Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Юли 15, 2024, 20:45:14

Автор Тема: Спецпрокурорката с пръскачките от „НАП-лийкс“ бърза да стане съдия  (Прочетена 8924 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен AR-15

  • Administrator
  • *****
  • Коментари: 20
    • Профил
Спецпрокурорката с пръскачките от „НАП-лийкс“ бърза да стане съдия

На прага на закриването на специализираните съд и прокуратурата и на отпадането на т.нар. кариерни бонуси за шефовете в съдебната власт, зам.-шефката на спецпрокуратурата Евгения Щъркелова иска да се прехвърли в Софийския градски съд.


Това видя EURACTIV в дневния ред за понеделник, 14 февруари, на комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на ВСС. От точката се вижда, че заявлението на Щъркелова вече е разгледано от атестационната комисия на Прокурорската колегия на 8 февруари. Протоколът от това заседание обаче още не е качен на сайта на съвета.


Щъркелова, която няма никакъв съдийски опит, сега иска да бъде прехвърлена в градския съд, като се позовава на текста от Закона за съдебната власт за кариерните бонуси за шефовете в системата. Текстът гласи, че „след освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт“. Този кариерен бонус за шефовете в системата, който важи и за членовете на Висшия съдебен съвет и инспектората му, сега се предлага да бъде премахнат.


Проектът за промени в съдебния закон, с който се закрива и спецправосъдието, предвижда спецпрокурорите да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди, или да бъдат преназначени в окръжна, съответно в апелативна прокуратура. Това означава, че ако дочака тези промени, Щъркелова може или да се върне в Софийската районна прокуратура, или да отиде в Софийската градска прокуратура, която е равна по степен на първоинстанционната спецпрокуратура. За преминаване в съда след промените, на прокурорката би й се наложило да ходи на конкурс. Затова логично, Щъркелова бърза да се възползва от полагащия й се в момента кариерен бонус.


Прокурор Щъркелова е известна като наблюдаващ обвинител по делото „НАП-лийкс“, което след 2 години и половина разследване още не е внесено в съда.


От този казус остана като анекдот предположението на Щъркелова, че обвиняемите са се подготвяли да дестабилизират държавата, като проникнат в сървъра, контролиращ напоителната система пред парламента и да я активират в неподходящ момент.


„Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашия парламент да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването. Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата ни политическа система!“, обяви тогава Щъркелова.


Преди да бъде избрана за зам.-шеф на спецпрокуратурата през юли 2020 г., Щъркелова е редови спецпрокурор. А преди да се прехвърли в спецпрокуратурата през 2019 г. тя е прокурор на районно ниво в София. По времето, когато кандидат-съдийката става спецобвинител, спецпрокуратурата се ръководеше от настоящия главен прокурор Иван Гешев.Source: Спецпрокурорката с пръскачките от „НАП-лийкс“ бърза да стане съдия

Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 12990
    • Профил
Quote (selected)
Законопроект слага край на спецправосъдието и кариерните бонуси за ВСС


Министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

Законопроектът за промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обществено обсъждане, обяви Министерството на правосъдието в петък, 28 януари.
https://euractiv.bg/section/правосъдие-и-вътрешен-ред/news/законопроект-слага-край-на-спецправо/  :thup: