Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Февруари 04, 2023, 17:41:19

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - otvrat

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 164
1
По света … / Re: ВЕИ …
« -: Февруари 03, 2023, 20:34:26 »
без система за акумулиране на енергия, забравете, защото надеждността на веи-тата е меко казано ниска!

Не разбирам от тези неща, но мой приятел си сложи няколко панела в къщата и твърди, че си е решил всички проблеми с тока, отоплението и топлата вода. Не е казвал, че има батерии, но може да има някакви малки. Явно за домашно ползване е идеално. За индустриални цели - не знам.

2
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Февруари 03, 2023, 16:00:31 »
Срина ли го вече? Бравос.
Допреди месец-два в този форум усилено се твърдеше, че гадният ЕС ще измре от студ тази зима.

За измиране от студ не знам, но съм чел, че "ще се върне в средните векове". Добре е да се познава икономическата история на капитализма. Посочено бе, че Западът е преживявал много по-страшни икономически кризи - например енергийната през 70-е - и пак си е "запад". Такава е природата на капитализма. След всяка криза, независимо колко голяма, неминуемо следва икономическо възраждане. Но няма лошо да се мечтае.

3
У нас … / Re: И сега? …
« -: Февруари 03, 2023, 13:02:05 »
Мисля, че спорът дали икономиката и историята са науки все още тече.

Няма никакво значение дали са науки или не. Като не си ги изучавал и не разбираш процесите, все едно какво са. Ако не са науки какво означава? Че всеки всезнайко е икономист или историк ли?

4
У нас … / Re: И сега? …
« -: Февруари 03, 2023, 12:33:34 »
Пробаме да лобираме за еврото ли?

Малко преигравате с това приемане на еврото. Ако не знаете, Българският лев де факто е евро, но с друга картинка. А вторачени в лева, който отдавна не е суверенна валута, изпускате най-важното: ако минем на евро, държавата ще запуши и малкото кайначе, което сега има да увеличава паричната маса. Сега поне БНБ може да трупа обезпечения и да печата съответните левове. Като минем на евро, държавата ще се финансира само от данъци и заеми. При слаба икономика и масов износ на капитали, данъците ще трябва да се увеличат. С две думи, веднага ще се почувства липса на ресурс. Да му мислят пенсионерите и бедните.

5
У нас … / Re: И сега? …
« -: Февруари 03, 2023, 11:15:17 »
Бъдете сигурни, че денонощно се кроят схеми как да се оберат тези пари.

Големият проблем на България е, че е малка и бедна страна. Работят доста под 3 милиона души, голяма част от тях на минималка. Затова борбата за щавенето е жестока. Хиените трябва да смъкват бързо и максимален брой кожи. Няма място за конкуренции и почтени практики. Ако бяхме 15 - 20 милиона и икономиката работеше, нещата щяха да са една-две идеи по-добре.

6
У нас … / Re: И сега? …
« -: Февруари 03, 2023, 10:53:15 »
Които бяха подготвени, на позиция де, продаваха от багажници де бонбони, де маратонки, неотчетена продукция на изгодна цена.

Така беше. Всичко се знаеше предварително. Кой завод коя стока ще задържи по складовете, какво ще стане дефицит, на кое ще му поскъпне цената и т.н. Дори моя милост намаза скромно. Появи се човек, светна ни, че цигарите ще поскъпнат тройно и аз инвестирах успешно в два мастербоха Стюардеса. Толкова ми беше силицата тогава. Други направиха дебели пачки.

7
У нас … / Re: И сега? …
« -: Февруари 03, 2023, 10:32:38 »
Бла бла...
Подкован си видимо, ама са ти се излъскали подковите и не можеш издрапа тоя баир.
Впрегнал си каруцата пред магарето.

Ей така, като ми натрият носа, почвам да се псувам, че не завърших инженерство. Тогава щях да разбирам от всичко и да им дам да се разберат.

8
У нас … / Re: И сега? …
« -: Февруари 03, 2023, 08:48:21 »
Все пак някакъв контрапункт на управляващите е нужен, в смисъл нека да има различни гледни точки.

