Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Юли 06, 2022, 15:37:01

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - peniko

Страници: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 12
121
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Февруари 20, 2022, 08:04:36 »
Много съм пътувал и винаги при ситуация с полиция, гранични власти или митница започвах разговора с френдли и почтителен стейтмънт:
"С полиция и митница не се спори, защото са прави!"
В резултат на такова отношение разговорът приключва бързо и често съм се разминавал със забележка вместо с тикет.
Задължително френдли и почтително, работи!

Така е. Например в повечето щати полицията, даже и да те спре за нарушение, не е задължена да ти даде фиш (ticket). Ако не се правиш на ербап, често можеш да се разминеш с предупреждение.
Потвърждавам. Това е и моят метод: Да, сър! Сгреших, сър! Извинявам се, сър! В повечето случаи се разминавам с "устна" забележка. Тук скандалджиите не предат. За разпознаването - много бързо ги "засичам". Черен или бял автомобил (може комбинация) - Форд или Шеви, с "апаратура" на покрива, боен фар на шофьорската врата и подсилена предна решетка като на фадрома. Просто трябва да гледаш често в огледалото за обратно виждане. Напоследък обаче "изгяволяха" - вкараха разни всякакви марки, всякакви цветове, махнаха сирените и лампите от покривите и ги вкараха вътре в купето и ги накичиха по брони и калници (техологиите напредват). Преди години замалко да "изгоря" в Милуоки. Пътувах до там през ден. На центъра се събират 3 магистрали и винаги има "тапа". Аз винаги се включвам от най-натовареното платно. Вдясно от мен влиза друго, а в него движение хич. Та се изучих да "прецапвам" през аварийната лента в другото платно. Години наред работеше. Един ден обаче таман бях "нагазил лука" и колата зад мен 'светна" като дискотека. Обикновена на вид Хонда Акорд, синя? Егати полицейския крузър. Дойде младежът - униформен и учтив. Пита ме: Сър, технически проблем ли имате (тук можеш да караш в аварийната ако нещо не ти е наред). Аз се правя на "ампер": ами такова, не съм сигурен. Докато туй-онуй, за мой късмет му се обадиха по радиото - той махна с ръка и отпраши с "цветомузиката"...Оттогава си не газя през аварийната.

В България някога използвах друга "технология (там също бях "силно" учтив): винаги в книжката ми стояха 2 х 20 лв. Като ми я поискат - давам я. ;) Работеше. Но веднъж не "хвана дикиш": Отивам в командировка в северо-източните краища за цяла седмица. Средата на лятото. В понеделник трябваше да взема един колега от Добрич. Жената имаше да взима 2-3 дни компенсация и каза: отлично - тръгваме в събота сутринта, хем да видим братовчедите (родата е от Варна). Ти продължаваш в понеделник, а аз изкарвам едно "кратко" море и се прибирам с автобуса. Реченото - сторено. Точно на влизане във Варна ме спират. Знаех, че на това мято "дебнат", но явно съм се бил отнесъл. Дойде полицаят, не беше млад. Давам му документите си. Отваря той книжката и ...ми връща 2те х 20 лв: Тук сте забравили някакви пари :smokin: Пазил си е пенсията човека, предполагам. О, съжалявам думам аз. Гледа документите, чуди се, мая се - колата беше западняшка, служебна и нова. Регистрирана във Видин. Моите документи - от София. Накрая извади бумагите и взе да пише акт. Накрая: може ли да помоля вашата "спътница" да подпише акта като свидетел? Аз ядосан, че не ми мина номера отсякъх: Не, изключено е да намесваме дамата в тази ситуация.  :lol: Човекът доста мисли: минувачи нямаше, движение също. Чакахме 5 мин докато се зададе една кола. Той я спря и хвана шофьора за свидетел. Нямаше как да го попитам, но съм сигурен, че си е мислил: още един "фирмаджия мошеник" със служебната кола е довел колежката да и покаже Златните  ;)

122
Защото Кирчо и Кокорчо прокарват НОВА МОДА сред днешните политици:
Кокорчо – както си го описал ти, а Кирчосъс сако БЕЗ вратовръзка ... :0006:
Тази мода я гледам от няколко години, в смисъл - не я въвеждат нашите. Днес всички млади, имащи се за успяващи "меринджеи" се обличат по този начин ала И. Мъск и М. Зукъбърг. Има логика - трябва да се равняваме по най-добрите ....

Няма логика. изброените не са политици.
1во - споменатите Петков и Василев отколко време са политици? Имат по "2 петъка" служба. Не са да речеш "дипломати от кариерата". 2ро - какви кариери са имали преди да станат "политици"? Бизнес менаджери (колко успешни е друга тема). Изгражданият с години начин на мислене, поведение, стил на обличане и т.н. не се променя за някой друг месец. Ето затова за мен има локика.

123
По света … / Re: Russia
« -: Февруари 20, 2022, 00:46:28 »
Мъ аз, таквоз, нямам нищо против.
Даже вервам, че Сергейчу би бил един истински, таман на място началник НАТУ!
Пърфект, по довършителни работи!
 :smokin:
А Мончо Паси защо го забравяте? Човек заслужил, с чиста биография, дори е амортизизрал лична собственост (Трабант) в името на правото дело. ;)

124
Защото Кирчо и Кокорчо прокарват НОВА МОДА сред днешните политици:
Кокорчо – както си го описал ти, а Кирчосъс сако БЕЗ вратовръзка ... :0006:
Тази мода я гледам от няколко години, в смисъл - не я въвеждат нашите. Днес всички млади, имащи се за успяващи "меринджеи" се обличат по този начин ала И. Мъск и М. Зукъбърг. Има логика - трябва да се равняваме по най-добрите ....

