Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Юли 06, 2022, 16:19:06

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - peniko

Страници: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 12
241
Намерено в мрежата :
 😉
Произход на думата FUCK
В древна Англия членовете на кралското семейство нямали право да се занимават със секс без съгласието на краля.
Когато искали да имат дете, трябвало да се обърнат за разрешение към краля, който им давал табелка с надпис.
Табелката се окачвала на външната врата на дома,  по време на действието. Надписът на плочката гласял: "Блудство със съгласието на краля" (Fornication Under Consent of the King - F.U.C.K).
Сигурно е вярно, но днешното значение е с много по широк "спектър". Любопитно: и днес ли членовете на краското семейство искат "разрешение" от кралицата? А, и как е е било контролирано мероприятието?  :lol:

242
По света … / Re: Russia
« -: Януари 22, 2022, 23:52:19 »
Светкавица!
Държавният Департамент: Семействата на американските дипломати да напуснат Украйна възможно най-бързо считано от понеделник 24.01 !
Аз това го превеждам така: Продажбата на билети вече надхвърли капацитета на полетите ....очакваме проблеми с логистиката.  :lol:

243
Работа става "дебела" - ООН излезе на терена:
https://www.segabg.com/hot/oon-ne-virusut-vaksinite-da-se-razprostranyavat-kato-gorski-pozhar

"В същото време вирусът не бива да се използва като прикритие за подкопаването на човешките права, орязването на гражданските свободи и на свободата на словото"
+
"Той подчерта, че е важно да продължи кампанията за глобална ваксинация, чиято скорост "изостава от поставените цели"
=
"Не вирусът трябва да се разпространява като горски пожар, а ваксините".
 :lol:

244
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Януари 22, 2022, 01:51:56 »
1. Откак съм пенсионер времето не ми стига.
2. В Украйна ако влезат (няма значение дали ще бъдат предизвикани) ще бъде кърваво. Лош PR. Затова не го виждам в близко бъдеще. Путин може да е всякакъв, но не е глупак.
1. Лошо, даже много лошо: аз се напъвам да допратя до пенсия с надеждата, че времето ще започне да ми достига. Тук обаче чета, че такъв филм няма... :lol:
2. По мое скромно мнение (писал съм преди, че не съм експерт в политиката): според мен Крим беше пълна  изненада за "западния" свят. Проспаха го. Затова оттогава до днес "ръчкат" в Украйна, да не вземат пак да се "успят". От друга страна, не вярвам Русия да търпи разни разни "вредни" за нея елемнти да се разхождат в задния й двор. Балтийските "тигри" са дребни палета, но Украйна е голяма....Сложна ситуация. Дано се намери някакво решение.

245
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Януари 22, 2022, 01:17:16 »
Светът винаги е бил несправедлив, животът тежък и лайнян ...
Сетих се за една тукашна поговорка: Животът е хубав, но не е честен (справедлив): Life is good but it's not fair.

246
от Димчо Стефанов Димов / Фейсбук
14 януари 2022 20:34

- Добър ден! Ние сме от Министерството на печените филийки.
- Да, кажете!
- Новия тостер.
.............
Вас лъжа, мене истина, но аз попадам в подобни ситуации от няколко години. Не точно с тостери ама няма разлика. Преди около 3 г се наложи да си сменя телефона. Причина - отказа интернета. Обадих се. Казаха, че бил стар апарат и ОС му вече не се поддържала. Апаратът е още при мен - работи като "телефон" и до ден днешен. Взех друг тогава. През октомври м.г. и "новият" се гътна. Този пък си имаше интернет и пр. "джаджи", но "телефон" - йок. Звъня на доставчика. След 20 мин мотаене ме уведомиха, че предстояло въвеждане на 5Ж (кога не се знае) и затова всички апарати, които не са "къмпетибъл" излизат от от употреба. Значи, ти искаш да ми "продадеш" нещо, което реално нямаш и за да ме "убедиш" бастисваш това което имам. Важно - това горе без никакво уведомление: ни писмо, ни обаждане ни СМС!!! Ами ако пътувах, ако имах някаква "спешност"? :pissed-891:
"Хлапето" на Ч. Чаплин, не ли?
За Коледа ми подариха един домакински уред. Миналата Неделя реших да му направя "сефте". Включих го - не отлепя. Отидох в магазина. Смених го. Младежът зад щанда държеше да ми "уреди" (продаде) удължена гаранция. Казах му, че можем да говорим, но след като направим тест - т.е. да чуя че бръмчи. Отговорът беше: "Нямаме свободни контакти" ...това в специализан магазин за електроуреди? :lol:

248
"Нов закон във Франция може да доведе до хаос в евротурнирите"
От идния понеделник във Франция в сила влиза закон, според който се забранява на неваксинирани да участват в спортни мероприятия. Ограничението важи и за зрителите, които искат да посетят събитията. На Реал и на Челси им предстоят визити там като част от осминафиналните битки в Шампионската лига, съответно срещу Пари Сен Жермен и Лил. Правилото ще важи и за футболистите на самите френски клубове, както и за местните първенства.
https://sportal.bg/news-2022012012195408734

249
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Януари 21, 2022, 06:38:58 »

Или 9 патрона и едно празно.
Може да е офтопик, но щом е тук:
Това е 0.22 ЛР,  затова има 10 гнезда в барабана. Типично "дамско" оръжие: не се изисква дърпане на затвора, откактът е слаб, а и жените днес носят големи чанти (лесно е за скриване). Повечето от "сериозните" калибри днес имат само по 5 гнезда. Идва от идеята за "скрито носене" - ако имаш барабан с 10 патрона за 0.44 Магнум, диаметърът му ще е сигурно колкото на чаена чаша. Ония времена от преди и къде Гражданската война, когато са носели пищови по едни лакът дълги са отдавна в миналото. А и много от тях тогава все оща са били "тъпкачи" - имам предвид нещо като ония пушки "евзалийки" описвани от нашите класици: патроните още не са били 1 цяло (заряд, капсул и куршум). Зареждали са се поотделно т.е куршумът и заряда са били заедно в картонена капсула (подобно на днешните ловните патрони) ,а капсулът се е добавял ручно при зареждането. Тук още ги наричат "muzzleloaders", макар че за мен не е съвсем точно.

