Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Февруари 14, 2025, 19:41:26

Автор Тема: Полезна цензура  (Прочетена 489 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lucho

• Just Member
  • Коментари: 12198
    • Профил
    • Личен сайт
Полезна цензура
« -: Февруари 03, 2025, 11:35:38 »
Някой знае ли дали в двутомника на Ботев от 1979 г. е даден пълният текст на всичките му статии и снимки на карикатурите във вестниците му? Ако е даден, то подчертаният пасаж и др. подобни заедно с карикатурите може да се обясни с отношението на руския царизъм към него, но ако не е, то това според мен е било правилно решение, ако и да изглежда кощунствено на пръв поглед:

А вие как мислите по тези два въпроса? (1) Съществува ли полезна цензура и (2) Оправдана ли е цензурата в случая? (Моят отговор и на двата въпроса е "да".)

Активен buratinob

• Just Member
  • Коментари: 26423
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Re: Полезна цензура
« Отговор #1 -: Февруари 03, 2025, 17:10:28 »
Цензура винаги има, в добрият случай се нарича морал.
Проблем са личностните качества на някой цензури.
Еле ако мислят различно от нас. :)))
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #2 -: Февруари 03, 2025, 17:56:20 »
Проблем са личностните качества на някой цензУри.
ЦензОри.

Неактивен Banana Joe Maldonado

• Just Member
  • Коментари: 3333
    • Профил
« Отговор #3 -: Февруари 03, 2025, 18:27:54 »
Не зная за двутомника и не съм ентусиазиран да узная.
Но за двата долни въпроса - генерализацията е породена от нещо и, вместо да се бърза паникьорски с гумичката, е по-добре, този, който има интерес, да положи труд, да разрови конкретния повод и най-вече кой/кои конкретно в Русия е повод тя да заизглежда като мним защитник на славянството. Хората са вече мъртви, не можем да им навредим. Може да навредим на себе си като се превърнем в  христогрозевци с обратен знак.
*********   ✹    *********

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #4 -: Февруари 03, 2025, 21:08:34 »
Проблем са личностните качества на някой цензУри.
ЦензОри.
Аз писах "О", ама явно от уайфая ( щото е краден комшийски ) се е изкелифенчило, та направо криптирало.   :giggie:

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #5 -: Февруари 03, 2025, 21:45:10 »
Но за двата долни въпроса - генерализацията е породена от нещо и, вместо да се бърза паникьорски с гумичката, е по-добре, този, който има интерес, да положи труд, да разрови конкретния повод и най-вече кой/кои конкретно в Русия е повод тя да заизглежда като мним защитник на славянството. Хората са вече мъртви, не можем да им навредим. Може да навредим на себе си като се превърнем в  христогрозевци с обратен знак.
Да, това е най-мъдрият подход. Мисля, че тази глава от Захари Стояновата биография на Ботев може да хвърли светлина по въпроса:

https://chitanka.info/text/3747-hristo-botjov/4

Като си помисля, не ми се вярва в събраните съчинения на Ботев да е изпуснато каквото и да било. Пепел ми на езика, че го допуснах.

Активен Nor1

• Just Member
  • Коментари: 8278
    • Профил
« Отговор #6 -: Февруари 04, 2025, 02:01:41 »
Цитат на: buratinob
Аз писах "о", ама явно от уайфая се е изкелифенчило :giggie:

Не може от уайфая. От автокорекция на браузъра на компютъра е,
или от програмата за вирт. клавиатура, ако е писано от смартфон.
Аз затова ги изключвам напълно тия гадости.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Неактивен Zeitgeist

• Just Member
  • Коментари: 2940
    • Профил
« Отговор #7 -: Февруари 04, 2025, 05:14:10 »
Лъчо, интетересна дилема.
Моето мнение - на филолог*, е, че няма добра и/или лоша цензура** - или има цензура, или няма.
*Филолог, защото като филолог зная, че никой не може да се скрие в текста си - човекът Е своят текст и по този именно текст можем да съдим за автора му
 Безпогрешно работи. Не пипаш текста и зад него - за добро и/или за зло, лъсва говорещият/пишещият в цялата си хубост.
** Ясно, че във фронтовите писма (да пази Господ!) единствено не може да се назовават определени обекти и пр.