125
По света … / Re: Russia
« -: Февруари 19, 2022, 04:29:16 »
https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/baydun-putin-e-reshil-da-napadne-kiev
"Президентът Джо Байдън заяви, че според него руския президент Владимир Путин е решил да нахлуе в Украйна, съобщава Си Ен Ен. "В момента съм убеден, че той е взел това решение", каза Байдън в изявление от Белия дом.  Президентът добави, че според него атаката ще бъде насочена към  столицата на Украйна Киев"
Приказка от президент, който се чува по цялото кълбо ??? ЕЖК не ли?
Почвам да се срамувам, че и аз съм под неговото "покровителство"... :no!:

126
По света … / Re: САЩ
« -: Февруари 18, 2022, 13:42:06 »
седят две баби на пейката на мегданя,
минава покрай тях един лъскав мерц,
завива наляво и се чува грохот!
едната баба вика на другата:
-още един с gps
:thup:
Не съм стигал чак до там, но имам едно интересно преживяване. Лятото на 2016 ходих на едно пътешествие из СА. Веднага: сигурно повечето знаят, но все пак - СА не е само ЛА, Фриско или С Диего. Бях обещал на един много близък човек да му дам някои технически консултации (беше си купил имот там), пък и да се видим. Летях до Оукланд - най-северното "нормално" летище. Нормално в смисъл, че има директни полети до другите големи градове. Оттам кола под наем и на север по 101 магистрала до Юрика (5+ часа). После 1 ч на изток. Забавиха ме Оукланд - трябваше да взема един човек и да го карам нагоре. Ама нашенци - чакай да хапнем, чакай да идем до магазина ... Бях предупреден, че мястото е диво. Подготвих се - и стационарен ГПС и на телефона, спътникът ми също имаше ГПС. Та към полунощ стигаме някъде "наблизо". На последния асфалт ГПСите почнаха да бъздят: търсеният от вас адрес е отляво. Спираме. Отляво някакви драки и нишо друго. Оглеждааме се, правил 2-3 тегела напред-назад. Гледаме точно на това място тръгва черен път (трошляк) към баира. Спътникът ми беше ходил там преди година, та имаше някакви смътни спомени. Казва, да по черния път е. Поемаме ...и така час и половина!
Веднага щом свихме по трошляка ГПСите взеха да мигат и запецната, телефоните загубиха покритие. Черният път имаше десетки разклонения, а те пък техни разклонения. Ннякои - без изход т.е. частен собственост. Табело номера естесвено няма. Пътят тесен, че няма как да направиш обратен. Добре, че колицата беше малка (Киа Рио). Свят ни се зави. След 1.5 ч изязохме пак на асфалта, но малко по-настрани. 2ри опит. Уцелихме (спътникът ми позна къшата). Беше без малко 3 сутринта. Оказа, се че имотът е доста голям (към 250 дка). Едното му кьоше опира на асфалта и затова адресът му е там. Но къщата е на другия му край... Та те така те загубихмс се с една торба джаджи.

127
По света … / Re: САЩ
« -: Февруари 18, 2022, 12:50:16 »
Е тъй де, да не мислиш, че си купуваме GPS-и тукънкъ?
Не знам какво да мисля. 2012 година като правих "анабазис" от CA до МА си взех Garmin GPS - 5". Тогава май нямаше тези програмки за телефон.  Остава най-добрият продукт за целта. Стои си в колата.
Доста време имах Гармин, но се разочаровах и после го продадох. Причина: Щях да ходя из "пущиняците" и реших да ъпдейтна софтуера. Поискаха ми 80 кинта! при условие, че го бях купил дирекно от фирмата, с регистрация, гараниция и пр.
Сега ползвам някаква "хибридна" система - комбинация м/у телефона и колата. Софтуера е от производителя на колата. Безплатен. Е не съвсем, защото вече си купил кола (за да го инсталираш трябва да въведеш ВИН номера). Телефонът се свързва с колата и там ми излиза на дисплея. Може да се комдандва и с глас. Това същото може да се инсталира директно на автомобила, но искаха $1000 отгоре. Казаха, че било за "осигуряване на връзка", понеже тел е постоянно онлайн, а колата не е.

128
В нашето малко градче в Нова Англия снощи получих автоматично съобщение от ситито, че от понеделник няма да се изисква носене на маска в затворени помещения.
При мен (Чикаго) за това се говори от седмица. Най-вече за отмяна на маските в училищата. Все не остава време да питам дъщерята какви са последните разпоредби. Аз ученици нямам и не съм много в час.
ПП. Чикаго да се разбира предградие, "ситито" е друга губерния.

129
Мнения … / Re: Зелената сделка
« -: Февруари 17, 2022, 10:10:30 »
Цитат
Обрат: царевичният етанол е по-вреден за климата от бензина
Този извод противоречи на друго подобно изследване, което обяви етанола и другите биогорива са относително зелени.
https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/carevichniiat-etanol-e-po-vreden-za-klimata-ot-benzina-6138166
...заради емисиите, произхождащи от промените в използването на земята за отглеждане на царевица...
То както е тръгнало май ще изкарат, че отглеждамето на домати и краставици също вреди на околната среда?  :lol:
А по-сериозно: тук във всеки бензин задължително има 10% етанол. Смятайте количествата. Построени са и продължават да се строят огромни заводи - почти всяка седмица имам запитвания за такива проекти. Отделно има много заводи за "биодизел" (слагат го в дизеловото гориво) - той също се прави от царевица. Като вземем предвид, че в целия "среден" запад 80% от културите са царевица и соя и също така, че голяма част от приходите на фермерите зависи от производството на спирт и биодизел - ако ударят "кръст" на царевицата милиони фермери ще претърпят огромни загуби. ...Като нищо ще закарат тракторите и комбайните пред Белия дом да "овършеят" градинките. Те са не по-малко "диви" от ТИРаджиите - имат самочувствие на собственици (и земята и техниката са техни) и са много повече от шофьорите. Друго: ако това стане, ще бъде голям удар в/у един от принципите, в които много хора тук все оше вярват, а иммено: ако имаш собственост и сам си изкарваш хляба, значи си свободен.
Не ми се вярва да сторят такава глупост - да отрежат клона върху който седят....ама знам ли, много станаха лудите в днешно време.

130
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Февруари 17, 2022, 09:13:37 »
световната икономика е игра с нулева сума, някой за да спечели, друг трябва да загуби!