Когато става дума за "руска" рулетка и стане дума за "5 празни, 1 пълно", аз винаги се усмихвам "вътрешно". Причина: руският и после "съветски" револвер от ония времена е Нагант 1895 (по нашему Наган). Единственият револвер, който ползволява (както показват в старите филми) да превъртиш барабана търкаляйки го върху опънатата си ръка. Става само в едната посока! Отттам и "руска рулетка". Ако има други такива - не съм ги държал в ръцете си. Та Наганът има барабан за 7 (седем) патрона!, значи следва да е "6 празни, 1 пълно", за да е наред аритметиката  ;)

250
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Януари 21, 2022, 05:48:12 »
Запознати твърдят, че "дестинациите" (графиците за излитане и кацане на нашите самолети по различните маршрути), за които не е взет нито един лев, в същност са стрували повече от материалните активи на БГА"Балкан". Затова сега пътуваме, посрещаме и изпращаме по нощите.
Съгласен:
Имам доста приятели летци. Летяха по всичките земни кълбета. Успяха да се пенсионират слава богу, последният - миналата година. Та кога стана "дунанмата" с Балкан всички те псувха като хамали. От тях съм запомнил: на големите летища "личните" слотове на терминалите са по-ценни от самите самолети. Образно казано, те са "посолства" на дадената компания в чуждата държава. За такова нещо се чака с години и стува мнооого. Доста авиокомпании ползват слотове "под наем". А Балкан - за $150 000, не е сигурно дали изобщо са били платени?! А стига бе - аз ако събера "фамилията" и се напънем и ние ще "извадим" тази сума, даже и отгоре ... Не-е-е, има хора за бесене в България, но няма да се случи. Затова всеки "днешен" пАлАтик разчита на това.

За майтап: Някога много "хвърчах". Не мога да изброя колко весели полети имах благодаарение на моите приятели ;). Имах си "методика": оглеждах всички стюардеси - дали има някоя на по-зряла възраст. Да не си помислите нещо, ей! Набелязвах я и при 1ви удобен случай я заговарях. Туй-онуй и питам познавате ли АБВ или ХУZ? В 2 от 3 случая "печелех". Почваха се спомени - кой кого познава, къде и кога са летяли заедно и пр. Накрая получавах "бонус" - една шепа патрончета увити в салфетка (да не свърша боеприпасите). Върхът беше един полет от Лондон през 2001. Дамата беше силно 'разположена' и по някое време дойде, "паркира" количката до мойта седалка и ...я забрави. Пошепна: към края на полета сме, забавлявайте се от сърце. Ех , малее - седяхме заедно с един "канадски" българин. След като кацнахме едвам уцелихме вратата на самолета  :lol:

251
Мнения … / Re: Зелената сделка
« -: Януари 21, 2022, 04:54:49 »
Но постепенно си увеличава яркостта, така че ще изпържим много по-рано. След около милиард години океаните вече ще се са изпарили.
Е, като се логнем във форума след близо милиард години от оная, "другата" реалност, ще изясним кое е бил прав и кой крив  :lol:

252
По света … / Re: Russia
« -: Януари 21, 2022, 04:51:47 »
А той ПРЯКО НИ ЗАСЯГА!
Испания и Холандия изпращат бойни самолети в България.Еврофайтъри и Ф 35.Испания праща и кораби!
Като цяло - сългасен съм, че това засега всички ни, без значение къде се намираме.
А от чисто "любопитство": къде ще ги "паркират" тези самолети? Когато служех в ЗРВ имаше сума ти военни летища и бази, сега (ако не бъркам) май само Граф Игнатиево функционира. Може пък да "затворят" летищата в Бургас и във Варна за граждански самолети, че да обслужват "файтърите"? ... А сериозно- не бих се учудил много. Реципрочно -сега  би трябвало да пратим и ние самолети в Испания И Нидерландия, не ли? :lol:

253
По света … / Re: Икономически новини
« -: Януари 19, 2022, 19:03:22 »
Преди 12 г изкарах една седмица в Пуерто Рико. Командировка, да не си помислите нещо. Е, па добре се справяха хората. Нощувах в един хотел на 500 м от брега на окена. Срещу него имаше едно "капанче", където ходех да вечерям и да взема малко "допинг". Празно беше, но до 21 ч. После ставаше тарпана. Оказа се, че хората до това време са на плажа и после се отбиват пътьом да хапнат и да пийнат. Релефът е доста подобен на Българския - изключение - нямат високи планини, но местността е силно пресечена. Постояннно изкачваш или спускаш стръмни баири. Пътищата естествено са тесни, както у нас в предпланините. Всичко което е покрай пътя е или заведение или е дюкян. Всичките са с "тераси" над склона, равното е за паркинг.
Заведоха ме на обяд в едно такова заведение. Обядваме ние на терасата, а на 100-200 м по надолу по баира кротко си пасат крави, овце и кози....на когото парцелът не граничи с пътя има друг бизнес  :lol:
Иначе е странно - същите магазини като в САЩ 1:1, плаща се с долари, обаче разстояниата им са в КМ и бензинът е в литри?
По-сериозно: Пуерто Рико е "раят" на фармацевтиката! Всичките "големи играчи" имат там барем по един завод, някои по 2. Всичко живо, което няма ресторант или не пасе кози работи в тези заводи!
Дошло е през времето ВСВ от Рузвелт, който тогава, за да ги "съживи" е подписал специали данъчни облкчения за бизнесите, които инвестират на "територията"... и фармацевтите са ги "налазили" и така до днес. Последен спомен оттогава: трябваше да ходя в един от заводите на Amgen. На вратата ме пребъркаха, преджобиха, почти съблякоха. По-зле от летище, щото на летището ти връщат телефона, лаптопа, ключовете и пр. след като минеш през рентгена, а там не! Прибират ти всичко дорде не си тръгнеш. Вътре не можеш да се движиш свободно - всяка врата е с магнитна ключалка. Ако не те придружава някой с "карта" оставаш където си. Смешното: добрах се се аз до цеха, да погледна за каквото бях извикан. Поисках няколко елементарни инструмента, един от тях беше ЧУК! Бре чесаха, се мислиха и след около 20 мин ми донесаха един тип "Кремиковци" - главта на чука беше заварена за парче тръба!!! Вас лъжа мене истина....

254
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Януари 19, 2022, 03:45:54 »
Ц!
Аз съм любител на СВД-то.
Тук.
Още от момиченце...
СВД е "голяма" пушка. Проблемът й е, че е била прекалено 'сложна" за ворошиловските стрелци  - не са могли да се оправят с нея, та са ги оставили  да се дъвчат с Мосинките.