Контрапункт е нужен, но той трябва да бъде възможен, изпълним. Ако не знаеш какво говориш, или знаеш, че говориш за неизпълнимото, твоят контрапункт е само за лична употреба.

9
У нас … / Re: И сега? …
« -: Февруари 03, 2023, 08:39:19 »
единственото което може да направи е да предизвика хиперинфлация, понеже няма да може да направи необходимите неща, за да стане левът наистина независим.

Да, защото едното не върви без другото. Валутната криза през 90-е стана точно по тази причина. Защото валутният пазар беше либерализиран и всичко живо тръгна да си обръща парите в чужда валута. И при нищожна икономика обезцениха лева. Публиката не е наясно с този елементарен детайл и ръкопляска на борда, че "спасил" лева. И ако някой заговори за премахване на борда, примитивно почва да обяснява, че ще стане същото като 90-е.

10
У нас … / Re: И сега? …
« -: Февруари 03, 2023, 08:24:05 »
Убийте с камъни Костадинов щото българският лев не е независим.

Ами, може и да заслужава. Защото или изобщо не е наясно за какво говори, или е  наясно, но демагогства. Той не говори за премахване на борда, което наистина ще направи лева независим. Публиката му не чува петела и си вярва, че защитава нещо национално. "Последното останало от нашия суверенитет." Глупости! Първият суверенитет, който България изгуби бе именно валутният - с въвеждането на борда.

11
У нас … / Re: И сега? …
« -: Февруари 03, 2023, 08:10:06 »
Докато в България има толкова сериозна мафия, независимият лев е опасно нещо.

Това не е вярно. За да бъде левът независим, трябва да се направят доста повече неща освен обявяването му за такъв. Като валутен контрол, забрана на спестявания в чужда валута, ограничения на физически износ на валута и т.н. Ако се направи това, мафията може да навреди на лева толкова, колкото чейнджаджиите на Магура му навредиха преди 10-и. Иначе всичко е бля-бля. Костадинов си чеше езика. На практика неговите напъни са да се запази думичката лев. Нищо повече, защото и сега левът не е независим. Българското правителство не може да води валутна политика. За какъв суверенитет говорим?

12
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Февруари 02, 2023, 18:19:40 »
Ами руските войски официално са си в Молдова да пазят складовете на 14 армия.Общо към 20 000 тона

"Войски" е силно казано. Има около 2 000 души, охраняващи тези складове. Проблемът е, че логистично са напълно отрязани от Русия. По суша, въздух и море. Без сухопътна връзка през Украйна нищо не мога да направят.

13
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Февруари 02, 2023, 18:03:43 »
В Молдова ще е доста лесно.
Там Путин ще запише бърза победа.Малка държавица.И като територия и кат население плюс големи проруски маси.


Фантазиите стимулират мозъчната дейност, но да не вадим тигана предварително. Те първо да стигнат до Молдова, а после ще я мислим. Щото, както я карат, скоро няма да стигнат до Дунав.

14
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Февруари 02, 2023, 08:09:50 »
Според мен има, но има и военна цензура. Русия не показва видеа, че се съсредоточава а Запада не показва снимки, че е засякъл нещо чрез спътниците.

Съсредоточаването на 500 000 души, с цялата техника, за пълномащабна армейска операция не може да остане скрито. Каквато и цензура да има. Сега не сме 1944, когато можеш да извършиш това незабелязано. Отгоре всичко се вижда. А подобни движения би трябвало да предизвикат и съответни движения от украинска страна. Аз от самото начало исках да видя това, но не съм оптимист, че скоро ще го видя. Засега войната в Русия си остава позиционна.

15
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Февруари 02, 2023, 07:26:04 »
Общо взето върви играта "познай посоката на удара"....

Няма такава игра. Това са дъвки и спекулации. Тези 500 000 трябва първо да се съсредоточат преди да започнат операцията. Когато започнат, ще ги засекат и ще може да се коментира посоката на удара. Както беше преди началото на войната. Засега няма такива индикации.