Да, принципът е този. Забогатява се винаги за сметка на нечие разорение. Забогатява се от чуждите пари.
Еххх, да можех да разоря Чейс банк :lol:

131
По света … / Re: САЩ
« -: Февруари 17, 2022, 06:52:17 »
Тук в САЩ съм професионалист по губене...Карал съм много - и в БГ и в Австрия в Англия без никакви проблеми, но тук нещо ми влияе на вестибуларния апарат ;).
На Източния браг по 95 е много шантаво. Все има ремонт, все има затворени изходи/входове, а пък има такива места където изхода няма съответен вход и обратно - т.е. не можеш да се върнеш в обратна посока на същото място.
Та ще кажа само за 2те си "най-добри" постижения;
Центърът на Индианаполис. Правя ляв завой. Пред мен се ширнала една улица с по 4ри ленти във всяка посока с разделитена тревна площ по средата. Бях "скорошен", реших, че "такова животно няма" и завих в по-близкото до мен платно. Добре, че хората още чакаха на червено.
Дъщерята имаше турнир в Канзас сити и беше вече там с отбора. Тръгваме от Мадисън (Уисконсин) през Айова. Късно през нощта. ГПСси още нямаше. Разпечатали сме си маршрут, но нямахме пълна карта - не предполгахме никакви трудности (там има 3 магистрали и 6 града). Гъста мъгла, на пътя няма никой. Минахме един У разклон. По "логика" трябваше да караме по по-широкия път - нали следваме магистралата... Бая време покарахме, може би към час. По някое време светна "цветомузика" зад мен. Полиция. Спирам. Млад и учтив полицай. Представи се, каза че съм надвишил с 15 мили. Ами никой няма, пътят прав... :t2334: Взе да ни разпитва накъде отиваме посред нощите - обясниме му. Той се заинтерсува - каза, че жена му е бивша волейболистка. После се почеса по врата: хубаво, ама този път не отива в Канзас сити  :think: Брях! Написа ми фиш (тикет) за 5 мили превишение вместо за 15 ($40 с/у $100 по тогавашни цени) и ни упъти. Нямаше време да се връщаме до У разклона, и решихме да "минем напряко" - знаехме посоката. Ама излязохме от мащаба на разпечатката и като се завръткахме по едни фермерски пътища - свят ни се зави. Хеле накрая уцелихме магистралата, дори стигнахме навреме за турнира. И до ден днешен се питтам дали да се ядосвам за тези $40 ....ако бях минал "уставно" и не бяха ме спряли кой знае къде щяхме да осъмнем? :lol:

132
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Февруари 17, 2022, 02:15:28 »
Да ти сметна набързо, ако докажеш 17 г. стаж и имаш съответната възраст, ще получиш
17*1,35=23% от осиг. стаж за м.г. който е средно около 1150 лв. или 260 лв. което си е около $150.Тва е за месец.
https://www.nssi.bg/images/bg/users/infomaterials/aboutpensions/SPR-SOD97-2021_XII.pdf
Смятам на ум и без да гледам подробностите /тва, за евентуално намесилите се многознайковци/.
Благодаря отново. ... Ама не ме пенсионирайте толкова рано, млад съм още - около 3 г ми остават. Не задруго, ама ще спрат да ме заглеждат булките  :lol:
Сега сериозно: аз още утре бих "тракнал" кепенците, но тук докато не си навършил 65 си плащаш сам здравната застраховка (прди това върви от работата). Това излиза солено и прегоряло за всеки нормален човек. Та така.

133
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Февруари 17, 2022, 02:05:06 »

"в БГ загубих 17 г стаж след реформите на Дянков. "
 
ренико,
няма значение, като достигнеш БГ възраст за пенсиониране си подай документите, ще получиш поне минимална пенсия, защо да не си вземеш, това което ти се полага и си платил.
Благодаря за съвета. Вече имам някаква информация - мойта госпожа прекара миналото лято в БГ проучвайки точно тези въпроси и "заверявайки" разни бумаги. Мене ме дразни - защо трябва да се
"моля" за неща, които трябва да са "априори"? Спазвал съм законите, плащал съм каквото са искали. Сега излиза - бил си глупав, защото си плащал. Да, шопът го е казал  отдавна  -  Законо е врата у полето. А повишеното съдържание на олово след 7те г в Кремиковци как ще ми го компенсират?
Да не си помисли някой нещо - не "спя" на тази възглавница, просто ми е обидно.

134
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Февруари 16, 2022, 20:17:53 »
Напоследък доста "учени" хора казват, че Коста Рика излиза напред в класирането - климат, условия за живот (спокойно и уредено), цени на имоти и пр. Било добро място за пенЦионери  ;)

Да, и аз това съм го чувал -- на тях кажи-речи цялата им икономика е настроена за пенсионирани американци: добра медицина, хубава природа, добра сигурност. Но в джунглите им има много отровни змии и буболечки :) А аз след морето най-обичам джунглите ;)

Аз съм още, надявам се, далеч от пенсиониране, ама трябва да се мисли вече.
Аз пък се мъча да "додрапам" до пенсия (ако е дал господ). Като гледам как вървят нещата - може и без хич да остана: в БГ загубих 17 г стаж след реформите на Дянков. Сега тук се е натопорчила ситуацията и със SS и с 401К - мойта госпожа вече се е "писала" пенЦионерка от Юни т.г. От доста време говори по цял ден с разни "институции" за кое и как. Отговорите са силно "необнадеждаващи" - поставят ти един "билюк" условия: как, кога и защо можеш да използваш собствените си пари, които си внасял чиннопочитатлено!!! А, и едно друго условие ти поставят: избираш от обявените опции и имаш само 1 (една) възможност за промяна във времето??? С 2 думи - пенсионерите са силно нежелани в днешния свят
без значение на местоположението им.
За Коста Рика: последното, което чух от човек, който вече е купил там имот (сега иска да купи 2ри) - за последните 2 г цените и там са се вдигнали много ...ако сте заинтересован - побързйите.