255
И докато го има форума, да пусна тук някои фотографии.
Става дума за една от сестрите на АК47, именно СКС.  Доколкото знам, още се изполва от гвардейската рота в България на парадите.Тази на снимките е "китайка". Казва се Норинко. Родена е 1956. Детайли: Възстановяване на дървенията - беше много "нацепена" та се наложи да я стягам с ръчно произведени нитове (виждат се на снимките). Оригинален ПУ прицел - щемпел 1943 г от Ленинградския оптико-мехнически завод 357. Монтажна планка - афтермаркет. Трябваше да разпробия отвори в цевната кутия и да им нарежа резби. Трудност: оказа се, че монтажната планка е "преогъната", някъде на около на 100* спрямо равнината на цевта. Наложи се да я "връщам обратно" с преса и предварителено направен шаблон. Най-накрая: оказа се, че диаматърът на ПУ не съвпада с никой от съвременните закрепващи пръстени, та се наложи да ги разстъргвам "нагоре" с 0.5 мм Пълнителят е афтермаркет 20 патрона.
Най-долната снимка показва какво се вижда през оригиналния прицел от ВСВ от около 170-180 м.
256
"Хобито" с шапката и на мен ми е сред хобитата.
 :nuts:
А не бият ли там през пръстите с точилката?  :lol:

257
Би било удобно на лични докато работи форума всеки да сподели e-mail с няколко човека.
Така ще се образува някаква паяжина и ако някой надуши нещо ново ще се разпълзи информацията.
Аз съм за! Не ми дреме, че ще споделя "лична" информация -  аз вече пуснах снимка на част от семейството си, за което бях "предупреден", че не е препоръчително. Както виждам, една част от форумците поддържат лични контакти. Проблемът ми е, че не знам къде ще бъда "добре дошъл"... не обичам да се натрапвам.

258
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Януари 18, 2022, 08:54:24 »

Поредните (...), явно зорлем ни карат да вземаме нещата в свои ръце!

Това е само един емотикон, не че нещо...
Eхххх, що не бях по-млад, да се порадвам на жените в цялото им "разнообразие". Язък.
Колкото до емотиконЯ, ще предложа нещо по-ефективно  :lol:


259

Във втората фаза ще се правят контроли от полицейски служители. На неваксинираните ще се налагат глоби до 600 евро. В третата фаза контролът ще се осъществява и чрез електронен ваксинационен регистър.

Законът предвижда максимум четири глоби на неваксинираните лица годишно - по една на тримесечие. Ако глобеното лице подаде жалба в съда, глобата може да бъде увеличена до 3600 евро.
Аз нещо не разбрах ... нормално човек се обръща към съда (завежда дело), когато смята, че е неправилно ощетен и се мъчи да избегне или поне да намали наложените му санкции.  Тук горе ачик и предварително ти казват " Не си помисляй да се обърнеш към съда, защото ще цакаш повече".... Е га го у правото, е га я у демокраццията.

260
От петък ходя на баскетболни мачове. Най-големият внук (12 г) има турнир в училището. Играят по 2, даже по 3 мача на ден. Та какво се случи вчера: след 1вия мач беше ясно, че "нашите" са победители в групата, т.е. 2рият мач беше без значение за тях. Не беше така за другия отбор - на тях им трябваше победа, за да продължат. Започна мача, минаха няколко минути. Гледам, става нещо странно: владеят нашите топката, разиграват, но ...не стрелят??? Към края на частта се поотпуснаха и вкараха набързо няколко коша. След края на четвъртината треньорката "извади" титулярите и пусна резервите, ама най-дълбоките. Естествено загубихме. След мача си говорим с внука. Пита ме той: дядо, защо преди мача треньорката ни каза да не стреляме, само да "разиграваме"? Нали когато излезем на терена трябва да играем за победа (аз, старият наивник го уча така), а ако не стреляме няма как да победим? Разясниха ми после "по-светнати" хора, че треньорката всъщност е учителка в другото училище, а е треньорка в "нашето" (2ра работа). Решила е да "пусне гювеч" на "главния"си работодател, прецаквайки 3ти отбор. Случва се, но защо, защо даваш на децата ИДИОТСКИ инструкции, нали си учител и възпитател? Излез отначалото с дълбоките резерви, без приказки и толкова. Накрая внукът заключи: "Така не е честно - тези които отпаднаха, са по-добри от тези които ни биха".
Тук официално е прието: "бъди честен", "недей да мамиш" и пр. "мантри". А какъв пример се дава на подрастващите, защото те с 12г си акъл виждат как стават реално нещата? Инак - четат по микрофона молитви преди началото на всеки мач и ме карат да стоя прав с болните си крака....ПФУ

261
Аз не съм гадна, нито пък съм злобна, но от всичко на света най-мразя хитринки на дребно
Излиза, че австралийският съд се е вързал на "хитринките балкански", та се наложило министърът да упражни  "специалните" си пълномощия за да оправи нещата, не ли? Ще рече някой, че съдът там е некомпетентен или не дай боже корумпиран.   
Джоката направи голяма грешка: Трябваше да си тръгне още щом спечели "делото". Ясно беше, че няма да го оставят да продължи и е нарочен за "жертвено агне". Адвокатите му със сигурност са били наясно, че министърът има право да "овър-райдне" съдебното решение. Като цяло: 22 тенисиста/ки са били допуснати с "медицинско" изключение. Една върнаха, остават 21. Не сме чули никакви подробности/детайли за техните случаи. Защо? Ами никой от тях не е близо до върха - я някой ги е чувал, я не е, а Джоката е Nо 1 от мнооого време насам. Ето тук е ключът от бараката: как "средният" австралиец, който от почти 2 г е принуден да живее в условия близки до концлагерни би приел едно такова изключение направено за чужденец? Ще почне много да мисли ... а това днес е вредно за политиците! А, още едно малко "детайлче" - в Австралия ще има избори след 3 месеца! Анадънму?...Убеждават ме световните медии, че спортът бил разделен от политиката. Ха-ха-ха!
Да поясня - по-горното да не се счита като коментар за вируса, а за политиката и политиците.

ПП: От спортна гледна точка - Джоката нямаше как да спечели този турнир след всичкият този тормоз, психо атаки и доста важно - без тренировки. Та отново - ето тук е неговата грешка, че не си тръгна.