16
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Февруари 01, 2023, 08:52:22 »
Но иначе верно са най-големата демокрация.Всеки може да пали знамето пред Белия дом и дори президента да плюе по собственото си разузнаване....

Не са, просто са най-прозорливите от всички. Те първи разбраха, че т. нар. "свободи" - на слово, митинги и т.н. - не са заплаха за системата. Точно обратното, създават фалшиво чувство за "демокрация" и цъкане с език зад граница колко са велики. Същото е и с изборите - основен пилон на либералната демокрация Цялата ѝ фалшива конструкция разчита на галфоните да гласуват (защото трябвало да се гласува) и да възпроизвеждат системата. Междувременно нека си палят знамена и свободно да псуват управляващите. Нищо няма да променят.

17
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 31, 2023, 18:33:57 »
Тъй и не разбрах какво ще прави тази двумилионна армия в Европа? Освен да я окупира, друго не виждам да прави тук.

Никаква двумилионна американска армия в Европа няма да има. Няма нужда от това. Радари, ракетни установки, логистични центрове - да. Физическото американско присъствие е символично. За самочувствие на васалите, че САЩ са ангажирани. И сигнал към Русия да не пипа тук. Конвенционален сблъсък НАТО-Русия не може да има. Може само да започне и веднага да премине в каквото трябва.

18
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 31, 2023, 17:10:54 »
Но никой не те спира да организираш едно импортозамещение. Даже може и да помогнем.

Аз да организирам?! Малко детински ми даваш да се разбера, но как стигна до тази идея? Какво импортозамещение, какви пет лева?

19
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 31, 2023, 17:02:52 »
мен си ми е идеално да ме щавят турски или руски компании.
Американските да си продават барбитата на немците

Хм, интересна логика. Делене на икономическите робовладелци на добри и лоши. Но не се учудвам.

20
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 31, 2023, 16:46:36 »
А тя преди в чия сфера беше?

Пак в американската, но по-хлабаво. Сега стана необратимо. Турски няма смисъл да учите. Оставете ги тези приказки от мъх и папрат. Ако постоянно говорите за заплаха от Турция, би трябвало да оправдавате и страха на европейците от Русия. И двата са плод на въобръжението. Освенн това, съвременните робства са икономически. Няма никакво значение дали ще те щавят турски, руски или американски корпорации.

21
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 31, 2023, 16:29:36 »
на какви сфери на влияние ще е разделена Европа и коя д-ва (или част от д-ва) в коя сфера ще бъде.

Европа няма да се раздели на сфери на влияние. Американците я обединиха в своята сфера. Остана единствено Сърбия, но сърбите са реалисти и ще пристанат. Необвързани, естествено. В обозримо бъдеще Русия трябва да забрави за Европа и де се съсредоточи в Белорус и бившите азиатски републики. Защото и те са "аха-аха".

22
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 30, 2023, 18:58:14 »
otvrat, мисля че грешиш. Положението е несравнимо с преди. Залогът е голям. И за какво? За едни суровини, дето ще решат временен проблем.

Това е доста наивно разбиране на обективната действителност. Едните суровини са всичко. Те имат изражение в яхти, квадратни метри и щатски долари. Плюс мерак за място в сепарето на световните газди. Суровините са всичко от бронзовата ера до ден днешен. Всички войни са за суровини.

23
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 30, 2023, 18:19:00 »
Островът печели вече две войни с Германия чрез Русия и американските си баламурници.
За мен са главният заподозрян за новата каша.


Две не печели. ПСВ е малко срамна за Русия. Една спечели, но с цената на империята си. И какво като са главния заподозрян? Какъв ще е отговорът на Русия? Никакъв! Пуделите добиха кураж. Стават все по-нагли, защото разбраха, че претендентът не е толкова страшен. Нека си има ЯО. И все така ще е занапред. Но нямаше да е така ако Украйна беше смазана за два месеца. 