135
По света … / Re: САЩ
« -: Февруари 15, 2022, 20:16:22 »
На мен са ми предлагали два пъти (всъщност много пъти, но аз случките в Ямайка ги броя за един.
Напомни ми за един случай отпреди много години: Имах колега, много се разбирахме. Помагаше ми да си ошлайфам английския. Беше луд на тема велосипеди. В края на Ноември, при -15 идваше на работа с колело. Та реши да направи пътешествие: отлита до Панама и се връща от Панамския канал до тук с велосипед. Мина къде месец, пращаше съобщения от време на време, но после изчезна. Мина още време и един ден го гледам в офиса. Казвам му - ти май си "въртял" много бързо? Оказа се, че някъде из баирите на Хондурас изскочили няколко апапи, спряли го и го оставили по маратонки и слипове. Някакви минаващи спряли и му дали телефон, та се обадил в посолството. После в полиции и тн, по слипове ;), дорде най-накрая го транспортирали дотук.
Централна Америка е "особено" пиво  :lol:

136
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Февруари 15, 2022, 08:48:08 »
Ние цар си довлачихме от чужбинско, мигар са свършили нехранимайковците по бардаците.
Все ще изпадне някой за главен прокурор.
Ако имаш предвид С. Кобурготски - той си е престолонаследник по рождение, но не е коронясван. Това, че стана минпред на република с президент излязъл от БСП (т.е. тези, които са му отнели правото да стане цар) е парадокс достоен за Гинес. Не мисля, че се случвало някога някъде по света. Разказвал съм това на тукашни - ами мигат като пребозали телета и не могат да вдянат.
Сега, ако "изкарат" някой юрист от подопечните на бай Ставри и го курдисат за прокурорин - пак ще счупим рекорда. Трудно ще да е - при бай Ставри освен джебчии и кокошкари други няма.

137
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Февруари 15, 2022, 08:36:27 »
А-ах, че кой не си мечтае за това...  :t0328: Може и да се сбъдне. Карибския бряг на Мексико (Юкатан) е супер -- евтини къщи, прекрасно море, и богата археология. Имам много хубави спомени от там. Можеш половин живот да обикаляш джунглите и градовете на маите и пак няма да ти стигне. Жалко, че мексиканците съвсем са изпуснали сигурността и престъпността. От Ямайка също имам хубави впечатления, но не бих живял там. Иначе морето и планините там са чудесни.
Напоследък доста "учени" хора казват, че Коста Рика излиза напред в класирането - климат, условия за живот (спокойно и уредено), цени на имоти и пр. Било добро място за пенЦионери  ;)

138
По повод на мойта "одисея" с лодката, моят шеф ми каза една тукашна мъдрост: С лодката човек е щастлив 2 пъти. Веднъж, когато я купи и 2ри път, когато я продаде... :lol:

139
Относно идеята за лодки:
Цял живот съм си мечтал за лодка. Може би защото съм 50% варналия и съм пораснал покрай морето, та все ме влече към водата. Когато търсех да си купувам къща тук, за малко да купя една, само защото в цената беше включена ....лодка (добре, че не го направих). През 2017 почти осъществих мечтата си: пътувах с една колежка в комадировка. Заприказвахме се. Понеже карахме покрай езерото Ери, разговорът тръгна за лодки, къмпинг и пр. Тя спомена, че иска да си продаде лодката - вече били остаряли с мъжа й и не им се занимавало. Та от дума на дума се спазарихме. Страхотна лодка - файбърглас, а не алуминий. 15 фута (4.5 м), 5 седящи места, 75 кс двигател, трол мотор (електомАторче за плитки води), сонар за търсене на рибата, подвижни столчета за риболов от палубата, цял набор от котви за различни ситуации, резервоар за събиране на рибата - с помпичка, дето циркулира прясна вода за да поддържа кислорода. Цената беше силно добра ;). Естествено не става, за това което Бъч пише - да ходиш до Бахамите. Беше риболовна лодка по тукашните стандарти. Ама със 75 коня двигател - теглеше водни ски като бръмбар сламка. Синът се пробва - той е дивак на тема водни спортове. Тук около мен и на близко разстояние (около 100 км) езера колкото искаш и някои са доста големи, стигат до към 20-30 км дължина.
След като я купих разбрах, че имам да върша много домашна работа: Оказа се, че по-лесно можеш да вземеш книжка за кола отколкото за лодка! 150 стр "Ръководство" и после на изпит. За сравнение - тук ръководстото за шофьорска книжка е 30 стр. Регистрация, застраховка - както за кола (с по-малки суми).
Санкциите при инциденти - много по тежки отколкото при автомобилите. Пример: ако дадеш на някого колата си при условие, че той е правоспособен шофьор - няма никакъв проблем. Ако стане нещо - застраховката го покрива. За лодката - всичко се пише на собственика, кой е бил на щурвала няма значение!!! Жестоки изисквания към екипировката: за всяко седящо място  трябва да имаш спасителна жилетка клас "нам кои си", лампи за нощно каране, сирена за звукови сигнали, ракети за визулано сигнализиране, устройство за подаване на SOS, набор от котви и пр. Та когато се сдобих с всичко се оказа, че съм платил колкото за лодката. Пак повтарям, това за лодка за риболов, а не за нещо, което може да стигне до Бахамама.
Накрая: пуснах я на вода 2 пъти. М/у другото и това не е лесно - трябват поне 2ма души, физически изправни. През 2018 пролетта, преди да започне сезона ми се наложи операция. Е, оцелях, но се оказа, че повече няма да мога да карам лодка :t2334: Продадох я през 2020, слава богу върнах си парите, времето естествено не.
Затова казах, че "почти" си изпълних мечтата. Та лодките изискват много време и пари, бих казал повече от колите. Инак по филмите изглеждат много привлекателни...

140
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Февруари 14, 2022, 19:15:17 »
Бъч и Джузепе се бяха заприказвали за лодки. Имам някакъв личен опит, но за да не пълня темата с офтопик го пуснах в "Не мога да не споделя".