262
Нещо, което чух с ушите си вчера вечерта. Линк не мога да дам, затова за някои сигурно ще бъде ЕЖК...ама то и доста от днешните линкове са "ДЖГ" (две жени казаха):  :lol:
Най-голеният внук имаше баскетболен мач в училището. Тук при нас в покрайнините все още е позволено. Публиката е без сертификати и пр., единствено трябва да носиш маска. За ресторант обаче се изисква сертификат от 5+ г! Та в една от почивките дъщерята се заговори с 2 други майки от "нашия"отбор. Стоях наблизо и само слушах - да не им се меся на младите. Та едната от тях сподели следното: Семейството има 2 деца (на 9 г и на 12 г), всичките са ваксинирани вкл. децата. В началото на Декември м.г. родителите изкарват ковид. Децата са били с позитивни тестове. Тази жена работи като възпитателка в детска градина, т.е. децата там са от 3 до 5 годишни. М/у другото тук за такава работа трябва да имаш поне 2 г. след гимназия (по старому нашему "полувисше"), значи би трябвало да връзваш колко е 2х2. Та тази жена изрази силно притеснение за своето здраве, понеже тя трябвало да работи с "НЕВАКСИНИРАНИ" деца!!! Повтарям - деца на възраст м/у 3 и 5 г, тези все още не подлежат на "задължителна" ваксинация. Та решила и си взела цялата отпуска с надеждата, че през това време ще се намери решение на нейния проблем?!
Та се замислих:
- Нали си ваксинирана и си изкарала болестта преди месец и нещо, от какво се притесняваш?
- Ако си наистина притеснена и загрижена за себе си и околните, за какво ходиш на спортни мероприятия? Условията обясних по-горе.
- Кой ще ти реши проблемите за 2, макс 3 седмици докато си в отпуска? Сигурно се надяваш, че през това време ще направят ваксинацията задължителна от 3 г нагоре? М/у другото - на младото поколение тук му е втълпено, че някой друг ще го пази и ще мисли за него. Важното е да има смартфон и уайфай  :lol:
Накрая: оная приказка за 80% еди какви си в България е валидна и за Щатите!!!

263
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Януари 14, 2022, 08:47:20 »
Носталгия по стария форум.
Запазил съм разпечатка от 10-ина страници на статия от СЕГА от преди 11 години с всички мнения под нея, между които поне 25-30 поздравления от форумци във връзка с получено междувременно  съобщение за раждането на още едно мое внуче. След 4 години повторих същото за раждането на близнаци. Живот и здраве ще им дам разпечатките при навършването на пълнолетие. (Засега разпечатките се пазят в каса в запечатени пликове.) :t26114:
Току-що стигнах да едно "прозрение": аз все още пиша преди да съм си легнал, а други вече пишат след като са станали :lol:
Да се живи и здрави внуците/внучките! Колко са общо на брой?

264
Новините от деня … / Re: А сега накъде...
« -: Януари 14, 2022, 08:43:29 »
Понеже се интересувам от спорт, днес мярнах нещо. Не нужно да се чете всичко - достатъчни са заглавията и датите в "Свъразани публикации".
https://sportal.bg/news-2022011320442838168
В последните дни спортният министър е много енергичен. Много срещи на високо равнище - за стадиона в Борисовата градина, за стадиона в Подуяне, срещи с ръководителите на спортните федерации и пр. Нищо лошо в това, да се запознае лице в лице с главните "играчи" в бранша. Образно казано де, защото щом е бил адвокат на ЦСКА-София, значи е "вътре" в нещата". Лошото за мен е, че говори "НА ЕДРО"! 1во се обидил, че Раева е дошла на срещата с шапка, после "семейни войни", след това - започвал сериозни проверки, за да затвори "кранчетата на мафията" и т.н. На другия ден е на 180* и поднася извинения?!
Цитати:
1. "Не мога да отговарям за психическото състояние на г-жа Раева... Няма да толерирам просташко поведение! Г-жа Раева може би трябва да потърси квалифицирана помощ..."
2. "Госпожа Илиана Раева е златно българско момиче и създател на много златни български момичета, заради които и аз, както и много българи сме се гордеели, че сме българи. Като такава я уважавам много и това никога не може да се промени".
А бе, момче, вземи се "у ръце": министър си, тебе те дават по ТВ, пишат те във вестниците, значи трябва да мислиш какво говориш. Не е като да съм аз, на 3 водки в квартналния бар (кръчма де), където никой не ме чува. Повечето от "новите" не ги знам, но този специално за мен е "отписан". Баба викаше "фурнаджийска лопата". Сега е май "бизнес презентейшън" :lol:
Предположение: след това някой му е "подшушнал", че една от малкото радости за нашенците през миналата година беше златния медал на ансамбъла в Токио...и той направил "обратен завой".

ПП: не съм адвокат на Раева, ама хич! Много неща знам за кухнята на БФХГ от "вътрешен" източник... и пак старото правило: Никога не се изказвай неподготвен. Егати и министъра: Голям Льольо на квадрат

265
По света … / Re: Икономически новини
« -: Януари 13, 2022, 09:13:15 »
Това новоговора голяма работа:
https://www.manager.bg/tehnologii/megavznagrazhdeniyata-na-izplnitelnite-direktori-ot-silicievata-dolina
Що ги "компенсират" тия толкова трудолюбиви люде, да им облекчат работните места, да намалят вредностите като:
През декември и аз получих "компенсация" - цели 2%!

266
В града Чикаго (City of Chicago) от няколко дни обществените училища (Public Schools) са затворени и най-вероятно ще бъдат, за още няколко дни. Причина: разногласия между профсъюза на учителите и градските училищни власти по повод какви предпазни мерки срещу ковид трябва да се спазват в училищата. Според властите казват, че мерките са адкватни и напълно достатъчни, профсъюзите не са съгласни. Не знам кой е крив и кой е прав, но равносметкате е - над 300 000 (не е грешка) деца не ходят на училище и не е ясно кога пак ще тръгнат. Означава още, че поне 100 000 души не могат да ходят на работа.

267
По света … / Re: Казахстан
« -: Януари 12, 2022, 09:01:40 »
Бъч, няма значение къде си...ако си тъпак и посредственяк няма значение къде са те телепортирали
Аз бих перифразирал: Ако си от "правилната" раса, с "правилна" сексуална ориентация, и пр. - няма значение колко си тъп и посредствен. Ще има бял хляб и за теб.

268
https://sportal.bg/news-2022011205451552593
За каквото и да си говорим става дума за едни пари. Понеже съм убеден, че повечето от договорите му са с поизводители на спортна екипировка: : те откога взеха да произвеждат ваксини?...Най-паче трябва да се политически коректни.

269
https://sportal.bg/news-2022011113275879165
Питам се коя е "по-демократична" държава - Австралия или Китай?

270
Ако разрешите към горното да добавя, че въпросната грешка говори и за недобро владеене на английския език - CORRELATION - [,kɔri'leiʃn]
Той е с Канадски акцент...

272
Теми на форумците … / Re: Музиката?
« -: Януари 10, 2022, 04:25:26 »
И нещо по-старо, но не по-малко хубаво: Highway Star
https://www.youtube.com/watch?v=UAKCR7kQMTQ

273
Теми на форумците … / Re: Музиката?
« -: Януари 10, 2022, 04:21:15 »

274
Понеже отворих дума за "хобита": ето тук едно списание, за което съм абониран.