Но цензурата не е само вербална.
Ето примерче за сегашно-тукашно-академичната цензура:
За тази вечер, в 18:00, беше официално насрочено представянето на книгата "Тайните армии на НАТО. Операция „Гладио“ и тероризмът в Западна Европа" от Даниеле Ганзер, издадена от издателството на Сирма и Александър Сивилови в Аулата на Софийския университет. (Към представянето на предишната книга, пак там имаше голям интерес, аулата се препълни. Към тази книга - обяснимо! - изключителен интерес.) Читатели от провинцията са се канели да отидат в София специално за премиерата. И... снощи, снощи!, не по-рано, се обаждат от СУ на доц. Сивилов с отказ да разрешат събитието. Без обяснения. Това за мен е вид цензура.
Не ми се пише на какво обърнаха СУ - то не бяха всякакви евроатлантически, натовски и ционистки сборища  (едно им се наложи все пак да отменят), то не бяха заклеймяващи декларации на АС срещу проф. Дарина Григорова, то... Абе само дето все още това празно място/зев/хиатос, което в момента имат вместо ректор, не са го официално назначили за фюрер-ректор по подобие на един в Мюнхенския университет през 1934. Но оня поне е бил голям учен, а тоя е станал професор и с монография за никому неизвестно туристическо дружество в Казанлъшко***.
*** Виж му само "издателството", а за другите се признават само научни/университетски издателства за хабилитация, обаче НАЦИ-Дчетата са го признали:
Сто години туристическо дружество "Сърнена гора". Историческо развитие. - / Предг. [и рец.] Алексей Стоев. . – Ст. Загора : Турист. д-во Сърнена гора, 2003. – 136 с. ISBN 954-305-080-5 - 2003 - Георги Вълчев

Дългичък ми стана постът, та само  вметна, че следвах в СУ (тогава СДУ) през първата половина на 80-те и тогава това беше наистина уютно място на свободата на духа, мисълта и словото.

Заб.: За автоцензурата, следенето между членовете, остракирането на "съгрешилите" в тая академична неолиберастка секта - не е само в СУ - голям докторат мога да напиша, но ме е гнус (затова например  има 100-200 дежурни подписчици под всяко "писмо на интелектуалски трудови колективи", щото, ха си стъпил встрани, ха си останал без престижни представяния и рецензии в пресата за книгите си, без грантове, без...). Това - в хуманитаристиката. Дано в точните и природните науки не е така, макар че затоплизъм, ковидизъм... знам ли.
« Последна редакция: Февруари 04, 2025, 06:32:00 от Zeitgeist »

Неактивен Zeitgeist

• Just Member
  • Коментари: 2940
    • Профил
« Отговор #8 -: Февруари 04, 2025, 05:23:44 »
Мисля, че тази глава от Захари Стояновата биография на Ботев може да хвърли светлина по въпроса
С позоваванията на Захари Стоянов в случая - с романизираната биография на Ботев, трябва да бъдем много нашрек. Я хвърля светлина, я кой знай какво хвърля.  Защото не е точно документална биография, меко казано.
Не ми се пише по въпроса. Овчаринът Джендо, като отчитам определени приноси в "Записки"-те, е едно от лицата, за които предпочитам да не пиша.

П.П. "Известия"-та си ги има в пълните събрани съчинения нецензурирани. Има ги и в мрежата - ето ЛитКлуб, на тях би могло да се разчита:
https://litclub.bg/library/bg/botev/izvestia_iz_bulgaria.htm
« Последна редакция: Февруари 04, 2025, 07:21:44 от Zeitgeist »

Неактивен Споко

• Just Member
  • Коментари: 652
    • Профил
« Отговор #9 -: Февруари 04, 2025, 06:58:15 »
Някой знае ли дали в двутомника на Ботев от 1979 г. е даден пълният текст
Не зная за двутомника от 1979 г., но аз имам тритомник събрани съчинения от 1976 г. В том 3, първите 85 стр. са „Известия из България“, рубриката от „Знаме“. На стр.38-39 е текстът, който си дал като сканирана снимка на вестника. Карикатури няма. Има снимки на Ботев.
https://freeimage.host/i/2tlvawB

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #10 -: Февруари 08, 2025, 22:04:39 »
Благодаря! Сбъркал съм, че е изданието от 1979 г. е двутомник. И той е тритомник.

Активен Giuseppe

• Just Member
  • Коментари: 11428
    • Профил
« Отговор #11 -: Февруари 08, 2025, 22:44:13 »
Quote (selected)
Дано в точните и природните науки не е така, макар че затоплизъм, ковидизъм... знам ли.
Ххах! Добре, че има и споменаване на "природни" науки, че съвсем бихме се отдалечили от златното сечение. Затопляне дали има не знам, затоплисти има и като им слушам аргументите са МАЙ нефелни, но какво значи "ковидизъм"? Ковид имаше ли - имаше. Съвсем друг е въпросът какво трябваше да се прави, но то винаги като се обърне каруцата има пътища много.   
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Активен Zmeja

• Just Member
  • Коментари: 2892
    • Профил
« Отговор #12 -: Февруари 09, 2025, 07:05:36 »
Затопляне дали има не знам
Има, има! В Япония вчера - 4 (четири) метра сняг.
« Последна редакция: Февруари 09, 2025, 07:21:08 от Zmeja »

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #13 -: Февруари 09, 2025, 09:35:54 »
От доста години се появяват такива снимки от Япония, някакава провинция в която е нормално да има от 2 до 6 метра сняг.
Винаги съм се чудел как са успели да почистят пътя до асфалт.
4 метра, крив път, а е като отсечен.
Някакви роторни машини, но не с изхвърляне на снега отстрани, а с изнасяне.
Стотици курсове със самосвали.