141
По света … / Re: Russia
« -: Февруари 14, 2022, 19:13:18 »
Чакам следващо заглавие
"Зеленски се качи на самолета за Москва"
Таман са разпънали червения килим за френци, наглосакси, немци, а масата е сложена.
Тя масата сложена, но както се видя на снимките от срещата с Макрон е мноого дълга. Дали украинския президент ще успее да докачи някое коматче?  ;)

142
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Февруари 14, 2022, 17:12:26 »
"...Като цяло, имам много високо мнение за нуждата от военна служба. Локални идиоти винаги има, но те не могат да компрометират възпитателният отпечатък над младежите..."
Aз съм по-млад и затова си изслужих 2те години (78-80) ;). Кярът, че бях приет за студент - отърва ме от "задръжката", разбирай 1.5 мес маане с кирка и лопата.
След като започнаха занятията в МЕИто се оказа, че в мойта група има 3ма неслужили по медицински и възрастови причини. Ами веднага си личеше, кой се е уволнявал, а кой не е. Ние бяхме с някакъв житейски опит т.е. "нема мама, нема тате", тях още ги вееше вятър на бял кон. ...А, по-някаква причини, колежките бяха "по-благосклонни" към "старите кучета"  :lol:

143
По света … / Re: САЩ
« -: Февруари 14, 2022, 05:53:16 »
Що се отнася до аквариумите почти всеки голям град по крайбрежията има такъв. Има и в Бостън и в Монтерей, CA. Спорят кой е най-голям. Някой твърдят, че този в Чикаго е първенец. Не съм го видял.

И не само покрай край крайбрежията: в Бъфалоу НЮ имат един един от най-добрите делфинариуми. Лично мнение. Ходил съм доста и понеже се интересувам от "водоживеещите" винаги съм посещавал подобни места. За Чикаго: Тукашният Шед (Shedd) аквариум е една от забележителностите на града и околностите. Кога ми дойдат гости отдалеч това е едно от задъжителните места за посещение, заедно с Милениум Парк, Сиърс Тауер, Тенхническият музей, Мичиган Авеню i pr.,. Бил е някога някога най-големият, сега май не е. Заслужава си времето, ама иска да имаш време и "яки карачки": една "бърза визита" отнема половин ден. Ако включиш шоу с делфини или китове "Белуга" - пиши цял ден. Размерите са потресаващи... а бе представете си Софийският зоопарк, но само като аквариум. Подробност: в по-голямата си част е на 2 нива, а има и на 3. Силно впечтляващи места: вървиш в коридор към 100 м дълъг, а над главата ти и от 2те ти страни стъклени стени и там плуват някакви чудовища - акули над 3 м, мурени, и други силно "зъбести". Та все съм се питал -ако тук се спука някое стъкло, дали ще се издавим или ще ни изядат акулите?   :lol:

144
По света … / Re: САЩ
« -: Февруари 14, 2022, 02:48:22 »
срещу тръмп! дали бъч и пенико могат да ни светнат повече?!?
говори се за обвинения в държавна измяна или нещо такова!
а може и да е фейк?!? въпреки, че хилъри е способна на подобно!
Извинявам се, но не съм достатъчно информиран по въпроса. Тук "скандали" през ден, но в крайна сметка нищо съществено не се случва: съмнения, подозрения, разследвания. Но няма нито един изправен пред съда, камо ли осъден. Тая вещица не мога да я "дишам", може би затова не следя какво цвърчи покай нея. Те я "скатаха" след Либийските "събития, когато се оказа, че е ползвала личния си компютър за служебни цели. Мое мение: сега ще "заметат" боклука под чергата...или ще я изкарат силно болна, или някой от нейните "съратници" ще стане изкупителна жертва (на него вече му е платено за това). Последно което чух е, че адвокатът й е следствен за лъжа, пробутвайки по време на преизборната й кампания тезата, че Путин и Тръмп били комбина и руските хакери прецакали изборите.
Може Бъч да е по-запознат.

ПП. Последният осъден и лежал в затвора САЩски политик, за когато аз се сещам е бившият Илинойски губернатор Род Благоевич (АКА Благо). Братина от СръПско.  Много "прегрешения" имаше  ;): беше за взел да разиграва "търг" за мястото освободено от Обамама в щатския парламент и по-важно - решил да "прецака" т.е. да гепи на тъста си бизнеса - събиране и обработка на битовите отпадъци (всяка аналогия с БГ е случайна) . Ама тъстът от стара коза яре (потомствен италиански мафиот), не се гепил на пиниза: изтропал го на ФБРто с все записите, дорде са си пили ракията в домашна обстановка! Семейна идилия  :lol:

145
За кратко да се върнем на пиячката и мезето.
Днес имах среща с един мениджър от доста високо ниво от хранителновкусовата ни промишленост /и не само нашата а изобщо/.
Споделените няколко подробности по това кво ядем и кво пием ме втрещиха!
Не, че вярвам на всичко, но толкова подробно и професионално описание на правенето на ментета не бях нито слушал, нито гледал.
Писал съм и в Сега, а и тук: като част от служебните ми задължения съм бил в десетки, да не кажа стотици предпиятия от хран-вкусовата и фармацевтичната промишленисти. Никак не се учудвам на горното и му вярвам на 100%! Мога да допълня горния списък, но ще е много дълъг, а може някой да се уплаши и да не смее да влезе в магазина.
С две думи: истинско и натурално на село при баба (за мен - при амишите) или собствено производсво.
А, не вярвам на тези "дюкяни", който продават "органична" храна. Имал съм възможеност да видя с очите  какво се пакетира. За обикновения потребител означава: различна опаковка и естествено по-висока цена.

146
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Февруари 13, 2022, 21:58:16 »
Планът е ЕС да стане Федерални Щати....
Европейски щат България звучи...авторитетно  :smokin:

147
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Февруари 13, 2022, 18:25:32 »
които пари ти преброи лично
Не, по данни от СМИ. Последното е със самолетите. Да дадеш голяма сума пари за нещо, дето не знаеш кога ще получиш за мен е чисто раздаване. Бедните българи помагат на богатите американци.

148
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Февруари 12, 2022, 17:54:25 »
България е уж бедна държава и все моли за помощи (заеми де), а що пари подари (раздаде безвъзмездно) за последните 30 г, просто не е истина...