275
Eisblock: "...От маските ползата е, че ни дисциплинират с тях. Т.е. овцете да не кихат, плюят и храчат наоколо и най-важното: - да си затварят устата и да не плямпат срещу либерастките режими..."
Със сигурност има поне една полза от маските: Аз от известно време съм в процес на сериозно "фасадно саниране". Вадят и садят зъби, че нещо ми оредя стобора (не пожелавам на никого). Та маската е много удобна, особено ако трябва да се покажеш пред непознати хора ...аз съм стеснителен  :lol:

276
Е как няма да поевтиняват? Нали на туй ухо лежахме. Като се вдигне производството и уж цените падат. Нали и теслите ще станат две за лев?
Според мен теслИте и днес не са повече от 5 лв, мах 10 лв. За тЕслите ... ще питаме г-н Мъск. Как беше там рекламата: тесла ще има за всеки, къде да туря ударението не знам :nuts:
 :t1207: Аз тук не съм видял да се продава тЕсла. Донесох си една от България. Полезен инструмент.

277
Ако требе да обобщиме: Защо ручааме жабетата? :t2618:
Жабешките бутчета са си деликатес отвсякъде, върховни са.   :lol:

278
Не разбирам любителите на шишанетата. Толкоз ли няма с какво по-полезно да се занимавате? Ако и да е само за лов. Смятам ловджиите за надути гайди.
Вече писах по въпроса, но пак ще го кажа: хоби. Аз имам и друго, наистина полезно - градинарството. Обаче сега е зима, тук е кучи студ - не се излива навън. Какво да правя цял ден? Едни събират марки, други бродират, трети медитират. Ами аз "чопля" железарийки и дървенийки - това ми е "медитацията".
Имах някога и други хобита, но или докторите не дават или мен не ме бива вече.
Не, не съм ловец, ама хич. Ходил съм само веднъж като "зрител", ама не се стигна до стрелба.

279
Да завърша приказката за Мосин: ето тук още един екземпляр.  Ижевск 1938. Този се оказа "снайпер по рождение", та го запазих "цял". Козметика на дървениите, "изкривих" ръчката на затвора и монтирах прицел ПУ. Прицелът и монтажната планка са точни "реплики" на оригиналите. Произведени са в Русия, ново производство. Като цяло прилича на онези от старите филми, как беше там "Ворошиловски стрелец".  ;)


280

Да се похваля.Вече съм "тридозов" !
 :nuts:
Аз пък съм ... тригроздов :lol:

281
По света … / Re: САЩ
« -: Януари 09, 2022, 16:10:34 »
Вчера мярнах ето това:
https://news.yahoo.com/ny-governor-proposes-first-ever-statewide-ban-on-gas-hookups-in-new-buildings-210023080.html
Зелени талибани естествено има и в САЩ. Лошото е, че някои са на "високи" места. Любопитен съм как ще се реализира тази идея? Как госпожата ще убеди реднеците от пущиняка м/у НУС и Бъфало да не използват газ и да карат "електрички" е загадка голяма. Много "инсентив" ще трябва да се раздаде.
А толкова ток откъде  ...е то е ясно - "от контакта".  :lol: А дали ще бъде "зелен"? Замислих се как ли бих се чувствал ако се отоплявах на ток ... и ми стана студено: последната седмица температурите бяха от -12 до към -18, ако бях на ток щях да фалирам.

282
Не си прав, по соца учебна година в университет струваше 800 лева, бай-тошовски, и ако напуснеш - плащаш парите, иначе не ти дават гимназиалната диплома, да кандидатстваш другаде.
Което не знам, не знам - т.е. нямам информация колко е струвала тогава учебната година. Обаче си спомням, че за всяко "прекъсване" се изкаше мин 8 мес трудов стаж, за да си възстановиш студентските права, след като си взел изпита. Имаше 3 г разпределение след завършване. За мен бяха 5, защото подписах договор за стипендия с едно предприятие... натясно бяхме - 2ма студенти, с 2 деца и на кварира под наем.

283
Бъч, да оставим настрани борсите.
Инфлацията и нейното измерване е същият балон като БВП.
Официално инфлацията ако е 3 % обедняването на населението е поне 6%.
Това е изземване на доходи удобно пропускано от маститите "икономисти".
Погледни назад във времето и си спомни как си живял преди четвърт век, колко странични разходи са се появили през това време и са станали задължителни или "задължителни" за да можеш да поддържаш подобен стандарт.
Те доста превишават това което си ползвал преди, е хамбутгера е поскъпнал 2 пъти, но другите ти задължения са нарастнали 2,3 или 5 пъти.
Инфлацията е измерител за покупателната способност на долар/евро/лев спрямо стандартна потребителска кошница - хляб,мляко, къща.
Тези неща са само част от "потребностите" вменени ти за четвърт век.
Като стана дума за инфлация:
Преди Коледа ми се обади вицепрезидента на фирмата и ме поздрави с увеличение на заплатата. Благодарих. Оня ден я получих - увеличението е 2%. Фирмата обаче вдигна цените от Нова Година с  8%. Вчера се заприказвах с комшийката. Оказа се, че пазаруваме продукти от един и същи магазин. Бях удивен когато ме попита дали съм забелязал колко са се вдигнали цените за последната година. Да, аз го забелязвам ежеседмично, но за 1ви чух американец/ка да мърмори за цени на хранителни стоки. Това тук е въпрос на достойнство - ако не можеш да си купиш каквото ти се яде, значи си "слабак".
Последно за хамбургерите: наблизо до мен има т.нар. "музей" на МакДоналдс. Тук твърдят, че е 1вото им заведение изобщо (не е вярно), но със сигурност е 1вото в Чикаго. Слагам една снимка. Най-отгоре се вижда колко е струвал хамбургера в средата на 60те. Сега е между $6 и $7.