24
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 30, 2023, 18:04:39 »
Не мисля, че изпускането на стария хегемон, криещ се зад гърба на новия, от поглед, е добра идея;
кой думна Северния Поток, последно?


Няма никакво значение какви похвати използва старият хегемон. Изобщо не е необходимо той лично да защитава хегемонията си. Като хегемон си има васали, готови да направят всичко в негово име. И за тях ще има кокалчета. Взривяването на СП е огромен имиджов провал за Русия, Той доказва на света, че на хегемона не му пука от претендента и може да го унижава както си иска. Дори и чрез проксита. Това е казус бели. И какво направи Русия? Нищо. Какво може да направи? Нищо. Във всеки случай няма да удари нито Полша, нито Англия, нито САЩ. А за такова нещо САЩ ще ударят всеки. Защото са хегемон, не им пука и бият всеки ентусиаст през пръстите.

25
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 30, 2023, 16:56:22 »
Мисля, че нещата ако засягаха само САЩ и Русия биха били решими

Ами, те, "нещата", засягат само САЩ и Русия. Всичко останало е следствие. САЩ са световен империалистически хегемон, а Русия е претендент за част от баницата. В историята нито един хегемон не се е сдавал без бой. И много претенденти са се провалили. Как ще се "решат" нещата между САЩ и Русия? САЩ ще отстъпят на Русия сфери на политическо и икономическо влияние ли? В света на галфоните-фантазьори сигурно е възможно, но в реалния - не.

26
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 29, 2023, 14:02:05 »
Следва да бъда обвинен в заяждане.

Напълно основателно. Отговарянето на обиди и простащини си е живо заяждане с грубияните и простаците.

27
У нас … / Re: И сега? …
« -: Януари 29, 2023, 10:10:42 »
Както и ЙордАнов, а не ЙорданОв , ИвАнов, а не Иванов.(Синът или внукът на ЙордАн, ИвАн, ПеткАн.) Защо не казваме ПетканОв?

Защото след Освобождението изкуствено е привнесено, от руския, на френското произнасяне на славянските фамилни имена, завършващи на off. А после се е наложило като по-благозвучна дублетна форма. Доста български (а и руски) имена не звучат добре с правилните ударения.

28
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 27, 2023, 22:11:51 »
Езичеството като природна религия е пак религия и някой някога го е наложил над праславяните. Вероятно с огън и меч/тояга.

Вероятно, но езичеството не е религия. Това е общ термин за всички политеистични култове. А тези култове не могат да бъдат описани като религия.

29
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 27, 2023, 21:08:41 »
Славянин-католик и славянин-протестант са нещо противоестествено. Дори славянин-мюсюлманин е много по-приемливо.

Всичко освен славянин-езичник е противоестествено. Всяка религия е наложена на славяните неестествено.

30
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 27, 2023, 20:26:56 »
То хубаво, ама първите леопарди ще дойдат лятото, по това време ловът е забранен щото женските са бременни или са с малки леопардчета.

И какъв е проблемът? Путин нали не бързал? Може и догодина зимата да ги отстрелят.


31
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 27, 2023, 16:31:02 »
Кремъл : Спирането на войната не зависи от Путин а от Байдън. Байдън просто трябва да звънне на Зеленски и да му нареди да се предаде....

Така ли е казал Кремъл? Значи Кремъл признава, че не може да приключи войната и се надява на американците. И тъй като нито Байдън ще го направи, нито Зеленски може да си позволи да го направи, какво излиза?

32
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 27, 2023, 14:26:15 »
Много важно е, че провалите вече се признават, но на мен ми е интересно защо това вече се прави (досега нямаше нищо подобно) и защо именно сега. За какво се настройва руското общество чрез тези действия? Възможни са различни хипотези, но нямам отговор, пък и кой ли може да има.


Ами нали някой трябва да отговаря за позора? Царят може да е извънземен разум, но е подходящият кандидат. Путин започна като сламен човек и ще свърши като чучело. Героизираният му медиен образ ще се спихне като плондер. Руснаците няма да търпят дълго тази излагация.

