Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Януари 29, 2022, 16:31:29

Автор Тема: Кюфтета и пресни суджуци  (Прочетена 37826 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Ной

  • Moderateurs
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1500 -: Януари 02, 2022, 17:25:55 »
Такааааа...
Пръво - рецептата с тиквата и другите подробности мноо ми хареса и щото ми хареса завторих и споделям:
-Стафидките - киснене в коняк /ром още по добре-пробвано/.
- Без канела, канелата придава малко неприличен цвят на пълнежа. Ванилия стои по добре.
- Тиквата! Белите не са толкова вкусни като жълтите /цигулки/. Има такива, които са доста обемисти долу, а тънки нагоре /абе малко арабска хубост падат  ;)/ и вършат по добра работа. Отрязва се горната част така, че тиквата да си остане пак затворена и след това се изрязва капачето. Нататък - по същият начин.
- печенето - аз пеках 5 часа, след това прехвърлих в купа която точно пасва на тиквето и започва ено рязане на хоризонтални сегменти, като предварително с много остър нож се обрязва кората. Така получение сегмент се срязва вертикално на парче според консуматора и с плоска лъжица се поставя в чинията му заедно с част от пълнежа. При третия опит може и снимка да пратя.
Евнтуални експерименти:
-каня се накисването на стафидките да го направя в мента.
-сместа мляко- яйце да я увелича, тъй че отгоре да се получи нещо като карамелизирана кора /за фасон, а и сместа да изглежда повече като крем/
Въпрос - пеках на 1600 и намалих половината време на 1500. Съвети???
Ако си слагал орехи, те също дават малце неприличен цвят.
В тукашното наше село такива големи цигулки няма, но ме навяваш на мисълта, че мога да спретна малки порционни! Хем по-малко печене от цяло прасе, хем декорация. Единствената трудност ще е да улуча точно кухината, че при малките е малко сложна историята.
Мисля си какво би станало, ако ръгна ашурето в тиквата да се пече, отгоре залято със сместа от яйца с мляко. Майката на едно старо гадже правеше най-великото ашуре във вселената, со все семки, боб и стафидки плюс всички сушени плодове, с които пазарът разполагаше. Трябва да опитам!

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5496
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1501 -: Януари 02, 2022, 17:58:19 »
Quote (selected)
Ако си слагал орехи, те също дават малце неприличен цвят.
Сложих!
И следващият път смятам да ги смеля добре, щото пропуснах че няма да правя печена тиква с мед и орехи, където е добре да хрупа нещо.
За уцелването - долу горе преценявам къде да режа - където долната сфера започва да преминава в горния цилиндър. и правя капачето в самия срез на тиквата.
Ако се получи по надолу и навлезеш в кухината - ми резни нагоре да да стане капаче и ако толкова пък се плъзга - перни му две клечки за зъби като пирони да крепят капачето след като напълниш тиквето и - пей сърце.
Квото артиса от тиквата - има и за тиквеник, отделно печене и т.н.
  :bigok:
Quote (selected)
че мога да спретна малки порционни!
И да - една прилична цигулка, на която долната част остана около 1,5 кила, стигна доволно за две семейства, едното от които с два малки мъжки дзвера на 2 и 5 г.
Яшни!
Смятай там - просто ли, сложно ли тройно правило - май ше стигне като теоретична основа за вкуснотията.
« Последна редакция: Януари 02, 2022, 18:07:16 от Giuseppe »
ДГД "правописците"

Активен Aсол

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2703
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1502 -: Януари 02, 2022, 18:54:31 »
Quote (selected)
Аз захванах една зеленчукова супа.

Квото имаш в наличност - на 4 литра тенджера един нарязан на едро морков, два картофа, обрезки от целина, глава лук нарязана как ти падне, може и остатъци от тиквички и чушки, дръжки от магданоз и вариш със супена лъжица сол и супена лъжица олио. Когато почне да ти се размазва моркова, махаш от котлона. Кеф ти блендер, кеф ти  пасатор. Следиш гъстотата и задължително добавяш бучка масло. Трябва да е по-рядко от боза. Ако решиш да се глезиш, можеш и 30 гр. сметана или прясно мляко. После това действие, задържително субстанцията  на котлона да ти кипне от четири страни.  Процедура отнема около 40 минути.
За необходимата гъстота се добява някаква течност, ако е необходимо, затова зелечунците ги вариш с по-малко вода

п. п. Ако ще правиш крем супа от спанак, слагай половин чаена лъжичка индийско орехче
п. п. Крутоните са задължителни

Иначе предложената от теб рецепта е кулинарен кошмар
« Последна редакция: Януари 02, 2022, 19:08:32 от Aсол »

Активен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3520
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1503 -: Януари 02, 2022, 19:40:45 »
Кусах си я аз. Превъзходна. Ще ме бъзика Джузепе, пък той с някакви тикви се занимава. Съкровището категорично се дърпа, ма аз ще си я утилизирам охотно набързо. А се канех да карам минималистично. Ма как да стане, като така добре ми се получават нещата? Успокоявм се, че докато човек има апетит, е що годе здрав. Рекох днес да уважа себе си с бургаска мускатова и мавруд. Наздраве!

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5496
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1504 -: Януари 02, 2022, 20:06:58 »
Quote (selected)
Съкровището категорично се дърпа
Явно си допуснал ти грешката да и четеш за приспиване ИК.
Ако пък не - все още имаш шансове.
 :smokin:
ДГД "правописците"

Активен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3520
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1505 -: Януари 02, 2022, 20:16:03 »
Ще изразя отношението си с мълчание.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5496
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1506 -: Януари 02, 2022, 20:42:47 »
Ще изразя отношението си с мълчание.
Мъ! Смееш ли с друго?
Ми ако чете, а?
Ааааа!
 :t0135:
ДГД "правописците"

Активен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3520
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1507 -: Януари 02, 2022, 20:54:20 »
Разочароваш ме. А мислех, че не греша в преценките.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5496
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1508 -: Януари 02, 2022, 21:11:59 »
Разочароваш ме. А мислех, че не греша в преценките.
Какъф човек си ти!
Отиде ми съня!
 :smokin:
Лека!
Отивам да се пробвам.
ДГД "правописците"

Активен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 3520
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1509 -: Януари 02, 2022, 22:54:05 »
Разговаряме бе, човек. Утре може те похваля. И мен като ме скастрят ме боли. Ма ша са научим, животът е пред нас, дет' има една дума.