284
1. Имаш избор и той тук лукавѝ. Сигурен съм, че всяка година получава извлечение къде (с какъв процент) участва и условията да ги смениш пенсионните фондове. Къде да ти отиват удръжките. Можеш дори да си слагаш парите във фондове които купуват злато или държавни ценни книжа. С никакъв риск и съответно по-малко възвръщаемост.
С тези пенсионни фондове бъдещият пенсионер е оставил това "главоболие" (упрвлението на парите) на мениджъри.. ...
2. Последно: убеден съм (може да се провери), че досега нивата на стоковите борси изпреварват инфлацията.
1. Не знам къде съм "излукавил": Писах за избора (small caps, big caps, bonds), писах и за извлечението, което идва даже не на година, а на всеки 3 месеца. Писах обаче, че не съм специалист и няма за кога да ставам, затова съм се "доверил" на консултант (предложен от работодателя) и си плащам за това.
2. Е, те тук не съм сигурен: общо казано може да е вярно, обаче вече споменах колко растеж имам в 2те си сметки оставени да "работят" само на борсата. Детайл: всяка от тях е при различен "мениджър". Истинско движение има само в настоящата сметка, за която всеки месец ми правят удръжки.
Да обобщя: притеснявам се. След последните "ъпгрейди" на пенсионната систем в България се оказа, че губя 17 г стаж, т.е. няма да видя и стотинка. Не е за парите - колко ли ще да са, но е обидно.
Имах тук един по-възрастен колега. Тъкмо се беше "наточил" да се пенсионира. Една сутрин идва и псува като хамалин (много рядко за американец). Заприказвах го. Каза ми: тази нощ "олекнах" с $400 хил. Беше началото на 2009. Човекът работи още 4 г, да "позакърпи" дупката. Та, ако се случи в близко бъдеще такава "галимация" ... а слуховете наоколо са, че натам отиват нещата.
Аз бих "ударил кепенците на дюкяна" още утре, но ще трябва сам да си плащам медицинската огигуровка още 2.5 г. Около $800-$900 на месец, а това е не мога да си го позволя.

285
а той по-различен ли е от обикновен човек,
който спазва правилата такива, каквито са?!?
лош закон, но закон!
не виждам драма, ако има такава я създава той!
Че не е свръхчовек, не е ... Но тук въпросът е: защо има там още 22 (двадесет и двама) с неговото "изключение" без никакви ядове, т.е. съвсем легално??? Е, днес видях "опандизили" са една дама, та остават 21. Като става дума да спазваме правилата не е ли задължително и обратното, т.е. правилата да се прилагат еднакво за всички без разлики по отношение "раса, пол и вероизповедание"?

286
По света … / Re: Казахстан
« -: Януари 08, 2022, 07:34:17 »
Дмитрий Песков : Прародината на всички турци е... Русия !

 :nuts:

Апропо малко любопитно инфо.

98 дивизия на ВДВ поема град Нурсултан - летището и геншаба.

45 специална бригада на ВДВ поема Алма Ата - летище и ПВО база

31 бригада на ВДВ поема град Шимкент

И черешката на тортата за която досега нямаше информация :

414 батальон на морската пехота на Капсийската флотилия поема пристанище Актау !

Шеврон почва леко да се притеснява, Блинкен ще задава въпроси на 10.01....

 :nuts:
Дреме ми на мене за Блинкен -  на мен на 10.01 ще ми вадят зъб...дано да е докато "блинкна"  :lol:

287
Планът за възстановяване нещо се пропуква. По сведения от медиите, газовата централа в Марица Изток няма да се строи. Ще се замени със завода за боклук изместен от София. Лошо. Това май ще сложи черта и на газопровода до Старозагорско, както и на предвидения за близко бъдеще газоводородопровод. Май и мощностите за зелен водород ще дадат фира, както се казва. Естествено, в името на откритото управление и почтеността, промените в Плана  вече не се публикуват. Това са гербави простащини, които трябва да се премахнат.
Прогресивното човечество и консервативните комисарки на др. Нинова вече са в екстаз.  :smokin:
Ами правилно - руският газ отделя повече вредни "емисии" (каквото и да означава тази дума), отколкото западноевропейските отпадъци. Те са екологични... ама що не си ги горят там "большой секрет"?

288
Реално "расте" единствено тази в която влагам в момента,

Расте на хартия. И тъй като не само че не си теглите печалбата, ами и всеки месец внасяте, вие кредитирате спекуланти, които играят с вашите пари, без дори да имате право да ги контролирате къде и какво инвестират. И рискът си е изцяло ваш. Ако стане нещо, ще ви кажат: някой да те е карал насила?
За 10 години 20-25% ръст е нищо. Това е по-малко от инфлацията. Ама, нали не можеш да си истински американец ако не "инвестираш" на борсата ... Те от такива живеят. What a country! Oh, yeah!
:t2015:
Съгласен на 100%, точно така е.... ама какво да сторя - и аз съм "чиляк". Мъча се да бъда позитивен. За съжаление всичката ми "позитивност' взе да се изпарява напоследък.
А колкото до държавата - аз в момента не виждам много разлика между България и САЩ. Имаше такава преди 20-на години... Сега навсякъде е "Четвъртит". Както казва един приятел - с него бяхме съседи някога, сега пак сме съседи: "Ние си носим каръка под мишницата" - дойдохме тук и системата се срина  :lol:

289
Чакай, че нещо не разбрах. Предполагам не казваш, че си длъжен да инвестираш. А ако имаш предвид, че всички пенсионни фондове играят на борсите и оттам идва ръста на пенсиите (съпоставен с номиналните вноски), това е друга манжа. А ако казваш, че ако си решил да инвестираш фирмата ти добавя 2% (които иначе няма да ти даде), това също е друга манжа. А ако казваш, че фирмата насърчава работещите да купуват нейните си акции, това също е друга манжа. Никой не може да те задължи да играеш на борсата.
.
Може би не съм обяснил както трябва. Аз съм доста "бос' в тази материя и нямам интерес да се "обувам". Знам единствено това, което ме касае лично. Та по-подробно: насърчават те да се запишеш в този 401К т.е. да влагаш пари там. Имаш право да избираш колко да внасяш. Ако се запишеш - работодателят ти дава допълнително още 50% от това което си внесъл. Максимумът от него е 4% (ако ти си внасъл 8%), след този % той не добавя нищо. Ако не участваш - не получаваш нищо от него. Парите се въртят от финансовия "консултант", т.е разиграват се на борсите. Имаш право да избираш как да ти "влагат" парите - смол кеп, биг кеп, държавни облигации.
В този смисъл казах, че ме "карат" да инвестирам, защото те "играят" с моите пари. В края на всяко тримесечие получаваш извлечение - колко си на + или на -. Лично наблюдение: аз имам 3 такива "сметки". 2 са от предишните ми работи и 1 от сегашната. Първите 2 работят от "само себе си" т.е. аз не добавям в тях нищо от много време (откакто съм напуснал). Та за период от 10 г едната и 15 г другата увеличението на баланса ми е с около 20-25%. Реално "расте" единствено тази в която влагам в момента, а и работодателят ми додава.
Никога не съм работил за фирма, която се "търгува" на борсата, те да има собствени акции. Знам, че такива дават на персонала си акции от фирмата като "бонус". Колко е добро - не знам.