33
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 27, 2023, 13:56:14 »
Както и на факта, че горното се сервира вече от явен и високопоставен пропагандист на Кремъл.

A това защо те учудва? Все някой в Кремъл трябва да чува петела и да каже "Царят е гол!"

34
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 27, 2023, 11:52:27 »
Всичко казано човек и сам вижда, стига да не мижи с всичка сила. Новото е, че сега се казва чрез устата на назначените за това от самодържеца. Може би скоро ще разберем защо.

Всичко това е ясно от половин година. И аз съм го казвал същото. Провалът на войната наистина може да доведе ултралибералните прозападници на власт, което ще означава разпад на Русия. И Западът няма да пропусне възможността да си гарантира завинаги спокойствие от изток. Ще направят германски сценарий на н-та степен. И отново стигаме до въпроса: некадърност или предателство? Или комбинация от двете?

35
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 27, 2023, 08:26:15 »
Макар и един от най-близките съюзници на Русия, има сигнали, че наративът в Сърбия се променя.

Напълно нормално е да се промени. Сърбите са реалисти. Видяха, че е доста съмнително Русия да стигне до Дунав. Тоест до единствения коридор, по който могат да комуникират сравнително свободно. По суша и по въздух са отрязани. Сърбия е обградена от НАТО-вски държави. На какво може да разчита? Русия един патрон не може да им изпрати. В такава ситуация всичко трябва да се преосмисли сериозно. А и Сърбия традиционно е тако и вако.

36
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 26, 2023, 21:09:23 »
Коя война. Тая на територията на украйна с ВСУ просто няма как да стане.

Каква територия на Украйна? Войната се води на руска територия. Изглежда си пропуснал, че Русия присъедини областите, които от септември не може да освободи. По-голям резил от това - здраве му кажи.

37
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 26, 2023, 20:19:57 »
Ако войната остане конвенциална Русия ще я изгуби.

Ще я изгуби, защото не я води по правилата. А защо не я води по правилата може да има само две обяснения: пълна некадърност на военното ръководство, или съзнателно прилагане на губеща стратегия. Не мога вярвам, че е първото, следователно остава второто.
Всички врагове на Русия добиха нечуван кураж и наглост, защото видяха, че конвенционално не е страшна и не е сериозна заплаха за сериозна армия. 

38
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 26, 2023, 07:45:46 »
Прибегнув к анализу секретных и недоступных отечественному читателю документов, историк Андрей Васильченко с фактами на руках доказывает: идея формирования Европейского Союза возникла в недрах Третьего рейха.

Малко му е рехав анализа на този историк. Идеята за обединена Европа е много по-стара. Още през 19 век Виктор Юго говори за обединение. Да не говорим за Троцки с неговата Европейска федерация. Преди Хитлер има безброй предложения за Паневропа

39
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 25, 2023, 18:55:12 »
Отново си уцелил право в десетката.
Тоталитаризъм плюс частна собственост е наистина страховита комбинация.

Уцелил е горския. Колко е страховита тази "комбинация" при Садам, Кадаифа, Франко, Салазар?  Няма смисъл да изброявам всички. Какво я размахвате тая частна собственост като прани гащи? Икономическото развитие няма нищо общо с формите на собственост. Акъл се иска преди всичко.

40
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 25, 2023, 18:21:31 »
Човешката природа иска частна собственост а стоките за бита най-добре се произвеждат от частници.

Верно? А артелите (кооперативи, по нашенски) да не би да са били държавни?

41
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 25, 2023, 18:08:27 »
Пускането в серийно производство в Русия на стоки за бита винаги е било проблем. Тва е манталитет."Виновни" са географията и монголите.

Не е вярно. Виновен е Хрушчов, който унищожи Сталинските артели. Те произвеждаха десетки хиляди стоки за бита с високо и контролирано качество.

42
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 25, 2023, 18:04:21 »
Затова руснаците правят добри танкове, защото не им пука за себестойността.