149
По света … / Re: Украйна
« -: Февруари 12, 2022, 14:24:20 »
Май Байдън по съвместителство е член на Руския Генщаб?
https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/baydun-voynata-mozhe-da-zapochne-oshte-sryada

150
*

151
Благодаря, Мае.
Не съм млад, тоя тиган бая яйца е видял, с големи, с двойни жълтъци, ама три жълтъка сефте. :t0328:
И на мен това ми направи впечтление: аз от доста време купувам една марка (Amish Jumbo). Не цена не са чак кой знае колко по-скъпи, но от всяка дузина излизат барем 4-5  с двоен жълтък. С 3 жълтъка не съм виждал - ни на село ни тук...Тия да не са нещо ГМО?
За закуската за шампиони - ня мен ми липсва сланинка и червен пипер!
Една мисъл: ако заложим такива яица под една квачка дали ще се излюпят 2 или 3 пилета от всяко? :lol:

152
*

153
У нас … / Re: военное присутствие в Болгарии
« -: Февруари 12, 2022, 06:53:49 »
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/pravitelstvoto-obmislya-plan-za-deystvie-sluchay-na-voyna-ukrayna
... И е посочил, че „България ще продължи да бъде лоялен и предсказуем ЧЛЕН на НАТО”....
Това за предсказуемото е ясно, за ЧЛЕНА е притеснително...щото те май ни имат за членКА. Има технически детайли -  кой е отгоре и кой отдолу.
Като цяло - май пак ще ядем чепатата тояга. как беше в стария лаф - кога България е стнала член на някакъв съюз, той не е прокопсал.

154
Тук покрай мен нещо се "мъти", но ще дам информация след ден-два, когато самият аз съм по-наясно:
Минах днес за малко покрай младежите, трябваше да водя внуците на трнировка. Те (родителите) си говореха за новите мерки в нашия край. Значи тук в предградията на Чикаго отпада задължителното носене на маски. В момента е 50-50, в смисъл някои институции се "ослушват" -естествено, страхуват се хората от санкции. Според което чух - има спусната "депеша" от високо място, но още не е "дистрибутирана" до "крайните" потребители. Пак да река - ще пиша след някой ден, когато нещата станат по-ачик.

155
У нас … / Re: Икономистите да кажат
« -: Февруари 11, 2022, 04:42:08 »
При това с пари които ще вземе на кредит къде 4+ милиарда и очаквани още толкова пари от ЕС по.
Знам, че ще бъда обвинен в носталгия по-миналото, ама дреме ми: на-времето това, което най-впечатли народа в дунанмите покрай 10 Ноември беше, че имаме 10-11 млрд дълг. Тръбеше се от сутрин до мрак.
После се оказа, че част от дълга бил за дългострочни инвестиции (КТМ Радомир, КТМ Русе, основите на АЕЦ Белене, 3та металургична база край Бургас), друга част сме имали да взимаме по държавни споразумения с Ирак, Либия и др. После тия бяха последните "опростени" от новите "държавници". Сега гледам, че всичко е на "дълг". Аз вече не броя колко всичко дължи България, ама мярнах, че за само тази година планират над 4 млрд и по-важно - срещу какво? Тия от години се мъчат да "засрамят" бай Тошо и успяват.

156

Не знам откъде я взимаш тази информация, но в САЩ има голяма промишленост. За 2021, износът на услуги е 767 милиарда долара; износът на стоки е 1755 милиарда долара, т.е. около 2,5 пъти повече.

В мойта работа купуваме много точни инструменти, електроника и механика. Почти всичко е правено в САЩ, понякога Германия или Италия. Италианците са много добри в някои области -- когато трябваше да се стругова (може би не e точния израз, Peniko да каже) едно огромно зъбчато колело (около 3 метра в диаметър), никой не можеше/искаше да го прави в щатите -- трябваше една италианска компания да го прави.
Сега, че има промишленост тук - има. Обаче далеч не е това, което беше преди 20 г. А и народът се "излкелифарчи" - на повечето не им се работи в производство. Ами що трябва да се "гърби", ако може да вземе повече пари за клатене на крака в офис или да бъде охрана на летището...ако не друго има някаква "влст" над простолюдието. Хеле пък ако си от "малцинствата" или от "обгрижваните". За котро сега се говори в Европа -  за "квоти" при назначавене, тук е в сила от доста години. Тук има позиции, за които посмъртно не можеш да се класираш, ако не си "цветен", "обратен" или поне "ветеран'. На жена ми фирмата (металообработване) търси инженер от месеци - ама йок.
Фирмата в която работя не е толкова голяма, за да произвежда зъбни колела с диаметер 3 м. ...Инак крайните изделия ще бъдат с размерите на прогимназия  :lol:. Нашите ЦНЦ са японски Мазак. Преди години взехме една нова. Дойдоха едни япончета и се катереха по нея като павиани.
Италианците специално в моя бранш са символ на "евтинджос" и по-важно - много често "пропускат" изискванията на спесификациите. После ми се налага да се обяснявам като първолак, защо моята цена е по-висока (защото съм спзаил специфицацията). За други области - не знам.
Инак от липса работа не се оплаквам, дори в последните месеци ми идва нанагорно. Понеже въпросът беше за износа: ами от барем половин година имаме страшно много запитвания и поръчки от ЮИ Азия: Китай, Виетнам, Сингапур, Тайланд, Филипините. 2те страни откъдето не се чува нищо са Япония и Корея.
А и един детайл: Китайските спецификации задължително имат параграф, казващ: Приема се само оборудване произведено в САЩ или в Европа!...Не ми е ясно какво стои зад него.

157
... тест за бременност на пациентите в едно АГ отделение....
:m1924:

158
По света … / Re: Russia
« -: Февруари 10, 2022, 12:28:29 »
Не е задължително да бъдеш професионалист където и да е ...
За мен е задължително - в това с което си вадя хляба...за другото както и да е.

159
По света … / Re: Russia
« -: Февруари 10, 2022, 11:12:50 »
А ти, къде видя "кяр" в опазването на националния интерес?! :lol: И трябва ли да дефинирам тук значението на думичката "кяр" ...
Не съм професионалист в езикознанието, но за мен "кяр"  е когато печелиш нещо и не е задължително да бъде материално. На дугия полюс е зян. .. .Като малки играехме на "кяр и зян".