290
Добре знам, че всички борси/морци са "мушенгии". Обаче нямам избор ... и доста милиони хора отсам океана. Просто ме задължават да влагам пари в акции, т.нар пенсионен план 401К. Друг избор няма, освен сам да почнеш да "инвестираш". Примамката е, че ако вложиш да речем 4% от заплатата си в 401К, фирмата работодател добавя още 2% към сумата от нея (иначе няма да ти ги даде). Това е стандартна практика. Има си таван разбира се. Обикновено се наема финансов консултант (фирма), която "стопанисва' парите. Те естествено си взимат такса за това. Хитро е измислено - хората постоянно наливат "живи" пари във водата на тази мелница.....и тя се върти. Когато дойде времето за пенсониране говориш с фонда, как ще си получаваш парите. Жената сега е на този момент и от някое време е започнала да събира иноформация. Оказва се, че и там си има "врътки": Можеш да изтеглиш цялата сума наведнъж, но трябва да платиш веднага данък доход в/у цялата сума. :t2334:
По-честа практика е да сключиш договор и ще получаваш месечни вноски според сумата и срок на договора. Големият въпрос е за колко години да го сключиш: 10, 15, 20 и т.н? Всеки би искал да получава повече пари, но кой знае колко му е писано? А веднъж сключен, договорът не се променя - т.е. не става да се обадиш и да речеш "другият месец искам двойна сума" - а ако ти се наложи непредвиден разход?...Накратко тесла отвсякъде.

291
Мен са ме учили, че акциите струват толкова, колкото е цената в момента на продажбата им.

292
Кошмар.
Грехота и срамота, ако е било от пусти пинтилък. Измъчил е добичето.
---
.270 не беше ли на Уинчестър? А ремингтънският - .280?
Показателите им са приблизително еднакви, но да питам.
Моя грешка "лапсус лингве" - аз често ги бъркам тези 2 щата  ;)...а може би защото имам Ремингтън.

294
Поправете ме, ако греша, но FMJ боеприпасите са забранени за ловни цели. За лов с винтовка се ползват проектили с меки върхове (софт типс / пойнтс) или експанзивни. Мощността също е от значение. Не се ходи за катерици, зайци, ракуни и прочее опосуми с 30-06 (не че не може, ама хич не бива).
Сега, не знам как е по закона, вече казах - не съм ловец. За 30-06 - тук всеки "гражданин", живеещ в пустиняците има барем 2 пушки. Едната е 30-06 (или подобна), другата е 0.22 ЛР. Дава на 12-13 г си син "флоберката" да гони "крийтърите", a пази "голямото" джепане за сериозни случаи. Писах по-горе, че нормално за лов не се използват "армейски" патрони. Пример: мой човек, авджия си купи къща в дивото на Уисконсин. Та преди няколко месеца ударил сърна. Там при тях гърменето е като да си пиеш сутрешното кафе. Според негови думи, сърната влязла в двора и почнала да яде от каквото е останало от вечерното парти. Той я гръмнал от прозореца, къде 10 м. Стрелял е с 0.270 Ремингтон, FMJ. Калибърът е добър, обаче се оказало, че куршумът е пробил изяло сърната и е заседнал ...в градинската пейка. Тръгнали да я гонят. След 15 мин я намерили. Стояли наоколо, пушили по 2 цигари, защото ги било страх, че може пак да хукне нанякъде. Звучи много жестоко и затова спирам (не съм ловец). Въпрос - защо използваш армейски патрони за лов? Една причина - евтини са. Добре де, ама както и да доиде - разликата е към 75 с до $1 на патрон. Колко патрона изразходваш на лов, това не е стрелбище?

295
Поправете ме, ако греша, но FMJ боеприпасите са забранени за ловни цели. За лов с винтовка се ползват проектили с меки върхове (софт типс / пойнтс) или експанзивни. Мощността също е от значение. Не се ходи за катерици, зайци, ракуни и прочее опосуми с 30-06 (не че не може, ама хич не бива).
Сега, не знам как е по закона, вече казах - не съм ловец. За 30-06 - тук всеки "гражданин", живеещ в пустиняците има барем 2 пушки. Едната е 30-06 (или подобна), другата е 0.22 ЛР. Дава на 12-13 г си син "флоберката" да гони "крийтърите", a пази "голямото" джепане за сериозни случаи. Писах по-горе, че нормално за лов не се използват "армейски" патрони. Пример: мой човек, авджия си купи къща в дивото на Уисконсин. Та преди няколко месеца ударил сърна. Там при тях гърменето е като да си пиеш сутрешното кафе. Според негови думи сърната влязла в двора и почнала да яде от каквото е останало от вечерното парти. Той я гръмнал от прозореца, къде 20 м. СТрел

296
рекушетите в живо дърво са невероятни и по промяна на треактория, и по пробивна сила на рекуширалия куршум. Определящо според мен е вида на проектила - евентуално каква сърцевина, връх и каква риза итн, - и ъгъла при удара.
Без поне двумерна схема и разстояния нищо сериозно не може да се коментира, само чесане на езици...
А и да, моя опит е от нарезно оръжие, не гладкостволно.
естествено, ако не съм на стрелбище.
Веднага - аз нямам практически опит от стрелба извън стрелбище. Не съм ловец, нито командос.
Но съм правил много експерименти - на "импровизирано" стрелбище в гората, в мазето  ;), в гаража.
За гората писах по-горе. За гаража: там стрелям по картонени кутийики закачени от вътрешната й страна. ВВ (0.177) захранван с СО2 патронче. Вратата е метална, може би 2 мм дебелина на метала. Дистанция 5 м. Ами често се случва да ме "щъкат" сачми по очилата. В мазето съм гърмял с 0.22LR в един стар пън. Одеяло на прозореца за шумозаглушител и "пукам от кьоше" - аз съм на ъгъла на коридора, само ръката ми и едното око се подават. Не съм имал случай на рикошет, но - това са "меки" куршуми.
Като цяло съм съгласен, че тази задача е "много-параметрична" и няма как да ние да установим, какво точно се е случило, ако някой не ни даде всичките неизвестни. Дори да ни ги дадат, пак няма да стане, щото няма как да направим реален тест - ще трябва да вържем едно диво прасе за дървото
и да започнем да го "гърмим"  :lol: Тук много важен факт е, че куршумът е минал първо през прасето и после е рикоширал...да ама къде е било уцелено прасето? Едно е, ако куршумът мине през меките части (корем), а друго, ако срещне нещо по-твърдо (голям кокал). Т.е. това прави задачата "Мулти-параметрична".
Аз лично съм доволен, че ЕЛА ПА Я потвърди едно от моите предположения, именно не е "ударен" стрелецът, а друг, който е бил наоколо.
Като цяло: тук не е лаборатория по криминалистика, та повече или по-малко си "чешем" езиците. Затова сме форум. Аз лично съм доволен, че един от администраторите също има отношение към "железариите". Значи темата има шанс да оцелее в днешните трудни времена  ;) . На мен лично ми е писнало по цял ден да чета и говоря за Ковид...