Абе, не е баш така. Това е малко градска легенда. Изключително държаха на себестойността на оръжията. Стотици образци оръжие (от патрон до самолет) са отказани за производство, защото са много скъпи.
Т-34, например, първоначално е бил твърде скъп. Впоследствие му свалят цената с подобрения. Ценовата разлика между първите серии и по-късното производство е много голяма.

43
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 25, 2023, 17:31:08 »
 във ВДНХ в СССР съм виждал видеомагнетофон не отстъпващ на японските. при това направен от сам човек. Но никога не успяха да пуснат качествено серийно производство.

Серийното производство на един индустриален продукт изобщо не е лесна работа. Всеки може в домашни условия да направи прототип. Серийното производство изисква производствени линии, доставчици, подизпълнители и много други неща. Демек много пари. Идеята на социалистическата икономика изобщо не беше да залива пазара със скъпи глезотии, които искат потребителски кредит. В СССР  правеха видео и аудиотехника. Може да не е отговаряла на качеството на Сони, но едно видео не струваше 2 000 долара.

44
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 25, 2023, 16:35:58 »
Ако руснаците не побързат лошо им се пише.
Ако чакат запада да стовари 1000 танка в Украйна и тогава да действат, тя ибана, че изтървана.

Вече е съмнително, че изобщо могат да направят стратегически обрат на фронта. С Вагнер и батальонни групи (вече сведени до ротни) не се прави тая работа. Мобилизираните не стигнаха да се запушат дупките, а армейска настъпателна операция не се задава на хоризонта. Тя изисква планиране и концентрация, които досега американците щяха да засекат. Няма такива индикации. Ще я карат като в Първата световна война.

45
У нас … / Re: И сега? …
« -: Януари 23, 2023, 11:44:47 »
По-важният въпрос е: Какво изобщо правеше БСП в тази "коалиция"?
Народът е казал, че с какъв се събереш такъв ставаш,


А в каква коалиция да ходи БСП? Каква партия е БСП? Либералноцентриска. Е, не е ли най-естествено да се коалира с либерални и центриски партии? Вие все още ли продължавате да възприемате БСП като "нещо по-така"? И БСП не е станала либерална партия, щото се е събрала с други либерали. Тя стана такава още от 1990. Социалдемокрация, широки социалисти, меншевики. Кой каквото му харесва, така да я описва. Значението е едно и също.

46
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 20, 2023, 19:59:47 »
Ми ней сефте

Не е сефте, но разрешението на въпроса е неадекватно. Само за ЗИП "нещо се пече" от една година.

47
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 20, 2023, 19:49:34 »
Станахте трима дето си умирате от кеф за това.

Аз не си умирам от кеф, че руска територия е окупирана от чужда сила. Точно обратното, всички мои постове го доказват, Ти не си разбрал, че руска територия е окупирана от чужда сила. Дори и да си инженер, това не те оправдава,

48
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 20, 2023, 19:38:16 »
в същото изречение изрично е написано, че украинците не признават легитимността на този референдум. та обяснението стои малко така, нелепо.

Няма значение какво е написано в същото изречение. По-нелепо е, че някои не са разбрали, че от септември 2022 войната се води на руска територия (imho)

49
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 20, 2023, 18:42:11 »
и какво излиза - украинците обстрелват собствената си територия и избиват собственото си население

Така излиза за тези, които считат тази територия за незаконно присъединена към РФ. А за тези, които признават анексирането на украинските области, това е обстрел на руска територия.

50
У нас … / Re: И сега? …
« -: Януари 19, 2023, 20:55:24 »
Украйнци са загивали за българската свобода

A 44-а украинци ни окупираха и ни изядоха кокошките, нихната.

51
У нас … / Re: И сега? …
« -: Януари 19, 2023, 17:11:03 »
Виж, може да е наловила риба, ако се върнеш с празни ръце,

Може, ако съседът е рибар.

52
У нас … / Re: И сега? …
« -: Януари 19, 2023, 16:58:54 »
Жената е домоседла, тъкми огнището, пази да не гасне, докато мъжете са на лов в гората или в съседното поселище.

