лошо), освен това, наличният лекарски персонал е много над необходимото и средно погледнато работи малко (тук много доктори и сестри започват също да гледат лошо). Та не са много  заинтересованите, дето ще искат да се правят въпросните калкулации наистина, а не само като лозунги. Имам спомен за подобен опит, преди много години. "Остойностяване" от доктори и профсъюзници на клинична пътека или от сорта, по памет ставаше въпрос за хемодиализа. Крайният резултат, за да се получи желаното, беше натъкмен с надписване и на труд и на материали от 2 до 3 пъти. При това надписване като шевове с дебел бял конец - ясно видимо отвсякъде и от деца. Резултатите бяха прибрани тихичко по чекмеджетата и нещата си продължиха само с лозунгите.

Бе и одтва има изход, като се сравнят съпоставими стойности за аналогични лечения фдруги страни.

Активен dabedabe

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3071
  • Профил
Всичките ни работи са такива. Нагласи го, нагоди го, ма научно да е. Прекалено много професори и генерали навъдихме. Много некадърни "политици" на прехода станаха професори. Мазният Герджиков, другият мазник Близнашки са специални феномени. ЗавАрени.

Активен Калинчо

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3267
  • Профил
Няма и как всички изпълнители да вършат работата еднакво добре и т.н. и да получават съвсем еднакви пари.

Трябва да има някакви разлики в заплащането в зависимост от маса фактори, тия разлики не бива да са фпъти.
И тук ще има много рев и сълзи. Преди 2 или 3 години, наемничките на Мая Манолова бяха издирили сестра от н-ската общинска болница, която получавала заплата към 500 лева на месец (колкото беше МРЗ). Това било 2 пъти по-малко от договореното с браншовото споразумение (което е лъжа, но без съществено значение за случая). Това се размахваше като масово явление и да се вземат незабавно мерки. Шеф на НЗОК беше Дечо Дечев, който неочаквано взе присърце случая и го разнищи. Оказа се, че въпросната сестра е направила за 1 година по-малко операции (в смисъл дейности, не хирургия) от колкото прави аналогична сестра в Пирогов за по-малко от 1 седмица.
Та технически, сестрата от общинската болница наистина взема като пари 3 пъти по-малко от пироговката. Като възнаграждение за свършена работа обаче взема 17 пъти повече.
Случаят е екстремен като мащаби, но като явление си го има и е много сериозно и далеч не е само при сестри, при лекари има още по-драстични разлики. Много неща има за качеството. В доста общински болници си има нещо като институционализирано осигуряване на болногледач от близките, който или която се грижи за болния, докато лекарите и сестрите пият кафе и обсъждат последните клюки.

Активен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 14473
  • Профил
Quote (selected)
Оказа се, че въпросната сестра е направила за 1 година по-малко операции (в смисъл дейности, не хирургия) от колкото прави аналогична сестра в Пирогов за по-малко от 1 седмица.
Та технически, сестрата от общинската болница наистина взема като пари 3 пъти по-малко от пироговката. Като възнаграждение за свършена работа обаче взема 17 пъти повече.
Това е забавна математика, не здравеопазване.
Сестрата в общинската болница прави една манипулация защото линейките карат пациенти към големите болници, понякога и меркантилно.
Измервайки здравеопазването по такива критерии ще останем с три  регионални медицински центъра , София, Пловдив и Варна, в другите населени места няма да има лечебници ( то вече се работи в тази насока ).

Активен 66

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5988
  • Профил
Шеф на НЗОК беше Дечо Дечев, който неочаквано взе присърце случая и го разнищи. Оказа се, че въпросната сестра е направила за 1 година по-малко операции (в смисъл дейности, не хирургия) от колкото прави аналогична сестра в Пирогов за по-малко от 1 седмица.
Та технически, сестрата от общинската болница наистина взема като пари 3 пъти по-малко от пироговката. Като възнаграждение за свършена работа обаче взема 17 пъти повече.
Тоя Дечо вероятно герперско счетоводителче . Като бифшия "здравен".
Напротив вероятно сестрата в общинската болница извършва доста повече и много по квалифицирани действия от тая в Пирогов, поради недоокомплектоването на лекарските екипи в общинската болница.
В Пирогов преди години ми се наложи да лежа в ортопедията. Там номера беше да се уредиш при санитарка дето правеше превръзки "незаконно". Щото превръска от нея стоеше два дни, а не два часа като от сестра. Беше пенсионерка и си докарва пари като санитарка.
« Последна редакция: Юли 19, 2021, 02:16:30 от 66 »