297
Допълнение:
Сега като се замисля - май съм пропуснал нещо: след като куршумът е минал през глигана, не се знае как е "излязъл". Имам предвид, че той не е следвал нормалната си траектория и не е летял с върха напред. Т.е. ако се е ударил "странично" в дървото, може би не е имал достатъчно пробивна сила, за да остане вътре? Това трябва да се експриментира, но аз не съм доброволец ;) Тук се намесва и един друг фактор - разстоянията между стрелеца и глигана и глигана и дървото. Не можем да очакване рикошет на големи разстояния.

Една "ловджйска", ама истинска: Поводът за поканата от моя колега, когато и аз ходих "на лов" беше да хапнем една сърна. Тук им викат "белоопашат елен". Та по време на партито аз се поинтересувах, кой е ловецът с какво оръжие и пр. Той взе да се смее, посочи жена си и каза: ловецът е тя, оръжието е Додж Караван, а куршумът е много скъп, около $5000!? Аз мигам на парцали.  Обяснение: няколко дни преди това, еленът изскочил пред нея тя го ударила. $5000 е струвала поправката на колата  :lol:

298
Прилича ми на инцидент с винтовъчен боеприпас, който не е предназначен за лов (примерно, FMJ със стоманен сърдечник). Но нека Пенико да каже - все пак, "ври и кипи" в оръжейните и ловни дела.
Уточнение: колкото и обичам "железата", НЕ съм лоовец, ама хич! Катерици и зайци не броя - това не е лов, а борба с вредителите, които ми съсипват градината. На лов съм ходил веднъж: един колега ме покани на гости. Живее по средата на нищото (най-бликият му съсед е на около 3 км от него). По някое време вика "хайде на лов". Мислех си, че се базика. Излязохме, той бръкна в багажника, извади 2 оранжеви жилетки, като тези на работниците по пътищата. Облякохме се. После измъкна един Уинчестър (левър акшън), като тези от уестърните и тръгнахме напосоки през едни драки. След 10на  минути, на около 500 м от къщата ...изскочи един сръндак. Голям беше, с
почти 2 педи роги. Аз викам "стреляй", а той ... дори не свали пушката от рамото си! Каза, че не си бил платил за "мъжкар". Е думах си -ако бяхме в България, сръндакът щеше да е вече разфасован  :lol:

За казуса по-горе:  Очевидно не става дума за гладкостволно оръжие. Бренекето ще изтърбуши глигана, но нама как да рикошира. Обикновено за лов с нарезно оръжие се използват куршуми с "мек" връх. Та съм съгласен с горното, че най-вероятно става дума за "спец" патрон (т.е. куршум). Бих добавил, че калибърът също трябва да е бил "сериозен". Глиганът е яко животно с дебела кожа, подкожни мазнини и пр. не можеш го проби от край докрай с някое 'плякало'. Дотук добре, но за мен има "загадки":
Както ни учеха някога в училище "ъгълът на отражение е равен на ъгъла на падане". Ние с внука го "доказахме" миналата година: стреляхме в двора с въздушен пистолет (ВВ) по чашки от кафе. Слагахме ги на един много здрав и дебел голям кашон. Стреляхме прави т.е. ъгълът м/у цевта и кашона е бил някъде към 20-30*. По едно време прозорчето на гаража каза "дзън" и се разпадна. Разследвахме. Видяхме ясно следата от сачмата, която е "задрала" в/у горната плоскост на кашона и после е отлетяла в прозорчето. То е на около 1.5 м височина - т.е. "теоремата е доказана". Стрелял съм много пъти по дървета, в смислъл мишените са били закачени на дървото. Да, случвало се е да намираме следи от рикошет - куршумът е попаднал близо до обиколката на дървото (т.е. под малък ъгъл), отцепил е пачре кора и е заминал. Ако се е върнал наобратно би означавало да си смени посоката на 180*. Изяснихме вече, че става дума за сериозно оръжие и сериозен патрон. Ако това може да продупчи глиган от край до край - то ще влезе в дървото като "пирон в кисело мляко". А, нещо което пропускам - рикошет "назад" се получава, когато твърдостта на отражаващата повърност е близка или по-голяма от тази на куршума (бетон, дебел метал и пр.). За мен:
- Дървото в било "желязно" :lol:
- Пострадалият не е стрелеца, а друг член от групата, стоящ от другата страна...да в това има логика
- Журналистите са объркали всичко (често им се случва).

299
Що се отнася до манлихер-спокойно стреля със патрони Мосин .Обратното не става
Никога не ми се е налагало да "разменям" бооеприпаси, може бу защото не съм бил в "нужда"....да си призная не харесвам идеята, ако не е с цел "оцеляване". Чувал съм, че някога хората са пробвали всичко, което са имали под ръка. Поразтърсих се днес и видях един образ, койро изгърмя 2 пълнителя 380 АСП (9х17) с Макаров (9х18) без никакви проблеми...и отново - обратното не става.

300
тъй кат напускам-практическа рецепта за хим оксидация. греенето на дълги цеви е дори вредно. вземаш туна преобразувател за ръжда-техническа фосфорна киселина. в нея накисваш за седмица две кила ръждива тел и стоманени стружки. прецеждаш. преди употреба добави малко азотна киселина. вземаш пвц тръба, затапваш в единия край, поставяш детайла, след ден проверяваш цвета, може да дуржиш и седмица. цвета зависи и от състава на стоманата. излично е да споменавам да почистиш и обезмаслиш, полираш, ако се налага, преди и да чромиел с много вода след.
има и рецепти с галий, но тая се ползваше в ав работилниците в БНА
що се отнася до манлихер-спокойно стреля със патрони Мосин .Обратното не става
Благодаря!
Аз съм оксидирал само пистолети. Макаровия на снимките е мое дело. "Рецептата" ми я даде един възрастен човек, работил много години в Арсенал. Спомням си, че имаше КОН и други опасни "вещества". Трябваше да се "вари" доста време на бая висока и постоянна температура. ...Съсипах на госпжата 2 тенджери  :lol:
За "дълга" цев ми се вижда много трудно, а и поостарях вече...Но моите са в добро състоояние.

Един личен въпрос: "напускам" означава ли, че се отказвате от форума?Няма да има кой да дава рецепти за деликатеси  :t2334:

Страници: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 12