Не само. Ще ти организира опело, ще те погребе, ще ти направи 40 дни.

53
У нас … / Re: И сега? …
« -: Януари 18, 2023, 18:08:20 »
Краен потребител. Какво ли ще да рече това?

Това ще рече, че ако отидеш да си купиш фуражни смески за кокошките, твойте кокошки се явяват краен потребител. 

54
У нас … / Re: И сега? …
« -: Януари 18, 2023, 17:48:43 »
първо: кой трябва да установи неизпълнението - корнелия, данс, разните му разузнавания?
второ: ако е установено, кой трябва да предложи санкцията - корнелия, данс, разните му разузнавания?
трето: ако е установено нарушение по т.2, то този, който трябва да наложи санкцията, трябва ли да дава 'добро' на следващите сделки или не? сепак нинова подписва последна, след като разните му служби са си дали положителните становища.

Нарушаването на клаузата за краен получател може да се установи по всички възможни начини. Дори и по вестникарски публикации. Една снимка на оръжие със сериен номер, или друга индикация, е достатъчна за продавача да започне да разследва.
Ако се установи такова нарушение, комисията трябва да спре да издава разрешителни за този купувач, а по-нататък може и прокуратурата да се намеси. Дали нямаше да се намеси ако клиент представи сертификат за краен получател Монголия, а оръжието попадне в Ислямска държава?

55
У нас … / Re: И сега? …
« -: Януари 18, 2023, 17:39:39 »
Тез договори са большими майтапами.

Ахъ, майтапами са. За невежите. Това е единственият суперрегулиран и унифициран бизнес в цял свят. В светлата му част се знае къде отива всеки патрон. Другото е контрабанда и незаконна търговия. Която се наказва навсякъде.

56
У нас … / Re: И сега? …
« -: Януари 18, 2023, 17:29:21 »
Моля те, ако откриеш нещо нередно - светни ни и нас.
Ъ?


Добре е, когато се спори, да се познава материята. А още по-добре е, когато се цитира нещо като аргумент, да се прочете предварително.

Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 75 от 1992 г.) Износителят се задължава да включва във външнотърговския договор клауза, осигуряваща получаване от чуждестранния купувач на декларация и други гаранции, че е недопустим реекспорт в трети страни без писмено съгласие на правителствената комисия.

В търговската практика за търговия с оръжие, такава клауза присъства във всеки договор. Най-малката санкция за неизпълнението на тази клауза е спиране на бъдещи продажби за неизрядния купувач. А американците дори ги арестуват и съдят. За справка виж Виктор Бут. Който за всяка сделка е имал редовен сертификат за краен получател. Иначе, по "логиката" на Корнела и нейните ибрикчии, България изобщо не би трябвало да я интересува дали нейното оръжие отива в Дахомей или в Ислямска държава, или в някоя терористична организация.

57
Как ли с живели едно време без книги?

Като риби без велосипеди. По-интересно е първият писател какво е чел преди да напише първата книга и какво е чел след издаването ѝ.

58
По света … / Re: Русия (Re: Russia)
« -: Януари 17, 2023, 15:03:21 »
Всеки си живее с илюзиите.

Хм, да живееш с илюзии е медицинска диагноза. Но във всеки случай не "всеки",

59
Животът е велико чудо, затуй да го живеем лудо!

Но не и според Монти Пайтън.

Life's a piece of shit
When you look at it

60
У нас … / Re: И сега? …
« -: Януари 15, 2023, 17:33:58 »
Интересно с каква аргументация ще се хвърли толкова желания мандат.
Предположение, ще съставим правителство с тези, които са съгласни да вдигнем пенсиите и заплатите, да увеличим парите за здраве и образование, да намалим данъците...

Ами всички останали либерални партии говорят, че искат това. По тези въпроси БСП няма проблем с тях и те с нея. Корнелия направи всичко възможно да им докаже, че БСП е "диалогична". На по-прост език - конформистка.

Страници: [1] 2 3 4 5 6 ... 164