160
По света … / Re: Russia
« -: Февруари 10, 2022, 03:41:15 »
Тая маса ще остане в историята!
Не е изключено. Но не заради Макрон. А заради това, че на тая маса Орбан показа как се преследва национален интерес, без да ти дреме от брюкселско или вашингтонско недоволство.
Който има акъл, да се учи...
Орбан може да го плюят и наричат всякакъв, ама все гледа да "изкяри" нещо. А нашите от много години гледат да "продадат", по-скоро да "подарят" нещо, което даже не е тяхно.... :pissed-891:

161
У нас … / Re: военное присутствие в Болгарии
« -: Февруари 10, 2022, 03:26:54 »
По-нататък не се чете. От 152-милиметровите ни гаубици "Д-20" не могат да се изстрелят гореописаните снаряди. Трябват 155-милиметрови гаубици. И наистина, смътно си спомням, че когато в школата сме учили за въоръжението на противника, учихме, че те имат такива снаряди с тактически ядрени заряди. Уви, доживяхме този противник да се разпорежда у нас като у дома си и да стигне дотам да планира мини-ядрена война на наша територия, без дори да предупреждава някого освен артилериста Янев.
Една бърза равносметка по памет (ако съм пропуснал нещо не ме корете): Имахме ракети, които можеха да носят ядрени заряди. Нарязахме ги (утилизирахме, де). Имахме годни и добри самолети, за МИГ23 думам. Някои на вторични, други по "братските" афркикански държави. Подарихме танкове на братята от "Северна" Македония. Години наред "баровците" се дърляха за новите двигатели на МИГ29. Накрая платиха на зелено нещо, което и на чертеж го няма.
Сега "ново 20" - оръдия с ядрени снаряди. И чисто от географията: по кого ще пукаме с тях? Отвсякъде са ни съюзници (Турция, Гърция, Румъния). Като гледам как ни натискат, СМ скоро ще е в ЕС, значи и тя ще стане съюзник. Остава Сърбия, щото каквато и да е гаубицата не може да прехвърли морето на Изток. ...А може пък да ни потрябват, ако някой от съседите "съюзници" реши да ни навести без да се е обадил :pissed-891:

162
Ами то народ не остана, касапино. От почти 9 млн. сме останали към 5.5, каквото и да казва официалната статистика. И ти си навън, нали? Разбирам те. Всеки има право да търси по-добър живот. А т.нар.преброяване на населението в края на миналата година си беше жива порнография. Дори не съм любопитна да видя резултатите.
Може да е офтопик, но мое лично наблюдение (може да не се съгласите): ние емигрантите милеем повече за България отколкото българските политици...Аз лично познавам десетки, кото се "завърнаха" в БГ след 20+ г в странство. Ако си спомняте - нашите прадядовци, дядовци и родители също са ходили на "гурбет" - имам в родата такива от всяко едно от тези поколения.

163
У нас … / Re: военное присутствие в Болгарии
« -: Февруари 08, 2022, 19:58:55 »
Ноо батальон, ноу нещо, ама само за паради и теляшки дейности.
Батальонът се строява за последен път, старото се уволнява, новобранците реват ... :lol:

164
У нас … / Re: военное присутствие в Болгарии
« -: Февруари 08, 2022, 19:53:59 »
Американците много ни обикнаха и като зачестиха едни добронамерени гости ... .
Помня нещо от детството си. Имаше фамилен "конфликт" за наследствени имоти. Идваха периодически разни роднини, от далечни краища да си искат "наследството". Предтекст: Да навестим леля.
Отсядаха в къщата, баба им готвеше и прислугваше. Накрая тя им "подписа" за каквото се натискаха. По нейни думи "сипеи и драки" (тя си запази парцелите в селото). Имаше семейни членове, които я критикувааха, че лесно се е отказала. А тя отговаряше: какво да търся из трънаците? Те не струват пилетата, баниците, виното и ракията, които гостите, дето не са се вясвали насам от 10 г изяждат и изпиват.
Оставам на вас да прецените, кой е по-добър "политик": бабата ходила на училище до 8ми клас или днешните с многобройни 'дипломи' от всякакви престижни учебни заведения.

 

165
Нека да си го речем "право куме в очи": За Европа днес е най-важно гЪзът да не иде от Русия. Може да е от Антарктида, важното е да бъде диверсифициран. Може дори да е руски, но да не е директна доставка - т.е. да е през прекупвач със съответната надценка. Цената е без значение - както викал бай Ганьо "имал си бол пари платил си".
Да, ама на германците май взе да им "заскърцва" производството. Не от вестниците, от личен опит: работя ежедневно с няколко клона на германски фирми. Заготовките и детйлите идват оттам, тук само се сглобяват.
Ами от Юни м.г. цените им се вдигнаха с 15% и по-лошо: това което се доставяше за 2 седмици, сега отнема 8!

166
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Февруари 08, 2022, 06:31:26 »
https://glasove.com/categories/novini/news/rumen-ovcharov-v-petk-e-prodaden-gaz-na-tseni-koito-sa-absurdni-edin-ot-shefovete-na-bulgargaz-idva-ot-firma-kupuvach
Баце поне първия мандат постеше заради Пицко.
Тия бр'чеди бързо навлязоха в материята.
Т. нар. "метод на дългите лъжици" (за храня тебе, ти храниш мене) е много стар и не е измислен в България.

167
https://sportal.bg/news-2022020707084047928
Как може да се играе хокей (и всеки друг динамичен и изтощителенн спорт) с маска - умът ми не го побира ...

168
По света … / Re: Russia
« -: Февруари 06, 2022, 09:16:36 »
WASHINGTON (AP) — Russia has assembled at least 70 percent of the military firepower it likely intends to have in place by mid-month to give President Vladimir Putin the option of launching a full-scale invasion of Ukraine, U.S. officials say.

https://www.msn.com/en-xl/europe/top-stories/officials-russia-at-70-percent-of-ukraine-military-buildup/ar-AATwf2X
Четейки подобни изявления стигам до извода, че барем половината от Руския генерален щаб работи "фултайм" за ЦРУ или за Агенцията по национална сигурност на САЩ.  :lol:

169
По света … / Re: Russia
« -: Февруари 06, 2022, 08:26:09 »


За протокола: горното е постнато от Lucho на 9ти Януари т.г. в темата "Карикатури".

170
Ти строителен инж. ли си?
Понеже имат прекалено раздуто самомнение че са тру-инж и гледаха отвисоко на тия дето сме от ТУ (ВМЕИ за тези от преди 89та). И по малко лични причини че не ги харесвам. Това в БГ докато работех с тях. И често ги забивах с това. Че аз мога да проектирам и начертая къща или даже сложна метална конструкция докато те един прост машинен елемент - надали.
:thup:  :lol:
Мен някога "старите кучета" в отдела ми набиваха в главата": стугаро-фрезиста не може да осмисли твоите "учени" чертежи. Вадиш цигарената кутия, правиш му скица върху нея. Оставяш му кутията като премия и след 2 часа имаш детайла, който ти трябва.

172
Единственият българин в тенис елита Григор Димитров се е заразил повторно с коронавирус и това е причината да не може да участва в предстоящия турнир в Далас
https://sportal.bg/news-2022020509532118046

173
По света … / Re: Russia
« -: Февруари 05, 2022, 07:40:01 »
За по-горе - от немски хал хабер си нямам, но от символите: Танкове и топове виждам, амат тия льоши русняци нямат ли самальоти и ракетки?

174
По света … / Re: Russia
« -: Февруари 05, 2022, 07:16:48 »
'Мириканците съшо го имат този тертип на пиене. Само дето те месят бира с текила. Ама то текилата си е мексиканска ракия от кактус. Шотчетата са им по 25 мл. Три-четири от тях смесени с халба къде литър и ефектът е налице - носят ме мамо, влачат ме. Настрана, че подобно на руснаците обичат да пият на екс.
Питал съм многократно, най-дружески - защо се наливате? Вдигат рамене. Явно е въпрос на възпитание и традиция, тук му викат "култура". За мен като отида на кръчма е да се видя и пообщувам с хора, питиетата са допълнение. За тях явно е обратно - щом влезнат в бара трябва задължително да се направят на "мотики"...Хора всякакви

175
По света … / Re: Russia
« -: Февруари 05, 2022, 06:51:35 »
Пенко, тя таз Путинка сал една чаша, ба.
Големи са ми чашите, затова... Единият ми дядо, голям зевзек си маше лаф: Чашата не бива да стои празна, защото ще обидиш домакина. Но не е добре и да е пълна, защото може да я бутнеш и разлееш, зян ще стане  :lol:

176
У нас … / Re: военное присутствие в Болгарии
« -: Февруари 05, 2022, 06:11:22 »
Много престижно "Пратеник на Х" с позиция "зам на зам-а"....
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/pratenik-na-blinkun-pristiga-u-nas-zaradi-ukrayna


177
Геотермалната енергия по си заслужава вниманието, но не съм съвсем сигурен, дали с това богатство от минерални води които имаме, няма след 30-40 г да се окаже, че можем да продаваме вода по добре
Добра бизнес идея: тук бутилираната вода е практически на цената на Колата или Пепсито. Ако уцелиш "промоция" може "содите" да излязат по-евтино от водата. Като казвам "вода' става дума не за минерална или от високопланиски кладенец, просто "филтрирана" каквото и да значи това...сигурно е и "фет-фрий" :lol:
А на другите коментари по-долу: 97ма ме пратиха комадировка в Сандански. Да проверя помпите на няколко обекта. Имаха едно помпено под земята баш на центъра до входа на парка. Голямо нещо. Бяха наредили едни "прасета" по 3 м високи, все от учени марки - Франклин и подобни. Захранваха целия комплекс наоколо с топла (те гореша) вода. После ходих в един хотел, бивша станция на ЦКто. Там се бяха обзавели с Грундфос (Мерцедеса на помпите). В абонатната идва гореща вода от помпената на центъра. После циркулаторчета за местно разпределние. Комфорт. Разходи никакви, изключая тока за помпите, ама колко гълтат циркулаторите - там бяха по към 300-500 В.
В Хисаря - същото. Там имах някои "индивидуални проблеми". Като влязох в поепаната под земята беше сигур 40Ц и нагоре. Навън  юлска жега. Прекарам 20 мин долу, излизам горе да взема въздух. Моя грешка: хвърлих всичко без гащеризона. Заради влажността и Темп долу съм потен. Горе ме напича слънцето. Резултат - бях изгорял като препечена филия, излючение презрамките.
Та да не досаждам повече - на времето термалните източници в БГ се оползотворяваха... не сме били толкова тъпи. НО: докъде и за какво може да стигне тази енергия е големият въпрос? Две думи за политиците - така или иначе от много години те се изживяват като "откривателите на топлата вода". :t2334:
За Исландия: преди време прочетох, че там в населените места (колко ли са?) отопляват тротоарите с вода от изворите ... а бе както в БГ правят подово отопление.
Но, всеки използва това което има...а за БГ ми се струва, че хвърляме това, което имаме и после "струваме" молебен за дъжд...

178
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Февруари 04, 2022, 19:02:17 »
:lol: :thup:
Не бях го виждал това. Успя да ме разсмееш. :t2015:
Далечни години от преди демокрацията: Производствено събрание в един от цеховете на Кремиковци. Проблеми с качеството и съответните критики към "по-малките" началници. Тогава много от колегите металурзи и химически инженери бяха следвали в СССР и доста от тях си бяха довели невести от там. Повечето от булките естествено работеха в комбината. Та една от тях -  началник на отдел и разочарована от критиките взе думата и се изказа. Искаше да рече, че "шопите" в отдела й не я слушат за нищо. Реши да каже по български и изрече: А кто мне бръснет сливата вабще! Еиййй 500+ човека залегнаха под столовете...аз и до днес се смея със сълзи.
Да си призная и аз сигурно съм изпадал в подобни ситуации тук. Перках си думите както съм ги запомнил от речника. Веднъж се заговорих с един колега за една клиентка. Исках да му кажа, че тя е много опърничава. Използвах "nasty". Човекът се огледа, ослуша и ми каза: тази дума не я използвай в бизнеса, че ще береш ядове ...

180
По света … / Re: Russia
« -: Февруари 04, 2022, 14:16:39 »
Я едно наздраве, за успокояване на нервите

Страници: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 12